НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:29


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Гръцки експерт и бивш ректор на Атинския университет: В Гърция няма македонски език, това, което се говори около Лерин е българско-сръбски език

Гръцки експерт и бивш ректор на Атинския университет: В Гърция няма македонски език, това, което се говори около Лерин е българско-сръбски език

21 Март 2019 | 14:34 | Агенция "Фокус"
Атина. В Гърция не се употребява македонски, а езикът, който говорят в околността на Лерин е българо-сръбски, заяви Йоргос Бабиньотис, бивш ректор на атинския университет, представен като експерт по езиците при гостуването си в предаване на гръцкия телевизионен канал „Скай“, предава електронното издание на македонския вестник „Денешен“.
Ежедневникът се оплаква, че магистралата, която води от Македония към Гърция е прекръстена на „Приятелство“, но според това, което говори Бабуньотис трудно ще се стигне до приятелство, когато се правят отстъпки само от едната страна.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Външният министър на Гърция Катругалос: Северна Македония има напредък в прилагането на Преспанския договор

Външният министър на Гърция Катругалос: Северна Македония има напредък в прилагането на Преспанския договор

19 Март 2019 | 12:45 | Агенция "Фокус"
Атина. Министърът на външните работи на Гърция Йоргос Катругалос подчерта напредъка на Северна Македония в прилагането на Преспанския договор и прилагането на реформите в страната, предава гръцката държавна агенция АНА-МПА.
Той направи това изявление по време на работна закуска за приемането на Северна Македония в Европейския съюз, организирана от румънския му колега и председател на Министерския съвет на ЕС по външните работи Теодор Мелешкану в понеделник, на която участва и техния македонски колега Никола Димитров.
Повече от 20 министри от ЕС са присъствали на мероприятието, проведено преди Съвета по външните работи на ЕС в Брюксел, което е „впечатляващо присъствие“, според дипломатически източници.
Събеседниците на агенцията казват още , че участниците са приветствали сключването на Преспанския договор и политическата смелост на двете правителства, като са подчертали приноса на договора за регионалната стабилност. Освен това те са посочили споразумението като пример за разрешаване на спорове и модел за сътрудничество и сближаване с ЕС.
„Искахме да предадем посланието, че Гърция подкрепя европейските перспективи на всички страни от Западните Балкани, но това е процес, който се преценява според напредъка, който всяка страна прави. Северна Македония доказа, че иска да бъде отворена към европейските перспективи - демонстрира политическа смелост и насърчава, както Преспанския договор, така и важни вътрешни реформи“, отбеляза Катругалос, като добави, че основното послание на Гърция е, че „когато една страна се опитва да се приведе в съответствие с европейското законодателство, ние, европейците, трябва да отговорим по същия начин и да отворим европейския път към нея“.
Запитан за напредъка в прилагането на договора за името, гръцкият министър каза, че е „като цяло доволен“ и поясни, че „двете страни искат да прилагат духа и буквата на споразумението“.
„Има моменти, когато виждаме отклонения от неговото прилагане, но хубавото е, че когато повдигнем този въпрос пред другата страна, проблемът веднага се коригира“, добави той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): Каква е цената, която Скопие ще плати за членство в най-мощния съюз?

„Нова Македония“ (Македония): Каква е цената, която Скопие ще плати за членство в най-мощния съюз?

14 Март 2019 | 09:10 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македония изминава последните стъпки към пълноправно членство в НАТО, след което властите в югозападната ни съседка ще трябва да отпуснат значителна сума за отбрана, подчертават в редакцията на първия скопски вестник - „Нова Македония“.
Сред съюзниците в Алианса не стихват споровете за той кой, колко и дали има нужда да инвестира в отбраната. Допълнителни дилеми възникнаха след новината, че дори Германия, като най-силният европейски партньор в НАТО и четвъртата по големина икономика в света, постоянно намалява разходите за армията.
Дали всички държави в най-мощния военен съюз изразходват еднакви средства за отбрана и колко европейски съюзници в НАТО споделят финансовата тежест със САЩ при инвестирането във военно оборудване? Тези въпроси станаха актуални в периода, в който Македония извървява последните стъпки към пълноправно членство в Алианса, след което ще трябва да отдели значителна сума за отбраната, която ще се отрази на държавния бюджет.
Разходите за членство в НАТО се определят според БВП на държавите-членки и като се има предвид, че Македония има малко по-нисък БВП от този на Албания, тя ще плаща приблизително същата сума като западната й съседка - около 1,2. милиона евро годишно.
Военнополитическият анализатор Милан Стефаноски казва, че не трябва да се изненадваме от факта, че някои европейски страни не инвестират достатъчно в защитата си, както е в случая с Германия. Той обяснява, че за съжаление в самия съюз, въпреки че има общи правила за финансиране на отбраната, някои държави просто не ги зачитат. Това състояние на нещата, според Стефаноски, е причината САЩ оправдано да критикува съюзниците от Европа, които, казано направо, след като са направили някои инвестиции в отбраната, са решили напълно да оставят финансирането на американците.
„Що се отнася до Македония, мисля, че всички ние добре знаем какво да очакваме във финансов план, когато влезем в алианса. Аз лично вярвам, че въпреки финансова тежест за нас, ние все пак трябва да я приемем, защото по този начин гарантираме сигурността си, която исторически се нарушава редовно на Балканите и по този начин да сложим край на сътресенията“, коментира Стефаноски .
Наскоро американско списание разкри тревожна информация, според която цялата германска флотилия от подводници не се използва. Изненадващ е фактът, че Германия, като една от най-силните страни в света и пионер в мореплаването, си позволява ситуация, в която всичките й подводници 212А са извън употреба. „Всичките шест немски подводници са излезли от употреба, а причината за това е липсата на финансиране за отбрана, както и липсата на персонал и моряци“,написа Popular Mechanics.
Списанието задава въпросът дали Германия, която е четвъртата по големина в света икономика с БВП от 3,47 трилиона долара, наистина няма достатъчно пари, за да поддържа флота.
„Германия като цяло е намалила разходите за отбрана, което сега значително засяга армията. Така от 244 танка „Леопард 2" са активни само 95. През 2014 г. беше отбелязано, че само 42 от 109-те изтребители са действащи и способни да летят. Освен това нито един от 14-те самолета „А-400“ не може да лети. През 2015 г. страната участва във военни операции в Близкия изток, като 29 от 66-те й изтребители се оказаха способни да изпълняват мисии“, стана ясно още от материала в американското списание.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

НОВА ТВ (Македония): Румънският парламент ратифицира Протокола за македонското членство в НАТО

НОВА ТВ (Македония): Румънският парламент ратифицира Протокола за македонското членство в НАТО

13 Март 2019 | 15:36 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Парламентът на Румъния ратифицира Протокола за македонското членство в НАТО, предава македонската НОВА ТВ. На пленарното заседание в законодателния орган в Букурещ присъстваше и председателят на парламента в Скопие Талат Джафери.
„Днес Румъния отново демонстрира своята ангажираност, приятелство и подкрепа към Република Северна Македония за постигането на евроатлантическия ангажимент, като даде възможност за една последователност и общо бъдеще. Позволете ми искрено да благодаря лично, от името на депутатите в Събранието на Република Северна Македония и от името на нашите граждани – за нас е чест, че сте наши истински приятели и партньори“, подчерта Джафери.
Румъния е седмата държава-членка на НАТО, която ратифицира Протокола за членство на Северна Македония в НАТО. Първа бе Гърция, следвана от Словения, Албания, България, Хърватия и Черна гора.
В четвъртък протоколът следва да бъде ратифициран в Сейма на Литва. Както бе обявено, от Букурещ Джафери заминава за Вилнюс, където ще се обърне към депутатите в литовския парламент.
Страните-членки на НАТО подписаха протокола за присъединяване на Северна Македония към Алианса на 6 февруари. След ратифицирането му в парламентите на всичките 29 членове на Алианса, Северна Македония официално ще стане пълноправен член.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Курир“ (Македония): Румъния ратифицира протокола за приемане на Македония в НАТО в сряда, а Литва в четвъртък

„Курир“ (Македония): Румъния ратифицира протокола за приемане на Македония в НАТО в сряда, а Литва в четвъртък

13 Март 2019 | 09:23 | Агенция "Фокус"
Букурещ.Парламентът на Румъния в сряда трябва да ратифицира Протокола за присъединяване на Македония към НАТО, предава скопското електронно издание „Курир“. На заседанието ще присъства и председателят на македонския парламент Талат Джафери, който от вторник е на посещение в Букурещ.
От там Джафери заминава за Вилнюс, където ще присъства и на ратификацията на Протокола в сейма на Литва. Предвидено е председателят на македонското народно събрание да има и обръщение пред депутатите в литовския парламент.
Изданието припомня, че страните-членки на НАТО подписаха Протокола за присъединяване на Северна Македония в Алианса на 6 февруари. След ратификацията на документа в парламентите на всички 29 страни-членки на НАТО, Северна Македония ще стане официално пълноправен член.
Досега Протоколът бе ратифициран от 6 държави: Гърция, Словения, Албания, България, Хърватия и Черна гора.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МЕТА (Македония): Талат Джафери заминава за ратификацията на Протокола за членство на Македония в НАТО в Румъния и Литва

МЕТА (Македония): Талат Джафери заминава за ратификацията на Протокола за членство на Македония в НАТО в Румъния и Литва

12 Март 2019 | 09:00 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на македонския парламент Талат Джафери от 12 до 14 март ще бъде на работни посещения в Румъния и Литва, където ще присъства на ратификацията за присъединяване на Република Северна Македония в НАТО, предава македонската агенция МЕТА, като се позовава на съобщение от канцеларията на народното събрание.
Заседанието на румънския парламент ще се състои на 13 март, а това на литовския – на 14 март. Джафери ще бъде придружаван от депутата Панчо Минов, който ще се изкаже в Сейма на Литва.
В рамките на тези работни визити, председателят на македонския парламент ще има и двустранни срещи с домакините и други представители на властите на Румъния и Литва.
Протоколът за членство в НАТО бе ратифициран първо от Гърция, а след това от Словения, Албания, Хърватия, Черна гора и България.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Най-малко един загинал и десетки ранени след пожар в японска аниме компания. 18 юли 2019 г.
Най-малко един загинал и десетки ранени след пожар в японска аниме компания. 18 ...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.