НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:01


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Велико Търново: Приключи XVII Национален фестивал на любителските камерни и кафе-театри в Свищов

Велико Търново: Приключи XVII Национален фестивал на любителските камерни и кафе-театри в Свищов

25 Март 2019 | 17:39 | Агенция "Фокус"
Свищов. През 2019 година рекорден брой състави взеха участие в XVII Национален фестивал на любителските камерни и кафе-театри в Свищов. Шестнадесет състава мериха актьорски умения на камерната сцена на Първо българско народно читалище (ПБНЧ) „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“ и радваха публиката в Свищов, съобщават от пресцентъра на Общината. През двата дни на Фестивала жури в състав: Крум Гергицов – председател и Розин Чапанов, и Йото Йотов – членове, наблюдава изявите на актьорите и определи следното класиране:
Специална награда на кмета на Община Свищов:
Присъдена е на Народно читалище (НЧ) „Съгласие“ – град Каварна, за спектакъла „Прелъстяването“, от Нийл Саймън. Постановка – Злати Златев.
Награди за спектакъл:
- първа награда се присъжда на Любителски театър „Асорти“, при НЧ „Градище“ – Своге, за спектакъла „Прах при прахта“, от Харолд Пинтър. Постановка – Мариета Любенова;
- втора награда се присъжда на НЧ „Пенчо Славейков” – Трявна, за спектакъла „Жена ни е светица”, от Миро Гавран. Постановка – Николай Узунов;
- трета награда се присъжда на Драматичен театър при ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856” – Свищов, за спектакъла „Фейсбукът на Чудомир”, по Чудомир. Постановка – Митко Рупов.
Индивидуални награди:
- първа награда за мъжка роля се присъжда на Румен Стоянов, за ролята на поп Кръстьо, в спектакъла „Великденско вино” – Карлово;
- втора награда за мъжка роля се присъжда на Петър Рангелов, за ролята на бае Славе, в спектакъла „Бае Славе” – Трявна;
- трета награда за мъжка роля се присъжда на Емил Енев, за ролята на Гриша, в спектакъла „Остани си с носа” – Сопот.
- първа награда за женска роля се присъжда на Красимира Господинова, за ролята на Тя, в спектакъла „Другият човек” – Гълъбово;
- втора награда за женска роля се присъжда на Алла Петрова, за ролята на Етел, в спектакъла „Когато котката я няма” – Приморско;
- трета награда за женска роля се присъжда на Стойка Петкова, за ролята на Момичето, в спектакъла „Само за жени” – гр. Нова Загора.
Други награди:
Награда от Съюза на народните читалища – София, за високи творчески постижения получиха:
- Общински театър при Дом на културата „Енергетик” – Гълъбово, за „Другият човек”, от Пьотр Гладилин;
- Самодеен театрален състав при НЧ „Самообразование – 1919” – Приморско, за „Когато котката я няма”, от Джони Мортимър и Брайън Кук;
- Театрална школа „Нюанси – Троян, за „Сънят на Фрея”, от Теодор Лука.
Наградата на ПБНЧ „Еленка и Кирил д. Аврамови – 1856“- Свищов получи Читалищен театър „Елена Снежина” при НЧ „Васил Левски – 1861” – Карлово, за „Великденско вино”, от Константин Илиев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Започна XVII-ти Национален фестивал на любителските камерни и кафе-театри в Свищов

Велико Търново: Започна XVII-ти Национален фестивал на любителските камерни и кафе-театри в Свищов

22 Март 2019 | 17:34 | Агенция "Фокус"
Свищов. През тази година Националния фестивал на любителските камерни и кафе-театри в Свищов може да се похвали с рекорден брой участници от всички краища на България. Записаните състави са 16, като по-голямата част от тях ще играят за първи път на свищовска сцена, съобщиха от пресцентъра на Общината.
Преди официалното откриване, в свищовския манастир „Св. Св. Петър и Павел“ беше отбелязана 115-годишнината от дарителския акт на Кирил Д. Аврамов за построяване на сграда за читалище и театър в Свищов. Веднага след това, по традиция Фестивалът беше открит от кмета на община Свищов Генчо Генчев, който приветства участниците, гостите и организаторите от ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“, които за седемнадесети път реализират националното културно събитие.
Програмата започна с изява на театрали от Бяла Черква, Великотърновско, след което продължи с участници от Нова Загора, Трявна, Габрово, Гълъбово, Троян, Свищов и Своге. През втория фестивален ден своите театрални заложби ще покажат съставите от Приморско, частен клуб – Трявна, София, Бургас, Каварна, Сопот, Костинброд и Карлово.
През двата фестивални дни жури в състав: Крум Гергицов, Сашо Петков и Росен Чапанов ще оценява представянето на театралните групи, като на финала ще отличи най-добре представилите се сред тях.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Започна приемът на заявки за участие в 17-я Национален фестивал на любителските камерни и кафе-театри в Свищов

Велико Търново: Започна приемът на заявки за участие в 17-я Национален фестивал на любителските камерни и кафе-театри в Свищов

29 Януари 2019 | 11:51 | Агенция "Фокус"
Свищов. Започна приемът на заявки за участие в 17-я Национален фестивал на любителските камерни и кафе-театри в Свищов. Събитието е традиционна част от културния календар на общината и се провежда ежегодно през март. Това каза в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново Йордан Герчев, един от организаторите. Той подчерта, че през настоящата година фестивалът преминава под знака на 150-годишнината от отпечатването на Устав на българското читалище в Свищов и 115 години от дарителския акт на патрона на Първо българско народно читалище „Еленка И Кирил Д. Аврамови“ Кирил Аврамов за построяване на сградата. „В срок до 15 март каним всички колеги от страната да представят своите заявки за участие на театрален състав във фестивала“, поясни Йордан Герчев. През миналата година в събитието се включиха 9 колектива. Съгласно статута на фестивала, с право на участие в него са всички любителските камерни и кафе – театри без жанрово ограничение. „Театралните групи представят по един спектакъл с времетраене до 60 минути пред съставено от професионалисти жури. Ще бъдат връчени специална награда на кмета на Община Свищов, три награди за спектакъл и по три награди за мъжка и за женска роля“, каза още Йордан Герчев.
Фестивалът на любителските камерни и кафе – театри води началото си от 1998 г., когато се провежда първото му издание. След двугодишно прекъсване, през пролетта на 2000 г. се провежда за втори път и е посветен на 130 годишнината от Първото театрално представление в Свищов.
17-тото издание ще се проведе на 22 и 23 март.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Лидерът на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер пое поста министър на отбраната на ФРГ. 17 юли 2019 г.
Лидерът на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер пое поста министър на отбраната на ФРГ. ...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.