НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:14


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Шумен: Окръжният съд назначи второ вещо лице за изготвяне на комплексна специализирана експертиза за стрелка №5 и инфраструктурата на жп гарата в Хитрино

Шумен: Окръжният съд назначи второ вещо лице за изготвяне на комплексна специализирана експертиза за стрелка №5 и инфраструктурата на жп гарата в Хитрино

19 Февруари 2019 | 15:05 | Агенция "Фокус"
Шумен. Окръжният съд в Шумен назначи второ вещо лице за изготвяне на комплексна специализирана експертиза за стрелка №5 и инфраструктурата на жп гарата в Хитрино по делото за влаковата катастрофа в селото през 2016 година, предаде репортер на Радио „Фокус“-Шумен. На заседанието в края на месец януари, съденият състав уважи молба за удължаване на срока на изготвянето и, именно поради липса на второ вещо лице, като бяха одобрени и допълнителни изисквания към него- да няма търговски отношения- пряко или чрез дружества, с Национална компания „Железопътна инфраструктура“ или „Булмаркет“, с оглед на безпристрастността при изготвяне на заключенията. По време на днешното заседание по делото „Хитрино“ съдебният състав посочи, че на тяхно запитване за осигуряване на специалист, от Висшето транспортно училище „Т. Каблешков“ е получено съгласие. Така проф. Мая Георгиева ще има възможност да се запознае с материалите по делото и заедно с Коста Костов, да изготвят ннеобходимата експертиза. Тя трябва да бъде представена до 11 март, т. е. - в 7-дневен срок, преди датата на следващото заседание по делото, което е насрочено на 19 март. В случай, че експертизата не може да бъде представена в този срок, съдебният състав определи това да стане за следващото съдебно заседание, насрочено на 19 април. По време на делото бяха четени и съдебно- медицински експертизи на загиналите при влаковата катастрофа в Хитрино през декември 2016 година, бяха представени и данни от освидетелстването на двата обвиняеми машинисти, Пробите им за алкохол и наркотици са били отрицателни.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Отложиха повторния разпит на румънския свидетел инж. Лука Паиш по делото „Хитрино“

Шумен: Отложиха повторния разпит на румънския свидетел инж. Лука Паиш по делото „Хитрино“

19 Февруари 2019 | 11:27 | Агенция "Фокус"
Шумен. Отложиха повторния разпит на румънския свидетел инж. Лука Паиш по делото „Хитрино“, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Шумен. Съдебният състав прие възражението от страна на прокурор Маргарита Георгиева и адвоката на частните обвинители, които поискаха отвод на призования от съда преводач от румънски на български, за частично основателно и отложи разпита на инж. Лука Паиш за 19 март. Искането за отвод на преводача бе с мотив, че той е пристрастен и ангажиран със защитата на обвиняемите за влаковата катастрофа в Хитрино двама машинисти, което поставя под сериозно съмнение истинността на превода. Посочено бе, че няма претенция към професионалната квалификация на преводача. Съдът отбеляза, че действително преводачът е присъствал на предходно заседание, в което е разпитван вече и Лука Паиш, но не е скрил това обстоятелство. За новия разпит на румънския свидетел съдът определи да се осигури участие и на втори преводач по делото.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Свидетелят Лука Паиш ще бъде разпитан повторно по делото „Хитрино“

Шумен: Свидетелят Лука Паиш ще бъде разпитан повторно по делото „Хитрино“

19 Февруари 2019 | 08:42 | Агенция "Фокус"
Шумен. Свидетелят Лука Паиш ще бъде разпитан повторно по делото „Хитрино“. Това стана ясно по време на заседанието на Окръжен съд - Шумен по делото, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Шумен. Искането бе от страна на защитата на машинистите, обвиняеми за влаковата катастрофа от 10 декември 2016 година. Условието бе преводачът да бъде запознат със специфичния списък на термини от жп инфраструктура, за разлика от първия разпит на Лука Паиш. Жп инжинерът е участвал в изготвянето на частната експертиза на фирма Булмаркет, според която причината за инцидента в Хитрино е незаключена стрелка на релсовия път. Повторният разпит на Лука Паиш ще се проведе по време на заседанието, което започва 10.00 часа. Очаква се да бъдат разпитани и вещи лица.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Лидерът на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер пое поста министър на отбраната на ФРГ. 17 юли 2019 г.
Лидерът на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер пое поста министър на отбраната на ФРГ. ...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.