НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:46


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Кюстендил: Над 6,5 млн. лв. се инвестират в образователна инфраструктура в областта

Кюстендил: Над 6,5 млн. лв. се инвестират в образователна инфраструктура в областта

20 Март 2019 | 10:38 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. 6 546 466, 29 лв. са отделените средства за програмния период 2014 – 2020 по ОП „Региони в растеж“ и Програма за развитие на селските райони за област Кюстендил. С тях се извършват ремонтни дейности, обновяване и реконструкция на образователната инфраструктура на 3 училища и 4 детски градини. Това стана ясно по време на граждански диалог на тема образование, който се състоя в Кюстендил, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Събитието бе част от серията граждански диалози под наслов „Европа в нашия дом“. Форумът в областния център премина при изключителен интерес, като на него присъстваха голям брой представители на образователната сфера от целия регион. В диалога участие взеха зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова, народните представители Кирил Калфин, Радослава Чеканска, Ася Пеева и Борислав Борисов, областният координатор на ГЕРБ Виктор Янев, кметът на общината Петър Паунов и председателят на местния парламент Михаела Крумова.
„Една от основните цели на гражданския диалог е да отчетем работата, която е свършило правителството в сферата на образованието. Искаме да чуем от първо лице вашите мнения и препоръки“, обърна се към присъстващите областният координатор на ГЕРБ-Кюстендил Виктор Янев. Той подчерта, че за първи път като основен приоритет в политиката на правителството е заложено образованието. „Основен акцент е и провеждането на ефективна политика, насочена към ликвидиране на неграмотността и повишаване качеството на образованието“, посочи Янев. Той отчете, че над 1 млрд. и 380 млн. лв. са средствата, които се отделят за образование в мандата 2017 – 2021 г. „За 2019 г. средната брутна заплата на учителя надвишава средната за страната“, отбеляза още областният координатор на ГЕРБ – Кюстендил.
„Образованието е не просто приоритет, а категоричен ангажимент“, заяви зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова и допълни, че то осигурява конкурентни кадри и среда, която да развива икономика на високите доходи. Зам.-министърът призова най-добрите ученици и най-добрите студенти да изберат учителската професия, защото има какво да се даде на децата в класната стая. „Нашата задача е всяко дете да бъде в класната стая, затова съвместно работят и всички институции. Над 40 000 деца са върнати вече в класната стая“, отчете зам.-министърът на образованието и науката.
„Радвам се, че на едно място тук са се събрали учители, директори, представители на Регионалния инспекторат по образование, представители на местната власт, на ниво министерство. Това безспорно доказва, че образованието е от най-важните приоритети“, каза пред присъстващите народният представител от Комисията по образованието и науката Ася Пеева. Тя бе категорична, че учителят и училището винаги ще са решаващи във формирането на обществото. „Учителят ще бъде факторът в обществото. Затова наше задължение – на всички институции, е да направим така че учителят да може да работи по-лесно, по-професионално и със самочувствие“, посочи народният представител от ГЕРБ.
„За нас е изключително радостно, че правителството на Бойко Борисов определи като свой основен приоритет образованието. В Кюстендил диалогът на местната власт с образователните среди никога не е спирал. Днес при нас има и представители както на изпълнителната, така и на законодателната власт. Това дава добавена стойност на целия дебат, като дори предоставя възможността конкретни идеи да бъдат превърнати в реални политики“, заяви пред присъстващите кметът на община Кюстендил Петър Паунов.
В края на диалога областният координатор на ГЕРБ Виктор Янев призова професията учител да бъде приоритет и подчерта, че висшето образование също има голяма роля, за да се случи това.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Заместник-министър Таня Михайлова взе участие в граждански диалог по темата за образованието в града

Кюстендил: Заместник-министър Таня Михайлова взе участие в граждански диалог по темата за образованието в града

19 Март 2019 | 19:51 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова взе участие в граждански диалог по темата за образованието в Кюстендил, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. Тя присъства на граждански диалог в рамките на инициативата „Европа в нашия дом” в Парк-хотел „Кюстендил”. В дискусията участваха кметът на Община Кюстендил Петър Паунов, народните представители от Комисията по образованието и науката Ася Пеева и Борислав Борисов. В диалога по тема образование се включиха още областният координатор на ГЕРБ – Кюстендил Виктор Янев, народните представители Кирил Калфин и Радослава Чеканска, общинският председател на структурата в Кюстендил Михаела Крумова. В препълнената зала присъстваха директори на учебни заведения и на детски градини, представители на Регионално управление на образованието в Кюстендил, представители на общините в региона, центрове за подкрепа и други. В рамките на събитието бяха дискутирани регионални и национални политики в сферата на образованието. Акцент беше поставен и върху европейската солидарност, благодарение на която се реализират значими инфраструктурни проекти в различните населени места.
„Заедно имаме една цел и тази цел е качественото образование. Не е необходимо да се убеждаваме, че качествената промяна се случва единствено и само чрез образование. Образованието е това, което от една страна може да осигури конкуренти кадри – хора, които знаят, могат и умеят. Качествените кадри са тези, които ще ни дадат възможност да осигурим една благоприятна среда за развитие на една икономика, чрез която да развиваме една икономика на високите доходи. Нашето образование е гаранция за икономически растеж и за по-високи доходи”, каза Таня Михайлова. Тя открои поставените краткосрочни и дългосрочни цели, но беше посочено, че в образователната система има два много важни центъра – ученик и учител, а всичко това може да се случва в една добра среда. Сред целите са високо образовани ученици, мотивирани учители, развитие на компетентностите и други. Професионалното образование и обучението също е приоритетна тема. Беше посочено, че осигуряват условия за подкрепа на преподавателите. Сред поставените въпроси от страна на участниците в диалога бяха неуважението и агресията от страна на родители на ученици към учителите, както и бъдещето на защитените училища и детски градини.
Венцеслав ИЛЧЕВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Министър-предеседателят на Косово Рамуш Харадинай подаде оставка. 19 юли 2019 г.
Министър-предеседателят на Косово Рамуш Харадинай подаде оставка. 19 юли 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.