НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:47


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Областният управител на Хасково Станислав Дечев откри изложба, посветена на 140 години от приемането на Търновската конституция

Областният управител на Хасково Станислав Дечев откри изложба, посветена на 140 години от приемането на Търновската конституция

19 Март 2019 | 14:01 | Агенция "Фокус"
Хасково. Областният управител на област Хасково Станислав Дечев откри изложба, посветена на 140 години от приемането на Търновската конституция. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Експозицията е разположена в сградата на областната администрация и ще може да бъде разгледана от всички желаещи до 22 март 2019 г.
"Адмирирам идеята на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева да отбележим тази годишнина с прояви в цялата страна, защото смятам, че дължим признателност на нашите първи парламентаристи", отбеляза Станислав Дечев. Той припомни, че именно те са поставили основите на съвременния български конституционен ред. Той подчерта, че фундаменталното значение на Първата българска конституция е неоспоримо и налага ценности, които и днес са валидни.
"Всеобщото избирателно право, плурализмът, разделението на властите, парламентарният контрол, децентрализацията и свободата на словото са ценности, които имаме благодарение на първите български народни представители", посочи Станислав Дечев и допълни, че въпреки 45-годишно авторитарно управление, принципите на Търновската конституция за мирно съжителство на различните етноси и взаимно уважение, не са били изкоренени. "Това са общочовешки закони, които днес стоят в основата на обединена Европа", подчерта областният управител на Хасково.
Станислав Дечев заяви, че иска хасковските деца и младежи да знаят, че България има здрави демократични основи, поставени преди 140 години.
Гости на официалното откриване на експозицията бяха народните представители Делян Добрев, Евгения Ангелова, д-р Георги Станков, Виолета Желева и Никола Динков, председателят на Административен съд Хасково, представители на Окръжен съд Хасково, на Адвокатската колегия, заместник областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, експерти от РУО Хасково, директорът на РИМ Хасково, директорът на Държавен архив Хасково, преподаватели, общински съветници, членове на политически партии и патриотични организации, НПО.
По предложение на областния управител Станислав Дечев учителите от местните училища ще проведат открити уроци по история, посветени на Търновската конституция, в сградата на областна администрация Хасково.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Министър-предеседателят на Косово Рамуш Харадинай подаде оставка. 19 юли 2019 г.
Министър-предеседателят на Косово Рамуш Харадинай подаде оставка. 19 юли 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.