НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:55


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

The Sunday Express: Предателството, наречено Брекзит: Правителството вече се готви да се върне в ЕС

The Sunday Express: Предателството, наречено Брекзит: Правителството вече се готви да се върне в ЕС

24 Март 2019 | 04:51 | Агенция "Фокус"
Лондон. Уайтхол е готов с плановете си Великобритания отново да се присъедини към Европейския съюз преди още да го е напуснала, пише The Sunday Express.
Изданието е получило информация за планирана среща на Министерството по Брекзит, на която да се обсъди възможността за връщане на страната в Евросъюза. Източникът е заявил, че „в крайна сметка правителствените ведомства трябва да обмислят всички възможности. Съществува огромна вероятност едно бъдещо правителство да поиска да ни върне обратно в ЕС. Разбира се, планират се и различни други опции, включително и Брекзит без сделка.“
Подготовките за тях са удивително контрастиращи с липсата на планиране през 2016-та, когато се проведе референдума за напускане на ЕС.
Бившият премиер Дейвид Камерън беше забранил да се планира или пропагандира гласуването за напускането, защото според него хората щели да бъдат насърчени да подкрепят евентуално излизане на Великобритания от ЕС. Това означаваше, че Обединеното кралство не беше готово да напусне блока, а правителството на Мей трябваше да тръгне почти от нищото след вота за напускане.
Съществува обаче и мнение, че „мандарините от Уайтхол“ се опитват да осуетят плановете за напускане и да задържат Великобритания в ЕС.
Говорител на Найджъл Фарадж обяви: „Ние изобщо не трябва да се изненадваме от това просветление. Тези държавни чиновници явно са работили много повече за това как да ни задържат в ЕС вместо как да го напуснем дори и без сделка.“

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Един милион участници в шествието срещу Брекзит, торите планират да изгонят Мей

The Guardian: Един милион участници в шествието срещу Брекзит, торите планират да изгонят Мей

24 Март 2019 | 04:29 | Агенция "Фокус"
Лондон. Това е една от най-масовите демонстрации в цялата история на Британия, пише в днешния си брой The Guardian. Повече от милион британци се стекоха по улици на Централен Лондон, за да протестират – искането им е депутатите да им позволят втори референдум за Брекзит. В протеста се включиха хора от всички части на Обединеното кралство, както и много хора, родени в държави от ЕС и живеещи в страната. Той се проведе в условията на силни политически вълнения и засилващи се призиви към Тереза Мей да подаде оставка.
Според министри от кабинета за временен премиер трябва да бъде утвърден заместникът й Дейвид Лидингтън, макар че според хората, които искат оставане в ЕС, той ще срещне голямата съпротива на брекзитиерите.
Според организаторите на протеста трудно е да се установи точният брой на участниците, но по всяка вероятност те са повече от хората, които през 2003 г. се включиха в протеста срещу войната в Ирак.
Решението на толкова много хора да се включат, размахвайки знамена на ЕС и като носят изображения на Тереза Мей, идва само три дни след като премиерът направи телевизионно обръщение към нацията и заяви, че е убедена, че британският народ не подкрепя нов референдум и заклейми онези депутати, които искат да блокират неговата воля.
Известни политици от всички основни партии се присъединиха към шествието.
Организаторите съобщават, че мрежите на мобилните телефони са прегрели, а в събота след обед е създадена и петиция за задействане на механизма по Член 50, която е събрала четири милиона и половина подписа . Така тази петиция се превърна в най-популярният документ, който някога се е появявал на правителствения сайт. По закон, ако една петиция събере 100 000 подписа, парламентът е длъжен да я приеме и да я обсъди.
Протестът се случи и в навечерието на още една критична седмица за Брекзит и за премиера. В събота вечерта стана ясно, че все повече депутати на торите са готови да подкрепят Брекзит без сделка вместо проекта на Мей или друга алтернатива. Мнозина предвиждат, че до края на предстоящата седмица министър-председателят трябва да подаде оставка.
В понеделник влиятелна група депутати ще се опита да поеме контрола около процедурата по Брекзит, за да се гарантират индикативните гласувания по алтернативни възможности за Брекзит, включително мек Брекзит или в норвежки вариант.
За вторник Даунинг Стрийт очаква да се направи трети опит да се прокара проектът на Мей в парламента.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: „ Гласът на народа“ заля Централен Лондон, докато кабинетът се гласи да вземе оставката на Тереза Мей и да назначи временен премиер (Обзор)

The Times: „ Гласът на народа“ заля Централен Лондон, докато кабинетът се гласи да вземе оставката на Тереза Мей и да назначи временен премиер (Обзор)

24 Март 2019 | 02:44 | Агенция "Фокус"
Лондон. В събота стотици хиляди протестиращи се изсипаха на шествие в Централен Лондон. Те настояваха за окончателно последно гласуване за сделката по излизането на Великобритания от Европейския съюз, пише барометърът на общественото мнение в Обединеното кралство The Times и в неделното си издание пояснява, че опонентите на подобни публични прояви са обявили случващото се за „антидемократично“.
Улиците в центъра на Лондон бяха затворени и само няколко линии на метрото останаха да работят, след като депутати от целия политически спектър се присъединиха към недоволстващите лондончани и активистите на движението „Гласът на народа“.
“В обществото цари огромно безпокойство и объркване. Хората от всички възрасти, от всички части на страната изгубиха всякакви ориентири във всички посоки на живота.“, написал в Туитър лидерът на либералдемократите Винс Кейбъл.
В първия протестен марш през октомври 2018-та се включиха 700 000 души. За тазгодишния се очаква участниците да достигнат един милион.
Пак в неделото си издание The Times информира, че расте натискът върху Тереза Мей да се раздели с премиерския пост посред хаоса около Брекзит. Подкрепата за нея намалява все повече, особено след унижението, което преживя в Брюксел. Съветват я да определи датата, на която да подаде оставката си като министър-председател на Великобритания и да се оттегли от председателския пост на Консервативната партия.
Положението е станало съвсем ясно късно в събота вечерта, след като подкрепата на самия кабинет за нея е намаляло чувствително, а малкият партньор в управлението, Демократичната юнионистка партия, обяви, че повече не й вярва.
Висши фигури от Даунинг Стрийт 10 са потвърдили, че се обсъжда наистина кога ще е най-подходящо Мей да подаде оставка. Източник от правителството е съобщил на The Times, че дори и според най-близките й съветници и сътрудници тя трябва да извърши този акт и че той е неминуем. По думите им „нещата вървят в тази посока“.
Вчера фактическият заместник на Мей Дейвид Лидингтън е разговарял с опозиционните лидери да се гласуват алтернативи на нейния проект за сделката „Брекзит“. Това е знак, че именно той „държи нещата под свой контрол“. Това е вбесило привържениците на Брекзит както сред съюзниците на премиера, така и сред критиците й.
В същото време от премиерската канцелария на свой ред заявяват, че това са само слухове, а министър-председателят на страната продължава упорито да работи за трети опит да получи съгласието на британския парламент за своята сделка по Брекзит.
Според политическия наблюдател на неделния The Times Тим Шипман евентуален временен премиер може да е именно Дейвид Лидингтън. За това той написа в събота вечерта в Туитър: „Днес разговарях с 11 членове на кабинета, които искат премиерът да подаде оставка. В понеделник на заседанието на кабинета те възнамеряват да се изкажат против нея. Заговорниците възнамеряват да определят временно изпълняващ длъжността, който да проведе до край процедурите по излизането на Великобритания от структурите на Европейския съюз“. Според думите на Тим Шипман Дейвид Лидингтън като шеф на секретариата на кабинета и фактически заместник на правителствения глава е логичен фаворит. По негово мнение обаче временни премиери може д са и Джеръми Хънт, ръководителят на Форин офис, и министърът на околната среда, продоволствието и земеделието Майкъл Гоув.
Шипман пише: „Независимо от разногласията кой да стане приемник на Мей, почти всички в кабинета са на мнение, че тя трябва да подаде оставка, защото изгуби доверието на собственото си обкръжение. Разклатената Консервативна партия може да се обедини отново единствено, след като Мей напусне.“

Редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Scotsman: Торите в открит бунт срещу плана за гласуване на Брекзит алтернативи

The Scotsman: Торите в открит бунт срещу плана за гласуване на Брекзит алтернативи

23 Март 2019 | 04:19 | Агенция "Фокус"
Глазгоу. Консервативната партия е в открит бунт за плановете да се даде на депутатите възможност за свободно гласуване на алтернативни планове за излизане от ЕС, пише шотландския вестник The Scotsman, включително и вероятността споразумението за излизане да се подложи на публично гласуване или да се спре процедурата въобще. Торите, привърженици на Брекзит, обвиняват премиера Тереза Мей, че създава условия за „национално унижение“ като позволява на депутатите да се съобразяват единствено с изходите, които са благоприятни за тях самите. Те вече са гневни на евроскептиците от нейната партия, които се съгласиха да се отложи Брекзит и да се промени първоначалната му дата.
По налични вече данни 18 министри, привърженици на оставането в Евросъюза, в това число и шотландският министър Дейвид Мъндел, се подготвят да напускат, ако не се проведат „индикативни гласувания“. През следващата седмица се очаква депутатите да се опитат и да наложат със сила, дори, серия от гласувания за алтернативите на Брекзит. Двама министри обаче заявиха, че те очакват правителството да предложи вариант на парламента. На срещите с личности от опозицията, включително и с лидера на Шотландската национална партия в Уестминстър Ян Блекфорд, от вицепремиера Дейвид Лайдингтън е станало ясно, че има изготвени поне седем опции за излизане от ЕС.
Мей се съгласи на удължаване на срока на действие на Член 50 от Лисабонския договор с поне две седмици по време на среднощните разговори в Брюксел в четвъртък, за да се отвори врата депутатите на искат промяна на курса. Министърът за Брекзит Квази Квартенг заяви, че той ще „бъде изненадан”, ако правителството не позволи на депутатите свободно да гласуват. Бившият министър за Брекзит Стив Бейкър обясни, че „индикативните гласувания“ означават “надвиснало национално унижение”, а Марк Франсоа от групата на торите, привърженици на Брекзит, обяви, че „ако няма правителствена позиция по всички теми,с вързани с бъдещето на страната, то тогава тази страна няма реално правителство“
Страните, членки на ЕС твърдят, че се изправят пред резултати, които те не харесват. ” Като се съгласихме за удължаване, оставихме вратите отворени на Обединеното кралство да остане в ЕС по-дълго. Така европейските лидери предупредиха, че все още са готови напускането на Великобритания без сделка. Френският президент Еманюел Макрон каза, че ЕС няма да „погледне с лошо око на Брекзит и да го забрави“. Той обаче поднови атаките по адрес на провеждащите кампанията за Брекзит с думите: “Те казаха на хората, че ще е лесно, че ще е бързо! Имаше твърде много лъжи.”

Превод и редакция: Ивелина Ватова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Протести, свързани с Брекзит, предизвикаха хаос в трафика след последните политически предателства

The Daily Express: Протести, свързани с Брекзит, предизвикаха хаос в трафика след последните политически предателства

23 Март 2019 | 03:41 | Агенция "Фокус"
Лондон. Разгневени привърженици на Брекзит протестираха по главните магистрали на цялата страна заради забавяне на британското напускане на Евросъюза, пише в съботното си издание The Daily Express. В най-натоварените за движението часове те са изнудвали тежкотоварни камиони „да се движат на минимална скорост“. Така са предизвиквали огромни опашки, още по-големи задръствания и хаос по пътищата на Обединеното кралство.
Протестиращи защитници на Брекзит са използвали приятели мотористи по магистрален път M5 в Девън, като са използвали и търкалящ се пътен блок. В петък след обед подобни задръствания е имало и по магистрала M4. В петък вечерта протестът на движението Go Slow на Брекзит привържениците в Нотингамшър е използвало осем превозни средства за блокиране на пътищата. Полицията е охранявала протестите, за да се гарантира безопасността на шофьорите. Демонстрацията в Девън е била планирана да тръгне от Бристол по магистрала M5 към Ейвънмаут и Клийвдън, преди да поеме по магистрала M4 до Бат. Недалеч от Бодмин, окръг Корнуол, обаче, на главен път A30 според данни на пътната полиция, съобщени на Тhe Daily Mail, са спрени девет превозни средства, като първите две от тях са били задържани заради неправилно шофиране, но след обещанията на шофьорите са били пуснати да продължат със съобразена скорост. „Ако повторят действията си, те са наясно, че имаме данните им и ще повдигнем обвинения срещу тях.“

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Таен документ на кабинета разкрива хаоса в планирането на сделката по Брекзит

The Guardian: Таен документ на кабинета разкрива хаоса в планирането на сделката по Брекзит

23 Март 2019 | 03:15 | Агенция "Фокус"
Лондон. Размерът и обхватът на въздействието, което ще има напускането на Евросъюза без сделка, се разкрива в секретен документ на британския кабинет, пише в днешния си брой вестник The Guardian.
В него се отправя предупреждение, че след напускането на ЕС предстои “критична тримесечна фаза ”, по време на която може да се затруднят всички действия и цялата предварително планирана операция може да се обърка.
Класифицираният документ, който Тhe Guardian е видял, подробно осветлява всички командни и контролни структури в Уайтхол за съобразяване с варианта за напускане на ЕС без сделка. В него изрично се подчертава, че всички правителствени институции ще трябва сами да се преборят с повечето проблеми. В противен случай има риск операция „Жълтият чук“ да се провали.
“Структурата бързо ще се срути, ако твърде много решения се натрупат на висшите равнища на управление, без това да е необходимо, преди с тях да са се опитали да се справят сами на съответното по-ниско ниво …” , пише в документа.
Кабинетът пое ръководството в подготовката на варианта „без сделка“ и отчаяно разигра, като война, различни сценарии, в случай, че Великобритания напусне без кохерентен план.
Документът включва график на един рутинен ден в Уайтхол при излизане без сделка: той започва в 7.00 сутринта с „доклади за ситуацията“ от цялото Обединено кралство, които постъпват в офисите на съответните министри и висши държавни служители, и продължава с безкрайни срещи и оценки до 5.30 ч. сутринта на следващия ден.
Източник, запознат с операция „Жълтият чук“, изяснява, че макар и планирането да се разгръща стъпка по стъпка, като цяло картината си остава хаотична и „блуждаеща”.
Подготовката за варианта „без сделка“ навлезе в критичната си фаза по отношение на времето заради политическата блокада от страна на Уестминстър. В Кент проведоха тестове „на живо“, за да проверят как училищата, болниците и моргите биха се справили с 10 000 камиона, паркирани недалеч от натоварените им входове. В четвъртък спешно изплува на повърхността фактът, че в Министерството на отбраната са създали бункер под основната сграда на ведомството в Уайтхол, за координация на военната реакция на Брекзит.
Действията осветляват нарастващата тревога за сривове, които може да бъдат причинени, от този вариант – преди всичко с явен недостиг на всичко, като се започне от лекарства и се стигне до прясна храна и тоалетна хартия.
За да избегне тези рискове кабинетът е изработил ръководство за „високо ниво на операции“, което да помогне на Уайтхол да командва, контролира и координира разрешаването на всеки възникнал проблем.
The Guardian научи, че това ръководство е било разпространено сред висшите държавни служители в правителството. То е изпратено и до 38 . То е изпратено и до 38 местни мобилни форума, които са длъжни да се справят с проблемите на място, много от тези звена ще се ръководят от висши полицейски служители.
Документът предупреждава, че агенциите и държавните служби ще работят нон-стоп за дълъг период от време. Идентифицирани са 12 високорискови области, за които се предвижда специална грижа по отношение на транспорт, здравни услуги, снабдяване с храна и вода.
“В критичната фаза се предполага, че ангажиментите около управлението, контрола и координацията ще траят минимум 12 седмици, като се работи във формат 24/7,” пише в инструкцията. “При някои случаи обаче може да се стигне и до 24 седмици.”
Най-важните решения в отговор на всяка потенциална криза ще се вземат от малко известният подкомитет за излизане от ЕС и търговия, който беше създаден през януари. Той се ръководи от премиера.
Ако се наложи намесата на бързореагиращи силови звена да се намесят в случай на извънредни спешни мерки, в действие ще се включат и военните.
Документът специално подчертава, че министерствата не може просто „да стоварят“ проблемите в премиерския офис и са длъжни да организират наличния си персонал и собствени „оперативни центрове“, като инициативите трябва да се финансират от собствените им бюджети.
Има и отделно ръководство, което вестникът също е видял, адресирано до местните форуми, според което те са длъжни незабавно да информират премиера за всякакви знаци на увеличаване на напреженията в общностите и престъпления, продиктувани от омраза, паника, протести и демонстрации.
Здравното министерство е разпратило до всички болници в Уелс и Англия въпросници с 60 въпроса, които трябва да се попълват всеки ден и да се изпращат обратно на висшите министерски чиновници.

Източниците на вестника твърдят, че това планиране като че ли е твърде малко, съвсем недостатъчно и много закъсняло.
С изтичане на времето като „в пясъчен часовник“, се оформя един ключов проблем – централното правителство в Лондон не казва на местните власти как да определят приоритетите.
“Централното управление не предлага своята лидерска роля,” твърди източникът на печатното издание. “В момента ние се опитваме да планираме всичко. Няма никаква насока как да се води отчетността. Реакцията на Брекзит без сделка трябва да се изгражда отдолу-нагоре. ”
Правителствен говорител заявява: “Като отговорно правителство ние предвидихме, планирахме и продължаваме да се подготвяме за всякакви вероятностни ситуации, ако възникнат при Брекзит без сделка.“ Той е заявил, че за местните лидери се осигурява достъп до допълнителни ресурси и подкрепа. Сумата, която е заделена за целта се равнява на 58 милиона паунда в подкрепа на подготовката им за Брекзит.”

Превод и редакция: Ивелина Ватова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Туск: Всичко е възможно преди определения за Брекзит 12 април

Доналд Туск: Всичко е възможно преди определения за Брекзит 12 април

22 Март 2019 | 16:51 | Агенция "Фокус"
Брюскел. Председателят на Съвета на Европейския съюз Доналд Туск предупреди, че до новия краен срок за Брекзит – 12 април, „е възможно всичко“, включително Лондон да отмени излизането си от Общността, предава AFP.
„До 12 април всичко е възможно - сделка, ново удължаване, ако Обединеното кралство реши да преосмисли стратегията си или да отмени член 50, което е прерогатив на британското правителство", заяви Туск в края на срещата на върха на ЕС, на която лидерите на Общността се съгласиха да позволят на лидера на кабинета в Лондон Тереза Мей да отложи Брекзит.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Важно е да има Брекзит с правила, затова се направи и този компромис - 22 май е крайната дата

Премиерът Бойко Борисов: Важно е да има Брекзит с правила, затова се направи и този компромис - 22 май е крайната дата

22 Март 2019 | 11:38 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Това, което очаквах, това се случи, но Европейският съюз винаги е бил диалогичен. Важно е да има Брекзит с правила, затова се направи и този компромис - 22 май е крайната дата, защото след това вече Великобритания трябва да отиде на избори. Това коментира министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел преди работната сесия на Европейския съвет в Брюксел, съобщиха от правителствената информационна служба. Българският премиер уточни, че европейските лидери са направили този компромис, за да се даде шанс на британския парламент да вземе решение.
„Китай е вторият търговски партньор след САЩ на Европа. Стокообменът между България и Китай минава вече 4,5 млрд. лева и хубавото е, че и вноса и износа нарастват“, каза премиерът Борисов във връзка с предстоящата среща на върха ЕС-Китай на 9 април. Той подчерта, че България подкрепя задълбочаването на сътрудничеството и в търговията и в културата между ЕС и Китай и допълни, че с миналогодишната среща на държавите от Източна Европа и Китай във формата „16+1“ в София, страната ни е дала допълнителен тласък на тези отношения.
Министър-председателят Бойко Борисов съобщи още, че е обсъдил проектите за пренос на газ с върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи Федерика Могерини и премиера на Гърция Алексис Ципрас. “Златен шанс ни се дава, построявайки интерконектора с Гърция”, подчерта Борисов. Той изброи и възможностите за доставка на газ от Египет, Държавата Израел и Кипър. „Ако ние имаме готов интерконектор, на юг-север се създава още една възможност за газопренос“, е посочил министър-председателят пред кипърския си колега.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АФИС: Според 43% от анкетираните никой не печели от Брекзит

АФИС: Според 43% от анкетираните никой не печели от Брекзит

22 Март 2019 | 09:37 | Агенция "Фокус"
София. Според 43% от анкетираните никой не печели от Брекзит. Това става ясно от национално проучване на Агенция АФИС в периода 15-20 март 2019 г. Интервюирани са пряко „лице в лице“ в техните домове са 1010 лица в 101 гнезда, от които: в София – 18,8%; в областните центрове – 34,7%; в другите градове – 20,8%; в селата – 25,7%. Доверителните интервали на отклоненията от регистрираните данни за дяловете над 5% са ± 1,8-2,6%. Данните са представителни за мнението на пълнолетните български граждани.
„Брекзит се превърна в ключова дума, която от около три години описва състояние, определяно като криза на Европейския съюз. „Задънена улица“, „хаос“, „лабиринт“, а през последния месец „водевил“ и „гротеска“ са думите, с които европейската преса описва най-често случващото се“, уточняват от АФИС и отбелязват, че междувременно социологическите проучвания в самата Великобритания са регистрирали съществена промяна в масовите нагласи по въпроса. „Делът на привържениците на „Брекзит“ спадна с 11 пункта за сметка на увеличения дял на противниците – с 6 пункта. Почти сигурно е, че ако сега се повтори референдумът от 2016 г., противниците на Брекзит ще надделеят“, посочват от социологическата агенция.
На въпросите кой би спечелил и кой би изгубил от напускането на Великобритания от ЕС, единственото сигурно е, че обществото ни няма категоричен отговор. Всеки пети запитан (20,4%) е на мнение, че от Брекзит печели предимно Обединеното кралство. Едва 5,6 на сто са тези, които мислят, че от тази ситуация ще спечели Европейския съюз. Други около 8% пък считат, че и ЕС и Великобритания биха спечелили от напускането на Кралството. Все пак най-голяма група респонденти се обединява около мнението, че никой няма да спечели от един такъв разлом – това са малко над 43 на сто от всички запитани. Близо 23 на сто пък нямат мнение по този въпрос.
Реципрочният въпрос – преди всичко кой губи от Брекзит, също показва закономерна тенденция. Практически всеки четвърти смята, че и Съюзът, и Островът ще бъдат преди всичко губещи страни от потенциалния развод. За 23% губещ ще бъде преди всичко Европейският съюз. Значително по-нисък е делът на хората, които смятат, че загуби ще търпи предимно Великобритания. Отново, всеки четвърти запитан няма мнение по този въпрос, а 14% са на мнение, че нито една от страните няма да претърпи загуби.
И при двата въпроса вглеждането в по-дълбокия разрез на данните показва логична картина – висшистите в по-голяма степен са на мнение, че от предстоящия „Брекзит“ всички страни са губещи и практически няма печелещи. Младите (18-29 години), включително учащите и студентите, определят като основен губещ от „Брекзит“ в по-голяма степен ще бъде Великобритания.
Изследването обхваща близо 30% от респонденти, които или лично, или членове на семейството им са работили през последните пет години в страни от Европейския съюз. Тази социална група, с обозрим трудово-мигрантски опит и потенциал, е любопитна с оглед на зададените въпроси. „Изненадващо или не, споменатият профил от българското население не се различава в своето мнение за предстоящите събития – близо половината от тях смятат, че никой няма да спечели, а загубите се разпределят между отговорите ЕС и „и двете страни“, посочват от АФИС.
Според техните данни е много сходна картината и сред евро-оптимистите и евро-скептиците, попаднали в извадката. Отново няма съществени разминавания в нагласите, независимо дали част от запитаните вярват или не вярват в Европейските институции, както и дали Европа се движи в правилната или грешната посока.
„Неяснотите остават, а заедно с тях и липсата на ясна визия какво предстои, както в национален, така и общоевропейски план. Не е толкова изненадващо, че българското обществено мнение няма категорична позиция относно печелившите и губещите от Брекзит. Важното е усещането за несигурност и безпокойство за бъдещето на европейския проект“, допълват още от АФИС.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

New Europe: Европейските лидери решиха: Брекзит без условия – до 12 април; Брекзит с условия – до 22 май

New Europe: Европейските лидери решиха: Брекзит без условия – до 12 април; Брекзит с условия – до 22 май

22 Март 2019 | 09:31 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейските лидери постигнаха единодушно споразумение в Брюксел точно преди полунощ, удължавайки крайната дата за Брекзит до 12 април 2019 година – само две седмици след първоначалния срок на 29 март, с което дадоха на Великобритания още малко време да реши точно как ще изглежда излизането й от Европейския съюз. Ако парламентът на Обединеното кралство одобри сделката на Тереза Мей следващата седмица, новата дата би била 22 май 2019 година, пише базираното в Брюксел издание New Europe.
Според различните сценарии, които трябва да бъдат извлечени от заключенията на срещата на високо равнище за Брекзит, които бяха одобрени от всички лидери на ЕС, процесът по член 50 ще бъде отложен дори повече и след април, ако Обединеното кралство избере по-дълъг срок и предостави на Съюза план да участва в европейските избори през май 2019 г.
Ако третият вот за сделката на Мей не бъде одобрен, тогава лимитът за Brexit ще бъде удължен до крайния срок от 12 април, което ще даде време на Лондон да одобри споразумението, или да „посочи път напред“. Както заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск пред журналистите в края на първия ден от срещата на върха на ЕС, британският премиер се е съгласила на предложението на 27-те за удължаване, независимо че в своето писмо тя първо поиска удължаване до 30 юни.
Всички възможности остават на масата: одобряването на споразумението за излизане и Страсбургския пакет от Камарата на общините и организиран Брекзит, Брекзит без сделка, дълго удължаване на член 50 и накрая възможността Великобритания да отмени член 50.
Одобрените от лидерите заключения са следните:
1. Европейският съвет взема под внимание писмото на министър-председателя Тереза май от 20 март 2019 г.
2. В отговор Европейският съвет одобрява Инструмента, свързан със Споразумението за оттегляне и Съвместното изявление, допълващо политическата декларация, договорена между Европейската комисия и правителството на Обединеното кралство в Страсбург на 11 март 2019 г.
3. Европейският съвет одобрява удължаване до 22 май 2019 г., при условие че Споразумението за оттегляне бъде одобрено от Камарата на общините следващата седмица. Ако Споразумението за оттегляне не бъде одобрено от Камарата на общините следващата седмица, Европейският съвет се съгласява с удължаване до 12 април 2019 г. и очаква Обединеното кралство да посочи път преди тази дата за разглеждане от Европейския съвет.
4. Европейският съвет отново заявява, че не може да има отваряне на споразумението за оттегляне, което беше договорено между Съюза и Обединеното кралство през ноември 2018 г. Всяко едностранно задължение, декларация или друг акт следва да бъде съвместимо с буквата и духа на споразумението за излизане.
5. Европейският съвет призовава да се продължи работата по готовността за непредвидени обстоятелства на всички равнища за последиците от оттеглянето на Обединеното кралство, като се вземат предвид всички възможни резултати.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Посъветваха британските депутати да се движат на групи и с таксита, за да избегнат тормоз

Politico: Посъветваха британските депутати да се движат на групи и с таксита, за да избегнат тормоз

22 Март 2019 | 07:43 | Агенция "Фокус"
Лондон. Членовете на британския парламент бяха посъветвани да си взимат таксита или да пътуват към вкъщи на групи, за да избегнат риска да бъдат тормозени заради Брекзит, пише европейската редакция на Politico.
Линдзи Хойл, заместник-председател на Камарата на общините, писа на всички депутати, че градската полиция „няма съмнения“, че трябва да подсигури възможността „депутатите да могат да гласуват в парламента без страх“.
Хойл, който е депутат от Лейбъристката партия от 2010 година, написа: „Лично аз никога не съм усещал такова ниво на напрежение, докато съм бил в парламента и съм наясно, че и други колеги усещат същото“.
„Много колеги вече бяха предмет на широко отразен тормоз и сплашване“.
Той посъветва народните представители да „предприемат прости мерки за подобряване на сигурността си“, като да пътуват с такси до вкъщи, или със свои колеги, докато „напрежението и емоциите са на безпрецедентно високо ниво“.
Депутатът от Работническата партия Лойд Ръсел-Мойл заяви в четвъртък, че мъж се е опитал да го нападне и е нарекъл депутатите „предатели“.
Също в четвъртък, народният представител от Консервативната партия и зам-министър на отбраната Тобиас Елууд, публикува получено от него писмо в „Туитър“, в което получава заплахи, а изпращачът дори обещава „да постави Лондон на шибаните му колене“.
Джон Бекроу, председателят на Камарата на общините, каза на депутатите в четвъртък, че не са „предатели“ и всеки от тях трябва да „прави това, което смята за правлно“, един ден след като Тереза Мей обвини парламента за отлагането на Брекзит.
Премиерът каза в сряда: „Вие, обществото, търпяхте достатъчно... Съгласна съм, аз съм на ваша страна“. Тя добяви: „Вие поискахте от нас да се справим с това и аз съм решена да го направя“. По-дълго отлагане само ще „даде повече време на политиците да спорят“, каза тя, като предупреди, че обществото губи търпение бързо от „политическите игри“ в Уестминстър.
В четвъртък Бекроу се опита да увери депутатите, че не са направили нищо лошо.
„Никой от вас не е предател. Всички давате най-доброто от себе си“, каза той. „Вярвам страстно в парламентарната институция, правата на членовете на тази камара и тяхната отдаденост на дълга им... Единственото задължение на всеки народен представител е да прави това, което той или тя мисли, че е правилно“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Independent: ЕС е съгласен на отлагане на Брекзит, ако сделката на Мей бъде одобрена от депутатите

Independent: ЕС е съгласен на отлагане на Брекзит, ако сделката на Мей бъде одобрена от депутатите

22 Март 2019 | 02:29 | Агенция "Фокус"
Лондон. Искането на Тереза Мей да разшири прилагането на член 50 до края на юни беше отхвърлено от ЕС, който вместо това предложи по-кратък срок, пише британският в. Independent.
Сега Тереза Мей прие предложението за отлагане до 22 май, ако споразумението за оттегляне бъде одобрено от парламента.
Ако депутатите го отхвърлят за трети път, ЕС казва, че Великобритания трябва да предложи нов план до 12 април.
Резултатът от това би бил или много по-дълго забавяне или излизане от ЕС без споразумение.
Мей заяви, че няма да подкрепи дълго отлагане, защото това ще означава, че Великобритания ще участва в изборите за Европейски парламент.
Бившият министър сър Оливър Летуин каза, че вярва, че депутатите ще подкрепят споразумение за Брекзит тип-Норвегия.
Той добави, че депутатите трябва да установят дали има мнозинство в подкрепа на алтернативен план, ако сделката на министър-председателя отново бъде победена следващата седмица.
Бившият председател на Европейската комисия и бивш италиански премиер Романо Проди заяви, че вярва, че лидерите на ЕС могат да подкрепят по-дълго удължаване.
„Все още мисля, че ще има повече време ... ще има някакъв компромис, за да получим повече време, защото наистина общата воля срещу твърд Брекзит е реална“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Туск: Тереза Мей прие плана за отлагане на Брекзит

AFP: Туск: Тереза Мей прие плана за отлагане на Брекзит

22 Март 2019 | 01:12 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Министър-председателят Тереза Мей прие предложение за две възможности за кратко отлагане до датата на оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, съобщава AFP.
„Срещнах премиера Мей няколко пъти тази вечер, за да се уверя, че Обединеното кралство приема сценариите за удължаване и съм доволен да потвърдя, че имаме споразумение по въпроса“, съобщи председателят на Европейския съвет.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: ЕС ще предложи на Обединеното кралство две възможности за кратко отлагане на Брекзит

AFP: ЕС ще предложи на Обединеното кралство две възможности за кратко отлагане на Брекзит

22 Март 2019 | 00:23 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Лидерите на ЕС се споразумяха да предложат на британския премиер Тереза два варианта за отлагане на Брекзит, за да се избегне вредното излизане „без споразумение“ на 29 март, съобщи източник от френското президентство, предава AFP.
Ако британският парламент се съгласи със споразумението за развод на Тереза Мей, отлагането ще бъде до 22 май, за да ратифицира текстът - ако не, ЕС все пак ще предложи отлагане до 11 април, заяви източник на AFP.
Отделно, друг източник заяви пред AFP, че предложението означава, че Великобритания ще трябва да реши до 11 април дали да напусне без сделка или да потърси друго забавяне.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Източник на ТАСС: ЕС ще отложи Брекзит до 22 май при условие, че парламентът в Лондон утвърди споразумението

Източник на ТАСС: ЕС ще отложи Брекзит до 22 май при условие, че парламентът в Лондон утвърди споразумението

21 Март 2019 | 20:05 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският съюз ще се съгласи да „отложи излизането на Великобритания от Общността до 22 май“, но само при условие, че „британският парламент утвърди съгласуваното с Брюксел споразумение“ за Брекзит, разкрива източник на руската информационна агенция TACC от Брюксел.
В случай на трети провал на гласуването на сделката за Брекзит, до края на март ЕС ще свика нова среща на върха за окончателно решение за по-нататъшните действия на Общността.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sky News: ЕС даде отсрочка за Брекзит до 22 май

Sky News: ЕС даде отсрочка за Брекзит до 22 май

21 Март 2019 | 19:46 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският съюз даде на Великобритания срок до 22 май за излизане от структурите на Общността, предава телевизионният канал Sky News.
Съответното решение е взето в рамките на срещата на държавните и правителствените лидери на ЕС в Брюксел, става ясно от проектозаявлението, текстът на което вече бе разпространен сред средствата за масова информация.
Очаква се по-късно тази вечер министър-председателят на Обединеното кралство Тереза Мей да направи официално изявление, в което да представи резултатите от първия ден на срещата в Брюксел.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Отсрочката за Брекзит трябва да бъде кратка и с много ясно време, за да може да се случи

Премиерът Бойко Борисов: Отсрочката за Брекзит трябва да бъде кратка и с много ясно време, за да може да се случи

21 Март 2019 | 16:32 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Отсрочката за Брекзит трябва да бъде кратка и с много ясно време, за да може да се случи. Това каза пред журналисти в Брюксел министър-председателят Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Сигурно цяла нощ ще работим по темата за Брекзит и тя касае десетки хиляди български граждани, както и немалко англичани. За съжаление, пак излизам лош пророк, но съм изключително разтревожен от това, което ще се случи. Ето времето изтича. 1000 дни се работи по Брекзит, остават още 7 и е пълна неяснота. Не виждам как може това да се подкрепи, което иска Великобритания до 30 юни. Това означава, че техните евродепутати трябва да ходят на предизборна кампания. Така че някаква кратка отсрочка, това ѝ обещах и на Тереза Мей в два разговора по телефона, за някаква кратка отсрочка – да“, заяви Борисов. По думите му британският парламент трябва да вземе решение. „В противен случай не виждам как ще се провеждат европейски избори. Ако те участват и датата е след 30 юни, означава, че след това държавите по квотния принцип, които след това ще получат евродепутати как ще си подредят листите, как ще участват в кампаниите. И най-вече британските евродепутати – те каква кампания ще водят, какви избори ще проведат. Така че много тежък разговор ще бъде днес. Мишел Барние не вижда някакво по-различно решение“, допълни той и допусна, че е много вероятно и другата седмица пак да ги извикат в Брюксел. „Трябва да бъде кратка отсрочката и с много ясно време, за да може да се случи“, подчерта премиерът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еманюел Макрон предупреди: Няма да има споразумение за Брекзит, ако депутатите в Лондон отхвърлят още веднъж сделката

Еманюел Макрон предупреди: Няма да има споразумение за Брекзит, ако депутатите в Лондон отхвърлят още веднъж сделката

21 Март 2019 | 16:07 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Държавният глава на Франция Еманюел Макрон предупреди,че ако при гласуването следващата седмица британските депутати отхвърлят отново споразумението за излизането на Обединеното кралство от структурите на Общността, Лондон ще се раздели с Брюксел без сделка, предава AFP.
„В случай на негативен британски вот ще се отправим към сценарий без сделка. Всички го знаем. Важно е да бъдем ясни в тези дни и моменти“, подчерта Макрон при пристигането си в Брюксел за участие в двудневната среща на върха на лидерите на ЕС.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангела Меркел: Отлагането на Брекзит зависи от британския парламент

Ангела Меркел: Отлагането на Брекзит зависи от британския парламент

21 Март 2019 | 12:47 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел подкрепи искането на британския премиер Тереза Мей за кратко отлагане на Брекзит, но подчерта също, че това ще зависи от позитивен вот в парламента на Обединеното кралство, предава „Анадолската агенция“.
В изказване пред народните представители в Бундестага преди да тръгне за двудневната среща на върха на Европейския съюз в Брюксел, Меркел заяви, че лидерите на всички останали 27 страни-членки ще имат интензивни разговори в четвъртък за искането на Тереза Мей за отлагане на Брекзит до 30 юни.
„Принципно можем да се съгласим на това искане, ако имаме позитивен вот следващата седмица в британския парламент за документите за излизане“, обясни тя.
Канцлерът заяви, че може да се наложи европейските лидери да се съберат отново следващата седмица, ако парламентът на Великобритания одобри сделката за Брекзит, или я отхвърли отново.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Манфред Вебер: Не мога да си представя отлагане на Брекзит до юни

Манфред Вебер: Не мога да си представя отлагане на Брекзит до юни

21 Март 2019 | 12:31 | Агенция "Фокус"
Берлин. Отлагане на излизането на Великобритания от Европейския съюз до юни не е добра идея, тъй като тя ще трябва да участва в изборите за Европейски парламент, заяви Манфред Вебер, шпитценкандидатът на Европейската народна партия (ЕНП) за вота, в четвъртък, цитиран от Reuters.
„Не мога да си представя отлагане до юни. Комисията многократно обясни, че при такъв случай, Великобритания ще трябва да участва в изборите, а това ще доведе до голяма несигурност“, заяви Вебер пред германското обществено радио DLF.
Той добави, че „политическият хаос“ в Лондон има потенциала да „зарази“ и Съюза.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: На 25 март Великобритания ще задейства план за действие за Брекзит без сделка

ТАСС: На 25 март Великобритания ще задейства план за действие за Брекзит без сделка

21 Март 2019 | 12:27 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британските власти имат намерение да въведат в понеделник, 25 март, план за действие за Брекзит в извънредни условия – при отсъствие на сделка с ЕС и във връзка с неопределеността относно датата на излизане от Съюза, която е 29 март, съобщава в четвъртък вестник „Файненшъл таймс“, позовавайки се на представители на правителството, предава ТАСС.
Според тяхната информация, в съответствие с плана, който се нарича Operation Yellowhammer, ще влезе в действие специална система за „оперативно управление“, включваща повече от 5 хиляди души, която трябва да предотврати, конкретно, недостига на хранителни продукти, гориво и ресурси във финансовата сфера. Нейните сътрудници са тясно свързани с началниците на министерства и ведомства, участващи в управлението на страната при извънредни обстоятелства, в конкретния случай, в условията на Брекзит без сделка. Сред тях са Министерството на защитата на околната среда, храните и селскостопанското развитие, транспорта, финансите и кралската данъчно-митническа служба.
„Оперативно-командните структури на Yellowhammer ще бъдат задействани изцяло на 25 март, ако между Великобритания и ЕС не бъде съгласувана нова дата за излизане“, привежда изданието извадки от писмото на министъра по въпросите на излизането на Великобритания от Съюза Стивън Баркли до колегите си от кабинета. В случай, че продължаването на сроковете за излизане на кралството от ЕС бъде потвърдено, „кабинета на министрите ще трябва да реши, трябва ли да се активизира или да се съкрати дейността (на оперативното управление) в зависимост от продължителността на отсрочката“, е отбелязал Баркли.
Министерството на отбраната на Великобритания вече повиши готовността на въоръжените сили. Общо 3500 военнослужещи могат да бъдат задействани в най-кратки срокове при възникване на извънредна ситуация във връзка с Брекзит.
В сряда британският премиер Тереза Мей изпрати в ЕС писмо с молба излизането на страната от Съюза да бъде отложено до 30 юни. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обаче препоръча на Великобритания да завърши процеса на излизане от ЕС до изборите за Европейски парламент на 23-26 май. На свой ред председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че изместването на датата на излизане на Великобритания за недълъг срок е възможно при условие, че парламента на Обединеното кралство одобри сделката за Брекзит.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Джереми Корбин ще обсъди „алтернативен“ Брекзит с европейските лидери

Reuters: Джереми Корбин ще обсъди „алтернативен“ Брекзит с европейските лидери

21 Март 2019 | 09:20 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин ще пътува до Брюксел в четвъртък, за да обсъди „алтернативен“ план за Брекзит с лидерите на страните-членки на Европейския съюз, включително с главния преговарящ от страна на Съюза Мишел Барние, предава Reuters, като се позовава на съобщение от британската фракция.
Корбин ще изрази увереност, че в парламента на Обединеното кралство може да бъде договорена алтернатива на сделката за Брекзит на премиера Тереза Мей, съобщават от Лейбъристката партия.
Корбин ще се срещне и с генералния секретар на Европейската комисия Мартин Зелмайер и ще проведе разговори с премиерите на седем държави от ЕС, включително испанския премиер Педро Санчес.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: ЕС няма друг избор освен да одобри удължаването на Брекзит

Politico: ЕС няма друг избор освен да одобри удължаването на Брекзит

21 Март 2019 | 08:43 | Агенция "Фокус"
Париж. Независимо колко са разочаровани европейските лидери за Брекзит, когато става дума за искането на Тереза Мей да забави заминаването на Великобритания, те нямат друг избор, освен да дадат на британския премиер това, което иска, пише европейската редакция на Politico в материал, представен без редакторска намеса.
Въпреки ескалирането на реториката от лидерите в целия континент, това е едно място в двугодишните преговори, в което Обединеното кралство има надмощие.
Разочарованите европейски правителства духаха горещо и студено, като настояваха да им дадат ясна причина да търсят допълнително време след крайния срок на 29 март, определен от самата Великобритания. Те я помолиха да обясни как планира да преодолее безизходицата в Камарата на общините, която два пъти отхвърли споразумението за оттегляне, което договори с ЕС миналия ноември.
„Ако искат забавяне, британците трябва да обяснят как планират да осигурят различен резултат“, каза холандският премиер Марк Руте, сравнявайки Мей с филмов герой от "Монти Пайтън", който отказва да признае поражението дори след като загуби всичките си крайници в битка с мечове.
Европейският министър на Франция Натали Лойзо заяви, че причините за подаване на искане от страна на Великобритания трябва да бъдат "надеждни, целенасочени и подкрепени от мнозинство".
В отговор на искането за удължаване от Мей в сряда, председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че предоставянето му ще зависи от ратифицирането на споразумението за Брекзит от депутатите. „Смятам, че ще бъде възможно кратко удължаване, но то ще бъде обвързано с положително гласуване на споразумението за оттегляне в Камарата на общините“, заяви той.
Въпреки реториката - и фактът, че едно удължаване изисква тяхното единодушно съгласие – европейските лидери имат по-малко влияние, за да наложат решението си на Мей,отколкото предполагат подобни изявления. Те могат да кажат „да“ или „не“ на искането на Великобритания за кратко удължаване (което Мей изпрати официално с писмо в сряда). Те могат да я разпитат на срещата на върха в четвъртък за нейните намерения. Те на теория могат да определят различна продължителност на забавянето. Те могат да задържат своето съгласие до последната минута следващата седмица, но в крайна сметка ще трябва да се съобразят с нейното искане.
Нито една страна от ЕС не иска да бъде обвинявана за това, че е предизвикала Брекзит без сделка, който ще нанесе сериозни икономически щети не само на Великобритания, но и на най-близките й съседи, особено Ирландия, Франция, Белгия и Холандия. Така че няма вероятност никой да наложи вето на отлагането, ако Лондон поиска такова.
Освен това ЕС няма право да налага условия на Мей, като провеждането на втори референдум за това дали изобщо да напусне блока, да свика парламентарни избори или да се откаже от някои от червените линии, които постави преди началото на преговорите. Това не само би нарушило британския суверенитет; това също ще създаде прецедент, който би могъл да се използва в бъдеще за други държави-членки.
„Те нямат законно право да определят каквито и да било условия“, каза Жан-Клод Пири, почитаният бивш ръководител на правната служба на Съвета на Европейския съюз. „Въпреки това, те биха могли да определят различен период от време, от този, който тя иска и това може да бъде много важно“.
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който ще председателства срещата на върха, каза тази седмица, преди да обиколи ключови европейски столици, че ЕС трябва да бъде отворен за разглеждане на „дълъг срок, ако Великобритания счете за необходимо да преосмисли стратегията си за Брекзит и да постигне консенсус около него“. Това изглежда отразява пожелателното мислене в Брюксел, че британците могат да изберат да останат, ако им се даде достатъчно време.
Но това също изглежда малко вероятно. В Уестминстър и Брюксел се формира опозиция срещу удължаване, което би изискало Обединеното кралство да избира евродепутати през май.
И докато по-дългото забавяне до края на тази година ще даде време за втори референдум или общи избори, то ще има много недостатъци.
За Лондон участието в изборите за Европейски парламент би било политически неудобно и може да предизвика протестен вот, който би направил всяко споразумение по-трудно.
От гледна точка на ЕС, по-сериозната опасност е, че като пълноправен член, Великобритания ще бъде в състояние да използва правото си на вето, за да възпрепятства преговорите за бъдещия седемгодишен бюджет на Съюза и да се опита да изнудва 27-те за отстъпки за бъдещите отношения.
Независимо че Великобритания не е правила такива ходове през последните две години, някои радикални привърженици на Брекзит от Консервативната партия на Мей вече искат Лондон да играе много по твърдо с Брюксел и да максимизира неприятностите, които може да създаде на ЕС.
Дипломатите твърдят, че окончателното решение е малко вероятно да бъде взето на срещата на върха тази седмица. Европейските лидер по-вероятно ще определят курс на действие, който трябва да се приложи в последния момент чрез писмена процедура - или евентуално набързо организирана извънредна среща на високо равнище - в зависимост от това какво се случва в политиката на Уестминстър през следващата седмица. Но можем да очакваме крайният резултат да бъде кратко удължаване.
Докато 27-те настояха сделката за оттегляне да не може да бъде променяно, тримесечното закъснение обаче щеше да даде време на двете страни да се доближат до споразумение.
Британският премиер може да се консултира с парламента относно възможностите за дългосрочни отношения и след това да предоговаря части от политическата декларация за бъдещите отношения на Великобритания с ЕС. ЕС би могъл също така да посочи по-конкретно планираната бъдеща търговска рамка в опит да намали вероятността да се наложи прилагането на така наречената ирландска предпазна мярка.
Това може да помогне на Мей да убеди северноирландската Демократична юнионистка партия (ДЮП), от чиято подкрепа зависи в парламента, че споразумението за Брекзит не представлява смъртна заплаха за единството на Обединеното кралство. Това също ще модифицира значително пакета, така че да се преодолее ветото от председателя на британския парламент за трето гласуване на същия документ.
ЕС трябва да вземе на сериозно заплахите на привържениците на твърдия Брекзит, че ще създадат сериозни проблеми и да ограничи удължаването до три месец, за да запази натиска върху парламента да промени решението си. Великобритания се нуждае от стимул, за да реши между много различните версии на Брекзит без безкрайни дебати.
Но ЕС трябва също да даде на Великобритания последния шанс да спре да се бави, да избере един вид торта и да я изяде, или да се хвърли без торта от скалата.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

New Europe: Доналд Туск е съгласен на кратко условно отлагане на Брекзит

New Europe: Доналд Туск е съгласен на кратко условно отлагане на Брекзит

21 Март 2019 | 07:51 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск посочи, че Брюксел ще бъде отворен за удължаване на Брекзит след 29 март, ако Обединеното кралство даде гаранции, че отхвърлената на два пъти сделка, изготвена от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и британския премиер Тереза Мей ще бъде приета, пише базираното в Брюксел издание New Europe.
Мей официално поиска от Туск да отложи датата на излизане на Лондон от 29 март до 30 юни. Искането трябва да бъде одобрено единодушно от 27-те лидери на страните-членки, които трябва да вземат решението на предстоящата среща на върха в четвъртък и петък.
„По това време не предвиждам извънреден Европейски съвет. Ако одобрите моите препоръки. Ако през следващата седмица в Камарата на общините има положителен вот, бихме могли да финализираме и формализираме решението за удължаване с помощта на писмена процедура“, каза Туск. „Дори ако надеждата за краен успех може да изглежда крехка, дори илюзорна, и въпреки че умората от Брекзит е все по-видима и оправдана, ние не можем да се откажем от търсенето - до последния момент - на положително решение“.
Европейските лидери са готови да дадат на Обединеното кралство „кратко отлагане“, ако британските депутати приемат сделката, която ще бъде основата на отношенията между Лондон и Брюксел след раздялата.
„В светлината на консултациите, които проведох през последните дни, считам, че ще бъде възможно кратко удължаване, но то ще бъде обвързано с положително гласуване на споразумението за оттегляне в Камарата на общините“, обясни Туск, като добави, „Остава открит въпросът за продължителността на такова удължаване. Предложението на премиера Май за 30 юни, което има своите достойнства, създава серия от въпроси от правен и политически характер. Лидерите ще обсъдят това утре“.
Туск също намекна, че одобрението на неотдавнашното споразумение от Страсбург, което Юнкер и Мей обсъдиха миналата седмица, „е възможно“, тъй като „не създава рискове, особено ако се окаже помощ за процеса на ратификация във Великобритания“.
New Europe припомня, че в последното си усилие да спаси споразумението за оттегляне, Мей се втурна в Страсбург на 11 март, където тя и Юнкер се споразумяха за пакет от правно обвързващи споразумения относно статута на ирландската граница.

Мей: Не искам дълго удължаване

Брекзит трябва да се състои на 29 март, но Мей не успя да прокара сделката си през Камарата на общините на два пъти. Преди двете си поражения, британският премиер изключи идеята за дълго отлагане на Брекзит.
В сряда тя обвини британския парламент, „който отхвърли споразумението за втори път на 12 март“ и председателят на Камарата на общините Джон Бекроу, който отказа да позволи трети вот на същия текст тази седмица.
„Не искам дълго отлагане“, заяви тя, като посочи, че подобно нещо ще доведе до „неприемливо“ участие на Великобритания в европейските избори на 23-26 май. Освен това тя изключи провеждането на предсрочни парламентарни избори или нов референдум, като подчерта, че британците искат решението им от юни 2016 година да излязат от ЕС да бъде приложено.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Днес е решителен ден за Брекзит

Daily Express: Днес е решителен ден за Брекзит

21 Март 2019 | 03:59 | Агенция "Фокус"
Лондон. Лидерите на Европейския съюз ще се срещнат днес, за да обсъдят възможността за кратко удължаване на член 50 след официалното писмо на премиера Тереза Мей до Доналд Туск с искане за тримесечно забавяне на Брекзит, пише британският вестник Daily Express.
Всички лидери на държавите-членки на ЕС трябва да се споразумеят за отлагането на Брекзит ако те не успеят да постигнат единодушно споразумение, Великобритания ще напусне ЕС, както беше планирано на 29 март. Доналд Туск предупреди, че ЕС може само да отложи закъснението, ако договореното вече споразумение бъде гласувано в Камарата на Общините. Тереза Мей поиска от ЕС датата на оттегляне да бъде отложена до 30 юни и дори заплаши да подаде оставка като министър-председател, ако депутатите поискат по-дълго забавяне.
В сряда вечерта Мей изнесе реч пред страната, където изрази „личното си съжаление“ към нацията, че Великобритания не напуска ЕС навреме и призова депутатите да подкрепят споразумението.
Говорейки от кабинета си Мей каза: „Минаха почти три години, откакто обществеността гласува за напускане на Европейския съюз. Това беше големият урок по демокрация в историята на нашата страна. Станах премиер с обещание да изпълня тази народна воля.
„През март 2017 г. стартирах процеса по член 50 за Великобритания за излизане от ЕС. А парламентът го подкрепи с огромно мнозинство.
А сега няма да напуснем навреме на 29 март.
„Това закъснение е въпрос на голямо лично съжаление за мен и за това съм абсолютно сигурен, че вие – обществото видяхте достатъчно.
От своя страна Доналд Туск каза, че краткото забавяне на Брекзит е „възможно“ с определени условия.
Говорейки от Брюксел, Туск каза: „В светлината на консултациите, които проведох през последните дни, считам, че ще бъде възможно кратко удължаване, но то ще зависи от положителния вот на споразумението за оттегляне от ЕС. "
Въпреки това председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че ЕС е направил много, за да улесни Обединеното кралство за процеса на Брекзит и не може да направи повече.
Юнкер подчерта: "Няма да има повторни преговори, нови преговори, никакви допълнителни гаранции в допълнение към вече дадените."
Франция също не подкрепя удължаването на Брекзит за Великобритания.
Френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан заяви вчера: "Една ситуация, в която Тереза Мей не би могла да представи на Европейския съвет достатъчно гаранции за надеждността на нейната стратегия, ще доведе до отхвърляне на искането за удължаване и избор на сделка излизане. "
В петък, една седмица преди Великобритания да напусне блока, британският премиер ще присъства на втория ден на срещата на върха на ЕС, където ще разговаря с висши лидери на ЕС.
Въпросът дали Великобритания ще има евродепутати на европейските избори трябва да бъде решен - Комисията настоява, че при удължаване на срока за Брекзит след изборите на 23 май,трябва да бъдат избрани британските членове на ЕП.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: В събота в Лондон ще се проведе голям протест с искане за втори референдум

The Guardian: В събота в Лондон ще се проведе голям протест с искане за втори референдум

21 Март 2019 | 03:29 | Агенция "Фокус"
Лондон. В събота в Лондон ще се проведе голям протест с искане за втори референдум, пише британският вестник The Guardian.
За протестния митинг са резервирани над 200 автобуса от цялата страна, като организаторите се надяват този път да съберат повече от 700 хиляди участници, колкото са присъствали на протеста през октомври миналата година.
Джеймс Макгрори, ръководител на кампанията за втори референдум, каза, че това е „най-голямото масово движение в страната“ и се очаква стотици хиляди да се присъединят към марша от Парк Лейн до Парламентарния площад.
Малко по-голямата част от обществеността, 52%, искат забавянето на Брекзит, докато 35% казват, че Обединеното кралство трябва да напусне следващата седмица. Но само 10% заявяват, че закъснението трябва да се използва, за да се даде време на сделката на Тереза Мей, другите заявиха, че времето трябва да се използва за преговори за мек Брекзит, провеждане на общи избори или провеждане на втори референдум.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Какво поиска Тереза Мей и как и отговориха от ЕС

The Times: Какво поиска Тереза Мей и как и отговориха от ЕС

21 Март 2019 | 03:00 | Агенция "Фокус"
Лондон. Какво поиска Тереза Мей и как и отговориха от ЕС, обяснява авторитетният британски ежедневник The Times.
Министър-председателят отправи официално искане в писмо до Доналд Туск, председателя на Европейския съвет, лидерите на ЕС се съгласяват да удължат процеса по член 50 до 30 юни. С други думи, тя иска денят на Брекзит да бъде отложен с три месеца.
В писмото тя каза, че е „уверена“, че нейната сделка ще бъде гласувана от парламента, като изясни, че тя все още иска да представи депутати с избор между Брекзит със и без споразумение. Единствената промяна е, че ръбът на пропастта се мести от 29 март на 30 юни.
Премиерът също така се опита да представи дебата като поставя постигнатото от нея споразумение, което е в интерес на „народа“ срещу парламента, като обвиняваше депутатите като цяло, а не нейните действия за политическия хаос,. "Тази зала отдели на Европа твърде много време", каза тя пред парламента
И в силен намек, че тя по-скоро ще се оттегли, отколкото да даде съгласие за по-дълъг срок, тя се закле: „Като премиер не съм готов да отложи Брекзит повече от 30 юни“.
Доналд Туск даде предварителния си отговор във връзка с официалната позиция на министър-председателя. Той предупреди също, че всяко кратко удължаване не може да продължи до 30 юни, както поиска премиерът. Той каза, че Брекзит ще трябва да бъде приключен и споразумението за оттегляне трябва бъде ратифицирано до 23 май - датата на изборите за Европейски парламент
Това се дължи на факта, че местата на Великобритания в ЕС трябва да бъдат преразпределени между другите държави-членки на тези избори.
Ако Великобритания не участва в тези избори и след това отново поиска да удължи член 50 или се опита да го отмени изцяло преди 30 юни, това ще предизвика конституционна криза в блока, който той иска да избегне. Многозначително в изявлението си Туск не спомена за отпускането на дълъг срок, който бе обсъден от държавите-членки и Европейската комисия.
Тази опция обаче не е изключена. Туск каза, че е готов да проведе нова спешна среща на високо равнище по-късно следващата седмица, ако споразумението за Брекзит бъде отхвърлено за трети път. В този момент изборът, пред който са изправени депутатите, може да бъде между напускане без споразумение и удължаване на член 50 с продължителност повече от година и участие в европейски избори.
Това е малко вероятно, но не и невъзможно ЕС да промени своята позиция. Нещата могат и се променят по време на самата среща. Лидерите ще бъдат без своите помощници, което крие неизвестности. По-специално, по въпрос като член 50, лидерите трябва единодушно да се съгласят с всяко искане за удължаване, така че една държава-членка може теоретично да отхвърли предложението.

Какво означава това за депутатите в Уестминстър?

Казано категорично, това означава, че времето за протакане е изтекло. Следващата седмица те ще трябва да избират между подкрепата на предложението на Мей или две други възможности: напускане без споразумение в петък в 23 ч. Или продължително отлагане, което би означавало участие в изборите за ЕС. Втората от тези две възможности може да не бъде гарантирана - това ще зависи от това какви решения ще вземат лидерите от ЕС на извънредна среща на високо равнище, която вероятно ще се проведе в четвъртък.
Вероятно Мей ще внесе гласуването по споразумението в понеделник. Тези, които ще бъдат подложени на най-голям натиск, са депутатите от лейбъристите, които искат един по-мек Брекзит, но се страхуват да не бъдат наказани от избирателите си, ако има голямо удължаване.
Те могат да решат, че най-малко лошият вариант е да подкрепят споразумението на Тереза Мей и след това да се опитат да променят политическата декларация в следващите месеци.
Твърдолинейните „брекзитъри“ обаче ще приветства подхода на ЕС и все пак ще гласуват против споразумението с надеждата, че то ще доведе до Брекзит на 29 март. Макар и да не е сигурно, Демократичната юнионистка партия вероятно ще одобри споразумението. Гласуването може да е много оспорвано.

Друг неизвестен фактор е възможността депутатите да поставят условие за одобрение като например решение за провеждането на втори референдум или да останат в митническия съюз на ЕС. Окончателното предложение може да не е чистото одобрение на сделката, на което се надява Тереза Мей.
Приемането на споразумението не изключва Брекзит без споразумение, защото след това депутатите трябва да приемат нужното законодателство, включително и през Камарата на лордовете. „Брекзитърите“ могат да направят всичко възможно да забавят процеса, така че на 23 май Великобритания да напусне ЕС автоматично отново без споразумение.
Ако го направят, лейбъристите, които гласуват в подкрепа на сделката, ще трябва отново и отново да гласуват предложенията на правителството, за да гарантират, че сделката ще бъде ратифицирана. Някои се опасяват, че пречките пред един единствен "определящ" вот не биха били нищо в сравнение с парламентарната война, необходима за ратифицирането на споразумението.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

The Wall Street Journal: Великобритания иска тримесечна отсрочка за Брекзит

The Wall Street Journal: Великобритания иска тримесечна отсрочка за Брекзит

20 Март 2019 | 22:34 | Агенция "Фокус"
Лондон/Брюксел. Обединеното кралство поиска от Европейския съюз да отложи оттеглянето си от блока до 30 юни, но лидерите на ЕС вероятно ще предоставят такова кратко удължаване само ако британският премиер Тереза Мей може да спечели подкрепата си от парламента на Великобритания за споразумението, което вече беше договорено в Брюксел, пише авторитетното американско издание The Wall Street Journal.
Решението да се поиска кратко удължаване е нов обрат за г-жа Мей, чиято власт се отслабва, тъй като тя е под нарастващ натиск от страна на евроскептиците в нейната консервативна партия, за да извади бързо Британия от блока. По-рано тя каза, че ще търси дълго удължаване, ако сделката за Брекзит не бъде одобрена на този етап.
Искането на Мей запазва възможността Великобритания да може да напусне ЕС без споразумение за оттегляне в края на следващата седмица.
Ако Парламентът отново гласува против нея споразумението си следващата седмица, г-жа Мей ще се сблъска с категоричен избор между Брекзит без споразумение на 29 март - перспективата, която парламентът отхвърли миналата седмица, или искане от ЕС за по-дълго забавяне, за да й позволи да промени курса и за изграждане на парламентарно мнозинство за различен резултат от Брекзит.
Това би могло да включва обещанието й за по-мек вариант на Брекзит, който би могъл да спечели междупартийна подкрепа или дори да отвори пътя към втори референдум или общи избори. Може също така да съживи перспективата, че тя ще подаде оставка, за да позволи на консервативната си партия да избере друг лидер.
Наблюдателите от Великобритания сега очакват ново гласуване в началото на следващата седмица в Камарата на общините относно споразумението за оттегляне на премиера, което определя икономическите и правни условия, необходими за осигуряване на плавно разделение между Великобритания и нейния най-голям търговски партньор. Те се надяват, че искането за дата на излизане, различно от 29 март, ще помогне на правителството да заобиколи правилото, посочено от председателя на парламента по-рано тази седмица, срещу гласуване за трети път на вече двукратно отхвърленото предложение.
"Този парламент отдели на Европа твърде дълго време", каза Мей пред депутатите в сряда.
В сряда следобед председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че е възможно кратко удължаване, но „ще бъде обвързано с положително гласуване на споразумението за оттегляне в Камарата на общините“.
Лидерите на останалите 27 държави-членки на ЕС ще обсъдят предложеното отлагане на двудневна среща на върха, която започва в четвъртък. Европейските представители обаче заявиха, че е малко вероятно да вземат окончателно решение, докато британският парламент не гласува. Доналд Туск, който председателства срещите на лидерите на ЕС, каза, че може да свика допълнителна среща през следващата седмица, ако е необходимо.
"Дори ако надеждата за краен успех може да изглежда крехка, дори илюзорна и въпреки че умората от Брекзит е все по-видима и оправдана, не можем да се откажем от търсенето - до последния момент - на положително решение", каза той.
Едно удължаване би премахнало непосредствения риск от смущения за икономиката и бизнеса, които вероятно биха съпътствали рязкото скъсване с ЕС, без да има споразумение за оттегляне.
Миналата седмица депутатите гласуваха за втори път срещу споразумението за Брекзит, което правителството договори с ЕС. След това поражение Мей заяви, че ще търси по-дълго забавяне, преди разделянето на Великобритания от ЕС, като някои от нейните служители предвиждат удължаване с повече от година.
Но на заседание на кабинета във вторник изтъкнати членове на собственото й правителство, заплашиха да подадат оставка, ако поиска продължително удължаване, страхувайки се, че може да накара Обединеното кралство да отмени решението си за 2016 г. да напусне ЕС или да запази Великобритания тясно свързана с блока.
Тези министри, заедно със значителна част от депутатите от консервативната партия, искат по-скоро да осигурят Брекзит на своите поддръжници.
Лидерите на ЕС останаха разочаровани от драмата, която се играе в Камарата на общините през последните две седмици и нямат желание да бъдат обвинявани за хаоса, който се очаква да произтече от Брекзит без сделка. Въпреки това, след най-новите политически маневри в Лондон, дипломати от ЕС казаха, че ако Мей не успее да получи одобрение на споразумението за Брекзит от парламента следващата седмица, те ще разгледат последващо искане за по-дълъг срок, само ако Тереза Мей представи нов подход, например предсрочни избори или нов референдум.
"Дългият срок не е гарантиран", казва друг висш дипломат. „Тя трябва да излезе с убедителна причина“.
Във вторник Дейвид Лидингтън, де-факто вицепремиер, беше в Брюксел, като изложи плановете на премиера да запази възможността за по-дълго забавяне на Брекзит
В различни моменти от 24-часовия период, който започва в понеделник, дипломатите от ЕС бяха уведомени от Великобритания да очакват писмо с искане за кратко удължаване, никакво писмо и писмо, оставящо възможност за по-дълъг срок.
Дори и Мей да убеди парламента да проведе ново гласуване следващата седмица и след това да го спечели, няма гаранция, че ЕС ще предостави тримесечното удължаване, което е поискала. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза на Мей в телефонно обаждане в сряда, че в такъв случай изпълнителната власт на ЕС ще настоява за удължаване само до 23 май.
Това е датата, на която започват избори в целия ЕС за нов Европейски парламент. Британският премиер заяви в сряда, че Великобритания няма да участва в гласуването. Според правото на ЕС Великобритания трябва да има представители в новия Европейски парламент, ако все още е в блока след 1 юли.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Туск: Кратко отлагане на Брекзит е възможно, ако депутатите подкрепят споразумението

AFP: Туск: Кратко отлагане на Брекзит е възможно, ако депутатите подкрепят споразумението

20 Март 2019 | 18:31 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че лидерите на ЕС могат да одобрят кратко отлагане на Брекзит, ако британските депутати най-накрая одобрят сделката за оттегляне, която два пъти отхвърлиха, съобщава AFP.
„След консултациите, които проведох през последните дни, считам, че ще бъде възможно кратко удължаване, но то ще зависи от положително гласуване на споразумението за оттегляне в Камарата на общините“, заяви Туск пред репортери.

Прево ди редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Туск ще направи изявление

AFP: Доналд Туск ще направи изявление

20 Март 2019 | 17:43 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск ще направи изявление, в навечерието на срещата на върха на европейските лидери, след като Великобритания поиска да отложи Брекзит, съобщава AFP.
Кратко текстово съобщение от кабинета на Туск съобщи на журналисти, че бившият полски лидер ще направи изявлението си за Брекзит, на фона на нарастващата съпротива от страна на силите в ЕС да позволят отлагане.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Без удължаване на Брекзит, ако Мей не може да покаже надеждна стратегия

AFP: Без удължаване на Брекзит, ако Мей не може да покаже надеждна стратегия

20 Март 2019 | 16:56 | Агенция "Фокус"
Париж. Франция предупреди, че може да гласува против искането на Великобритания за отлагане на планираната дата за излизане от ЕС, ако премиерът Тереза Мей не представи надеждна стратегия за излизане на европейските лидери, съобщава AFP.
„Ситуация, при която г-жа Мей не е в състояние да предостави достатъчни гаранции за надеждността на стратегията си на заседанието на Европейския съвет, ще доведе до отхвърляне на искането“, заяви пред парламента външният министър Жан-Ив Льо Дриан.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Според ЕК отлагането на Брекзит носи „сериозни“ рискове, предложи удължаване на срока „поне до края“ на годината

AFP: Според ЕК отлагането на Брекзит носи „сериозни“ рискове, предложи удължаване на срока „поне до края“ на годината

20 Март 2019 | 14:45 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Отлагането на планираното за 29 март излизане на Великобритания от структурите на Общността крие „сериозни“ рискове. Това предупредиха от Европейската комисия в рамките на брифинг, даден ден преди откриването на двудневната среща на държавните и правителствени лидери на страните-членки, предава AFP.
Според изпълнителният орган на ЕС лидерите трябва да ограничат избора между кратко забавяне на Брекзит до 23 май или за по-дълъг период – „поне до края на 2019 г.“.
По-рано Обединеното кралство поиска от Европейския съюз съгласие за отлагане на Брекзит до 30 юни тази година. Министър-председателят Тереза Мей заяви пред депутатите в парламента в Лондон, че е поискала от лидерите на страните-членки отлагане на Брекзит.
Мей поясни, че е изпратила писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск, с което го информира, че "Великобритания ще се срещи към удължаване на периода до 30 юни".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Лондон поиска отлагане на Брекзит до 30 юни

AFP: Лондон поиска отлагане на Брекзит до 30 юни

20 Март 2019 | 14:14 | Агенция "Фокус"
Лондон. Обединеното кралство поиска от Европейския съюз съгласие за отлагане на Брекзит до 30 юни тази година, предава AFP.
По план Великобритания трябваше да напусне структурите на Общността на 29 март 2019 г. Но министър-председателят Тереза Мей заяви пред депутатите в парламента в Лондон, че е поискала от лидерите на страните-членки отлагане на Брекзит. Агенцията подчертава, че това се случва само ден преди откриването на двудневната среща на държавните и правителствени лидери на държавите от ЕС.
Мей поясни, че е изпратила писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск, с което го информира, че "Великобритания ще се срещи към удължаване на периода до 30 юни".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Юнкер не очаква решение за Брекзит на предстоящата среща на върха на ЕС

AFP: Юнкер не очаква решение за Брекзит на предстоящата среща на върха на ЕС

20 Март 2019 | 10:23 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер не очаква на започващата в четвъртък двудневна среща на лидерите на Общността да бъде взето решение за Брекзит, предава AFP.
Като посочи политическите вълнения в Лондон във връзка с плановете на Великобритания да напусне ЕС, Юнкер заяви пред германска медия, че ръцете на останалите 27 държави-членки са вързани, докато Лондон сам не вземе решение.
„Докато не знаем какво ще каже Великобритания, не може да се вземе решение от наша страна", подчерта Юнкер.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Франция и Италия са готови да блокират отсрочка за Брекзит

ТАСС: Франция и Италия са готови да блокират отсрочка за Брекзит

20 Март 2019 | 10:11 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Лондон. Най-малко две от страните-основателки на Европейския съюз – Франция и Италия, са готови да блокират даването на отсрочка на Великобритания за излизането й от Общността. Това трябва да се случи в рамките на предстоящата тази седмица среща на върха на ЕС, разкрива източник на руската информационна агенция TACC.
Ако Лондон не даде гаранции, че евентуална отсрочка ще осигури организиран Брекзит, Париж и Рим няма да дадат „зелена светлина“ на предложението за отлагане на „развода“ между Лондон и Брюксел.
„Франция и Италия са готови да блокират отлагането на Брекзит в рамките на срещата на върха на ЕС, ако не получат гаранции, че решението ще позволи подписването на споразумение между Лондон и ЕС за организирано излизане“, поясни източникът на ТАСС.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: План за Брекзит без споразумение ще бъде активиран, ако до понеделник не бъде договорено отлагане на Брекзит

Daily Express: План за Брекзит без споразумение ще бъде активиран, ако до понеделник не бъде договорено отлагане на Брекзит

20 Март 2019 | 04:41 | Агенция "Фокус"
Лондон. План за Брекзит без споразумение ще бъде активиран, ако до понеделник не бъде договорено отлагане на Брекзит, пише британският вестник Daily Expres.
Министърът за Брекзит Стивън Баркли каза в писмо на министрите от кабинета, че планът ще бъде задействан на 25 март, освен ако не бъде договорена нова дата за излизане. Операция „Йелоухамър“ на Министерството на финансите на Обединеното кралство за излизане от блока без сключено споразумение с ЕС. Планът очертава какво ще се случи с парите, гражданските права, търговията и митниците.
Тереза Мей се надява да осигури трето гласуване на своя план за Брекзит в парламента. Въпреки това в понеделник председателят на Камарата на Общините Джон Беркоу постанови, че сделката трябва да има "значителни промени", за да бъде поставена отново на гласуване, след като е била отхвърлена двукратно.
Депутати от Консервативаната партия заплашиха, че може да я напуснат,ако бъде договорено дълго отлагане на Брекзит. В предишна информация 20 основни членове на Европейската изследователска група (твърдите „брекзитъри“) предупредиха, че може да предприемат действия, които биха могли да свалят правителството на Тереза Мей.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Тереза Мей призна, че страната й е в криза 10 дни преди Брекзит

The Independent: Тереза Мей призна, че страната й е в криза 10 дни преди Брекзит

20 Март 2019 | 03:57 | Агенция "Фокус"
Лондон. Тереза Мей е призна, че страната й е в криза, докато се подготвя да пише на ЕС, обяснявайки следващите й стъпки с Великобритания, на фона на оставащите 10 дни до датата на Брекзит, пише британското издание The Independent.
Говорителят на премиера заяви, че кризата вече е „налице“, както предупреди г-жа Май, след като Камарата на общините отхвърли за втори път проектоспоразумението миналата седмица.
Натискът върху администрацията на министър-председателя е достигнал нови висоти, след като парламентарният председател Джон Беркоу блокира правителството от провеждането на трето гласуване по споразумението на Мей преди заседанието на Европейския съвет в четвъртък.
Мей от своя страна е поканила Борис Джонсън на Даунинг стрийт във вторник, тъй като тя продължава да разговаря с депутатите от Демократичната юнионистка партия и лейбъристите, за да си осигури мнозинство за сделката.
На този етап не е ясно какво точно би искала тя от европейските лидери, но The Independent разбира, че би било възможно тя да търси по-дълъг срок, който може да бъде съкратен, ако тя успее да спечели гласуването по сделката си за Брекзит следващата седмица.
Говорителят на премиера заяви, че в кабинета има "абсолютна решимост" да се намери начин парламентът да гласува, така че Великобритания да напусне ЕС със споразумение.
Беркоу разгневи правителството във вторник, когато заяви, че няма да позволи на министър-председателя да внесе допълнително гласуване по нейното споразумение пред общините, ако не се извършат съществени промени в "предложението".
Какво точно означава това, все още предстои да се види, но в крайна сметка това означава, че правителството трябва да убеди председателя на парламента, че това, което се предлага за всяко ново гласуване, е различно от това, което е било представено в миналото, или пък трябва да спечели гласуване, за да се преобърне решението на говорителя.
Обединеното кралство все още може да напусне ЕС според статута, която вече е приет от парламента, независимо от незадължителния вот, който не препоръчва излизане без споразумение.
На заседанието на кабинета във вторник бе проведено 90-минутно обсъждане с трудни разговори. Министърът от Камарата на Общините, подкрепящ напускането, Андреа Лидсъм, каза пред колегите си: "Това беше преди това кабинетът, който трябваше да осигури Брекзит и от това, което чувам, вече не е ."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Лидерите на четири партии призовават Джереми Корбин да подкрепи втори референдум

The Guardian: Лидерите на четири партии призовават Джереми Корбин да подкрепи втори референдум

20 Март 2019 | 03:34 | Агенция "Фокус"
Лондон. Лидерите на Шотландската народна партия, Либералните демократи, уелските социалдемократи от партията „Плейд Къмри“ и Зелените призоваваха Джереми Корбин да подкрепи втори референдум по време на срещата на лидера на лейбъристите с опозиционните партии на фона на усилията му да намери изход от сегашната безизходица, пише левият вестник The Guardian.
Корбин, който каза пред другите партийни лидери, че се надява да види подкрепата на всички страни за компромисен по-мек план за Брекзит, също проведе отделна среща с консерваторите и лейбъристите, които настояват за така наречения „План Общ пазар 2.0“.
Преговорите се провеждат на фона на усилията, които депутатите полагат да намерят приемлив проект за Брекзит, който би могъл да спечели консенсусна подкрепа в парламента, след като планът на Тереза Мей беше отхвърлен отново миналата седмица.
В изявление на лейбъристите се казва, че групата се съгласява да се противопоставят съвместно на плана на Мей и на Брекзит без сделка. Ако в парламента няма мнозинство за сделката или втория референдум, Корбин е поискал от лидерите на другите партии „да се ангажират конструктивно, за да намерят парламентарно мнозинство за тесни икономически отношения с ЕС, които могат да работят за цялата страна“.
Въпреки това в съвместно изявление след срещата те са апелирали Корбин да подкрепи желанието им за втори референдум.
Те казаха: „По време на срещата нашето послание беше ясно, лейбъристите трябваше да продължат да подкрепят публично гласуване, което включва възможността за оставане (в ЕС), преди прозорецът да се затвори.
„Няма такова нещо като добър Брекзит, независимо дали това е лейбъристка или консервативна версия . Ще бъдат засегнати работните места, обществените услуги и околната среда. Оставането в ЕС е най-добрата сделка, която се предлага и с изтичане на времето, сега лейбъристите трябва да изпълнят обещанията си, за да можем да избегнем катастрофалния Брекзит ", заявиха лидерите на четирите партии
Миналата седмица парламентът гласува против идеята за втори референдум за Брекзит с мнозинство от 249 души, след като лейбъристите наредиха на своите депутати да се въздържат от изменението, което се стреми към това. Двадесет и пет от тях в крайна сметка гласуваха за него и 18 против.
Говорителят на лейбъристите заяви: "Партийните лидери обсъдиха усилията да се гарантира, че сделката на Мей ще бъде подложена на референдум, ако тя я прекара през парламента със заплахи и подкупи“.
В отделна декларация на лейбъристите се казва, че Корбин е имал „положителни и подробни дискусии“ с депутатите за „Плана Общ пазар 2.0“, понякога известен като „Норвегия плюс“, където Обединеното кралство ще запази достъпа на единния пазар чрез членство в Европейската зона за свободна търговия.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Брюксел иска избори или нов референдум

The Times: Брюксел иска избори или нов референдум

20 Март 2019 | 02:51 | Агенция "Фокус"
Лондон/Брюксел. Тереза Мей ще поиска от ЕС да отложи днес Брекзит на фона на предупрежденията от Брюксел, че цената на удължаване може да бъде общи избори или втори референдум, пише авторитетното издание The Times.
Министрите от кабинета очакват премиерът да поиска крайният срок за Брекзит да бъде изтеглен до 30 юни, с възможност да се поиска още по-дълго забавяне.
След това Тереза Мей трябва да отиде в Брюксел , за да предложи на 27-те оставащи страни от ЕС, които единодушно трябва да се съгласят с всяко отлагане. Според член 50 Великобритания ще напусне ЕС със или без сделка след девет дни.
Депутатите отхвърлиха сделката, която Мей беше договорила с ЕС за втори път миналата седмица със 149 гласа. Тя се надяваше да проведе трето гласуване тази седмица, но председателят на парламента Джон Беркоу осуети това в понеделник, като заяви, че предложението трябва да бъде значително различно, за да бъде подложено на гласуване.
Премиерът все още се надява да се проведе още един гласуване, но дори ако бъде прието, ще е необходимо кратко удължаване на срока, за да се приведе законодателството в парламента.
Старши министри казаха, че тя изглежда нерешителна дали да поиска по-дълго удължаване и да разгневи евроскептиците или да рискува унижението, че й се налагат условия.
Лидерите на ЕС определиха серия от условия преди утрешната среща на върха, последната на която Великобритания трябваше да напусне.
Мишел Барние, главен преговарящ на Ес за Брекзит, каза, че ако премиерът не успее да постигне одобрение за споразумението за оттегляне през следващата седмица, тя ще трябва да се ангажира с промяна в политическата посока. „Каква би била целта и резултатът от удължаването и как бихме могли да бъдем сигурни в края… че няма да се окажем в същата ситуация като днес?“ - каза той.
„Органите на ЕС искат да знаят какъв ще бъде политическият процес, който ще бъде основание за това удължаване, - [дали е] политически процес в Камарата на общините или в общия политически дебат в Обединеното кралство. По-дългото отлагане трябва да бъде свързано с нещо ново. "
На частна среща с министрите на външните и европейските въпроси на ЕС г-н Барние заяви, че само промяната в правилата, общи избори или нов референдум ще оправдаят по-дълго забавяне. "График за нов референдум или нови избори може да оправдае по-дълъг срок", каза той на министрите, според дипломатически източник.
Саймън Коуни, ирландският външен министър, каза, че ЕС може да наложи вето на искане за кратко удължаване, което няма приложен план. "Не мисля, че сред лидерите на ЕС има някакъв апетит просто да изхвърлят тази възможност по пътя, защото не е било възможно да се постигне мнозинство в Уестминстър", каза той.
"ЕС не иска да предостави удължаване на искането на Обединеното кралство, което ни връща към същата точка, в която се намираме днес, след три месеца, шест месеца, девет месеца."
Той добави: "Мисля, че хората биха били много глупави да предположат, че това е просто някаква политическа игра и че удължаването автоматично ще бъде улеснено."
След среща на британския премиер с кабинета неназован министър каза:
„Всеки имаше различно мнение, но мисля, че всеки призна, че сега няма добри възможности и няма много избор. Когато отиваме в Брюксел, вече не можем да избираме от а-ла-карт менюто ”, каза министърът.
Един дипломат от ЕС заяви: „Ако тя посочи път към конкретни гласувания, за да определи какви решения могат да получат подкрепа, добави ангажимент към европейските избори и добросъвестността като държава-членка, и можете да бъдете сигурни, че ще бъде дадено дълго отлагане.“

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Барние предупреждава, че всяко забавяне на Брекзит ще има своята цена за ЕС

AFP: Барние предупреждава, че всяко забавяне на Брекзит ще има своята цена за ЕС

19 Март 2019 | 19:01 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Главният преговарящ на Европейския съюз предупреди, че удължаването на преговорите по Брекзит ще има „политическа и икономическа цена“ за блока, като призова Лондон да излезе с ясен план, съобщава AFP.
Мишел Барние заяви, че когато лидерите на ЕС се срещнат, за да обсъдят всяко искане за отлагане на Брекзит след 29 март, те очакват министър-председателят Тереза Мей да обясни защо това ще помогне за порядъчен преход.
„Дългото продължаване ... трябва да бъде свързано с нещо ново, нов елемент или нов политически процес“, каза Барние пред репортери, призовавайки Мей да осигури подкрепата на британския парламент за всяко искане.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Удължаването на Брекзит не е „сигурно или автоматично“, заяви съветник на френския президент

AFP: Удължаването на Брекзит не е „сигурно или автоматично“, заяви съветник на френския президент

19 Март 2019 | 16:02 | Агенция "Фокус"
Париж. Възможното искане на Великобритания за продължаване на оставането в Европейския съюз след крайния срок от 29 март няма да бъде безрезервно прието, заяви съветник на френския президент Еманюел Макрон, съобщава AFP.
„Удължаването не е сигурно или автоматично“, каза съветникът, като повтори исканията на няколко официални лица от ЕС, че британският премиер Тереза трябва да представи ясни причини, поради които е необходимо отлагане.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Ангела Меркел ще се бори за организиран Брекзит „до последния час“

AFP: Ангела Меркел ще се бори за организиран Брекзит „до последния час“

19 Март 2019 | 13:41 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел заяви във вторник, че ще се бори до последния възможен момент за организиран Брекзит, като посочи, че интересите на Германия, Великобритания и Европейския съюз са поставени на карта, предава AFP.
„Ще се боря до последния час на крайния срок на 29 март за организирано излизане (на Великобритания от Съюза)“, заяви тя на конференция в Берлин.
„Няма много време, но все пак остават няколко дни“, констатира още тя.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Конституционен хаос след като третият вот за сделката по Брекзит беше блокиран

The Guardian: Конституционен хаос след като третият вот за сделката по Брекзит беше блокиран

19 Март 2019 | 04:17 | Агенция "Фокус"
Лондон. Правителството на Тереза Мей навлезе в конституционен хаос след като председателят на Камарата на общините не допусна премиерът да поиска трето гласуване от депутатите за нейната сделка по Брекзит. Това може да стане реален факт, ако се стигне до фундаментална промяна на самата сделка, пише днешният The Guardian.
В оставащите 11 дни до официалното напускане на Евросъюза от Великобритания, Мей е принудена да насочи плановете си към друг смислен вот, тъй като Джон Бъркоу обяви, че тя не може да изпита депутатите да гласуват за една и съща сделка, след като те самите я отхвърлиха вече на два пъти пир това с огромни разлики в гласувалите в нейна подкрепа и против. Междувременно бюрократите от ЕС се канят да й предложат нова дата, до която да се отложи Брекзит, за да се разреши кризата.
Като се ръководеше от парламентарните процедури, Бъркоу обяви, че въпросът „ може да не бъде отново повдигнат по време на една и съща сесия“, а това вече представлява „едно отдавна съществуващо и твърдо правило“, чиито корени са в прецедент от 1604 година. Сегашният казус трябва „да не се отличава от него като словесност, но да е различен по същина“, е казал председателят на Долната камара и така е намекнал, че трябва да има промяна в онова, което ЕС предлага.
Бъркоу няма да позволи ново гласуване на сделката по Брекзит, ако ЕС не се съгласи на нови промени, както и се случи. Изненадващата му намеса означава, че Мей ще трябва в четвъртък да отиде на лидерската среща в Брюксел с молба за дълго отлагане на правоприлагането на Член 50 от Лисабонския договор. Това на свой ред ще означава, че Обединеното кралство ще похарчи повече от 100 млн. паунда, за да участва в изборите за Европейски парламент.
По време на отлагането парламентът трябва да вземе решение как да излезе от задънената улица, потенциално през втори референдум, избори или междупартийно предложение за мек Брекзит. Алтернативата, според правителствени източници, е Мей да успее да договори с ЕС достатъчно дълго да се проточи действието на Член 50, пир което да се приеме специална „клауза за излизане“, която да дава възможност то да бъде прекратено в момента, в който нейната сделка мине в парламента преди европейските избори.
Съществува и опция, която не трябва да се пропуска, определяна като „ павиране, трасиране на вота„ – да се остави споразумението настрана, ако мнозинството в Долната камара се споразумее да прегледа отново цялата сделка.
Някои твърдолинейни консервативни брекзитиери са доволни, че се провалиха усилията на Мей да прокара проекта си. Те се надяват ЕС да наложи вето на удължаване на действието на Член 50 и Обединеното кралство да се види принудено да напусне Съюза на 29 март без сделка. Правителствени източници съобщават, че се обсъжда подобен сценарий, но с уговорката, че ЕС е твърде благосклонен да разреши удължаване на действието на станалия прословут Член 50-ти. Според един от тях, „съвсем ясно е, че мотивът на Председателя е да изключи възможността за смислен вот през тази седмица, което на практика означава начин да се запази вероятността за по-малко удължаване. Кара те да повярваш, че той иска по-продължително действие, при което парламентът ще овладее процеса и ще наложи мек Брекзит. Но ако човек мисли, че това не води до сделка, трябва да му кажа, че е на съвсем погрешен път – Бъркоу никога нямаше да постъпи така, ако целта му беше друга.“
В понеделник вечерта всички на Даунинг Стрийт 10 се бяха заключили да обсъждат как да заобиколят решението на парламентарния председател, за да усетят да постигнат нов смислен вот през другата седмица. Първоначално правителството беше шокирано от онова, което Бъркоу обяви, и не беше в състояние да коментира какво възнамерява Мей да предприеме като реакция. Късно в понеделник вечерта и министри, и други представители на Даунинг Стрийт отговаряха на всички въпроси по един и съши начин: „Това е нещо, което изисква точно и ясно да се обсъди и има нужда от малко време“.
Както каза един от министрите: „Точно когато изглеждаше, че редът ще се появи от хаоса и в един миг се надявахме, че сме постигнали достатъчно голяма подкрепа за сделката, Бъркоу измисли този мотив, за да възстанови хаоса“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Генералният солиситор на Обединеното кралство: Ние сме в голяма конституционна криза

Генералният солиситор на Обединеното кралство: Ние сме в голяма конституционна криза

18 Март 2019 | 19:45 | Агенция "Фокус"
Лондон. Има начини да се заобиколи правилото, което пречи на британския премиер Тереза Мей да постави за трети път на гласуване в парламента непроменена версия на сделката за Брекзит, но това ще бъде голям проблем за правителството, заяви Генералният солиситор (заместник-главен прокурор) в понеделник, цитиран от Reuters.
Робърт Бъкланд предложи перспективата за пророгация – прекратяване на парламентарната сесия преждевременно – като един от начините да се заобиколи правилото на председателя на законодателното събрание Джон Беркоу.
„Тук попадаме в голяма конституционна криза... Това ни принуждава да си помислим добре в непосредствена перспектива. Има начини това да бъде заобиколено – чрез пророгация на парламента и нова сесия – но в момента говорим не дни, а часове преди 29 март“, заяви Бъкланд пред BBC TV.
„Честно казано, можехме да минем и без това, но то е нещо, за което сега ще трябва да преговаряме и с което трябва да се справим“, каза още той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на британския парламент: Правителството не може да проведе ново гласуване за Брекзит със същата сделка

Председателят на британския парламент: Правителството не може да проведе ново гласуване за Брекзит със същата сделка

18 Март 2019 | 17:57 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британското правителство не може да подложи на гласуване в парламента сделката си за Брекзит, ако тя е „същата“ или „същата по същество“ на тази, която депутатите вече отхвърлиха, заяви председателят на британския парламент Джон Бекроу в понеделник, предава AFP.
„Това, което правителството не може законно да направи, е да представи отново на парламента същото предложение или по същество същото предложение“, каза Джон Беркоу пред народните представители.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Тереза Мей се обръща към Виена за помощ за Брекзит

Politico: Тереза Мей се обръща към Виена за помощ за Брекзит

18 Март 2019 | 08:50 | Агенция "Фокус"
Лондон/Брюксел. Правителството на Обединеното кралство проучва как да използва международната конвенция като потенциално средство за избягване на предпазния механизъм за ирландската граница, съобщава Politico в редакцията си за Европа.
В стремежа си да наложи споразумението на премира на Тереза Мей - и да спре забавянето на Брекзит от 21 месеца или повече - правителството на Обединеното кралство се обърна към неясна клауза от международен договор, за да докаже на твърдите евроскептици, че има изход по въпроса ирландската спирка.
С предложението за Брекзит, което вероятно ще бъде гласувано в Камарата на общините тази седмица за трети път, преди премиерът да замине за Брюксел в четвъртък, за да поиска удължаване на член 50, Лондон търси начини – според мнозина съмнителни - да се „затвори устата“ на опонентите.
Става въпрос за член 62 от Виенската конвенция - договор, който определя правилата за международни договори или правни споразумения между държави.
По силата на един вариант, посочен от секретаря на Брекзит Стив Баркли, Великобритания може да направи изявление, че ако има „непредвидени обстоятелства", произтичащи от прилагането на предпазния клапан, Лондон ще има право да заобиколи механизма.
Баркли потвърди, че Великобритания разглежда този сценарий в парламентарен отговор на консервативния депутат Джейкъб Рийс-Мог миналата седмица.
Баркли посочва едно възможно „непредвидено" обстоятелство в отговора си. Според него, ако Великобритания сметне, че защитата на отворената граница с Ирландия се окаже активно подкопаваща мирния процес, Лондон може да се опита да обяви споразумението за недействително.
Проблемът на правителството на Великобритания, според длъжностните лица на ЕС, е, че „непредвидените обстоятелства" едва ли са известни някому предварително.
Експерт по международно право, пожелал анонимност, увери, че аргументът от Виенската конвенция е „слаб". Правителствен служител от държава-членка на ЕС27 заяви, че Брюксел няма да бъде изненадан, ако през следващите дни бъде обяена подобна едностранна декларация.
Ако ЕС „прехапе колективния си език“, правителството на Великобритания се надява, че подкрепящите Брекзит ще затворят очите си за това, което мнозина експерти и представители на ЕС смятат за съмнително правно основание на опцията с Виенската конвенция, за да се постигне сделка.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Търговският министър на Великобритания: Правителството ще проведе трето гласуване за Брекзит само ако вярва, че може да спечели

Търговският министър на Великобритания: Правителството ще проведе трето гласуване за Брекзит само ако вярва, че може да спечели

17 Март 2019 | 13:12 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британското правителство ще проведе трето гласуване в Камарата на общините за сделката за Брекзит на премиера Тереза Мей тази седмица, ако вярва, че може да го спечели, заяви търговският министър на страната Лиъм Фокс в неделя, предава Reuters.
„Ще е трудно да обосновем нуждата от такова гласуване, ако знаем, че ще загубим“, заяви той пред Sky News.
Очаква се премиерът Тереза Мей да представи за гласуване от парламента своята сделка за излизане на Великобритания от Европейския съюз за трети път, след като депутатите я отвхрълиха категорично на два пъти.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Obsever: Брюксел се страхува, че британският парламент отново ще отхвърли споразумението

The Obsever: Брюксел се страхува, че британският парламент отново ще отхвърли споразумението

17 Март 2019 | 09:47 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Брюксел се опасява, че Камарата на общините на британския парламент няма да одобри проекта за споразумение с Европейския съюз относно условията за Брекзит, пише британският седмичник The Observer, като се позовава на дипломатически документи от срещата на посланиците на страните от ЕС.
Според публикацията, по време на срещата главният преговарящ на Европейския съюз Мишел Барние е заявил, че се съмнява в способността на британския премиер Тереза Май да привлече необходимата подкрепа на депутатите от Камарата на общините и да получи одобрение на сделката преди началото на срещата на ЕС на 21 март. Очаква се на срещата на върха лидерите на страните - членки на общността да одобрят все още неподаденото искане от Обединеното кралство за отлагане на Брекзит. Въпросът е от колко време ще има нужда Лондон и колко ще иска да му предостави Брюксел. Ако сделката бъде одобрена, според Мей ще е необходимо „кратко техническо забавяне“, но ако премиерът отново се провали, тогава страната може да се нуждае от много повече време.
По-рано беше съобщено, че Европейският съюз е готов да отложи Брекзит за три месеца (до края на юни), така че Великобритания да е напуснала ЕС към момента на първото заседание на новия Европейски парламент, изборите за който ще се проведат в края на май. Ключовият въпрос за ЕС е дали Обединеното кралство ще участва в тях. Изданието посочва, че в Брюксел се страхуват, че работата на Европейския парламент може да бъде парализирана, ако не бъдат избрани депутати от Обединеното кралство, а Лондон се нуждае от дълго забавяне - до края на 2020 година. Съобщава се, че Париж е категорично против отлагането на Брекзит за почти две години, а Берлин изисква максимална гъвкавост.
Публикацията също така съобщава, че в ЕС те се подготвят за евентуална оставка на Тереза Мей, ако Парламентът отхвърли сделката й за трети път, но в Брюксел не изключват, че след следващо поражение британският министър-председател може да подложи проекта за споразумение за Брекзит на четвърто гласуване . Представителите на ЕС, които разговаряха с участниците в срещата на посланиците, предупредиха, че наследникът на Мей може да опита отново да започне преговори отначало, но ЕС няма да приеме такава възможност.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 The Spectator: Защо Тереза Мей може би няма да проведе още един вот за Брекзит

The Spectator: Защо Тереза Мей може би няма да проведе още един вот за Брекзит

17 Март 2019 | 04:44 | Агенция "Фокус"
Лондон. Макар че премиерът иска да организира още един „смислен вот“за нейната сделка около Брекзит през следващата седмица, съвсем не е сигурно, че това може да се случи и тя ще избере такъв вариант, предупреждава The Spectator.
Най-близките й колеги са на мнение, че трябва да се появят едновременно две условия, за да може да се проведе гласуването, евентуално във вторник.
Първо в понеделник от северноирландската Демократично-юнионистка партия трябва да обявят, че са променили, най-сетне, мнението си и са решили да гласуват в нейна подкрепа. И все пак да сме наясно: няма логична причина защо трябва да го правят това, след като няма да има възможност в последната минута да се реши онова, което те най-много мразят в нейната сделка, а именно предпазният механизъм, според който границата на острова ще остане отворена съгласно документа, който ще се подпише за напускането.
Второто, съвсем очевидно, условие, което трябва да се появи, за да може Мей да има късмет с трети вот за ратификация на сделката й е нейните партийни организатори, предвождани от Джулиън Смит, да са напълно убедени, че наистина тя ще победи или поне ще намали до минимум вероятността да загуби отново.
Причината защо 10 или 20 гласа минимум като необходими й, за да спечели, е, че при това положение тя ще има кураж да настоява категорично , за четвърто гласуване. При тази ситуация би могла да убеди шест или дори 12 лейбъристки депутати допълнително да я подкрепят. В този миг, след като върху тях би се изсипал целия гняв на колегите им, ще имат възможност да отхвърлят и да се избавят от заповедите на своя лидер, Джеръми Корбин.
Следователно, първият закон на Брекзит гласи: „всичко е възможно“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Sunday Express: Бомбата на ЕС или как Брюксел и лейбъристите „планират да превърнат Англия и Франция в нов регион“

The Sunday Express: Бомбата на ЕС или как Брюксел и лейбъристите „планират да превърнат Англия и Франция в нов регион“

17 Март 2019 | 04:18 | Агенция "Фокус"
Лондон. Евросъюзът беше обвинен, че се опитва да „заличи Обединеното кралство от картата“, пише в днешния си брой британският The Sunday Express. Но се появи безбожно скандален план, според който части от Англия и Франция трябва да оформят нов регион със собствен флаг. Представиха го консервативните министри в 2011-та година.
В четвъртък британският парламент гласува за удължаване на действието на Член 50-ти от Лисабонския договор. Това се случи след като проектът на Мей за сделка по Брекзит за втори път в началото на отминалата седмица бе отхвърлен от депутатите. Това накара премиера да мине към следващия вариант – да настоява за удължаването му до 30 юни, ако през новата седмица парламентаристите одобрят развод и сделка във вторник. В събота сутринта обаче източници от Брюксел са разкрили, че ЕС-лидерите ще отхвърлят всеки опит на г-жа Мей да приключи с напускането на Великобритания до тази дата.
По данни на вътрешен човек, започнат с преговорите по Брекзит, лидерите на Евросъюза, под ръководството на Доналд Туск, председателя на Европейския съвет, само ще приемат „продължително удължаване на действието на Член 50-ти“. Те се страхуват, че на континента ще ги обвинят за невъзможността да отпадне варианта без сделка. Мнозина от най-влиятелните лидери, включително и Ангела Меркел, и Еманюел Макрон, „нямат вяра“ в способностите на Тереза Мей да си осигури подкрепата на Камарата на общините за мразената от тях нейна сделка по Брекзит. За тях единствен път да се избегне вариантът „без сделка“ е като се удължи срокът на преговорите и така се даде на премиера „достатъчно време да постигне консенсус с Уестминстър“
.
И докато г-н Туск води Ес към заговор, според който трябва да се отхвърлят кратките срокове и да се накаже Тереза Мей, на повърхността се появява друг заговор на Брюксел, според който „Обединеното кралство трябва да бъде заличено от картата“.
През 2011-та висше поставени представители в средите на консерваторите бяха разкрили подробности от ЕС-план „ да се промени физиономията на Великобритания“, като се поотреже малко от нея, за да се създаде нов регион, разположен от двете страни на Канала. Ако бъде одобрен този вариант ще обедини южна Англия и северна Франция в територия, наречена „АркаМанш“ със собствено знаме. Ерик Пиклс, министър от кабинета на торите, е наследил подробностите за този план от предшественика си в министерското кресло, когато в Уайтхол управляваха лейбъристите
Министърът за общините обяснява:“Лейбъристките министри хванаха мазоли докато заговорничеха с европейските бюрократи как да заличат Англия от картата и да подменят нашите исторически градчета, графства и големи градове с транснационални еврорегиони.
“Огромни суми от парите на данъкоплатците се похарчиха за безсмислени проекти на суетата. Аз възнамерявам да се боря с тези планове, да спра това прахосничество и да защитя националните и местни идентичности на Англия от изграждането на империята ЕС.”
„АркаМанш“ формално стартира в 2005 година с идеята да се създадат по-тесни връзки между местните съвети в южноанглийските графства и техните партньори от северна Франция. Това е бил един от 12-те трансгранични региона, които е трябвало да бъдат създадени по т.нар. ЕС-„интеррег(съкр. От между региони – бел. ред.)“ инициатива, която е критикувана като опит да се ерозират националните идентичности.
Думата „манш“ означава „ръкав“ – френското наименование за Ла Манша, на който пък във Великобритания казват Английски канал.
Според официални лица, ЕС-шефовете тихо мълком са наливали в тази идея по един милиард паунда годишно от парите на данъкоплатците в регионите и в 2011 година са настоявали значително да се повиши имиджа на АркМанш, дори и да се заплатят хиляди паунди.
ЕС-официалните чиновници вече са били замислили и нова „транснационална емблема“, която да се „пусне в обръщение“ в южна Англия и която нейните създатели описват като „серия от концентрични кръгове, символизиращи потока от проекти и акционери ” и "представляващи толкова много мостове между териториите ”.

Помощник от Уайтхол напада тази емблема като „цената, която се плаща, за да се унищожи знамето на Сейнт Джордж и Юниън Джак (националният флаг на Кралството. – бел. ред.). Сред планираните проекти за рекламата на „АркМанш“ е имало и серия от кръгови пътища, които да свързват северна Франция с южна Англия. На картите те са свършвали на бреговете на Канала и са се появявали отново от другата страна на френския бряг.
Подробностите се появиха само няколко дни, след като еврократите планираха да съберат още пари за брюкселските ковчежета.
За този проект Найджъл Фарадж смята, че е „съвършен европроект“. И пояснява: „никой не го иска, никой не говори за него и никой не знае за какво става дума. Най-голямата му гордост е логото му, което никога няма да спечели като награда значката „Блу Питър“, и кръговите пътища през канала.“


Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Последиците от земетресенията в Албания. 22 септември 2019 г.
Последиците от земетресенията в Албания. 22 септември 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.