НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:18


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Президентът Румен Радев: Институциите, ангажирани с избора на главен прокурор, трябва да осъзнават и да не забравят високата обществена отговорност

Президентът Румен Радев: Институциите, ангажирани с избора на главен прокурор, трябва да осъзнават и да не забравят високата обществена отговорност

19 Май 2019 | 13:10 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Институциите, които са ангажирани с избора на главен прокурор, трябва да осъзнават и да не забравят високата обществена отговорност. Това каза президентът Румен Радев по време на брифинг в Благоевград, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Той отговори на въпроси, свързани с приключването на консултациите с представителите на съдебната власт относно избора на нов главен прокурор, оценката, очакванията и репликата на премиера, че не е работа на другите власти да коментират и да се бъркат в съдебната власт. „Мисля, че това е една изкуствена драма. Всички знаят много добре, че аз не каня магистрати вкъщи”, заяви президентът Радев. Той посочи, че не обсъжда личности и не настоява за имена, а за спазване на закона. „Затова мисля, че тези консултации отговарят на обществените очаквания за ясни критерии, мотивирани предложения и прозрачни процедури за избора на нов главен прокурор, защото обществото ни очаква справедливост, а очаква реална борба с корупцията”, допълни президентът Румен Радев. Той каза още, че това е причина всички институции, които са ангажирани с този избор, да осъзнават и да не забравят високата обществена отговорност.
Денис НИКИФОРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Съдия Нели Куцкова: Навременни са консултациите при президента, необходим е и обществен дебат за контрола върху главния прокурор

Съдия Нели Куцкова: Навременни са консултациите при президента, необходим е и обществен дебат за контрола върху главния прокурор

17 Май 2019 | 19:11 | Агенция "Фокус"
София. Навременни са консултациите при президента, необходим е и обществен дебат за контрола върху главния прокурор. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ съдия Нели Куцкова от Софийския апелативен съд. Тя уточни, че е хубаво президентът да чуе мнението на различни хора в съдебната система, както и да обсъди необходимостта, принципите и процедурата за избора на главния държавен обвинител. Тя изрази опасения, че следващия избор за главен прокурор ще бъде мотивиран от интереса на тези, които са на власт, но допълни, че опитът през годините показва, че когато бъде избран на такъв пост някой послушен, при смяна на властта, той става послушен към новите силни на деня. Нели Куцкова обясни, че предвид факта, че 25 души ще гласуват, едва ли изборът ще бъде манипулиран. „Но, че е възможно да се упражни влияние върху отделни членове на ВСС, съм абсолютно сигурна. Много от нас, които са били членове на ВСС знаем, как различни хора лобират за отделните кандидатури, член по член от членовете на ВСС. Разчитам, че колегите, които са сега в състава на ВСС, ще подходят почтено и компетентно. Искам да отворя скоба – понякога човек искрено и почтено подкрепя дадена кандидатура, без да знае какво ще произлезе после от нея. Много хората като се сдобият с неограничена власт, престават да бъдат това, което са били към датата на избора“, обясни съдията.
Нели Куцкова определи като глупаво предложението в общ пакет да се поставят двамата председатели на върховните съдилища и главния прокурор. Тримата не са равни по отношение на наказателно преследване – по заплати и ранг – да, но не и по властнически правомощия, обобщи съдия Куцкова.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Прозрачната процедура за избор на главен прокурор ще е най-добрият старт на неговия мандат

Президентът Румен Радев: Прозрачната процедура за избор на главен прокурор ще е най-добрият старт на неговия мандат

17 Май 2019 | 16:50 | Агенция "Фокус"
София. Спазването на законовите критерии и прозрачността на цялата процедура по избора ще бъде най-доброто начало за мандата на следващия главен прокурор. Това заяви президентът Румен Радев на среща с представляващия Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев, която се състоя на „Дондуков“ 2, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Държавният глава изтъкна, че междуинституционалният диалог на ангажираните страни в процедурата показва отговорно отношение към избора на следващия главен прокурор. „Консултациите, които инициирах, са в интерес на обществото, което е с изострена чувствителност към справедливостта в правораздаването. Не бива да има и сянка за задкулисие в процедурата по избора, защото това ще рефлектира върху доверието към прокуратурата в следващите седем години“, заяви Румен Радев.
Сред темите на срещата днес бяха ходът на съдебната реформа, преструктурирането на съдебната карта, инстанционният контрол върху съдебните актове. Румен Радев и Боян Магдалинчев обсъдиха и изпълнението на част от препоръките на Европейската комисия и на Венецианската комисия.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Боян Магдалинчев, ВСС: Процедурата по избор на нов главен прокурор трябва да започне възможно най-скоро

Боян Магдалинчев, ВСС: Процедурата по избор на нов главен прокурор трябва да започне възможно най-скоро

17 Май 2019 | 16:44 | Агенция "Фокус"
София. Процедурата по избор на нов главен прокурор трябва да започне възможно най-скоро. Това каза пред журналисти представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев след среща с президента Румен Радев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Магдалинчев посочи, че консултациите за избор на нов главен прокурор при президента Румен Радев нe го смущават. „Той иска да получи информация за това, има ли нужда да се променят някакви неща – не с оглед на конкретни цели, а с оглед нуждите на съдебната система. Така че това са най-общи консултации“, обясни той.
Представляващият Висшия съдебен съвет заяви, че по отношение на „тримата големи“ президентът има определени правомощия на финалната права, когато трябва да издава указ. „Процедурата по избор на нов главен прокурор трябва да започне възможно най-рано след датата 10 юли. Защото през това време има по закон 4 последователни заседания, на които се издигат кандидатурите. След това в 14-дневен срок трябва да се изготвят концепции – т.е. трябва да се даде възможност на общността да вземе своето решение. Така че колкото по-рано, толкова по-добре“, каза още той. Магдалинчев подчерта, че ако нещата се забавят, това ще създаде усещане, че се прибързва.
„Ако се върнем назад във времето след 1991 г., кой от прокуратурата досега е бил главен прокурор? Няма такъв случай. По един или друг начин нещата са били така. Ето защо считам, че това трябва да бъде човек, който има поглед в нещата в дълбочина. Сегашният главен прокурор е наказателен съдия, макар че не се справя никак зле с работата си. Но според мен трябва да е човек от системата, който да познава проблемите“, каза Магдалинчев и посочи, че очакванията от прокуратурата са огромни.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Не одобрявам това, че някои от властите се опитват да се бъркат в независимата съдебна система

Премиерът Бойко Борисов: Не одобрявам това, че някои от властите се опитват да се бъркат в независимата съдебна система

17 Май 2019 | 11:03 | Агенция "Фокус"
Плевен. Не одобрявам това, че някои от властите се опитват да се бъркат в независимата съдебна система. Това каза пред журналисти в Плевен министър-председателят Бойко Борисов, предаде кореспондент на Радио „Фокус“.
На въпрос дали одобрява искането на главния прокурор да бъдат проверявани висши политици, Борисов отговори, че това вече се прави от доста време. „Така че той огласи това, което се прави от много време. Не одобрявам това, че някои от властите се опитват да се бъркат в независимата съдебна система. Нали за това се борихме – съдебната власт да е независима. Прокурорите си избират прокурори, съдиите си избират съдии, а ние, другите власти – президентска, изпълнителна, парламентарна, си гледат своите задачи. Но така са решили – така правят“, коментира министър-председателят.
Попитан кого визира, Борисов заяви, че не той вика магистратите един по един при себе си. Премиерът заяви, че не е работа на никой от изпълнителната власт да следи избора на главен прокурор. „Има Висш съдебен съвет, има си начини, по които да се избира. Президентската институция след това има право да одобри или да не одобри. Тогава влиза в сила нейната роля. Още повече, че има много време“, каза още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев ще се срещне с представляващия ВСС Боян Магдалинчев на 17 май

Президентът Румен Радев ще се срещне с представляващия ВСС Боян Магдалинчев на 17 май

17 Май 2019 | 07:04 | Агенция "Фокус"
София. На 17 май от 14.00 часа президентът Румен Радев ще разговаря с представляващия Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Разговорът е част от поредица срещи, които държавният глава инициира във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Борислав Цеков: Не може да има манипулиране при избора на главен прокурор, това са безпочвени страхове

Борислав Цеков: Не може да има манипулиране при избора на главен прокурор, това са безпочвени страхове

16 Май 2019 | 20:15 | Агенция "Фокус"
София. Не може да има манипулиране при избора на главен прокурор, това са безпочвени страхове. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ д-р Борислав Цеков, основател на Института за модерна политика. Той каза още, че като партийно говорене може да се очаква всичко, но хората не трябва да се подават на лобистките внушения. Механизъм за разследване и предсрочно освобождаване на „тримата големи“ трябва да бъде създаден, той е препоръчан от ЕК, а не е плод на вътрешнополитически борби, обясни Цеков. В България всички висши лица трябва да носят отговорност и да няма недосегаеми. Общественото доверие се печели с дела, а не с думи, добави той. „У нас се насади профанска атмосфера от група медийни активисти на икономическа групировка, която през годините е била заинтересована от избора на главен прокурор и активно се е намесвала в този избор, защитавайки своите интереси. Те се опитват за всеки кандидат да извадят връзки с кого ли не. Ако човек има опит и кариера и авторитет в обществото, то неминуемо ще има биография, минало и възгледи, политически, обществени и професионални връзки. Въпросът е тези връзки да не бъдат от такова естество, че да превръщат дейността на магистрата в дейност на зависим човек“, обясни той. Според д-р Борислав Цеков е добре, че преди формално установените срокове за избор на главен прокурор държавният глава предприема консултациите. Президента има своя дял в процедурата по назначаването на „тримата големи“, обясни той и уточни, че окончателното решение е на ВСС.
Цоня СЪБЧЕВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев ще се срещне с представляващия ВСС Боян Магдалинчев на 17 май

Президентът Румен Радев ще се срещне с представляващия ВСС Боян Магдалинчев на 17 май

16 Май 2019 | 17:55 | Агенция "Фокус"
София. На 17 май от 14.00 часа президентът Румен Радев ще разговаря с представляващия Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Разговорът е част от поредица срещи, които държавният глава инициира във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Кандидатурите за главен прокурор трябва да са добре аргументирани и да отговарят стриктно на законовите изисквания

Президентът Румен Радев: Кандидатурите за главен прокурор трябва да са добре аргументирани и да отговарят стриктно на законовите изисквания

16 Май 2019 | 17:12 | Агенция "Фокус"
София. Кандидатурите за главен прокурор трябва да са добре аргументирани и да отговарят стриктно на законовите изисквания. Обществото очаква ясни измерители в прилагането на критериите за независимост на кандидатите. Това заяви президентът Румен Радев на среща днес с председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Разговорът е част от поредица срещи, които държавният глава инициира във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор. На срещата днес беше отбелязано, че формална процедура и немотивирани, бланкетни аргументи при излъчване на номинациите за нов главен прокурор биха компрометирали избора. Сред темите на разговора бяха и механизмите за контрол, отчетност, както и отговорностите на „тримата големи“ в съдебната власт. Румен Радев и Георги Чолаков обсъдиха също бързината и ефективността на административното правораздаване, както и натовареността на съдилищата, като аспекти от съдебната реформа.
Утре държавният глава ще разговаря с представляващия Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Чолаков, ВАС: Трябва да се предвиди хипотеза за временно отстраняване на един от „тримата големи“, защото там има празнина в закона

Георги Чолаков, ВАС: Трябва да се предвиди хипотеза за временно отстраняване на един от „тримата големи“, защото там има празнина в закона

16 Май 2019 | 15:20 | Агенция "Фокус"
София. Към момента няма предвидена хипотеза за временно отстраняване на един от „тримата големи“ – това трябва да се предвиди, защото там има празнина в закона. Това каза председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков пред журналисти след среща с държавния глава Румен Радев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Срещата беше много добра, поговорихме си по всички въпроси - във връзка с процедурата, визията за избор на нов главен прокурор, съответно с процедурата как и кога ще започне, кои ще участват. Говорихме за предложението, което е направил министърът за разписване на правила за търсене на отговорност на т. нар. „трима големи“, каза Чолаков. На въпрос как гледа на тези предложения, председателят на ВАС отговори: „По принцип законът в момента предвижда възможности за предсрочно прекратяване на мандата на тримата големи. То е разписано както в Конституцията, така също и в Закона за съдебната власт. Ако обаче допълнително се предлагат някакви нови основания, следва да бъдат обсъдени, за да видим какви са тези основания и съответно кой орган ще прави тази процедура“, допълни Чолаков. Попитан какво мисли за временното отстраняване при проверка, той обясни, че това не е предвидено в закона. „Няма предвидена хипотеза за временно отстраняване. Нещо, което според мен трябва да се предвиди, защото там има празнина. Има такава празнина в закона, подкрепям това, защото действително ако се повдигне обвинение срещу един от „трима големи, той не може да остане да изпълнява функциите си, а следва да бъде отстранен временно до приключване на производството. Това в момента не е уредено“, коментира още Чолаков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев ще се срещне с председателя на ВАС Георги Чолаков на 16 май

Президентът Румен Радев ще се срещне с председателя на ВАС Георги Чолаков на 16 май

15 Май 2019 | 18:20 | Агенция "Фокус"
София. Президентът Румен Радев ще приеме на „Дондуков“ 2 председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков от 14.00 часа на 16 май, четвъртък. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Разговорът е част от поредица срещи, които държавният глава инициира във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Държавният глава Румен Радев призова Инспектората към ВСС да бъде ефективен гарант, че кандидатстващите за главен прокурор магистрати отговарят на необходимите критерии

Държавният глава Румен Радев призова Инспектората към ВСС да бъде ефективен гарант, че кандидатстващите за главен прокурор магистрати отговарят на необходимите критерии

15 Май 2019 | 18:11 | Агенция "Фокус"
София. Инспекторатът към Висшия съдебен съвет да бъде ефективен гарант, че магистратите, кандидатстващи за поста главен прокурор, отговарят на необходимите за това критерии, призова днес президентът Румен Радев на среща с главния инспектор в Инспектората към ВСС Теодора Точкова. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Държавният глава посочи, че отклонения от законовите предписания по отношение на независимостта на кандидатите, техния морал, професионализъм, декларирани доходи и имущество, впоследствие могат да компрометират дейността на прокуратурата.
Разговорът се проведе в рамките на поредицата от срещи, които държавният глава инициира във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор. Според президента Радев е необходима по-голяма прозрачност при деклариране на доходите и имуществото на магистратите, за да няма различия с режима за деклариране от лицата, заемащи други висши публични длъжности.
Теодора Точкова беше категорична, че Инспекторатът към Висшия съдебен съвет ще изпълни своите правомощия, съгласно закона, при избора на новия главен прокурор. На срещата бяха разменени мнения за дейността на съдебната система и за реформата в българското правосъдие
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев очаква обществен дебат, ясни критерии и прозрачна процедура при номинирането и избора на следващия главен прокурор

Президентът Румен Радев очаква обществен дебат, ясни критерии и прозрачна процедура при номинирането и избора на следващия главен прокурор

15 Май 2019 | 18:08 | Агенция "Фокус"
София. Президентът Румен Радев прие на „Дондуков“2 министъра на правосъдието Данаил Кирилов. Разговорът е част от поредицата срещи, които държавният глава инициира с представители на съдебната и изпълнителната власт и на обществени организации във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
По време на срещата президентът акцентира върху професионалната компетентност и изявената независимост като критерии за избора на новия главен прокурор. Държавният глава подчерта и необходимостта от обществен дебат като гаранция за прозрачността на процедурата по номинирането и избора.
Сред темите на разговора бяха също така ходът на правосъдната реформа, независимостта на съдебната власт, правомощията и отговорността на „тримата големи“, както и прилагането на Механизма за сътрудничество и оценка.
Утре президентът Румен Радев ще проведе среща с председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Министър Данаил Кирилов: Утре в работна група ще представя виждането си за прекратяването на мандата на "тримата големи"

Министър Данаил Кирилов: Утре в работна група ще представя виждането си за прекратяването на мандата на "тримата големи"

15 Май 2019 | 17:37 | Агенция "Фокус"
София. Утре ще се проведе заседание на работната група по Закона за съдебната власт. Планирам да представя моето виждане за отговорността на "тримата големи". Това каза пред журналисти министърът на правосъдието Данаил Кирилов след среща с държавния глава Румен Радев за избора на нов главен прокурор, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Моето предложение е за отговорността и евентуалното прекратяване на мандата да важи за "тримата големи“, заяви той. „На срещата с президента подробно дискутирахме дали да се касае за отговорността и разследването само на главния прокурор или режимът трябва да бъде идентичен и за "тримата големи“, обясни Кирилов и уточни, че за базово решение в предложението му е взет статутът на магистрата. „Амбицията ни е да следваме най-дългата законодателна процедура, за да има достатъчно време за обществено обсъждане, а преди това да има и необходимият брой заседания на Съвета за съдебна реформа“, заяви правосъдният министър. „Би било добре, ако до края на тази сесия успеем да извървим подготвителната фаза на законодателната процедура и да стигнем до законопроект, предложен от МС“, коментира той. Данаил Кирилов поясни, че в предложението му няма институция с особен статут, която да разследва главния прокурор.
„Срещата с президента беше изцяло работна. Продължи дълго, защото влязохме дълбоко в детайлите. Не се ограничихме до темата за процедурата за избор на главен прокурор. Говорихме за множество въпроси, свързани с реформата в съдебната система“, каза министърът. „Президентът прояви интерес и към Механизма за сътрудничество и оценка, както и към взаимоотношението на властите във връзка с продължаване на съдебната реформа“, обясни Кирилов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лозан Панов, ВКС: Липсата на контрол върху дейността на главния прокурор го прави най-силната политическа личност в България

Лозан Панов, ВКС: Липсата на контрол върху дейността на главния прокурор го прави най-силната политическа личност в България

14 Май 2019 | 17:56 | Агенция "Фокус"
София. Липсата на контрол върху дейността на главния прокурор го прави най-силната политическа личност в България. Това каза пред журналисти председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов след среща при президента Румен Радев във връзка с избора на нов главен прокурор, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Благодаря за поканата на президента и считам, че тя е навременна. Защото колкото по-рано започне дебатът за избора на главен прокурор – тема номер 1 за съдебната система за 2019 г., толкова по-ясни ще бъдат критериите“, заяви Панов. Той обясни, че е използвал възможността да поднови своето предложение за промени на Конституцията за място на прокуратурата и за правомощията на главния прокурор. „Един от акцентите беше, че в страна като България главният прокурор с тези правомощия има монопол да повдига обвинения на когото си поиска, когато си поиска и за какво поиска. Наред с това липсата на контрол върху неговата дейност го прави най-силната политическа личност в България“, обясни Панов. Той посочи, че е изразил пред държавния глава мнение, че не са верни опасенията, че ако прокуратурата излезе от съдебната власт, това ще я политизира. „Като говорим за политизиране, с някои свои действия прокуратурата ясно показва, че обслужва управляващите“, коментира председателят на ВКС.
Панов уточни, че макар и наложителни, измененията в правомощията на главния прокурор и засилването на контрола му могат да станат едва след избора на нов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Обществото трябва да получи гаранции за прозрачен избор на следващия главен прокурор

Президентът Румен Радев: Обществото трябва да получи гаранции за прозрачен избор на следващия главен прокурор

14 Май 2019 | 17:51 | Агенция "Фокус"
София. Президентът Румен Радев прие на „Дондуков“ 2 председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Разговорът е част от поредица срещи, които държавният глава инициира с представители на съдебната и изпълнителната власт и на обществени организации във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор.
На разговора днес президентът посочи, че обществото трябва да получи гаранции и да бъде убедено в прозрачността на процедурата и спазването на критериите при избора на новия главен прокурор и в неговата независимост.
Отбелязано беше, че доверието на обществото към правосъдието зависи не само от органите на съдебната власт, но и от усилията на другите институции, имащи отношение към правосъдната система. Бяха обсъдени правомощията и отговорността на „тримата големи“ в съдебната власт, ходът на правосъдната реформа, независимостта на съдебната система и ефективността на Механизма за сътрудничество и проверка.
Утре президентът Румен Радев ще проведе две срещи – с министъра на правосъдието Данаил Кирилов и с главния инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет Теодора Точкова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев ще се срещне с председателя на ВКС Лозан Панов

Президентът Румен Радев ще се срещне с председателя на ВКС Лозан Панов

14 Май 2019 | 07:03 | Агенция "Фокус"
София. Президентът Румен Радев ще приеме на „Дондуков“ 2 председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов от 14.30 часа. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Разговорът е част от поредица срещи, които държавният глава провежда с представители на съдебната и изпълнителната власт и на обществени организации във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров: Консултациите за избор на нов главен прокурор са прибързани

Главният прокурор Сотир Цацаров: Консултациите за избор на нов главен прокурор са прибързани

13 Май 2019 | 18:51 | Агенция "Фокус"
София. Консултациите за избор на нов главен прокурор са прибързани. Това каза пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров след среща с президента Румен Радев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Оценявам срещата като изключително конструктивна, тя премина в много откровен дух и в спокоен тон. Мисля, че всеки от нас каза това, което мисли“, заяви Цацаров. Той посочи, че е казал пред държавния глава, че подобна среща и подобни консултации са подранили, тъй като мандатът на главния прокурор изтича на 12 януари 2020 г. Цацаров обясни, че според закона процедурата може да бъде открита най-рано на 10 юли, а най-късно – на 10 септември 2018 г., като гласуването е възможно да се състои края на октомври или ноември. По думите му започването на консултации днес е прибързан процес.
„Важно е тези консултации да покажат волята на държавния глава за стриктното спазване на Конституцията и закона – т.е. да не се превръщат в процес, който може да бъде тълкуван като опит за влияние върху номинациите за кандидатурите, върху която той по Конституцията няма никакви правомощия. В това отношение срещнах пълното му разбиране“, заяви главният прокурор.
Цацаров уточни, че е била повдигната и темата, свързана с правомощията на главния прокурор, и промените, които се предлагат в тази посока. „Моето становище, а и това на държавния глава бе свързано с това, че при всички случаи трябва да бъдат осъществявани промените, препоръчани от ЕК и които са свързани с евентуалния благоприятен изход за България от Механизма за сътрудничество и проверка“, обясни той.
Цацаров припомни, че на 8 април 2019 г. преди и след КСНС при президента, лидерът на БСП Корнелия Нинова първа заговорила за промени в правомощията на главния прокурор. Той припомни и за съвпадащото посещение на Румен Радев и Корнелия Нинова в Асеновград. По думите му в позицията на БСП няма особена логика.
„Президентът изрази становище, че при всички случаи каквито промени, свързани със статута на главен прокурор, да бъдат обсъждани, те трябва да бъдат обсъждани при избран главен прокурор, което да представлява професионалната общност и да защитава техните интереси“, коментира той. Цацаров обясни, че е било демонстрирано ясно разграничение между партийна и държавна позиция и липсата на съвпадение между тях.
На въпрос дали следващият главен прокурор трябва да бъде човек от прокуратурата или външен човек, Цацаров отбеляза, че всичко било свързано със самата процедура и принципни въпроси, а всичко останало предопределя номинациите и избора.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев ще се срещне с председателя на ВКС Лозан Панов на 14 май

Президентът Румен Радев ще се срещне с председателя на ВКС Лозан Панов на 14 май

13 Май 2019 | 15:56 | Агенция "Фокус"
София. Президентът Румен Радев ще приеме на „Дондуков“ 2 председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов от 14.30 часа на 14 май, вторник. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Разговорът е част от поредица срещи, които държавният глава провежда с представители на съдебната и изпълнителната власт и на обществени организации във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Данаил Кирилов: Не съм сигурен, че с Лозан Панов имаме еднакви цели в съдебната реформа

Министър Данаил Кирилов: Не съм сигурен, че с Лозан Панов имаме еднакви цели в съдебната реформа

21 Април 2019 | 19:59 | Агенция "Фокус"
София. Това каза Данаил Кирилов, министър на правосъдието, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“, съобщиха от екипа на предеването. Той заяви позиции по следните теми:
Новият председател на правната комисия
Беновска посрещна министъра на правосъдието в студиото с коментар, че в пространството се говори, че „сянката на Кирилов“ е новият председател на правната комисия – Анна Александрова. Водещата попита госта си на кого пречи Анна Александрова. Кирилов отговори, че новият председател на комисията е един от най-добросъвестните членове и винаги е участвала в дейността на комисията. Министърът на правосъдието изрази надеждата си да не се прилагат същите действия срещу нея, каквито са се прилагали срещу него и отбеляза, че завистта и посредствеността са често явление в политиката. Беновска припомни времето, в което Христо Данов е бил председател на конституционния съд и сподели, че са се срещнали на неговия 80-ти рожден ден, а той ѝ споделил - „за този живот разбрах едно нещо – всичко е от злоба и завист“. Кирилов отбеляза, че в политиката се знае кой разчита на костюми и прически, кой търси съдържанието под тях и подчерта, че правната комисия няма как да бъде дефиле за костюми и прически. Министърът на правосъдието призова да има умереност и толерантност към професионализма.
Тримата големи в съдебната система – режим на отговорност; КОНПИ и образователният ценз
„Голям дебат и големи очаквания към Вас. Слушах тази седмица Лозан Панов за пореден път да говори за мракобесие, за отсъствие на правосъдие, да не отговаря на въпросите на колегите си от Висшия съдебен съвет, да пуска жена си по телевизии – тя да постави диагноза на съдебната система и на наличието на диктатура в България. Как ще успеете да промените нормата за тримата големи, ако мога така да се изразя, главния прокурор, председателя на Върховния касационен съд Панов и председателя на Върховния административен съд? В случая не визираме конкретните личности и субекти – конкретно за Панов ще се изразя – как ще се преборите те да могат да бъдат отвеждани?“ попита Беновска. Кирилов отговори, че темата е въведена преди повече от 2 години от „критиците, опозицията или инакомислещите по отношение на съдебната реформа“, които са изисквали развитие на режима за отговорностите на „тримата големи“. Кирилов обясни, че предпочита да заместят терминологично „предсрочното прекратяване“ с „режим на отговорността“. „Благодарение на тези инициативи темата влезе в дебата за механизма за сътрудничество и оценка – тоест, Европейските ни партньори взеха да проявяват интерес по този въпрос, да искат по задълбочен анализ, така че поне на 3-4 мисии на срещите ни ние сме дискутирали и с екипа от Главна дирекция „Правосъдие“ този въпрос“ коментира министърът на правосъдието. „Къде ще е предпазната стена да не нахлуе желанието за сваляне? Къде тези хора ще бъдат сигурни, че могат да се борят с престъпността като главен прокурор или могат да постановяват съдебни решение към височайши особи?“ попита Беновска. Кирилов отбеляза, че не би следвало да има съмнения, че каквито и промени да се предложат за обсъждане, те ще засегнат независимостта на институцията председател на върховен съд или главен прокурор и ще има специални формулировки при какви условия и нарушения на закона длъжностните лица ще бъдат отстранявани и е важно да се уточни дали лицето се отвежда още при разследването за престъпление, или след влязла присъда, при случайно и непредумишлено престъпление, при престъпление свързано с работата. Той коментира, че управлението на МПС в нетрезво състояние не е толкова обществено значимо нарушение, но би предизвикало отвращение в обществото. Министърът на правосъдието окачестви дебата по въпроса като „вървящ по много субективна, параноична плоскост. Беновска коментира, че Панов се стреми да убеди обществото, че защото именно той пречи на мафията в България сега ще го „скроят“ с тези промени. Кирилов обясни, че Лозан Панов е прав в случая и има правен ред, ако някой желае да коментира неговите нарушения или твърдения за такива, но подчерта, че режимът не се създава заради Панов. „Защо Лозан Панов досега не е поставян в реда на нещата с неговото политическо говорене?“ попита Беновска. Министърът на правосъдието се съгласи, че такова говорене не е съвместимо с позицията му, но няма норма за това, а всеки гражданин може да формира позиция и усещане по този въпрос. „Ако се тръгне със силата на закона, тогава вече ще се каже – свободата на правосъдието, независимостта на правосъдието е засегната, но хората съобразяват“ отбеляза Кирилов. „Понеже Лозан Панов не е под lege fortis и е свободно правораздаващ, той има възможност да създава тълкувателни решения в поверения му съд, които са лобистки“ коментира Беновска. Кирилов отбеляза, че от последните разговори се наблюдава задълбочаване на тенденцията към противопоставяне на тълкувателната дейност със законодателната дейност и в някои от случаите поражда последици и поради тази причина е бил острият сблъсък през декември, когато „аз станах най-ниския, най-отвратителния анимационен герой, но пак ще подчертая дори в този случай законодателят и съдът не трябва да изпадат в състезания, а трябва да търсят максимално допирни точки“. „Така свободният, неограничаван от нормата – Лозан Панов – в качеството си на върховен съдия – може този съд, който му е поверен, да работи в интерес на негови кумове, близки…“ коментира Беновска, а Кирилов добави и „4 кантори, които имат определени политически възгледи“. Кирилов подчерта, че ако това се случва в действителност скоро ще възникне реакция и обикновено в такива случаи се разчита и на вътрешнопрофесионална реакция, защото не всеки върховен съдия би се поставил в угода на подобни интереси и не би желал да бъде в зависимост. „Не бих искал, обаче, да излиза като твърдение от моята уста подобно нещо. Както парламентът е огледало, в което се оглеждат силата и слабостта на народа, така и в съда колкото и да смятаме, че там е тъмно и сиво, всичко се вижда. Аз съм защитник на разбирането, че там голямата реформа ще настъпи тогава, когато имаме пределна светлина. Тогава, когато всичко можем спокойно да говорим за съдебни решения. Когато всички започнем да говорим за справедливостта – в закона и в съдебното решение“ коментира министърът на правосъдието и допълни, че това ще е знак, че обществото вече участва в съдопроизводството и съдебните решения се разбират и пораждат своя ефект върху обществото, а не само спрямо уличения субект. Кирилов сподели, че сега тече дебат по едно забравено дело, което многократно е било преразпределяно – случаят „Чората“ и вчера главна дирекция „Охрана“ е имала много работа по въпроса и от 1 от четиримата осъдени вече е в затвора в Бобов дол, друг е заявил, че доброволно ще се яви, третият е отдавна в. Германия и четвъртият, който продължава да е на полицейска служба, не си вдига телефона. Министърът на правосъдието заяви, че трябва да се знае, че и действащи полицаи са засегнати при подобни ситуации. „Помислете къде е справедливостта – ясна ли е, или е спорна и пак ще има интерпретации – едните ще кажат „полицаите в затвора – причинили са смърт“, а другите ще кажат „те са си вършили работата““ коментира Кирилов. Той подчерта, че се открива проблем в това главният прокурор да бъде разследван от друг прокурор, но по същата логика следва и въпросът как главният съдя ще бъде съден от друг съдия. „Затова колегите ни от Европейската комисия са приели, че за „тримата големи“ трябва да е равен режимът“ заяви Кирилов и обясни, че имат изследване върху законодателната практика във всички европейски и няколко неевропейски държави, което ще бъде огласено в края на следващата седмица. Министърът на правосъдието заяви, че европейските правни системи не стигат до тази степен на „параноя“. „Е, ако е тук Иво Христов той ще каже, че именно защото сме на последно място по свобода на словото, на последно място по правораздаване и т.н. сме параноични“ коментира Беновска. Кирилов смята, че вероятно България е на първо място и по причинени вреди чрез словото, но такава класация няма. Министърът на правосъдието обясни, че ще се започне обществено обсъждане в рамките на 2 месеца и ще се направи всичко възможно работата по дебатите да е интензивна, а не както се е случило с антикорупционния закон. Беновска попита дали има превантивно мислене преди събитията да се промени законът за КОМПИ по отношение на образователния ценз и някои други характеристики на неговите членове, респективно председател и да се намери други правна квалификация така, че евентуално да бъде подменен Пламен Георгиев. „Няма логика в това подозрение, защото в една лодка са и председателят и зам.-председателят, който пък има разследващ професионален опит в службите за сигурност. Това предложение дойде в комисията като дебат, който водихме аз и Християн Митев и той беше, за да не затваряме вратите през всичките други специалности, които могат да бъдат полезни в тази дейност, свързана с разследване, установяване и събиране на доказателства“ отговори Кирилов. Беновска сподели, че някои успешни автори на криминални романи също могат да покриват, а и да надхвърлят изискванията. Министърът на правосъдието се съгласи, тъй като такива хора са креативни, но това са редки случаи.
Панов и Кирилов – еднакви ли са целите им в съдебната система?
„Как ще съжителствате Вие с Лозан Панов във Висшия съдебен съвет?“ попита за финал на разговора Беновска и допълни, че два пъти Кирилов не е взимал страна в опита на колегите му от Висшия съдебен съвет да проведат диалог с Панов. Министърът на правосъдието обясни, че е пристигнал по-рано за заседанието в четвъртък и е усетил голямо напрежение у някои колеги във връзка с предходни изказвания, но разумно са се въздържали и не е имало двубой. „Все пак, той трябва да отговори на този въпрос – вярва ли в законността в България, или не вярва?“ коментира Беновска. „Аз съм сигурен, че винаги има момент, в който става задължително да се отговори на този въпрос, но не мисля, че е необходимо да се ескалира този въпрос“ отговори Кирилов. Беновска заяви, че не може най-висшият съдия в България да говори, че няма законност в страната. Министърът на правосъдието сподели, че разчита на професионалната съвест и етика на всеки един магистрат. Беновска подчерта, че ако Панов притежава такава етика е щял да противопостави въпроса по работещ начин. „Верният за мен въпрос е следният – дали с Лозан Панов имаме еднаква цел по реформата в съдебната система. Моята цел е доверие. Неговата цел не знам каква е“ заключи Данаил Кирилов.
Така приключи разговорът между Данаил Кирилов и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ на 21-ви април 2019 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Митрополит Киприан: Премиерът Борисов помага на хората, а  президентът Радев трябва да представлява България

Митрополит Киприан: Премиерът Борисов помага на хората, а президентът Радев трябва да представлява България

21 Април 2019 | 18:33 | Агенция "Фокус"
София. Премиерът Борисов помага на хората, а президентът Радев трябва да представлява България. Това каза Старозагорски митрополит Киприан, говорител на Светия Синод, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по Канал 3 и Радио К2, съобщиха от екипа на предаването. Той коментира следните теми:
Бди ли Бог над България
Беновска се свърза чрез видеоразговор с Митрополит Киприан и го похвали, че толкова високотехнологичен, което тя определи като добра реклама за църквата. Събеседникът призна, че е необходимо в комуникацията в днешно време. Беновска го попита „Бди ли Бог над България?“ в ден, в който се чества католическия Великден, а в България честваме Цветница, но също така в Шри Ланка са избити около 300 души от терористи.
Митрополит Киприан каза, че ние честваме Цветница по православна традиция и сме удовлетворени. Той пожела на целия български народ мир, здраве, благоденствие. „Този, който призовава Бога, Бог винаги бди над него и може да бди, докато свят светува. Щом имаме молитва, щом имаме вдъхновение, щом имаме общение в името на Господа, той винаги ще бди, винаги ще ни съпътства и вдъхновява да пазим мир и благоденствие.“, каза събеседникът. Митрополит Киприан изрази съжаление за това, което се е случило днес в Шри Ланка и се надява, че това, което Бог праща като изпитание, може да се преодолее. Той допълни, че вярата ни е такава, че и косъм няма да падне от главата на някого без знанието на Бог. Затова сме щастливи и духовно удовлетворени в днешния ден, а от тази вечер и цялата друга седмица всички ще бъдем тъжни, защото „приеха го като цар, но го изпратиха Господ Иисус Христос по допущение Божие.“ Той призова днес да се радваме, защото Господ отива на страдание за нашите грехове.
Как да се справим с нравствената разруха?
Беновска определи думите му като мъдри и го разбра, че призовава за повече хармония. Тя цитира и думите от Великденското бдение днес на Папа Франциск „ Грехът прелъстява, обещава нещата бързо и лесно, благоденствие и успех, но оставя само самота и смърт.“ и попита как да се преборим със съществуващата и пълзяща нравствена разруха в България и по света. Митрополит Киприан разказа, че онзи ден е имал среща с младежи в Стара Загора, на която е обяснил, че моралната и нравствената разруха тръгва първо от семейната среда. Тя е първата и основна градивна единица за възпитанието в православна вяра. „Православието не е религия, а начин на живот“, каза той и призова това да бъде осъзнато от всеки вярващ християнин. Митрополит Киприан каза, че както Христос е проповядвал и е дал учението си на Светите Апостоли, така всички трябва да приемем, че Христос винаги трябва да бъде в нашето семейство. „Ако ние сме с Христос, никога няма да бъдем сами, ние винаги ще бъдем под неговото благословение.“, заяви той и допълни, че самота изпитва само този, който не познава Бога. Митрополит Киприан обясни, че самотата е трудна за осъзнаване, но когато общуваш с хора и се молиш и възхваляваш Бога, когато осъзнаваш греховността си и търсиш начин да общуваш с Бога, това означава, че не си сам. Той допълни, че Христос е умрял сам на кръста, но не е бил самотен, а в нозете му са били неговите ученици, както и пресветата майка Божия. Митрополит Киприан припомни последните думи на Христос „Боже, прости им, те не знаят какво вършат.“ Това той е казвал на целия свят, както на тези, които са го измъчвали и са го разпънали, така и на тези, които са били с него. „Христос е този, който преодолява самотата и никой човек не може да бъде самотен. Никой човек не може да бъде огнетен тогава, когато вярва и търси съприкосновението с Бога, близките си, тези които трябва да учи и наставлява.“, завърши Митрополит Киприан. Събеседникът каза, че тогава човек не може да бъде самотен, а щастлив, както ние на Пасха ще бъдем щастливи, защото смъртта не е могла да надвие Христа и Христос е победил смъртта. „Адовите врати няма да надделеят над Бога и над човека, стига той да повярва в него, в правия път и в истината.“, заяви Митрополит Киприан.
Борисов работи ли за България?
Беновска попита събеседника си за качеството на политиците и дали от негова гледна точка има смелост да характеризира дали Борисов работи за България. Митрополит Киприан каза, че това е сложен въпрос, но той би казал: „Да, той със всички усилия помага с каквото може, до където му стигат силите.“ Събеседникът разказа, че Борисов винаги се е съветвал с Патриарх Неофит и със Светия Синод на Българската православна църква, когато има изключително тежки проблеми в държавата. Той даде пример с новия Закон за вероизповеданията, с който се е подпомогнало финансирането на свещениците. Това Митрополит Киприан определи като добро дело, което Борисов е извършил, но трябва и да се знае, че всичко е по Божия милост. Митрополит Киприан открои едно нещо, в което всички трябва да вникнем – Христовата църква е оцеляла повече от 2000 години, защото в нея има приемственост. Младите духовници приемат опита на старшите духовници, на изповедниците на църквата, на по-старите ахереи, които са предали правия път и Христовата истина, а младите духовници са я развили в днешно време.
Радев обединява ли хората?
Беновска попита и за президента Радев, който по Конституция е призван да обединява хората и да пази нравствените и националните ценности: „Прави ли го той това?“ По лични наблюдения Митрополит Киприан заяви, че президента извършва това нещо, но трябва да се направи разделение между това кой има властта да направи промените и кой има властта чисто авторитетно да представлява една държава. Той даде пример, че в нашата православна църква неслучайно Иисус Христос е глава на църквата и Светите Апостоли са неговите ученици, които са разпространили словото Божие. „Трябва да отделяме визията на тези хора, които представляват държавата и тези хора, които трябва да взимат определените решения.“, заяви Митрополит Киприан. Той допълни, че нашия патриарх е начело на Светия Синод, но не може да вземе решение без Светия Синод, нито Светия Синод може да вземе решение без него. Беновска попита, ако се пренесе този пример към въпроса й, какво казва в момента на Радев. „Казвам, че трябва да има мир и благоденствие, трябва да има разбирателство и търпение и милосърдие. Трябва да има споделяне на проблемите, защото ако един проблем не се сподели, той ще захване по-голям корен и ще по-голям и това дърво трябва да се отсече след време.“, заяви Митрополит Киприан и допълни, че политиката е мъдрост, но властта е дадена от Бога. Според него, за да можеш да бъдеш политик, трябва да бъдеш мъдър човек, който да продължи делото на своите предшественици. Събеседникът направи сравнение, че Христовата вяра се пази вече 2000 години, но в новото време в момента се свързват чрез видео връзка във Вайбър. Въпреки това, самият той носи завещанието на Христос и повтаря думите му, както и това, което е научил от неговите духовни учители, дори и да го казва през Вайбър.
Как да призовем хората отново в църквата?
Беновска каза, че ще се радва той да й гостува на живо. За финал тя попита не само как да върнем, защото това не е устойчив процес в България и вярващите никога не са били много, но: „Как да призовем хората и особено децата и техните родители отново в църквата?“ Митрополит Киприан отговори, че хората са в църквата, но трябва да се направи така, че да повярват, че православната вяра е начин на живот. Водещата попита с какъв пример да ги накарат да повярват, а събеседникът й отговори с примера на духовниците и с техния призив да дойдат всички в църквата и те ще им помогнат. „Ето сега много деца ходят в църквата по примера на свещениците.“, каза Митрополит Киприан и сподели, че се радва за това. Според него първо трябва да се преподаде опитът на свещениците на родителите, които дълго време са били откъснати. „Ние сме длъжни да помогнем първо на родителите да осъзнаят, че и на техните деца и тяхното място е в църквата. Но най-напред родителите да осъзнаят, че те трябва да бъдат в храма, за да предадат своя опит.“, заяви Митрополит Киприан.
Визитата на папа Франциск
За финал Беновска припомни, че на 5ти май предстои официална визита на Папа Франциск и попита защо православните свещеници няма да присъстват на неговото богослужение. Митрополит Киприан каза, че това посещение е по покана на министър-председателя и президента и Светия Синод ще приеме Папа Франциск и ще се видят с него. „Тази визита е на държавническо ниво, отколкото на църковно.“ отговори събеседникът и допълни, че е по-добре визитата да мине на това ниво и под шапката на тази, които са го поканили. Беновска благодари за светите и честни думи и го покани да се видят на живо с ефир.
Така завърши разговорът между Старозагорски Митрополит Киприан и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по Канал 3 и Радио К2 на 21 април 2019 година.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Беновска: Г-да Борисов, Радев, Цацаров, кой от вас ще е „Свети Петър“-а в „чистилището“ на властта

Беновска: Г-да Борисов, Радев, Цацаров, кой от вас ще е „Свети Петър“-а в „чистилището“ на властта

21 Април 2019 | 12:24 | Агенция "Фокус"
София. Г-да Борисов, Радев, Цацаров, кой от вас ще е „Свети Петър“-а в „чистилището“ на властта? Това е въпросът на Илиана Беновска в днешното издание на предаването „Беновска пита“ по Канал 3 и Радио К2, съобщиха от екипа на предаването. На Великденското бдение Папа Франциск „би камбаната“ за пълзящо в света нравствено падение: "Грехът прелъстява, обещава нещата бързо и лесно, благоденствие и успех, но оставя само самота и смърт". Да погледнем през „лупата“ на папското предупреждение степента на „грехопадението“ в България и кои са отговорните да го овладеят? От министър-председателя Бойко Борисов изискваме да гради по-добър живот. От президента Румен Радев изискваме да брани националните и нравствените ценности. От главния прокурор Сотир Цацаров изискваме престъпността да бъде разкрита. Ако Цацаров разкрива престъпността, тя трябва да бъде осъдена. Защо, обаче, позволяваме върховният съдия Лозан Панов да се провиква на съмнителни сбирки, че в България няма правосъдие и самият Панов да е безнаказан? Ако Борисов строи по-добър живот, защо позволяваме опозиционната Корнелия Нинова да бойкотира НС, да опитва да „приватизира“ за свои нужди не само „Техноимпекс“, а и столетницата БСП, да бламира лидера на партията-майка на БСП, ПЕС, Сергей Станишев и да подменя знамето на социалистите с „червеното флагче“ Елена Йончева - с неясни пари в офшорни фирми и от фалираната КТБ? Ако президентът Румен Радев се бори срещу корупцията и за свободата на медиите, защо позволяваме Радев си говори сам с „огледалото“ на записани интервюта, а не на живо да отговаря на въпроси за себе си пред всички медии, да отнема акредитации на журналисти и да промъква в опозицията собствения си председател на собствения си Стратегически съвет Иво Христов? Ако декомпозираме отговорностите, трябва да признаем, че и всеки от нас е отговорен за процесите. Само че активностите в социалните мрежи ни самоудовлетворява като кръвожадни зрители на „гладиаторските“ битки между овластените от нас самите. Г-да Борисов, Радев, Цацаров, кой от вас ще е „Свети Петър“-а в „чистилището“ на властта? Аз съм Беновска. И питам.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times of Israel:  Еврейски групи предоставят финансова подкрепа за жертвите от новозеландските нападения

The Times of Israel: Еврейски групи предоставят финансова подкрепа за жертвите от новозеландските нападения

27 Март 2019 | 03:45 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Американският еврейски комитет в партньорство с новозеландския еврейски комитет предостави финансова подкрепа за пострадалите при нападенията срещу двете джамии в Нова Зеландия и за мюсюлманската общност в страната, информира израелският The Times of Israel.
“Ние сме засегнати като евреи, като човешки същества, да отговорим със страстта на сърцата си на семействата на жертвите, цялата мюсюлманска общност в Нова Зеландия бе наранена от това събитие,”, заяви в специално изявление във вторник Дейвид Харис, председател на Американския еврейски комитет.
Все още не се знае как ще се събират средствата, но от Еврейския Съвет са обявили, че ще намерят нужната агенция, през която да получават и разпределят помощите.
50 мюсюлмани бяха убити и поне 20 – ранени при стрелбата на 15 март в джамиите „Ал Нур“ и „Линууд“ в Крайстчърч.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Тръмп обяви край на „халифата Ислямска държава“

AFP: Тръмп обяви край на „халифата Ислямска държава“

23 Март 2019 | 20:43 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът Доналд Тръмп обяви тържествено, че с „халифата“ на терористичната групировка „Ислямска държава“(ИД) е свършено, предава AFP. Той обаче предупреди, че САЩ няма да престанат „зорко“ да следят за посветили се на смъртта джихадисти.
"Ще продължим да сме бдителни, докато не пресечем и последния им опит да убиват, където и да е," заяви в събота Тръмп в свое изявление.
"Съединените щати ще защитават американските интереси винаги, щом това е необходимо, в която и да е точка. Ще продължим да работим с нашите партньори и съюзници до пълното окончателно унищожаване на радикалните ислямски терористи."

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Daily Sabah (Турция): „Шарли Ебдо“ и Крайстчърч: Две терористични нападения, двойни стандарти

Daily Sabah (Турция): „Шарли Ебдо“ и Крайстчърч: Две терористични нападения, двойни стандарти

23 Март 2019 | 09:22 | Агенция "Фокус"
Анкара. На 12 януари 2015 година в цяла Франция приблизително три милиона и 700 000 души излязоха на траурно шествие заради убийствата в Париж, в знак на единство и солидарност. Повече от 40 световни лидери се включиха в шествието. Между 7 и 9 януари 2015 година 17 души бяха убити от трима терористи, които нападнаха редакцията на сатиричното списание „Шарли Ебдо“, еврейски магазин и парижкото предградие Монтруж, пише в авторския си коментар за турския всекидневник Daily Sabah журналистката Мерве Шебнем Оруч. Маршът беше организиран изключително бързо, но милиони вървяха по улиците на Париж и пееха „Аз съм Шарли” ("Je suis Charlie"). Навсякъде по света – от Хонконг до Тунис, в големите световни градове се събираха тълпи, светлини осветиха световни паметници в цветовете на френския трикольор.
„Шарли Ебдо“ е известно като сатирично издание. То се обявява срещу всякакви авторитети, срещу всичко, което може да е свещено и свято, или срещу превъзходството на който и да е индивид или група. Много пъти в списанието са пускали карикатури, с които се присмиват на исляма, а през 2015 излиза брой, в който за пореден път пророкът Мохаммед е подложен на обиди. Това нарани мюсюлманите. За тях всякакви изображения на Пророка са забранени, тъй като са сквернословни.Най-простичко казано, редакторите на „безотговорното списание“ – това са техни думи - нараниха чувствата на вярващите в исляма. Но има и нещо повече, действайки необмислено безразсъдно, те трасираха пътя на самите екстремисти – единият от тях тържествено се закле да служи на „Ислямска държава“, а другите двама на Арабския полуостров заявиха лоялността си към Ал Каида. Така си намериха повод да си организират своята кървава атака. Всички мюсюлмански държави, включително и френската мюсюлманска общност, незабавно заклеймиха терористичното нападение.

Liberté, Equalité, Fraternité
Атаката срещу „Шарли Ебдо“ беше по-различна от всички други касапници и кланета. То се възприе като нападение срещу свободата на словото. След нея светът ми изглеждаше тъй сякаш няма нищо друго по-велико в него от свободата да се изразяваш. Мислех си, че свещената идея за свободата на словото е над всичко останало. В оня ден Париж ми изглеждаше като храм на открито, в който достойно се засвидетелства уважение пред свещеното свободно слово. Но питах се къде е свободата на религията, друг един крайъгълен камък на демокрацията. Докато следях всички шествия, всички послания за обединение, приветствията, които се поднасяха към свободата на изразяване, започнах да си мисля, че това ми напомня на лицемерие. Сега, като се замисля за двойните стандарти по отношение на свободата на речта и на религията, си спомням, че тогава на ум ми дойде една мисъл: това ще се окаже паметно събитие –след този ден, без съмнение, ислямът ще бъде нападнат, а за повод ще бъде обяви за не-миролюбива религия. И няма да е само с думи, присмех или обиди.
Днес много разузнавателни служби на Запад предупреждават, че привържениците на идеята за бялото превъзходство купуват и носят оръжие. Андеш Берин Брайвик беше първи. На 22 юли, 2011, той уби 77 души и проведе педантично добре обмислена атака в Норвегия, една много мирна страна. Норвежкият терорист Брайвик, обявен за „вълк единак“, написа 1 500 страници манифест и на тях обясни крайно екстремисткия си възглед за заплаха, която носи ислямът срещу неговата нордическа раса поради действията на „домашните предатели“. Текстът му беше зов за депортация на всички мюсюлмани от Европа, ръководство как да се подготвят подобни насилствени действия.
Преди седмица, в петък един австралийски терорист, Брентън Тарант, изби 50 мюсюлмани в две джамии в Крайстчърч, друга мирна страна, Нова Зеландия. Изби ги, докато се молеха. Все още няма световни траурни шествия в тяхна памет, няма обещания за единство и солидарност от други страни, почти няма и заклеймяване или предупреждение от световните лидери, че се надигат заплахи от крайно десни и крайно леви терористични групи. Освен мюсюлманските държави, в това число и Турция, от Запада единствено германският канцлер Ангела Меркел използва думата „тероризъм“, когато изрази съболезнования на „гражданите, които бяха нападнати и убити от омразата на расизма“ при атаките над джамиите. От нейно име говорителят й каза: „Заедно се изправяме срещу такива актове на тероризъм“, като поясни, че жертвите не са правили нищо друго освен „мирно да се молят в своята джамия." И австралийският премиер Скот Морисън каза няколко думи и описа като „екстремист, десен, опасен терорист“ австралиеца Тарант, който също заплаши мюсюлманския свят с манифеста си от 74 страници.

Ролята на Ардерн
Няма значение до колко тя бе оставена като самотна фигура от останалия западен свят, новозеландският премиер Джасинда Ардерн се опита да даде най-доброто от себе си, за да облекчи болката на семействата на жертвите. Решително застана срещу тероризма в света, където дори либерално настроените или центристки лидери се опитват да са симпатични на хората, които живеят с мисли за превъзходство на бялата раса, само и само да не изгубят избирателите си. По нейните собствени думи, Джасинда Ардерн пое ролята да е „гласът на мъката на една нация.“ Тя се превърна в лицето на Нова Зеландия пред света и осъди терористичните нападения. Веднага след нападението, в събота, с черен шал на глава, за да изрази уважение, посети семействата на жертвите и обеща да им гарантира сигурност в джамиите и в страната, която ги е приела.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Ердоган призова мюсюлманите да се борят срещу ислямофобията, както срещу „антисемитизма след Холокоста“

AFP: Ердоган призова мюсюлманите да се борят срещу ислямофобията, както срещу „антисемитизма след Холокоста“

22 Март 2019 | 11:29 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турският президент Реджеп Таийп Ердоган в петък призова за глобална съпротива срещу ислямофобията, подобно на „антисемитизма след Холокоста“ на фона на терористичните атаки срещу джамиите в Нова Зеландия, предава AFP.
„Точно както човечеството се бореше срещу антисемитизма след Холокоста, то трябва да се бори срещу надигащата се ислямофобия по същия решителен начин“, каза Ердоган на срещата на външните министри от мюсюлманските страни в Истанбул.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Турската полиция e предотвратила терористична атака на „Ислямска държава“ в Истанбул

Daily Sabah: Турската полиция e предотвратила терористична атака на „Ислямска държава“ в Истанбул

21 Март 2019 | 19:56 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турската полиция e предотвратила планирана терористична атака на близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“ в Истанбул, съобщава вестник Daily Sabah.
Източници на редакцията от кръговете по сигурността разкриват, че в рамките на антитерористична операция в Истанбул, проведена на 17 март, е задържан предполагаем екстремист с турско гражданство. Акцията е била организирана в европейската част на града, пояснява изданието.
Спецчастите са обискирали жилище, в резултат на което са намерили документи, свързани с „Ислямска държава“.
Припомня се, че през последните години „Ислямска държава“ извърши от нападения в Турция. Последната мащабна атака на екстремистите бе в Истанбул - на 1 януари 2017 г., когато нападател уби 39 души в нощен клуб по време на новогодишното тържество. През 2015 г. самоубийствени атентатори отнеха живота на 109 души, присъствали на мирен митинг близо до централната гара в Анкара.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Съветът по сигурността към Министерския съвет проведе извънредно заседание заради ситуацията след терористичните актове на територията на Нова Зеландия и Холандия

Съветът по сигурността към Министерския съвет проведе извънредно заседание заради ситуацията след терористичните актове на територията на Нова Зеландия и Холандия

20 Март 2019 | 12:03 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят Бойко Борисов свика Съвета по сигурността към Министерския съвет. Това съобщиха от Правителствената информационна служба. На извънредното заседание беше обсъдена ситуацията след терористичните актове на територията на Нова Зеландия и Холандия.
Направен бе изводът, че осъществената терористична атака в Нова Зеландия е индивидуален акт. Не са налице данни за контакти с български граждани на задържания за атаката, който е бил в България в края на миналата година. По случая се работи съвместно със съюзнически и партньорски служби в други страни и с международни организации. МВР и службите за сигурност на страната извършват действия за проверка, разширяване и конкретизиране на постъпилите данни.
Съветът по сигурността разгледа също темата за осъществяваните в Източното Средиземноморие енергийни проекти с оглед на националните интереси на България в тази сфера. Изразено бе становището, че намирането на решение на някои различия или противоречия между ангажираните страни е в полза за регионалната стабилност и енергийната сигурност на европейските страни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: Ердоган: Ще ви накараме да си платите за това, което направихте, ако не го направи Нова Зеландия

Yeni Safak: Ердоган: Ще ви накараме да си платите за това, което направихте, ако не го направи Нова Зеландия

19 Март 2019 | 17:49 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът Тайип Ердоган призова Нова Зеландия да възстанови смъртното наказание за стрелеца, който уби 50 души в две джамии в Крайстчърч, предупреждавайки, че Турция ще накара нападателя да плати за акта си, ако Нова Зеландия не го направи, съобщава онлайн изданието на вестник Yeni Safak.
Говорейки на предизборен митинг, Ердоган заяви, че Турция ще накара австралийския терорист Брентън Тарант да плати за това, което е направил „по един или друг начин“.
„Вие убихте 50 от нашите братя. Ще платите за това. Ако Нова Зеландия не ви държи отговорeн, ние знаем как да ви накараме да платите за това по един или друг начин“, каза Ердоган.
Най-малко 50 души бяха убити, когато терорист откри огън по поклонниците по време на петъчните молитви миналата седмица в джамиите Ан Нуур и Линууд в Крайстчърч, Нова Зеландия.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Стефан Балабанов: МВР, ДАНС и другите специализирани структури работят изключително добре по един от основните приоритети – борбата с тероризма

Зам.-министър Стефан Балабанов: МВР, ДАНС и другите специализирани структури работят изключително добре по един от основните приоритети – борбата с тероризма

19 Март 2019 | 14:06 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. МВР, ДАНС и другите специализирани структури работят изключително добре по един от основните приоритети – борбата с тероризма. Това каза на пресконференция в Пазарджик заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пазарджик. По думите му още много институции са ангажирани в тази борба и в превенцията на подобни прояви. „Прави се това, което е нужно, но нито една държава или регион в света не са застраховани от извършването на подобни действия като тези в Нова Зеландия“, обясни Балабанов. Той допълни, че в страната има контратерористичен център, който обединява усилията на различни структури и работи доста успешно, но спецификата на работата му не бива да става обществено достояние на всички.
Той заяви също, че е много доволен от работата на ОДМВР – Пазарджик, тъй като се отчита сериозен ръст по отношение на разкриваемостта на криминалните и икономическите престъпления. „Добре се работи в малките населени места и в 106-те села. Като приоритет извеждаме работата със самотно живеещите хора в тях, тъй като те могат да станат обект на престъпления“, коментира Балабанов.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Турция обеща да върне новозеландците „в ковчези“, след като Ердоган е споменат в манифеста на терориста

The Daily Express: Турция обеща да върне новозеландците „в ковчези“, след като Ердоган е споменат в манифеста на терориста

19 Март 2019 | 05:38 | Агенция "Фокус"
Истанбул/Лондон. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обеща да изпрати обратно терористите, които взеха на прицел мюсюлманите в страната, „в ковчези“. Неговото име беше споменато в списъка на световните лидери в манифеста на нападателя от Нова Зеландия, пише в днешния си брой The Daily Express.
В петък самотен стрелец извърши нападения в две джамии в Крайстчърч, Нова Зеландия, като уби 50 души и нарани още дузина. Заподозреният Брентън Тарант публикува онлайн „манифест“, в който има призиви да бъдат убити кметът на Лондон Садик Кхан, германският канцлер Ангела Меркел и турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Документът, озаглавен Великото заместване“, дава, макар и смътна, представа как Тарант е бил повлиян от крайнодесния норвежки масов убиец Андерс Брейвик, който уби 77 души през 2011 година.
В понеделник, по време на възпоминателна церемония в памет на избитите през 1915 година османски войници в кампанията край Галиполи срещу британските, австралийските и новозеландските сили, Ердоган предупреди новозеландците, че ще им върне всеки заподозрян в тероризъм „в ковчег“, ако се опитат да пренесат антимюсюлманските нападения в Турция.
Като използва шока от терористичните нападения като доказателство за световния сантимент срещу мюсюлманите и като една по-голяма заплаха за самата Турция, Ердоган се обърна към тълпата в Канаккале с думите: „Ние сме тук от 1 000 години и ще останем тук до времето, когато настъпи апокалипсис.Това е волята на Господ. Те се опитват да ни проверяват от 16,500 клм разстояние, от Нова Зеландия, с посланията, които ни изпращат. Това не е отделен акт, това е организирано.”
Като намекваше за името на Истанбул преди идването на мюсюлманите, по времето, когато градът е бил християнски, той заяви „Никога няма да превърнете Истанбул в Константинопол“.
“Вашите деди дойдоха тук … и се върнаха в ковчези. Вън от съмнение е, че и вас ще ви изпратим обратно по същия начин.“
Тези думи са произнесени след новината, че по време на срещите в предизборната кампания, проведени часове след атаките, г-н Ердоган е показал снимки от убийствата на негови привърженици от проислямистката му партия „Справедливост и развитие“. Това негово поведение е било критикувано в Крайстчърч като заплашващо живота на новозеландците, които пътуват по света.
Външният министър на островната държава Уинстън Питър е говорил след заседание на кабинета на Нова Зеландия, като е споменал на своя турски колега, че е грешка по време на предизборната си кампания Ердоган да използва подобни снимки и видеоматериали.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Браян Дженкинс, експерт по сигурността: Терористите разчитат на страха, обвит в мистерия, и това им помага да постигат своите цели

Браян Дженкинс, експерт по сигурността: Терористите разчитат на страха, обвит в мистерия, и това им помага да постигат своите цели

18 Март 2019 | 21:18 | Агенция "Фокус"
София. Терористите разчитат страшно много на страха, който е обвит в мистерия, и това им помага да постигат своите цели и да разпространят своите послания. Това каза в специално интервю за предаването „Това е България” на Радио „Фокус” Браян Дженкинс, експерт по проблемите на сигурността и тероризма, който бе в България за представяне на книгата си „Размисли за сенките“. Браян Дженкинс уточни, че е посветил много години от живота си на това да се опита да разбера процеса на радикализация – процеса, който превръща един човек в терорист. „Без значение дали ще говорим за джихадистите или ще говорим за крайнолевите, като например Червените бригади и Червените армии в Германия, или ще говорим за крайнодесните екстремисти. Във всеки случай това, което е изключително важно, е да разбереш, не да съдиш или да симпатизираш, а просто да се опиташ да вложиш своите усилия и експертиза, да обясниш начина на мислене и кое е провокирало това мислене, конкретните действия на терориста. Всъщност нашата работа, това, което ние правим, е да повишим информацията, да повишим разбирането и да намалим истерията, а това от своя страна като резултат да намали терора. Или с други думи, в резултат на нашите усилия, действия, знания, експертиза, ние се опитваме, обяснявайки тероризма, да намалим следващата му поява и да намалим аурата“, добави експертът. Браян Дженкинс обясни, че при посещението си в България терористът Брентън Тарант остава фокусиран само в миналото, тоест той не може да направи анализ на България днес. „В България днес има турско малцинство, което живее в мир с останалата част от населението. Аз не казвам, че тук-таме няма някакво напрежение, но такова срещаме във всяко общество. Това е турско малцинство, което е представено от собствена политическа партия. България днес е успяла да надживее тези битки от историята и те не са отражение на днешните въпроси, които вълнуват обществото. И тук е редно да се отбележи големият успех, който България е успяла да извоюва, за разлика от много други държави, където за съжаление това не се наблюдава, а именно при наличие на турско малцинство в страната, това малцинство да не се радикализира и това малцинство да не стане последовател на крайните екстремистки идеи на джихадизма, каквито виждаме в много други общества, включително западни. Това е големият напредък на България. Войната и робството са останали в миналото“, коментира експертът. По думите му днес предстоят предизвикателства, с които държавата трябва да се справи, но те са по-скоро в икономическите сфери. „А битките, вековните войни на противопоставяне на религии, за щастие, за България са останали в миналото“, допълни Браян Дженкинс.
Цоня СЪБЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп: Медиите работят извънредно, за да хвърлят вината за атаката в Нова Зеландия върху мен

Доналд Тръмп: Медиите работят извънредно, за да хвърлят вината за атаката в Нова Зеландия върху мен

18 Март 2019 | 20:56 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп в понеделник обвини медиите в страната за това, че са хвърлили вината върху него за убийствата в две новозеландски джамии миналата седмица, пише американският вестник The Hill.
„Медиите са фалшиви новини работят извънредно, за да хвърлят вината върху мен за ужасяващите атаки в Нова Зеландия. Ще трябва доста да се потрудят, за да го докажат. Толкова е смешно!“ – написа Тръмп в „Туитър“.
Някои медии в САЩ, обяснява вестникът, се съсредоточиха върху манифеста на убиеца, в който Тръмп е определен за „символ на обновената бяла идентичност“, а някои експерти твърдят, че той е разпалил белия националистически плам по целия свят.
Генералният прокурор на Минесота Кийт Елисън (Д) направи този аргумент по време на участието си в понеделник сутрин по CNN.
„Мисля, че понякога просто трябва да се съгласите с обективните доказателства и те сочат, че той е съпричастен към тази гледна точка“, казва Елисън, който е първият мюсюлманин, избран в Конгреса. Елисън реагира на коментарите на Тръмп от петък, когато президентът заяви, че не вярва белият национализъм да е във възход въпреки стрелбите, при които загинаха 49 души.
„Не мисля, че е така. Смятам, че това е малка група от хора, които имат много сериозни проблеми“, заяви американският президент пред журналистите.
Тръмп също е попаднал под обстрел за изявлението си от август 2017 г., че има „много хубави хора от двете страни“ на митинг на бели националисти Шарлътсвил, Вирджиния, където мъж, присъстващ на митинга, уби контрапротестиращ.
Представители на Белия дом многократно отричаха Тръмп да има бели националистически възгледи.
„Президентът не е бял „супремасист“. Не знам колко пъти трябва да го кажа“, заяви началникът на канцеларията на Белия Дом пред Fox News.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Браян Дженкинс, експерт по сигурността: Терористът от Нова Зеландия вижда себе си не само като воин, но и като рицар, който ще поведе група от хора на кръстоносен поход

Браян Дженкинс, експерт по сигурността: Терористът от Нова Зеландия вижда себе си не само като воин, но и като рицар, който ще поведе група от хора на кръстоносен поход

18 Март 2019 | 20:44 | Агенция "Фокус"
София. Терористът от Нова Зеландия вижда себе си не само като воин, но и като рицар, който ще поведе група от хора на кръстоносен поход. Това каза в специално интервю за предаването „Това е България” на Радио „Фокус” Браян Дженкинс, експерт по проблемите на сигурността и тероризма. „И както навремето рицарите са се заклевали преди битка, по този начин той идва в България, вижда се като такъв, вижда местата, изписва ги, след това по време на терористичния акт търси умело и играе с този символизъм, което е част от сюжета, който се опитва да разкаже. А сюжетът го издига в главна роля на рицар, подобно на рицарите от 13-15 век, които се заклеват в името на преследване на дадена идея. И от тази гледна точка можем да търсим много символизъм“, допълни Браян Дженкинс. Според него посещението на Брентън Тарант до България има за цел да му даде статут на рицар и да оправдае неговите действия. „Но всъщност и това посещение до България, и манифеста, който той публикува, и видеото, което прави, това са само част от инструментите, които използва, за да разкаже своята история и да вдъхнови хората. Тук е много важно да отбележим, че той не се е самоубил, както други терористи, той все още е жив. И поради акта, който е извършил, е привлякъл вниманието на обществото към себе си. Това означава, че той е готов да разкаже още. Вече има сцената, на която да го направи. И вярва, че разказвайки го, ще увлече една макар и малка група от хора, мотивирани да го последват и да следват неговия пример“, каза още Браян Дженкинс.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Браян Дженкинс, експерт по сигурността: Атентатът в Нова Зеландия е част от пъзела на засилващ се екстремизъм, който най-често е свързан с увеличаването на крайнодесните и неонацистки формации

Браян Дженкинс, експерт по сигурността: Атентатът в Нова Зеландия е част от пъзела на засилващ се екстремизъм, който най-често е свързан с увеличаването на крайнодесните и неонацистки формации

18 Март 2019 | 20:13 | Агенция "Фокус"
София. Атентатът в Нова Зеландия е малка част от пъзела на засилващ се екстремизъм, който най-често е свързан с увеличаването на крайнодесните и неонацистки формации, които проповядват антисемитизъм, занимават се с противовес на имиграцията или искане на предотвратяване на миграционните процеси. Това каза в специално интервю за предаването „Това е България” на Радио „Фокус” Браян Дженкинс, експерт по проблемите на сигурността и тероризма. „Това е една цяла голяма вселена от нарастване на напрежението. И този атентат е само част от тази обща картина“, добави експертът. Според Браян Дженкинс има редица причини за терористични атаки, сред които влизането на бежанци в Европа, мигрантски вълни, хора, които влизат от Близкия Изток и опитът на европейците да се противопоставят на това. „Със сигурност трябва да отчетем също икономическите трудности и неравенства, които водят до ескалация на напрежението. Например в САЩ в момента сме свидетели на нарастваща имигрантска ксенофобска вълна. Винаги е имало такива настроения в САЩ в различни степени, но в момента наблюдаваме увеличаване на броя на хората, които смятат, че трябва да се противопоставят на тези процеси. Във всички случаи говорим за ескалация на страх, ескалация на гняв и те дават своя резултат в такива терористични атаки“, каза още Браян Дженкинс. По думите му основната мотивация за подобна ескалация на терористични актове е свързана с това, че голяма част от хората вярват в една теория на конспирацията, която казва, че националните правителства, които са ръководени от капиталистите, имат дългосрочна цел да заместят белите, християните с имигранти най-често от Близкия Изток или от Африка. „И всъщност, тези процеси на нашествия, които ние виждаме, се смесват с вярванията на хората в такава теория на конспирацията и те виждат в мигрантите или в бежанците нашественици, които тук ще ги изместят. В конкретния случай за терориста от Нова Зеландия, от публикувания от него манифест всъщност виждаме, че при него има голяма смесица от различни идеологии. От една страна той открито симпатизира на комунистическия режим в Китай, но също толкова подкрепя и фашизма по време на Втората световна война, изказва се по различни екотеми. Но това, което при него е последователната линия на развитие на неговата мисъл, е, че той вижда инвазия на мюсюлманите сред бялото християнско население и счита, че трябва да предприеме мерки, поне според него, да спре тази инвазия“, коментира експерт по проблемите на сигурността и тероризма Браян Дженкинс.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Няма засилени мерки на полицията в Сливен по ключовите инфраструктурни обекти след атентата в Нова Зеландия

Сливен: Няма засилени мерки на полицията в Сливен по ключовите инфраструктурни обекти след атентата в Нова Зеландия

18 Март 2019 | 13:20 | Агенция "Фокус"
Сливен. Няма засилени мерки на полицията в Сливен по ключовите инфраструктурни обекти, съобщиха за Радио „Фокус“ – Сливен от Областната дирекция на МВР – Сливен. От дирекцията допълниха, че обекти като гари и автогари традиционно са обект на повишено внимание от страна на полицията, но допълнителни мерки след атентата в Нова Зеландия не са предприемани.
Целите, които си поставя ръководството на ОДМВР - Сливен са свързани с повишаване ефективността на дейностите по превенция и разкриваемост на престъпленията против личността и собствеността на гражданите с акцент върху малките населени места и рисковите групи, и по отношение на икономическите престъпления с акцент контрабанда, измами, злоупотреби с ДДС, престъпления с акцизни стоки, корупция и други, ощетяващи държавния бюджет. Запазване на тенденциите по намаляване на пътния травматизъм и повишаване на ефективността при контрола и организацията на движението по пътищата. Осигуряване на спокойна обстановка за произвеждане на предстоящите избори кампании за 2019 година е също цел на ОДМВР – Сливен.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Чавдар Червенков: Всеки непремерен коментар за терористичния акт в Нова Зеландия може да доведе до недопустимо напрежение между християни и мюсюлмани

Ген. Чавдар Червенков: Всеки непремерен коментар за терористичния акт в Нова Зеландия може да доведе до недопустимо напрежение между християни и мюсюлмани

18 Март 2019 | 12:17 | Агенция "Фокус"
София. Всеки непремерен коментар за терористичния акт в Нова Зеландия може да доведе до надопустимо напрежение между християни и мюсюлмани. Това каза за дневния блок „Добър ден“ на Радио „Фокус“ бившият ръководител на военното разузнаване и бивш министър на вътрешните работи ген. Чавдар Червенков. Той обясни, че всички коментари за посещението на атентатора Брентън Тарант у нас са излишни. Ясно е, че той има негативно отношение към исляма, но повече ще се разбере след изслушването му в съда, на което Тарант пожела да се защитава сам, без адвокат. „ От тук нататък е ясно, че вниманието трябва да се съсредоточи както върху ислямския екстремизъм, така и към християнския. Коментарите и действията в този случай не трябва да се правят прибързано. Необходима е спокойна оценка на всичко, защото всяка непремерена оценка или действие може да доведе до повишаване на напрежението между общностите. На някои от съседните ни страни е необходимо малко, за да пламне огън“, каза той. Той припомни напрежението между Сърбия и Косово, където проблемите още не са решени. Бившият началник на военното разузнаване посочи, че понякога едно изпуснато изречение може да взриви дадена ситуация. „Трябва да бъдем много внимателни, нека да изчакаме действията и резултатите на съответните органи в Нова Зеландия“, каза още той.
Ген. Чавдар Червенков припомни случая с атентата срещу папата от близкото минало, коментарите и действията около терористът Мехмет Али Агджа, който в един момент е бил изкаран едва ли не български възпитаник. В следствие на това и до ден днешен не могат да се заличат съмненията върху участието на българска страна в атентата, въпреки че такова няма, каза още той.
Евелина БРАНИМИРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Боян Чуков:  Терористът Брентън Тарант най-вероятно  не е автор на манифеста, изпратен на министър-председателя на Нова Зеландия, преди атентата

Боян Чуков: Терористът Брентън Тарант най-вероятно не е автор на манифеста, изпратен на министър-председателя на Нова Зеландия, преди атентата

18 Март 2019 | 09:39 | Агенция "Фокус"
София. Терористът Брентън Тарант най-вероятно не е автор на манифеста, изпратен на министър-председателя на Нова Зеландия, преди атентата. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио "Фокус" експертът в борбата с тероризма Боян Чуков. „Тези енциклопедични знания, които трябва да притежава дадената личност, за да напише този текст означава, че той трябва да стои денонощно пред книгите и да се образова, за да постигне това професорско ниво. А в случая става дума за 28 годишен младеж, който признава, че е бил изключително посредствен ученик, едва е преминавал от един клас в друг, а след това заявява пак в своя документ, че е безсмислица и безумие човек да ходи в университетите, защото няма какво да научи“, обясни експертът. Боян Чуков каза още, че на снимките от домът на Тарант няма библиотека и не са открити книги. Освен това той демонстрира бедност, но в същото време притежава уникална колекция от скъпо струващи оръжия. Притеснителен е фактът, че след случилото се в Нова Зеландия в джихадистките сайтове се публикуват различни заплашителни закани, като не става ясно към кого точно са отправени, добави експертът.
Елеонора ЧОЛАКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Младен Маринов: Новозеландският атентатор не се е познавал с български граждани

Министър Младен Маринов: Новозеландският атентатор не се е познавал с български граждани

18 Март 2019 | 09:24 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. МВР няма информация нападателят срещу джамиите в Нова Зеландия да е имал контакти с български граждани по време на престоя си у нас. Това съобщи от Вашингтон вътрешният министър Младен Маринов, предаде БНР. „Категорично на този етап можем да твърдим, че неговата цел тук е била единствено туризъм и до този момент нямаме информация той да се е срещал с български граждани или да е познавал такива“, заяви Маринов. Той припомни, че нападателят е бил в България в периода 9-15 ноември миналата година. Вътрешният министър определи атаката в Нова Зеландия като недопустим терористичен акт.
Маринов е на посещение в Съединените щати, което включва срещи с ръководството на ФБР, Сикрет Сървис и службите за гранична сигурност. Той коментира още, че очаква в скоро време българите да могат да получават паспорти с по-дълъг срок на годност. „Тече обществена поръчка, която сме обявили. Надяваме се 2020-та година да започне подмяната, като се предвижда и това международният паспорт да бъде удължен, неговият срок на действие да е десет-годишен“, заяви той. Според проект за промени кандидатстващите за документа ще имат възможност за избор и на действащата в момента валидност от пет години.
По време на визитата си в САЩ Маринов ще посети границата с Мексико. Той обясни, че целта му е да разгледа съоръженията по американската южна граница с надеждата да обмени опит за противодействие на „мигрантския натиск“ в България.
По темата за мигрантите вътрешният министър коментира и доклада на Държавния департамент на САЩ за човешките права, който посочва грубото отношение към мигранти и превишаване правомощията на властите като едни от проблемните области за страната ни. „Категорично по отношение на мигрантите и лицата, които са задържани, мога да кажа, че се спазва изцяло законът и техните права. На всеки един от тях се дава пълната възможност, включително и адвокатска защита и възможност да поиска убежище и всички процедури, които свързани с това. Всеки един случай и сигнал за превишаване на правомощията от полицейски служители се извършва незабавна проверка. Ние сме го доказали, че там, където сме констатирали някакви нарушения сме предприели незабавни действия“, посочи Маринов и увери, че властите разследват всеки един сигнал за език на омразата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Боян Чуков: Терористичният акт в Нова Зеландия е малък, но точен импулс, който може да активира кървавите граници на исляма

Боян Чуков: Терористичният акт в Нова Зеландия е малък, но точен импулс, който може да активира кървавите граници на исляма

18 Март 2019 | 09:06 | Агенция "Фокус"
София. Терористичният акт в Нова Зеландия е точен импулс, който може да активира кървавите граници на исляма. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио "Фокус" експертът в борбата с тероризма Боян Чуков. Според него това може да реанимира конфронтацията на Балканите. „Трябва да имаме предвид, че последните години сериозните анализи и монографии, които излязоха в Западна Европа недвусмислено посочват Балканите като основна база на джихадизма в Европа. България като част от Балканите винаги трябва да бъдем нащрек. Основното е да предпазим нашите мюсюлмани, които са лоялни граждани към България, но са изложени на опасност с външна намеса да бъдат радикализирани. Засега това не се получава. Но в този план ние трябва много внимателно да подсилим нашите специални служби. Да им оказваме по-голямо съдействие, да бъдат отпуснати повече финансови средства и да се отнасяме с много по-голямо уважение към тяхната работа“, каза той. Боян Чуков обясни, че в историческите препратки на манифеста изпратен от стрелеца Брентън Тарант до премиера на Нова Зеландия, касае нашият регион и битката на християните срещу мюсюлманите. Тероризмът е инструмент, който се ползва и за регионални и за глобални фактори и трудно прозира дали зад даден терористичен акт стои мощна служба или е местна инициатива, каза още той.
Елеонора ЧОЛАКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Нападателят от Крайстчърч е закупил оръжия и муниции в интернет

FAZ: Нападателят от Крайстчърч е закупил оръжия и муниции в интернет

18 Март 2019 | 08:05 | Агенция "Фокус"
Уелингтън. Нападателят от новозеландския град Крайстчърч, който откри стрелба в две джамии и отне живота на 50 души, е закупил оръжия и муниции в интернет, съобщава германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Новозеландският онлайн магазин Gun City потвърди, че 28-годишният Брентън Тарат е поръчал онлайн най-малко четири оръжия – при това по съвсем законен начин. В тази връзка премиерът на Нова Зеландия Джакинда Ардърн обяви, че кабинетът й се е съгласил на мерки за затягане на законите за контрол над оръжията. „Взехме решението като кабинет, единни сме", заяви Ардърн, като увери, че реформите ще бъдат въведени в рамките на няколко дни.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Боян Магдалинчев, ВСС: Председателят на Върховния касационен съд не спазва законите на България

Боян Магдалинчев, ВСС: Председателят на Върховния касационен съд не спазва законите на България

18 Март 2019 | 08:01 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на Върховния касационен съд не спазва законите на България. Това Боян Магдалинчев, представляващ Висш съдебен съвет, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3” и „Радио К2”, съобщиха от екипа на предаването.
Той заяви позиции по следните теми:
Мониторингов механизъм на съдебната ни система на ЕК
Илиана Беновска посрещна госта си съдия Боян Магдалинчев, който ще разкаже за разговорите, които е провел с представители на ЕК относно мониторинговия механизъм на съдебната ни система по механизма за проверка и сътрудничество – т.нар. мониторинг на това дали в държавата има законност. Водещата сподели впечатлението си, че румънската министър-председателка е обвинила Европа в организирана престъпна група и иска да създаде дублиращ орган на тези, които създават докладите за България и Румъния. „Искаме ли ние, България, също дублиране?“ попита Илиана Беновска, а Боян Магдалинчев ясно заяви, че не искаме. Той допълни, че до момента има положително развитие по отношение на мониторинга за страната ни. „Тоест Румъния остава на второ място?“ попита Беновска, а събеседникът й потвърди и каза, че вероятно може да има такова разминаване между нас и тях. Г-н Магдалинчев каза, че изминалия вторник са имали среща с мисията на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка, на която са се отчели резултатите на българската съдебна система в периода 5 октомври – 20 февруари. На 5 октомври миналата година е била предишната среща с представители на мисията. При отчитането на резултатите от българска страна са направили анализ пред ЕК на нещата, които се развиват в България по повод на този механизъм. „Засегнахме нещата от януарския доклад от 2017 година, когато ЕК по механизма за сътрудничество и проверка практически даваше отговор на всички въпроси, които са от момента на 2007 година до 2017 година.“ допълни г-н Магдалинчев. В този доклад по 6 показателя със 17 препоръки са се поставяли условия и при тяхното изпълнение да се счита, че страната ни ще изпълни всички препоръки на ЕК. „Непрекъснато се опитват определени фактори да отричат постигнатото.“ каза гостът и сподели, че е припомнил тези неща пред представителите на ЕК, както и ноемврийския доклад от 2017 година, в който се подчертава, че България има значителен напредък по редица показатели, но остават още, които страната ни трябва да изпълни, за да отпадне Механизма за сътрудничество и проверка в рамките на тази Европейска комисия, чийто мандат изтича октомври 2019 година. Боян Магдалинчев допълни, че са били 6 показателя и един от основните показатели с оставащите 17 препоръки. „Ние от 2017 година до ноември месец трябваше да изпълним по три основни показателя и след това още три.“ каза той. Г-н Магдалинчев заяви, че докладът от месец ноември 2018 година е отчел категорично, че от 6те показателя България е изпълнила 3, поради което се счита за временно прекратен механизма за наблюдение по отношение на тях. Останалите са 1. неравномерната натовареност по отношение на органите на съдебната власт и конкретно по-натоварените съдилища в страната; 2. въвеждане на електронното правосъдие. Боян Магдалинчев заяви, че по тези показатели от октомври 2018 България е работила много активно. Беновска попита: „С какво становище си тръгнахте, или това ще го очакваме чак през октомври?“ Стана ясно, че накрая на срещата ръководителят на мисията на ЕК е подчертал, че сме постигнали добри резултати до тук и че трябва да се стремим в рамките на оставащия период да изпълним и другите препоръки, за да падне Механизма за сътрудничество и проверка. Гостът сподели, че се надява това да се случи, защото сме в изпълнение на показателя за неравномерната натовареност в съдилищата, за което са предприети практически мерки от Комисия съдебна карта и натовареност към съдийската колегия на ВСС. Водещата отбеляза, че това интересува тях, а българите не се интересуват как ще го постигнат и върна събеседника си към миналия вторник.
Лозан Панов на срещата с представители на ЕК
На срещата с представители на ЕК е имало и един основен оратор на ВСС – председателя на Върховния касационен съд, който се е опитал да направи политическа реч. „Какво каза той точно и какво впечатление остави?“, попита Илиана Беновска, а събеседникът й подчерта, че той не е бил там, защото изслушването на председателите на ВКС е било от 13 до 14 часа, а представителите на ВСС са били от 14 до 15 часа. „Имахме съдийска колегия и г-н Панов излезе, за да присъства на изслушването на ЕК и аз не съм бил, не мога да кажа с подробности какво е казал“ заяви г-н Магдалинчев, но каза, че е дочул, че г-н Панов е говорил старите приказки, че има проблеми в българската съдебна система и че тя е зависима и се повтарят думите му, които е заявил в публичното пространство. До колкото е ясно, той е засегнал и въпроса за съдия Мирослава Тодорова за образованото дисциплинарно производство за забавено правосъдие. „До колкото знам Лозан Панов цитира един единствен случай.“ каза Беновска, а събеседникът й потвърди, но допълни, че този въпрос е обсъждан на заседанието във вторник, когато Панов е излязъл, за да присъства на срещата с ЕК. Тогава по негово искане се е отложило разискването от страна на съдийската колегия по въпроса с Мирослава Тодорова.
Дело срещу Мирослава Тодорова за забавяне на произнасяне
Стана ясно, че производство срещу нея е образувано в следствие на дело, в което тя е трябвало да разкрие банкова тайна. Тя е забавила произнасянето с 20 дни, при задължение да се произнесе до 24 часа. Беновска попита кой е обектът на банковата тайна, но събеседникът й не можа да отговори. По този повод главният прокурор е сезирал инспектората към ВСС да извърши проверка. При цялостната проверка се е оказало, че има над 200 забавени дела от Мирослава Тодорова, затова е образувано и гореспоменатото производство. Илиана Беновска попита за намеците на Лозан Панов към Мирослава Тодорова за властово отмъщение, а г-н Магдалинчев подчерта, че едно дело е станало повод за проверка от инспектората, но проверката показва, че са близо 250 дела забавени. Водещата попита каква санкция ще бъде наложена и след дисциплинарното производство кой ще се произнесе. Стана ясно, че Комисията за атестиране и конкурсите към съдийската колегия на ВСС е внесла искане за намаляване на възнаграждението й в срок до 6 месеца с 10 на 100. Беновска попита тези 200 дела какво процентно съдържание представляват от нейната натовареност. Боян Магдалинчев отговори, че зависи от натовареността и не може да каже точно, но при Мирослава Тодорова натовареността е толкова, колкото на представителите от Софийския районен съд. Гостът добави, че през това време тя е гледала и дела в Софийския градски съд, но тя все още изтърпява наказанието в Софийския градски съд, което й е наложено в предишно дисциплинарно производство. От първото производство, което тя изпълнява, има промяна в Закона за съдебната власт от 2016 година, където дисциплинарните наказания са с по-малък размер от преди. Г-н Магдалинчев каза, че проверката е на етап произнасяне от съдийската колегия на ВСС по предложение на председателя на Върховния административен съд, което е направено на предишното заседание на колегията и то е понижаване в длъжност в Софийския районен съд за срок до 1 година.
Илиана Беновска каза, че е имало показателно становище на Съюза на съдиите в България по отношение на избор на ръководен кадър на съда в Благоевград, в което се казва, че компрометирани хора не бива да заемат такива длъжности. „Как ще отнесете това становище на Съюза на съдиите по случая в Благоевград към влязлата в сила осъдителна присъда от Административен съд София-град по прикритите данни от Лозан Панов, председателя на ВКС, за негово имущество и неплатената от него 1000 лева глоба?“, попита тя. Боян Магдалинчев определи нещата като различни и каза, че едното няма връзка с другото. Той поясни, че проблемът в Благоевград е бил поставен по повод сигнал във връзка с организационни проблеми, които стоят в съда и каза, че съдийската колегия е взела решение този въпрос да бъде предоставен на възможността на председателя на Софийския апелативен съд, който да провери нещата и да изготви доклад, който да го представи пред тях. Г-н Магдалинчев допълни, че Съюза на съдиите е реагирал по различен начин – „ едва ли не съдийската колегия малко надменно се е отнесла към въпроса и не го е разгледала тя, въпреки, че тя е била сезирана, е предоставила това на председателя на Софийския апелативен съд.“ Според госта Съюза на съдиите в Благоевград и преди години е имал напрежение, но няма спомен да е реагирал по това време. Той дължи това на председателя по това време, но каза, че няма да споменава имена. „Не е еднакво третирането на едни и същи въпроси, когато говорим за организационен момент.“ допълни г-н Магдалинчев.„Софийският районен съд отхвърли жалбата на г-н Панов срещу санкцията на Комисията на отнемане на незаконно придобитото имущество за наложено му административно наказание – глоба в размер на 1000 лева за това, че не е подал декларация пред сметната палата.“, каза гостът. Тогава решението на Софийския районен съд е било, че се отхвърля жалбата срещу глобата в размер на 1000 лева. Стана ясно, че то е било обжалвано с касационна жалба. Беновска обобщи, че има влязло в сила решение, че Лозан Панов трябва да внесе тази глоба и попита: „Не е ли малко парадоксално, че председателят на най-висшия съд ВКС си позволява да оспорва законови разпоредби, че даже и да ги оспорва в съда и да бъде осъждан? Трябва ли той да продължи да бъде на този пост?“ Боян Магдалинчев се позова на Закона за съдебната власт, в който се казва какви качества трябва да притежава кандидата за председател на ВКС и Върховния административен съд – безупречна репутация и отдаденост на правото. Беновска попита дали Лозан Панов отговаря на тези две условия, но събеседникът й не можа да отговори на този етап, защото това е въпрос на лична преценка и законът не забранява на който и да е да защити своите интереси пред съда. Съдът на две инстанции е решил, че Панов е нарушил закона. Водещата попита: „Председателят на Върховния касационен съд не спазва законите на България, така ли е?“ Г-н Магдалинчев потвърди.Така приключи разговорът между Боян Магдалинчеви Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3” и „Радио К2” на 17 март 2019 година.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пламен Панчев, "Тракия икономическа зона": С радост бих се включил в инициативата за популяризиране на дуалното образование

Пламен Панчев, "Тракия икономическа зона": С радост бих се включил в инициативата за популяризиране на дуалното образование

18 Март 2019 | 07:42 | Агенция "Фокус"
София. С радост бих се включил в инициативата за популяризиране на дуалното образование. Това каза Пламен Панчев, „Тракия икономическа зона“, в разговор с Илиана Беновска в предаването “Беновска пита” по „Радио К2” и „Канал 3”, съобщиха от екипа на предаването. Панчев коментира актуалните политически теми:
Какво представлява „Клъстер Тракия икономическа зона”?
„И много се радвам, че един гост, който отдавна искам да поканя, е тук в студиото, заповядайте инж. Панчев. Използвах слогана на нашия разговор „икономиката, глупако”, вярвам знаете чии са тези думи и колко са били печеливши по време на избора на Бил Клинтън за президент! Разкажете ни какво значи „Клъстер Тракия икономическа зона”, моля да го направите кратко, достъпно и разбираемо!”, започна разговора водещата Илиана Беновска. Пламен Панчев отговори, че това са компаниите, които създават зоната, а не инвеститорите, които са вътре. Основен двигател е компанията „Сиенит”. Има още едно акционерно дружество, което развива зоната в Куклен. „Това е съвкупност от 6 индустриални зони, някои от които се развиха изключително, като икономическата зона в община „Марица”, както и в община „Раковски”, а напоследък най-много инвеститори имаме в Куклен!”, обясни Панчев.
Ролята на местната власт.
„Да поговорим малко с цифри и факти, вие сте частна икономическа зона, единствената по рода си!”, продължи водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че не би казал частна, а по-скоро най-успешният пример за публично-частно партньорство. „Защото това, което правим с местната власт, е успешният модел. Затова имаме и тези резултати, защото няма как да работиш и да постигнеш тези резултати без местната власт. Смело мога да кажа, че през последните няколко години това, което успяхме с Българската агенция за инвестиции, с МИ, с МОН, като че ли е най-доброто, което ни се е случвало!”, заяви той.
„В какво се изразява ролята на общината?”, попита водещата Илиана Беновска. Пламен Панчев отговори, че инфраструктурата на всяка индустриална зона е общинска. Всяка една инвестиция започва и завършва с общината, тя се одобрява от общината, всички съгласувания са на ниво община. „Но това не е нещо ново, това се прави и в другите икономически зони!”, отбеляза водещата. Събеседникът й отговори, че това е така, но подчерта, че за последните години „Клъстър Тракия икономическа зона” е създал много висока степен на доверие с общините, с които работи. Затова и резултатите са толкова добри.
Характеристиките на „Клъстър Тракия икономическа зона”.
„Какви инвеститори има на територията на „Клъстър Тракия икономическа зона”?”, попита водещата Илиана Беновска. Пламен Панчев отговори, че вече инвеститорите са над 180, а началото е било поставено през 1996 г. Инвестираната сума е над 2 милиарда. „А каква част от данъците си те плащат тук, това е един болен въпрос?”, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че по-голямата част са големи инвеститори, чието данъчно обслужване не е на територията, на която развиват инвестициите си. Той обясни, че по груби изчисления около 50 милиона са данъците, които годишно идват от тези компании. „А може ли тогава да кажете какъв е техният годишен оборот?”, продължи с въпросите си водещата. Гостът й отговори, че от няколко години имат много добро сътрудничество с „Индъстри Уоч”, те са успели да направят някои изследвания с които да се види как се развива целият процес. Първото изследване е показало, че не производствата, а логистиката е дала огромен ръст от около 30%. „Но може би един от следващите пъти, ако поканите някой от тях, те ще могат да Ви отговорят по-конкретно и компетентно!”, добави Панчев. Той добави, че откритите работни места през годините са около 30 000. „Но може би някои компании са се оттеглили!”, отбеляза водещата. Събеседникът й отговори, че има информация само за една фирма, която се е оттеглила. „С огромна изненада открих какво голямо внимание се отдели на тази „добра новина”, а в същото време бяха влезли 4 компании с около 1200 човека!”, подчерта Панчев.
Основните проблеми през развитието на индустриалните зони.
„Може би да обобщите какво още трябва да се направи като А-тласък от страна на държавата, ерго на общинските власти, като казвам държавата имам предвид МИ и Министерски съвет и Б-работодателите, за да може тези икономически зони да се развиват по-успешно, да са по-привлекателни и да осигуряват повече и по-разнообразен вид дейности?”, попита водещата Илиана Беновска. Пламен Панчев отговори, че имат изработена програма, която е част от областния план за развитие на област Пловдив. В тази програма са отбелязани основните проблеми. На първо място стои инфраструктурата, защото там, където има изградена и работеща инфраструктура, на инвеститорите им е много по-лесно. Вторият проблем е свързан с образованието и квалификацията. По този втори проблем се работи вече 6-7 години. Резултатите не са толкова бързи. „През 2016 г. подписахме с МОН създаването на образователно-индустриален борд. Това значи засега по около 180 деца на година от 5-ти до 7-ми клас, това е ранното кариерно ориентиране, да опитат да разберат какви биха искали да станат. Надяваме се тази година цифрата да е по-голяма!”, обясни Пламен Панчев.
Би ли се включил в кампанията на „Радио К2” и „Канал 3” за популяризиране на дуалното образование?
„А имате ли капацитет да се включите в една кампания, по която ние работим и ще стартираме много скоро? Искаме по човешки да промотираме, да обясним на децата и техните родители ползата, даже не е тази думата, възможността, че когато ти знаеш и можеш ставаш богат и щастлив. Това е слоганът на кампанията ни!”, попита водещата Илиана Беновска. Пламен Панчев отговори, че би добавил и думата доверие и смята, че е много хубаво отново да се спечели доверието на родителите, че бъдещето на техните деца е в България. „И че бъдещето не се базира непременно на висшето образование и на унижението, ще кажа без срам, да влезеш с тройка в университета. Ти можеш да имаш един добър занаят, който да си получил в тези профилирани училища с помощта на индустриалците в индустриалните зони и той да ти осигури един просперитет, да можеш да живееш с добро възнаграждение, да създадеш семейство, къща, дом, деца!”, обясни водещата Илиана Беновска. Гостът й се съгласи и добави, че към това трябва да прибавим и обучението през целия живот. „Така че напълно споделям и се радвам, че има такава инициатива, с радост бихме се включили!”, заяви той.
Водещата обясни още малко за кампанията. Тя разказа, че е направен клип, има и песен, а целта е всичко да звучи по-човешко. Пламен Панчев се съгласи и разказа, че вече са направени две родителски срещи вътре в предприятията, за да видят родителите, че условията на труд в съвременните предприятия са много добри.
Подаръците.
Водещата подари на своя гост клубната тениска с въпроса „защо” на гърба и попита „Защо се посвещавате на бизнес?”. Гостът й отговори: „Аз като че ли друго не мога да правя, така ми е по-лесно!”. Беновска му подари и книгата с интервюто й с Ахмед Доган от 1992 г. Той й подари „Срещи по пътя” на Никола Добрев. Става въпрос за развитието на една от индустриалните зони в партньорство с КЦМ. „Не на шега и с доверие Ви връчвам здравата българска червена ябълка с надежда да продължите и по-нататък напред, а не да даваме основание да ни смятат за нация от гнили ябълки!”, завърши Илиана Беновска разговора си с Пламен Панчев в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ на 17 март 2019 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Калоян Паргов, БСП: Станишев е доказал - работи за България във всяко качество

Калоян Паргов, БСП: Станишев е доказал - работи за България във всяко качество

18 Март 2019 | 07:36 | Агенция "Фокус"
София. Станишев е доказал - работи за България във всяко качество. Това каза Калоян Паргов, БСП-София, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“, съобщиха от екипа на предаването.
Той заяви позиции по следните теми:
БСП – настояще и бъдеще; Йончева, а не Станишев за водач на евролистата
„Утре ще съмне ли по-добър ден за БСП след като избрахте неочаквано за обществото за водач на евролистата на БСП не Сергей Станишев, а не-членката на БСП Елена Йончева?“ бе въпросът, с който Беновска посрещна Паргов. Паргов попита защо да е неочаквано при положение, че тези две имена са били най-обсъжданите. „Логиката показва, че лидерът на ПЕС 3 мандата – Сергей Станишев, дългогодишен член на БСП някак си е естественият водач“ заяви Беновска. „Елена Йончева също набра скорост. Това беше тема на днешния пленум на националния съвет, който прикова вниманието на всички Вас – медиите“ коментира Паргов и използва израза „Глас народен-глас Божий“ за разликата от 20 гласа, с който изборът на Йончева е надделял. Лидерът на БСП-София съобщи, че от утре започва нов етап. Водещата попита госта си защо БСП не са приели предложението на Станишев да се гласуват първите двама. Паргов обясни, че предложението е било извън процедурата и заяви, че Станишев има място в евролистата, „но все пак националният съвет след толкова часове дебати и спорове, дискусии и аргументи в различните посоки… след таен вот определи за водач Елена Йончева“. „Сергей Станишев е водач на втората по големина европейска партия. По пакета „Макрон“ 1 и 2 и други въпроси засягащи България той не търсеше политическо противопоставяне с ГЕРБ, а напротив заставаше на национално отговорни позиции като представител на България в парламента. Сега, за да продължи да застъпва националните интереси на България, ако иска да влезе в парламента и да говори с представителите на ЕНП, трябва да помоли някого да му пуснат пропуск“ коментира Беновска и заяви, че БСП „обезкървява“ страната ни. В отговор на това Паргов заяви, че Станишев е доказал, че може да работи за България във всяко едно качество и затова предложи отправна точка в анализа да е противопоставянето на ГЕРБ и БСП при избора на Елена Йончева и битката за Европа. Лидерът на БСП-София съобщи, че в началото на април националният съвет на партията ще се събере, за да подреди отново чрез таен вот излъчените членове за европарламента.
Паркоматите и шофьорите в градския транспорт; Предстоящите избори
„Споменахте напускането на БСП на 44-то НС. Дадохте една странна пресконференция Вие като лидер на БСП-София и зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски. Бяха обявили в имейла до медиите, че ще давате пресконференция „зад вратата“ на НС. Темата беше много важна и Вие работите по нея вече много време, но защо „зад вратата“ на НС Вие трябва да говорите за шофьорските заплати, за терминалите за паркинг и т.н.? На улицата ли се прави политиката? И какво общо имате Вие, лично като председател на БСП-София с парламента, за да има създавате практически аудитория за пресконференция с присъствието и темите си“ попита Беновска. Паргов отговори, че проблемът с паркоматите касае района около Парламента и журналистите са били поканени там, за да им е по-удобно и да има възможност да се демонстрира какъв е проблемът с паркоматите – най-голямата община в България „за пореден път да се чувства над закона, както се е случвало не един или два пъти, когато НС приеме едни закони, а общината години след това се чуди дали да ги изпълни, или да оспори тяхното изпълнение“. Беновска попита защо никой не е забелязал проблема досега. Паргов обясни, че няма кой освен тях да го забележи, а относно предназначението им изясни, че позволява на водачите на МПС да закупят талони за паркиране. Лидерът на БСП-София подчерта, че устройството не е фискализирано, а отговорът на кметът на София е бил, че се работи по проблема, но „не е лошо да си признаеш, когато грешиш“. „Кой е председател на транспортната комисия?“ попита Беновска, а Паргов отговори, че това е човек, който се чуди в какво качество е председател – дали синдикален лидер, или представител на работодателите – Екатерина Йорданова, която очевидно не е обърнала внимание на проблема с паркоматите. Беновска коментира, че когато работиш с много хора разчиташ на това всеки да си свърши работата и затова Фандъкова е очаквала Йорданова да изпълни задълженията си. Паргов допълни, че и Градска мобилност имат задължения по този казус. Лидерът на БСП-София заяви, че изчаква 31 март, защото е обещано проблемът да бъде решен и ако това не се случи в срок – тогава ще поискат наказания. Беновска коментира, че „успехът е общ, провалът е твой“ и когато други се провалят – пак Фандъкова е виновна. Паргов не се съгласи, защото ролята на опозицията е да решава проблеми като посочва на управляващите какво са забравили или с какво са се забавили – фискализацията на паркоматите, шофьорите в градския транспорт и редица други проблеми.
Относно проблема с шофьорите на градския транспорт Паргов заяви, че това е кауза на БСП-София и на групата съветници. Водещата попита дали БСП са доволни от увеличението на заплатите. Лидерът на БСП-София отговори, че ще бъде удовлетворен, когато шофьорите са удовлетворени. Беновска коментира, че никога един работещ не е съвършено доволен от работодателя си. „А, как Ви се струва хипотезата общината с 1,7 милиарда, която ни продъни ушите с рекорден бюджет да каже „нямаме пари за Вас или не може да намерим“?“ попита Паргов, а Беновска подчерта, че много средства са инвестирани в ремонти, в изграждането на метро, в чистотата на въздуха. Паргов благодари на групата съветници и на всички, които са ги подкрепили в каузата и се обърна към работещите в градския транспорт с обещанието, че на шестмесечието, когато предстои актуализация на бюджета – отново ще настояват за увеличаване на заплатите. Паргов заяви, че е призовал кмета на София да поеме ангажимент. Беновска поздрави госта си за това, че е погледнал в камерата, за да може зрителите да му видят погледа и обръщението да е към гражданите, което доказва, че се чувства сигурен като лидер на БСП-София. Паргов отговори, че 5 години е начело и се чувства като председател, а това дали е лидер – хората го определят. Беновска посъветва госта си БСП да са внимателни на предстоящите избори. „Вече Ви подадоха картите, така че независимо, че в София имахте най-много номинации с изключение на „Оборище“ на Сергей Станишев – Елена Йончева ще води“ каза Беновска по повод евроизборите и стремежът трябва да е към постигане на най-голям брой гласове. Паргов отбеляза, че все пак изборът е национален, а не софийски, но има най-голям брой избиратели. Той заяви, че на европейски избори БСП-София се представя много добре, но има тенденция на евроскептицизъм – в големите градове европейската идея се приема по-радушно и Европа се усеща по-близко, докато в малките населени места Европа не присъства толкова отчетливо и скептицизмът расте и заради ниския стандарт на живот, а очакванията през 2007 година са били за изобилие, но за повече от 10 години членство – това не е постигнато. Лидерът на БСП-София подчерта, че постигнатото е – Европа на 2 или дори на 3 скорости и двойни стандарти на продукцията. Беновска попита госта си дали той ще придружава Елена Йончева на мероприятията по агитация в София. „Моята роля и като председател на предизборния щаб е да организирам кампания за европейските избори. Благодаря на всички, които ме номинираха за член на ЕП и да им кажа, че моето място е тук сред тях и продължавам да работя като председател на градския съвет и няма да се опитвам да избягвам в ЕП“ каза Паргов.
„Ще плувате ли добре във водите на местните избори? Битката ще бъде на кръв казано образно. Говореше се за Елена Йончева като един от претендентите за мястото на г-жа Фандъкова, но тя очевидно ще намери друго поприще. Говореше се за колегата Ви Свиленски, че той също би бил претендент. Споменаваше се и Вашето име. Днес Румен Овчаров доста двусмислено по БНТ каза, че той е бил ръководител на БСП-София, но не дава съвети, не спомена Вашето име“ коментира Беновска и поясни, че търси възможност за успех на БСП, тъй като от 90-та година БСП няма кмет на София. „Всички председатели и първи секретари, които са живи, на БСП – като започнем от Георги Йорданов – всеки месец имаме срещи, на които обсъждаме вътрешнопартийни, национални и международни въпроси. Искам да им благодаря за това, че имат желание и са активни и искат да бъдат полезни със своя опит“ отговори Паргов, а Беновска веднага попита дали не намеква, че някой от тях ще е сред кандидатите за кмет на столицата. Лидерът на БСП-София поясни, че им благодари, взимайки предвид това, което Беновска се опитва „да внуши“, а водещата подчерта, че е получила такова „внушение“ от изказването на Овчаров. Паргов разтълкува изказването на Овчаров като знак, че неговото време е минало и има други ръководители, които да поемат отговорност, но самият той ще продължава да помага. „Ще капитализирате онова, което идентифицирате като недобре свършено в София като аргумент срещу г-жа Фандъкова, или ще очертаете една Ваша визия за София?“ попита Беновска. Паргов отговори, че това е амбицията на БСП и не започва от вчера, защото през последните 2-3 години групата съветници и депутатите от София са много активни и е разбираемо, че ще се направи оценка на 10-годишното управление на ГЕРБ, но най-важното е да се очертае друга перспектива за София. „Кое ще преобладава – отрицанието на сегашното управление или плюсът на това какво обещавате Вие?“ попита Беновска. Паргов отговори, че отрицанието не е в стила му и е нормално да задава тона като председател на БСП-София, затова ще създадат позитивна кампания, но минусите няма да бъдат спестени.
„Мая Манолова – говори се, че тя може да бъде един от претендентите за кмет на София“ отбеляза Беновска. Паргов отговори, че много неща са възможни, а април месец започват номинациите в основните партийни организации и в края на юни – началото на юли ще имаме градска конференция, на която ще се обсъдят всички номинации и ще се избере най-подходящата – тази, която може да пребори Фандъкова. На въпроса на Беновска дали лично Калоян Паргов може да надделее над Йорданка Фандъкова гостът отговори, че „където има съгласие – там е победата“
Така завърши разговорът между Калоян Паргов и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ на 17-ти март 2019 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасан Адемов, ДПС: Нинова  не се повтаря -  Борисов през  2009-та говори срещу корупцията и ДПС и спечели

Хасан Адемов, ДПС: Нинова не се повтаря - Борисов през 2009-та говори срещу корупцията и ДПС и спечели

18 Март 2019 | 07:32 | Агенция "Фокус"
София. Нинова не се повтаря - Борисов през 2009-та говори срещу корупцията и ДПС и спечели. Това каза Хасан Адемов, народен представител от ДПС, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3” и „Радио К2”, съобщиха от екипа на предаването.
Той заяви позиции по следните теми:
Водача на листата на БСП за евроизборите
Илиана Беновска посрещна госта си Хасан Адемов и постави темата за настоящето и бъдещето, защото очевидно е на дневен ред. Тя обясни, че на него този въпрос особено му приляга, защото той е в политиката много време. Преди да говорят за ДПС, водещата постави въпросът за БСП и именно избора на партията Елена Йончева да е водач на евролистата, която победи бившата си половинка Сергей Станишев. „Разбира се, тя не го победи сама. За това й помогна Корнелия Нинова с активни усилия. Как ще коментирате този факт – един нечлен на БСП отскоро в политиката -Елена Йончева, ще представлява България в Европейския парламент, а председателят на втората по големина европейска партия, трети мандат председател, Сергей Станишев ще трябва да моли някой да му издаде пропуск, за да влезе в Европейския парламент, за да агитира за интересите на България.“, попита Илиана Беновска. Хасан Адемов определи като интересно случващото се в БСП и каза, че като че ли те се опитват дареактивират своята идентичност,„защото това, което се предлага от Националния съвет след тези травми с тайните гласувания и т.н. ме насочва като към опит за търсене на подкрепа от периферията от гледна точка на профила на Елена Йончева като активен борец срещу корупционните практики.“ Според него по този начин се търси нова идентичност на БСП против корупцията в България. Беновска припомни думите на предния си гост Тома Биков, според когото не й се получават антикорупционните обвинения на Елена Йончева. Хасан Адемов заяви, че БСП мислят по друг начин и каза, че условията, в които се намира в момента БСП, натежава и още един опит за промяна на профила - фиксацията върху Движението за права и свободи. Той допълни, че това може да върши работа на социалистите в краткосрочен план, но не и в дългосрочен и го определи като стратегическа грешка и опит да се възползват от друг исторически факт – победата на Борисов 2009 година, когато той е бил борец срещу корупцията. Адемов припомни, че тогава Борисов е обвинявал ДПС в какви ли не грехове, а Беновска определи историческата му препратка като много интересна. „Ако те смятат, че по този начин се печелят избори, нека видим дали това ще се потвърди.“ каза гостът и подчерта, че ДПС по никакъв начин не могат да се месят във вътрешните работи на която и да е партия.
Илиана Беновска се спря на думите на госта си за положението на БСП и попита какво е имал предвид и какво му е на сегашното положение на БСП. „Какво по-ясно доказателство за това, че в тази партия има проблеми, от резултата на гласуването?“, отговори Хасан Адемов и добави, че начинът на тайно гласуване за определяне на водач на евролистата показва, че в БСП има разнобой и различни мнения. „Разнобойът кой да бъде водач на листата вероятно ще доведе до разцепление в позициите на членовете и симпатизантите на Социалистическата партия, ако те не успеят по някакъв начин да консолидират своята позиция.“ категорично заяви Адемов. Той изрази предположението си, че в предизборната кампания на БСП няма да се говори за европейски ценности и принципи. „А какви са подозренията Ви – че ще се говори анти-ДПС и анти-ГЕРБ, така ли?“ Гостът отговори, че вече се говори и Нинова споменава за щяло и нещяло Движението за права и свободи. Беновска попита: „Нарекохте го фиксация, хайде да го разнищим.“ и отново се върна на препратката на Адемов от 2009 година, в която Борисов е бил антикорупционен и анти-ДПС. На въпроса на госта си, който попита Нинова дали така се печелят избори, Беновска отговори, че по този начин почти 10 години Борисов е на власт. Според Хасан Адемов в историята много рядко се повтарят едни и същи събития и отново призова ДПС да не се фиксират върху вътрешните работи на БСП, които са столетна партия и могат да си решат проблемите. „Да се оправят, както се казва.“ завърши водещата темата и върна госта си към фиксацията в ДПС
Фиксацията в ДПС
„Какво лошо има, ако вие намирате общ език с някоя партия по важни за България проблеми, за да бъдете обвинявани ДПС като скришом коалиционен партньор на ГЕРБ, че даже и на ОП, срещу които и Вие и те непрекъснато се лаете?“, попита Беновска. Хасан Адемов каза, че тайната надежда на патриотите и БСП е един ден заедно да тръгнат да управляват страната и допълни: „Има ли нещо загадъчно в една такава хипотеза? Аз мисля, че не.“ Беновска го попита от къде вади тези изводи, а той се обоснова с фиксацията върху ДПС – от една страна от Обединените патриоти и от друга – от страна на БСП. Вторият аргумент на Хасан Адемов е проявата на националистическо уклон в тази фиксация и на двете страни.
„Какво цели Корнелия Нинова като обвинява ДПС, че сте скришом партньор на ГЕРБ?“ попита водещата. Хасан Адемов каза, че в предизборната ситуация, в която се намираме, е важно партиите, които кандидатстват за ЕП да потърсят свой профил и да се опитат да разширят електоралното си представителство. Беновска припомни вчерашните думи на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ от село Барутин, че държавата ни е по инерция, защото няма визия и приоритети за развитие на страната и определи това като пряко нападение срещу ГЕРБ. Тя припомни и обвинението на Нинова, че ДПС и ГЕРБ външно играят театър и обвиняват ГЕРБ, но си стискат ръцете зад завесата. Стана ясно, че Мустафа Карадайъ е попитал Беновска по време на централния съвет на ДПС дали не разпознава ГЕРБ като нарушители на конституцията. Хасан Адемов каза, че БСП непрекъснато се съмнява за тайни уговорки и споразумения извън правилата и защо те да нямат право на такъв тип съмнения. Той даде пример с единогласието на ГЕРБ, БСП и ОП срещу предложенията на ДПС, които са обвързани с конституционните текстове, а именно искането на ДПС всички български граждани да имат право да гласуват, независимо къде се намират. Беновска припомни и искането им майчиният език да може да бъде използван за агитация и цитира думите на Йордан Цонев, който е казал, че на английски, френски, немски може да се разговаря, а на турски – не. Хасан Адемов каза, че с това се нарушава резолюцията на ЕП, на Съвета на Европа, на Венецианската комисия. Той допълни, че хората, които гласуват против тези текстове нарушават резолюцията на европейските институции, както и конституционни текстове. За него не е ясно защо българският народ и журналистите не питат дали има тайна коалиция между ГЕРБ, БСП и ОП, когато гласуват против тези текстове. Беновска каза, че ще зададе този въпрос.
Беновска попита дали е имало тайна коалиция при гласуването на Изборния кодекс преди Борисов да нареди задна скорост и при първото гласуване на Закона за вероизповеданията, с който да бъдат опростени 8 милиона на мюфтийството. Хасан Адемов отбеляза, че никога не е ставало въпрос за опрощаване, а за данъчна амнистия. Беновска обърна внимание, че единствени със задължения към бюджета е мюфтийството според годишните доклади на вероизповеданията. Хасан Адемов върна малко назад и спомена за целта на Консултативния съвет на Национална сигурност при президента – религиозните изповедания в България да се откъснат от чужда финансова зависимост. „Това предложение на Консултативния съвет мина през изготвяне на проект, който беше внесен от г-н Карадайъ и г-н Цветанов.“ допълни гостът и подчерта, че това е била основната цел.
Закона за вероизповеданията
Илиана Беновска отвори скоба и припомни какво е питала Данаил Кирилов миналата седмица във връзка с това, че има много търговски дружества, включително и медии. Ако вероизповеданията са еманацията на религията, медиите са еманацията на гражданското общество, каза тя и попита защо в такъв случай да не се въведе данъчна амнистия и на медиите, за да няма чуждо влияние върху тях – Сорос, Америка за България и др. Гостът определи този въпрос като интересен и отговори, че финансовият министър би дал коректен отговор. Беновска каза, че Законът за радио и телевизията не работи в частта му за финансирането, а Адемов припомни, че ДПС е бил вносител на закон, с който да бъде осветено финансирането на медиите. Водещата каза, че всички вероизповедания взимат такси за ритуалите, които изпълняват, но тя не си спомня да е получавала касов бон при плащане на такса за кръщене. Хасан Адемов помоли да не влизат в подробности и каза, че по-важно е дали с този законопроект ще се изпъни поставената цел. Водещата каза, че тази платформа е ясна, а тя отбелязва сравнимост на условията и критериите – ако има по-широка данъчна амнистия в чувствителните сфери. „Данъчната амнистия е уредена в Данъчно- осигурителния процесуален кодекс. Уредена е за търговските дружества, но не и за религиозните вероизповедания. Тук големият въпрос е по какъв начин ще бъде извършвано това разсрочване.“ каза Хасан Адемов и допълни, че търговски дружества са тези, които могат да разсрочат своите задължения. Беновска изрази мнението си, че никога няма да има десетгодишна отсрочка на задълженията на търговските дружества. Гостът подчерта, че не е имало никаква сделка по въпроса между ГЕРБ и ДПС. „Не го наричайте сделка. Може да има рационално разбирателство.“, каза водещата, а гостът се обоснова, че не те са го наричали сделка. Илиана Беновска припомни изложените от ДПС аргументи – вероизповеданията трябва да бъдат под особен надзор, а Адемов допълни важен аргумент: „За какво да се договаряме с ГЕРБ - За това да отхвърлим ветото на президента, след като ние сме вносители на законопроекта за Изборния кодекс? Защо трябва да ни убеждават ГЕРБ да гласуваме против собствените си решения и как биха могли да го направят?“ Той каза, че няма аргументи за такава договорка.
Напускането на Воля на парламента
Илиана Беновска определи ДПС като умел дипломат в политиката и каза, че се говори, че напускането на Марешки на парламента, което още не е факт, е привличане на Марешки към ДПС с цел да се изравнят мнозинствата на ГЕРБ и ОП от една страна и ДПС и Воля, от друга и с това да нарасне влиянието на ДПС.Гостът отрече ДПС да се договаря с Воля по този въпрос, а по отношение на поведенията на Воля, ГЕРБ и БСП са се казали достатъчно сериозни аргументи. Той спомена отново за това, което вчера се е случило в село Барутен, община Доспат и изказването на председателя на ДПС. Хасан Адемов заяви, че е по-важно да коментира това, което предлага ДПС, а не другите политически партии. „За да прозвучи вашият глас, трябва да има достатъчно въздух, достатъчно чиста атмосфера, а ние сме в замърсена.“, добави водещата. Гостът очерта приоритетите на ДПС, които и Мустафа Карадайъ вчера е заявил – чиста вода, чист въздух, чисти храни. „Разбрах, че намеквате за нашите приоритети. Ние сме за зелена енергия. Ние сме за това активните и свободни граждани да участват при вземането на решения.“ каза Хасан Адемов, а Беновска им го пожела от сърце и добави, че това трябва да е политика на всички партии. Гостът каза, че искат да чуят приоритетите и на другите политически партии, за да може всяко едно правителство да изпълнява общонационални приоритети. Той допълни, че преди 10-15 години България е имала национални приоритети – членство в НАТО, членство в ЕС, които са ни обединявали. Според него сега всеки иска властта, без да знае какви са приоритетите му.
„Изборът на Елена Йончева за водач на листата на БСП ще промени ли възгледа на ДПС за вашата листа?“, попита за финал Илиана Беновска. Адемов отрече ДПС да се интересува за това кои са водачи на другите партии. Той допълни, че до края на месеца тече процедурата по номинациите в ДПС, за които има решение и критерии. „Независимо кои са водачите на другите партии, ние си имаме наша стратегия.“ завърши гостът. Така приключи разговорът между Хасан Адемов и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3” и „Радио К2” на 17 март 2019 година.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тома Биков, ГЕРБ: Решението Станишев да не води листата на БСП е хабене на политически ресурс

Тома Биков, ГЕРБ: Решението Станишев да не води листата на БСП е хабене на политически ресурс

18 Март 2019 | 07:22 | Агенция "Фокус"
София. Решението Станишев да не води листата на БСП е хабене на политически ресурс. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Тома Биков в разговор с Илиана Беновска в предаването “Беновска пита” по „Радио К2” и „Канал 3”, съобщиха от екипа на предаването. Той коментира актуалните политически теми:
Решението на НС на БСП Елена Йончева да оглави евролистата на партията.
„Поканила съм Тома Биков да представи новина си книга, но събитията сякаш ни изпреварват и не ни позволяват планиране, така че за момент отлагам книгата Ви и Ви питам веднага, новината на деня, Сергей Станишев не беше избран за водач на листата за евроизборите на БСП. Беше избрана неговата бивша половинка, която не е член на БСП, представител е от гражданската квота и според Корнелия Нинова е „говорител и флагман на търсенето на истината за ГЕРБ“ – Елена Йончева. 20 гласа ги делят. Как ще коментирате това обстоятелство?“, попита водещата Илиана Беновска. Тома Биков отговори, че извън литературните метафори, които са били употребени за Елена Йончева, това си е работа на БСП. Той подчерта, че ГЕРБ нямат притеснения кой ще бъде водач на листата на левицата, а БСП изпитва дефицит на партийни кадри и логично се опитва да ги попълни през някаква гражданска квота. „Доколкото г-жа Йончева може да се каже, че не е свързана с БСП, тя все пак има такъв тип биография и преди да стане депутат очевидно е симпатизирала на левицата. А доколко тя е „флагман“ и „носител“ на истината е съвсем друг въпрос, защото дотук, през последните 2 години, освен някакви компромати, друго не е правила! Нито един от тези компромати не успя да намери някаква реализация дори на ниво обвинение. Това са едни сигнали, които по-скоро имат литературен характер, включително и последната им сценка, която разиграха преди 2 дни пред АПИ, където пак внасяха едни велики сигнали!“, уточни народният представител. „Искат проверка от европейски специалисти на редица пътища, магистрали!“, уточни водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че няма нищо лошо в това, самите пътища са строени с европейски средства и вече са минали една проверка. По-важното според него е, че нито една акция на Йончева не се е превърнала в сигнал до прокуратурата. „Това, което се превърна в сигнал, е нейната свързаност с Цветан Василев и подозренията за това как са били превеждани пари на нейна фирма от страна на г-н Василев. Това се материализира като разследване и като обвинение!“, заяви Тома Биков.
„Добре, но все пак коментирайте този „кастинг“, ще го нарека, за водач на евролистата, който Станишев не можа да спечели. Какъв знак дава Корнелия Нинова не само на самия Сергей Станишев, на вътрешната опозиция в БСП, но и на вас, ГЕРБ?“, попита водещата Илиана Беновска. Тома Биков отговори, че някакви знаци могат да се дават вътре в БСП, а за ГЕРБ е ясно, че БСП им е основният политически опонент. Той продължи, че вътрешният сигнал в БСП е, че всеки, който има несъгласия с решенията на Корнелия Нинова, няма път в социалистическата партия. Народният представител обясни, че гласуването не е било толкова за Станишев или Йончева, а в БСП има две групи, които са на диаметрално противоположни позиции по отношение на политиката и това разделение на гласовете много ясно показва, че БСП не е успяла да преодолее това разкрачено положение от 1990 г. насам и да реши каква партия е и за какво се бори. „Това е проблем и за нас, защото ние бихме били много по-спокойни, ако нашата алтернатива е наясно със себе си и един ден, когато евентуално спечели парламентарни избори, страната няма да бъде подложена под риск отново да се окаже в криза, заради кризата на идентичността в БСП, нещо, което се е случвало в предишни години!“, заяви Биков.
Искането на БСП за предсрочни избори.
„В представянето на Елена Йончева в своята реч пред пленума на БСП Корнелия Нинова за пореден път съобщава амбицията си да има предсрочни избори, БСП да е на власт, само не споменава, че тя също се стреми към министър-председателския пост, но обвиненията към вас са отново – че сте превърнали корупцията в държавна политика, че задкулисието също е държавна политика и сте узаконили политическия рекет, като сте допуснали един компрометиран с няколко обвинения бизнесмен да попадне в политиката, кого визира тя?“, попита водещата Илиана Беновска. Тома Биков отговори, че в ГЕРБ няма бизнесмен с обвинения, който да е в парламента. Той продължи, че има един много прост начин Корнелия Нинова да стане министър-председател и той е да спечели изборите. Тя обаче ги е загубила и то не защото ГЕРБ са ги фалшифицирали, тъй като изборите са били организирани от президента Радев, а защото лидерът на БСП е допуснала няколко тежки политически грешки, които граничат с гафове, по време на предизборната кампания. „Така че ако тя не знае защо е загубила изборите през 2017 г. и сега не е министър-председател заради това, аз мога да й кажа – заради самата нея! И ако беше анализирала своите грешки в онзи момент, вероятно в момента нейната партия нямаше да бъде на второ място и най-вероятно нямаше да загуби предстоящите избори за ЕП. Защото поведението на БСП показва, че те не само, че не са си извадили никакви поуки за себе си. Сега малко сексистки ще се изразя, има един такъв тип жени, които винаги търсят проблема извън себе си, а много често проблемът е в тях самите!“, заяви Тома Биков. „И много мъже го правят това, не мога да остана мълчалива, има такъв тип хора!“, отвърна водещата. Гостът й добави, че този тип хора натоварват с напрежение, което води до влизане в следващата лична драма, която се опитват да излекуват с нова конфронтация.
Евролистата на ГЕРБ.
„Елена Йончева ще промени ли възгледа на ГЕРБ, трябва и вие да обявите вашия водач и вашата листа, възгледа на ГЕРБ за водача и листата? Говори се, че Мария Габриел ще води листата, съпоставими ли са например Мария Габриел и Елена Йончева?“, попита водещата Илиана Беновска. Тома Биков отговори, че според него двете не са съпоставими. Той продължи, че въпросът не е в това кой ще води листата. „Но едно е Бойко Борисов да е председател на ГЕРБ, друго е някой друг, всеки дава своята осанка на процеса, така че, който води листата, той ще я озарява!“, отбеляза водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че е така и затова ГЕРБ толкова задълбочено мислят кой да бъде водач на евролистата им. Въпросът е обаче какво ще правят после евродепутатите на ГЕРБ и на БСП. Народният представител заяви, че евродепутатите на ГЕРБ, независимо кои са те, в началото на следващия ЕП ще подкрепят за председател на ЕК Манфред Вебер. Тук Елена Йончева, като водач на листата на БСП и Корнелия Нинова, като председател на БСП трябва да кажат много ясно те участват ли в кампанията на Франс Тимерманс за председател на ЕК. Самият Тимерманс е един от най-големите поддръжници на Истанбулската конвенция, което за Корнелия Нинова е пречка. „Така че те първо трябва да отговорят на този въпрос преди да говорят за задкулисието, корупцията и какво ли не там!“, категоричен бе Биков.
Фактът, че Сергей Станишев не е водач на листата на БСП, ще отслаби ли българските позиции в Брюксел?
„Г-н Биков, искам да Ви задам един малко парадоксален въпрос, но той е важен, няма ли да обезсилят България БСП, Корнелия Нинова и Елена Йончева, като покажат на целия свят, че те не предпочитат за водач на своята евролиста лидера трети мандат на ПЕС Станишев? Казвам, че е парадоксален, защото става дума за вашата противопоставима, втората по големина партия в ЕП!“, попита водещата Илиана Беновска. Тома Биков отговори, че със сигурност БСП ще имат по-слаби позиции поне в лявото политическо пространство в Европа. „Но когато трябва да се борим срещу „Макрон“ 1 и „Макрон“ 2, когато трябва да обединим българските усилия и виждате, че със Станишев нямате противоречия по тези въпроси!“, продължи водещата. Събеседникът й се съгласи и подчерта, че лидерът на ПЕС е оказал влияние да се постигне единство на българските евродепутати, независимо в кое политическо семейство са, защото именно в ПЕС е имало колебания по отношение на пакета „Макрон“, защото той засяга социалните придобивки. Народният представител заяви, че може би Елена Йончева има някаква тежест в ПЕС през Сергей Станишев, а Корнелия Нинова няма никаква тежест дори и през него. Според Биков това е хабене на политически ресурс.
„Не искам да употребявам силна формулировка, но и вие казвате „хабене на политически ресурс“, това не граничи ли малко с национално предателство – ти да имаш единствения българин на такава висока позиция, който поддържа на принципна основа решаването на важни за България проблеми в Европа и ти го обезсиляваш? Той, за да влезе в парламента, трябва да се обажда на някого си и да го помоли да му пусне пропуск само да влезе, за да разговаря с другите членове на тази партия и да агитира в полза на България!“, попита водещата Илиана Беновска. Тома Биков отговори, че това поведение е доста неразумно. При ГЕРБ е точно обратното, използват се възможностите на всеки човек, който има някакви позиции в Европа.
Решението на „Воля” да напусне парламента и проблема с кворума.
„Купи ли си ДПС Марешки?“, попита водещата Илиана Беновска. Тома Биков отговори, че не мисли така. „Ще Ви кажа как изглежда отвън ситуацията, сега се изравниха нещата – ГЕРБ със своя кворум и ДПС плюс „Воля“ със своя кворум!“, обясни водещата. Събеседникът й отговори, че не смята, че игрите с кворума са нещо толкова важно. „Това е ключът към парламентарната дейност, ако този ключ не се завърти в 9 часа да има 121, няма закони!“, подчерта водещата. Гостът й отговори, че всеки в крайна сметка ще плати политическата цена за това какво е правил. Той изрази мнение, че ДПС няма връзка с решението на Веселин Марешки да излезе от парламента.
„А той защо излезе тогава, ако ДПС няма връзка?“, попита водещата Илиана Беновска. Тома Биков отговори, че лидерът на „Воля“ е целял да привлече внимание към себе си, за да постави свои приоритети. В рамките на предизборната кампания това може би са някакви легитимни средства. Той изрази очакване на срещата с ГЕРБ предложенията на Марешки да бъдат обсъдени и той ще преосмисли решението си да напусне парламента. Освен в това самата ПГ на „Воля“ е направила така, че да има кворум.
Законът за вероизповеданията.
„А не на нарушихте ли вие джентълменските си отношения с ДПС най-малко в два аспекта – Закона за вероизповеданията като дадохте заден за опрощаване на задълженията на вероизповеданията, но главният герой там за опрощаване беше мюфтийството и за Изборния кодекс с агитацията на майчин език, преференциите, броя на изборните секции в държави извън ЕС и ред други неща?“, попита водещата Илиана Беновска. Тома Биков отговори, че не е имало някакви джентълменски споразумения между ГЕРБ и ДПС. Той продължи, че в Закона за вероизповеданията е имало една основна цел, постигната от всички партии на КСНС – религиозните общности в България да бъдат български религиозни общности. Опрощаването на дълговете на мюфтийството е било с цел то да получи тази държавна субсидия и да се издържа от държавата. Поради обществения скандал и заиграването с темата, която е много деликатна, управляващите решават въпроса по друг начин. През разсрочване на дълга мюфтийството пак ще получи тази субсидия, която му се полага и в крайна сметка мюфтийството ще бъде българска институция. „Ние трябва да знаем, че мюфтийството не е само някаква религиозна структура, която обгрижва мюсюлманите в България, това е една от най-ефективните прегради за навлизане на радикални течения в страната, защото българските ислямски духовници са първите, които разпознават този ислям, който не е характерен за българските мюсюлмани!“, обясни народният представител.
Имат ли службите ни ресурс да установят кой е поръчал България в атентата в Крайстчърч?
„Веднага преди да ми отговорите за Изборния кодекс да вклиня и това, което запитах в коментара си президента Радев и министър-председателя Борисов – имаме ли ние в България аналитичен ресурс, научен и разузнавателен, който да проанализира кой поръча България в атентата в Нова Зеландия? Няма да ме оборите, че този фитнес инструктор, нямащ 30 години и със средно образование, надали има историческите познания и вдъхновение да се занимава с България и с Балканите. И кой го финансира, той си напуска работата и тръгва да пътешества? Чухте изявлението на Ердоган, който моментално казва, че счита този атентат за атентат срещу Турция, турския народ и себе си. Какво ще стане, ако Ердоган махне с ръка на негласното споразумение с Борисов и каже – бежанците ги пускам към Европа?”, попита водещата Илиана Беновска. Тома Биков отговори, че на турския президент едва ли му минава през мисълта, че страната ни участва в това. „Но България е употребена, аз не казвам че участва. България е употребена като входна врата!”, поясни водещата. Гостът й отговори, че едва ли този атентат ще се окаже повод за вражда между България и Турция. „Не за вражда между България и Турция, а към Европа и България ще бъде входната врата!”, още веднъж подчерта водещата. Народният представител заяви, че не може да се каже за нито една европейска държава, че е помогнала на този атентатор. Той изрази надеждата си, че българското разузнаване притежава необходимия потенциал. Според него реакцията на българското правителство е била доста бърза, събрал се е и съветът за сигурност към МС. Народният представител изрази своята убеденост, че ако атентаторът от Крайстчърч е имал някакви връзки с български граждани, те ще бъдат разкрити.
Новата му книга.
Тома Биков обясни, че новата му книга представлява опит за анализ на политическите кризи от последните 30 години. И понеже по конституция всяка политическа криза е съпътствана от служебно правителство е направен анализ на тези служебни правителства. „Много хубаво пожелание – „Паметта е гаранция, че всеки въпрос рано или късно ще получи своя отговор! Корелира със заглавието Ви, защото Вие разглеждате политически кризи и процеси, какъв отговор смятате, че ще получим с Вашата книга?”, попита водещата. Събеседникът й отговори, че кризите са времена на промяна и всяка промяна е криза по един или друг начин. „Политическите кризи водят до политически промени, затова е добре да сме готови за промените, защото промените винаги са болезнени, а ако не бъдем подготвени, промените могат да бъдат и към лошо, не само към добро. Ние сме свикнали, че промяната е нещо хубаво, а тя не винаги е нещо хубаво, защото е добре, когато е неизбежна да се опитаме да я насочим към някакъв позитивен изход!”, завърши Тома Биков разговора си с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ на 17 март 2019 година.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Нова Зеландия ще приеме затягане на законодателството за оръжия

AFP: Нова Зеландия ще приеме затягане на законодателството за оръжия

18 Март 2019 | 07:11 | Агенция "Фокус"
Уелингтън. Премиерът на Нова Зеландия Джакинда Ардърн обяви, че кабинетът й се е съгласил на мерки за затягане на законите за контрол над оръжията, предава AFP.
„Взехме решението като кабинет, единни сме", заяви Ардърн, като увери, че реформите ще бъдат въведени в рамките на няколко дни.
При нападението в Крайстчърч от петък загинаха 50 души, припомня агенцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Заподозреният за стрелбата в новозеландските джамии се отказа от адвокат

AFP: Заподозреният за стрелбата в новозеландските джамии се отказа от адвокат

18 Март 2019 | 05:53 | Агенция "Фокус"
Крайстчърч. Австралийският стрелец, обвинен в убийство на 50 души при стрелба в две новозеландски джамии, планира да се защитава сам, съобщи назначеният от съда служебен адвокат, предава AFP.
Служебният адвокат Ричард Питърс, който го представляваше по време на предварителното съдебно заседание, заяви пред AFP, че 28-годишният мъж „посочи, че не иска адвокат“.
„Той иска да се представи самостоятелно в този случай“, каза Питърс.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Independent: Полицията в Австралия претърсва жилища, свързани със заподозрения за атаките в Крайстчърч

Independent: Полицията в Австралия претърсва жилища, свързани със заподозрения за атаките в Крайстчърч

18 Март 2019 | 02:29 | Агенция "Фокус"
Сидни. Австралийската полиция е претърсила две жилища, свързани със заподозрения в стрелбата в новозеландската джамия, пише британският вестник Independent.
Екип за борба с тероризма в Нов Южен Уелс изпълни заповеди в жилища в градовете Санди Бийч и Лорънс в 8,30 часа местно време.
Съобщава се, че сестрата на предполагаемия стрелец Брентън Тарант живее в дома в Санди Бийч, докато майка му живее в Лорънс.
„Основната цел на тази дейност е официално да се сдобием с материал, който може да подпомогне на новозеландската полиция в текущото им разследване“, се казва в съвместна декларация на австралийската федерална полиция и полицията на Нов Южен Уелс.
„Обществото може да бъде уверено, че няма информация, която да предполага настояща или предстояща заплаха, свързана със заповедта за претърсване“, се казва в изявлението.
Полицията съобщи, че семейството на Тарант съдейства при разследването на атаките в Крайстчърч.
Последните събития станаха два дни, след като 28-годишният австралиец се появи в съда, обвинен в убийство, при което 50 души загинаха.
Казва се, че е публикувал онлайн манифест от 74 страници и го е изпратил по електронна поща на министър-председателя на Нова Зеландия Джасинда Ардерн, преди да извърши атаката.
В неделя хиляди хора отдадоха почит на импровизирани паметници на жертвите на клането, оставяйки цветя, свещи, балони и съболезнования пред джамията Ан Нуур и ботаническите градини на града.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Австралийската полиция претърсва къщи, свързани с нападателят от Нова Зеландия

AFP: Австралийската полиция претърсва къщи, свързани с нападателят от Нова Зеландия

18 Март 2019 | 00:58 | Агенция "Фокус"
Сидни. Австралийската полиция нахлу в две къщи, свързани с масовите стрелби, при които бяха убити 50 души в две новозеландски джамии миналата седмица, съобщи полицията, предава AFP.
Къщите бяха в Нов Южен Уелс, където обвиняемият стрелец, Брентън Тарант, е израснал, въпреки че прекарал по-голямата част от последното десетилетие в чужбина.
„Основната цел на дейността е официално да се сдобием с материал, който може да помогне на новозеландската полиция в текущото им разследване“, се казва в полицейско изявление.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Стрелецът от Нова Зеландия е посетил Гърция през 2016 г.

Kathimerini: Стрелецът от Нова Зеландия е посетил Гърция през 2016 г.

18 Март 2019 | 00:52 | Агенция "Фокус"
Атина. Полицията съобщава, че Брентън Тарант, който е обвинен в смъртоносните стрелби в две новозеландски джамии, е бил на гръцките острови Крит и Санторини и е преминал през страната два пъти през 2016 г., съобщава в. Kathimerini.
Властите в България, Турция, Хърватия и Унгария също потвърдиха посещенията на Тарант между 2016-2018 г., като е проучвал битките между християните и Османската империя.
„Що се отнася до 29-годишния извършител на терористичната атака в Нова Зеландия на 15 март 2019 г., беше установено, че той е влязъл в страната ни два пъти през 2016 г. чрез транзитни полети (29 ноември 2016 г. и 10 декември 2016 г.). Освен това, през същата година (20 март 2016 г.) той е влязъл в страната ни с полет от Истанбул и е останал за няколко дни в Ираклион, Крит и Санторини“, се казва в изявление на полицията.

Преводи редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Жан-Клод Юнкер и Мишел Барние преди речите им в ЕП за Брекзит. 18 септември 2019 г.
Жан-Клод Юнкер и Мишел Барние преди речите им в ЕП за Брекзит. 18 септември 2019...

ВИДЕО
Кмет на годината 2019
Кмет на годината 2019
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.