НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:59


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Бинали Йълдъръм: Турция и Гърция не трябва да допускат външни сили да се месят в отношенията им

Бинали Йълдъръм: Турция и Гърция не трябва да допускат външни сили да се месят в отношенията им

13 Юни 2019 | 10:28 | Агенция "Фокус"
Анкара. Бинали Йълдъръм, кандидат за кмет на Истанбул от управляващата „Партия на справедливостта и развитието“ (ПСР), заяви, че Турция и Гърция не трябва да позволяват отношенията да бъдат засягани от външни сили, защото всички проблеми може да бъдат решени двустранно, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
„Възможно е да има хора в чужбина, които да искат да ни провокират, но ние не трябва да попадаме в капана им", подчерта Йълдъръм пред частния гръцки оператор SKAI, добавяйки, че когато външни сили се месят в двустранните отношения, „всичко върви погрешно".
Запитан за напрежението в Егейско море и Източното Средиземноморие, Йълдъръм каза, че подобен климат е често срещан в период преди избори.
Йълдъръм, който бе министър-председател на Турция от 2016 г. до 2018 г., заяви, че всички спорове в Егейско море и около Кипър може да бъдат разрешени с „двустранно уважение“ и „в съответствие с международното право“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimeini: Турция е нарушила многократнo въздушното пространство на Гърция

Kathimeini: Турция е нарушила многократнo въздушното пространство на Гърция

22 Май 2019 | 07:12 | Агенция "Фокус"
Атина. Осем турски военни самолети във вторник извършиха 34 нарушения на гръцкото национално въздушно пространство в североизточната, централната и югоизточната част на Егейско море, според източници на Министерството на отбраната, които съобщиха за опасно приближаване между гръцки и турски военни самолети, пише електронното издание на гръцкия вестник Кathimerini
Турските самолети - шест изтребителя F-16, които летяха в три формации и два самолета CN-235s, които летяха отделно са извършили нарушенията.
Два от турските самолети са били въоръжени, съобщиха източници, добавяйки, че всички турски самолети са били прихванати от гръцки изтребители в съответствие с международните правила.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Двойка турски F-16 са нарушили въздушното пространство на Гърция

Kathimerini: Двойка турски F-16 са нарушили въздушното пространство на Гърция

13 Май 2019 | 18:18 | Агенция "Фокус"
Атина. Два изтребителя F-16 на турските ВВС са нарушили гръцкото въздушно пространство, прелитайки над островите Инусес и Хиос в източната част на Егейско море, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
Машините са забелязани в 15:55 часа местно време (съвпада с българското време) на височина от 27 000 фута, според данни от Министерството на отбраната на Гърция.
Длъжностни лица заявиха, че е бил регистриран втори турски изтребител в 15:59 часа над северното крайбрежие на остров Хиос в източната част на Егейско море, отново на височина 27 000 фута.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): Ново преследване между гръцки и турски изтребители в Егейско море

Kathimerini (Гърция): Ново преследване между гръцки и турски изтребители в Егейско море

18 Април 2019 | 20:44 | Агенция "Фокус"
Атина. Турски и гръцки изтребители са се гонили над източната част на егейския остров Ро в четвъртък следобед, докато хеликоптера на началника на Генералния щаб на въоръжените сили на Гърция генерал-лейтенант Йоргос Камбас се е опитвал да кацне, предава електронното издание на вестник Kathimerini.
Според информацията на ежедневника, турски F-16 са влезли в гръцкото въздушно пространство и са летели една миля (1,6 км) над остров Ро. Веднага след това те са прихванати от гръцки изтребители и е имало кратка гонитба.
Генерал Камбас е бил на посещение на военните сили в района.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Американският флот увеличава присъствието си в гръцки води

Kathimerini: Американският флот увеличава присъствието си в гръцки води

16 Април 2019 | 11:13 | Агенция "Фокус"
Пирея. Капитанът на американския военен кораб „Мичър“ Иън Скалиатин в понеделник посрещна малка група гръцки журналисти за обиколка на разрушителя, акостирал в Пирея, потвърждавайки засиленото американско присъствие в гръцките води през последните седмици, пише англоезичното електронно издание на гръцкия вестник Kathimerini.
„Нашето присъствие в Средиземноморието и сътрудничеството с гърците са от жизненоважно значение за сигурността в този изключително важен регион“, заяви Скалиатин в понеделник.
Ракетният разрушител от клас „Арли Бърк“ пристигна в Пирея на 13 април за планирано посещение на пристанище, чиято цел е да засили отношенията между САЩ и Гърция, като присъствието на кораба в Средиземно море „се разглежда като демонстрация на постоянния ангажимент на Вашингтон за колективна сигурност в региона ”, се казва в съобщение на американското командване на ВМС за Европа и Африка.
Посещението на „Мичър“ в Пирея е „поредна демонстрация на нашето виждане за Гърция като стълб на регионалната стабилност“, добави той.
„Народът на Гърция ни оказа много топъл прием“, каза Скалиатин. "Екипажът е много развълнуван да проучи историята на Атина и да научи повече за гръцката култура."
Коментирайки инициативата в понеделник, американското посолство благодари на Скалиатин чрез социалната мрежа „Туитър“.
„Много благодареним на капитана и екипажа на кораба „Мичър“ за посрещането на група от гръцки медии. Чудесно е да чуем колко е важно да работим с нашите международни партньори, за да гарантираме регионалната сигурност и свободните и открити водни пътища. – заявяват от посолството.
„Мичър“ е един от няколкото съюзнически кораби, които в момента са в Гърция, включително британски военен кораб и френската фрегата „Лангедок“, която понастоящем също е акостирала в Пирея.
В последните седмици американски кораби са акостирали и на островите Родос и Крит.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: САЩ и Гърция се стремят към задълбочаване на сътрудничеството в областта на отбраната

Kathimerini: САЩ и Гърция се стремят към задълбочаване на сътрудничеството в областта на отбраната

15 Април 2019 | 08:40 | Агенция "Фокус"
Атина. САЩ и Гърция проучват „гъвкави“ възможности за по-нататъшно укрепване на присъствието на американски оръжейни системи в Гърция, съобщава ексклузивно електронното издание на водещия атински ежедневник Kathimerini.
Съгласно разпространената информация, опциите включват разполагането на повече безпилотни летателни апарати или самолети-цистерни във военната военна база в Лариса, Централна Гърция. Освен това САЩ са готови да увеличат участието си в гръцките военни учения и да разширят обхвата им.
Като се има предвид все по-тясното военно сътрудничество между двете страни, Гърция очаква все повече кораби от ВМС на САЩ в пристанищата си на Егейско море.
Укрепването на отношенията съвпада с нарастващото напрежение в отношенията между Вашингтон и Анкара. Според изданието в условията на тази ситуацията Атина „успя да спечели геополитически от очевидното изместване на баланса на силите в Източното Средиземноморие“.
Миналата седмица Вашингтон настоятелно призова Турция да се откаже от закупуването на руската система за противовъздушна отбрана С-400, докато в Конгреса на САЩ бе представен Закон за партньорство за сигурност и енергетика в Източното Средиземноморие. Целта му е дипломатическо и военно укрепване на Гърция и Кипър, уверени са в редакцията.
Засега обсъжданията между Атина и Вашингтон са фокусирани върху военната база в Лариса, където понастоящем са разположени два безпилотни летателни апарата тип MQ-9 Reaper. За договора за разполагането им в базата в Лариса, който изтича през август, се обсъждат две възможности. Първата се отнася за възможното разполагане на танкери KC-135, а втората, макар и по-малко вероятна, предполага замяната на MQ-9 Reaper с други безпилотни летателни апарати, а именно Global Hawk RQ-4.
Освен това се очаква предоставянето на военновъздушната база „Стефановикео" в Централна Гърция на разположение на американски хеликоптери да продължи и занапред, като пристанищата Александруполис или Солун ще служат като площадки за междинни кацания за полети до Източна Европа.
Въпреки че Атина приветства новата фаза, в която навлизат нейните военни връзки с Вашингтон, тя иска на всяка цена да избегне попадането в „капана“ на напрежението между Анкара и Вашингтон.
Гърция също е загрижена за начина, по който Турция реагира на нарастващото й сътрудничество със Северна Македония. Анкара вече е уведомила Атина, че счита реториката, призоваваща за възпрепятстване на турското влияние в Западните Балкани, като изключително враждебна.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: ООН представи предложения за рестартиране на преговорите за Кипър

Kathimerini: ООН представи предложения за рестартиране на преговорите за Кипър

12 Април 2019 | 19:23 | Агенция "Фокус"
Никозия. Специалният представител на ООН за Кипър Джейн Хол Луте е представила нови идеи, които да помогнат за възобновяването на преговорите за разрешаване на кипърския въпрос. Това обяви министърът на външните работи на Република Кипър Никос Христодулис, съобщава електронното издание на водещия гръцки ежедневник Kathimerini.
Съгласно думите на министъра, Джейн Хол Лут е разговаряла по телефона с всички участници в процеса и е представила нови идеи, които биха могли да помогнат за подновяване на преговорите.Запитан дали Луте е предложила четиристранна конференция, външният министър на Кипър отрече да има подобна идея.
По-рано тази седмица правителствени източници разкриха, че предложението за четиристранна конференция идва от турската страна и е предадено на страните от Луте.
Коментирайки неотдавнашния законопроект за премахване на оръжейното ембарго на САЩ за Кипър, Христодулис заяви, че тази стъпка има важно и символично значение. Кипър не планира да закупува оръжейни системи, подчерта министърът, добавяйки, че този ход от страна на Вашингтон е признание на ролята на страната в региона.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Представители на Гърция и Турция стартират консултации в Атина

Kathimerini: Представители на Гърция и Турция стартират консултации в Атина

12 Април 2019 | 10:55 | Агенция "Фокус"
Атина. Делегации на Министерствата на външните работи на Гърция и Турция ще се срещнат в Атина за политически консултации като част от усилията, предприети от двете съседни страни за деескалация на напрежението в Егейско море и насърчаване на двустранните отношения, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
Двете делегации, водени от генералния секретар на гръцкото външно министерство Димитрис Параскевопулос и заместник-министърът на външните работи на Турция Седат Онaл, ще подновят дискусиите, прекъснати преди близо 18 месеца.
Освен ситуацията в Егейско море, дневният ред ще включва също разговори по кипърския въпрос, както и актуални регионални и международни въпроси. Разговорите обаче не предвиждат обсъждане на мерки изграждане на доверие, тъй като това е в компетенцията на военните власти в двете страни, пояснява изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евангелос Апостолакис: Американският законопроект за стратегията за Източното Средиземноморие е стъпка в правилната посока

Евангелос Апостолакис: Американският законопроект за стратегията за Източното Средиземноморие е стъпка в правилната посока

10 Април 2019 | 23:05 | Агенция "Фокус"
Атина. Министърът на отбраната на Гърция Евангелос Апостолакис приветства представянето в Сената на САЩ на законодателство за преструктуриране на стратегията на страната за Източното Средиземноморие, описвайки го като „стъпка в правилната посока", съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
Законът за партньорство за сигурност и енергетика в Източното Средиземноморие от 2019 г., представен от сенаторите Боб Менендес и Марко Рубио, ще позволи на САЩ изцяло да подкрепят тристранното сътрудничество на Израел, Гърция и Кипър чрез инициативи в областта на енергетиката и отбраната - включително чрез премахване на оръжейното ембарго на Кипър.
„Това е стъпка в правилната посока. Мисля, че тя подчертава ролята на Гърция като много сериозен играч в региона на Източното Средиземноморие“, подчерта Апостолакис пред журналисти по време на презентация за военно изложение за отбрана, което ще се проведе в Атина през 2020 година.
„Мисля, че това е първият път, в който Сенатът на САЩ показва такъв интерес дори по отношение на нарушенията на въздушното пространство, които се извършват в цялото Егейско море и Кипър от страна на Турция", допълни гръцкият министър на отбраната, отбелязвайки, че това е резултат от стратегическия диалог, който южната ни съседка води със САЩ.
Апостолакис заяви, че проектозаконът показва, че усилията на Гърция за поддържане на мира и сигурността в по-широкия регион са марката на страната като надежден играч в отбраната.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Cyprus Mail: Американски законопроект предлага вдигане на оръжейното ембарго за Кипър

Cyprus Mail: Американски законопроект предлага вдигане на оръжейното ембарго за Кипър

10 Април 2019 | 11:45 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Двупартийният законопроект, който цели да премахне оръжейното ембарго върху Кипър, който е в сила от 1987 г., беше представен от сенатора на демократите Боб Менендес от Ню Джърси, член на комисията по външни отношения на Сената и сенатор Марко Рубио от Флорида, пише кипърското англоезично издание Cyprus Mail.
В съобщение двамата сенатори казват, че „Законът за партньорство за сигурност и енергийно партньорство от Източното Средиземноморие от 2019 г.“ ще „премахне забраната за продажбата на оръжие на Република Кипър, разрешава създаването на енергиен център на Съединените щати и Източното Средиземноморие за улесняване на енергийното сътрудничество между САЩ, Израел, Гърция и Кипър.
Той също така ще разреши три милиона долара в помощ на Гърция за чуждестранно военно финансиране , два милиона долара помощ за международно военно образование и обучение за Гърция и още толкова за Кипър.
Законопроектът също така се стреми да възпрепятства прехвърлянето на самолети F-35 в Турция, докато Турция продължава с плановете си за закупуване на системата за противовъздушна отбрана С-400 от Руската федерация - покупка, която може да бъде санкционирана съгласно американското законодателство.
„Законът за партньорство за сигурност и енергийно партньорство от Източното Средиземноморие от 2019 г. ще позволи на САЩ изцяло да подкрепят тристранното партньорство на Израел, Гърция и Кипър чрез инициативи за сътрудничество в областта на енергетиката и отбраната - включително чрез премахване на ембаргото върху трансфера на оръжие към Република Кипър“ в прессъобщението.
Законопроектът отбелязва, че директната продажба или прехвърлянето на оръжие от САЩ към Република Кипър ще подобри интересите на Вашингтон в областта на сигурността в Европа, като помогне за намаляване на зависимостта на правителството на Кипър от други страни, свързани с отбраната, включително страни, които представляват предизвикателства пред интересите на Съединените щати по света. "
В същото време в интерес на САЩ беше да продължат да подкрепят усилията на ООН за постигане на цялостно решение на разделението на Кипър; и Република Кипър да се присъедини към програмата на НАТО за партньорство за мир.
Той също така предвижда, че „не по-късно от 90 дни след датата на влизане в сила на този закон, държавният секретар трябва да представи на съответните комисии на Конгреса доклад за вредното влияние на Руската федерация в Кипър, Гърция и Израел от 1 януари 2017 г.
Освен това той постановява, че не по-късно от 90 дни след датата на влизане в сила на закона държавният секретар, след консултации с министъра на отбраната и министъра на енергетиката, представя на съответните комисии на Конгреса доклад, в който се посочват инциденти, при които са нарушени изключителната икономическа зона на Кипър или суверенната територия на Гърция в Егейско море.
Законопроектът предвижда, че „нито един самолет на F-35, закупен от Турция, не може да бъде изнасян, реекспортиран или прехвърлен на правителството на Турция“.
„Ограниченията остават в сила, докато„ правителството на Турция официално не се откаже и отхвърли закупуването на противовъздушна система С – 400 или друга подобна система от Руската федерация; и на територията на Турция не се намират никакви елементи от системата С – 400 или подобна система “, се казва в него.ю

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Американски сенатори предлагат промени в стратегията на САЩ за Източното Средиземноморие

Kathimerini: Американски сенатори предлагат промени в стратегията на САЩ за Източното Средиземноморие

10 Април 2019 | 10:29 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Сенаторите Боб Менендес, член на Комисията по външни отношения на Сената и Марко Рубио обявиха въвеждането на двупартийно законодателство, което да промени стратегията на САЩ в Източното Средиземноморие. Законът за партньорство за сигурност и енергийно партньорство от Източното Средиземноморие от 2019 г. ще позволи на САЩ изцяло да подкрепят тристранното партньорство на Израел, Гърция и Кипър чрез инициативи за сътрудничество в областта на енергетиката и отбраната - включително чрез премахване на ембаргото върху трансфера на оръжие към Република Кипър, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Законодателството също така се стреми да актуализира стратегията на САЩ като признание за последващи промени в Източното Средиземноморие, включително неотдавнашното откриване на големи находища на природен газ и влошаването на отношенията на Турция със САЩ.
„Съединените щати имат значителни интереси за националната сигурност в Източното Средиземноморие, подкрепени от силни и разширяващи се отношения с Гърция, Израел и Кипър. Сътрудничеството в областта на енергийната сигурност между тези страни през последните години проправи пътя за сътрудничество за по-широка регионална сигурност, икономическа и енергийна програма “, каза сенатор Менендес. „Настъпи моментът САЩ да задълбочат това сътрудничество и да надграждат конструктивния напредък, постигнат от нашите съюзници, за да гарантираме сигурно Източно Средиземноморие. Това законодателство се стреми да укрепи нашите приятелски връзки чрез съвместни усилия за насърчаване на мира, просперитета и сигурността на нашите народи. "
„Това двупартийно законодателство ще продължи да укрепва взаимното ни сътрудничество в областта на енергетиката и сигурността с нашите съюзници в региона на Източното Средиземноморие“, каза Рубио. "С вдигането на ембаргото за въоръжение на САЩ за Кипър и разширяване на необходимата чуждестранна военна помощ за Гърция, това законодателство дава всеобхватен подход към стабилността на ключовите регионални партньори."
Законът за партньорство за сигурност и енергийно партньорство от Източното Средиземно море от 2019 г цели:

- премахване на забраната за продажба на оръжие на Република Кипър;

- да се разреши създаването на енергиен център на Съединените щати и Източното Средиземноморие за улесняване на енергийното сътрудничество между САЩ, Израел, Гърция и Кипър;

- разрешаване на помощ в размер на два милиона долара за чуждестранно военно финансиране за Гърция;

- разрешаване на помощ в размер на два милиона щатски долара за международното военно образование и обучение (IMET) за Гърция и също толкова за Кипър.

- да затрудни прехвърлянето на самолети F-35 в Турция, докато Турция продължава с плановете си за закупуване на системата за противовъздушна отбрана С-400 от Руската федерация - покупка, която може да бъде санкционирана съгласно американското законодателство.

- да изиска от администрацията да представи на Конгреса стратегия за засилено сътрудничество в областта на сигурността и енергетиката със страните от Източното Средиземноморие, както и доклади за вредните дейности на Русия и други страни в региона.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Турски изтребители отново нарушиха въздушното пространство на Гърция

Kathimerini: Турски изтребители отново нарушиха въздушното пространство на Гърция

2 Април 2019 | 14:20 | Агенция "Фокус"
Атина. Двойка изтребители F-16s на турските ВВС нарушиха въздушното пространство на Гърция, като преминаха над остров Инусес в източната част на Егейско море, съобщава електронното издание на водещия атински ежедневник Kathimerini.
Инцидентът се е случил в 12:37 часа местно време (съвпада с българското време), когато двете машини да прелетели на височина 27 хил. фута. Няколко минути по-късно изтребителите отново са преминали над Инусес.
Турските самолети са прихванати и изгонени от гръцките пилоти, в съответствие с международните правила, подчертава изданието.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Anadolu Agency:  Нужни са нови идеи, за да се разрeши кипърския въпрос

Anadolu Agency: Нужни са нови идеи, за да се разрeши кипърския въпрос

30 Март 2019 | 07:29 | Агенция "Фокус"
Анкара. Следващата седмица в турската част на Кипър ще се проведе конференция, на която ще се потърсят нови пътища за разрешаване на дългогодишния проблем с разделения остров, предава турската Anadolu Agency.
Намирането на решение може да се окаже невъзможно, след като на два пъти – в 2004 и 2017-та, се провалиха опитите да се преговаря под егидата на ООН. Освен това гръцката кипърска администрация гледа на турската страна като на малцинство.
Островът не може вече поне 55 години да намери трайно разрешаване на въпроса с разделението. Старата конституция на държавата, която даваше равин права и еднакъв статут на турските и гръцки кипърски граждани, беше отменена от гърците в 1963 година, точно тир години след създаването на Република Кипър. В 2002 година Кипър почти беше разрешил проблема си – тогавашният генерален секретар на ООН, Кофи Анан, предложи идеи на двете спорещи страни. Гърците отначало приеха плана на Анан за реунификация с кипърските турски общности, но малко преди референдума, те организираха кампания срещу него.
През 2004 година с референдум планът на Анан беше приет от близо 65 на сто от населението на Турската република в Северен Кипър, но 76 на сто от кипърските гласоподаватели го отхвърлиха.
В 2017 г. в Кранц-Монтана, Швейцария, се проведе среща под ръководство на Турция, Гърция и Великобритания. Гърците обаче отново проявиха нетолерантност към въпроса за равните права на двете общности и така провалиха самия преговорен процес.

Международна конференция за Кипър

Следващата седмица от 1 до 3 април в Източно-средиземноморския университет на Лефкоза, столицата на турски Кипър, ще се проведе конференция, на която ще се обсъждат алтернативни модели за разрешаване на Кипърския въпрос. Заявили са участие повече от 50 учени и експерти- практици от целия свят да обсъждат различни аспекти на проблема. Сред тях е например и въпросът как откриването на нефтените залежи в източната част на Средиземно море може да засегне темата. Един от нейните основни аспекти за дискусии ще е моделът „един остров, две държави“, конфедерация или две държави. Докладите ще бъдат издадени в сборник от издателството на медийната група „Шпрингер“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Турският министър на отбраната призова Гърция да се въздържа от провокации в Егейско море

„Макфакс“ (Македония): Турският министър на отбраната призова Гърция да се въздържа от провокации в Егейско море

29 Март 2019 | 14:27 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар призова Гърция да се въздържа от провокативни действия в Егейско море, като добави, че Анкара ще отговори на всички предизвикателства срещу суверенните й права, предава македонската информационна агенция „Макфакс“, като се позовава на гръцки медии.
В обръщение към група турски ветерани в Истанбул Акар заяви, че очаква всички страни да се въздържат от провокации и че всеки трябва да има предвид, че Турция ще отговори на всяко действие, насочено срещу нея.
„Няма да правим никакви отстъпки", увери турският военен министър.
Акар предупреди, че Анкара няма да се откаже от правата си в Егейско море. Отбелязвайки, че Турция е ангажирана с принципа на добросъседските отношения и разрешаването на проблеми в рамките на международното право, Акар отбеляза, че Анкара няма да жертва нито едно от правата си на – съгласно думите му – „нашата свята нация“.
По-рано тази седмица гръцкият министър на отбраната Евангелос Апостолакис отново подчерта растящата загриженост на Атина от поведението на Турция.
„Дългогодишният проблем е Турция, която има свой собствен план, действа по свой начин и не си сътрудничи добре със съседите си или със своите исторически съюзници", заяви Апостолакис. Коментирайки новата ескалация на напрежението между Атина и Анкара, той заяви, че Гърция има проблеми с Турция ежедневно.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Съюзът между Кипър, Гърция и Израел обслужва американските интереси

Kathimerini: Съюзът между Кипър, Гърция и Израел обслужва американските интереси

28 Март 2019 | 15:59 | Агенция "Фокус"
Атина. Отдавна Средиземно море е известно като Средно море, защото от векове е осигурявало основните начини за комуникация между империите и цивилизациите. Днешното Средиземно море възстановява голяма част от това историческо наследство, пише гръцкият Kathimerini.
Неограниченият потенциал на региона беше изцяло показан по време на шестата тристранна среща на върха между Кипър, Гърция и Израел, която се състоя в Ерусалим миналата седмица. Срещата беше особено забележителна, защото Съединените щати, представлявани от държавния секретар Помпео, също участваха за първи път.
Турция - някога пример за стабилност и източник на голям оптимизъм за мнозина на Запад - става все по-авторитарна и ненадеждна. Управлението на президента Реджеп Тайип Ердоган превърна външната политика на „нулеви проблеми със съседите“ в такава, в която Анкара има нулеви съседи, с които няма проблеми.
Две взаимосвързани кризи, една икономическа и другата, свързана с миграцията, разтърсиха Европейския съюз, започвайки с неговите държави-членки по Средиземноморието.
Изправени пред безпрецедентен брой външнополитически горещи точки, САЩ рискуват да бъдат прекалено слаби, за да отговорят адекватно на предизвикателствата в региона и да защитават американските интереси. Именно тук влизат Израел, Гърция и Кипър.
Първо, има ценностна привързаност - в американските национални интереси е да се подкрепят общества с еднакво мислене. Твърде дълго Вашингтон трябваше да се обърне към държави с съмнителни демократични пълномощия като свои партньори в региона. Този тристранен съюз от солидни западни демокрации разрушава шаблона.
Второ, Кипър, Гърция и Израел предоставят важни предимства за западните интереси в сигурността. Всяка държава вече сама е допринесла съществено и приемайки растящото си сътрудничество и координация в областта на борбата с тероризма, борбата с разпространението, търсенето и спасяването и морската сигурност на следващо ниво, Източното Средиземноморие и Югоизточна Европа ще станат по-безопасни.
И накрая, има неотдавнашни големи открития на природен газ и амбициозни планове за нови подводни тръбопроводи. Американските компании - Noble и ExxonMobil - вече са най-значимите играчи в изключителните икономически зони на Израел и Кипър. Само преди три седмици ExxonMobil обяви третото най-голямо находище на газ в света през последните две години край бреговете на Кипър.
В краткосрочен план, тези находки на природен газ ще помогнат на страните от Източното Средиземноморие да преминат от суров петрол като източник на производство на електроенергия и биха могли да предоставят икономически стимули за страни като Кипър, Египет, Гърция и Йордания, които излизат от икономическа криза или във всеки случай, силно се нуждаят от стимулиране. Освен това те осигуряват алтернатива на рисковата зависимост от руския газ, не само за страните от Източното Средиземноморие, но и за Балканите и Италия.
В дългосрочен план дипломацията в областта на енергетиката има потенциала да трансформира Източното Средиземноморие от просто географско предназначение до жизненоважен политически и икономически субект. Отдавна твърдим, че природният газ от Източното Средиземноморие може да бъде „стоманата и въглищата на 21-ви век“, припомняйки основата на днешния Европейски съюз.
Точно както взаимозависимостта на въглищата и стоманата спомогна за прекратяване на векове на конфликт в Западна Европа, енергията и електричеството могат да започнат да отдалечават Източното Средиземноморие от ерата на войни, тероризъм и несигурност.
САЩ се нуждаят от надеждни съюзници и за пръв път в историята на региона могат да гледат предимно на онези, които споделят интересите и ценностите. Гърция, Кипър и Израел са силни партньори, които могат да спрат вледните влияния в този регион и в по-широкия Близък изток.
Вашингтон трябва да задълбочи американското участие в тези тристранни срещи на високо равнище. И администрацията, и Конгресът, които вече имат гръцко-израелски алианс, трябва да проучат превръщането на тристранното сътрудничество в четиристранно партньорство.
По-стабилно, енергонезависимо и интегрирано Източно Средиземноморие ще промени играта в тази жизненоважна част на света и може да послужи като модел за бъдещо трансгранично развитие.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Сенатът на САЩ изтъкна геостратегическото значение на Гърция

Kathimerini: Сенатът на САЩ изтъкна геостратегическото значение на Гърция

22 Март 2019 | 21:12 | Агенция "Фокус"
Атина. Със специална резолюция по повод 198-та годишнина от гръцката независимост американският Сенат обръща внимание на геостратегическото значение на Гърция и отбелязва задълбочаващите се двустранни отношения, пише на електронната си страница гръцкият вестник Kаthimerini.
Документът, подписан от 27 американски сенатори, набляга на факта, че винаги в хода на времето Гърция е била посветена на ценностите на демокрацията и свободата.
Поставяйки ударение върху стабилния съюз между Гърция и САЩ, в резолюцията се изтъква значението на неотдавнашната визита на гръцкия външен министър Георгиос Катругалос във Вашингтон, домакин на първия Стратегически диалог между двете страни. Според американските сенатори, този диалог изтъква ролята, която Гърция има за САЩ като стълб на стабилността в Източното Средиземноморие и като важен съюзник в НАТО.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Посланикът на САЩ в Атина Джефри Пайт: Гърция е ключова за европейските енергийни маршрути

Посланикът на САЩ в Атина Джефри Пайт: Гърция е ключова за европейските енергийни маршрути

22 Март 2019 | 20:39 | Агенция "Фокус"
Атина. Гърция е в центъра на регионалните усилия за осигуряване на алтернативни енергийни маршрути за доставка на природен газ до Европа, според американския посланик в Атина Джефри Пайт, отбелязва електронното издание на водещия ежедневник в южната ни съседка Kathimerini.
В писмено послание до Първата международна конференция REH 2019 - Кипър-Гърция-Израел: Изследване и експлоатация на въглеводороди , която бе открита в северния гръцки град Кожани, Пайт подчерта, че развитието на залежите в Източното Средиземноморие сближава Гърция, Кипър, САЩ и Израел.
САЩ, съгласно думите му, са окуражени, че американските компании увеличават участието си в стремежите на региона за проучване за природен газ. Това, добави той, се потвърждава от неотдавнашното откриване на залежи от ExxonMobil в Блока 10 на Изключителната икономическа зона на Кипър и от сътрудничеството му с Total и Hellenic Petroleum за проучване за природен газ край западния бряг на Крит.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Според Хулиси Акар Егейско море и Кипър са в турските териториални води, гръцкият му колега призова Анкара да се въздържа от „неразумни изявления“

Kathimerini: Според Хулиси Акар Егейско море и Кипър са в турските териториални води, гръцкият му колега призова Анкара да се въздържа от „неразумни изявления“

22 Март 2019 | 16:41 | Агенция "Фокус"
Атина/Анкара. Министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар заяви, че Егейско море и Кипър влизат в териториалните води на страната му. Часове по-късно гръцкият му колега Евангелос Апостолакис призова Анкара да се въздържа от неразумни изявления, които подклаждат двустранното напрежение, отбелязва електронното издание на водещия атински ежедневник Kathimerini.
„Въпреки че сме във фаза, в която се борим да намерим начини да овладеем напрежението… [Акар] ни изненада с нещо ново, с нещо, които не се основава на разума”, подчерта Апостолакис, бивш началник щаб на гръцките въоръжени сили.
„Принципът на Гърция е да спазва международното право и договорите. Когато тези принципи са поставени под въпрос, се притесняваме…Не мисля, че изявленията [на Акар] може да бъдат взети на сериозно. [Турските официални лица] трябва да бъдат сериозни и да внимават какво казват. Не бива да пускат фойерверки, само за да направят впечатление“, коментира Апостолакис.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Заплахите на Турция и силата на Гърция

Kathimerini: Заплахите на Турция и силата на Гърция

22 Март 2019 | 04:08 | Агенция "Фокус"
Атина. Въпреки постоянните усилия на Гърция за ограничаване на напрежението с Турция в Егейско море и Източното Средиземноморие, като се избягват най-крайните реакции и изявления, климатът остава непоносим, пише в. Kathimerini.
Предстоящите местни избори в Турция отчасти обясняват прекомерната реторика на Реджеп Тайип Ердоган, но турският президент, който е известен с буйството си, не е сам в това. Други политици - от лидера на правителствения националистически коалиционен партньор, Девлет Бахчели и хардлайнера Мерал Акшенер до лидера на кемалистката опозиция, Кемал Кълъчдароглу - също правят всякакъв вид заплахи, някои, от които граничат с абсурдността.
Гръцко-турското уравнение не е толкова лесно, колкото някои от другата страна на Егейско море го представят. Гърция е сила, с която трябва да се съобразяват. Тя никога не е била описвана от експертите като безсилна или незначителна по отношение на военната мощ, и със сигурност не е „муха“, както заяви един турски официален представител преди няколко месеца.
Като държава-членка на НАТО - вторият най-голям разточител в отбраната след САЩ по отношение на БВП - в нестабилен регион, в който се намират множество бази, свои и други, и със значителен флот и военновъздушни сили, Гърция има отбранителни способности това не трябва да се омаловажава.
Тясната й връзка със Съединените щати, която наскоро разви по-стратегическо измерение, е друг важен параметър в усилията на страната да укрепи своите отбранителни способности.
Освен това тя непрекъснато изгражда и развива тристранни стратегически сътрудничества с Израел и Египет, които никой не може да пренебрегне, особено ако те са в един и същ географски район.
Срещата на върха между Гърция-Кипър-Израел, на която присъства американския държавен секретар, изпрати няколко символични и съществени послания до различни страни.
Това, което ни споменава по-горе, е, че Турция трябва да плати висока цена в икономическо и политическо отношение, както и в стратегически план, по отношение на всички неуместни действия.
Подготовката на всякакви избори винаги е период, който се поддава на хипербола в името на спечелването на обществена полза, но когато се стигне до атаки, Турция няма какво да спечели от този националистически популизъм.
Същото, разбира се, важи и за Гърция, където обстоятелствата понякога дават глас на политиците, които са опасно незрели. За щастие те са малко.
Във всеки случай, усилията на гръцката страна за климат на мирно съвместно съществуване, което е постоянен политически избор, който пресича партийните линии, не бива да се бърка със слабостта и със сигурност не трябва да бъде отхвърлена от Турция с арогантност и агресия.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Майк Помпео приветства „продуктивната“ тристранна среща на върха на Гърция, Израел и Кипър

Kathimerini: Майк Помпео приветства „продуктивната“ тристранна среща на върха на Гърция, Израел и Кипър

21 Март 2019 | 12:54 | Агенция "Фокус"
Ерусалим. Държавният секретар на САЩ приветства в „Туитър“ в четвъртък „продуктивната среща“ с лидерите на Гърция, Кипър и Израел в Ерусалим, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
„Имах продуктивна среща с лидерите на Израел, Гърция и Кипър по ключови въпроси в Източното Средиземноморие“, написа държавният секретар.
„САЩ подкрепят силно нашите демократични съюзници и техните усилия да разширят сътрудничеството и да инвестират в бъдещето на техните енергийни пазари“, добави Помпео.
В изявление в сряда Алексис Ципрас, Никос Анастасиадис, Бенямин Нетаняху и Помпео потвърдиха ангажимента си за сътрудничество в областта на енергетиката и сигурността и обещаха да „защитят от външните злокачествени влияния“ Източното Средиземноморие и Близкия изток.
В изявлението се казва още, че Помпео е подчертал подкрепата на САЩ за тристранния механизъм, създаден от Гърция, Израел и Кипър.
„Те приветстваха последните открития на природен газ в Източното Средиземноморие и потенциала им да допринесат за енергийната сигурност и диверсификацията“, се казва в съобщението.
„Нашата основна идея е много важна - да се създаде сигурна мрежа за прехвърляне на енергийни ресурси от региона на Източното Средиземноморие, от Израел, Кипър и Гърция, към Европа“, каза Ципрас накратко в началото на срещата на върха, визирайки изграждането на тръбопровода EastMed за пренос на газ от Израел и Кипър в Гърция и Италия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): Лидерите на Гърция, Кипър и Израел се споразумяха да се защитават от „зловредните влияния“ в региона

Kathimerini (Гърция): Лидерите на Гърция, Кипър и Израел се споразумяха да се защитават от „зловредните влияния“ в региона

21 Март 2019 | 08:56 | Агенция "Фокус"
Ерусалим. В съвместно изявление в сряда в Ерусалим лидерите на Гърция, Израел и Кипър и държавният секретар на САЩ Майк Помпео се споразумяха да продължат взаимодействието между четирите страни и да засилят сътрудничеството в областта на енергетиката и сигурността в Източното Средиземноморие, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
В своето изявление Алексис Ципрас, Бенямин Нетаняху, Никос Анастасиадис и Помпео потвърдиха ангажимента си за сътрудничество в областта на енергетиката и сигурността и обещаха да „защитят от външни зловредни влияния“ Източното Средиземноморие и по-широкия Близък изток.
Както се казва в документа, държавният секретар на САЩ е подчертал подкрепата на Вашингтон за тристранния механизъм, създаден от Гърция, Израел и Кипър.
„Те приветстваха последните открития на природен газ в Източното Средиземноморие и потенциала им да допринесат за енергийната сигурност и диверсификацията“, се казва в изявлението.
„Нашата основна идея е много важна – да се създаде безопасна мрежа за прехвърляне на енергийни ресурси от региона на Източното Средиземноморие, от Израел, Кипър и Гърция, до Европа“, заяви Ципрас накратко в началото на срещата на върха, визирайки планираното изграждане на Източносредиземноморския тръбопровод (EastMed Pipeline), по който трябва да тече газ от Израел и Кипър към Гърция и нататък към Италия.
Ципрас заяви, че неговото изграждане ще засили диалога за сигурността в един нестабилен регион и ще укрепи икономиките на трите страни.
През декември миналата година на петата тристранна среща на върха в Беершева в Израел беше сключено споразумение между трите страни за газопровода.
Както отбелязва вестникът, не се очаква никакво развитие по тръбопровода преди европейските избори през май, тъй като за това се изисква подписът на Рим, а Италия ще се заеме с въпроса чак след европейския вот.
Гръцкият премиер подчерта още, че през последните години и трите страни са се засилили.
„Нашето тристранно сътрудничество стана стратегическо, особено в сферата на енергетиката и сигурността“, заяви той и повтори думите на Нетаняху и Анастиадис, че присъствието на Помпео подчертава подкрепата на САЩ за сътрудничеството , тъй като „укрепва усилията и диалога по въпросите на енергетиката, сигурността и икономиката, както и предстоящите предизвикателства“.
Нетаняху, който описа тристранното сътрудничество като „едно от най-добрите регионални партньорства в световен мащаб“, каза, че участието на Помпео е дало на срещата на върха добавена стойност, докато Анастасиадис каза в „Туитър“, че Гърция, Кипър и Израел са надеждни американски партньори.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ANA-MPA: Гръцкият премиер e в Ерусалим за тристранна среща на върха за Източното Средиземноморие

ANA-MPA: Гръцкият премиер e в Ерусалим за тристранна среща на върха за Източното Средиземноморие

20 Март 2019 | 12:39 | Агенция "Фокус"
Атина. Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас ще вземе участие в тристранна среща на върха в Йерусалим, на която присъстват и лидерите на Кипър и Израел – Никос Анастасиадес и Бенямим Нетаняху, както и държавният секретар на САЩ Майк Помпео, предава държавната агенция ANA-MPA .
Алексис Ципрас, Никос Анастасиадис, Бенджамин Нетаняху и Майк Помпео ще обсъдят развитието в Източното Средиземноморие, както и сътрудничеството в областта на енергетиката, сигурността и отбраната, икономиката и миграцията.
Според правителствени източници, Ципрас ще подчертае, че безопасното прехвърляне на енергийни ресурси към Европейския съюз е един от основните стълбове на гръцката външна политика. Очаква се подписването на Междуправителственото споразумение за насърчаване на газопровода EastMed през следващите дни.
Според същите източници срещата подчертава подкрепата на Вашингтон за тристранното сътрудничество между Гърция, Кипър и Израел, като в същото време подчертава засилената роля на трите страни в развитието на сигурността и енергетиката в Източното Средиземноморие.
„Специално внимание ще бъде отделено на преговорите за енергийно сътрудничество при големи промени в енергийната карта на региона, в която нашата страна играе важна роля, както многократно е подчертавала Атина“, подчертава агенцията.
Перспективата за ангажиране на САЩ с тристранната схема бе обсъдена по време на американско-гръцкия стратегически диалог във Вашингтон през декември.
Гръцкият премиер ще бъде придружен от външния министър Йоргос Катругалос и министъра на околната среда и енергетиката Йоргос Статакис.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Израелският посланик в Кипър заяви, че „участието на САЩ с тристранната среща в Ерусалим е силен знак за подкрепа“

Kathimerini: Израелският посланик в Кипър заяви, че „участието на САЩ с тристранната среща в Ерусалим е силен знак за подкрепа“

20 Март 2019 | 05:40 | Агенция "Фокус"
Никозия. Участието на държавния секретар на САЩ Майк Помпео в шестата тристранна среща на върха между Кипър и Гърция и Израел в Ерусалим заедно с израелския премиер Бенямин Нетаняху, гръцкия премиер Алексис Ципрас и президента на Кипър Никос Анастасиадис “е силен знак за подкрепа за тристранната рамка и засиленото сътрудничество между нашите страни ”, каза посланикът на Израел в Кипър Сами Ревел, цитиран от кипърската редакция на гръцкия вестник Kathimerini.
В интервю за Кипърската информационна агенция CNA преди срещата на върха, посланикът също така заяви, че отношенията между Израел и Кипър и тристранното сътрудничество с Гърция "надхвърлят конкретните позиции на политическите партии", добавяйки, че неговата страна очаква "допълнително институционализиране на това сътрудничество. "
Ревел повтори подкрепата на страната си за суверенните права на Никозия в изключителната икономическа зона (ИИЗ), когато беше попитан за заявеното намерение на Анкара да започне сондажи в Източното Средиземноморие.
Очаква се енергийната сигурност и развитието на регионите да бъдат включени в дневния ред на тристранната среща на високо равнище, която се провежда в сряда.
"Израел напълно подкрепя бъдещото укрепване на тристранната рамка", заяви посланикът на Израел, като добави, че ясна цел е по-нататъшно засилване на съвместните действия на министерствата, организациите, изследователските институции и частния сектор.
Той посочи последната тристранна среща на върха, която се проведе в израелския град Беер Шева през декември 2018 г., като заяви, че тя предоставя „отлични примери“, като например практическо обучение за предприемачи и стартиращи фирми, много успешен бизнес форум, сътрудничество в областта на кибернетичната сигурност.
„Очакваме с нетърпение по-нататъшното институционализиране на това сътрудничество“, каза Ревел, когато го попитаха за постоянен секретариат, който се очаква да бъде открит в Никозия по-късно тази година, за да координира тристранното сътрудничество.
Във връзка с предстоящите избори в Израел, посланикът също беше попитан дали вижда бъдещи промени в политиката на страната му, в сравнение с тристранната схема или по-скоро очаква приемственост.
"Отношенията между Израел и Кипър, както и тристранното сътрудничество с Гърция надхвърлят конкретните позиции на политическите партии", каза той.
"Нашите връзки се основават на дълбоко приятелство и взаимно уважение, на общи ценности и обща визия за бъдещето", каза той, говорейки за "бъдеще на стабилност, сигурност и просперитет".
Той добави, че „заедно с други подобни страни, трябва да се изправим пред значителни предизвикателства, по-специално нарастващите заплахи от тероризъм и екстремизъм“ и отбеляза, че общите усилия са жизненоважни за отговор на бъдещите нужди. "Като близки съседи ще продължим да укрепваме партньорството си," каза той.
На тристранната среща на високо равнище в Беер Шева трите страни постигнаха споразумение по текста на Междуправителственото споразумение, което ще улесни популяризирането и изпълнението на проекта за тръбопровода ИстМед.
Запитан за бъдещето на проекта, посланикът каза, че „ИстМед представлява важна визия и стратегически вариант“ и може да допринесе за енергийната сигурност и диверсификацията на доставките за Европа. Той подчерта също, че посланикът на САЩ в Израел Дейвид Фридман присъства на срещата на върха, изразявайки подкрепата на САЩ за проекта.
"Ние продължаваме да изследваме и други големи енергийни проекти", каза израелският посланик, като отбеляза, че много важна област на сътрудничество е развитието на възобновяеми енергийни източници и енергийна ефективност. Това може да спести значителни разходи и да намали емисиите с цел опазване на околната среда, добави той.
Запитана за посланието на Израел към Анкара относно дейностите в ИИЗ на Кипър, Ревел заяви, че на предишни срещи на върха и трите страни се противопоставиха на всяко действие в Източното Средиземноморие и Егейско море, което може да предизвика загриженост за стабилността, да наруши международното право или да противоречи на добросъседските отношения.
"Както заявихме в миналото, Израел ясно зачита правата на Република Кипър при упражняване на суверенните си права в изключителната си икономическа зона", каза той, напомняйки споразумението за разграничаване на ИИЗ, което Израел и Кипър достигнаха през 2010 г.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): Гърция, Израел и Кипър формират военен съюз и потвърждават намерението си да построят газопровода ИстМед в присъствието на Майк Помпео

Kathimerini (Гърция): Гърция, Израел и Кипър формират военен съюз и потвърждават намерението си да построят газопровода ИстМед в присъствието на Майк Помпео

18 Март 2019 | 10:26 | Агенция "Фокус"
Атина. Тристранна среща на върха, между лидерите на Гърция, Израел и Кипър, която ще се състои в Ерусалим в сряда с участието на държавния секретар на САЩ Майк Помпео, трябва да подчертае намерението за построяване на Източносредиземноморския тръбопровод (EastMed Pipeline), по който да тече газ от региона към Европа, както и да изпрати ясно предупреждение към Турция, която е обвинявана, че предприема агресивни действия в Източното Средиземноморие, пише електронното издание на вестник Kathimerini.

Очаква се на срещата премиерите на Израел и Гърция Бенямин Нетаняху и Алексис Ципрас и президентът на Кипър Никос Анастасиадис, с подкрепата на Помпео, да направят кратко изявление за намерението си да формират военен съюз в региона под егидата на Вашингтон.
Изданието посочва, че САЩ са заинтересовани най-вече от перспективите в енергийния сектор и сферата на сигурността, а също така от възможно развиване на сътрудничеството за разработване на нови технологии.
Присъствието на Помпео в Йерусалим също се възприема като израз на подкрепа за Нетаняху, който е изправен пред няколко дела по обвинение за корупция преди парламентарните избори в Израел, насрочени за 9 април.
Първоначалният план бе да се подпише сделка за строителството на тръбопровода ИстМед още на срещата на върха, но тези планове бяха осуетени заради политически усложнения в Италия, до където трябва да стигне газопровода. Една от партиите в управляващата коалиция, „Движението 5 звезди“, възразява срещу планираното строителство в Пулия, в южната част на страната.
При всички случаи, коментира „Катимерини“, изразените намерения да се продължи с газопровода и да се задълбочи сътрудничеството в сигурността между тези страни в региона дразнят Турция, която има свои собствени намерения за енергийните ресурси в района.
В очевиден отговор на срещата на върха, Анкара е обявила военноморски маневри край Кипър в същия ден.
Турция съобщи, че ученията ще се проведат на 20, 22, 25, 27 и 29 март и резервира голям район на юг от Кипър, включително Блокове 1,7 и 8 от изключителната икономическа зона на острова, където е активен турския сондажен кораб Барбарос.
Кипър, който се оплака в Обединените нации от действията на Турция в региона е силно загрижена от обявените планове на Анкара да проучва за нефт и газ край острова.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Срещата за Източносредиземноморския газопровод изпраща строго послание

Kathimerini: Срещата за Източносредиземноморския газопровод изпраща строго послание

18 Март 2019 | 06:43 | Агенция "Фокус"
Ерусалим. Очаква се тристранната среща на върха между лидерите на Гърция, Израел и Кипър, която ще се състои в сряда в Ерусалим с участието на държавния секретар на САЩ Майк Помпео, да подчертае намерението да се изгради Източносредиземноморския газопровод за доставка на природен газ от Източното Средиземноморие до Европа, като същевременно изпраща строго послание към Турция за агресивната й дейност в региона, съобщава електронното издание на водещия атински ежедневник Kathimerini.
Ключовият интерес на Вашингтон към тристранната среща на върха е перспективата, която тя отваря за по-голяма сигурност в региона и в енергийния сектор, последвана от евентуално сътрудничество в развитието на нови технологии.
Присъствието на Помпео в Ерусалим също се възприема като израз на подкрепа за Нетаняху, който е изправен пред обвинения за корупция преди парламентарни избори, насрочени за 9 април.
Първоначалният план бе да се подпише сделката за Източносредиземноморския газопровод на срещата на върха, но това бе отложено на фона на политически катаклизми в Италия. Младши партньор в италианската коалиция възразява срещу планираното строителство в Пулия.
Във всеки случай, силното изявление за намерението да се продължи с тръбопровода, както и с по-тесен съюз за сигурност в региона, разтърси Турция, която има свои собствени гледни точки за енергийните ресурси в района.
В очевиден отговор на срещата на върха, Турция планира да извърши военноморска операция в Кипър в същия ден.
Анкара заяви, че учението ще се проведе на 20, 22, 25, 27 и 29 март и е запазила широк район на юг от Кипър, включително части от блокове 1, 7 и 8 на изключителната икономическа зона на острова, където действа изследователския кораб "Барбарос".
Кипър, който се оплака на Организацията на обединените нации по отношение на дейностите на Турция в района, остава загрижен за заявения от Анкара план за пробиване на газ от острова.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АНА-МПА: Помпео ще участва в тристранната среща между Гърция, Кипър, Израел

АНА-МПА: Помпео ще участва в тристранната среща между Гърция, Кипър, Израел

16 Март 2019 | 17:08 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният департамент на САЩ потвърди, че Майк Помпео ще участва в предстоящата тристранна среща на израелски, гръцки и кипърски държавни и правителствени ръководители, която ще се проведе в Йерусалим на 20 март. Помпео ще бъде в Йерусалим по време на втория етап от обиколка, която ще направи и в Бейрут и Кувейт, съобщава гръцката агенция „АНА-МПА“.
В съобщение на държавния департамент се казва, че по време на тристранната среща на върха Помпео ще обсъди „разискването на ключови въпроси за енергетиката и сигурността, пред които е изправен източно-средиземноморският регион“.
Що се отнася до по-широкия спектър от въпроси по време на посещението на Помпео в Израел, Държавният департамент съобщи:
„В Йерусалим секретарят ще се срещне с израелски официални лица, за да се ангажира с критичните регионални въпроси, включително противопоставяне на зловещото влияние на иранския режим и потвърждаване на непоколебимия ангажимент на САЩ за сигурността на Израел. Секретарят също така ще обсъди ангажимента на администрацията за наблюдение и борба с антисемитизма“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Ердоган разпалва напрежението в Егейско море

Kathimerini: Ердоган разпалва напрежението в Егейско море

16 Март 2019 | 16:18 | Агенция "Фокус"
Анкара. Коментари на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че страната му ще реагира всеки път, когато гръцки изтребители летят над Егейско море са описани от гръцкото външно министерство като „напълно неприемливи" и част от умишлено усилие на Анкара да поддържа напрежение, съобщава в. Kathimerini.
На фона на почти всекидневни нарушения на гръцкото въздушно пространство от турски изтребители, Ердоган каза че турските самолети отговарят само на действията на гръцките им колеги, които също правят същото. „Гръцките изтребители не са туристически самолети“, каза той, добавяйки, че ако „излитате, то и моите ще направят същото“.
„Когато понякога нашите самолети излитат над Егейско море, виждате самолети, които също излитат от Гърция. Но когато гръцките самолети започнат да излитат, ние пускаме нашите“, заяви той.
В отговор, гръцкото външно министерство излезе с изявление, в което се казва, че е неприемливо да се сравняват нарушенията на гръцкото въздушно пространство от турски изтребители с гръцки усилия да ги прихване. „Усилията на Турция да приравни полетите на турските военни самолети, които нарушават националния суверенитет на Гърция с мисиите за идентификация и прихващане, които Гръцките военновъздушни сили изпълняват в защита на националния суверенитет, са напълно неприемливи“, се казва в съобщение на министерството. То призова Турция да „осъзнае, че международното право трябва да бъде зачитано от всички и изцяло“.
„Турските военни самолети нарушават почти ежедневно гръцкото национално въздушно пространство, включително чрез прелитания на ниски височини над населени гръцки острови. Това е практика, която Гърция систематично осъжда и докладва както на двустранни, така и на компетентни международни органи“.
Скоро след коментарите на Ердоган, две двойки турски F-16 прелетяха над източните егейски острови Ойнус и Панагия в това, което се виждаше като знак от Анкара, че не само ще продължи да нарушава гръцкото въздушно пространство, но ще го прави и над населените острови.
Ердоган каза също, че Гърция се е снабдила с руските ракетни системи С-300, предшественикът на С-400, в опит да оправдае решението на правителството му да продължи с покупката на последните от Москва.
Неговите коментари бяха направени само дни преди следващата среща на гръцките и турските външни министри Йоргос Катругалос и Мевлют Чавушоглу, които ще обсъдят облекчаването на напрежението в Егейско море и свързаните с това мерки за изграждане на доверие.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Турция: Нашите законни полети в Егейско море не заплашват Гърция

Турция: Нашите законни полети в Егейско море не заплашват Гърция

16 Март 2019 | 11:45 | Агенция "Фокус"
Анкара. Гръцкото определение като „заплаха“ на полетите на Турция над Егейско море, е несъвместима с Алианса и добросъседските отношения, заяви Турция, в отговор на спора на страните от Егейско море, предава Anadolu Agency.
Изявление на гръцкото външно министерство за военните действия на Турция в Егейско море беше „странно“ както по отношение на времето, така и по отношение на съдържанието му, заяви в изявление Хами Аксой, говорител на турското външно министерство.
Турция смята, че свободното използване на международното въздушно пространство над Егейско море не трябва да представлява спорен въпрос между двете страни, каза Аксой.
"Гърция, от своя страна, претендира за 10 мили въздушно пространство над шестте мили от териториалните води в явно противоречие с международното право", добави той.
"Фактът, че Гърция възприема полетите на Турция - които са в съответствие с международното право - като заплаха и ги представя като нарушения, по никакъв начин не е съвместима със солидарността в рамките на НАТО и добросъседските отношения", каза Аксой.
В четвъртък турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че ако Гърция изпрати изтребители за прехващането на турски F-16 над Егейско море, то не бива да се изненадва, ако Турция отговори на гръцките полети по същия начин.
"Ако излетите, моят [изтребител] също ще излети", каза той в телевизионно интервю.
Но гръцкото външно министерство нарече забележките на Ердоган "напълно неприемливи", твърдейки, че турските полети нарушават гръцкия суверенитет.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Турски изтребители са нарушили гръцкото въздушно пространство

Kathimerini: Турски изтребители са нарушили гръцкото въздушно пространство

15 Март 2019 | 11:43 | Агенция "Фокус"
Атина. Двойка турски изтребители са нарушили въздушното пространство на Гърция в сутрешните часове на деня, съобщава електронното издание на атинския всекидневник Kathimerini.
Уточнява се, че двата F-16 от ВВС на Турция са прелетели над остров Инусес в източната част на Егейско море.
Според Генералния щаб на Гърция двата изтребители са направили първото си преминаване през малките островчета малко след 10:00 часа местно време (съвпада с българското време), на височина от 25 000 фута.
Няколко минути по-късно са се върнали и са преминали покрай островчето Панагия, на 18 000 фута височина.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Планират Източно-средиземноморският газопровод с подкрепата на САЩ

Kathimerini: Планират Източно-средиземноморският газопровод с подкрепата на САЩ

14 Март 2019 | 22:19 | Агенция "Фокус"
Ерусалим. В отговор на тристранната среща на върха следващата сряда в Ерусалим между Гърция, Израел и Кипър, с участието на държавния секретар на САЩ Майк Помпео, Турция обяви, че ще започне военноморски учения в същия ден край южното крайбрежие на средиземноморския остров и в част от изключителната му икономическа зона (ИИЗ), съобщава в. Kathimerini.
По време на срещата на върха, която получи благословията на Вашингтон, гръцкият премиер Алексис Ципрас, кипърският президент Никос Анастасиадис и техният израелски домакин Бенямин Нетаняху се очаква да подпишат споразумение, което ще проправи пътя за изграждането на източно-средиземноморския газопровод за пренос на природен газ от Източното Средиземноморие до Европа.
Турция заяви, че учението ще се проведе на 20, 22, 25 и 27 март и е запазило широка зона на юг от Кипър, включително части от блокове 1, 7 и 8 на ИИЗ на острова.
Изборът на зоната не изненадва, тъй като турският проучвателен кораб „Barbaros“ е активен в района.
Кипър, който е подал жалба до ООН за дейностите на Турция в района, продължава да се опасява от заявения от Анкара план за започване на сондаж за газ в южното крайбрежие на острова.
Срещата между тримата мъже идва и на фона на друг публичен спор между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и Нетаняху.
Ердоган нарече Нетаняху „крадец, който ръководи Израел“ и „тиранин“.
Позовавайки се на обвиненията в корупция, преследващи израелския премиер, Ердоган попита: „Защо съдят него и жена му? За кражба“.
„Вие сте тиранин. Вие сте тиранин, който избива 7-годишни палестински деца“, добави той.
Нетаняху отговори в социалните мрежи, наричайки Ердоган „диктатор, който изпраща десетки хиляди политически опоненти в затвора, извършва геноцид срещу кюрдите и окупира Северен Кипър“.
„Диктаторът на Турция Ердоган атакува демокрацията на Израел, докато турски журналисти и съдии запълват затворите му. Каква шега!“, написа той. „Най-добре е да не се замесва с Ерусалим, нашата столица от 3000 години. Ердоган може само да научи от нас как да уважава всяка религия и да защитава човешките права“, заяви Нетаняху.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Жан-Клод Юнкер и Мишел Барние преди речите им в ЕП за Брекзит. 18 септември 2019 г.
Жан-Клод Юнкер и Мишел Барние преди речите им в ЕП за Брекзит. 18 септември 2019...

ВИДЕО
Кмет на годината 2019
Кмет на годината 2019
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.