НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:42


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Kathimerini: Сенатът на САЩ изтъкна геостратегическото значение на Гърция

Kathimerini: Сенатът на САЩ изтъкна геостратегическото значение на Гърция

22 Март 2019 | 21:12 | Агенция "Фокус"
Атина. Със специална резолюция по повод 198-та годишнина от гръцката независимост американският Сенат обръща внимание на геостратегическото значение на Гърция и отбелязва задълбочаващите се двустранни отношения, пише на електронната си страница гръцкият вестник Kаthimerini.
Документът, подписан от 27 американски сенатори, набляга на факта, че винаги в хода на времето Гърция е била посветена на ценностите на демокрацията и свободата.
Поставяйки ударение върху стабилния съюз между Гърция и САЩ, в резолюцията се изтъква значението на неотдавнашната визита на гръцкия външен министър Георгиос Катругалос във Вашингтон, домакин на първия Стратегически диалог между двете страни. Според американските сенатори, този диалог изтъква ролята, която Гърция има за САЩ като стълб на стабилността в Източното Средиземноморие и като важен съюзник в НАТО.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Посланикът на САЩ в Атина Джефри Пайт: Гърция е ключова за европейските енергийни маршрути

Посланикът на САЩ в Атина Джефри Пайт: Гърция е ключова за европейските енергийни маршрути

22 Март 2019 | 20:39 | Агенция "Фокус"
Атина. Гърция е в центъра на регионалните усилия за осигуряване на алтернативни енергийни маршрути за доставка на природен газ до Европа, според американския посланик в Атина Джефри Пайт, отбелязва електронното издание на водещия ежедневник в южната ни съседка Kathimerini.
В писмено послание до Първата международна конференция REH 2019 - Кипър-Гърция-Израел: Изследване и експлоатация на въглеводороди , която бе открита в северния гръцки град Кожани, Пайт подчерта, че развитието на залежите в Източното Средиземноморие сближава Гърция, Кипър, САЩ и Израел.
САЩ, съгласно думите му, са окуражени, че американските компании увеличават участието си в стремежите на региона за проучване за природен газ. Това, добави той, се потвърждава от неотдавнашното откриване на залежи от ExxonMobil в Блока 10 на Изключителната икономическа зона на Кипър и от сътрудничеството му с Total и Hellenic Petroleum за проучване за природен газ край западния бряг на Крит.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Според Хулиси Акар Егейско море и Кипър са в турските териториални води, гръцкият му колега призова Анкара да се въздържа от „неразумни изявления“

Kathimerini: Според Хулиси Акар Егейско море и Кипър са в турските териториални води, гръцкият му колега призова Анкара да се въздържа от „неразумни изявления“

22 Март 2019 | 16:41 | Агенция "Фокус"
Атина/Анкара. Министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар заяви, че Егейско море и Кипър влизат в териториалните води на страната му. Часове по-късно гръцкият му колега Евангелос Апостолакис призова Анкара да се въздържа от неразумни изявления, които подклаждат двустранното напрежение, отбелязва електронното издание на водещия атински ежедневник Kathimerini.
„Въпреки че сме във фаза, в която се борим да намерим начини да овладеем напрежението… [Акар] ни изненада с нещо ново, с нещо, които не се основава на разума”, подчерта Апостолакис, бивш началник щаб на гръцките въоръжени сили.
„Принципът на Гърция е да спазва международното право и договорите. Когато тези принципи са поставени под въпрос, се притесняваме…Не мисля, че изявленията [на Акар] може да бъдат взети на сериозно. [Турските официални лица] трябва да бъдат сериозни и да внимават какво казват. Не бива да пускат фойерверки, само за да направят впечатление“, коментира Апостолакис.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Заплахите на Турция и силата на Гърция

Kathimerini: Заплахите на Турция и силата на Гърция

22 Март 2019 | 04:08 | Агенция "Фокус"
Атина. Въпреки постоянните усилия на Гърция за ограничаване на напрежението с Турция в Егейско море и Източното Средиземноморие, като се избягват най-крайните реакции и изявления, климатът остава непоносим, пише в. Kathimerini.
Предстоящите местни избори в Турция отчасти обясняват прекомерната реторика на Реджеп Тайип Ердоган, но турският президент, който е известен с буйството си, не е сам в това. Други политици - от лидера на правителствения националистически коалиционен партньор, Девлет Бахчели и хардлайнера Мерал Акшенер до лидера на кемалистката опозиция, Кемал Кълъчдароглу - също правят всякакъв вид заплахи, някои, от които граничат с абсурдността.
Гръцко-турското уравнение не е толкова лесно, колкото някои от другата страна на Егейско море го представят. Гърция е сила, с която трябва да се съобразяват. Тя никога не е била описвана от експертите като безсилна или незначителна по отношение на военната мощ, и със сигурност не е „муха“, както заяви един турски официален представител преди няколко месеца.
Като държава-членка на НАТО - вторият най-голям разточител в отбраната след САЩ по отношение на БВП - в нестабилен регион, в който се намират множество бази, свои и други, и със значителен флот и военновъздушни сили, Гърция има отбранителни способности това не трябва да се омаловажава.
Тясната й връзка със Съединените щати, която наскоро разви по-стратегическо измерение, е друг важен параметър в усилията на страната да укрепи своите отбранителни способности.
Освен това тя непрекъснато изгражда и развива тристранни стратегически сътрудничества с Израел и Египет, които никой не може да пренебрегне, особено ако те са в един и същ географски район.
Срещата на върха между Гърция-Кипър-Израел, на която присъства американския държавен секретар, изпрати няколко символични и съществени послания до различни страни.
Това, което ни споменава по-горе, е, че Турция трябва да плати висока цена в икономическо и политическо отношение, както и в стратегически план, по отношение на всички неуместни действия.
Подготовката на всякакви избори винаги е период, който се поддава на хипербола в името на спечелването на обществена полза, но когато се стигне до атаки, Турция няма какво да спечели от този националистически популизъм.
Същото, разбира се, важи и за Гърция, където обстоятелствата понякога дават глас на политиците, които са опасно незрели. За щастие те са малко.
Във всеки случай, усилията на гръцката страна за климат на мирно съвместно съществуване, което е постоянен политически избор, който пресича партийните линии, не бива да се бърка със слабостта и със сигурност не трябва да бъде отхвърлена от Турция с арогантност и агресия.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Майк Помпео приветства „продуктивната“ тристранна среща на върха на Гърция, Израел и Кипър

Kathimerini: Майк Помпео приветства „продуктивната“ тристранна среща на върха на Гърция, Израел и Кипър

21 Март 2019 | 12:54 | Агенция "Фокус"
Ерусалим. Държавният секретар на САЩ приветства в „Туитър“ в четвъртък „продуктивната среща“ с лидерите на Гърция, Кипър и Израел в Ерусалим, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
„Имах продуктивна среща с лидерите на Израел, Гърция и Кипър по ключови въпроси в Източното Средиземноморие“, написа държавният секретар.
„САЩ подкрепят силно нашите демократични съюзници и техните усилия да разширят сътрудничеството и да инвестират в бъдещето на техните енергийни пазари“, добави Помпео.
В изявление в сряда Алексис Ципрас, Никос Анастасиадис, Бенямин Нетаняху и Помпео потвърдиха ангажимента си за сътрудничество в областта на енергетиката и сигурността и обещаха да „защитят от външните злокачествени влияния“ Източното Средиземноморие и Близкия изток.
В изявлението се казва още, че Помпео е подчертал подкрепата на САЩ за тристранния механизъм, създаден от Гърция, Израел и Кипър.
„Те приветстваха последните открития на природен газ в Източното Средиземноморие и потенциала им да допринесат за енергийната сигурност и диверсификацията“, се казва в съобщението.
„Нашата основна идея е много важна - да се създаде сигурна мрежа за прехвърляне на енергийни ресурси от региона на Източното Средиземноморие, от Израел, Кипър и Гърция, към Европа“, каза Ципрас накратко в началото на срещата на върха, визирайки изграждането на тръбопровода EastMed за пренос на газ от Израел и Кипър в Гърция и Италия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): Лидерите на Гърция, Кипър и Израел се споразумяха да се защитават от „зловредните влияния“ в региона

Kathimerini (Гърция): Лидерите на Гърция, Кипър и Израел се споразумяха да се защитават от „зловредните влияния“ в региона

21 Март 2019 | 08:56 | Агенция "Фокус"
Ерусалим. В съвместно изявление в сряда в Ерусалим лидерите на Гърция, Израел и Кипър и държавният секретар на САЩ Майк Помпео се споразумяха да продължат взаимодействието между четирите страни и да засилят сътрудничеството в областта на енергетиката и сигурността в Източното Средиземноморие, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
В своето изявление Алексис Ципрас, Бенямин Нетаняху, Никос Анастасиадис и Помпео потвърдиха ангажимента си за сътрудничество в областта на енергетиката и сигурността и обещаха да „защитят от външни зловредни влияния“ Източното Средиземноморие и по-широкия Близък изток.
Както се казва в документа, държавният секретар на САЩ е подчертал подкрепата на Вашингтон за тристранния механизъм, създаден от Гърция, Израел и Кипър.
„Те приветстваха последните открития на природен газ в Източното Средиземноморие и потенциала им да допринесат за енергийната сигурност и диверсификацията“, се казва в изявлението.
„Нашата основна идея е много важна – да се създаде безопасна мрежа за прехвърляне на енергийни ресурси от региона на Източното Средиземноморие, от Израел, Кипър и Гърция, до Европа“, заяви Ципрас накратко в началото на срещата на върха, визирайки планираното изграждане на Източносредиземноморския тръбопровод (EastMed Pipeline), по който трябва да тече газ от Израел и Кипър към Гърция и нататък към Италия.
Ципрас заяви, че неговото изграждане ще засили диалога за сигурността в един нестабилен регион и ще укрепи икономиките на трите страни.
През декември миналата година на петата тристранна среща на върха в Беершева в Израел беше сключено споразумение между трите страни за газопровода.
Както отбелязва вестникът, не се очаква никакво развитие по тръбопровода преди европейските избори през май, тъй като за това се изисква подписът на Рим, а Италия ще се заеме с въпроса чак след европейския вот.
Гръцкият премиер подчерта още, че през последните години и трите страни са се засилили.
„Нашето тристранно сътрудничество стана стратегическо, особено в сферата на енергетиката и сигурността“, заяви той и повтори думите на Нетаняху и Анастиадис, че присъствието на Помпео подчертава подкрепата на САЩ за сътрудничеството , тъй като „укрепва усилията и диалога по въпросите на енергетиката, сигурността и икономиката, както и предстоящите предизвикателства“.
Нетаняху, който описа тристранното сътрудничество като „едно от най-добрите регионални партньорства в световен мащаб“, каза, че участието на Помпео е дало на срещата на върха добавена стойност, докато Анастасиадис каза в „Туитър“, че Гърция, Кипър и Израел са надеждни американски партньори.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ANA-MPA: Гръцкият премиер e в Ерусалим за тристранна среща на върха за Източното Средиземноморие

ANA-MPA: Гръцкият премиер e в Ерусалим за тристранна среща на върха за Източното Средиземноморие

20 Март 2019 | 12:39 | Агенция "Фокус"
Атина. Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас ще вземе участие в тристранна среща на върха в Йерусалим, на която присъстват и лидерите на Кипър и Израел – Никос Анастасиадес и Бенямим Нетаняху, както и държавният секретар на САЩ Майк Помпео, предава държавната агенция ANA-MPA .
Алексис Ципрас, Никос Анастасиадис, Бенджамин Нетаняху и Майк Помпео ще обсъдят развитието в Източното Средиземноморие, както и сътрудничеството в областта на енергетиката, сигурността и отбраната, икономиката и миграцията.
Според правителствени източници, Ципрас ще подчертае, че безопасното прехвърляне на енергийни ресурси към Европейския съюз е един от основните стълбове на гръцката външна политика. Очаква се подписването на Междуправителственото споразумение за насърчаване на газопровода EastMed през следващите дни.
Според същите източници срещата подчертава подкрепата на Вашингтон за тристранното сътрудничество между Гърция, Кипър и Израел, като в същото време подчертава засилената роля на трите страни в развитието на сигурността и енергетиката в Източното Средиземноморие.
„Специално внимание ще бъде отделено на преговорите за енергийно сътрудничество при големи промени в енергийната карта на региона, в която нашата страна играе важна роля, както многократно е подчертавала Атина“, подчертава агенцията.
Перспективата за ангажиране на САЩ с тристранната схема бе обсъдена по време на американско-гръцкия стратегически диалог във Вашингтон през декември.
Гръцкият премиер ще бъде придружен от външния министър Йоргос Катругалос и министъра на околната среда и енергетиката Йоргос Статакис.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Израелският посланик в Кипър заяви, че „участието на САЩ с тристранната среща в Ерусалим е силен знак за подкрепа“

Kathimerini: Израелският посланик в Кипър заяви, че „участието на САЩ с тристранната среща в Ерусалим е силен знак за подкрепа“

20 Март 2019 | 05:40 | Агенция "Фокус"
Никозия. Участието на държавния секретар на САЩ Майк Помпео в шестата тристранна среща на върха между Кипър и Гърция и Израел в Ерусалим заедно с израелския премиер Бенямин Нетаняху, гръцкия премиер Алексис Ципрас и президента на Кипър Никос Анастасиадис “е силен знак за подкрепа за тристранната рамка и засиленото сътрудничество между нашите страни ”, каза посланикът на Израел в Кипър Сами Ревел, цитиран от кипърската редакция на гръцкия вестник Kathimerini.
В интервю за Кипърската информационна агенция CNA преди срещата на върха, посланикът също така заяви, че отношенията между Израел и Кипър и тристранното сътрудничество с Гърция "надхвърлят конкретните позиции на политическите партии", добавяйки, че неговата страна очаква "допълнително институционализиране на това сътрудничество. "
Ревел повтори подкрепата на страната си за суверенните права на Никозия в изключителната икономическа зона (ИИЗ), когато беше попитан за заявеното намерение на Анкара да започне сондажи в Източното Средиземноморие.
Очаква се енергийната сигурност и развитието на регионите да бъдат включени в дневния ред на тристранната среща на високо равнище, която се провежда в сряда.
"Израел напълно подкрепя бъдещото укрепване на тристранната рамка", заяви посланикът на Израел, като добави, че ясна цел е по-нататъшно засилване на съвместните действия на министерствата, организациите, изследователските институции и частния сектор.
Той посочи последната тристранна среща на върха, която се проведе в израелския град Беер Шева през декември 2018 г., като заяви, че тя предоставя „отлични примери“, като например практическо обучение за предприемачи и стартиращи фирми, много успешен бизнес форум, сътрудничество в областта на кибернетичната сигурност.
„Очакваме с нетърпение по-нататъшното институционализиране на това сътрудничество“, каза Ревел, когато го попитаха за постоянен секретариат, който се очаква да бъде открит в Никозия по-късно тази година, за да координира тристранното сътрудничество.
Във връзка с предстоящите избори в Израел, посланикът също беше попитан дали вижда бъдещи промени в политиката на страната му, в сравнение с тристранната схема или по-скоро очаква приемственост.
"Отношенията между Израел и Кипър, както и тристранното сътрудничество с Гърция надхвърлят конкретните позиции на политическите партии", каза той.
"Нашите връзки се основават на дълбоко приятелство и взаимно уважение, на общи ценности и обща визия за бъдещето", каза той, говорейки за "бъдеще на стабилност, сигурност и просперитет".
Той добави, че „заедно с други подобни страни, трябва да се изправим пред значителни предизвикателства, по-специално нарастващите заплахи от тероризъм и екстремизъм“ и отбеляза, че общите усилия са жизненоважни за отговор на бъдещите нужди. "Като близки съседи ще продължим да укрепваме партньорството си," каза той.
На тристранната среща на високо равнище в Беер Шева трите страни постигнаха споразумение по текста на Междуправителственото споразумение, което ще улесни популяризирането и изпълнението на проекта за тръбопровода ИстМед.
Запитан за бъдещето на проекта, посланикът каза, че „ИстМед представлява важна визия и стратегически вариант“ и може да допринесе за енергийната сигурност и диверсификацията на доставките за Европа. Той подчерта също, че посланикът на САЩ в Израел Дейвид Фридман присъства на срещата на върха, изразявайки подкрепата на САЩ за проекта.
"Ние продължаваме да изследваме и други големи енергийни проекти", каза израелският посланик, като отбеляза, че много важна област на сътрудничество е развитието на възобновяеми енергийни източници и енергийна ефективност. Това може да спести значителни разходи и да намали емисиите с цел опазване на околната среда, добави той.
Запитана за посланието на Израел към Анкара относно дейностите в ИИЗ на Кипър, Ревел заяви, че на предишни срещи на върха и трите страни се противопоставиха на всяко действие в Източното Средиземноморие и Егейско море, което може да предизвика загриженост за стабилността, да наруши международното право или да противоречи на добросъседските отношения.
"Както заявихме в миналото, Израел ясно зачита правата на Република Кипър при упражняване на суверенните си права в изключителната си икономическа зона", каза той, напомняйки споразумението за разграничаване на ИИЗ, което Израел и Кипър достигнаха през 2010 г.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): Гърция, Израел и Кипър формират военен съюз и потвърждават намерението си да построят газопровода ИстМед в присъствието на Майк Помпео

Kathimerini (Гърция): Гърция, Израел и Кипър формират военен съюз и потвърждават намерението си да построят газопровода ИстМед в присъствието на Майк Помпео

18 Март 2019 | 10:26 | Агенция "Фокус"
Атина. Тристранна среща на върха, между лидерите на Гърция, Израел и Кипър, която ще се състои в Ерусалим в сряда с участието на държавния секретар на САЩ Майк Помпео, трябва да подчертае намерението за построяване на Източносредиземноморския тръбопровод (EastMed Pipeline), по който да тече газ от региона към Европа, както и да изпрати ясно предупреждение към Турция, която е обвинявана, че предприема агресивни действия в Източното Средиземноморие, пише електронното издание на вестник Kathimerini.

Очаква се на срещата премиерите на Израел и Гърция Бенямин Нетаняху и Алексис Ципрас и президентът на Кипър Никос Анастасиадис, с подкрепата на Помпео, да направят кратко изявление за намерението си да формират военен съюз в региона под егидата на Вашингтон.
Изданието посочва, че САЩ са заинтересовани най-вече от перспективите в енергийния сектор и сферата на сигурността, а също така от възможно развиване на сътрудничеството за разработване на нови технологии.
Присъствието на Помпео в Йерусалим също се възприема като израз на подкрепа за Нетаняху, който е изправен пред няколко дела по обвинение за корупция преди парламентарните избори в Израел, насрочени за 9 април.
Първоначалният план бе да се подпише сделка за строителството на тръбопровода ИстМед още на срещата на върха, но тези планове бяха осуетени заради политически усложнения в Италия, до където трябва да стигне газопровода. Една от партиите в управляващата коалиция, „Движението 5 звезди“, възразява срещу планираното строителство в Пулия, в южната част на страната.
При всички случаи, коментира „Катимерини“, изразените намерения да се продължи с газопровода и да се задълбочи сътрудничеството в сигурността между тези страни в региона дразнят Турция, която има свои собствени намерения за енергийните ресурси в района.
В очевиден отговор на срещата на върха, Анкара е обявила военноморски маневри край Кипър в същия ден.
Турция съобщи, че ученията ще се проведат на 20, 22, 25, 27 и 29 март и резервира голям район на юг от Кипър, включително Блокове 1,7 и 8 от изключителната икономическа зона на острова, където е активен турския сондажен кораб Барбарос.
Кипър, който се оплака в Обединените нации от действията на Турция в региона е силно загрижена от обявените планове на Анкара да проучва за нефт и газ край острова.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Срещата за Източносредиземноморския газопровод изпраща строго послание

Kathimerini: Срещата за Източносредиземноморския газопровод изпраща строго послание

18 Март 2019 | 06:43 | Агенция "Фокус"
Ерусалим. Очаква се тристранната среща на върха между лидерите на Гърция, Израел и Кипър, която ще се състои в сряда в Ерусалим с участието на държавния секретар на САЩ Майк Помпео, да подчертае намерението да се изгради Източносредиземноморския газопровод за доставка на природен газ от Източното Средиземноморие до Европа, като същевременно изпраща строго послание към Турция за агресивната й дейност в региона, съобщава електронното издание на водещия атински ежедневник Kathimerini.
Ключовият интерес на Вашингтон към тристранната среща на върха е перспективата, която тя отваря за по-голяма сигурност в региона и в енергийния сектор, последвана от евентуално сътрудничество в развитието на нови технологии.
Присъствието на Помпео в Ерусалим също се възприема като израз на подкрепа за Нетаняху, който е изправен пред обвинения за корупция преди парламентарни избори, насрочени за 9 април.
Първоначалният план бе да се подпише сделката за Източносредиземноморския газопровод на срещата на върха, но това бе отложено на фона на политически катаклизми в Италия. Младши партньор в италианската коалиция възразява срещу планираното строителство в Пулия.
Във всеки случай, силното изявление за намерението да се продължи с тръбопровода, както и с по-тесен съюз за сигурност в региона, разтърси Турция, която има свои собствени гледни точки за енергийните ресурси в района.
В очевиден отговор на срещата на върха, Турция планира да извърши военноморска операция в Кипър в същия ден.
Анкара заяви, че учението ще се проведе на 20, 22, 25, 27 и 29 март и е запазила широк район на юг от Кипър, включително части от блокове 1, 7 и 8 на изключителната икономическа зона на острова, където действа изследователския кораб "Барбарос".
Кипър, който се оплака на Организацията на обединените нации по отношение на дейностите на Турция в района, остава загрижен за заявения от Анкара план за пробиване на газ от острова.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АНА-МПА: Помпео ще участва в тристранната среща между Гърция, Кипър, Израел

АНА-МПА: Помпео ще участва в тристранната среща между Гърция, Кипър, Израел

16 Март 2019 | 17:08 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният департамент на САЩ потвърди, че Майк Помпео ще участва в предстоящата тристранна среща на израелски, гръцки и кипърски държавни и правителствени ръководители, която ще се проведе в Йерусалим на 20 март. Помпео ще бъде в Йерусалим по време на втория етап от обиколка, която ще направи и в Бейрут и Кувейт, съобщава гръцката агенция „АНА-МПА“.
В съобщение на държавния департамент се казва, че по време на тристранната среща на върха Помпео ще обсъди „разискването на ключови въпроси за енергетиката и сигурността, пред които е изправен източно-средиземноморският регион“.
Що се отнася до по-широкия спектър от въпроси по време на посещението на Помпео в Израел, Държавният департамент съобщи:
„В Йерусалим секретарят ще се срещне с израелски официални лица, за да се ангажира с критичните регионални въпроси, включително противопоставяне на зловещото влияние на иранския режим и потвърждаване на непоколебимия ангажимент на САЩ за сигурността на Израел. Секретарят също така ще обсъди ангажимента на администрацията за наблюдение и борба с антисемитизма“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Каthimerini: Държавният департамент потвърди участието на Майкъл Помпео в тристранната енергийна среща в Израел

Каthimerini: Държавният департамент потвърди участието на Майкъл Помпео в тристранната енергийна среща в Израел

16 Март 2019 | 09:26 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският държавен секретар Майкъл Помпео ще пътува в Израел, Ливан и Кувейт следващата седмица, включително на срещата между Гърция, Кипър и Изрел в Ерусалим за енергийната сигурност в Средиземно море, съобщи Държавният департамент в петък.
В Кувейт Сити Помпео ще се стреми към засилване на сътрудничеството в областта на отбраната, киберсигурността и търговията, заяви в изявление говорителят Робърт Паладино.
В Израел, който се подготвя за ключови избори следващия месец, той ще се срещне с кипърските и гръцките лидери, за да обсъди износа на природен газ за Европа, добави Паладино.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Нетаняху заяви, че Помпео ще участва в срещата между Израел, Гърция и Кипър

Kathimerini: Нетаняху заяви, че Помпео ще участва в срещата между Израел, Гърция и Кипър

7 Март 2019 | 01:41 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео ще посети Израел съвсем скоро, за да помогне с плана си за износ на природен газ за Европа с кипърските и гръцките партньори, заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху, предава гръцкият вестник Kathimerini.
Израел се надява да привлече няколко европейски страни в изграждането на 2000 километра газопровод, свързващ огромните източници на газ от Източното Средиземноморие с Европа, на цена от 7 милиарда долара.
„След няколко дни лидерите на Кипър и Гърция ще дойдат тук, заедно с... Помпео, за да придвижат газопровод от Израел до Европа през тези страни“, каза Нетаняху пред военноморски кадети в пристанищния град Хайфа.
Посолството на САЩ в Израел отказа коментар.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.