НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:26


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

AFP: „Тръмп трябва да разделя търговските и миграционните въпроси“

AFP: „Тръмп трябва да разделя търговските и миграционните въпроси“

4 Април 2019 | 22:45 | Агенция "Фокус"
Мексико. Мексиканският министър на икономиката призова президента на САЩ Доналд Тръмп да не смесва въпроса за незаконната имиграция в търговските отношения между двете страни, след като Тръмп заплаши да наложи тарифи на мексиканските автомобили, съобщава AFP.
„За мексиканското правителство е много важно въпросите за миграцията и търговията да бъдат разделени“, каза на пресконференция министърът на икономиката Грасиела Маркез Колин.
Нейните коментари дойдоха, след като Тръмп заплаши да наложи мита върху автомобили, внесени от Мексико, ако южната съседка на Съединените щати не направи повече, за да спре потока от мигранти без документи.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп заплаши да затвори отново границата с Мексико

AFP: Доналд Тръмп заплаши да затвори отново границата с Мексико

28 Март 2019 | 23:18 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът Доналд Тръмп в четвъртък отново заплаши, че ще затвори американско-мексиканската граница, твърдейки, че южният съсед на САЩ позволява на незаконните имигранти да я пресичат безпрепятствено, предава AFP.
„Може да затворя южната граница!“ - написа президентът в социалната мрежа „Туитър“
"Мексико не прави нищо, за да помогне да се спре потока от нелегални имигранти в страната ни. Те всички говорят и не предприемат никакви действия", пише той.
„По същия начин, Хондурас, Гватемала и Ел Салвадор вземат парите ни от години и не правят нищо“ – продължaва президентът.
Новата заплаха за затваряне на една от най-натоварените граници в света, разделяща две държави с огромни икономически и културни връзки, показва, че Тръмп подчертава стремежа си да направи имиграцията ключов фактор за кампанията за преизбиране през 2020 година, коментира AFP.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тhe Hill: Конгресът не събра мнозинство да отмени ветото на президента върху отмяната на извънредното положение

Тhe Hill: Конгресът не събра мнозинство да отмени ветото на президента върху отмяната на извънредното положение

26 Март 2019 | 20:47 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Конгресът не успя във вторник да отмени първото вето през мандата на президента Доналд Тръмп, въпреки че демократите , които имат мнозинство настояваха за отмяна на общонационалното извънредно положение за ситуацията на южната граница, пише електронното издание на американския вестник The Hill.
Камарата гласува с 248 срещу 181 гласа за да отмени ветото, но достигна границата от 290 гласа, или две трети от мнозинството, необходимо за преодоляване на ветото. Тръмп наложи вето по-рано този месец, за да отхвърли опита на Конгреса да блокира стремежа му да пренасочи средства от Пентагона за изграждане на стена по протежение на границата между САЩ и Мексико.
По-голямата част от републиканците в долната камара подкрепиха Тръмп във вторник, като само 14 конгресмени от Републиканската партия избраха да нарушат партийните линии и повторно да подкрепят отмяната на извънредното положение.
„Мъжете и жените, които рискуват живота си всеки ден, за да осигурят нашите граници, заслужават всички инструменти, от които се нуждаят, за да си свършат работата, включително и гранична стена“, каза Том Грейвс (републикански конгресмен от Джорджия)по време на дебата. "Чрез извънредното положение на президента Тръмп и неговото вето на Резолюция IV на Конгреса той действа решително, за да се справи с тази криза с правомощията, предоставени му от Конгреса."
Представителите на Републиканската партия, които гласуваха за отхвърляне на ветото на Тръмп поставиха под въпрос дали този ход нарушава Конституцията. Други твърдят, че прехвърлянето на милиарди долари от Министерството на отбраната може да има отрицателно въздействие върху военната готовност.
"Всички сме съгласни с необходимостта от сигурност на границите, така че искам да съм наясно с това, но трябва да разграничим необходимостта от сигурност на границите с това как ще стигнем до там и има конституционни опасения за това, каза пред CNN преди гласуването във вторник Браян Фицпатрик от Пенсилвания.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Пентагонът одобри 1 млрд. долара за граничната стена на Тръмп

AFP: Пентагонът одобри 1 млрд. долара за граничната стена на Тръмп

26 Март 2019 | 04:46 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Ръководителят на Пентагона Патрик Шанахан заяви, че е разрешил 1 млрд. долара за изграждане на част от стената, искана от президента Доналд Тръмп по протежение на американо-мексиканската граница, съобщава AFP.
Министерството на вътрешната сигурност поиска от Пентагона да построи 92 мили (18 км) ограда, да изгради и подобри пътищата и да инсталира осветление.
Шанахан „разреши на командира на инженерния корпус на армията на САЩ да започне планирането и одобри до 1 млрд. долара в подкрепа на министерството на вътрешната сигурност, митниците и граничния патрул“, се казва в изявление на Пентагона.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Пентагонът намира 12 млрд. долара за граничната стена на Тръмп

Washington Examiner: Пентагонът намира 12 млрд. долара за граничната стена на Тръмп

19 Март 2019 | 18:37 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Министерството на отбраната е определило 12,8 млрд. долара за възможно финансиране, което би могло да се използва, за да се изпълни призива на президента Тръмп за гранична стена, съобщава американското издание Washington Examiner.
Сенатор Джак Рийд разпространи 20-странична електронна таблица в Twitter.
Миналият месец Доналд Тръмп обяви извънредно положение на границата и заяви, че иска да използва 3,6 млрд. долара за проекти за гранични стени. В списъка на Пентагона се казва, че са открити възможни източници на финансиране, които „надвишават необходимата сума“.
Но не е ясно от кои проекти ще изтегли министерството на отбраната. Някои щати, на които са били отпуснати значително количество пари, които не са изразходвани, могат да получат удар.
Калифорния, например, притежава повече от 700 милиона долара за неизползвани военни конструкции. Хавай има повече от 400 милиона долара, които могат да бъдат използвани.
Повече от 200 милиона долара подобно финансиране, отпуснато за Хавай, Мейн, Ню Йорк, Северна Каролина, Гуам, Германия и Гуантанамо също са в списъка.
Рийд предупреди в съобщението си, че „военните бази във вашия щат могат да бъдат засегнати негативно“ от извънредното положение на Тръмп.
Конгресът прие резолюция, с която не одобрява стремежа на Тръмп за спешно финансиране, но Тръмп й наложи вето и не се очаква законодателите да имат достатъчно гласове, за да го отхвърлят. Противниците на хода на Тръмп все още се надяват, че съдебно отхвърляне може да попречи на Тръмп да харчи парите.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп наложи първото си вето за гарантиране на финансирането на стената с Мексико

AFP: Доналд Тръмп наложи първото си вето за гарантиране на финансирането на стената с Мексико

15 Март 2019 | 22:16 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп издаде първото вето след встъпването си в длъжност на поста в Белия дом, предава AFP.
Американският президент отмени решение на Конгреса с цел да осигури средства за изграждане на стената по границата с Мексико.
"Имам задължението да наложа вето на това решение", обяви Тръмп от Овалния кабинет.
Агенцията припомня, че ден по-рано Тръмп претърпя поражение, след като сенаторите, включително републиканците, гласуваха за прекратяване на извънредната ситуация на мексиканската граница, въведена по-рано от президента на САЩ.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Independent: Тръмп пострада, след като Сенатът гласува за прекратяване на обявеното извънредно положение на американско-мексиканската граница

Independent: Тръмп пострада, след като Сенатът гласува за прекратяване на обявеното извънредно положение на американско-мексиканската граница

15 Март 2019 | 03:07 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Доналд Тръмп претърпя неудобно поражение на Капитолийския хълм - втората му за два дни - след като републиканци се присъединиха към демократите в Сената, за да отменят декларацията му за национално извънредно положение, съобщава британският в. Independent.
В гласуване 59 гласа срещу 41, в което 12 републиканци се противопоставиха на президента, Сенатът прие мярка за отмяна на националното извънредно положение, обявено от Тръмп миналия месец, ход, който се разглежда като начин за заобикаляне на Конгреса, който отхвърли искането му за повече от 8 млрд. долара за финансиране на гранична стена.
Камарата на представителите вече прие законопроекта и сега той отива в Белия дом, където Тръмп е обещал за първи път да използва правото на вето. Всъщност, Тръмп веднага реагира на новините с едно-единствено съобщение, което казва: „ВЕТО!“.
Дали има достатъчен брой, за да се отхвърли очаквания ход на Тръмп - две трети от гласовете на двете камари на Конгреса са необходими, за да се отмени президентското вето - не е ясно.
Когато Доналд Тръмп обяви извънредното положение през февруари, той заяви, че приема мярката въз основа на националната сигурност.
„Говорим за нашествие в страната ни на наркотици, на трафиканти на хора, на всички видове престъпници и банди“, каза той.
„Не е необходимо да правя това, но бих предпочел да го направя много по-бързо“.
Републиканският лидер в Сената, Мич Макконъл, твърди, че президентът „действа в рамките на съществуващия закон“ и, че ако сенаторите не харесват правомощията, предоставени на президента по Закона за националните спешни случаи, „тогава те трябва да го променят“.
Гласуването отбеляза второто конгресно порицание за президента в толкова дни.
По-рано тази седмица сенаторите одобриха резолюция, която се стреми да сложи край на подкрепата на САЩ за коалицията, ръководена от Саудитска Арабия, във войната в Йемен. Белият дом заяви, че ще наложи вето на тази мярка.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Сенатът на САЩ смъмри Тръмп, гласува за прекратяване на извънредното положение

AFP: Сенатът на САЩ смъмри Тръмп, гласува за прекратяване на извънредното положение

14 Март 2019 | 21:29 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският Сенат изненадващо силно порица президента Доналд Тръмп, след като няколко републиканци се присъединиха към опозиционните демократи в гласуването за прекратяване на обявеното от него извънредно положение на южната граница, предава AFP.
Десетина републиканци подкрепиха прекратяването на извънредното положение на Тръмп, което той се надяваше да му осигури параван за алтернативно финансиране от правителството за защитната му стена по американско-мексиканската граница.
Опонентите предупредиха, че ходът на Тръмп е бил пресилен настояват да се гласува за ограничаване на неговата власт, за да се запази конституционно мандатното разделение на властите във Вашингтон.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
103 години Каймакчаланска епопея. 20 септември 2019 г.
103 години Каймакчаланска епопея. 20 септември 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.