НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:57


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

AFP: Удължаването на Брекзит не е „сигурно или автоматично“, заяви съветник на френския президент

AFP: Удължаването на Брекзит не е „сигурно или автоматично“, заяви съветник на френския президент

19 Март 2019 | 16:02 | Агенция "Фокус"
Париж. Възможното искане на Великобритания за продължаване на оставането в Европейския съюз след крайния срок от 29 март няма да бъде безрезервно прието, заяви съветник на френския президент Еманюел Макрон, съобщава AFP.
„Удължаването не е сигурно или автоматично“, каза съветникът, като повтори исканията на няколко официални лица от ЕС, че британският премиер Тереза трябва да представи ясни причини, поради които е необходимо отлагане.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Ангела Меркел ще се бори за организиран Брекзит „до последния час“

AFP: Ангела Меркел ще се бори за организиран Брекзит „до последния час“

19 Март 2019 | 13:41 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел заяви във вторник, че ще се бори до последния възможен момент за организиран Брекзит, като посочи, че интересите на Германия, Великобритания и Европейския съюз са поставени на карта, предава AFP.
„Ще се боря до последния час на крайния срок на 29 март за организирано излизане (на Великобритания от Съюза)“, заяви тя на конференция в Берлин.
„Няма много време, но все пак остават няколко дни“, констатира още тя.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Конституционен хаос след като третият вот за сделката по Брекзит беше блокиран

The Guardian: Конституционен хаос след като третият вот за сделката по Брекзит беше блокиран

19 Март 2019 | 04:17 | Агенция "Фокус"
Лондон. Правителството на Тереза Мей навлезе в конституционен хаос след като председателят на Камарата на общините не допусна премиерът да поиска трето гласуване от депутатите за нейната сделка по Брекзит. Това може да стане реален факт, ако се стигне до фундаментална промяна на самата сделка, пише днешният The Guardian.
В оставащите 11 дни до официалното напускане на Евросъюза от Великобритания, Мей е принудена да насочи плановете си към друг смислен вот, тъй като Джон Бъркоу обяви, че тя не може да изпита депутатите да гласуват за една и съща сделка, след като те самите я отхвърлиха вече на два пъти пир това с огромни разлики в гласувалите в нейна подкрепа и против. Междувременно бюрократите от ЕС се канят да й предложат нова дата, до която да се отложи Брекзит, за да се разреши кризата.
Като се ръководеше от парламентарните процедури, Бъркоу обяви, че въпросът „ може да не бъде отново повдигнат по време на една и съща сесия“, а това вече представлява „едно отдавна съществуващо и твърдо правило“, чиито корени са в прецедент от 1604 година. Сегашният казус трябва „да не се отличава от него като словесност, но да е различен по същина“, е казал председателят на Долната камара и така е намекнал, че трябва да има промяна в онова, което ЕС предлага.
Бъркоу няма да позволи ново гласуване на сделката по Брекзит, ако ЕС не се съгласи на нови промени, както и се случи. Изненадващата му намеса означава, че Мей ще трябва в четвъртък да отиде на лидерската среща в Брюксел с молба за дълго отлагане на правоприлагането на Член 50 от Лисабонския договор. Това на свой ред ще означава, че Обединеното кралство ще похарчи повече от 100 млн. паунда, за да участва в изборите за Европейски парламент.
По време на отлагането парламентът трябва да вземе решение как да излезе от задънената улица, потенциално през втори референдум, избори или междупартийно предложение за мек Брекзит. Алтернативата, според правителствени източници, е Мей да успее да договори с ЕС достатъчно дълго да се проточи действието на Член 50, пир което да се приеме специална „клауза за излизане“, която да дава възможност то да бъде прекратено в момента, в който нейната сделка мине в парламента преди европейските избори.
Съществува и опция, която не трябва да се пропуска, определяна като „ павиране, трасиране на вота„ – да се остави споразумението настрана, ако мнозинството в Долната камара се споразумее да прегледа отново цялата сделка.
Някои твърдолинейни консервативни брекзитиери са доволни, че се провалиха усилията на Мей да прокара проекта си. Те се надяват ЕС да наложи вето на удължаване на действието на Член 50 и Обединеното кралство да се види принудено да напусне Съюза на 29 март без сделка. Правителствени източници съобщават, че се обсъжда подобен сценарий, но с уговорката, че ЕС е твърде благосклонен да разреши удължаване на действието на станалия прословут Член 50-ти. Според един от тях, „съвсем ясно е, че мотивът на Председателя е да изключи възможността за смислен вот през тази седмица, което на практика означава начин да се запази вероятността за по-малко удължаване. Кара те да повярваш, че той иска по-продължително действие, при което парламентът ще овладее процеса и ще наложи мек Брекзит. Но ако човек мисли, че това не води до сделка, трябва да му кажа, че е на съвсем погрешен път – Бъркоу никога нямаше да постъпи така, ако целта му беше друга.“
В понеделник вечерта всички на Даунинг Стрийт 10 се бяха заключили да обсъждат как да заобиколят решението на парламентарния председател, за да усетят да постигнат нов смислен вот през другата седмица. Първоначално правителството беше шокирано от онова, което Бъркоу обяви, и не беше в състояние да коментира какво възнамерява Мей да предприеме като реакция. Късно в понеделник вечерта и министри, и други представители на Даунинг Стрийт отговаряха на всички въпроси по един и съши начин: „Това е нещо, което изисква точно и ясно да се обсъди и има нужда от малко време“.
Както каза един от министрите: „Точно когато изглеждаше, че редът ще се появи от хаоса и в един миг се надявахме, че сме постигнали достатъчно голяма подкрепа за сделката, Бъркоу измисли този мотив, за да възстанови хаоса“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Англиканската църква разговаря с привържениците на Брекзит на „чаша чай“

AFP: Англиканската църква разговаря с привържениците на Брекзит на „чаша чай“

19 Март 2019 | 00:48 | Агенция "Фокус"
Лондон. В разгара на политическата криза около напускането на ЕС от Великобритания Църквата на Англия е поканила в понеделник енориашите си да се включат в неформални дискусии за Брекзит, обявени като срещи „на чаша чай“, предава AFP.
Църквите са насърчавани да провеждат „срещи на кафе“ на 30 и 31 март, това е в края на решаващата седмица за изхода от дългите политически дебати, тъй като на 29 март е датата, определена отдавна като официална за излизането на Обединеното кралство от ЕС.
Девизът на тези срещи е „Заедно“ и под него ще започнат разговори, без значение какви са възгледите на енориашите за политическото събитие. "Надявам се, че всеки от нас ще се моли за страната ни в това съдбоносно време“, се казва в обръщение на Кентъбърийския архиепископ Джъстин Уелби, който се смята за духовен водач на световната Англиканска Църква. „В следващия един век Църквата ще се помни с начина, по който е реагирала в този съдбоносен миг в живота на нашата нация и страна“, твърди архиепископът, като е пояснил, че ще се „настоява за уважение към интегритета на различните позиции“.
Три години след референдума, когато 52 на сто от британците подкрепиха идеята за напускане на Евросъюза, страната продължава да е все тъй горчиво разделена.
Само след 11 дни проектът на сделката по Брекзит, предложен от премиера Тереза Мей, трябва да влезе в парламента, а в момента се наблюдава втвърдяване на позициите в цялото британско общество – както за, така и против.
Църквата на Англия наброява около 25 милиона покръстени членове в Уелс и Англия, въпреки бързия спад на доверие към самата нея през последните години.
Сред материалите, които Църквата разпространи, е и „Молитва за нацията“, с която се призовава „да обединим нашата нация и да поведем нашите лидери“. Има и други молитви, които се обръщат към Бог „да спаси нашата парламентарна демокрация“ и да помогне на Евросъюза, който „може да ръководи с мъдрост и просветление, с желание да бъде лидер и да позволи да го водят“.


Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Генералният солиситор на Обединеното кралство: Ние сме в голяма конституционна криза

Генералният солиситор на Обединеното кралство: Ние сме в голяма конституционна криза

18 Март 2019 | 19:45 | Агенция "Фокус"
Лондон. Има начини да се заобиколи правилото, което пречи на британския премиер Тереза Мей да постави за трети път на гласуване в парламента непроменена версия на сделката за Брекзит, но това ще бъде голям проблем за правителството, заяви Генералният солиситор (заместник-главен прокурор) в понеделник, цитиран от Reuters.
Робърт Бъкланд предложи перспективата за пророгация – прекратяване на парламентарната сесия преждевременно – като един от начините да се заобиколи правилото на председателя на законодателното събрание Джон Беркоу.
„Тук попадаме в голяма конституционна криза... Това ни принуждава да си помислим добре в непосредствена перспектива. Има начини това да бъде заобиколено – чрез пророгация на парламента и нова сесия – но в момента говорим не дни, а часове преди 29 март“, заяви Бъкланд пред BBC TV.
„Честно казано, можехме да минем и без това, но то е нещо, за което сега ще трябва да преговаряме и с което трябва да се справим“, каза още той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на британския парламент: Правителството не може да проведе ново гласуване за Брекзит със същата сделка

Председателят на британския парламент: Правителството не може да проведе ново гласуване за Брекзит със същата сделка

18 Март 2019 | 17:57 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британското правителство не може да подложи на гласуване в парламента сделката си за Брекзит, ако тя е „същата“ или „същата по същество“ на тази, която депутатите вече отхвърлиха, заяви председателят на британския парламент Джон Бекроу в понеделник, предава AFP.
„Това, което правителството не може законно да направи, е да представи отново на парламента същото предложение или по същество същото предложение“, каза Джон Беркоу пред народните представители.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Тереза Мей се обръща към Виена за помощ за Брекзит

Politico: Тереза Мей се обръща към Виена за помощ за Брекзит

18 Март 2019 | 08:50 | Агенция "Фокус"
Лондон/Брюксел. Правителството на Обединеното кралство проучва как да използва международната конвенция като потенциално средство за избягване на предпазния механизъм за ирландската граница, съобщава Politico в редакцията си за Европа.
В стремежа си да наложи споразумението на премира на Тереза Мей - и да спре забавянето на Брекзит от 21 месеца или повече - правителството на Обединеното кралство се обърна към неясна клауза от международен договор, за да докаже на твърдите евроскептици, че има изход по въпроса ирландската спирка.
С предложението за Брекзит, което вероятно ще бъде гласувано в Камарата на общините тази седмица за трети път, преди премиерът да замине за Брюксел в четвъртък, за да поиска удължаване на член 50, Лондон търси начини – според мнозина съмнителни - да се „затвори устата“ на опонентите.
Става въпрос за член 62 от Виенската конвенция - договор, който определя правилата за международни договори или правни споразумения между държави.
По силата на един вариант, посочен от секретаря на Брекзит Стив Баркли, Великобритания може да направи изявление, че ако има „непредвидени обстоятелства", произтичащи от прилагането на предпазния клапан, Лондон ще има право да заобиколи механизма.
Баркли потвърди, че Великобритания разглежда този сценарий в парламентарен отговор на консервативния депутат Джейкъб Рийс-Мог миналата седмица.
Баркли посочва едно възможно „непредвидено" обстоятелство в отговора си. Според него, ако Великобритания сметне, че защитата на отворената граница с Ирландия се окаже активно подкопаваща мирния процес, Лондон може да се опита да обяви споразумението за недействително.
Проблемът на правителството на Великобритания, според длъжностните лица на ЕС, е, че „непредвидените обстоятелства" едва ли са известни някому предварително.
Експерт по международно право, пожелал анонимност, увери, че аргументът от Виенската конвенция е „слаб". Правителствен служител от държава-членка на ЕС27 заяви, че Брюксел няма да бъде изненадан, ако през следващите дни бъде обяена подобна едностранна декларация.
Ако ЕС „прехапе колективния си език“, правителството на Великобритания се надява, че подкрепящите Брекзит ще затворят очите си за това, което мнозина експерти и представители на ЕС смятат за съмнително правно основание на опцията с Виенската конвенция, за да се постигне сделка.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Търговският министър на Великобритания: Правителството ще проведе трето гласуване за Брекзит само ако вярва, че може да спечели

Търговският министър на Великобритания: Правителството ще проведе трето гласуване за Брекзит само ако вярва, че може да спечели

17 Март 2019 | 13:12 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британското правителство ще проведе трето гласуване в Камарата на общините за сделката за Брекзит на премиера Тереза Мей тази седмица, ако вярва, че може да го спечели, заяви търговският министър на страната Лиъм Фокс в неделя, предава Reuters.
„Ще е трудно да обосновем нуждата от такова гласуване, ако знаем, че ще загубим“, заяви той пред Sky News.
Очаква се премиерът Тереза Мей да представи за гласуване от парламента своята сделка за излизане на Великобритания от Европейския съюз за трети път, след като депутатите я отвхрълиха категорично на два пъти.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Obsever: Брюксел се страхува, че британският парламент отново ще отхвърли споразумението

The Obsever: Брюксел се страхува, че британският парламент отново ще отхвърли споразумението

17 Март 2019 | 09:47 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Брюксел се опасява, че Камарата на общините на британския парламент няма да одобри проекта за споразумение с Европейския съюз относно условията за Брекзит, пише британският седмичник The Observer, като се позовава на дипломатически документи от срещата на посланиците на страните от ЕС.
Според публикацията, по време на срещата главният преговарящ на Европейския съюз Мишел Барние е заявил, че се съмнява в способността на британския премиер Тереза Май да привлече необходимата подкрепа на депутатите от Камарата на общините и да получи одобрение на сделката преди началото на срещата на ЕС на 21 март. Очаква се на срещата на върха лидерите на страните - членки на общността да одобрят все още неподаденото искане от Обединеното кралство за отлагане на Брекзит. Въпросът е от колко време ще има нужда Лондон и колко ще иска да му предостави Брюксел. Ако сделката бъде одобрена, според Мей ще е необходимо „кратко техническо забавяне“, но ако премиерът отново се провали, тогава страната може да се нуждае от много повече време.
По-рано беше съобщено, че Европейският съюз е готов да отложи Брекзит за три месеца (до края на юни), така че Великобритания да е напуснала ЕС към момента на първото заседание на новия Европейски парламент, изборите за който ще се проведат в края на май. Ключовият въпрос за ЕС е дали Обединеното кралство ще участва в тях. Изданието посочва, че в Брюксел се страхуват, че работата на Европейския парламент може да бъде парализирана, ако не бъдат избрани депутати от Обединеното кралство, а Лондон се нуждае от дълго забавяне - до края на 2020 година. Съобщава се, че Париж е категорично против отлагането на Брекзит за почти две години, а Берлин изисква максимална гъвкавост.
Публикацията също така съобщава, че в ЕС те се подготвят за евентуална оставка на Тереза Мей, ако Парламентът отхвърли сделката й за трети път, но в Брюксел не изключват, че след следващо поражение британският министър-председател може да подложи проекта за споразумение за Брекзит на четвърто гласуване . Представителите на ЕС, които разговаряха с участниците в срещата на посланиците, предупредиха, че наследникът на Мей може да опита отново да започне преговори отначало, но ЕС няма да приеме такава възможност.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 The Spectator: Защо Тереза Мей може би няма да проведе още един вот за Брекзит

The Spectator: Защо Тереза Мей може би няма да проведе още един вот за Брекзит

17 Март 2019 | 04:44 | Агенция "Фокус"
Лондон. Макар че премиерът иска да организира още един „смислен вот“за нейната сделка около Брекзит през следващата седмица, съвсем не е сигурно, че това може да се случи и тя ще избере такъв вариант, предупреждава The Spectator.
Най-близките й колеги са на мнение, че трябва да се появят едновременно две условия, за да може да се проведе гласуването, евентуално във вторник.
Първо в понеделник от северноирландската Демократично-юнионистка партия трябва да обявят, че са променили, най-сетне, мнението си и са решили да гласуват в нейна подкрепа. И все пак да сме наясно: няма логична причина защо трябва да го правят това, след като няма да има възможност в последната минута да се реши онова, което те най-много мразят в нейната сделка, а именно предпазният механизъм, според който границата на острова ще остане отворена съгласно документа, който ще се подпише за напускането.
Второто, съвсем очевидно, условие, което трябва да се появи, за да може Мей да има късмет с трети вот за ратификация на сделката й е нейните партийни организатори, предвождани от Джулиън Смит, да са напълно убедени, че наистина тя ще победи или поне ще намали до минимум вероятността да загуби отново.
Причината защо 10 или 20 гласа минимум като необходими й, за да спечели, е, че при това положение тя ще има кураж да настоява категорично , за четвърто гласуване. При тази ситуация би могла да убеди шест или дори 12 лейбъристки депутати допълнително да я подкрепят. В този миг, след като върху тях би се изсипал целия гняв на колегите им, ще имат възможност да отхвърлят и да се избавят от заповедите на своя лидер, Джеръми Корбин.
Следователно, първият закон на Брекзит гласи: „всичко е възможно“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Sunday Express: Бомбата на ЕС или как Брюксел и лейбъристите „планират да превърнат Англия и Франция в нов регион“

The Sunday Express: Бомбата на ЕС или как Брюксел и лейбъристите „планират да превърнат Англия и Франция в нов регион“

17 Март 2019 | 04:18 | Агенция "Фокус"
Лондон. Евросъюзът беше обвинен, че се опитва да „заличи Обединеното кралство от картата“, пише в днешния си брой британският The Sunday Express. Но се появи безбожно скандален план, според който части от Англия и Франция трябва да оформят нов регион със собствен флаг. Представиха го консервативните министри в 2011-та година.
В четвъртък британският парламент гласува за удължаване на действието на Член 50-ти от Лисабонския договор. Това се случи след като проектът на Мей за сделка по Брекзит за втори път в началото на отминалата седмица бе отхвърлен от депутатите. Това накара премиера да мине към следващия вариант – да настоява за удължаването му до 30 юни, ако през новата седмица парламентаристите одобрят развод и сделка във вторник. В събота сутринта обаче източници от Брюксел са разкрили, че ЕС-лидерите ще отхвърлят всеки опит на г-жа Мей да приключи с напускането на Великобритания до тази дата.
По данни на вътрешен човек, започнат с преговорите по Брекзит, лидерите на Евросъюза, под ръководството на Доналд Туск, председателя на Европейския съвет, само ще приемат „продължително удължаване на действието на Член 50-ти“. Те се страхуват, че на континента ще ги обвинят за невъзможността да отпадне варианта без сделка. Мнозина от най-влиятелните лидери, включително и Ангела Меркел, и Еманюел Макрон, „нямат вяра“ в способностите на Тереза Мей да си осигури подкрепата на Камарата на общините за мразената от тях нейна сделка по Брекзит. За тях единствен път да се избегне вариантът „без сделка“ е като се удължи срокът на преговорите и така се даде на премиера „достатъчно време да постигне консенсус с Уестминстър“
.
И докато г-н Туск води Ес към заговор, според който трябва да се отхвърлят кратките срокове и да се накаже Тереза Мей, на повърхността се появява друг заговор на Брюксел, според който „Обединеното кралство трябва да бъде заличено от картата“.
През 2011-та висше поставени представители в средите на консерваторите бяха разкрили подробности от ЕС-план „ да се промени физиономията на Великобритания“, като се поотреже малко от нея, за да се създаде нов регион, разположен от двете страни на Канала. Ако бъде одобрен този вариант ще обедини южна Англия и северна Франция в територия, наречена „АркаМанш“ със собствено знаме. Ерик Пиклс, министър от кабинета на торите, е наследил подробностите за този план от предшественика си в министерското кресло, когато в Уайтхол управляваха лейбъристите
Министърът за общините обяснява:“Лейбъристките министри хванаха мазоли докато заговорничеха с европейските бюрократи как да заличат Англия от картата и да подменят нашите исторически градчета, графства и големи градове с транснационални еврорегиони.
“Огромни суми от парите на данъкоплатците се похарчиха за безсмислени проекти на суетата. Аз възнамерявам да се боря с тези планове, да спра това прахосничество и да защитя националните и местни идентичности на Англия от изграждането на империята ЕС.”
„АркаМанш“ формално стартира в 2005 година с идеята да се създадат по-тесни връзки между местните съвети в южноанглийските графства и техните партньори от северна Франция. Това е бил един от 12-те трансгранични региона, които е трябвало да бъдат създадени по т.нар. ЕС-„интеррег(съкр. От между региони – бел. ред.)“ инициатива, която е критикувана като опит да се ерозират националните идентичности.
Думата „манш“ означава „ръкав“ – френското наименование за Ла Манша, на който пък във Великобритания казват Английски канал.
Според официални лица, ЕС-шефовете тихо мълком са наливали в тази идея по един милиард паунда годишно от парите на данъкоплатците в регионите и в 2011 година са настоявали значително да се повиши имиджа на АркМанш, дори и да се заплатят хиляди паунди.
ЕС-официалните чиновници вече са били замислили и нова „транснационална емблема“, която да се „пусне в обръщение“ в южна Англия и която нейните създатели описват като „серия от концентрични кръгове, символизиращи потока от проекти и акционери ” и "представляващи толкова много мостове между териториите ”.

Помощник от Уайтхол напада тази емблема като „цената, която се плаща, за да се унищожи знамето на Сейнт Джордж и Юниън Джак (националният флаг на Кралството. – бел. ред.). Сред планираните проекти за рекламата на „АркМанш“ е имало и серия от кръгови пътища, които да свързват северна Франция с южна Англия. На картите те са свършвали на бреговете на Канала и са се появявали отново от другата страна на френския бряг.
Подробностите се появиха само няколко дни, след като еврократите планираха да съберат още пари за брюкселските ковчежета.
За този проект Найджъл Фарадж смята, че е „съвършен европроект“. И пояснява: „никой не го иска, никой не говори за него и никой не знае за какво става дума. Най-голямата му гордост е логото му, което никога няма да спечели като награда значката „Блу Питър“, и кръговите пътища през канала.“


Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Анна Кръстева, политолог: Преговорите за Брекзит се водят не между Лондон и Брюксел, а сред политическия елит в Обединеното кралство

Проф. Анна Кръстева, политолог: Преговорите за Брекзит се водят не между Лондон и Брюксел, а сред политическия елит в Обединеното кралство

16 Март 2019 | 13:15 | Агенция "Фокус"
София. Преговорите за Брекзит се водят не между Лондон и Брюксел, а сред политическия елит в Обединеното кралство. Това каза за обзорното публицистично предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ политологът проф. Анна Кръстева, като обърна внимание, че именно в родината на парламентаризма – Великобритания, парламентаризмът е в задънена улица. Тя припомни, че европейските лидери винаги са били по-толерантни към британския премиер Тереза Мей, но този път са категорични, че топката е в ръцете на Лондон, който трябва да излезе с конкретно предложение. Не е възможен печеливш за всички сценарий, уточни проф. Кръстева. Според нея има немалка вероятност Великобритания да ни изненада с тотално обръщане на вота и подкрепа на сделката на Тереза Мей на третото гласуване, за да не се отложи Брекзит за още по-дълго. „Два са възможните сценарии, като и двата са обединени около това, че трябва да има солиден аргумент – и за кратко, и за дълго продължение. Що се касае до краткото продължение – до 30 юни и края на европейските избори британският парламент трябва да излезе с подкрепа на сделката между Тереза Мей и ЕС. Това е лесният и най-работещ сценарий, за който вече е получена подкрепата на Общността – чака се единствено тази на Уестминстър. Вторият възможен сценарий е искане на по-дълго продължение, когато ще се говори за нов тип споразумение, по-близко до Норвежкия сценарий на отношения с ЕС. Той включва участие в Митническия съюз и в Европейското икономическо пространство, но не в институциите и в процеса на взимане на решение“, обясни проф. Анна Кръстева и уточни, че институционалните и юридически въпросителни пред втория сценарий са много сериозни. За момента първият – кратко техническо отлагане до 30 юни – е ясен и работещ, но чака своята развръзка на 20 март, когато ще стане ясно дали отхвърлилите вече плана за Брекзит консерватори ще обърнат вота си, обясни политологът. Според нея оставането в Митническия съюз би било добре за границата между двете части на Ирландия, но ще изисква специална разновидност на Норвежкия сценарий в отношенията му с ЕС, а такъв не е обсъждан и подкрепен до момента.
Милослава АНГЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Хайко Маас допуска възможността за кратка отсрочка за Брекзит

ТАСС: Хайко Маас допуска възможността за кратка отсрочка за Брекзит

16 Март 2019 | 11:34 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският външен министър Хайко Маас признава възможността за отлагане на Брекзит, за да се предотврати хаосът при напускане на Обединеното кралство без споразумение с ЕС, цитиран от TACC.
"Никой не може да желае хаотичен Брекзит. По-добре е да направи още една обиколка на честта с малко закъснение, преди да стигнем до това", пише Маас в събота на своята страница в социалната мрежа „Туитър“.
"Не трябва да пренебрегваме възможността за предотвратяване на излизане без сделка", каза министърът. В същото време, според него, "отлагането има смисъл само ако Лондон каже какъв е неговият план".

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Франс Тимерманс  призова Великобритания да остане в митническия съюз след Брекзит

ТАСС: Франс Тимерманс призова Великобритания да остане в митническия съюз след Брекзит

16 Март 2019 | 11:05 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Първият заместник-председател на Европейската комисия (ЕК) Франс Тимерманс представи условията на отлагането на Брекзит и прикани британците да останат в митническия съюз на Европейския съюз. Той направи това изявление в интервю, публикувано в събота от германската медийна група Funke, цитирано от TACC.
"Ако британците се нуждаят от забавяне, тогава трябва да знаем защо", каза Тимерманс. "Докато това не е ясно, Брекзит може да бъде отложен само за две седмици, с единствената цел да се предотврати хаотичното напускане на 29 март," каза той.
Както подчерта заместник-председателят на ЕК, през това време Лондон трябва да каже какво иска. "Да се организират нови избори? Да се проведе нов референдум? Само след това можем да говорим за отлагане с няколко месеца", отбеляза той.
Тимерманс смята, че Обединеното кралство може остане в митническия съюз на ЕС. "Може би мнозинството в британския парламент ще подкрепи това", каза той. "Британците гласуваха за напускането на ЕС, а не на митническия съюз", каза политикът. По думите му Брекзит "ще бъде най-голямата трагедия в историята на ЕС".
По-рано британският парламент подкрепи предложението на правителството да отложи оттеглянето на Обединеното кралство от Европейския съюз за по-късна дата. По време на гласуването в Камарата на общините в четвъртък 412 депутати подкрепиха отлагане на Брекзит, 202 бяха против.
Сега британското правителство трябва да изпрати искане до ЕС за така нареченото техническо отлагане на датата на Брекзит до 30 юни, ако Камарата на общините одобри до 20 март проект на споразумение с ЕС , което премиерът Мей успя да постигне по време на преговорите с Брюксел. Ако това не се случи, кабинетът ще изисква отлагане на Брекзит за по-дълъг период, чиято продължителност ще трябва да бъде съгласувана с ЕС.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: С Тереза Мей „е свършено“

The Telegraph: С Тереза Мей „е свършено“

16 Март 2019 | 06:07 | Агенция "Фокус"
Лондон. „Тереза Мей „е свършена“ и трябва „бъде промушена с нейната сабя“. Това е цената за сделката й по излизането на Великобритания от Европейската общност, за да спечели смислен вот“ според помощници на премиера, пише съботното издание TheTelegraph.
Според висши помощници на премиера, тя трябва да бъде оставена да си подготви график за напускане на поста, ако иска смислен вот за сделката по Брекзит.
Вестникът е научил, че двама висши служители на Даунинг Стрийт са уверени, че премиерът ще бъде „промушен със собствената й сабя“ и обявиха, че трябва да избегне това, за да докаже, че може „да си тръгне с достойнство“.
Те вярват, че Мей завинаги и трайно „изгуби доверието на евроскептиците“. Тя ще трябва да потърси нов лидер за Консервативната партия, когото да предложи на конференцията през октомври.
Този сигнал идва малко преди края на седмицата, за когато премиерът е планирала да прекара времето си с консервативните евроскептици и депутатите от Демократичната юнионистка партия за трети смислен вот по нейния проект.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Огнян Златев, ЕК: Хаосът около Брекзит е във Великобритания, а не в Брюксел

Огнян Златев, ЕК: Хаосът около Брекзит е във Великобритания, а не в Брюксел

15 Март 2019 | 19:01 | Агенция "Фокус"
София. Хаосът около Брекзит е във Великобритания, а не в Брюксел. Това каза ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев в предаването „Още от деня" по БНТ.
„За съжаление това е част от ежедневието на XXI век", коментира Златев терористичния акт в Нова Зеландия. Според него трябва да се противопоставим твърдо и открито на всякакви опити да се наруши демократичния начин на живот.
Относно тона по време на предстоящата предизборна кампания и това дали агресивният тон, подбуждащ към ксенофобия и насилие, ще вземе връх, Огнян Златев посочи: „Сигурно ще има опити тази реторика да вземе връх и да се чува все по-отчетливо. По предложение на Европейската комисия по-големите онлайн платформи постигнаха споразумение, съдържанието с ксенофобски характер, подбуждащо към ислямофобия, към насилие се премахва много бързо, защото доброволно тези онлайн платформи са го възприели като форма на реакция".
Огнян Златев коментира и все така неясната ситуация около Брекзит. „Ако погледнете профила на тези гласоподаватели във Великобритания, които са подкрепили излизането от Европейския съюз, ще видите, че нагласа срещу Европейския съюз, някакви антиевропейски чувства изобщо не присъстват. Това са хора, които не са доволни от това, че са сами, че някой ги е отхвърлил от обществото", посочи ръководителят на Представителството на ЕК. На въпрос как би описал ситуацията на Острова, Златев отговори: „Ситуацията е хаос и не е приятна за никого. Това се случи преди повече от две години, ние преговаряме повече от две години и до ден днешен не можем да разберем какво се очаква от нас, 27-те". Според ръководителя на Председателството на Европейската комисия в България хаосът около Брекзит се случва във Великобритания, не и в Брюксел. Той акцентира, че споразумението, което е постигнато между представителите на Европейския съюз и преговарящите от страна на правителството в Уестминистър, в максимална степен отчита правата и на двете страни - и на гражданите на Европейския съюз, и на гражданите на Великобритания.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Париж изиска от Лондон „ясен“ отговор за Брекзит до срещата на върха на ЕС

AFP: Париж изиска от Лондон „ясен“ отговор за Брекзит до срещата на върха на ЕС

15 Март 2019 | 14:14 | Агенция "Фокус"
Берлин. Правителството на Обединеното кралство трябва да предложи „ясен“ отговор за намеренията си за Брекзит преди срещата на върха на Европейския съюз следващата седмица. Това се казва в изявление от Елисейския дворец в Париж, след като британските депутати подкрепиха забавянето на излизането на страната от структурите на Общността, предава AFP.
„Без никаква яснота не е възможно решение", се казва в съобщението на пресслужбата на президента Еманюел Макрон. Ако настоящото споразумение за оттегляне бъде отхвърлено, трябва да бъде представен „ясен и нов алтернативен план", в противен случай Великобритания ще трябва да напусне ЕС без сделка, се казва още в текста.
По-рано официален Берлин призова Лондон да предложи на Европейския съюз „жизненоспособен“ план за Брекзит с оглед приближаващата планирана дата за излизането на Обединеното кралство от Общността.
Преди срещата на върха на следващата седмица говорителят на канцлера Ангела Меркел Щефан Зайберт заяви, че Берлин приветства гласуването на британския парламент в сряда срещу Брекзит без споразумение. „Въпреки това е ясно, че следващите стъпки, следващото предложение за напредъка трябва да дойде от Великобритания“, подчерта Зайберт пред репортери.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Германия призова Великобритания да предложи решение на ЕС за Брекзит

AFP: Германия призова Великобритания да предложи решение на ЕС за Брекзит

15 Март 2019 | 13:37 | Агенция "Фокус"
Берлин. Официален Берлин призова Лондон да предложи на Европейския съюз „жизнеспособен“ план за Брекзит с оглед приближаващата планирана дата за излизането на Обединеното кралство от Общността, предава AFP.
Преди срещата на върха на следващата седмица говорителят на канцлера Ангела Меркел Щефан Зайберт заяви, че Берлин приветства гласуването на британския парламент в сряда срещу Брекзит без споразумение.
„Въпреки това е ясно, че следващите стъпки, следващото предложение за напредъка трябва да дойде от Великобритания“, подчерта Зайберт пред репортери.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Туск настоява лидерите на ЕС да бъдат отворени за дълго отлагане на Брекзит

The Guardian: Туск настоява лидерите на ЕС да бъдат отворени за дълго отлагане на Брекзит

15 Март 2019 | 02:36 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Доналд Туск насърчава лидерите на Европейския съюз да обмислят дълго отлагане на Брекзит, за да позволят на Обединеното кралство да преосмисли целите си в преговорите, след като Камарата на общините гласува в подкрепа на разширяването на член 50, пише в. The Guardian.
В очевидно изместване на червените линии на ЕС, председателят на Европейския съвет предложи още преди депутатите да гласуват, че продължително удължаване след 29 март може да бъде предоставено само за да се даде време на Уестминстър да се коригира.
Досега властите настояваха, че свикване на избори или втори референдум може да оправдае отлагането на Брекзит повече от няколко месеца.
„По време на моите консултации преди срещата на върха на ЕС през следващата седмица, аз ще призова лидерите на ЕС да бъдат отворени за дълго удължаване, ако Обединеното кралство намери за необходимо да преосмисли стратегията си за Брекзит и да изгради консенсус около нея“, заяви Туск.
Въпреки това, говорител на Европейската комисия изрази безпокойството в Брюксел относно последиците от продължително удължаване, след като депутатите гласуваха с 413 гласа срещу 202, за да отложат Брекзит поне до 30 юни.
„Искането за удължаване на член 50 изисква единодушното съгласие на всички 27 държави-членки", каза говорителят. „Европейският съвет ще трябва да разгледа подобно искане, давайки приоритет на необходимостта да се гарантира функционирането на институциите на ЕС и като се вземат предвид причините и продължителността на евентуално удължаване“.
Ходъд на Туск в подкрепа на потенциално продължително удължаване ще се разглежда от някои като опит да се помогне на Мей да уплаши про-Брекзит настроените да подкрепят сделката й или да се сблъскат с продължителен допълнителен период на членство в ЕС, през който рискът от по-мек Брекзит или втори референдум ще се повиши.
Но това също отразява опасението, че кратко удължаване от няколко месеца няма да разреши никой от въпросите в Уестминстър, което ще направи сценарий без сделка възможен това лято.
27-те държавни и правителствени ръководители не са съгласни по въпроса за удължаване, но ще трябва да стигнат до единодушно мнение, когато се срещнат на срещата на върха в Брюксел на 21 и 22 март.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Великобритания одобри отлагането на Брекзит, отхвърли втори референдум

Daily Sabah: Великобритания одобри отлагането на Брекзит, отхвърли втори референдум

14 Март 2019 | 23:19 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британските законодатели гласуваха с огромно мнозинство, за да потърсят отлагане на излизането на Великобритания от Европейския съюз, като подготвиха сцената за премиера Тереза Мей да поднови усилията си за одобряване на споразумението за развод от парламента, пише турският в. Daily Sabah.
Законодателите одобриха изявление с 412 гласа „за“ срещу 202 гласа, в което се посочва възможността да се поиска кратко отлагане, ако сделка за Брекзит може да бъде договорена до 20 март - или по-дълго забавяне, ако не може да се постигне споразумение навреме.
Само 15 дни преди Великобритания да напусне Европейския съюз, Мей използва заплахата от дълго отлагане, за да накара поддръжниците на Брекзит в нейната консервативна партия най-накрая да подкрепят споразумението й.
Новото гласуване по сделката й вероятно ще е следващата седмица, когато тези законодатели ще трябва да решат дали да подкрепят споразумение, което според тях не предлага истинско отделяне от ЕС, или да приемат, че Брекзит може да бъде овладян или дори осуетен от продължително отлагане.
По-рано депутатите гласуваха с 334 гласа срещу 85 срещу втори референдум за членството в ЕС. Повечето опозиционни лейбъристи не подкрепиха мярката и дори участниците в кампанията за така нареченото народно гласуване казаха, че все още не е правилно парламентът да гласува по въпроса.
Правителството едва оцеля при опит да даде на депутатите контрол върху парламентарния дневен ред на 20 март с цел принудително обсъждане на алтернативни варианти за Брекзит на по-късна дата.
Говорителят на Мей заяви по-рано, че тя ще постави сделката си за Брекзит, сключена след две години и половина преговори с ЕС, на друго гласуване „ако се смята, че си струва“.
През 2016 г. британците гласуваха с 52-48% на референдум да напуснат ЕС, решение, което не само раздели основните политически партии, но и разкри дълбоки разриви в британското общество.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Британският парламент гласува за отлагане на Брекзит и нов вот за сделката на Тереза Мей

AFP: Британският парламент гласува за отлагане на Брекзит и нов вот за сделката на Тереза Мей

14 Март 2019 | 20:45 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският парламент в четвъртък одобри с голямо мнозинство Лондон да поиска отлагане на Брекзит от Брюксел и провеждане на ново гласуване за отхвърлената вече два пъти сделка на премиера Тереза Мей в скоро време, предава AFP.
412 депутати гласува „за“ срещу 212 „против“ предложението на правителството.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Светослав Малинов, евродепутат:  Най-лошият вариант за напускане на Великобритания без споразумение няма да се случи

Светослав Малинов, евродепутат: Най-лошият вариант за напускане на Великобритания без споразумение няма да се случи

14 Март 2019 | 20:27 | Агенция "Фокус"
София. Най-лошият вариант за напускане на Великобритания без споразумение няма да се случи. Това каза за обзорното предаване "Това е България" на Радио "Фокус" евродепутатът от ДСБ/ЕНП Светослав Малинов. От тук нататък ще има поредица от гласувания в британския парламент. С какъв мандат ще отиде премиерът им Тереза Мей на срещата на върха на 21-22 март, за да помоли за отсрочка, въз основа на какво и колко дълга ще бъде, ще се разбере тогава. Според Малинов ще има отсрочка и тя ще е по-дълга от 6 месеца и Великобритания ще трябва да участва на евроизборите, а в момента на напускане на ЕС, те ще напуснат и ЕП. „Брекзит без споразумение щеше да постави десетки хиляди българи във Великобритания на изключителен стрес и много хора щяха да имат разбити житейски планове и усложнения на работа, щеше да се създаде нова атмосфера на крайна нетърпимост в страната от българи, румънци и поляци. Това е нещо за което общуваме с британската полиция и тя съобщава за увеличени този тип престъпления“, обясни той. Светослав Малинов каза още, че нашите сънародниците във Великобритания остават там при същите условия. Няма да има специално отношение към тях от страна на британската полиция, и вътрешно министерство, няма да кандидатстват за оставане и нов статут, таксите в университетите си остават същите, каза още той. Според него ще има втори референдум за връщане в ЕС, когато сегашното поколение – млади британци и млади професионалисти – осъзнаят, какво представлява Брекзит и вероятно ще се случи след 20-25 години. Евродепутатът допълни, че референдум през тази или през следващите години не е разумно да се провежда, защото разделението във Великобритания не позволява подобен тип политически процес.
Цоня СЪБЧЕВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Британският парламент отхвърли категорично възможността за втори референдум за Брекзит

AFP: Британският парламент отхвърли категорично възможността за втори референдум за Брекзит

14 Март 2019 | 19:53 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британските депутати в четвъртък гласуваха категорично срещу отлагането на Брекзит, за да бъде проведен втори референдум по въпроса, както се надяваха привържениците на отмяната на вота на британския народ и провеждането на второ гласуване, предава AFP.
Три години след гласуването за излизане от Съюза, което ще остане в сила, само 85 народни представители подкрепиха предложението, а 334 гласуваха „против“, като повечето депутати от опозиционната Лейбъристка партия се въздържаха.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Време е Тръмп да се намеси в Брекзит

Washington Examiner: Време е Тръмп да се намеси в Брекзит

14 Март 2019 | 18:50 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Докато Великобритания се мъчи да се намери пътя за излизане от Европейския съюз, президентът на САЩ Доналд Тръмп трябва да се включи в процеса и да помогне на британския премиер Тереза Мей, призовава Том Роган в материал за американския вестник Washington Examiner, представен без редакторска намеса.
Тръмп със сигурност може да направи много повече. Вземете търговията. Независимо, че президентът повдигна икономическото самочувствие на британците, като обеща, че ще сключи споразумение за свободна търговия с Лондон веднага щом Брекзит се реализира, той, също така, каза, че сделката на Тереза Мей ще направи подписването на добър договор по-трудно. Това обаче е точка на спорове и не е задължително да е последната дума по въпроса.
Тръмп би трябвало поне да изясни, че иска Великобритания да излезе от ЕС възможно най-скоро, за да може да се постигне взаимноизгодна търговска сделка. Това ще засили позицията на Мей спрямо консервативните членове на парламента, които в момента се противопоставят на нейната сделка за Брекзит.
Американският президент също трябва да размаха американската дипломатическа и икономическа тояга пред ЕС. Защото Съюзът, който продължава да нанася вреди на икономиката на САЩ, е силно заинтересован в собствената си сделка с Вашингтон. Това е отражение на търговския излишък на ЕС със САЩ, който възлиза на 169 млрд. долара през 2018 г. В този ред на мисли, независимо, че търговската сделка в крайна сметка ще бъде от полза и за двете страни, ЕС се нуждае повече от нея.
Тръмп би трябвало да каже на ЕС, че няма да е склонен да постигне споразумение в по-кратък срок, освен ако ЕС не направи нови отстъпки на Великобритания, които да направят Брекзит възможен, особено по въпроса за ирландската граница, която се превърна в основен проблем. Този проблем е основното препятствие пред това сделката за Брекзит на Мей да получи нужните гласове, за да мине през парламента.
Има и други лостове за влияние, които американският лидер може да използва. Спомнете си как през тази седмица администрацията на Тръмп предупреди Германия, че ако не извади китайската компания Хуавей от плановете си за създаване на 5G мрежата на Германия, САЩ ще съкрати обмена на разузнавателна информация с Берлин. Тръмп казва същото на други служители на ЕС и повярвайте ми, те ще го послушат. Страните от Съюза не могат да се сравняват със способностите в разузнаването на Америка, особено тези на Националната разузнавателна служба, и тези възможности многобройни атаки на „Ислямска държава“ срещу европейските градове. Много стотици, а може би и хиляди, европейски животи бяха спасени в резултат от това.
Разбира се, резонно е да се зададе въпросът, защо САЩ трябва да предприеме такива стъпки. В наш интерес ли е? Отговорът е да. Великобритания е най-близкият съюзник на САЩ и тя има нужда от нас в този момент, изпълнен с предизвикателства. Тя е заслужила тази подкрепа чрез своя дипломатически, разузнавателен и военен съюз с нас. Помнете, Великобритания е дала повече от 600 от своите синове и дъщери в Афганистан и Ирак, а още много хиляди бяха ранени сериозно.
Тръмп запазва до голяма степен положителни отношения с Тереза Май, защото и двамата лидери признават, че връзката им е по-скоро политическа, отколкото личностна. Време е да накараме американската политика да работи за Брекзит.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп: Провеждането на втори референдум за Брекзит ще е много несправедливо

Доналд Тръмп: Провеждането на втори референдум за Брекзит ще е много несправедливо

14 Март 2019 | 17:38 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в четвъртък, че провеждането на нов референдум за Брекзит ще бъде много несправедливо, предава AFP.
„Не мисля, че още един вот е възможен, защото това ще бъде много несправедливо спрямо хората, които спечелиха“, заяви американският държавен глава.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп е изненадан от това „колко лошо“ се е развил Брекзит

AFP: Доналд Тръмп е изненадан от това „колко лошо“ се е развил Брекзит

14 Март 2019 | 17:25 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази изненадата си от това „колко лошо“ се е развила процедурата за Брекзит, предава AFP.
Американският държавен глава заяви, че е „изненадан да видя колко зле се разви всичко“.
„Честно казано, мисля, че можеше да бъде договорен по различен начин“, заяви той и нарече хаотичната ситуация между Великобритания и Съюза „срамна“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов проведе среща с Шефик Джаферович

Премиерът Бойко Борисов проведе среща с Шефик Джаферович

14 Март 2019 | 16:09 | Агенция "Фокус"
Баку. Министър-председателят Бойко Борисов проведе двустранна среща с Шефик Джаферович, член на Председателството на Босна и Херцеговина, в рамките на Седмия глобален бакински форум. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
В началото на разговора българският премиер запозна Джаферович със задълбочаването на енергийното сътрудничество между България и Азербайджан, което бе обсъдено по време на форума. А след това министър-председателят изрази отново последователната подкрепа на България за европейската и евроатлантическата интеграция на Босна и Херцеговина.
„Приветстваме решението на Босна и Херцеговина да подпише Споразумението за намаляване на роуминг таксите между държавите от Западните Балкани, което ще даде основа за започване на преговори между Западните Балкани и ЕС за намаляване на роуминга“, посочи премиерът Борисов. Той подчерта, че това е в съзвучие с приетия на Срещата на върха през май 2018 г. Софийски дневен ред и в подкрепа на свързаността в региона - дигитална, инфраструктурна, енергийна и между хората.
„Много се радвам да се видим на форума, но най-вече да ви благодарим - защото вие сте човекът, заради който по време на председателството на Съвета на ЕС вашата държава направи много по темата за интеграцията на Западните Балкани“, обърна се към българския премиер Шефик Джаферович. Той подчерта пред Борисов, че с всеки свой жест и постъпка българският премиер е показвал, че работи за сътрудничество, уважение, мир и стабилност на Балканите, показвайки как различните народи и култури живеят в единство.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп подчерта „безграничния“ потенциал на търговското споразумение с Великобритания

AFP: Доналд Тръмп подчерта „безграничния“ потенциал на търговското споразумение с Великобритания

14 Март 2019 | 14:12 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Ден след гласуването в британския парламент, след което стана ясно, че Обединеното кралство няма да излезе от Общността без споразумение, държавният глава на САЩ Доналд Тръмп припомни за „безграничния“ потенциал на търговското споразумение между Вашингтон и Лондон, предава AFP.
„Моята администрация очаква с нетърпение преговорите за мащабни търговски сделки с Обединеното кралство. Потенциалът е безграничен!", увери лидерът на Белия дом.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бойко Борисов в Баку: България очаква да проведе преговори за получаване на допълнителни газови обеми

Бойко Борисов в Баку: България очаква да проведе преговори за получаване на допълнителни газови обеми

14 Март 2019 | 13:41 | Агенция "Фокус"
Баку. България очаква да проведе преговори в Баку за получаване на допълнителни газови обеми за газоразпределителен център „Балкан". Това поясни премиерът Бойко Борисов в рамките на седмото издание на Глобалния бакински форум, който се провежда под мотото „Нова външна политика", предава азербайджанската информационна агенция Trend.
Говорейки за отношенията с Азербайджан, Борисов отбеляза, че те са отлични. Българският премиер изрази благодарността си към президента на Азербайджан Илхам Алиев и първия вицепрезидент Мехрибан Алиева за съдействие при възстановяването на архитектурния и музейния резерват „Трапезица" в България, включително средновековните църкви.
„Мюсюлманска страна е отделила средства за възстановяването на европейските църкви. Това показва как можем да бъдем приятели със страни, чиято религия е различна от нашата", привежда агенцията думите на Борисов.
Българският премиер отбеляза също, че страната му не е в конфликт с никого и има прекрасни отношения със съседите си: „Нашата политика се основава на принципите на добросъседство, уважение към други култури и религии", добави Борисов.
Седмото издание на Глобалния бакински форум започна на 14 март. Очаква се в него да вземат участие около 450 гости от над 70 страни.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов проведе среща с президента на Молдова Игор Додон в Азербайджан

Премиерът Бойко Борисов проведе среща с президента на Молдова Игор Додон в Азербайджан

14 Март 2019 | 13:21 | Агенция "Фокус"
Баку. Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с президента на Молдова Игор Додон в Азербайджан, съобщиха от правителствената информационна служба. Двамата разговаряха в рамките на Седмия глобален бакински форум. „Нашите икономически отношения с Молдова показват положителна тенденция. И в този смисъл, наистина има добър потенциал за по-нататъшно развитие на икономическите връзки. Това са заслугите на предприемачите, фирмите, както и на министерствата на икономиката на двете страни“, посочи премиерът Бойко Борисов. Той подчерта, че асортиментът от стоки, изнасяни на българския пазар е много разнообразен и прикани молдовските предприемачи да бъдат още по-активни. „Нашият пазар може да приеме дори по-широк спектър от стоки, особено в хранително-вкусовата промишленост“, каза още премиерът Борисов.
По време на срещата министър-председателят Бойко Борисов и президентът на Молдова Игор Додон обсъдиха и възможността съвместни предприятия в Молдова да спомогнат за по-ниска себестойност и по-ниски транспортни разходи за реализация на продукцията. „Нужно е прагматично отношение на всякакво ниво у нас към тази страна, която се променя пред очите ни“, посочи още българският премиер.
Борисов и Додон подчертаха и важността на сътрудничеството между България и Молдова в сферата на туризма. Забележителен е молдовският туристически интерес към България. През 2015 г. той нараснал с около 29,3% спрямо 2014 г. През 2016 г. увеличението е с нови 10%, спрямо 2015 г. През 2017 г. нараства с още 16,8% и достига 209 000 туристи. Днес Република Молдова заема 10-11 място по брой чуждестранни туристи, посетили България.
Българският премиер заяви, че българската диаспора в Молдова, която е втората по-големина след тази в Украйна, е мост в отношенията между двете държави. „Това допълнително отваря възможностите за двустранни контакти и сътрудничество между страните ни“, посочи още министър-председателят Бойко Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Европейският съюз е място, което е безалтернативно, затова ние винаги сме се стремили да има Брекзит със сделка или договор

Премиерът Бойко Борисов: Европейският съюз е място, което е безалтернативно, затова ние винаги сме се стремили да има Брекзит със сделка или договор

14 Март 2019 | 12:53 | Агенция "Фокус"
Баку. Европейският съюз е най-доброто място за живеене. Европейският съюз е мястото, което е безалтернативно – и свободата на словото, и демокрацията, и върховенството на закона. Затова ние винаги сме се стремили да има Брекзит със сделка или договор. Да има правила“, заяви министър-председателят Бойко Борисов в изказването си на Седмия глобален бакински форум в рамките на работното му посещение в Азербайджан. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
Форумът бе открит от президента на Азербайджан Илхам Алиев с официална церемония, посветена на новата външна политика.
В обръщението си към участниците във форума българският министър-председател акцентира, че само в последните 10 дни два пъти е говорил с британския премиер Тереза Мей по нейно искане. „С колегите от ЕС положихме огромни усилия – с Жан Клод Юнкер, Таяни, Доналд Туск. Всички се съгласихме отново да дебатираме“, подчерта премиерът Борисов. Той обаче добави, че към днешна дата надали има някой, който да е оптимист по темата и ако се стигне до Брекзит без сделка, това касае милиони хора като последствията ще са много тежки за всички.
В изказването си министър-председателят Борисов се спря на резултатите от Българското председателство на Съвета на ЕС. Той подчерта, че докато страната ни е била начело на ЕС, се даде голяма перспектива на Западните Балкани. „И в политическо отношение, и по отношение на НАТО, и в инфраструктурно отношение – за изключително важните европейски коридори номер 4, 8 и 10, по които активно се работи в момента“, обясни премиерът Борисов. Той изтъкна още важността на състоялия се форум 16 плюс 1 в София, както и на провелата се във Варна среща между ЕС и Турция.
Българският премиер подчерта ключовата роля на нашата страна за решаването на проблема, трупан с десетилетия, между Гърция и сегашната Северна Македония заради името й. „Положихме огромни усилия, направихме компромиси, но първо - България и Скопие като подписахме Договор за добросъседство. Ратифицираха го парламентите и това даде възможност вече да се водят разговорите между Гърция и Северна Македония“, припомни премиерът Борисов.
„Аз съм убеден и всички трябва да работим за среща НАТО-Русия. По-възрастните от нас помнят чудовищната надпревара във въоръжаването, в ядрените оръжия преди години“, каза още в изказването си в Баку министър-председателят. Той бе категоричен, че надпреварата във въоръжението винаги е пряко свързана със социалните системи. „Колкото повече пари отделят бюджетите за въоръжение, толкова по-малко има за социални дейности. И в края на краищата носят смърт“, добави премиерът Борисов. Той акцентира, че неслучайно в момента България няма нито един конфликт със съседи в Европа и в света. „Можем да кажем, че днес с всеки един от нашите съседи имаме прекрасни взаимоотношения и те са именно на това позовани – добросъседство, взаимна изгода, уважение, религиозни, културни и всякакви ценности“, добави премиерът Борисов.
Той изтъкна също прекрасните отношения с Азербайджан и с президента Илхам Алиев. Днес двамата ще разговарят за възможността за участие на Азербайджан в европейския газов хъб „Балкан“. „Казва се Балкан – всички го има за свой, така няма да се говори за турски, български, сръбски, черногорски, албански поток. Балкан е символ на Балканите и мисля, че ще се приеме много добре“, завърши премиерът Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Туск подкрепи „дългото“ забавяне на Брекзит, ако Лондон „преосмисли“ стратегията си за излизане от ЕС

AFP: Доналд Туск подкрепи „дългото“ забавяне на Брекзит, ако Лондон „преосмисли“ стратегията си за излизане от ЕС

14 Март 2019 | 11:34 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск увери, че страните-членки на Общността може да одобрят забавянето на Брекзит, ако това доведе до промяна в стратегията на Лондон за „развода“ с Брюксел, предава AFP.
По този начин Туск прави последно усилие, за да убеди британския премиер Тереза Мей да промени „червените линии“ в преговорите.
В рамките на консултациите преди срещата на върха на ЕС през следващата седмица, Туск заяви, че „ще призове ЕС 27 да бъде отворен за продължително забавяне, ако Обединеното кралство счете за необходимо да преосмисли стратегията си за Брекзит и да постигне консенсус около нея".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов участва в церемонията по откриване на Седмия глобален бакински форум в Азербайджан

Премиерът Бойко Борисов участва в церемонията по откриване на Седмия глобален бакински форум в Азербайджан

14 Март 2019 | 09:04 | Агенция "Фокус"
Баку. Министър-председателят Бойко Борисов участва в церемонията по откриване на Седмия глобален бакински форум в Азербайджан, организиран от неправителствената организация - Международен център „Низами Генджави“, съобщиха от правителствената информационна служба. Фокусът на дискусиите е поставен върху ролята на големите сили в промяната на глобалната политика - Китай, САЩ, Русия и ЕС, както и предизвикателствата пред устойчивото развитие.
По-късно българският премиер Борисов ще изнесе реч пред участниците във форума с акцент върху опита и усилията на България за мира, стабилността и развитието на Балканите.
В рамките на работното си посещение в Баку министър-председателят Бойко Борисов ще проведе и среща с президента на Азербайджан Илхам Алиев. Основната тема на разговорите ще бъде сътрудничеството в енергетиката и възможностите за участие на Азербайджан в европейския газов хъб „Балкан“.
Във водената от министър-председателя делегация е министърът на енергетиката Теменужка Петкова.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър-председателят Бойко Борисов е на работно посещение в Азербайджан

Министър-председателят Бойко Борисов е на работно посещение в Азербайджан

14 Март 2019 | 07:04 | Агенция "Фокус"
Баку. Министър-председателят Бойко Борисов е на работно посещение в Азербайджан. Това съобщиха от Правителствената информационна служба. По време на визитата си в Баку българският премиер участва в Седмия глобален бакински форум, организиран от неправителствената организация - Международен център „Низами Генджави“. Фокус на дискусиите на събитието са ролята на големите сили в промяната на глобалната политика - Китай, САЩ, Русия и ЕС, както и предизвикателствата пред устойчивото развитие.
В рамките на работното си посещение в Баку премиерът Борисов ще се срещне с президента на Азербайджан Илхам Алиев. Във водената от министър-председателя делегация е министърът на енергетиката Теменужка Петкова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Отхвърлянето на възможността за Брекзит без споразумение - коментари в британския печат (Агенция "Фокус")

Отхвърлянето на възможността за Брекзит без споразумение - коментари в британския печат (Агенция "Фокус")

14 Март 2019 | 05:13 | Агенция "Фокус"
Лондон. Членовете на британското правителство са обсъдили възможността да се отложи датата на оттегляне на Великобритания от Европейския съюз за срок до две години, пише The Daily Telegraph
Според изданието Брекзит ще бъде отложен поне до 30 юни, ако премиерът Тереза Мей все пак успее да убеди депутатите от Камарата на общините да подкрепят споразумението, постигнато с Брюксел, следващата седмица. Ако договорът за Брекзит бъде отхвърлен за трети път, тогава оттеглянето от ЕС ще бъде отложено за "по-дълъг" период, предупреди британският премиер.
Вестникът отбелязва, че Мей е загубила контрол над ситуацията и над Консервативната партия, на която тя е лидер. Факт е, че веднага 18 членове на правителството нарушиха партийната дисциплина, като отказаха да гласуват против предложението веднъж и завинаги да блокират възможността за реализиране на сценария за напускане на ЕС без сделка.
Мей в сряда предложи парламентът да проведе ново гласуване по проекта за споразумение с Брюксел за условията на Брекзит до 20 март. Британските законодатели преди това два пъти са отхвърляли проекта за споразумение с ЕС - през януари тази година и по време на гласуването във вторник, и двата пъти с голяма разлика - съответно 230 и 149 гласа. Въпреки това, Мей призова Парламента отново да разгледа споразумението и да го приеме, заявявайки, че само в този случай датата на излизане от ЕС, която сега е определена за 29 март, може да бъде отложена за кратко.
По-рано пред Камарата на общините Мей предупреди, че ако депутатите отново откажат да дадат зелена светлина на проекта за споразумение с ЕС, Обединеното кралство ще трябва да вземе участие в изборите за Европейския парламент, насрочени за 23-26 май, а оттеглянето на страната от ЕС ще бъде отложено за неопределено време.
***

Лондон. Споразумението на Тереза Мей възкръсва за ново гласуване, пише авторитетният английски ежедневник The Times.
Министър-председателят е изправен пред нови предизвикателства днес от депутатите, решени да смекчат или отменят изцяло Брекзит. Депутатите ще трябва да гласуват дали да поискат от Брюксел да удължи процеса по член 50 - необходима стъпка, за да се избегне напускането на ЕС без споразумение след 15 дни.
Тереза Мей се опита да стесни опциите си снощи. Тя внесе предложение, в което се твърди, че Великобритания ще бъде принудена да отложи Брекзит до 30 юни и да вземе участие в европейските избори, които ще се проведат на 22 май, освен ако не бъде сключена сделка до следващата сряда. Предложението й обаче може да бъде изменено от депутатите.
Членовете на Европейската изследователска група на Джейкъб Рийс-Мог проведоха разговори с министъра за Брекзит и главния прокурор относно промените в правните му становища, които биха им позволили да подкрепят споразумението на премиера. Източниците от двете страни потвърдиха преговорите, като един от тях каза, че те са предложили „възможен път“ към подкрепа на предложението на премиера.
Правителствен източник заяви, че "каналите за комуникация са отворени". При потенциална сделка правителството ще приеме законодателство, за да даде на парламента правомощието да се оттегли едностранно от ирландския предпазен механизъм, ако депутатите определят, че тя е станала постоянна.
Главният прокурор Джефри Кокс ще издаде и допълнителни правни съвети, като изясни, че ако предпазният механизъм стане постоянен, това би представлявало „фундаментална промяна на обстоятелствата“ съгласно Виенската конвенция.
Високопоставен "брекзитър“ каза, че Демократичната юнионистка партия и много от евроскептиците биха могли да подкрепят правителството във вторник, ако Кокс се позовава на член 62 от конвенцията в официалния си съвет.
Министър-председателят продължава да се съпротивлява на натиска да се проучи дали има мнозинство за алтернатива на нейната сделка, включително така наречената опция „Норвегия+“
Един от нейните водещи защитници, Ивет Купър, предупреди министър-председателя да очаква нов опит от страна на депутатите да се възползват от правомощията си, ако не улесни гласуването за „други възможности за Брекзит“.
Джереми Корбин каза пред депутатите, че премиерът многократно е предлагала избор между предложеното от нея споразумение и Брекзит без споразумение, като казва: "През последните 24 часа парламентът решително отхвърли и двете."
Той добави: "Парламентът сега трябва да поеме контрола над ситуацията."
Някои „брекзитъри“ заявиха, че ще бъдат принудени да гласуват за сделката третия път. Един от тях, Саймън Кларк, каза: „На този етап имам пистолет опрян в главата ми и аз мисля, че избирателите ще оценят, че все ни остават много, много ограничени възможности, ако искаме да уважим ангажимента да напуснем. Така че сега това е лошо споразумение или въобще да няма Брекзит. Това е абсолютно ужасно. Парламентът тази вечер направи колосална грешка. "
***

Лондон. Отмяната на процедурата по член 50 е единствения начин да се изключи Брекзит без споразумение, пише Джолион Моъм, адвокат в авторска статия в левия вестник The Guardian.
Депутатите току-що гласуваха срещу Брекзит без споразумение. Но това гласуване само по себе си не постига много, защото това е само индикативен вот. Вариантът „Брекзит без споразумение“ остава на масата.
Когато говорим за Брекзит без споразумение, това е настоящата позиция по подразбиране. Абсолютно вярно е, че ако не се постигне споразумение, Великобритания ще напусне ЕС, без да има такова - на 29-ти този месец, ако не бъде предоставено удължаване; или, ако бъде предоставено удължаване, когато това удължаване изтече. Брекзит без споразумение е крайния вариант по подразбиране.
Но това, което не е вярно, е твърдението, варианта „Брекзит без споразумение“ не може да се изключи.. Има алтернативен окончателен вариант: оставане в ЕС. И депутатите можеха да го приемат.
Решението на Европейския съд по делото Уайтман дава на Обединеното кралство абсолютно право да отмени известието по член 50 и да остане в Европейския съюз. Депутатите могат да приемат законодателство, което води до следствие, че ако не могат да се споразумеят за сделката до деня на излизане (независимо дали това е на 29 март или при изтичане на удължаване), автоматично ще анулира процедурата по член 50.
От правна гледна точка няма място за съмнение. Но истинският въпрос е дали той има политически смисъл. И тук аргументите, защо го правят, са лошо разбрани - но много мощни.
Тази вечер депутатите току-що посочиха в незадължително гласуване, че парламентът не дава съгласието си за напускане без споразумение. Така че крайната цел на законопроекта, който е изготвил авторът е напълно съвместим с намеренията на депутатите. То ще има ясен демократичен мандат от парламента. Депутатите отдавна можеха да вземат мерки, а не да чакат две седмици преди 29 март..
Изключването на „Брекзит без споразумение“ също е напълно съвместимо с политиката на лейбъристите. Манифестът на лейбъристите за 2017 г. каза, че „напускането на ЕС с„ без споразумение ”е най-лошият възможен сценарий за Великобритания“; и "Ние ще отхвърлим" варианта „без споразумение "като жизнеспособна опция.” Освен ако лейбъристите не подкрепят законодателството, за да изключат варианта „напускане без споразумение“ , те ще се откажат от тези обещания.
Не можем разумно да пренебрегваме факта, че депутатите два пъти отхвърлиха формата на Брекзит, договорена от премиера: те също отхвърлиха предложения от лейбъристите „по-мек“ Брекзит, а тази вечер отхвърлиха третата форма на Брекзит- без споразумение.
Оттеглянето на член 50 също не изключва по-късно повторно стартиране на процедурата.
Една от причините да се озове Великобритания в бедствената позиция - 33 месеца след референдума - да не знае обществото колективно какво иска, че все още има национален дебат по въпроса. Хората трябва да бъдат попитани дали искат различен модел от европейския социален модел, който досега е следван. Аргументът между този модел и дерегулираният американски модел - е истинският дебат, който се води, когато се говори за Брекзит.
Европейското право не е идеално, но то разрешава да се стартира отново процедурата по член 50, когато обществото е готово да отговори на въпроса кой модел иска да следва. Правителството трябва да приеме законодателство, което да изключва напускане без споразумение.
***

Лондон. Тереза Мей искаше да победи себе си, после се отказа и загуби… от себе си, пише в редакционна статия британският вестникThe Independent.
Тереза Мей е прекарала последните три години, казвайки, че "Брекзит без споразумение е по-добър от Брекзит с лошо споразумение". Тя отдели четири млрд. паунда публични средства за подготовка за Брекзит без споразумение. И тогава, в сряда вечерта, от нея се очакваше да помири разделените лобита, за да изключи напускане без сделка.
Детайлите са екстравагантно сложни и ключовото нещо, което трябва да се запомни е, че Тереза Мей възнамеряваше да победи себе си, след което реши да не се самоунищожи, като изгуби… от себе си.
Тя нито започна дебата нито го завърши. Не каза нито дума, с изключение на няколко думи, защото в най-сложния за страната момент тя не може да говори.
Нека започнем с лудостта на началното ниво. Споразумението на Тереза Мей сега е отхвърлено два пъти, така че тя направи това, което каза, че ще направи, и внесе предложение пред Камарата на общините да им позволи да гласуват, за изключване на Брекзит без споразумение.
Напускането без споразумение ще бъде безпрецедентен акт на икономическо самонараняване (сегашният прецедент е самия Брекзит). По време на кампанията за референдум никой не провеждаше кампания за Брекзит без споразумение; Брекзит без споразумение би бил невъзможен.
Въпреки това, Брекзит без споразумение чука на вратата, а премиерът не успя да каже на своето правителство как да гласува на този вот, за да се изключи този вариант. Така че това трябваше да бъде „свободно гласуване“, което означава, че тук, в Обединеното кралство през 2019 г., правителството няма позиция за самоунищожаването на икономиката.
На този етап си струва да се отбележи, просто за забавление повече от всичко друго, че Камарата на общините в действителност не може да изключи Брекзит без споразумение. И това е така, защото, споразумението е нещо, което се прави между две страни - този случай Обединеното кралство и ЕС и едната страна, която изключва Брекзит без споразумение? А другата страна няма думата по въпроса?
Консервативният депутат Керълайн Спелман внесе изменение в предложението за отхвърляне, което означава, че ако бъде прието, то ще включва изключване Брекзит без споразумение завинаги. С други думи, това не може да бъде изключено само за няколко месеца, за малко повече време за преговори. Това би било изключено завинаги. Което вероятно ще означава, че Тереза Май ще трябва да се върне в Брюксел, за да не търси кратко, но голямо удължаване на член 50, което означава Великобритания да участва в изборите за ЕС в края на май, и много други неща, които Великобритания като страна вече не може да направи
В четвъртък депутатите ще се върнат отново, за да гласуват дали да удължат член 50, но никой не знае колко дълго. Всъщност никой не знае нищо. Всеки и всичко е станало съвсем лудо.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Тереза Мей искаше да победи себе си, после се отказа и загуби… от себе си

The Independent: Тереза Мей искаше да победи себе си, после се отказа и загуби… от себе си

14 Март 2019 | 04:46 | Агенция "Фокус"
Лондон. Тереза Мей искаше да победи себе си, после се отказа и загуби… от себе си, пише в редакционна статия британският вестникThe Independent
Тереза Мей е прекарала последните три години, казвайки, че "Брекзит без споразумение е по-добър от Брекзит с лошо споразумение". Тя отдели четири млрд. паунда публични средства за подготовка за Брекзит без споразумение. И тогава, в сряда вечерта, от нея се очакваше да помири разделените лобита, за да изключи напускане без сделка.
Детайлите са екстравагантно сложни и ключовото нещо, което трябва да се запомни е, че Тереза Мей възнамеряваше да победи себе си, след което реши да не се самоунищожи, като изгуби… от себе си.
Тя нито започна дебата нито го завърши. Не каза нито дума, с изключение на няколко думи, защото в най-сложния за страната момент тя не може да говори.
Нека започнем с лудостта на началното ниво. Споразумението на Тереза Мей сега е отхвърлено два пъти, така че тя направи това, което каза, че ще направи, и внесе предложение пред Камарата на общините да им позволи да гласуват, за изключване на Брекзит без споразумение.
Напускането без споразумение ще бъде безпрецедентен акт на икономическо самонараняване (сегашният прецедент е самия Брекзит). По време на кампанията за референдум никой не провеждаше кампания за Брекзит без споразумение; Брекзит без споразумение би бил невъзможен.
Въпреки това, Брекзит без споразумение чука на вратата, а премиерът не успя да каже на своето правителство как да гласува на този вот, за да се изключи този вариант. Така че това трябваше да бъде „свободно гласуване“, което означава, че тук, в Обединеното кралство през 2019 г., правителството няма позиция за самоунищожаването на икономиката.
На този етап си струва да се отбележи, просто за забавление повече от всичко друго, че Камарата на общините в действителност не може да изключи Брекзит без споразумение. И това е така, защото, споразумението е нещо, което се прави между две страни - този случай Обединеното кралство и ЕС и едната страна, която изключва Брекзит без споразумение? А другата страна няма думата по въпроса?
Консервативният депутат Керълайн Спелман внесе изменение в предложението за отхвърляне, което означава, че ако бъде прието, то ще включва изключване Брекзит без споразумение завинаги. С други думи, това не може да бъде изключено само за няколко месеца, за малко повече време за преговори. Това би било изключено завинаги. Което вероятно ще означава, че Тереза Май ще трябва да се върне в Брюксел, за да не търси кратко, но голямо удължаване на член 50, което означава Великобритания да участва в изборите за ЕС в края на май, и много други неща, които Великобритания като страна вече не може да направи
В четвъртък депутатите ще се върнат отново, за да гласуват дали да удължат член 50, но никой не знае колко дълго. Всъщност никой не знае нищо. Всеки и всичко е станало съвсем лудо.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Отмяната на процедурата по член 50 е единствения начин да се изключи Брекзит без споразумение

The Guardian: Отмяната на процедурата по член 50 е единствения начин да се изключи Брекзит без споразумение

14 Март 2019 | 03:42 | Агенция "Фокус"
Лондон. Отмяната на процедурата по член 50 е единствения начин да се изключи Брекзит без споразумение, пише Джолион Моъм, адвокат в авторска статия в левия вестник The Guardian.
Депутатите току-що гласуваха срещу Брекзит без споразумение. Но това гласуване само по себе си не постига много, защото това е само индикативен вот. Вариантът „Брекзит без споразумение“ остава на масата.
Когато говорим за Брекзит без споразумение, това е настоящата позиция по подразбиране. Абсолютно вярно е, че ако не се постигне споразумение, Великобритания ще напусне ЕС, без да има такова - на 29-ти този месец, ако не бъде предоставено удължаване; или, ако бъде предоставено удължаване, когато това удължаване изтече. Брекзит без споразумение е крайния вариант по подразбиране.
Но това, което не е вярно, е твърдението, варианта „Брекзит без споразумение“ не може да се изключи.. Има алтернативен окончателен вариант: оставане в ЕС. И депутатите можеха да го приемат.
Решението на Европейския съд по делото Уайтман дава на Обединеното кралство абсолютно право да отмени известието по член 50 и да остане в Европейския съюз. Депутатите могат да приемат законодателство, което води до следствие, че ако не могат да се споразумеят за сделката до деня на излизане (независимо дали това е на 29 март или при изтичане на удължаване), автоматично ще анулира процедурата по член 50.
От правна гледна точка няма място за съмнение. Но истинският въпрос е дали той има политически смисъл. И тук аргументите, защо го правят, са лошо разбрани - но много мощни.
Тази вечер депутатите току-що посочиха в незадължително гласуване, че парламентът не дава съгласието си за напускане без споразумение. Така че крайната цел на законопроекта, който е изготвил авторът е напълно съвместим с намеренията на депутатите. То ще има ясен демократичен мандат от парламента. Депутатите отдавна можеха да вземат мерки, а не да чакат две седмици преди 29 март..
Изключването на „Брекзит без споразумение“ също е напълно съвместимо с политиката на лейбъристите. Манифестът на лейбъристите за 2017 г. каза, че „напускането на ЕС с„ без споразумение ”е най-лошият възможен сценарий за Великобритания“; и "Ние ще отхвърлим" варианта „без споразумение "като жизнеспособна опция.” Освен ако лейбъристите не подкрепят законодателството, за да изключат варианта „напускане без споразумение“ , те ще се откажат от тези обещания.
Не можем разумно да пренебрегваме факта, че депутатите два пъти отхвърлиха формата на Брекзит, договорена от премиера: те също отхвърлиха предложения от лейбъристите „по-мек“ Брекзит, а тази вечер отхвърлиха третата форма на Брекзит- без споразумение.
Оттеглянето на член 50 също не изключва по-късно повторно стартиране на процедурата.
Една от причините да се озове Великобритания в бедствената позиция - 33 месеца след референдума - да не знае обществото колективно какво иска, че все още има национален дебат по въпроса. Хората трябва да бъдат попитани дали искат различен модел от европейския социален модел, който досега е следван. Аргументът между този модел и дерегулираният американски модел - е истинският дебат, който се води, когато се говори за Брекзит.
Европейското право не е идеално, но то разрешава да се стартира отново процедурата по член 50, когато обществото е готово да отговори на въпроса кой модел иска да следва. Правителството трябва да приеме законодателство, което да изключва напускане без споразумение.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Споразумението на Тереза Мей възкръсва за ново гласуване

The Times: Споразумението на Тереза Мей възкръсва за ново гласуване

14 Март 2019 | 02:42 | Агенция "Фокус"
Лондон. Споразумението на Тереза Мей възкръсва за ново гласуване, пише авторитетният английски ежедневник The Times.
Министър-председателят е изправен пред нови предизвикателства днес от депутатите, решени да смекчат или отменят изцяло Брекзит. Депутатите ще трябва да гласуват дали да поискат от Брюксел да удължи процеса по член 50 - необходима стъпка, за да се избегне напускането на ЕС без споразумение след 15 дни.
Тереза Мей се опита да стесни опциите си снощи. Тя внесе предложение, в което се твърди, че Великобритания ще бъде принудена да отложи Брекзит до 30 юни и да вземе участие в европейските избори, които ще се проведат на 22 май, освен ако не бъде сключена сделка до следващата сряда. Предложението й обаче може да бъде изменено от депутатите.
Членовете на Европейската изследователска група на Джейкъб Рийс-Мог проведоха разговори с министъра за Брекзит и главния прокурор относно промените в правните му становища, които биха им позволили да подкрепят споразумението на премиера. Източниците от двете страни потвърдиха преговорите, като един от тях каза, че те са предложили „възможен път“ към подкрепа на предложението на премиера.
Правителствен източник заяви, че "каналите за комуникация са отворени". При потенциална сделка правителството ще приеме законодателство, за да даде на парламента правомощието да се оттегли едностранно от ирландския предпазен механизъм, ако депутатите определят, че тя е станала постоянна.
Главният прокурор Джефри Кокс ще издаде и допълнителни правни съвети, като изясни, че ако предпазният механизъм стане постоянен, това би представлявало „фундаментална промяна на обстоятелствата“ съгласно Виенската конвенция.
Високопоставен "брекзитър“ каза, че Демократичната юнионистка партия и много от евроскептиците биха могли да подкрепят правителството във вторник, ако Кокс се позовава на член 62 от конвенцията в официалния си съвет.
Министър-председателят продължава да се съпротивлява на натиска да се проучи дали има мнозинство за алтернатива на нейната сделка, включително така наречената опция „Норвегия+“
Един от нейните водещи защитници, Ивет Купър, предупреди министър-председателя да очаква нов опит от страна на депутатите да се възползват от правомощията си, ако не улесни гласуването за „други възможности за Брекзит“.
Джереми Корбин каза пред депутатите, че премиерът многократно е предлагала избор между предложеното от нея споразумение и Брекзит без споразумение, като казва: "През последните 24 часа парламентът решително отхвърли и двете."
Той добави: "Парламентът сега трябва да поеме контрола над ситуацията."
Някои „брекзитъри“ заявиха, че ще бъдат принудени да гласуват за сделката третия път. Един от тях, Саймън Кларк, каза: „На този етап имам пистолет опрян в главата ми и аз мисля, че избирателите ще оценят, че все ни остават много, много ограничени възможности, ако искаме да уважим ангажимента да напуснем. Така че сега това е лошо споразумение или въобще да няма Брекзит. Това е абсолютно ужасно. Парламентът тази вечер направи колосална грешка. "

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Telegraph: Британското правителство обмисля отлагането на Брекзит с две години

The Daily Telegraph: Британското правителство обмисля отлагането на Брекзит с две години

14 Март 2019 | 02:11 | Агенция "Фокус"
Лондон. Членовете на британското правителство са обсъдили възможността да се отложи датата на оттегляне на Великобритания от Европейския съюз за срок до две години, пише The Daily Telegraph
Според изданието Брекзит ще бъде отложен поне до 30 юни, ако премиерът Тереза Мей все пак успее да убеди депутатите от Камарата на общините да подкрепят споразумението, постигнато с Брюксел, следващата седмица. Ако договорът за Брекзит бъде отхвърлен за трети път, тогава оттеглянето от ЕС ще бъде отложено за "по-дълъг" период, предупреди британският премиер.
Вестникът отбелязва, че Мей е загубила контрол над ситуацията и над Консервативната партия, на която тя е лидер. Факт е, че веднага 18 членове на правителството нарушиха партийната дисциплина, като отказаха да гласуват против предложението веднъж и завинаги да блокират възможността за реализиране на сценария за напускане на ЕС без сделка.
Мей в сряда предложи парламентът да проведе ново гласуване по проекта за споразумение с Брюксел за условията на Брекзит до 20 март. Британските законодатели преди това два пъти са отхвърляли проекта за споразумение с ЕС - през януари тази година и по време на гласуването във вторник, и двата пъти с голяма разлика - съответно 230 и 149 гласа. Въпреки това, Мей призова Парламента отново да разгледа споразумението и да го приеме, заявявайки, че само в този случай датата на излизане от ЕС, която сега е определена за 29 март, може да бъде отложена за кратко.
По-рано пред Камарата на общините Мей предупреди, че ако депутатите отново откажат да дадат зелена светлина на проекта за споразумение с ЕС, Обединеното кралство ще трябва да вземе участие в изборите за Европейския парламент, насрочени за 23-26 май, а оттеглянето на страната от ЕС ще бъде отложено за неопределено време.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“: Брекзит предизвика тревога  в Стария свят

„Независимая газета“: Брекзит предизвика тревога в Стария свят

14 Март 2019 | 01:37 | Агенция "Фокус"
Москва. Брекзит предизвика тревога в Стария свят, пише в аналитична статия руският ежедневник “Независимая газета.
Резултатите от гласуването в Камарата на общините предизвикаха разочарование не само в Обединеното кралство, но и в Стария свят, където се страхуват от катастрофалните последици от евентуален Брекзит без споразумение. В същото време в Брюксел стана ясно, че болезнените и дълги разговори за развод са в миналото. "Ако съществува изход от сегашната безизходица, той може да бъде намерен само в Лондон", заяви пресслужбата на председателя на Европейския съвет Доналд Туск.
Дискусията в британския парламент показва, че политическият елит на страната е в състояние на пълно безизходица, казва Николай Кавешников, началник на отдел "Интеграционни процеси" в МГИМО. "Те не са в състояние да разработят последователна реалистична стратегия", каза той в разговор с изданието. „Причината за това е, на първо място, разделянето както между партиите, така и в самите партии, до голяма степен отразяващи разделение в обществото. Втората причина е желанието да се постигне недостижимото, Великобритания да запази участието си в редица проекти, които са изгодни за него . Трудно е да си представим рационален изход от този безизходица. "
Кавешников изрази скептицизъм, че британските власти ще могат да предложат конкретни и убедителни аргументи в полза на забавянето, дори и то да бъде поискано. „Единственият аргумент, който може да повлияе на политиците в ЕС, е, че Брекзит без споразумение също не е от полза за ЕС. Това ще създаде хаос не само в Обединеното кралство, но и ще създаде значителни проблеми за европейската икономика ”, е сигурен експертът.
Кавешников, както и други анализатори, допускат различни сценарии за развитието на събитията - от оставката на правителството до извънредните избори. Според него, “никой от тях не разрешава рационално основния проблем - Великобритания не може да напусне ЕС, оставайки там с един крак.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Хайко Маас нарече „разумен сигнал“ последното гласуване за Брекзит

ТАСС: Хайко Маас нарече „разумен сигнал“ последното гласуване за Брекзит

13 Март 2019 | 23:50 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският външен министър Хайко Маас припомни, че Брекзит без споразумение не е в интерес на никоя от страните и изрази задоволство от последното гласуване в британския парламент. Неговите думи са цитирани в сряда от пресслужбата на ведомството, предава TACC.
„От Лондон пристигна разумен сигнал“, са думите на Хайко Маас.
В сряда вечерта британските депутати гласуваха за изменение на правителствения законопроект, което възпрепятства прилагането Брекзит без споразумение при никакви обстоятелства, припомня агенцията.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Тереза Мей ще подложи проектоспоразумението за напускане на ЕС на трето гласуване на 20 март

AFP: Тереза Мей ще подложи проектоспоразумението за напускане на ЕС на трето гласуване на 20 март

13 Март 2019 | 23:14 | Агенция "Фокус"
Лондон. Правителството на британския премиер Тереза Мей изложи планове за трети парламентарен вот за проектоспоразумението за Брекзит с ЕС, която ще се проведе до 20 март, предава AFP.
В предложение, което ще бъде гласувано от депутатите в четвъртък, правителството заявява, че ако парламентът не е одобрил сделката до тази дата, ще бъде поискано удължаване на срока на действие на член 50.
В предложението се казва, че правителството ще търси "еднократно удължаване" на Брекзит за период до30 юни 2019 г.", ако парламентът одобри сделката.
Ако споразумението не бъде прието, това ще означава, че Великобритания ще трябва да поиска по-продължително забавяне, което означава, че Великобритания трябва да проведе избори за Европейски парламент през май 2019 г.".

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Британският парламент отхвърли възможността Великобритания да може да напусне ЕС без споразумение

Politico: Британският парламент отхвърли възможността Великобритания да може да напусне ЕС без споразумение

13 Март 2019 | 21:44 | Агенция "Фокус"
Лондон. Депутатите гласуваха категорично, отхвърляйки възможността за напускане на ЕС без споразумение , като проправят пътя за гласуване дали премиерът да поиска от ЕС удължаването на член 50, пише европейската редакция на авторитетното издание Politico.
Решението, прието с 312 срещу 308 гласа, не е задължително за правителството. То дойде под формата на изменение на предложението на правителството, което, макар и да отхвърляше излизането без сделка на 29 март, сегашната законова дата на напускане, все пак отбелязаше, че напускането без сделка остава законова възможност.
Поправката, внесена от консервативния депутат Каролин Спелман, премахна тази възможност, в явно желание да се премахне всяка неяснота относно намеренията на правителството.
Преди гласуването Мей бе обещала , че ако предложението на правителството бъде прието, тя ще внесе допълнително предложение за удължаване на срока за преговори по член 50, който ще бъде гласуван в четвъртък.
Все още не е ясно дали обещанието продължава да се прилага сега, след като изменението, а не правителственото предложение, е прието, но Мей ще се изправи пред сериозна политическа реакция от страна на много консерватори в правителството, които искат удължаване на срока по член 50.
За да стане това Тереза Мей трябва официално да поиска удължаване от ЕС-27, които трябва да вземат единодушно решение за такова удължаване.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еманюел Макрон: Споразумението за Брекзит не може да се предоговаря

Еманюел Макрон: Споразумението за Брекзит не може да се предоговаря

13 Март 2019 | 19:49 | Агенция "Фокус"
Париж. Споразумението за „развода“ между Лондон и Брюксел „не може да се предоговаря“. Това предупреди държавният глава на Франция Еманюел Макрон, призовавайки британците да излязат от задънената улица по въпроса за наближаващото излизане на Обединеното кралство от структурите на Общността, предава AFP.
„Споразумението не може да се предоговаря“, заяви Макрон пред журналисти в рамките на посещение в Кения, като допълни, че всяко искане за отлагане на Брекзит няма да бъде оправдано. „Не можем да предоговорим споразумение, за което преговаряхме в продължение на няколко месеца и за което казахме, че не може да се предоговаря“, категоричен бе лидерът на Париж.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕП: Великобритания трябва да поясни какво иска, казват евродепутатите в дебата за Брекзит

ЕП: Великобритания трябва да поясни какво иска, казват евродепутатите в дебата за Брекзит

13 Март 2019 | 19:10 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Днес евродепутатите коментираха вчерашното отхвърляне на сделката за Брекзит в Камарата на общините. Повечето членове на ЕП подчертаха, че Обединеното кралство трябва да вземе решение и да каже какво иска, се казва в съобщение от пресслужбата на ЕП.
Кликнете върху имената на говорителите, за да гледате отделните изявления.
„Ние не се занимаваме с театър, а с реалния живот на гражданите на ЕС и Великобритания. Единствената сигурност, която имаме, е увеличената несигурност”, каза Мелания Габриела Чот от името на румънското председателство на Съвета. „ЕС остава отворен за преговори, стига краят им да е обозрим и трябва да се подготви за всички възможни сценарии, включително и за Брекзит без сделка.”
„Независимо от огромните усилия на Европейския съюз да помогне, ние все още нямаме яснота и отново очакваме поредното гласуване в Камарата на общините”, каза Франс Тимерманс, първият заместник-председател на Европейската комисия. „Не виждам по-добро решение от договореното споразумение за оттегляне. Ние сме в ръцете на британската политическа система - сега те трябва да решат как да продължат напред."
Главният преговарящ от страна на ЕС относно Брекзит Мишел Барние заяви, че „отговорността да се намери изход по справедлив и честен начин е в ръцете на Обединеното кралство“. Той подчерта, че няма да има допълнителни тълкувания или уверения. Споразумението за оттегляне „е и ще остане единственият наличен договор. Рискът от излизане без сделка никога не е бил по-голям. Призовавам ви да не подценявате този риск или неговите последствия ”, заключи Мишел Барние, „но ЕС е готов да се изправи пред тази ситуация, ако трябва ”.
„Каква катастрофа. Едно цяло поколение ще пострада ”, каза Манфред Вебер (ЕНП, Германия). „Няма как ЕС да спаси Великобритания; от нея зависи решрешението. Няма възможност за удължаване на срока, ако не получим разяснения от британската страна”, заключи той.
Удо Булман, (С&Д, Германия) заяви: “Камарата на общините трябва да обедини политическите групи, за да намери решение. Ако ситуацията остане в застой, Камарата на общините трябва да даде възможност на гражданите да вземат решение отново, тъй като именно тяхното бъдеще е изложено на риск, а не това на депутатите”.
Ги Верхофстад (АЛДЕ, Белгия) каза, че е против всяко удължаване, ако то не се основава на ясно становище на Камарата на общините в полза на нещо конструктивно. “Моля, Лондон, вземете решение. Тази несигурност не може да продължи за нас, за Великобритания, нито за нашите граждани”.
Ханс-Олаф Хенкел (ЕКР, Германия) заяви, че „най-доброто решение е Великобритания да остане в ЕС”. Той подчерта, че Брекзит „е не само катастрофа за Великобритания, но и за целия Европейски съюз.”
Филип Ламбертс (Зелените/EСА, Белгия) се фокусира върху другите теми, които лидерите на ЕС ще обсъждат на срещата на върха през следващата седмица. „Лидерите са глухи, неми и слепи за гнева на младите хора относно изменението на климата. Богатството е съсредоточено във все по-малък брой ръце. Именно тези теми трябва да бъдат на дневен ред при лидерите”.
„Стратегията на Тереза Мей е деструктивна. Нямаме план за "организиран" Брекзит”, каза Габриеле Цимер (ЕОЛ/СЗЛ, Германия). „Правата на гражданите трябва да бъдат сложени в рамка. Те обаче не трябва да бъдат застрашавани”.
“Надявам се, че това е моето предпоследно изказване и няма да се налага да се връщам през юли. Камарата на общините ще направи всичко възможно да предаде вота за Брекзит. Простото решение е да се наложи вето на британското искане за отсрочка”, каза Найджъл Фараж (ЕСПД, Великобритания).
Джерард Батън (ЕНС, Великобритания) подчерта, че планът на Тереза Мей е да „отложи Брекзит и накрая да го "преобърне". Правителството и парламентът на Обединеното кралство възнамеряват да „предадат волята на народа”. „Направете ни услуга и ни "изхвърлете" на 29 март”, заключи той.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов пристигна в Азербайджан, където ще участва в Седмия глобален бакински форум

Премиерът Бойко Борисов пристигна в Азербайджан, където ще участва в Седмия глобален бакински форум

13 Март 2019 | 18:48 | Агенция "Фокус"
Баку. Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Азербайджан, където ще участва в Седмия глобален бакински форум, съобщиха от правителствената информационна служба. По време на посещението си в Баку премиерът Борисов ще се срещне с президента на Азербайджан Илхам Алиев. Основна тема на разговорите ще бъде енергетиката. България разглежда Азербайджан като основен източник за диверсификация на доставките на природен газ с цел повишаване на енергийната сигурност на страната ни и в региона на Югоизточна и Централна Европа.
Втората важна тема, която ще дискутират премиерът Борисов и президентът Алиев, е възможността за участие на Азербайджан в хъба „Балкан“. Отчитайки стратегическото енергийно партньорство между двете държави, българската страна визира Азербайджан като един от източниците на газ за хъба „Балкан“ и предлага по-тясно сътрудничество по реализацията на този проект. Миналата година стартира предпроектно проучване на проекта за изграждане на регионалния газов разпределителен център „Балкан“, което е съфинансирано от ЕС.
По време на срещата си с президента Алиев, премиерът Борисов отново ще постави въпроса за включването на Азербайджан в газификацията на България за битови цели. Въпросът бе обсъждан в рамките на посещението на българския министър-председател в Баку през януари 2018 г.
Премиерът Борисов и президентът Алиев ще обсъдят още транспортната свързаност на България и Азербайджан, възползвайки се от геостратегическото разположение на нашите страни при изграждането на транспортна инфраструктура между Европа и Азия.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Данаил Кирилов, ГЕРБ: Няма как да обсъждаме промяна на секциите във Великобритания, докато не бъде окончателно прекратено членството й в ЕС

Данаил Кирилов, ГЕРБ: Няма как да обсъждаме промяна на секциите във Великобритания, докато не бъде окончателно прекратено членството й в ЕС

13 Март 2019 | 17:39 | Агенция "Фокус"
София. Няма как да обсъждаме промяна на секциите във Великобритания, докато няма окончателно прекратяване на членството й в ЕС. Това каза пред журналисти народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Правна комисия Данаил Кирилов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „По отношение на формиране, образуване на секции извън България няма никаква промяна досега в режима, както беше установен и приет през 2016 г. Т.е. по отношение на държавите в ЕС имаме възможност за откриване на избирателни секции по общите правила и принципи за формиране на секции в чужбина. По отношение на държавите извън ЕС имаме възможност да се откриват до 35 секции в консулските и дипломатически представителства на Република България там“, каза Кирилов. За Великобритания и Брекзит, председателят на Правна комисия обясни, че към момента няма окончателно прекратяване на членството на Обединеното кралство в ЕС. „По тази причина няма как да обсъждаме промяна по отношение на образуването на секции във Великобритания. Припомнете си дебата на 13 февруари, аз предложих да дискутираме отделно за Великобритания образуването на секции и Правна комисия отхвърли моето предложение. Тогава имаше и възражения, че ако се повдига този въпрос би трябвало Великобритания да се обсъжда заедно с Турция и други държави членки на ООН. Към момента и за самия ЕС не е ясно дали Великобритания ще участва в изборите за Европейски парламент като страна член. Ако до провеждането на европейски избори Великобритания не прекрати членството си в ЕС, тя би следвало да проведе избори за евродепутати. Ако тя проведе такива, въобще този казус спрямо българския избирателен кодекс не съществува. Великобритания ще има избрани представители в ЕП. Ако дотогава процесът на прекратяване на членството завърши и не проведе Великобритания избори, тогава би следвало ЦИК да съобрази тези обстоятелства. Уверявам ви, че макар и при настъпила промяна, ако ЦИК прояви гъвкавост и съобразителност във връзка с разположението на българите на острова, би могла успешно да организира изборния процес във Великобритания“, каза Кирилов. По думите му 35 секции не са малко. Той отчете, че толкова са секциите и в САЩ, където също има сериозно българско присъствие.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕП: Евродепутатите гласуват за ограничаване на негативното въздействие върху гражданите от Брекзит без сделка

ЕП: Евродепутатите гласуват за ограничаване на негативното въздействие върху гражданите от Брекзит без сделка

13 Март 2019 | 17:14 | Агенция "Фокус"
Страсбург. За да гарантират възможно най-малки смущения, евродепутатите гласуват в сряда мерки относно пътуванията, транспорта, програмата Еразъм, социалното осигуряване и риболова, се казва в съобщение от пресслужбата на ЕП.
По искане на Европейския парламент и Съвета, Европейската комисия предложи спешни мерки за смекчаване на въздействието върху гражданите и бизнеса от оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС без споразумение.
Тези мерки включват правни гаранции за настоящите студенти и преподаватели по програмата Еразъм в и от Великобритания да завършат текущите си образователни програми в чужбина, продължаващо финансиране на програмите на ЕС за изграждането на трансгранични и междуобщностни отношения в Ирландия и Северна Ирландия, както и мерки за поддържането на основен въздушен и наземен товарен транспорт и автобусен превоз между ЕС и Обединеното кралство. Те трябва също така да разрешат на риболовни кораби от ЕС и на Обединеното кралство временно да продължат да оперират във водите на съответната държава членка.
Извънредните мерки не възпроизвеждат ползите от членството или тези от транзитния период. Те са ограничени във време и са приети едностранно от ЕС, при условие че Обединеното кралство приеме подобни мерки (реципрочност).
Законодателните мерки, които ще бъдат гласувани в рамките на процедура по спешност в сряда, в контекста на оттеглянето на Обединеното кралство от страна на ЕС, включват:
• Продължаване на програмите за европейско трансгранично сближаване и сътрудничество PEACE IV между Ирландия, Северна Ирландия и Шотландия;
• Възможмост на студенти и преподаватели по програмата Еразъм в и от Обединеното Кралство да завършат обученията си в чужбина;
• Гарантиране на гражданите на ЕС във Великобритания и на гражданите на Великобритания в ЕС27 на запазването на социалноосигурителните права придобити преди оттеглянето;
• Временни мерки гарантиращи, че операторите ще избегнат пълно блокиране на транспортните операции между Обединеното Кралство и ЕС, като се допуснат операторите на товарен и автобусен превоз да предоставят услуги между ЕС и Великобритания, при условие че Великобритания предостави еквивалентен достъп на оператори от ЕС;
• Временни мерки за допускане на авиокомпании от Обединеното Кралство да предоставят услуги между Великобритания и ЕС, при условие че Великобритания продължи да предоставя еквивалентен достъп на авиокомпании от ЕС;
• Временни мерки за продължаване валидността на разрешенията за безопасност на железопътния транспорт за гарантиране на непрекъснатостта на железопътните транспортни услуги между ЕС и Обединеното Кралство;
• Разрешение за износ на определени стоки използвани за цивилни и военни цели от ЕС към Обединеното кралство;
• Предложение за регламент на Европейския парламент и Съвета за изменение на Регламент (ЕО) №391/2009 относно оценката на организации за инспекции на кораби (гласуване сряда в 18.00 ч. българско време)
• Предложение за регламент на Европейския парламент и на Съвета за изменение на Регламент (ЕО) №1316/2013 относно трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T) за гарантиране на морски връзки между Ирландия и други страни на ЕС, и продължаване на финансирането за инфраструктура (гласуване сряда в 18.00 ч. българско време)
• Разрешение за риболов на риболовни кораби на ЕС във води на Oбединеното кралство и операции на риболовни кораби на Oбединеното кралство във води на ЕС.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов за Брекзит: Трябва да сме готови за сценарий без сделка

Премиерът Бойко Борисов за Брекзит: Трябва да сме готови за сценарий без сделка

13 Март 2019 | 16:39 | Агенция "Фокус"
София. ЕС положи много усилия и време по сделката за излизане на Великобритания и си свърши работата. Това е написал премиерът Бойко Борисов в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“. „Сега трябва да сме готови на сценарий сделка да няма“, пише още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангела Меркел: Организиран Брекзит е в интерес на всички

Ангела Меркел: Организиран Брекзит е в интерес на всички

13 Март 2019 | 14:58 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел настоя в сряда, че „организиран“ Брекзит е в интерес и на Великобритания, и на Европейския съюз, преди депутатите в британския парламент да гласуват за евентуална раздяла между Лондон и Брюксел без сделка, предава AFP.
„Постигането на организирано излизане заедно, а аз много искам да повторя това днес, продължава да е в интерес и на двете страни“, заяви Меркел, като изрази „съжалението си“, че във вторник парламентът в Лондон отхвърли за втори път сделката за Брекзит, постигната от Брюксел и британския премиер Тереза Мей.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Жан-Клод Юнкер и Мишел Барние преди речите им в ЕП за Брекзит. 18 септември 2019 г.
Жан-Клод Юнкер и Мишел Барние преди речите им в ЕП за Брекзит. 18 септември 2019...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.