НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:26


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

The American Conservative: Може ли Тръмп да спре инвазията през границата?

The American Conservative: Може ли Тръмп да спре инвазията през границата?

8 Март 2019 | 19:06 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Във водеща редакционна статия вестник The New York Times призова Конгреса на САЩ да одобри законодателни промени, за да „издигне стена срещу всеки президент, не само Тръмп, срещу създаване на извънредни ситуации там , където няма такива”. Очевидно обаче авторите не са уловили най-важната новина за деня – за броя на преминаващите южната граница на страната, който за пореден път чупи рекорд, коментират в редакцията на американското изолационистко списание The American Conservative в статия, озаглавена „Ще може ли Тръмп да спре инвазията през границата?“.
„През февруари повече от 76 000 мигранти преминаха границата без разрешение. Това са най-високите цифри за последните 11 г.... Новодошлите продължават да пристигат, понякога по над две хиляди на ден“, подчертава изданието, като цитира данни от властите за ситуацията по границата между САЩ и Мексико.
Вярата в отворените граници не е нито криза, нито извънредно положение. Но следва да се помисли за влиянието върху бюджета от тази инвазия, предупреждават от редакцията.
По-голямата част от мигрантите, които нарушават границата, са от Мексико и Централна и Южна Америка. Повечето от тях не четат, пишат или говорят на английски език, не са завършили колеж и пристигат с малко умения. Те стават част от населението на САЩ, което се облагодетелства от социални помощи в по-голям размер, отколкото на данъците, които един ден ще платят.
Тъй като националният дълг на САЩ надхвърля 100% от брутния вътрешен продукт, а дефицитът възлиза на близо 5% от БВП при пълна заетост, тежестта, която милионите мигранти налагат на нашата социална държава, един ден ще срине системата. Защото те идват в страна, където образованието до определена степен е безплатно, и където, ако демократите поемат властта, обучението в колеж може да бъде без такси.
Тези хора ще имат право на градски, окръжни, щатски и федерални програми, които им предоставят безплатна или субсидирана храна, наем, жилище и здравни грижи.
Всички те са приети в ущърб на гражданите на САЩ. Колко още от тях можем да поемем, преди правителството да потъне под тежестта на неговите бенефициенти?
И има по-голям проблем. Ако, както изглежда вероятно, президентът на САЩ Доналд Тръмп не успее да изгради стената и всички мерки за сигурност, предприети през този век, се окажат неадекватни, за да удържат инвазията в Америка, как ще свърши всичко това?
Или това е безкрайната инвазия, чието бъдеще се решава на нашата граница с Мексико, а ние, като последна суперсила, сме жалък, безпомощен гигант, който е твърде морално парализиран, за да я спре?
Решителността и на гражданите на страните от Третия свят да дойдат в Америка, дори ако трябва да нарушат нашите закони, за да влязат и да останат, е доказана.
Ако няма съответстваща национална воля за спиране на инвазията и наистина ефективни средства, които да са приемливи за нашите елити, мигрантите никога няма да спрат да идват. И защо?
Политически тази инвазия означава неизбежната смърт на Републиканската партия. Когато Тексас гласува като Калифорния в президентските избори, това е гейм, сет, мач. Забележителното е в това, че нашите културни елити прекомерно пренебрегват това, от което се отдръпва по-голямата част от напредналия свят.
Медиите, които ругаят Тръмп за това, че се опитва да защити границата със стена, непрекъснато се оплакват от възникването на етническия национализъм, популизъм и „нелибералните демокрации“ в Европа. Но нарастващите „-изми“ на Новата Европа се задвижват от страха и отвращението, коментира The American Conservative.
Населението на Япония от 127 милиона души започва да се свива. Но в Токио няма никакво желание да се „внасят“ милиони южноазиатци или африканци, за да заменят изчезващия японец.
Смята ли Китай многообразието като своя най-голяма сила? Едва ли. Пекин заселва Тибет с китайци и е създал „лагери за превъзпитание" за уйгурските мюсюлмани, така че да прекъсне привързаността им към общността им и да ги превърне в добри комунисти.
В САЩ топката вече се намира в съда на Тръмп. Ако той не може да го накара да финансира стената и службите, които пазят границата, то тогава как ще бъде спряна инвазията? И ако той не я спре, тогава кой? Какво ли ще означава провалът за бъдещето на Америка като нация?

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Париж празнуват 75 години от освобождението на града. 25 август 2019 година
В Париж празнуват 75 години от освобождението на града. 25 август 2019 година

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.