НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:27


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Вицепремиерът Екатерина Захариева: За първи път от 80 години историци от Северна Македония казват, че има Средновековна българска държава

Вицепремиерът Екатерина Захариева: За първи път от 80 години историци от Северна Македония казват, че има Средновековна българска държава

23 Февруари 2019 | 11:40 | Агенция "Фокус"
София. За първи път от 80 години историци от Северна Македония казват, че има Средновековна българска държава. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в интервю за предаването „Седмицата“ на Дарик радио.
„Не мисля, че има държава, в която да има съмнения относно ратифицирането на протокола за присъединяване на Северна Македония към НАТО и би трябвало до края на годината всички да го направят“, заяви Захариева.
Тя посочи, че тази седмица участниците в комисиите на България и Македония са имали четвърто заседание. „И мисля, че имаше съществен напредък. За първи път от 80 години историци от Северна Македония казват, че има Средновековна българска държава. Парадоксът е, че като че ли политиците този път изпревариха историците, тъй като два пъти честваме заедно Илинденско-преображенското въстание, а комисията още не е стигнала до решение. Истината е, че най-важното е какво ще пише в учебниците и на какво ще учим децата си – това е основната цел на комисията“, коментира вицепремиерът.
Захариева обясни, че за момента договорът за добросъседство няма да се налага да бъде променян, за да се гарантира, че Северна Македония няма да си промени решението. „По-важното обаче е да имаме добра инфраструктура между двете държави, както и културен обмен. Това е нещо, за което трябва да работят и двете страни. Интересът към българските компании за инвестиции в Северна Македония се е удвоил – това е по данни на бизнеса. Но важното е да работим за инфраструктурата, защото нямаме дори жп връзка между двете държави“, заяви тя.
На въпрос трябва ли НАТО да разположи на територията на балканските държави ракети с малък и среден обсег, насочени срещу Русия, Захариева отговори, че този въпрос е обсъждан на срещи на външните министри. „Но истината е, че вече няма съмнение, че Русия нарушава този договор. Той е важен за европейските държави, защото по-голямата част от страните не желаят отново за започне въоръжаване и разполагане на ракети“, каза още тя и посочи, че в момента не се обсъжда разполагането на такива ракети в Европа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът подкрепи Северна Македония по пътя й към НАТО (ОБЗОР)

Парламентът подкрепи Северна Македония по пътя й към НАТО (ОБЗОР)

21 Февруари 2019 | 02:20 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът единодушно подкрепи присъединяването на Северна Македония към НАТО. Със 140 гласа „за“ беше ратифициран Протоколът към Северноатлантическия договор за присъединяването на страната. „За“ гласуваха ГЕРБ, „Обединени патриоти“, ДПС, „Воля“ и независимите депутати. Ратификацията мина без гласовете и присъствието на левицата в пленарна зала.
По време на дебатите по ратификацията вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заяви, че моментът на присъединяване на Северна Македония към НАТО е исторически за Алианса. Тя посочи, че политиката за разширяване на НАТО се разглежда като един от най-успешните инструменти за просперитет и добави, че членството в НАТО бележи нов етап в отношенията между двете държави. Председателят на Комисията по отбрана и депутат от ГЕРБ ген. Константин Попов посочи, че ратифицирането на Протокола за присъединяване на Северна Македония към НАТО е исторически дело, с което не само ще осигурим югозападната ни граница, а в лицето на Северна Македония ще имаме не само съсед, а и съюзник. Ген. Попов отбеляза, че отсъствието на БСП в парламента в този важен за България ден показва, че партийното е взело превес над национално отговорното поведение. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че мястото на Северна Македония е в ЕС и НАТО. Според него едноличното решение на Корнелия Нинова не е дало възможност демократично мислещите депутати от БСП да участват в дебата. Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров обърна внимание, че по комсомолски се радваме на присъединяването на Северна Македония към НАТО, но не правим анализ какво значи това. Сидеров предостави Анекса на „Атака“ към Договора с Македония на председателя на парламента Цвета Караянчева. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов обяви, че партията му подкрепя присъединяването на Северна Македония към НАТО, но със забележки към правата на хората, които се чувстват българи. Юлиан Ангелов от ВМРО заяви, че БСП са предали националните интереси с отсъствието си от парламента. От ДПС подчертаха, че присъединяването на Северна Македония към НАТО е пътят за изграждане на силни и стабилни Балкани.
На заседанието, на което парламентът ратифицира присъединяването на Р Северна Македония в НАТО, присъства председателят на Събранието на югозападната ни съседка Талат Джафери. След гласуването той благодари на България за безрезервната подкрепа за евроатлантическо бъдеще на страната му. „От толкова години чакане за присъединяване в НАТО, за нас Алиансът стана реалност с ратифицирането на протокола от всички страни членки“, коментира Джафери. „Така гарантираме мир и стабилност за всички наши граждани“, заяви той. Според него подписаният договор за приятелство и добросъседство между нашите две държави вече дава резултат. „Успяхме да подпишем и договора с Гърция, който реши един многогодишен спор. Все пак победи разумът, победи визията“, подчерта той. Председателят на парламента Цвета Караянчева заяви, че с подкрепата си за присъединяване на Северна Македония към НАТО сме показали готовност да продължим да решаваме проблемите в региона. „Балканите дълго време бяха нарицателно за конфронтация, но примерът, който ние дадохме, потвърди категорично общата ни решителност да работим за мир, стабилност и суверенитет“, коментира Караянчева.
По време на днешното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов благодари на парламента и депутатите за ратификацията на договора за присъединяване на Северна Македония към НАТО. „Ратифицирахме договора за Северна Македония, много усилия положихме, да благодарим на парламента и депутатите за това мъдро решение“, заяви той.
По-късно от БСП подчертаха, че отказът им да влизат в пленарна зала е тежко политическо решение, а не конюнктурна приумица. Лидерът на левицата Корнелия Нинова посочи, че депутатите няма да получават заплати за дните, в които са отсъствали от парламента.
Новината за ратифицирането на Протокола за членство на Северна Македония в НАТО беше отразена и от македонските медии. В публикациите се посочва, че България е четвъртата държава, която ратифицира документа след Гърция, Словения и Албания.
Припомняме, че Протоколът за присъединяване на Северна Македония беше подписан на 6 февруари в Брюксел. Поканата към страната за присъединяване дойде след разрешаването на спора с Гърция за името на страната и подписването на Преспанския договор на 17 юни 2018 година. На 11 януари Събранието в Скопие завърши процедурата за изменение на Конституцията на страната, а на 25 януари двустранното споразумение беше ратифицирано от гръцкия парламент. На 15 януари 1992 година България първа призна официално независима Македония, а на 1 август 2017 година беше подписан Договорът за добросъседство между двете страни. Протоколът към Северноатлантическия договор ще влезе в сила след като всяка от страните уведоми САЩ като депозитар за изпълнението на вътрешните процедури. Република Северна Македония ще стане 30-ият член на НАТО.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
ПАСЕ прие резолюция за връщане на Русия в организацията. 25 юни 2019 г.
ПАСЕ прие резолюция за връщане на Русия в организацията. 25 юни 2019 г.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.