НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:16


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Красимир Вълчев: Трябва да водим полезен разговор за образованието извън политическите истерии

Министър Красимир Вълчев: Трябва да водим полезен разговор за образованието извън политическите истерии

25 Февруари 2019 | 09:40 | Агенция "Фокус"
София. Трябва да водим полезен разговор за образованието извън политическите истерии. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в предаването „Преди всички“ по БНР.
Въпросът за пола с четири отговора в една анкета получи странно политическо преувеличаване до абсурдни размери, коментира Вълчев. „Нямахме нито един сигнал до първата публикация във вестник „Дума“, подчерта министърът.
„Аз съм против проповядване на джендър идеология. Но в случая става дума за анкета от 90 въпроса, която представлява изключително полезен инструмент за оценка и анализ на училищно ниво. Днешните деца рано или късно ще разберат, че в ЕС има страни с други законодателства и други култури. Очевидно темата е разделителна линия, възможност за противопоставяне. Ако излезем извън паниката и политическата истерия, можем да водим полезен разговор по темата за образованието, както и за модернизацията и дигитализацията“, подчерта министърът .
„Имаме обществен консенсус за ценностите, на които искам да възпитаме децата - толерантност, трудово възпитание. Джендър идеологията е нещо, което ни разделя. Тя не е в училище. Не е желателно да спрем участието на българските училища в тази анкета, защото е полезна. Но написахме писмо до ЕК за премахване на въпроса, за да няма напрежение“, обясни Вълчев.
„Интересът на днешното поколение се провокира по-трудно. Училището не е единственият източник на знания, учителят не е единственият авторитет. Затова той трябва да бъде по-креативен. Информационните технологии са съществена предпоставка. Поехме ангажимент да изпълним мерките и с хоризонт от две години да създадем Отворен облак - платформа за безплатни образователни ресурси. Тя предполага възможност да дигитални уроци, мултимедийни дъски, да насърчим иновациите“.
„Системата е такава, че трябва да подкрепи всички училища. Трябва да подкрепим културата на насърчаване на креативните учители. Това е разликата между образованието на 20-и и 21-ви век. Родителите трябва да имат доверие към учителя, когато не е успял да мине през всички теми, но е успял да провокира децата да учат. На едно от първите места сме в ЕС по четивна грамотност и на последните - по функционална грамотност. По-трудно се справя системата, когато трябва да даде умения“, отбеляза още министър Вълчев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Вълчев: Длъжни сме да модернизираме системата на образованието

Министър Красимир Вълчев: Длъжни сме да модернизираме системата на образованието

22 Февруари 2019 | 20:14 | Агенция "Фокус"
Смолян. Длъжни сме да модернизираме системата на образованието. Това заяви по време на граждански диалог по темата за образованието в Смолян министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. Една част от миграцията в бъдеще няма да е само икономическа, а тя ще бъде е културна, като не говоря толкова за региона на Смолян, а за останалите части на страна, поясни министърът. „Затова ние трябва с инструментите на образователната политика да редуцираме броя на изключените деца от системата на образованието, оттам и от обществото. В много области на страната има възпроизводство на неграмотността, липса отношение към образованието – вече повече от едно, две, дори няколко поколения. Говорейки за модернизация тук в най-голяма степен може да свържем с общоевропейските политики, с политиките в сферата на образованието. Като започнем от компетентностния подход. Това, което ние трябва да направим като промяна в системата е да въведем последователност във всички инструменти на политиката – тоест промяната трябва да бъде не само в знанията, но и в уменията – базови и свързващи“, отбеляза министърът. Той уточни, че това предполага всяко училище и учител да имат по-голяма свобода. „Ние да бъдем по-малко инструктиращи и повече насочващи и подпомагащи и политиката да бъде насочена към креативния учител, който може да намери подхода към всяко дете. Учениците днес са много по-трудни от гледна точка да им се провокира интересът за учене. Той трябва да се провокира и да се търси индивидуалния подход. Следващите поколения ученици все по-малко ще придобиват информация от училище, а повече от алтернативни източници. Основната задача на системата на образованието е да ги провокира да учат и да им даде възможност да пълноценен и щастлив живот чрез това“, посочи министър Вълчев.
Той отбеляза, че са често критикувани, че страната ни е на едно от последните места в ЕС по функционална грамотност. „Но пък ние сме на едно от първите места по четивна грамотност. Разликата между двете е, че ние трябва да префокусираме системата. Това ще ни е един от приоритетите през годината. Всеки нормативен акт, който издаваме и всяка една подкрепа, която даваме, трябва да е насочена към това“, подчерта министърът. Той добави, че трябва да се модернизира материалната база. Благодарение на европейската солидарност, на ОП „Региони в растеж“ и ПРСР през този програмен период ще бъдат направени инвестиции в над 500 образователни институции за над 700 млн. лв. Въпреки това, това е само една част от институциите, които са 4000, допълни министър Вълчев. Той подчерта, че тези усилия ще продължат и припомни, че през миналата година са финансирали училищата за изграждане на WI-FI мрежи. „Предстои да стартираме проект, в който трябва да изработим т. нар. облак или платформа с отворени и безплатни образователни ресурси. Ще финансиране обучение на учители за дигитална креативност, компютърно програмиране и моделиране. Очаква се повече хора да заемат позиции с задълбочени дигитални умения и трябва да подготвим бъдещото поколение за това. Ще финансираме обучения на учители за изготвяне на електронни уроци като учениците ще ги ползват безплатно. Надявам се повече стаи да имат проектори и мултимедийни дъски. Под 40 % от класните стаи имат тази възможност и това ще ни бъде приоритет“, каза още министър Вълчев.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Вълчев: Подходът за ключовите компетентности ще бъде най-чувствителната трансформация на образователната система

Министър Красимир Вълчев: Подходът за ключовите компетентности ще бъде най-чувствителната трансформация на образователната система

22 Февруари 2019 | 19:48 | Агенция "Фокус"
Смолян. Приели сме подхода за ключовите компетентности и предстои да го реализираме, а той ще бъде най-мащабният подход и чрез него ще има най-чувствителна трансформация в образователната система. Това заяви по време на граждански диалог по темата за образованието в Смолян министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. Той припомни, че миналата година по време за българското европредседателство са актуализирали препоръката за ключовата компетентност и сега е необходимо да се постигне консенсус и да се научат днешните деца, които да бъдат конкурентноспособни на пазара на труда през 2050 г. Тези теми се опитват да се свържат и дискутират с диалог. „Говорейки с хора от образователната системата и от ЕС разбираме, че националните политики са безалтернативни. Може много да направим за тяхната по-ефективна реализация. Предизвикателствата пред нас са значителни. Най-значимите са социално-икономическото ни развитие, съхранението ни като общество и държава са свързани с образованието и трябва да впрегнем всички институции, за да се справим с тях“, поясни министър Вълчев.
Той уточни, че навсякъде, а вече е имал срещи в над 80 общини, започват разговорите със задържането и обхващането на децата в задължителната училищна и предучилищна възраст. Тук, може би, най-голямото предизвикателство е свързано с негативните демографски тенденции. „Като образователна система може да направим така, че всяко дете да завърши училище, да придобие ключови компетентности и да има профилно съответствие с пазара на труда и потребностите на обществото. Най-голямата загуба на национален ресурс е миграцията на хора извън страната. Имаме регионални различия, но все пак ако човек остане в България, вероятността да се завърне в региона е по-голяма. Това трябва да ни бъде цел на политиката – да задържим повече хора, осъзнавайки, че не може да е в желаната степен. Това зависи и от паралелките, които ще се предложат, дали те са във връзка с пазара на труда, дуалната форма на обучение, мотивирането на децата. Затова поставяме акцент върху тези политики“, каза още министър Вълчев.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Министър Красимир Вълчев участва в граждански диалог на тема образование

Смолян: Министър Красимир Вълчев участва в граждански диалог на тема образование

22 Февруари 2019 | 18:57 | Агенция "Фокус"
Смолян. Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев участва в граждански диалог на тема образование в Смолян, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. Инициативата е част от събитията, включени в платформата на ПП ГЕРБ за граждански диалог „Европа в нашия дом“. На форума присъстват и евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев, заместник-председателят на Комисията по образование в НС Галя Захариева, народните представители от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова и д-р Красимир Събев, кметът на Община Смолян Николай Мелемов, областният управител Недялко Славов и Мария Семерджиева, началник на Регионалното управление на образованието, както и десетки представители на образавотелни структури в Смолян и областта.
Пред присъстващите кметът на Смолян Николай Мелелов заяви, че благодари за провеждането на това мероприятие в града. „Всички знаем и сме декларирали, че образованието и младите хора са нашия приоритет. Убедихме се, че МОН работи за бъдещето на нашите деца, но за да реализираме всички политики е най-важното за нас са хората в образованието. Затова този диалог е много важен, защото без вас – хората, работещи в образователната система, няма как всичко, което е предвидено и замислено да бъде реализирано на място. Гордея се, че миналата година община Смолян получи приза за Община на образованието. Това е признание за всички вас и нашите деца, че сме на прав път“, каза още Мелемов.
Областният управител Недялко Славов, заяви че посланието „Европа в нашия дом“ е позитивно и силно и дава възможност да се говори за успешно реализираните политики, реализирани чрез европейската солидарност. „Като проевропейска партия, част от ЕНП, подчертаваме, че водим позитивен диалог и страним от остри и крайни противоречия. За нас е важен диалогът – честно, открито, лице в лице. Щастлив съм, че диалозите за образование започват в Смолян не само, защото с реални политики е подплатено образованието като политика, а и защото Смолян може да бъде посочен като един от добрите примери в образованието. Благодарение на всички родопчани, образованието е превърнато във висша ценност“, поясни Славов.
Председателят на Комисията по здравеопазване в Народното събрание д-р Даниела Дариткова заяви, че разходите за образование са инвестиции в бъдещето на нацията. „Това е убеждението на ГЕРБ като приоритет – образование, което трябва да е на едно ново европейско ниво. За първи път през 2019 г средната брутна учителска заплата изпревари средната за страната. 1,380 млрд лв. са предвидени за учителски заплати, защото трябва да има мотивирани преподаватели, които да обучават децата и да има развито поколение, което ще изведе България във водещите страни в Европа. Освен наш приоритет, образованието е наша обща мисия. Всеки трябва да е ангажиран с това децата да се учат по-добре и да посещават училище“, посочи още д-р Дариткова.
Евродепутатът Владимир Уручев поздрави правителството, което, по думите му, не просто декларативно казва, че образованието е приоритет, а се вижда, че прави всичко този приоритет да намери своето финансиране, своите програми и специализация. „Има предизвикателства, които ни карат да се замислим. В две области работя – предприемачеството, защото по времето на социализма то беше изтрито и от нашите глави включително. А това е онази култура, която ни дава възможност ние да се реализираме, да достигаме резултата и другото предизвикателство е навлизането на дигиталните технологии в живота. Това за младите хора е императивно – те трябва още от най-ранна възраст да работят и да учат тези технологии, но има проблем с по-възрастните и те трябва да се обхванат, за да не се чувстват изолирани“, каза още Уручев.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Никола Груевски на заседанието на съда в Будапеща за екстрадицията му. 27 юни 2019 г.
Никола Груевски на заседанието на съда в Будапеща за екстрадицията му. 27 юни 20...

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.