НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:07


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Доц. Георги Илиев, УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна: Тенденцията през последните години е за обостряне на алергиите през зимния сезон

Доц. Георги Илиев, УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна: Тенденцията през последните години е за обостряне на алергиите през зимния сезон

21 Февруари 2019 | 11:00 | Агенция "Фокус"
Варна. За съжаление през последните години тенденцията е, че заболяванията като алергии, за които бяхме свикнали да казваме, че се срещат през пролетно-есенния сезон, сега се срещат и през зимния период и дори целогодишно. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна Доц. Георги Илиев, преподавател и лекар в Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Света Марина“ във Варна в Клиника „Уши, нос, гърло“. Според него през студения сезон заболяванията на дихателната система като синузити, вирусни заболявания и дори алергии се обострят и задълбочават. Той отбеляза, че традиционно малките пациенти и по-възрастните през студените месеци са по-засегнати от вирусните заболявания. „През зимата се обострят синузитите при всички пациенти, които имат затруднено носно дишане, носна полипоза, хипертрофия на носните конхи или са с изкривена носна преграда“, добави доц. д-р Георги Илиев. По думите му влажният климат на територията на Варна и областта също оказва влияние върху здравословното състояние на населението. Доц. Георги Илиев обясни, че при по-леките случаи, когато не се налага оперативно лечение, пациентите могат да се възползват от положителния ефект на солните стаи. „Ефектът е като проведена физиотереапия. Не може да бъде радикално лечение, но е един вариант за повлияване и при всички случай има предимства“, каза още експертът.
Дамян Пашов, който е вносител на оборудване за солни стаи, посочи за Радио „Фокус“ – Варна, че солта действа благотворно на дихателната система, кожата и спомага за понижаване на стреса. „Солната стая пресъздава солна пещера, а лечебната сила на солта е известна от векове наред. Установено е, че миньорите, които работели в солните мини в Полша, почти не страдали от заболявания на дихателната система“, каза още Дамян Пашов. По думите му фино разпрашената във въздуха медицинска сол съдържа 99.9% натриев хлорид без други примеси и предотвратява възпаленията. „Противопоказания има за хора с високо кръвно налягане, което не контролират. Халотерапията не е препоръчителна и за хора с онкологични проблемни в ремисия“, каза още експертът. Дамян Пашов допълни, че в период на грип и настинки профилактичното подлагане на халотерапия повишава имунитета и организмът става по устойчив на вируси и възпаления.
Сияна БУХЛАРСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.