НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:11


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

A1 On (Македония): Белград призова Интерпол да не разглежда новата молба за членство на Косово

A1 On (Македония): Белград призова Интерпол да не разглежда новата молба за членство на Косово

1 Март 2019 | 14:23 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбският вицепремиер и министър на вътрешните работи Небойша Стефанович изпрати писма до главния секретар на Интерпол Юрген Щок и президента на Ким Йонг Ян с молба Международната полицейска организация да не разглежда новата молба на Косово за членство, предава македонската електронна медия A1 On.
„След Общото събрание на Интерпол в Дубай през 2018 г. не са настъпили съществени промени, които да доведат до промяна на решението за отказ за членство на Косово. Всъщност, единствената промяна е в полза на възгледите на Република Сърбия срещу тази молба и това се отразява в броя на страните, които са оттеглили признаването на Косово“, пише Стефанович в писмото.
Стефанович повтаря аргументите на Сърбия, че самото разглеждане на това искане би представлявало грубо нарушение на международното право.
„Условията за членство в Интерпол са регламентирани от Устава на Интерпол и Резолюцията за процедурата за приемане в Интерпол, които ясно показват, че членството е отворено само за държави. Поставянето на дневния ред на това искане сериозно ще политизира работата на тази професионална полицейска организация“, предупреди сръбският политик.
Той припомня, че съгласно Устава на Интерпол на „организацията е строго забранено да предприема каквито и да било действия от политическо, военно, религиозно или расово естество“ и че статутът на „южната сръбска провинция“ се урежда от Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН“, която Интерпол има задължението да спазва.
Освен генералния секретар и президента на Интерпол, Стефанович изпрати писма до всички членове на Изпълнителния комитет на организацията с молба да гласуват против искането за приемане на Косово.
В края на месец януари Косово отново подаде молба за членство в Интерпол, адресирана до Генералния секретариат на организацията. В съответствие с процедурите оттам тя ще бъде изпратена до Изпълнителния комитет, който ще реши дали това искане ще бъде включено в дневния ред на Общото събрание на Интерпол и дали държавите-членки ще гласуват за искането. Одобрението за членство изисква мнозинство от две трети.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Париж празнуват 75 години от освобождението на града. 25 август 2019 година
В Париж празнуват 75 години от освобождението на града. 25 август 2019 година

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.