НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:03


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Народните представители удължиха с 3 месеца срока на действие на Временната анкетна комисия за проучване информацията за подкупна схема при придобиване на българско гражданство

Народните представители удължиха с 3 месеца срока на действие на Временната анкетна комисия за проучване информацията за подкупна схема при придобиване на българско гражданство

11 Юли 2019 | 13:30 | Агенция "Фокус"
София. Народните представители удължиха срока на действие на Временната анкетна комисия за проучване на всички данни, факти и обстоятелства по повод изнесените в европейски и български медии твърдения за скандалната подкупна схема при придобиване на българско гражданство от чужди граждани, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Работата на комисията бе удължена с 3 месеца.
Агенция „Фокус“ припомня: Това е второто удължаване на срока на работа на комисията, след като на 27 март 2019 г. той бе удължен с три месеца. Комисията бе създадена на 14 декември 2018 г. с 3-месечен срок за работа. Инициативата за създаване на комисията бе на ПГ на ДПС. По предложение на „Обединени патриоти“ комисията се състои от 17 членове и е на пропорционален принцип. За председател на комисията бе избран Йордан Цонев от ДПС, за заместник-председател Тома Биков от ГЕРБ. Членове на комисията са още: Маноил Манев, Десислава Костадинова - Гушева, Емилия Милкова, Красен Кръстев, Станислав Иванов и Александър Ненков от ГЕРБ, Иван Иванов, Крум Зарков, Пенчо Милков, Таско Ерменков и Тодор Байчев от БСП, Юлиян Ангелов и Красимир Богданов от "Обединени патриоти", Хамид Хамид от ДПС и Андон Дончев от „Воля"“.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Народното събрание удължи с 3 месеца срока на работа на Временната анкетна комисия за паспортите

Народното събрание удължи с 3 месеца срока на работа на Временната анкетна комисия за паспортите

27 Март 2019 | 09:49 | Агенция "Фокус"
София. Народното събрание удължи с 3 месеца работата на Временната анкетна комисия за получаване на всички данни, факти и обстоятелства по повод изнесените твърдения за скандална подкупна схема при придобиване на българско граждани от чужди граждани, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Предложението е направено от нейния председател Йордан Цоне и се обуславя от необходимостта от допълнително време за запознаване с големия обем от информация и проучването ѝ, както и изслушването на институции и компетентни органи.
Агенция „Фокус“ припомня: На 14 декември 2018 г. парламентът създаде Временна анкетна комисия за проучване на всички данни, факти и обстоятелства по повод изнесените в европейски и български медии твърдения за скандалната подкупна схема при придобиване на българско гражданство от чужди граждани. „За“ проекторешението гласуваха 161 народни представители, „против“ – 1 и „въздържали се“ – 4. Създадената комисия работи разполагаше с 3-месечен срок за работа.
Инициативата за създаване на комисията бе на ПГ на ДПС. По предложение на „Обединени патриоти“ комисията се състои от 17 членове и е на пропорционален принцип. За председател на комисията бе избран Йордан Цонев от ДПС, за заместник-председател Тома Биков от ГЕРБ. Членове на комисията са още: Маноил Манев, Десислава Костадинова - Гушева, Емилия Милкова, Красен Кръстев, Станислав Иванов и Александър Ненков от ГЕРБ, Иван Иванов, Крум Зарков, Пенчо Милков, Таско Ерменков и Тодор Байчев от БСП, Юлиян Ангелов и Красимир Богданов от "Обединени патриоти", Хамид Хамид от ДПС и Андон Дончев от „Воля"“.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министерство на правосъдието предлага отмяна на възможността за получаване на българско гражданство срещу краткотрайни инвестиции

Министерство на правосъдието предлага отмяна на възможността за получаване на българско гражданство срещу краткотрайни инвестиции

21 Март 2019 | 17:34 | Агенция "Фокус"
София. Министерство на правосъдието публикува за обществено обсъждане проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за българското гражданство. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на правосъдието. С приемането на новите текстове ще отпадне възможността чужденците, получили статут на постоянно пребиваващи у нас срещу инвестиции, да получават впоследствие гражданство при значително облекчени условия. Същото ще важи и за членовете на техните семейства. Условията ще са валидни и за бизнесмените, увеличили инвестицията си при същите условия на закона до стойност най-малко два милиона лева.
Практиката показва, че кандидатстващите за придобиване на гражданство на тези основания са получили разрешение за постоянно пребиваване поради направени вложения предимно в закупуване на държавни ценни книжа на стойност над един милион лева или са вложили сума над един милион лева в лицензирана кредитна институция по договор за доверително управление, съответно са увеличили инвестицията при същите условия до два милиона лева. Към момента на подаване на молбата за придобиване на българско гражданство или на някой от следващите етапи на производството често се оказва, че инвестицията не е налична поради извършена продажба на закупените ценни книжа.
Установени са случаи, в които при направено вложение чрез договор за доверително управление лицето не притежава банкови сметки и не е регистрирано като инвеститор в съответната банка, посочена от него за вложение на своя капитал под формата на парични средства или други финансови активи. Същевременно лицата, кандидатстващи за придобиване на българско гражданство на това основание, го получават значително по-бързо и без да са длъжни да владеят български език и да се откажат от досегашното си гражданство, което ги облекчава значително.
С промените се регламентират и нови съкратени срокове за произнасянето на Министерството на правосъдието, ДАНС и МВР в отделните етапи на производството. За да се избегне нерегламентираното забавяне при възлагане на допълнителни проверки на кандидатите, срокът на процедурата по получаване на гражданство спира да тече по време на проверките.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Петър Курумбашев: Водачът на евролистата на БСП трябва да е ясен на 17-и март

Евродепутатът Петър Курумбашев: Водачът на евролистата на БСП трябва да е ясен на 17-и март

8 Март 2019 | 19:32 | Агенция "Фокус"
София. Водачът на евролистата на БСП трябва да е ясен на 17-и март. Това каза евродепутатът Петър Курумбашев в предаването "Още от деня" по БНТ. "Не бих се фокусирал върху битката за място в листата, много по-важно е коя партия с какви послания излиза, а не кой е по-по-най", коментира Курумбашев.
По думите му решението за водач на листата би трябвало да се вземе в средата на март. "На 17 март мисля, че трябва да има пленум и да се вземе решение. Към края на март - началото на април трябва вече да бъде определена цялата листа. България трябва много ясно да заяви какви цели трябва да има в следващия Европарламент", коментира евродепутатът.
Според него решението за излизане от Народното събрание на БСП е било добра стъпка. "Хубаво е изборните правила да са ясни шест месеца или една година преди изборите, а не някой от управляващите да дописва", посочи Курумбашев във връзка с решението на БСП да не присъства на заседанията в пленарна зала заради промените в Изборния кодекс.
Той коментира и идеята на френския президент Еманюел Макрон за "европейски ренесанс". "Не знам дали Макрон може да се превърне в европейски лидер - обединител. Според мен с това предложение, за прочутия пакет "Мобилност" - там всички политически партии са разкъсани", каза още евродепутатът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Георгиев, ДАНС: Ще бъде отнето българското гражданство на лица, които не са поддържали инвестиции

Димитър Георгиев, ДАНС: Ще бъде отнето българското гражданство на лица, които не са поддържали инвестиции

20 Февруари 2019 | 16:14 | Агенция "Фокус"
София. Открита е информация за лица, които са взели българско гражданство въз основа на инвестиции, но тези инвестиции не са поддържани. Това каза пред журналисти председателят на ДАНС Димитър Георгиев в отговор на въпрос какъв е резултатът от проверката, разпоредена от премиера Бойко Борисов на 19 ноември 2018 г. на българските паспорти, дадени на чужденци за 5 години назад, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Там ще бъдат предприети съответните законови действия, за да бъде коригирано това, което е направено - ще бъде отнето българското гражданство“, заяви той. „Проверката показва, че процедурата е извършвана изрядно от служителите на МВР и от ДАНС. Пропуски в процедурата няма“, обяви Димитър Георгиев. „Не е имало възможности за промъкване на лица, които под някаква форма да са предприели действия да се възползват от получаването на българско гражданство“, посочи председателят на ДАНС.
В отговор на въпрос руски ли са гражданите, които не са поддържали инвестиции, зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов уточни: „Не само за руски граждани, има и граждани на други държави“. „Основното, което открихме след като проверихме масиви на партньорски служби и на държави по произход, е известен брой лица с различни криминалистически регистрации, включително и неприключили наказателни производства“, съобщи той и поясни, че тези регистрации са след като е придобито гражданството. Ципов обяви, че МВР ще излезе с препоръки за подобряване на процедурата. „Сформира се Междуведомствена работна група за разглеждане на предложенията по Закона за българското гражданство“, обясни той. Красимир Ципов отговори отрицателно на въпроса дали са били открити случаи на съдени лица, получили българско гражданство.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Красимир Ципов: Изготвени са предложения за промени в процедурата за придобиване на българско гражданство

Зам.-министър Красимир Ципов: Изготвени са предложения за промени в процедурата за придобиване на българско гражданство

20 Февруари 2019 | 15:39 | Агенция "Фокус"
София. Изготвени са предложения за промени в процедурата за придобиване на българско гражданство. Това каза зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов на съвместно заседание на парламентарните комисии по вътрешна сигурност и обществен ред, и за контрол над службите във връзка с придобитото и впоследствие отнето българско гражданство на руския бизнесмен Сергей Андониев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той обясни, че част от предложенията е да се проверяват инвестициите и дали такива са осъществени, както и дали трябва да бъдат предприети действия за отнемане на българското гражданство, когато такива не на са направени.
„Направили сме предложения да може да се декларира от страна на кандидатите кога и в какъв период от време са пребивавали в други държави. Така ще можем да проверяваме дали лицата са свързани с извършване на престъпна дейност“, обясни Красимир Ципов. „Това ще подобри процедурата. Ще ни даде информация за съответно становище по процедурите за придобиване на българско гражданство“, каза още зам.-министърът.
От ДАНС уточниха, че Сергей Адониев не е получил българско гражданство на базата на извършени инвестиции, а на преценката на министъра на правосъдието. Имало е намерение за инвестиции, които на практика не са извършени.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Не е нормално в процедурата за българско гражданство да не изискваме данни за семейството на кандидата

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Не е нормално в процедурата за българско гражданство да не изискваме данни за семейството на кандидата

20 Февруари 2019 | 15:22 | Агенция "Фокус"
София. Не е нормално в процедура за българско гражданство да не изискваме данни за семейството на кандидата. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов на съвместно заседание на парламентарните комисии по вътрешна сигурност и обществен ред, и за контрол над службите във връзка с придобитото и впоследствие отнето българско гражданство на руския бизнесмен Сергей Андониев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Каква е потенциалната заплаха за руско влияние в България? Има ли заплаха граждани да се възползват от либералния законодателен пакет за придобиване на българско гражданство, което да урони престижа на страната ни?“, попита Цветанов. „Трябва да гарантираме и да не допускаме уронване на престижа на България“, заяви Цветан Цветанов. Той подчерта, че трябва да се помисли за законодателни промени, свързани с процедурата по придобиване на българско гражданство. Цветанов попита още защо не е отнето българското гражданство и на съпругата на Андониев.
„Водещ по процедурата е Министерството на правосъдието. Може би бихме могли да подобрим вътрешната нормативна уредба, за да постигнем по-голяма пълнота и гъвкаво използване на законодателството“, отговори председателят на ДАНС Димитър Георгиев. „Ние за българските граждани изискваме всичко, а в един момент сме оставили прозорец, в който всеки може да си кандидатства и да си пише само за себе си“, допълни Цветан Цветанов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Георгиев, ДАНС: Руският бизнесмен Сергей Андониев е регистрирал кол център в Пловдив, предприел е действия за инвестиции от 10 млн. евро

Димитър Георгиев, ДАНС: Руският бизнесмен Сергей Андониев е регистрирал кол център в Пловдив, предприел е действия за инвестиции от 10 млн. евро

20 Февруари 2019 | 15:16 | Агенция "Фокус"
София. На 28 декември 2007г. година Сергей Андониев е регистрирал фирма в България, в Пловдив, като център за услуги чрез телефонни обаждания или кол център. Това каза председателят на ДАНС Димитър Георгиев на съвместно заседание на парламентарните комисии по вътрешна сигурност и обществен ред, и за контрол над службите във връзка с придобитото и впоследствие отнето българско гражданство на руския бизнесмен Сергей Андониев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Чрез управляваното от него търговско дружество е предприел действия за реализиране и на други инвестиции, а именно 10 млн. евро за въвеждане на най-модерни технологии в телекомуникациите“, заяви той. „Във дейността си във фирмата е подпомаган от съпругата си Мария Адониева“, обясни Димитър Георгиев. Той уточни, че и съпругата му има българско гражданство, като двамата се разглеждат като отделни кандидатури. „Кандидатурите им са одобрени през 2008 година“, съобщи председателят на ДАНС. „Информацията за съпругата му е различна. Поради това не се инициира процедура за отнемане на нейното гражданство“, коментира той. „Те имат три деца, които през 2008 година, също са придобили българско гражданство“, каза още Димитър Георгиев.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Две парламентарни комисии ще изслушат МВР и ДАНС за българското гражданство на руския бизнесмен Сергей Андониев

Две парламентарни комисии ще изслушат МВР и ДАНС за българското гражданство на руския бизнесмен Сергей Андониев

20 Февруари 2019 | 07:42 | Агенция "Фокус"
София. Министерството на вътрешните работи и ДАНС ще дадат информация за придобиването на българско гражданство от руския бизнесмен Сергей Андониев и за лишаването от гражданството. Изслушването ще бъде на съвместно заседание на парламентарните комисии по вътрешна сигурност и обществен ред, и за контрол над службите, сочи дневният ред на заседанието. Руският бизнесмен е получил българско гражданство през 2008 година. Лишен е от гражданството през 2018 година, след като са получени данни, че е бил осъден на 20 години за измама в САЩ.
Парламентарната комисия по бюджет и финанси ще приеме процедурни правила за предлагане на кандидати за председател на Комисията са финансов надзор и избирането му в пленарна зала. Сегашният председател на комисията Карина Караиванова депозира оставката си на 18 февруари. От 1 март Караиванова ще работи в Европейската банка за възстановяване и развитие. Тя ще представлява България в Съвета на директорите на банката, след като беше номинирана от Министерски съвет.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, „Атака”: По-важен въпрос е правителството да изпълни мандата си докрай, а не как „Обединени патриоти“ ще се явим на избори

Волен Сидеров, „Атака”: По-важен въпрос е правителството да изпълни мандата си докрай, а не как „Обединени патриоти“ ще се явим на избори

19 Февруари 2019 | 09:58 | Агенция "Фокус"
София. По-важен въпрос е правителството да изпълни мандата си докрай, а не как „Обединени патриоти“ ще се явим на избори. Това каза председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ и лидер на ПП „Атака“ Волен Сидеров пред журналисти преди Коалиционния съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Попитан заедно ли ще се явят „Обединени патриоти“ на избори, той отговори: „Надявам се да стане ясно. Аз месеци наред настоявах на моите партньори, това нещо да го кажат, но те отбиваха този въпрос“.
Сидеров заяви, че лично за него това не е най важният въпрос. „По-важното е тримата от патриотичния съюз да успеем да кажем ясно - както и да се явим на избори, това няма да се отрази на управлението. Управленският мандат да бъде изкаран докрай, нека Борисов поне веднъж да завърши мандата си докрай, ние сме подписали програма за управление. И това да бъде спазено“, подчерта Сидеров.
Относно кандидатурата на Валери Симеонов за евродепутат, лидерът на ПП „Атака“ заяви, че всеки може да се кандидатира и всяка партия има право да издигне водач, въпросът е на коя евролиста. „Аз разбрах, че организации на ВМРО номинират Джамбазки за евроводач, но пак не е ясно на коя листа. За сега не мога да кажа как ще се явяваме с ВМРО и НФСБ - дали заедно, дали по отделно или в други формати“, уточни Сидеров.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор и директорът на ДАНС ще бъдат изслушани от комисията, която проучва твърденията за злоупотреби с българско гражданство

Главният прокурор и директорът на ДАНС ще бъдат изслушани от комисията, която проучва твърденията за злоупотреби с българско гражданство

13 Февруари 2019 | 07:50 | Агенция "Фокус"
София. Главният прокурор Сотир Цацаров и директорът на ДАНС Димитър Георгиев ще бъдат изслушани от парламентарната комисия, която проучва твърденията за злоупотреби с българско гражданство. Това предвижда програмата за работа на комисията. Главният прокурор ще даде информация за хода на процесуално-следствените действия по случаите на злоупотреба с издаване на българско гражданство, а Директорът на ДАНС - за разработките, сигналите и проверките по институциите, свързани с придобиване на българско гражданство. Заседанието, което започва в 16.00 часа, е закрито за медиите.
Временната анкетна комисия беше създадена през декември 2018 г., за да проучи всички данни, факти и обстоятелства по повод изнесените в европейски и български медии твърдения за скандалната подкупна схема при придобиване на българско гражданство от чужди граждани. На последното заседание на комисията стана ясно, че членовете ѝ ще поискат информация от главния прокурор и директора на ДАНС, МВР и Министерство на правосъдието. От Министерството на правосъдието ще се изиска конкретика за броя на издадените български гражданства, а от МВР комисията ще поиска справка за чуждестранни граждани, получили българско гражданство, които са криминално проявени.
„Фокус“ припомня: Парламентът създаде Временната анкетна комисия за проучване на всички данни, факти и обстоятелства по повод изнесените в европейски и български медии твърдения за скандалната подкупна схема при придобиване на българско гражданство от чужди граждани на 14 декември 2018 г. Инициативата за създаване на комисията е на ПГ на ДПС. В мотивите си от ДПС заявиха, че е дълг на парламента да създаде Временна анкетна комисия за проучване на всички обстоятелства относно работата на специализираните държавни органи, които са пряко ангажирани с процедурите по издаване на българско гражданство. Според тях темата е от голямо значение за националната сигурност на страната, за реализиране на стратегическата цел за влизане в Шенген. Комисията ще работи за срок от 3 месеца. По предложение на „Обединени патриоти“ членовете ѝ са 17 членове, на пропорционален принцип. За председател на комисията бе избран Йордан Цонев от ДПС, а за заместник-председател Тома Биков от ГЕРБ. Членове на комисията са: Маноил Манев, Десислава Костадинова - Гушева, Емилия Милкова, Красен Кръстев, Станислав Иванов и Александър Ненков от ГЕРБ, Иван Иванов, Крум Зарков, Пенчо Милков, Таско Ерменков и Тодор Байчев от БСП, Юлиян Ангелов и Красимир Богданов от „Обединени патриоти“, Хамид Хамид от ДПС и Андон Дончев от „Воля“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, „Атака“: Независимо как ще се явят на евроизборите, партиите от коалицията „Обединени патриоти“ ще продължат да работят заедно, за да запазят мандата си

Волен Сидеров, „Атака“: Независимо как ще се явят на евроизборите, партиите от коалицията „Обединени патриоти“ ще продължат да работят заедно, за да запазят мандата си

9 Февруари 2019 | 11:54 | Агенция "Фокус"
София. Независимо как ще се явят на евроизборите, партиите от коалицията „Обединени патриоти“ ще продължат да работят заедно, за да запазят мандата си. Това каза за седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ и лидер на „Атака“ Волен Сидеров. Според него с колегите му трябва да успеят да съобщят това на обществото убедително. Вътрешните противоречия могат да бъдат изгладени, каза още той. „Ако се разберем за това, то ще има сигнал, че явяването ни на евроизборите няма връзка с довършването на мандата. Има много критики към управлението, но се вижда, че в момента алтернативно управление не може да бъде формирано. Има неща, които са положителни, но изискват повече време и процес. Нека премиерът Бойко Борисов да завърши поне един мандат“, каза той. Според Волен Сидеров именно неяснотата как ще се явят на евро изборите през май водят до съмненията за разпад на коалицията.
Цоня СЪБЧЕВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Левицата се надява на по-убедителна победа на евроизборите от прогнозирания от социолозите 1% разлика с ГЕРБ

Корнелия Нинова, БСП: Левицата се надява на по-убедителна победа на евроизборите от прогнозирания от социолозите 1% разлика с ГЕРБ

7 Февруари 2019 | 21:02 | Агенция "Фокус"
София. Левицата се надява на по-убедителна победа на евроизборите от прогнозирания от социолозите 1% разлика с ГЕРБ. Това каза за вечерния блок „Това е България“ на Радио „Фокус“ лидерът на БСП Корнелия Нинова. Левицата се готви и технически за изборите, обясни Нинова, като обучава наблюдатели и членове на секционните комисии и наблюдателите. В готовност са и екипи от БСТВ, които да излъчват изборния процес в реално време, след като управляващите отхвърлиха предложението на президента Румен Радев за видеонаблюдение в секциите, каза още тя. „Нашите евродепутати категорично ще спорят срещу двойните стандарти при храните, срещу разделението на първа и втора скорост на европейски народи. Ние не сме втора скорост – ние сме в основата на цивилизацията на ЕС и искаме достойно място в Европа. Те ще стоят против Истанбулската конвенция, против Пакта за миграция, ще водят твърда битка срещу т.нар. пакет Макрон, за да защитят българския интерес в лицето на транспортните фирми и икономиката. Ще се води битка и за ядрената енергетика на България и газопреносната мрежа с аргументи – така ще защитим както българския национален интерес, така и общия европейски, защото такава енергетика би била от полза за цяла Европа“, коментира Корнелия Нинова. Според нея платформата за евроизборите, която единствено БСП представи, е силното оръжие на левицата за предстоящия вот през месец май. Другите партии нямат за своите евродепутати толкова ясно разписани задачи и политики, допълни тя.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Александър Маринов, политолог: Не е изключено заедно с евроизборите да бъдат проведени и предсрочни парламентарни избори

Проф. Александър Маринов, политолог: Не е изключено заедно с евроизборите да бъдат проведени и предсрочни парламентарни избори

2 Февруари 2019 | 13:03 | Агенция "Фокус"
София. Не е изключено заедно с евроизборите да бъдат проведени и предсрочни парламентарни избори. Това каза за седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ политологът проф. Александър Маринов. Той добави, че до 26-ти март е последната възможност да се разпусне парламентът и да се назначи служебно правителство. Според проф. Маринов, ако това не се случи, резултатът от евроизборите ще бъде определящ за вътрешнополитически живот по-нататък. „В Европа се очертава голям разлом и сблъсък по-много направления. Очертават се сериозни размествания на пластовете на влияние на различните политически течения във водещите европейски страни. България не може да остане встрани от този процес. Драмата в Европа, вярно е, се повтаря малко като фарс у нас, защото има някои теми, които се засягат оттук-оттам, но не присъства този голям драматизъм, който се наблюдава в Европа. Той е не само по линията по-нататъшно интегриране в рамките на една супер държава или реванш на националните държави. В европейския политически дневен ред има нови точки, които са внесени от много силни социално-политически напрежения“, поясни той. Проф. Александър Маринов каза още, че в много страни на Европа вече се усеща надигане срещу съществуващото статукво, управляващите елити и задълбочаващото се неравенство. По думите му България няма ясна визия как ще участва в този променящ се ЕС, защото все още следваме старите политики на снишаване.

Росица АНГЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валери Симеонов, НФСБ: С ВМРО сме атакувани ежедневно от третия партньор в коалицията

Валери Симеонов, НФСБ: С ВМРО сме атакувани ежедневно от третия партньор в коалицията

31 Януари 2019 | 19:09 | Агенция "Фокус"
София. От повече от една година НФСБ и нейният лидер Валери Симеонов, партия ВМРО и нейният лидер Красимир Каракачанов са подложени на почти ежедневни атаки от третия партньор в коалицията, чрез неговите медии- вестник „Атака“ и телевизия „Алфа“. Това каза председателят на НФСБ и депутат от „Обединени патриоти“ Валери Симеонов в предаването „Още от деня“ по БНТ. „От сутрин до вечер се громят с болшевишки план партньорите, а не се казва нито дума срещу основния политически опонент или друга партия“, изтъкна Симеонов. Той обясни, че изнесената от него днес в Народното събрание декларация относно разследването на депутата от ПГ на БСП Елена Йончева не е била съгласувана с останалите партньори, защото не е успял да се срещне с тях. „Нямаше нито един човек от „Атака“. Ръководството на „Атака“ съм го виждал, от както съм влязъл в Народното събрание, три пъти. Свикването на политическия съвет на коалицията е бойкотирано от ръководството на „Атака“, до сега три поредни пъти“, коментира Валери Симеонов. „От 21 ноември съм народен представител. От тогава минаха два месеца и половина, за това време съм виждал в пленарна зала три пъти Волен Сидеров. Вие вярвате ли ми или не?“, попита Симеонов. „От кого да поискам съгласие. Преди да изчета декларацията, потърсих съгласието на ръководството на групата в лицето на зам.-председателите и от НФСБ, от които получих съгласие и за това излязох и прочетох декларацията. Това колегите могат да го потвърдят“, заяви председателят на НФСБ. „Както виждате все още ние се опитваме да полагаме добронамерени усилия да запазим тази коалиция. НФСБ и колегите от ВМРО не мога да ги упрекна, че избягват контакт или не търсят запазването на коалицията,“ коментира Симеонов. Според него най-важното при една коалиция е тя да спазва своята политическа програма и споразумение.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дончо Златев, СДС: Съществува лъжливото усещане, че президентът има лек за всички болежки на обществото

Дончо Златев, СДС: Съществува лъжливото усещане, че президентът има лек за всички болежки на обществото

30 Януари 2019 | 12:46 | Агенция "Фокус"
София. Съществува лъжливото усещане, че президентът има лек за всички болежки на обществото, след като е избран от него. Това каза в предаването “Вече 30 години-времето е наше” на Радио “Фокус” Дончо Златев, член на НИС на СДС. По думите му парадоксално е най-мажоритарно избираният политик, всъщност да няма почти никакви функции. Именно и в тази посока са предлаганите промени в Конституцията от СДС, каза още той. “Това, което предлагаме е президентът да се избира от Народното събрание с две трети, от двете камери. Това също е наше предложение – парламентът да бъде разделен на две камери и да бъде намален броят на депутатите. По този начин отново ще се запази функцията пред институцията „държавен глава“, но ще е по-представителна институция както е в почти всички европейски държави. Разбира се, ще има и противници, на които ние риторично предоставяме варианти – или трябва президентът да бъде избиран от Народното събрание, според нас, или ако ще се избира пряко от всички граждани, да се увеличават правомощията”, обясни той. Златев добави, че е излишно да се влага ресурс за избор на фигура, която така или иначе има по-скоро протоколни функции.
Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дончо Златев, СДС: От големите партии виждаме единствено парадна реторика, без капка самокритичност

Дончо Златев, СДС: От големите партии виждаме единствено парадна реторика, без капка самокритичност

30 Януари 2019 | 12:03 | Агенция "Фокус"
София. От големите партии виждаме единствено парадна реторика, без капка самокритичност. Това каза в предаването “Вече 30 години-времето е наше” на Радио “Фокус” Дончо Златев, член на НИС на СДС. По думите му ГЕРБ и БСП в момента са в тежко състояние, като доверието и към двете партии спада. “Без значение от социологическите проучвания, най-голям показател за това, че доверието и към двете партии спада, е броят на негласуващите, който се увеличава като процент. За мен е нелогично, ако всичко е прекрасно, между 40-50 % от хората да заявяват, че не искат да гласуват на следващите избори. Все пак БСП носи тежкото наследство, на партия с доказано провалени полицити, участвали в няколко български кризи. От друга страна при управляващите виждаме, че ГЕРБ предприемат радикални мерки от гледна точка на политиката по места, обръща се вече много повече внимание на кметовете, на общинските съветници. Всеки един скандал се яхва от опозицията и това е удар по имиджа и на правителството”, обясни той. Златев коментира още, че БСП многократко се е заявявала като алтернатива, но това винаги е приключвало с криза. “Това е важно да се помни и припомня на избирателите. Тук идва и ролята на СДС като партия, превела страната ни през прехода и провела демократичните промени в България”, каза той. 2019 година ще бъде преломна за българското общество, допълни Дончо Златев и изрази надежда печелившите послания да са тези, които ще намерят отражение в ЕП и в местната политика.
Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПГ на „Воля“ се преименува на „Воля – българските родолюбци“

ПГ на „Воля“ се преименува на „Воля – българските родолюбци“

30 Януари 2019 | 09:12 | Агенция "Фокус"
София. ПГ на „Воля“ се преименува на „Воля – българските родолюбци“. Това съобщи председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в началото на днешното пленарно заседание, предаде репортер на Агенция "Фокус". Караянчева е уведомена с писмо от председателя на парламентарната група Гергана Стефанова. Така групата ще носи името на коалицията, която лидерът на „Воля“ обяви миналата седмица.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПП АБВ ще започне кампанията за евроизборите на предстоящото разширено заседание на НС на партията

ПП АБВ ще започне кампанията за евроизборите на предстоящото разширено заседание на НС на партията

29 Януари 2019 | 16:10 | Агенция "Фокус"
София. Изпълнителното бюро на ПП АБВ насрочи разширено заседание на Националния съвет на партията, с участие на кметове и общински съветници, за 5 февруари 2019 година от 11.00 часа в централата на партията. Това съобщиха от пресцентъра на ПП АБВ. На заседанието ще стартира кампанията за евроизборите с приемането на окончателните документи – политически Манифест, който ще бъде основа на партията за предстоящите евроизбори, извънредни парламентарни избори и избори за местни органи на самоуправление, ще стартира номинацията на кандидатите за евродепутати, ще бъде определен и форматът, в който АБВ ще се яви на предстоящия вот.
ПП АБВ разработва посланията си за европейските избори, които са в три главни насоки:
- „Каква Европа искаме и за каква Европа ще се борим“;
- „Европа за мир“;
- „България в Европа“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Деница Златева, БСП: Готови сме да спечелим европейските избори

Деница Златева, БСП: Готови сме да спечелим европейските избори

28 Януари 2019 | 09:21 | Агенция "Фокус"
София. "Националният съвет ще реши как ще нареди листата за евроизборите. Това е органът, който в средата на март ще обяви и водача ни. Ние сме партия, която спазва процедурите", това заяви зам.-председателят на БСП Деница Златева в сутрешния блок на БТВ, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Тя допълни, че очаква листата на БСП да бъде силна. "Имаме подготвени хора - можещи и умеещи, а в събота приехме и прездизборната ни платформа за участие в изборите. Лицата са важни, но много по-важни са политиките, които ще отстояваме в следващия европарламент", коментира Златева. По думите ѝ БСП е много по-силна и с по-голямо доверие от преди. "Ние говорихме за политики, а ГЕРБ говориха за сини и червени лампи на техния партиен форум", заяви зам.-председателят на БСП. "Готови сме да спечелим Европейските избори. БСП е демократична партия и винаги сме имали различни мнения, но в такива ситуации сме единни", коментира Златева.
"Обвиненията към Елена Йончева нито ще я сплашат, нито ще поставят БСП в ъгъла. Над 2000 човека приехме декларация в нейна подкрепа, парламентарната група застана зад нея, обществото също стои зад нея. Ясно заявихме, че този процес е по-скоро политически, отколкото юридически", това заяви Златева по повод обвиненията срещу Елена Йончева. Тя каза още, че утре Йончева ще изнесе факти по повод корупционни практики.
По повод поведението на управляващите напоследък, Златева поясни: "През последните 10 години действителността е такава - депутатите се явяват като продължение на волята на премиера. Голяма част от законите се внасят по волята на премиера, или се отхвърлят по негова воля. В рамките на 10-годишния си мандат, можем да преброим на пръсти колко пъти г-н Борисов е присъствал на парламентарен контрол".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Първан Симеонов, политолог: Обединението на малките партии няма задължително да им даде сила за евроизборите, но може да им помогне да прескочат бариерата

Първан Симеонов, политолог: Обединението на малките партии няма задължително да им даде сила за евроизборите, но може да им помогне да прескочат бариерата

28 Януари 2019 | 08:50 | Агенция "Фокус"
София. Обединението на малките партии няма задължително да им даде сила за евроизборите, но може да им помогне да прескочат бариерата. Това прогнозира за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ политологът Първан Симеонов, като уточни, че ако са механични, безпринципни или отчаяни, подобни обединения не биха им донесли позитиви. „Един от въпросите е, от една страна по-тясното понятие за десница – ДСБ, „Да, България“ и „Зелените“, и от друга – по-широкото схващане за десница – СДС, „Движение България на гражданите“ (ДБГ), БЗНС и т.н. – ще се обединят ли или пак няма? Защото ако се обединят, имат шанс да прескочат бариерата. Пред бившия Реформаторски блок (СДС, земеделското движение и ДБГ) седят няколко важни проблем, които бих обобщил така – накъде ще се опитат да поемат: към либералното или към консервативното. В България има две течения – консервативното е по-успешно и по-популярно в западния свят, а пък либералното е по-ярко. Разбира се, стои въпросът и дали съответните лагери ги очакват. Това пространство има да решава преди всичко проблем със собствената си идентичност и чак след това може да се мисли дали конкретните им предложения за идентичността на България ще бъдат успешни или не“, обясни Първан Симеонов. Той каза още, че предстоящите евроизбори ще са първият голям тест за ДПС – дали ще възстановят позициите си след появилите се индикации, че са преодолели кризата и са повалили конкурентите в собствената си ниша. Евровотът ще е тест и за това колко обединени ще са патриотите, уточни политологът и добави, че не много популярните европейски избори ще са някаква форма на вот на доверие към правителството. Първан Симеонов прогнозира, че консерваторите ще са по-успешни на това гласуване, тъй като според него вятърът в Западна Европа духа в консервативна посока.
Елеонора ЧОЛАКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

49-ият конгрес на БСП с  „Визия за България“, „Визия за Европа“ и с декларация в подкрепа на Елена Йончева (ОБЗОР)

49-ият конгрес на БСП с „Визия за България“, „Визия за Европа“ и с декларация в подкрепа на Елена Йончева (ОБЗОР)

26 Януари 2019 | 20:35 | Агенция "Фокус"
София. Четвъртото заседание на 49-ия Конгрес на БСП се проведе в зала 3 на НДК. То започна с 623 делегати. Заседанието на най-висшия партиен форум бе открито под звуците на химна на България, този на ЕС и на Интернационала и продължи близо 7 часа. По регламент четвъртата сесия бе открита от лидера на БСП Корнелия Нинова. Тя представи политическия си доклад „България и Европа днес. Визия за утрешния ден. Задачите на БСП". Нинова заяви, че държавата е превзета от малцина, а народът е поробен и държан в страх от свои и това не може да продължава. „ГЕРБ са 10-годишно минало и провалено настояще, а нашият разговор днес е за бъдещето“, каза лидерът на БСП. Тя изрази убедеността си, че БСП ще победи ГЕРБ, ако изборите са честни. Според нея победата на евроизборите е възможност те да бъдат отстранени от власт и да започне промяната в България. Нинова посочи, че започва с политиките, с националните за България и общите за Европа интереси, а не с интригите и реденето на листи. Тя подчерта пред конгреса, че БСП се променила и затова си заслужава да бъде избирана. „Скъпи българи, сега към вас, повярвайте в себе си. Не се страхувайте и бъдете свободни хора, които изразяват свободно волята си. Силата не е в политиците, силата е във вас. Повярвайте, че вие решавате своето лично бъдеще. Не е вярно, че нищо не зависи от вас. Всичко зависи от вас. Попитан веднъж що е демокрация един голям световен политик я обяснява така: „В дъното на демокрацията, c всички славословия по неин адрес, е малкият човек, който влиза в една малка стаичка с малък молив и прави малко кръстче върху малък къс хартия". Когато много малки хора се съберем заедно, правим този голям мъдър, наш, български народ. Народ, който е бил люлка на европейската цивилизация, народ, който е дал на света духовност и култура, заслужава признание, най-достоен живот и значимо място в съвременния свят и ще го получи“, обяви Нинова. Лидерът на БСП предложи и единодушно конгресът прие декларация в подкрепа на Елена Йончева. По време на своето слово Нинова обяви, че Елена Йончева ще представи разследване и доказателства за сговор в Министерски съвет за корупция и заличаване нa тази корупция.
От своя страна говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева коментира пред делегатите на 49-тия конгрес, че режимът в България се опитва да разедини хората и да ги унищожи, но няма такъв режим, който историята да не е спряла. Йончева призова българите да бъдат част от тази история. Тя припомни думите на известния немски антифашист Мартин Нимюлер: „Авторитарната власт най-напред се разправи с опозицията- не се противопоставих, защото не бях от опозицията. После се разправиха с журналистите, не се противопоставих, защото не бях журналист. След това разгромиха профсъюзите, аз не се противопоставих, защото не бях профсъюзен деец. Тогава се заеха със съседа. Не казах нищо, защото не го познавах. Накрая дойдоха за мен и тогава вече не бяха останали хора, които да ме защитят“.
Президентът на ПЕС Сергей Станишев също коментира обвиненията срещу Елена Йончева. По думите му ГЕРБ имат реални притеснения да загубят евроизборите и това личи от изказването на Бойко Борисов за Елена Йончева. Той обърна внимание, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е атакувал пряко Елена Йончева, а през седмицата е последвало обвинението към нея. Според него това обаче ще я превърне в герой.
Станишев представи отчета на евродепутатите от БСП през изминалия мандат. „Ще спасяваме Европа като я променяме дълбоко, фундаментално и радикално“, изтъкна президентът на ПЕС. Според Станишев работата на делегацията на българските социалисти често е извън прожекторите на националните медии, въпреки че това, което става в европейските институции ежедневно засяга живота на българските граждани. Той подчерта, че социалистите в ЕП са следвали предизборната платформа на партията и изтъкна битките им срещу пакета „Мобилност“, двойните стандарти при храните и доклада за приемането на България в Шенген. Според Станишев европейските избори ще бъдат тест за местния вот наесен.
Заместник-председателят на БСП Кирил Добрев акцентира върху предстоящия европейски вот, резултатите от него и отражението му върху местните избори. По думите му БСП не бива да се заблуждава, че при загуба на евровота, само 6 месеца след това ще бъдат спечелени местните избори. „Всички сме в една лодка от Корнелия Нинова до Милко Сиркьов от Сатовча. В една лодка сме и с общи усилия или ще обърнем нагласите на европейския вот, или нагласите ще обърнат нас. Само силната връзка помежду ни може да осигури онази синергия, която връща силата на БСП, която превръща БСП в първа политическа сила не просто по социологически проучвания“, каза Добрев. Той обърна внимание, че ден след конгреса започват номинациите за евроизборите и призова да не се правят компромиси. Според него БСП е длъжна да се представи пред обществото с онези политици, които отговарят напълно на посланията на партията. „Когато говорим за борба с корупцията, този който изрича това послание, трябва да бъде емблемата на тази битка“, подчерта заместник-председателят на БСП. Кирил Добрев изтъкна, че няма да позволи партията да се превръща в заложник на лични амбиции, защото не става въпрос за постове, а за 127 години жива история.
Темата за евровота бе водеща сред делегатите, тъй като тя е свързана с платформата за евроизборите, която бе приета от конгреса. От партията изтъкнаха, че БСП е първата политическа сила, която излиза с платформа за изборите. В документа се посочва, че принципите, очертани във „Визия за България“, са ориентир за спечелване на Европейски избори 2019. Делегатите приеха окончателно и документа „Визия за България“, който доби популярност в обществото след 21 юли 2018 г., когато бе представен в НДК.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Вече имаме в ръцете си най-силното оръжие – „Визия за България“ и „Визия за Европа“

Корнелия Нинова, БСП: Вече имаме в ръцете си най-силното оръжие – „Визия за България“ и „Визия за Европа“

26 Януари 2019 | 17:18 | Агенция "Фокус"
София. Вече имаме в ръцете си най-силното оръжие – „Визия за България“ и „Визия за Европа“. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в заключителното си слово на четвъртото заседание на 49-тия конгрес на БСП, предаде репортер на Агенция „Фокус“ . „Още веднъж показахме, че сме истинската партия, в която се води разговор за политики, в която има мнения и свободни предложения. Благодаря ви за резултата, вече имаме в ръцете си най-силното оръжие- „Визията за България“ и „Визия за Европа““, заяви тя. „Наистина ни очаква много работа, защото трябва да стигнем до всеки български дом, до повече български граждани. Това е шансът ни нашето предложение да се превърне в новия обществен договор в България. Това е шанс да съберем повече национална подкрепа, а който и да управлява страната да се съобразява с този нов обществен договор“, обяви лидерът на БСП. „Вярвам в силата и енергията ви. Знам, че вие сте носители на промяната“, каза Нинова. „Успех и победа на предстоящите избори“, каза още тя.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Конгресът на БСП прие платформата на партията за евроизборите

Конгресът на БСП прие платформата на партията за евроизборите

26 Януари 2019 | 17:13 | Агенция "Фокус"
София. Конгресът на БСП прие платформата на партията за евроизборите за Европа на народите и социална държава, предаде репортер на Агенция „Фокус“. В документа се посочва, че принципите, очертани във „Визия за България“, са ориентир за спечелване на Европейски избори 2019. „Ние, българските социалисти, отхвърляме статуквото у нас и в Европа, днес ние предлагаме промяна: изграждане на европейски социален съюз, подкрепен от нов икономически модел на развитие и растеж; единен и демократичен европейски съюз, който уважава суверенитета на държавите членки; многогодишна финансова рамка в услуга на сближаването, на гражданите и на реалната икономика; силна и ефективна Кохезионна политика след 2020 г.; европейски съюз за младите ‒ по-добър живот и активно демократично участие на бъдещите поколения; устойчива миграционна политика, основана на солидарност и уважение към националните приоритети; Европейският съюз ‒ самостоятелен фактор в глобалната политика“, са основните акценти в платформата.
Делегатите приеха и отчета на евродепутатите, както и политическия доклад на лидера на БСП Корнелия Нинова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Делегатите на 49-тия конгрес на БСП приеха окончателно документа „Визия за България“

Делегатите на 49-тия конгрес на БСП приеха окончателно документа „Визия за България“

26 Януари 2019 | 17:08 | Агенция "Фокус"
София. Делегатите на 49-тия конгрес приеха окончателно документа „Визия за България“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Документът доби популярност в обществото след 21 юли 2018 г., когато бе представен в НДК. Основните акценти на БСП в проектопрограмата при нейното представяне бяха свързани с модерното държавно управление, базирано на дигитализацията; икономическото развитие на България; регионалното развитие; здравеопазване; образование; сигурност и отбрана; външна политика и демографската криза. След представянето на проекта БСП започна широко обществено обсъждане в цялата страна, а към декември обобщи предложенията и идеите на гражданите. В приетия днес проект са залегнали теми като демографската криза и възможните мерки за справянето с нея, здравеопазването, образованието и науката, физическа култура и спорта, култура, гражданското общество, модерното управление, ефективната администрация и дигитализацията, националната сигурност, както и доходите на хората. Текстовете за регионалното развитие включват „Визия за Северозападна България“, „Визия за Родопите“, „Визия за Странджа и Сакар“, както и схема за осигуряване на безработица и интелигентни градове. Проектът засяга и фискалната и данъчната политика. Във „Визия за България“ намира място и темата за Истанбулската конвенция. Там се посочва, че бракът, семейството и отговорното родителство по законите на природата и тяхната закрила са постижения на цивилизацията и че Истанбулската конвенция противоречи на българската традиция и семейство.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кирил Добрев, БСП: За две години върнахме самочувствието и духа на партията

Кирил Добрев, БСП: За две години върнахме самочувствието и духа на партията

26 Януари 2019 | 15:48 | Агенция "Фокус"
София. За две години върнахме самочувствието и духа на партията. Това каза заместник-председателят на БСП Кирил Добрев по време на заседанието на 49-тия конгрес на БСП, предаде репортер на Агенция „Фокус“ . „Мене са ме учили да казвам истината и пак истината, за да не се налага след това да обясняваме последствията“, коментира той. „Искам да започна оттам, откъдето тръгнахме- 2 изключително трудни години. Върнахме самочувствието и духа на партията. Вярата, че БСП може отново да побеждава и да има решаваща роля в българския политически живот“, заяви Кирил Добрев. Заместник-председателят заяви, че става въпрос за две години, в които БСП е била принудена да взима тежки решения, дори екстравагантни. „През цялото това време ръководството на БСП усещахме вашата подкрепа и тя ни даваше много самочувствие и много сила. В резултат на тази взаимна подкрепа и мобилизация стигнахме до една бърза, опияняваща победа на президентските избори. След нея последва изтрезняваща загуба на парламентарните. Днес от позицията на времето всеки може да направи своите изводи“, посочи Кирил Добрев и допълни, че отговорите трябва да стоят като обеца на ухото.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елена Йончева, БСП: Режимът в България се опитва да ни разедини и унищожи, но няма такъв, който историята да не е спряла –нека бъдем част от нея

Елена Йончева, БСП: Режимът в България се опитва да ни разедини и унищожи, но няма такъв, който историята да не е спряла –нека бъдем част от нея

26 Януари 2019 | 13:59 | Агенция "Фокус"
София. Режимът в България се опитва да ни разедини и унищожи, но няма такъв, който историята да не е спряла –нека бъдем част от нея. Това каза говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева по време на заседанието на 49-тия конгрес на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Трябва да сме единни, защото те ще се опитат да ни заплашват, изнудват, агитират. Те ще извадят големите бухалки. Те вече ги извадиха“, коментира Йончева. Тя припомни думите на известния немски антифашист Мартин Нимюлер: „Авторитарната власт най-напред се разправи с опозицията- не се противопоставих, защото не бях от опозицията. После се разправиха с журналистите, не се противопоставих ,защото не бях журналист. След това разгромиха профсъюзите, аз не се противопоставих, защото не бях профсъюзен деец. Тогава се заеха със съседа. Не казах нищо, защото не го познавах. Накрая дойдоха за мен и тогава вече не бяха останали хора, които да ме защитят“. „Режимът в България се опитва да ни разедини и унищожи един по един , да се разправят с нас. Искам да ви уверя, че няма режим, който историята да не е спряла. Ние днес, ако желаем, ако искаме и ако имаме сили ,можем да бъдем част от тази история“, каза още Елена Йончева.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Станишев, ПЕС: Евроизборите ще бъдат тест за местните

Сергей Станишев, ПЕС: Евроизборите ще бъдат тест за местните

26 Януари 2019 | 13:24 | Агенция "Фокус"
София. Евроизборите ще бъдат тест за местните. Това каза президентът на ПЕС Сергей Станишев в отчета на евродепутатите от БСП по време на заседанието на 49-тия конгрес на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Той подчерта, че социалистите искат единна, солидарна, не на скорости социална Европа. „Това е целта и на БСП“, обясни Станишев. „Това, което трябва да кажем на хората и на нашите избиратели е, че тези избори са за ново бъдъще на България и ново бъдеще на Европа – обединена, социална и справедлива. Нека го направим заедно“, допълни още Станишев. Той отчете още, че ПЕС се е противопоставила на намерението за орязване на кохезионната политика. „Устояхме в голяма степен това да не се случи. Тъй като винаги сме се борили срещу несправедливостите. Какво се случва в Европа – огромни корпорации, плащат мизерни данъци, нашата група започна, води и продължава да води и ще доведе до успешен край битката за това данъците върху най-големите корпорации да бъдат облагани“, допълни президентът на ПЕС. По думите му битката срещу възраждащия се неофашизъм в Европа е дадена от групата на социалистите. „Свършеното от нашата делегация не е малко, но не е достатъчно за цялостна промяна в Европа. Искаме да използваме това, което сме постигнали като база за много по-решителни стъпки в посоката, към която се стремим. Виждаме, че Европа е в беда. Заплашена от национални егоизми, разпиляване от вражда“, каза още президентът на ПЕС. Той уточни, че в този мандат социалистите са прекратили коалицията с ЕНП.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Калоян Методиев, политолог: Елена Йончева настъпи управляващите и те не можаха да го преглътнат

Д-р Калоян Методиев, политолог: Елена Йончева настъпи управляващите и те не можаха да го преглътнат

26 Януари 2019 | 13:20 | Агенция "Фокус"
София. Елена Йончева настъпи управляващите и те не можаха да го преглътнат. Това каза за седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ политологът д-р Калоян Методиев. Последствията ще бъдат предимно за управляващите, обясни той, като уточни, че власт не се задържа с подобни мерки. “Трябва да се отговори на два въпроса: Ако всичко е наред с магистралите, защо управляващите не искат международна лаборатория да вземе проби от качеството на същите тези магистрали? Защо оградата по границата, която е абсолютно пародийно съоръжение и което беше показано и доказано като такова, също не бъде подложено на проверки и разследвания, каквито бяха демонстрирани от Елена Йончева”, попита д-р Калоян Методиев. Той каза още, че Йончева трябва да получи широка обществена подкрепа, която започва да се генерира. Според него прокуратурата е преминала всякакви граници.
Милослава АНГЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Станишев, ПЕС: Ще спасяваме Европа като я променяме дълбоко, фундаментално и радикално

Сергей Станишев, ПЕС: Ще спасяваме Европа като я променяме дълбоко, фундаментално и радикално

26 Януари 2019 | 13:08 | Агенция "Фокус"
София. Ще спасяваме Европа като я променяме дълбоко, фундаментално и радикално. Това каза президентът на ПЕС Сергей Станишев в отчета на евродепутатите от БСП по време на заседанието на 49-тия конгрес на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според Станишев работата на делегацията на българските социалисти често е извън прожекторите на националните медии. „Въпреки че това, което става в европейските институции ежедневно засяга живота на българските граждани“, каза Станишев. Той подчерта, че социалистите в ЕП са следвали предизборната платформа на партията. „Второ, това, което най-много вълнува хората, нашите членове, изобщо гражданите на страната е как сме отстоявали българския национален интерес. Винаги сме го правили със самочувствие, достойнство и аргументи“, допълни Станишев. Той даде пример с битката срещу пакета „Мобилност“ 1. „Тази битка беше загубена от българското правителство в Европейския съвет през декември“, допълни още Станишев. Той посочи, че в Транспортна комисия българските социалисти са успели да спрат този пакет. „Два от трите доклада бяха отхвърлени. Трябва да сме наясно, че битката не е приключила и тя ще продължи. Това е етапен успех“, заяви още Станишев. Той изтъкна, че българските социалисти са се противопоставяли на това България да бъде третирана като втора ръка член на ЕС. Станишев заяви, че е доволен, че през декември ЕП е приел с огромно мнозинство неговия доклад за Шенген. „Няма никой по-голям от редовия социалист. Всичко, което сме постигнали, всеки един от нас в личен план се дължи на десетки и стотици хиляди членове на нашата партия, които без никаква корист работят за това“, заяви Станишев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, "Атака": В рамките на управляващата коалиция няма проблеми

Волен Сидеров, "Атака": В рамките на управляващата коалиция няма проблеми

26 Януари 2019 | 12:27 | Агенция "Фокус"
София. В рамките на управляващата коалиция няма проблеми, имаме програма, управлението върви. Това каза лидерът на "Атака" Волен Сидеров в интервю за предаването "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ. "Как точно ще се явим на евроизбори не е ясно, все повече се очертава, че няма да сме заедно с коалиционните партньори", каза Сидеров. Той коментира, че изкуствено се създава праг около 5.8% за евродепутати, което орязва шансовете на малките партии. По думите му важно е какви програмни намерения ще се излъчат от кандидатите за евродепутати. Сидеров каза още, че Европа е в момент, в който може да се еманципира. "Навлизаме в нова фаза на европейското развитие. Къде са нашите политици, нашата философия и стратегия - няма ги", допълни лидерът на "Атака".

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Започваме с политиките - с националните за България и общите за Европа интереси, а не с интригите и реденето на листи

Корнелия Нинова, БСП: Започваме с политиките - с националните за България и общите за Европа интереси, а не с интригите и реденето на листи

26 Януари 2019 | 11:34 | Агенция "Фокус"
София. Започваме с политиките, с интересите – националните на България и общите за Европа, а не с интригите и реденето на листи. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в политическия доклад „България и Европа днес. Визия за утрешния ден. Задачите на БСП" по време на четвъртото заседание на 49-тия конгрес на БСП, предаде репортер на Агенция "Фокус". Нинова отчете ,че левицата в Европа също допуснала своите грешки. „Промяната започва и Европа няма да е същата след тези избори. Имаме голямата задача – европейските социалисти да я съхраним, да я върнем към първоначалните й ценности, да запазим съюза единен, но и да зачитаме националния интерес на всяка държава-членка и това ще е трудна, но и възможна задача“, каза лидерът на БСП. Тя изтъкна, че ГЕРБ е антиевропейска партия и че е узурпирала идеята за Европа. „Те застрашиха принципа за сигурност на ЕС. Допуснаха пробив в европейската сигурност с издаването на нерегламентирани български паспорти. ЕК определи това като заплаха, като възможност за укриване на данъци и пране на пари“, заяви още Нинова. Тя разкритикува ГЕРБ, че са проспали по време на председателството пакета „Макрон“. „С тези действия ГЕРБ ни отдалечиха от европейското ни бъдеще на равноправен член на съюза и ни поставиха в неговата периферия. Каква беше позицията на БСП в последните години. Обявихме се против Европа на две скорости, за еднакви стандарти при храните, против санкциите срещу Русия, против пакета „Макрон“, против Истунбулската конвенция и пакта за миграция. Като председател на партията изразих вашата воля“, каза още Нинова. Лидерът на БСП обърна внимание, че БСП е антиевропейска партия и че партията ще изведе България от ЕС и обясни, че европейските лидери са изтъквали същите тези на БСП. „Бяхме първи, на всеки първи му е трудно, на нашите позиции преди две години бяха грижа за съхраняване на ЕС и неговите ценности. Тогава не ни чуха. Днес много от лидерите на Европа имат нашето разбиране за нейното бъдеще. Това е признание, макар и закъсняло за проевропейската позиция на българските социалисти. Ние сме първата партия в България, която представя пред обществото платформа, програма, защото искаме да започнем с политиките, с интересите – националните на България и общите за Европа, а не с интригите и реденето на листи. Ако изберете кандидатите на БСП за европарламент, това ще бъдат хора, които ще защитават категорично следното – равнопоставеност на държавите членки без двойни стандарти, приемане на България в Шенген, нови собствени ядрени мощности, отмяна на санкциите срещу Русия, ускорено създаване на европейска прокуратура и се надяваме най-накрая на справедливост и правосъдие, интеграция на Западните Балкани. Нашите хора ще се противопоставят категорично на Истанбулска конвеция и трети пол, джендър идеология в училище, против пакта за миграция на ООН, против пакета „Макрон“, против двойните стандарта на храните. Уважаеми българи, не подценявайте евроизборите“, каза още Нинова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Вярвам, че ще победим ГЕРБ, ако изборите са честни - победата на евроизборите е възможност да ги отстраним от власт и да започнем промяната в България

Корнелия Нинова, БСП: Вярвам, че ще победим ГЕРБ, ако изборите са честни - победата на евроизборите е възможност да ги отстраним от власт и да започнем промяната в България

26 Януари 2019 | 11:28 | Агенция "Фокус"
София. Вярвам, че ще победим ГЕРБ, ако изборите са честни - победата на евроизборите е възможност да ги отстраним от власт и да започнем промяната в България. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в политическия доклад „България и Европа днес. Визия за утрешния ден. Задачите на БСП" по време на четвъртото заседание на 49-тия конгрес на БСП, предаде репортер на Агенция "Фокус". „Освен, че можем да променим Европа, можем да променим и България, защото анализаторите казват, че ГЕРБ и БСП в момента сме с изравнени позиции. Само да припомня, че на предишните европейски избори бяхме в съотношение 18% за БСП и 30 % за ГЕРБ, днес сме на равен старт. Ако победим ГЕРБ имаме възможност не само да изпратим хора в ЕП, а да ги отстраним от власт и да започнем промяната в България и във вашия живот тук. Ако изборите са честни, аз вярвам, че ще ги спечелим", заяви тя. "Рискът е в подмяната на вота, в купения вот, страхът и манипулацията, в които те са царе и ние и цяла България го знаем. Срам за съвременна България е отказът от машинното гласуване. Затова скъпи българи, не се страхувайте, не продавайте гласа и достойнството си, защото така гарантирате за себе си в следващите години бедност и несправедливост, а на тях кражби, беззаконие и безнаказаност. Сигурно много хора се колебаят кого да изберат, много други са отчаяни и не вярват, че промяната е възможна. Вие сте го чували всеки ден в срещи. Ще се опитам да ви дам надежда и да отговоря на въпроса защо да изберете БСП. Често чуваме мнения и вие управлявахте, и вие участвахте в прехода и вие сте виновни. Така е“, каза Нинова и прочете цитат от позиция на конгреса от 8 май 2016 г. „Докато другите партии търсят вината винаги извън себе си, ние сме единствената партия, имала смелостта да признае отговорност за прехода, да признае грешки и готовността да не ги повтаря. Днес предлагаме да поправим основната – да направим промяна на установения модел на прехода“, коментира Нинова.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: ГЕРБ са 10-годишно минало и провалено настояще, а нашият разговор днес е за бъдещето

Корнелия Нинова, БСП: ГЕРБ са 10-годишно минало и провалено настояще, а нашият разговор днес е за бъдещето

26 Януари 2019 | 11:07 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ са 10-годишно минало и провалено настояще, а нашият разговор днес е за бъдещето. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в политическия доклад „България и Европа днес. Визия за утрешния ден. Задачите на БСП" по време на четвъртото заседание на 49-тия конгрес на БСП, предаде репортер на Агенция "Фокус". „Години наред се внушава, че няма алтернатива, но липсата на алтернатива е липсата на демокрация. С „Визия за България“ предлагаме нашата. Тя не е партийна програма, а стратегически национален план. Предложение към българския народ за нов обществен договор. С нея не се обръщаме към политическите си опоненти, а към народа си. Искаме да събудим националната енергия", коментира тя. „Основното, което предлагаме е връщане на държавата в ключовите сектори от икономиката и живота на българина. В годините на прехода държавата дава своите правомощия на пазара, но не се създадоха условия за свободна конкуренция“, заяви Нинова. Лидерът на БСП поясни, че големите са потъпкали средния и малък бизнес, а държавата прехвърля отговорности. „Ето защо ние предлагаме да върнем нейната роля в ключовите сектори. Искаме стратегически за държавата предприятия да бъдат забранени за приватизация и концесия“, подчерта лидерът на БСП. „Богатствата на България няма да бъдат приватизирани и концесионирани. Това е нашият ангажимент“, изтъкна Нинова. „Вторият въпрос, основен, който поставяме е каква икономика и производство искаме да развиваме“, каза още Нинова. Тя посочи, че макар и много закъснели трябва да градим българско собствено производство и земеделие. „Как да стане това? Нашите специалисти работиха с учени от БАН, експерти. Тя посочи, че един от големите проблеми са регионалните различия. „Нашата „Визия за България“ ще прерасне във визия за всеки регион“, заяви още Нинова. „Този амбицоозен план за развитие на индустрия и производство има огромен проблем, който може да го спъне. Това са кадрите и работната ръка. Голяма грешка е да се смята ,че мигрантите ще решат проблема с работната ръка“, каза Нинова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Държавата е превзета от малцина, народът е поробен и държан в страх от свои и това не може да продължава

Корнелия Нинова, БСП: Държавата е превзета от малцина, народът е поробен и държан в страх от свои и това не може да продължава

26 Януари 2019 | 10:46 | Агенция "Фокус"
София. Държавата е превзета от малцина, народът е поробен и държан в страх от свои и това не може да продължава. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в политическия доклад „България и Европа днес. Визия за утрешния ден. Задачите на БСП" по време на четвъртото заседание на 49-тия конгрес на БСП, предаде репортер на Агенция "Фокус". „Скъпи българи, днес ще разговаряме и ще вземем решение за бъдещето, бъдещето на всеки един от нас, на България и на Европа. Вече 30 години живеем в преход, за който всички политически партии носим своята отговорност. Тези години икономически кръгове си купиха политици от всички цветове. Който и да е на власт, тази спойка от пари и политика продължава да управлява и да се възпроизвежда. Тя е скритата паралелна държава, но тя дърпа конците на истинската“, заяви Нинова. По думите й това е довело да стряскащата констатация, че България е в клинична, демографска смърт. „С най-висока смъртност и с най-голям отрицателен прираст. В последните 10 години, в които управляват ГЕРБ към тези проблеми се добавиха нови. В България се установи авторитарна власт. Свободното предприемачество е убито, свободата на словото е потъпкано. Различното мнение се преследва“, изброи още лидерът на БСП. Тя изтъкна: „Това не може да продължава. Моделът трябва да бъде сменен“. Лидерът на БСП посочи, че проблемът не е в държавното устройство, а в грубото погазване на Конституцията. „Според нея сме парламентарна република, но ГЕРБ ни превърнаха в премиерска“, каза още Нинова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Станишев, ПЕС: ГЕРБ имат реални притеснения да загубят евроизборите и това личи от изказването на Бойко Борисов за Елена Йончева

Сергей Станишев, ПЕС: ГЕРБ имат реални притеснения да загубят евроизборите и това личи от изказването на Бойко Борисов за Елена Йончева

26 Януари 2019 | 10:36 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ имат реални притеснения да загубят евроизборите, това личи от изказването на Борисов в неделя. Това каза президентът на ПЕС Сергей Станишев пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той обърна внимание, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е атакувал пряко Елена Йончева, а през седмицата е последвало обвинението към нея. Според него това обаче ще я превърне в герой. „Те имат много мощна мобилизационна структура - всички го знаем. Ползват всички ресурси на властта“, каза още Станишев по адрес на ГЕРБ. „БСП има всички шансове да бъде първа политическа сила на тези европейски избори“, допълни още президентът на ПЕС. На въпрос как темата за водачеството на листата се отразява на членовете на БСП, Станишев уточни, че има два потенциални риска – БСП да подари на ГЕРБ победата на евроизборите, а вторият е да не се постигне вътрешна мобилизация на избирателите на партията.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, ПП "Атака": Подкрепям желанието на Валери Симеонов да оглави листата за евровота

Волен Сидеров, ПП "Атака": Подкрепям желанието на Валери Симеонов да оглави листата за евровота

25 Януари 2019 | 18:41 | Агенция "Фокус"
София. Подкрепям желанието на Валери Симеонов да оглави листата за евровота. Това заявява в своя позиция лидерът на ПП "Атака" Волен Сидеров, съобщават от пресцентъра на партията. "Въздържах се досега да го кажа публично, но смятам, че това е най-достойният водач на листата и че всички други кандидатури са несъстоятелни", допълва Сидеров. "Единствено Валентин Касабов би могъл да бъде някаква конкуренция. Но за това е необходимно да има дискусия, на която съм готов по всяко време и на всяко място", посочва още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, „Атака“: При лош резултат на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ на евроизборите ще има искания от БСП за предсрочни парламентарни избори, а дали ще се случат зависи от ГЕРБ

Волен Сидеров, „Атака“: При лош резултат на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ на евроизборите ще има искания от БСП за предсрочни парламентарни избори, а дали ще се случат зависи от ГЕРБ

25 Януари 2019 | 11:44 | Агенция "Фокус"
София. При лош резултат на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ на евроизборите ще има някакви искания от страна на БСП за избори, дали ще се случат зависи от ГЕРБ. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ и лидер на „Атака“ Волен Сидеров, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ако общият резултат на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ е по-слаб от този на БСП и ДПС, БСП ще имат основание да кажат, че имаме преразпределение на общественото настроение и трябва да отидем на избори. Дали ще се отиде на избори, зависи от ГЕРБ. Ако Борисов реши да хвърли оставка, ще се отиде на избори“, посочи той. „Цветан Цветанов е голям политик, ще остане в учебниците по история и политология. Той винаги така подрежда нещата, че гласовете на патриотите вече не са фатални. Взимат си гласове от „Воля“ и ДПС“, коментира лидерът на „Атака“. „Още преди няколко месеца казах, че за евроизборите съм готов на всякакви варианти. „Атака“ си е „Атака“, доказали сме се и пак можем да се докажем“, заяви той.
В отговор на въпрос има ли шанс „Атака“ да влезе в европарламента, ако не се обедини с ВМРО и НФСБ, Сидеров коментира: „Не бъдете толкова сигурни, може да имам скрити козове. Не е Николай Бареков. Той е човекът, който лобира за участието на „Атака“ в Алианса на консерваторите“. „Никога не съм разчитал на някой друг, освен на себе си“, обяви той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, „Атака“: Като че ли ГЕРБ има полза „Обединени патриоти“ да не сме единни - нямам доказателства, само усещане

Волен Сидеров, „Атака“: Като че ли ГЕРБ има полза „Обединени патриоти“ да не сме единни - нямам доказателства, само усещане

25 Януари 2019 | 11:25 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ като че ли имат полза от това да не сме единни. Това е само усещане, нямам доказателства. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ и лидер на „Атака“ Волен Сидеров, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ако патриотите сме със слаб резултат, ГЕРБ може да има преразпределение с един депутат. Аритметиката е такава“, коментира той. „Като че ли медиите са насочвани да се занимават с темата ще има ли Коалиционен съвет на патриотите, дали ще се явим заедно на изборите. Сигурен съм, че хората не лягат и не стават с този въпрос“, посочи Волен Сидеров. „Има изкуствено възбуждане по тези теми. Дано да не е насочвано от някого“, допълни той. „Вчера ме питат защо не съм на Коалиционен съвет, казвам, че никой не ме е канил. Питат ме - как медиите са там? А кой им е казал?“, попита лидерът на „Атака“. „От телевизия „Алфа“ направихме едно мини разследване. Оказа се, че някои колеги от НФСБ и ВМРО подшушнали на някои медии, че ще има съвет“, заяви Сидеров. „Каква е тази игра не мога да кажа. Не е много здрава обстановката, но няма нищо фатално“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Мария Пиргова, политолог: Опит за манипулация правят от ГЕРБ с поправката в Изборния закон за огласяване на социологическите данни в изборния ден

Доц. Мария Пиргова, политолог: Опит за манипулация правят от ГЕРБ с поправката в Изборния закон за огласяване на социологическите данни в изборния ден

24 Януари 2019 | 20:42 | Агенция "Фокус"
София. Опит за манипулация правят от ГЕРБ с поправката в Изборния закон за огласяване на социологическите данни в изборния ден. Това каза в предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ политологът доц. Мария Пиргова. Според доц. Мария Пиргова агенциите, които ще се съгласят да участват в това оповестяване на данни, рискуват да загубят името си и вероятността да останат на пазара на социологията. За нея съмненията за манипулация ще доведат до хаос в изборния ден. „Това ще даде възможност медиите непрекъснато да въртят данни. В този случай тези, които имат повече пари за купуване на гласове и са по-организирани, каквито несъмнено са ГЕРБ, ще реагират. Гражданите ще станат по-податливи на купуване и взаимодействие с тези лоши практики, които ГЕРБ наложи. В противния случай, когато медийната машина работи скрито за малко хора, то гражданите не са така отзивчиви за подобни практики. Сега това ще стане в масов мащаб, открито и корпоративният вот ще заработи с пълна сила. Машината ще работи. Ще създава страх, натиск и податливост“ обясни тя. Доц. Пиргова определи ГЕРБ като машина за гласуване. Според нея Бойко Борисов не го крие и затова се засяга от данните, защото машината му за гласуване изведнъж е подценена и социолозите не й дават първо място или й дават 1% разлика, защото е малък и лесно преодолим на изборите.

Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йордан Цонев, ДПС: Комисията за гражданството няма да издава присъди

Йордан Цонев, ДПС: Комисията за гражданството няма да издава присъди

24 Януари 2019 | 18:53 | Агенция "Фокус"
София. Комисията за гражданството няма да издава присъди. Това каза Йордан Цонев - председател на временната анкетна комисия в НС за проверка на даването на гражданство, в предаването „Лице в лице” по бТВ. „Въпросът с българско гражданство е твърде сериозен, за да го подминем с лека ръка. Това е имиджов проблем за България. Европейските институции сериозно ни атакуват, оказа се че има твърде много хора, които са криминално проявени и са получили гражданство”, обясни той.
Още през март ДПС поиска създаване на временна анкетна комисия, когато се появиха сигнали, че има търговия с българско гражданство, само че тогава ГЕРБ и националистите не откликнаха на нашето искане, каза Йордан Цонев. По думите му едва след като арестите по темата и след сигналите отвън, искането е било прието и е създадена тази комисия.
„Целите на комисията не се припокриват с тези на следствието и прокуратурата. Трябва да направим анализ защо това се е случило. Ако има дупки в законодателството, трябва да кажем какво да се промени. Ние присъди няма да издаваме”, подчерта
„Макар че сме тежки опоненти с ВМРО, съм на мнение, че в случая не може да се обвинява политическа партия – това означава да обвиниш и хората, които гласуват за нея. Отговорност трябва да понесат длъжностните лица, друг е въпросът кой ги е назначил”, отбеляза още той.
Инвестиционният климат е много лош и управляващите не правят нищо, за да го подобрят, отбеляза още Йордан Цонев.
„Сега вървим към избори с едно политическо безвремие, видяхте какво стана със закона за горивата – отлага се с 6 месеца. Всеки закон, който може да направи реформа или да породи спор между различни групи в обществото, аз прогнозирам, че ще бъде отлаган, защото до изборите управляващите трябва да имат спокойствие Тази цена за това политическо време я плаща България Имаме нужда от сериозни реформи, които ще доведат и да сериозен инвестиционен ръст”, обясни Цонев. По думите му за две години откакто управлява тази коалиция няма довършена нито една реформа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Воля“ ще се яви на евроизборите с Народна партия „Свобода и достойнство“, ПП Обединена Социалдемокрация и Земеделски съюз „Александър Стамболийски“

„Воля“ ще се яви на евроизборите с Народна партия „Свобода и достойнство“, ПП Обединена Социалдемокрация и Земеделски съюз „Александър Стамболийски“

24 Януари 2019 | 11:13 | Агенция "Фокус"
София. В парламента от „Воля“ обявиха, че се обединяват с Народна партия „Свобода и достойнство (НПСД, ПП Обединена Социалдемокрация и Земеделски съюз „Александър Стамболийски“ за явяване на евроизборите през май тази година, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Новата коалиция се казва „Воля-българските родолюбци“. Основните послания, които партиите припознават като общи са: образование, здравеопазването, сигурност, европейски доходи, ликвидиране на монополите, картелите, битовата престъпност, защита на интересите на българските земеделци и предприемачи, ясни правила-работещи закони, етническа и религиозна толерантност.
Лидерът на ПП „Воля“ и зам.-председателя на НС Веселин Марешки обясни, че коалицията все още е отворена и към нея могат да се присъединят и други политически групи.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Татяна Буруджиева, политолог: БСП не може да обере патриотичния вот на евроизборите заради скандалите за листата и маргинализирането им в ЕС

Татяна Буруджиева, политолог: БСП не може да обере патриотичния вот на евроизборите заради скандалите за листата и маргинализирането им в ЕС

24 Януари 2019 | 10:48 | Агенция "Фокус"
София. БСП не може да обере патриотичния вот на евроизборите заради скандалите за листата и маргинализирането им в ЕС. Това прогнозира за Радио „Фокус“ политологът Татяна Буруджиева. Според нея тези фактори в комбинация с разграничаването на левицата от европейските социалисти води до слабата им мобилизация за евровота. Въпреки това местата на БСП в следващия ЕП са сигурни, заедно с тези на ГЕРБ и ДПС, уточни политологът. „Ясната тенденция е, че БСП е на второ място. Колко е близо и колко е далеч – ще видим, след като се приближим към изборите. Засега онова, което като социолог не ми позволява да кажа, че са се приближили твърде много, за да могат да се изравнят, и дори да се разместят местата с ГЕРБ, е степента на мобилизация на твърдите ядра на партиите. Що се отнася до десницата, там битката ще е още по-интересна. Там наблюдаваме интересни процеси на обединение, каквито обаче има и в левицата – формациите в ляво извън БСП също се гласят да правят обща листа“, коментира политологът. Европейските избори са репетиция преди местните, а малките партии ще се мобилизират и за двата вота, каза Татяна Буруджиева. Тя уточни, че от резултатите от евровота ще стане ясно кои формации ще влязат в съревнование на местно ниво. Второто ходене до урните на българските избиратели ще е повод за мобилизация и добро политическо позициониране дори и на партии, които нямат национално влияние, обясни Буруджиева.
Йоланда ПЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Татяна Буруджиева, политолог: Властта води едновременно до „Обединени“ и „Разединени патриоти“

Татяна Буруджиева, политолог: Властта води едновременно до „Обединени“ и „Разединени патриоти“

24 Януари 2019 | 10:10 | Агенция "Фокус"
София. Властта води едновременно до „Обединени“ и „Разединени патриоти“. Така политологът Татяна Буруджиева коментира за сутрешния блок "Добро утро, България" на "Радио „Фокус“ напрежението в малката коалиция, което се нажежи през последните дни. Тя обясни, че оставането в управлението ги блазни, но не всеки може да издържи на пребиваването си по високите етажи. ГЕРБ трябва да разберат, че медийните разправии увреждат и свиват доверието в управлението не на самите „Обединени патриоти“, а на страната като цяло, препоръча политологът. „Хората се раждаме с инстинкт за самосъхранение и никога не режем клона, на който седим. Патриотите обаче, влизайки в управлението на държавата, не само режат този клон, но взеха и да подскачат на него, да не би случайно да издържи и да не се счупи. Имам предвид, че всички разправии между тях са много детски. Посланията на ГЕРБ към българските граждани на практика се удрят в една стена от шоумени, а не политици. Ако тези хора си представяха какво означава политиката и имаха отговорност към своите избиратели, а и към всички граждани на България, те никога нямаше да се държат по този начин. И ако има някакъв съвет, който може да се даде на министър-председателя, то е да им светва синята лампа, защото явно червената не им свети“, коментира политологът. Лидерът на ПП „Атака“ Волен Сидеров е единственото политическо лице в редиците на малката коалиция, което действа с идеята за печелене на евроизборите, добави Татяна Буруджиева, като обясни, че единствено неговите послания са електорално ориентирани и приближават, а не отблъскват избирателите. Поведението на останалите патриоти обаче показва, че те са в управлението само заради самата власт, без да искат да понесат отговорност за каквото и да било, коментира политологът.
Йоланда ПЕЛОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Напрежение в малката коалиция заради евроизборите (ОБЗОР)

Напрежение в малката коалиция заради евроизборите (ОБЗОР)

24 Януари 2019 | 01:43 | Агенция "Фокус"
София. Напрежението между партиите в малката коалиция расте. НФСБ реши да преустанови преговорите с ВМРО за общо явяване на европейските избори. Причина за това са „медийни атаки“ от коалиционния им партньор ВМРО- „завоалирани като фалшива загриженост за бъдещето на коалицията“, за които от НФСБ изискват обяснение от ръководството на ВМРО. Решението на НФСБ идва седмица, след като на коалиционен съвет „Обединени патриоти“ не успяха да се разберат дали ще се явят заедно на предстоящия евровот. Тогава въпросът за общо явяване на коалиция бе обсъждан само между НФСБ и ВМРО, тъй като лидерът на третия коалиционен партньор „Атака“ Волен Сидеров не се яви на съвета.
Раздорът между НФСБ и ВМРО става на фона на спор на партията на Валери Симеонов с „Атака“. Във вторник двете партии от коалицията влязоха в словесни престрелки за провалено заседание на парламентарната група „Обединени патриоти“. От „Атака“ съобщиха, че депутати от НФСБ не са дошли за заседанието и са провалили кворума. От НФСБ отговориха, че не са били информирани за сбирката, а и от „Атака“ не е присъствал никой, освен за кратко Десислав Чуколов, придружаван от екип на телевизия „Алфа“. Междувременно в рамките на същия ден от ВМРО съобщиха, че интелектуалци, професори, академици и родолюбиви организации са издигнали кандидатурата на Ангел Джамбазки за евродепутат.
В парламента лидерът на НФСБ Валери Симеонов попита дали медийните изяви и декларации на ВМРО са поредни стъпки в посока самостоятелно явяване на европейските избори. Според него и да е така няма драма, но трябва да бъде казано на НФСБ и на обществото. Симеонов заяви, че разминаванията между ВМРО и НФСБ трябва да се изчистят, а не да се излиза с декларации и да се говори през медиите. Той апелира, че ПГ на „Обединени патриоти“ не работи и не отговори на въпроса дали лидерът на „Атака“ Волен Сидеров е причината. „Явяването на евроизборите за нас не е жизненоважно политическо събитие“, обяви лидерът на НФСБ. Той уточни, че имената на Ангел Джамбазки, Красимир Каракачанов, неговото или това на Валентин Касабов не са обсъждани като хора, които евентуално да бъдат в евролистата. По думите на Симеонов няма връзка между европейските избори и работата на коалицията в 44-тото НС. В отговор от ВМРО обявиха готовност да се извинят на НФСБ, ако са засегнати, независимо дали е основателно, или не. Зам.-председателят на ВМРО Искрен Веселинов заяви, че за партията въпросът за явяването на евроизборите е част от общия за единодействие в парламента и в управлението. Според него вниманието не бива да се концентрира върху личностите, кой ще води листата и кой ще е извън. „Ако с НФСБ си броим атаките, ще влезем в един филм, в който не искаме да влизаме“, коментира той. Веселинов също посочи, че малката коалиция не се събира, но уточни, че вината не е на ВМРО. Той декларира, че ВМРО не води разговори за явяване на избори с нито една политическа сила извън „Обединени патриоти“. Според лидера на „Атака“ Волен Сидеров вариантът „Обединени патриоти“ да се явят заедно на евроизборите не е изключен, но има белези на разтрогване на брака. „Започнаха да вървят слухове, че държа да водя листа, поставям условия и прочее. Затова престанах да поставям този въпрос“, посочи той. „Евроизборите са важни за България, не знам за Валери Симеонов защо не са важни“, коментира лидерът на „Атака“. Той обяви, че ще предложи евродепутатите ни да даряват разликата между тяхната заплата и тази на депутатите за фонд за болни деца. Сидеров беше категоричен, че никога не е бягал от събиране на малката коалиция и е готов да инициира среща.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Юрий Асланов, социолог: Според гражданите политическата система у нас не работи в тяхна полза и затова недоверието към нея се прехвърля към всички партии

Юрий Асланов, социолог: Според гражданите политическата система у нас не работи в тяхна полза и затова недоверието към нея се прехвърля към всички партии

23 Януари 2019 | 21:01 | Агенция "Фокус"
София. Според гражданите политическата система не работи в тяхна полза и затова недоверието към системата се прехвърля към всички партии, като няма такава, която да изглежда убедително. Това каза в обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ собственикът и управител на социологическа агенция "АФИС" Юрий Асланов по повод последното изследване на агенцията, което отчита предимство на доверието към БСП пред ГЕРБ. Той уточни, че БСП прибавя гласове от периферия от бивши нейни симпатизанти и от хора, които припознават гласа си като оръжие на наказателния вот. Асланов определи изводите на изследването на „АФИС“ като достоверни. „Първият извод е, че силите на БСП и ГЕРБ са изравнени; вторият извод е, че продължава отливът на доверие от управляващото мнозинство и правителството, макар и вече затихващ като темп в сравнение с това, което наблюдавахме през цялата минала година; и третият извод е, че БСП започва да прибавя периферия на базата на противници на статуквото. Тенденциите, които се развиват са логични и те няма да бъдат преустановени и през оставащото време до евроизборите, защото хората няма да започнат да си харесват повече живота тук и да изпитват удовлетворение от действията на управляващото мнозинство, така че да се преобърне тази тенденция и да се върнат нещата там, където бяха преди година.“ Юрий Асланов каза още, че сигурните партии, които ще вземат мандати за Европейския парламент са ГЕРБ, БСП и ДПС, а ОП, ако останат обединени, ще вземат най-много един мандат. Партийната система преживява голяма криза като част от общата криза на недоверие в институциите.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Напрежение в малката коалиция заради евроизборите (ОБЗОР)

Напрежение в малката коалиция заради евроизборите (ОБЗОР)

23 Януари 2019 | 20:07 | Агенция "Фокус"
София. Напрежението между партиите в малката коалиция расте. НФСБ реши да преустанови преговорите с ВМРО за общо явяване на европейските избори. Причина за това са „медийни атаки“ от коалиционния им партньор ВМРО- „завоалирани като фалшива загриженост за бъдещето на коалицията“, за които от НФСБ изискват обяснение от ръководството на ВМРО. Решението на НФСБ идва седмица, след като на коалиционен съвет „Обединени патриоти“ не успяха да се разберат дали ще се явят заедно на предстоящия евровот. Тогава въпросът за общо явяване на коалиция бе обсъждан само между НФСБ и ВМРО, тъй като лидерът на третия коалиционен партньор „Атака“ Волен Сидеров не се яви на съвета.
Раздорът между НФСБ и ВМРО става на фона на спор на партията на Валери Симеонов с „Атака“. Във вторник двете партии от коалицията влязоха в словесни престрелки за провалено заседание на парламентарната група „Обединени патриоти“. От „Атака“ съобщиха, че депутати от НФСБ не са дошли за заседанието и са провалили кворума. От НФСБ отговориха, че не са били информирани за сбирката, а и от „Атака“ не е присъствал никой, освен за кратко Десислав Чуколов, придружаван от екип на телевизия „Алфа“. Междувременно в рамките на същия ден от ВМРО съобщиха, че интелектуалци, професори, академици и родолюбиви организации са издигнали кандидатурата на Ангел Джамбазки за евродепутат.
В парламента лидерът на НФСБ Валери Симеонов попита дали медийните изяви и декларации на ВМРО са поредни стъпки в посока самостоятелно явяване на европейските избори. Според него и да е така няма драма, но трябва да бъде казано на НФСБ и на обществото. Симеонов заяви, че разминаванията между ВМРО и НФСБ трябва да се изчистят, а не да се излиза с декларации и да се говори през медиите. Той апелира, че ПГ на „Обединени патриоти“ не работи и не отговори на въпроса дали лидерът на „Атака“ Волен Сидеров е причината. „Явяването на евроизборите за нас не е жизненоважно политическо събитие“, обяви лидерът на НФСБ. Той уточни, че имената на Ангел Джамбазки, Красимир Каракачанов, неговото или това на Валентин Касабов не са обсъждани като хора, които евентуално да бъдат в евролистата. По думите на Симеонов няма връзка между европейските избори и работата на коалицията в 44-тото НС. В отговор от ВМРО обявиха готовност да се извинят на НФСБ, ако са засегнати, независимо дали е основателно, или не. Зам.-председателят на ВМРО Искрен Веселинов заяви, че за партията въпросът за явяването на евроизборите е част от общия за единодействие в парламента и в управлението. Според него вниманието не бива да се концентрира върху личностите, кой ще води листата и кой ще е извън. „Ако с НФСБ си броим атаките, ще влезем в един филм, в който не искаме да влизаме“, коментира той. Веселинов също посочи, че малката коалиция не се събира, но уточни, че вината не е на ВМРО. Той декларира, че ВМРО не води разговори за явяване на избори с нито една политическа сила извън „Обединени патриоти“. Според лидера на „Атака“ Волен Сидеров вариантът „Обединени патриоти“ да се явят заедно на евроизборите не е изключен, но има белези на разтрогване на брака. „Започнаха да вървят слухове, че държа да водя листа, поставям условия и прочее. Затова престанах да поставям този въпрос“, посочи той. „Евроизборите са важни за България, не знам за Валери Симеонов защо не са важни“, коментира лидерът на „Атака“. Той обяви, че ще предложи евродепутатите ни да даряват разликата между тяхната заплата и тази на депутатите за фонд за болни деца. Сидеров беше категоричен, че никога не е бягал от събиране на малката коалиция и е готов да инициира среща.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Илия Лазаров, главен секретар на СДС: Отхвърлихме предложение на „Воля“ за коалиция за евроизборите заради идеологически различия

Илия Лазаров, главен секретар на СДС: Отхвърлихме предложение на „Воля“ за коалиция за евроизборите заради идеологически различия

23 Януари 2019 | 18:23 | Агенция "Фокус"
София. Отхвърлихме предложение на „Воля“ за коалиция за евроизборите заради идеологически различия. Това каза за Агенция „Фокус“ главният секретар на СДС Илия Лазаров.
„Към днешната дата не сме започнали преговори с нито една политическа сила за предстоящите избори. Водим различни разговори на ниво председател. Имаме разговори с колеги, които са в парламента и извън парламента. Председателят Румен Христов е имал срещи и разговори както с представители на „Демократична България“, така и с представители на патриотичните сили от различни компоненти от „Обединени патриоти“, които са по-близо идеологически до нас“, заяви Лазаров.
Той посочи, че партията е имала конкретно предложение за партньорство от партия „Воля“ на Веселин Марешки. „Това беше разгледано на вчерашния Национален изпълнителен съвет и колегите го отхвърлиха заради това, че с „Воля“ имаме идеологически различия на тема европейска и атлантическа интеграция най-вече“, обясни Лазаров.
„Водили сме разговори и с представители на Движение „България на гражданите“ и на редица малки партии, които са произлезли от СДС. Така че на този етап се водят опознавателни разговори на база възгледи и визия. Защото за европейските избори трябва да има сходство най-вече за бъдещето на Европа, за бъдещето на европейската сигурност, за икономическото развитие на Европа. От тази гледна точка се водят разговори за тези избори“, заяви Лазаров. „Вчера се реши да се продължат разговорите с представители на „Демократична България“ и с представители на близките до нас като възгледи патриотични сили в парламента“, обясни той.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: България е лишила руския бизнесмен Сергей Андониев от българско гражданство

Reuters: България е лишила руския бизнесмен Сергей Андониев от българско гражданство

23 Януари 2019 | 17:44 | Агенция "Фокус"
София. България е лишила руския бизнесмен Сергей Андониев от българско гражданство, предава Reuters.
Според агенцията, Адониев е лишен от българско гражданство, което е получил през 2008 година, през май 2018 година, след като е получена информация, че бизнесменът е бил осъден преди 20 години за измама в Съединените щати. Българският неправителствен фонд за борба с корупцията предупреди българските власти за този факт преди година.
Както отбелязва агенцията, позовавайки се на фонда, за инвестиции през последните 10 години България е предоставила гражданство на 225 чужденци, от които 125 руснаци.
По-рано Европейската комисия препоръча на държавите-членки на ЕС да затегнат проверките на заможни инвеститори, които получават „златни“ визи и паспорти в замяна на покупка на недвижими имоти или значителни инвестиции в икономиката.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Временната парламентарна комисия за схемата за българско гражданство ще поиска среща с главния прокурор

Временната парламентарна комисия за схемата за българско гражданство ще поиска среща с главния прокурор

23 Януари 2019 | 17:38 | Агенция "Фокус"
София. Йордан Цонев и Тома Биков ще поискат среща с главния прокурор Сотир Цацаров. Това стана ясно на заседание на Временната комисия за проучване на всички данни, факти и обстоятелства по повод изнесените в европейски и български медии твърдения за скандалната подкупна схема при придобиване на българско гражданство от чужди граждани, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Цонев е председател на Временната комисия, а Биков е зам.-председател. Депутатите в комисията решиха да се изготви писмо до ДАНС с искане на информация за разработките по схемата за придобиване на българско гражданство. От Министерството на правосъдието ще се изиска конкретика за броя на издадените български гражданства. От МВР комисията ще поиска справка за чуждестранни граждани, получили българско гражданство, които са криминално проявени.
„Фокус“ припомня: Парламентът създаде Временната анкетна комисия за проучване на всички данни, факти и обстоятелства по повод изнесените в европейски и български медии твърдения за скандалната подкупна схема при придобиване на българско гражданство от чужди граждани на 14 декември. Инициативата за създаване на комисията е на ПГ на ДПС. В мотивите си от ДПС заявиха, че е дълг на парламента да създаде Временна анкетна комисия за проучване на всички обстоятелства относно работата на специализираните държавни органи, които са пряко ангажирани с процедурите по издаване на българско гражданство. Според тях темата е от голямо значение за националната сигурност на страната, за реализиране на стратегическата цел за влизане в Шенген. Комисията ще работи за срок от 3 месеца. По предложение на „Обединени патриоти“ членовете й са 17 членове, на пропорционален принцип. За председател на комисията бе избран Йордан Цонев от ДПС, а за заместник-председател Тома Биков от ГЕРБ. Членове на комисията са: Маноил Манев, Десислава Костадинова - Гушева, Емилия Милкова, Красен Кръстев, Станислав Иванов и Александър Ненков от ГЕРБ, Иван Иванов, Крум Зарков, Пенчо Милков, Таско Ерменков и Тодор Байчев от БСП, Юлиян Ангелов и Красимир Богданов от „Обединени патриоти“, Хамид Хамид от ДПС и Андон Дончев от „Воля“.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Лидерът на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер пое поста министър на отбраната на ФРГ. 17 юли 2019 г.
Лидерът на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер пое поста министър на отбраната на ФРГ. ...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.