НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:56


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Румен Порожанов: Ще бъдат платени парите на фермерите в част от необлагодетелствените райони по втора ос по ОП „Развитие на селските райони“

Министър Румен Порожанов: Ще бъдат платени парите на фермерите в част от необлагодетелствените райони по втора ос по ОП „Развитие на селските райони“

20 Февруари 2019 | 14:58 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Ще бъдат платени парите на фермерите в част от необлагодетелствените райони по втора ос по Оперативна програма (ОП) „Развитие на селските райони“. Това каза пред журналисти в Пловдив Румен Порожанов, министър на земеделието, храните и горите, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пловдив. По думите му плащанията към фермерите се извършват регулярно. През месец декември са били изплатени над 650 млн. лева, които са първото базово директно разплащане към обвързаното производство в животновъдството.
„През януари бяха доразплатени акцизът и преходната национална помощ в животновъдството, така че всичко, което е по график, ще се направи. Ще направим с Европейски фонд за развитие на селските райони всичко възможно да изтеглим плащанията към обвързаното производство за плодове и зеленчуци. Това са близо между 75-80 млн. лева, от април през март, но това е свързано с обработка на документи и мисля, че ще се справим“, посочи министър Румен Порожанов.
Мария РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Румен Порожанов: В момента има забрана на улов над квотите за калкан и цаца

Министър Румен Порожанов: В момента има забрана на улов над квотите за калкан и цаца

20 Февруари 2019 | 14:23 | Агенция "Фокус"
Пловдив. В момента има забрана на улов над квотите за калкан и цаца. Това каза пред журналисти в Пловдив министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пловдив. „Има квоти за два вида риба - калкан и цаца. Цацата не можа да се усвои, а калканът се разпределя съгласно установени правила. От гледна точка на запаси квотата за калкани е малко по-рестриктивна, макар че миналата година успяхме да я повишим с 1/3“, обясни министърът на земеделието, храните и горите. По думите му от време на време се появяват забрани за улов на друг вид риба, свързани с размножителния период на различните видове и те са за определен срок. Те обаче не са стандартни за годината.
Мария РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Румен Порожанов: Около 2% е износът на български земеделски и хранителни продукти за Великобритания

Министър Румен Порожанов: Около 2% е износът на български земеделски и хранителни продукти за Великобритания

20 Февруари 2019 | 14:11 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Около 2% е износът на български земеделски и хранителни продукти за Великобритания. Това каза пред журналисти в Пловдив Румен Порожанов, министър на земеделието, храните и горите, във връзка с Брекзит, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пловдив. По думите му Англия не е основен партньор на България. „В този контекст преки загуби не би следвало да имаме много. Единствено в нашия отрасъл това, което автоматично трябва да влезе в Брекзит без споразумение, е че всяка една търговия, включително на плодове, зеленчуци, животинска продукция, живи животни, вече преминава в рамките на всички правила за търговия с трети страни. Това означава малко повече документация, малко повече сертификати“, посочи министър Порожанов. Той добави, че както английските, така и българските производители ще трябва подготвят своята документация.
„В останалите области нашата експертиза показа, че нямаме като сектор в рамките на министерството друго, което пряко да ни засяга“, заяви Румен Порожанов.
Мария РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Момчил Неков взе участие в откриването на най-голямото земеделско изложение „АГРА 2019" в Пловдив

Евродепутатът Момчил Неков взе участие в откриването на най-голямото земеделско изложение „АГРА 2019" в Пловдив

20 Февруари 2019 | 13:29 | Агенция "Фокус"
Пловдив. „Радвам се, че за поредна година имам възможност да съм част от специализираното земеделско изложение „АГРА". Смятам, че това изложение дава чудесна възможност на хората, които работят целогодишно да представят труда си, да се запознаят със ситуацията на пазара, да намерят иновации в технологичен план“. Това коментира Момчил Неков по време на откриването на събитието, което традиционно, ще е ситуирано в сградата на Международния панаир Пловдив, съобщиха от пресофиса на евродепутата.
Един от първите щандове, които посети Момчил Неков по време на посещението си, беше този на Института по криобиология и хранителни технологии, където, благодарение на представителите на Института, се запозна с две иновации- синьо вино и шоколад с намален брой калории, както и със специфичната изработка на космическа храна. „Щастлив съм, че в България има такива иновации, които смятам трябва да бъдат промотирани, не само в страната ни, а и в целия свят“, посочи евродепутатът.
Неков посети още щанда на Аграрния институт -София, както и на различни производители, а обиколката му ще продължи до края на деня. „Срещата с хората ми дава възможност най- добре да се запозная с това, което правят, с усилията и с проблемите им. Затова за мен е изключително важен прекият контакт със сектора. Различно е да четеш данни и да получаваш информация от самите земеделци и животновъди“, каза още Неков.
Изложението „АГРА" се провежда за 28-и пореден път и ще продължи от 20 до 24 февруари 2019 г.
Очаква се тази година в петдневното изложение да вземат участие повече от 400 изложители от над 20 държави. Като успоредни събития се провеждат „Винария 2019" и Фудтех 2019.
В първия ден на изложението стана ясно, че до дни че бъде официално входирано заявление за защита на Българско кисело мляко и българско бяло саламурено сирене. Миналата година Момчил Неков взе участие като презентатор в специално събитие в рамките на „АГРА 2018" посветено точно на географските означения.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: В града ще бъде открито 28-ото издание на Международната селскостопанска изложба „Агра 2019“

Пловдив: В града ще бъде открито 28-ото издание на Международната селскостопанска изложба „Агра 2019“

20 Февруари 2019 | 08:54 | Агенция "Фокус"
Пловдив. В града ще бъде открито 28-ото издание на Международната селскостопанска изложба „Агра 2019“. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив организаторите на панаира в Пловдив. Събитието се провежда в Международен панаир — Пловдив и ще продължи до 24 февруари. Отглеждането на трюфели е новият хит в земеделието и затова новости за сектора ще бъдат показани на „Агра 2019“. Иновация от европейски мащаб са фиданките на леска, дъб, габър, липа, орех и иглолистни видове, „заразени“ със спори от пет вида български трюфели, и технологията за създаване на трюферии в пустеещи земи. Върху тях се засаждат овощни, горски или декоративни дръвчета, в които са имплантирани семена на скъпите подземни гъби. Така техните плантации могат да се комбинират с други полезни култури, носещи допълнителен доход.
През последните години у нас се активизира производството на памук, затова български учени предлагат сортове, оценени като ново направление в селекцията. Те са с естествено оцветено кафяво влакно, по-дългото и по-фино от стандартното, с висок екологичен и стопански ефект, твърдят създателите.
Новост е и технологията за производство на твърда пшеница, подходяща за направата на високо качествени макаронени изделия. Сортът осигурява по-добри икономически резултати за фермерите.
Това са част от иновациите, които Селскостопанската академия ще демонстрира на „Агра 2019“ наред с различни сортове растения и породи животни, технологии за тяхното отглеждане. Акцентира се на индустриалното животновъдство заради търсенето на суровини за хранителната индустрия.
Важен сегмент на „Агра 2019“ са семената, торовете и препаратите за растителна защита. Те са разработени въз основа на най-модерни екологични методи за обработка на земята, променят тотално растениевъдството и го превръщат в целогодишна дейност. Представят ги научни институти и световно известни фирми от Холандия, Австрия, Германия, Франция.
Биопроизводството е едно от водещите направления в изложбата, където ще бъдат показани технологии и оборудване, чисти торове и препарати, продукти на земеделски и животновъдни ферми. В деловата програма са включени Ден на биологичното земеделие и други събития за сектора.
Комплексни решения за своята работа ще открият и фермерите, занимаващи се с конвенционално растениевъдство и животновъдство. На „Агра“ се демонстрира последно поколение техника за различни дейности в големи и малки стопанства. Представят се финансови инструменти за подпомагане и кредитиране.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Румен Порожанов ще открие 28-ото издание на Международната селскостопанска изложба „АГРА“ в Пловдив

Министър Румен Порожанов ще открие 28-ото издание на Международната селскостопанска изложба „АГРА“ в Пловдив

20 Февруари 2019 | 07:15 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов ще открие 28-ото издание на Международната селскостопанска изложба „АГРА“ в Пловдив, както и изложенията „Винария“ и „Фудтех“. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите. Събитието ще се състои от 11.30 часа в Международния панаир в Пловдив, палата 6.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Владимир Зеленски в щаба на партията си
Владимир Зеленски в щаба на партията си "Слуга народа" след победата на предсроч...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.