НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:59


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Румен Порожанов: Ще бъдат платени парите на фермерите в част от необлагодетелствените райони по втора ос по ОП „Развитие на селските райони“

Министър Румен Порожанов: Ще бъдат платени парите на фермерите в част от необлагодетелствените райони по втора ос по ОП „Развитие на селските райони“

20 Февруари 2019 | 14:58 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Ще бъдат платени парите на фермерите в част от необлагодетелствените райони по втора ос по Оперативна програма (ОП) „Развитие на селските райони“. Това каза пред журналисти в Пловдив Румен Порожанов, министър на земеделието, храните и горите, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пловдив. По думите му плащанията към фермерите се извършват регулярно. През месец декември са били изплатени над 650 млн. лева, които са първото базово директно разплащане към обвързаното производство в животновъдството.
„През януари бяха доразплатени акцизът и преходната национална помощ в животновъдството, така че всичко, което е по график, ще се направи. Ще направим с Европейски фонд за развитие на селските райони всичко възможно да изтеглим плащанията към обвързаното производство за плодове и зеленчуци. Това са близо между 75-80 млн. лева, от април през март, но това е свързано с обработка на документи и мисля, че ще се справим“, посочи министър Румен Порожанов.
Мария РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Румен Порожанов: В момента има забрана на улов над квотите за калкан и цаца

Министър Румен Порожанов: В момента има забрана на улов над квотите за калкан и цаца

20 Февруари 2019 | 14:23 | Агенция "Фокус"
Пловдив. В момента има забрана на улов над квотите за калкан и цаца. Това каза пред журналисти в Пловдив министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пловдив. „Има квоти за два вида риба - калкан и цаца. Цацата не можа да се усвои, а калканът се разпределя съгласно установени правила. От гледна точка на запаси квотата за калкани е малко по-рестриктивна, макар че миналата година успяхме да я повишим с 1/3“, обясни министърът на земеделието, храните и горите. По думите му от време на време се появяват забрани за улов на друг вид риба, свързани с размножителния период на различните видове и те са за определен срок. Те обаче не са стандартни за годината.
Мария РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Румен Порожанов: Около 2% е износът на български земеделски и хранителни продукти за Великобритания

Министър Румен Порожанов: Около 2% е износът на български земеделски и хранителни продукти за Великобритания

20 Февруари 2019 | 14:11 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Около 2% е износът на български земеделски и хранителни продукти за Великобритания. Това каза пред журналисти в Пловдив Румен Порожанов, министър на земеделието, храните и горите, във връзка с Брекзит, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пловдив. По думите му Англия не е основен партньор на България. „В този контекст преки загуби не би следвало да имаме много. Единствено в нашия отрасъл това, което автоматично трябва да влезе в Брекзит без споразумение, е че всяка една търговия, включително на плодове, зеленчуци, животинска продукция, живи животни, вече преминава в рамките на всички правила за търговия с трети страни. Това означава малко повече документация, малко повече сертификати“, посочи министър Порожанов. Той добави, че както английските, така и българските производители ще трябва подготвят своята документация.
„В останалите области нашата експертиза показа, че нямаме като сектор в рамките на министерството друго, което пряко да ни засяга“, заяви Румен Порожанов.
Мария РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Румен Порожанов: Секторите на земеделието, хранителната индустрия и винарство са обречени да бъдат успешни в бъдеще

Министър Румен Порожанов: Секторите на земеделието, хранителната индустрия и винарство са обречени да бъдат успешни в бъдеще

20 Февруари 2019 | 13:47 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Това, което с пълна увереност мога да заявя, е, че секторите на земеделието, хранителната индустрия и винарство са обречени да бъдат успешни в бъдеще. Това каза по време на откриването на 28-ата Международна селскостопанска изложба „АГРА“ Румен Порожанов, министър на земеделието, храните и горите, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пловдив. „Успешни са да печелят и да бъдат в полза на обществото. Неслучайно европейската, разбира се, и българската политика е насочена към подпомагане на тези сектори и тя ще продължи в новия програмен период. Всички, които се занимават с този бизнес, трябва да бъдат спокойни“, каза още министърът. По думите му изложбите „АГРА“, „ВИНАРИЯ“ и „ФУДТЕХ“ са може би едни от най-престижните в Централна Източна Европа. В изложбите участват 650 фирми от 30 държави. „В изложбата можем да видим най-високите технологии в производството на земеделието, всичко точни машини и приспособления, които са свързани със сеитба, с напояване и др. и които водят до нашите високи и ефективни резултати. Изложбата „ФУДТЕХ“ показва нашето високо ниво на преработвателна промишленост, качество на българските продукти и възможността да бъдем конкуретноспособни. С изложбата „ВИНАРИЯ“ се гордеем, защото българските вина първо, са любими на нас, като българи, като нация, но вече са много популярни в целия свят“, каза още в приветственото си слово Румен Порожанов. Министърът пожела успех на участници, добри контакти и развитие на бизнесите във всяко едно изложение. Румен Порожанов и областният управител Здравко Димитров прерязаха официално лентата на 28-ата Международна селскостопанска изложба „АГРА“. След това официалната делегация разгледа щандовете на участниците, разположени в Палата 6 в Международния панаир-Пловдив.
Мария РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: В града ще бъде открито 28-ото издание на Международната селскостопанска изложба „Агра 2019“

Пловдив: В града ще бъде открито 28-ото издание на Международната селскостопанска изложба „Агра 2019“

20 Февруари 2019 | 08:54 | Агенция "Фокус"
Пловдив. В града ще бъде открито 28-ото издание на Международната селскостопанска изложба „Агра 2019“. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив организаторите на панаира в Пловдив. Събитието се провежда в Международен панаир — Пловдив и ще продължи до 24 февруари. Отглеждането на трюфели е новият хит в земеделието и затова новости за сектора ще бъдат показани на „Агра 2019“. Иновация от европейски мащаб са фиданките на леска, дъб, габър, липа, орех и иглолистни видове, „заразени“ със спори от пет вида български трюфели, и технологията за създаване на трюферии в пустеещи земи. Върху тях се засаждат овощни, горски или декоративни дръвчета, в които са имплантирани семена на скъпите подземни гъби. Така техните плантации могат да се комбинират с други полезни култури, носещи допълнителен доход.
През последните години у нас се активизира производството на памук, затова български учени предлагат сортове, оценени като ново направление в селекцията. Те са с естествено оцветено кафяво влакно, по-дългото и по-фино от стандартното, с висок екологичен и стопански ефект, твърдят създателите.
Новост е и технологията за производство на твърда пшеница, подходяща за направата на високо качествени макаронени изделия. Сортът осигурява по-добри икономически резултати за фермерите.
Това са част от иновациите, които Селскостопанската академия ще демонстрира на „Агра 2019“ наред с различни сортове растения и породи животни, технологии за тяхното отглеждане. Акцентира се на индустриалното животновъдство заради търсенето на суровини за хранителната индустрия.
Важен сегмент на „Агра 2019“ са семената, торовете и препаратите за растителна защита. Те са разработени въз основа на най-модерни екологични методи за обработка на земята, променят тотално растениевъдството и го превръщат в целогодишна дейност. Представят ги научни институти и световно известни фирми от Холандия, Австрия, Германия, Франция.
Биопроизводството е едно от водещите направления в изложбата, където ще бъдат показани технологии и оборудване, чисти торове и препарати, продукти на земеделски и животновъдни ферми. В деловата програма са включени Ден на биологичното земеделие и други събития за сектора.
Комплексни решения за своята работа ще открият и фермерите, занимаващи се с конвенционално растениевъдство и животновъдство. На „Агра“ се демонстрира последно поколение техника за различни дейности в големи и малки стопанства. Представят се финансови инструменти за подпомагане и кредитиране.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Румен Порожанов ще открие 28-ото издание на Международната селскостопанска изложба „АГРА“ в Пловдив

Министър Румен Порожанов ще открие 28-ото издание на Международната селскостопанска изложба „АГРА“ в Пловдив

20 Февруари 2019 | 07:15 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов ще открие 28-ото издание на Международната селскостопанска изложба „АГРА“ в Пловдив, както и изложенията „Винария“ и „Фудтех“. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите. Събитието ще се състои от 11.30 часа в Международния панаир в Пловдив, палата 6.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Владимир Зеленски в щаба на партията си
Владимир Зеленски в щаба на партията си "Слуга народа" след победата на предсроч...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.