НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:25


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ: Последващите трусове в Западна Турция продължават интензивно

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ: Последващите трусове в Западна Турция продължават интензивно

21 Март 2019 | 18:46 | Агенция "Фокус"
София. Във вчерашния ден някои български медии, включително ИА Фокус, съобщиха за земетресение в Западна Турция. Сведенията по-долу допълват, а когато се налага и коригират, изнесената информация. Това съобщава Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция „Сеизмология” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН).
В Западна Турция, вилает Денизли, в сряда 09:34 време в епицентъра (08:34 в България) стана умерено-силно земетресение. Земетресението е с магнитуд 5.7 според най-добрите решения – на Европейския център и на Центъра за наблюдение на земетресения и цунами в Истанбул. Епицентърът на земетресението е на десетина километра (км) от селището Аджъпеям и на 50 км югоизточно от Денизли-административен център на вилаета, около 170 км северозападно от Анталия и 230 югоизточно от Измир. Усетено е в Денизли, Бурдур, Мугла, Айдън, Испарта до Анталия и Измир. Според турския сеизмологичен център в Истанбул, след земетресението с магнитуд 5.7 в зоната на активност са регистрирани 330 вторични труса с магнитуд над 1.3-1.4. Сред тях 30 са с магнитуди между 3.0 и 3.9 и шест между 4.0 и 4.5. Все още честотата на поява на слаби събития е висока – понякога през 2-3 минути, както и в началните четири чáса на активизацията. Голяма част от вторичните трусове (около 50%) имат достатъчно енергия, за да бъдат усещани. Особено като се има предвид малката дълбочина, в която се зараждат – един до дванадесет километра и единични случаи до 23-25 км, т.е. в горния слой на земната кора. Само да си представим, че през изминалите 33 чáса населението в епицентъра е отбелязало 150 земни потръпвания!? Според турските колеги земетресението с магнитуд 5.7 е предизвикано от раздвижвания по нормален разлом с направление север-северозапад – юг-югоизток. Последното предположение се съгласува с тектониката на региона, като ориентацията на сеизмогенната структура съответства на разпределението на вторичните сеизмични събития.
В предхождащите 28 чáса също е регистрирана повишена активност. Тя се състои от едно земетресение с магнитуд 3.6 (3.7 според решение на Европейския център) и 13 микро-земетресения.
През 1887 година земетресение с епицентър на около 40 км в север-северозападна посока от Аджъпеям е предизвикало сътресения с максимална интензивност от IX степен по 12-степенната скáла. През миналия век – 12 май 1971 година – най-силното земетресение в местата на новата сеизмична активност е с магнитуд 5.2.
Земетресението с магнитуд 5.7, станало в сряда на територията на Западна Турция, е съсипало множество стари сгради (илюстрация). Причина за тежките последствия е не интензивността на сътресение в епицентралната област, която не надвишава VII степен, а лошото строителство и некачественият строителен материал.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema: Заместване на Турция в НАТО

Protothema: Заместване на Турция в НАТО

21 Март 2019 | 18:16 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция е на път да се отдалечи от НАТО и изглежда, че в Анкара съвсем не се интересуват от тази тенденция, коментират в редакцията на електронното издание на водещия атински ежедневник Protothema.
Налице е глобална геополитическа промяна, която не се забелязва от по-широка публика. Турция се отдалечи от САЩ и НАТО. Тя стои много по-близо до Русия, а Вашингтон отчаяно се стреми да намери начин да запълнят огромна пропаст в стратегическия Черноморски регион.
Турция все още е член на НАТО. Но тя многократно повтори намерението си да закупи руската зенитно-ракетна система С-400, въпреки предупрежденията на САЩ, че тя не може да бъде интегрирана в системите на НАТО за противовъздушна отбрана.
ПРО не е маловажна. Става въпрос за самата същност на НАТО, за алианса на западния свят. Държавният департамент на САЩ заяви, че Вашингтон е предал ясно на Анкара, че закупуването на С-400 може да доведе до отмяна на сделката за доставка на F-35 на страната. Турция планира да купи 120 такива самолета.
F-35 също не е маловажен. Това е пето поколение боен самолет, които САЩ не продават никому. Но въпреки това Ердоган е категоричен, че Турция не само няма да се откаже от С-400, но и че може да закупи дори С-400.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пентагонът: Програмата за обучение на турски пилоти за управление на F-35 може да бъде паузирана

Пентагонът: Програмата за обучение на турски пилоти за управление на F-35 може да бъде паузирана

21 Март 2019 | 17:32 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Пентагонът заплаши да преустанови процеса по предаването на Турция на изтребителите от пето поколение F-35 в опит да убеди Анкара да се откаже от придобиването на руските зенитно-ракетни системи С-400. Помощник-министърът на отбраната на САЩ Кетрин Уилбаргър подчерта, че „програмата за обучение на турски пилоти за управление на F-35 може да бъде паузирана“, предава TACC, като се позовава на медийни доклади.
Съгласно думите на Уилбаргър, подобна мярка „ще стане сигнал за Анкара за сериозността на нашите намерения“.
Представителят на Пентагона припомни, че САЩ нееднократно са предупреждавали Турция, че доставките на С-400 заплашва сигурността на всички съюзници в НАТО, които приемат на въоръжение F-35. „С-400 е компютър, F-35 – също. Никой не би искал да включва своя компютър към този на противника, точно за това става въпрос“, поясни Уилбаргър.
Турция е един от участниците в програмата за развитие на F-35, произвеждайки набор от компоненти за изтребителя. По-рано Анкара обяви, че възнамерява да закупи до 100 такива самолета. Първите два бяха прехвърлени на Турция през юни 2018 г., за да се обучат пилоти и технически персонал във военновъздушната база Люк в щата Аризона. Предполага се, че в края на пилотната програма за обучение тези два F-35 ще бъдат изпратени в Турция - приблизително през ноември тази година.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“ (Македония): 19 души са ранени при земетресението в Турция

„Плюс Инфо“ (Македония): 19 души са ранени при земетресението в Турция

20 Март 2019 | 17:08 | Агенция "Фокус"
Анкара. Земетресение с магнитуд 5,8 по скалата на Рихтер е регистрирано в западната част на Турция тази сутрин, съобщи Европейският средиземноморски сеизмологичен център, пише скопското електронно издание „Плюс Инфо“.
При земетресението са ранени 19 души и са причинени материални щети.
Епицентърът на земетресението е бил на 236 километра югоизточно от Измир, на дълбочина от два километра.
Регистрирани са още три земетресения, от които най-силното е било от 4.5 степен.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РСЕ (Македония): Най-малко трима души са пострадали при земетресението в Турция

РСЕ (Македония): Най-малко трима души са пострадали при земетресението в Турция

20 Март 2019 | 14:11 | Агенция "Фокус"
Измир. По данни на губернатора на турската провинция Измир Хасан Карахан най-малко трима души са пострадали в резултат на земетресението, което удари района в сутрешните часове на деня, предава Радио „Свободна Европа“ в македонската си редакция.
Трусът е нанесъл и материални щети, но към настоящия момент се очакват резултатите от оценката на властите.
Припомня се, че през 1999 г. Турция бе ударена от земетресение от 7,4 по Рихтер, в резултат на което загинаха над 17 хил. души.
Земетресение с магнитуд от 6,2 по скалата на Рихтер е регистрирано в Западна Турция в 6:34 часа местно време (съвпада с българското време), показва справка на официалната интернет страница на Европейския средиземноморски сеизмологичен център (EMSC).
Епицентърът на труса е бил на 232 км югоизточно от Измир, на 51 югоизточно от Денизли и на 27 км западно от Йешилова, с дълбочина от два километра под земната кора. Не се привеждат данни за пострадали или материални щети.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: САЩ решиха да доставят още 2 самолета F-35 в Турция

Anadolu Agency: САЩ решиха да доставят още 2 самолета F-35 в Турция

20 Март 2019 | 13:18 | Агенция "Фокус"
Анкара. САЩ са готови да доставят още два изтребителя F-35 на Турция, съобщи говорител на програмата за самолетите, предава Anadolu Agency.
Според Джо ДелаВедова турската програма ЗА F-35, включително продължаващото обучение на пилоти и персонал в американска база, продължава, „докато не бъде насочено в друго отношение".
„В момента Турция разполага с два F-35A в база Люк на военновъздушните сили на САЩ, а други два самолета са в последна подготовка" за предаване, разкри ДелаВедова. „Първите два самолета в момента са планирани да бъдат предадени на Турция през ноември".
Източници, запознати с въпроса обаче, твърдят, че доставката на най-новата двойка ще бъде извършена в рамките на седмици. Както те, така и ДелаВедова отказаха да дадат конкретна дата заради окончателни подготовки, технически проблеми, метеорологични условия и график на полетите.
В съответствие с условията на графика, САЩ се очаква да предадат самолетите на Турция в рамките на една до две години след завършване на летателните тренировки в САЩ.
Турция прие първите два F-35 на тържествена церемония през юни миналата година, припомня агенцията.
Турция се присъедини за пръв път към програмата F-35 Joint Strike Fighter (JSF) през 2002 г. и е инвестирала повече от 1,25 млрд. долара. Тя също така произвежда различни части за самолети за всички F-35 модели и клиенти.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Турция е подложена на натиск за С -400, докато Гърция изпълнява целта на НАТО за разходите за отбрана

Kathimerini: Турция е подложена на натиск за С -400, докато Гърция изпълнява целта на НАТО за разходите за отбрана

15 Март 2019 | 10:22 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара/Атина. САЩ увеличават натиска върху съюзника си от НАТО Турция за планираните доставки на зенитно-ракетните системи С-400 от Русия, отбелязва електронното издание на водещия атински ежедневник Kathimerini.
Пред Комисията по въоръжените сили към Камарата на представителите на САЩ, командващият силите на НАТО в Европа генерал Къртис Скапароти предупреди, че Вашингтон не трябва да продава изтребители F-35 на Анкара, ако тя не се откаже от плановете си за закупуване на С-400.
Според американците руските не са оперативно съвместими с тези на НАТО и биха компрометирали сигурността на F-35.
Говорител на Държавния департамент на САЩ припомни последните коментари на вицепрезидента Майк Пенс на конференцията по сигурността в Мюнхен през февруари, съгласно САЩ няма да „стоят кротко, докато съюзниците на НАТО купуват оръжие от нашите противници”.
Турция обаче изглежда необезпокоявана от предупрежденията на САЩ, коментира гръцкото издание.
В сряда министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар заяви, че закупуването на С-400 е ключово за сигурността на страната. „Не можем да гарантираме сигурността си, като разчитаме на временни мерки", привежда изданието думите му.
Той добави, че доставката на американските самолети се очаква през ноември, както е планирано.„Въпреки някои твърдения, процесът за F-35 върви гладко; нашите пилоти, екипът по поддръжката продължават обучението си в САЩ“, увери Акар, като добави, че Турция продължава да допринася за проектирането и изграждането на части от самолета.
Междувременно според доклада на НАТО за 2018 г., публикуван в четвъртък, Гърция е сред шестте европейски съюзници, постигнали целта за отделяне на от 2% БВП на страната за отбрана. Останалите са Естония, Полша, Латвия, Литва и Великобритания.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

А1 On (Македония): Турция очаква доставките на F-35 през ноември

А1 On (Македония): Турция очаква доставките на F-35 през ноември

14 Март 2019 | 12:33 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар увери, че Анкара очаква доставката на изтребителите F-35 до ноември тази година, предава македонската електронна медия A1 On.
„Въпреки някои информации, процесът за доставката на F-35 върви по план. Нашите пилоти продължават обучението си в САЩ“, подчерта Акар.
Съгласно думите му, подготовката на инфраструктурата в Малатия е завършена.
Припомня се, че Турция, която участва в проекта за F-35, планира закупуването на сто изтребители.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): Ще „скъсат“ ли САЩ и Турция заради руските С-400?

Kathimerini (Гърция): Ще „скъсат“ ли САЩ и Турция заради руските С-400?

13 Март 2019 | 09:59 | Агенция "Фокус"
Атина. Любителите на дипломатическата история осъзнават важността на датите: Те отбелязват важни моменти, повратни точки и решаващи моменти. Тези, които се интересуват от Турция, със сигурност разбират, че пред очите ни страната навлиза в нова ера от дипломатическата си история. 4 и 5 март 2019 година със сигурност ще станат важни дати в новата дипломатическа история, пише изпълнителният директор на базираният във Вашингтон Гръцко-американски съвет за лидерство Енди Земенидис в материал за електронното издание на вестник Kathimerini, представен без редакторска намеса.
На 4 март, обръщайки тенденцията за справяне с проблемите с Анкара тихо и насаме, американският президент Доналд Тръмп изпрати писмо до Конгреса, призовавайки за прекратяване на преференциалното търговско третиране за Турция. Повечето от износа на Турция за САЩ се ползва от безмитно третиране от 1975 г. насам.
След това, във вторник, командващият силите на САЩ в Европа и Върховен главнокомандващ на НАТО генерал Къртис Скапароти отговори на запитване от комисията по въоръжените сили на Сената на САЩ за това какво ще посъветва, ако Турция продължи с закупуването на руските зенитно-ракетни системи С-400: „Най-добрият ми военен съвет би било да не продължаваме с F-35, да не летим или работим със съюзник, който работи с руските системи, особено със системи за противовъздушна отбрана“.
Изглежда, че администрацията най-накрая е настигнала Конгреса, когато става въпрос за поставяне под съмнение на статута на Турция като съюзник. Американският сенатор Крис Ван Холен - лидер на неотдавнашните усилия на Конгреса да предотврати прехвърлянето на изтребители F-35, ако Турция придобие руската С-400 - отбеляза значението на развитието през онази седмица. „Не мисля, че Турция се съмняваше в решимостта на Конгреса [да я принуди да изостави С-400]“, каза Ван Холен, но Анкара придаде по-голямо значение на „двусмислието от администрацията на Тръмп“. Свидетелствата на генерал Скапароти и действащия министър на отбраната Патрик Шанахан премахнаха всяка неяснота: „Американското правителство е обединено в нашата позиция“ по отношение на очакванията към Турция и всички заинтересовани страни във Вашингтон „губят търпение“ с Анкара.
Тази липса на двусмислие и открито чувство на безсилие е особено забележителна, тъй като последователните администрации възприеха навика да преговарят за постоянните трансгресии на Турция и да надценяват приноса на Турция като съюзник. „Единствената точка на последователност в политиката на САЩ по отношение на Турция е пожелателното мислене“, казва Майкъл Рубин от Американския институт по предприемачество. Днес по-реалистичен и песимистичен поглед към Турция замени дългогодишния консенсус във Вашингтон. Рубин отбелязва промяната през последните няколко години: Конгресът на САЩ, Пентагонът и свободната преса станаха „враждебни“ спрямо Турция и тя стана „все по-незначителна“ дори за длъжностните лица в Държавния департамент, които са за Турция. Като бивш служител на Пентагона Рубин вижда значението на намаляващия брой на привържениците на Турция в правителството на САЩ: „Ако има добра страна на напускането на (бившия министър на отбраната Джеймс) Матис, това е, че той беше прекалено голям привърженик на статуквото спрямо Турция и блокираше по-тежките наказателни мерки“.
Матис не беше уникален, когато даваше на Турция ползите от съмнението. Всъщност, предвид това, че Турция бе постигнала статут на „предпочитана държава“ по време на първия мандат на Барак Обама като президент, падането от този пиедестал по време на същата администрация и невъзможността за възвръщането на статута по време на управлението на Тръмп трябва да е било наистина шокиращо за турския президент Реджеп Таийп Ердоган.
Неоправданото издигане и обгрижване на Турция може да е отчасти отговорно за настоящата криза в двустранните отношения. „Вашингтон изпрати прекалено много смесени сигнали на Ердоган – като например, оттеглянето на обвиненията срещи нападателите от „Кръга на Шеридан“, счита Айкан Ердемир, старши сътрудник на Фондацията за защита на демокрациите и бивш депутат в турския парламент. Ердемир твърди, че това е позволило на Ердоган да вярва, че „Турция е прекалено голяма, за да се провали“ и да бъде изоставена от САЩ и че може да му се размине придобиването на системи С-400.
Дебатът за С-400 обаче изглежда провокира завой на 180 градуса, когато става въпрос за вашингтонския консенсус за Турция, чиято надеждност и необходимост са открито и постоянно поставяни под въпрос. „Купуването на С-400 от Турция предава тайни и разузнавателни данни“, твърди Рубин, който смята, че тази оръжейна система може да е потенциален Троянски кон, който прави противовъздушната отбрана на НАТО и други активи (като F-35) по уязвими за Русия.
В Конгреса се появява консенсус, че няма вселена, в която на Турция може да бъде позволено да има С-400 и F-35. Сенатор Ван Холен смята, че това ще „изложи на риск американските пилоти на F-35“ и че е „неприемливо е съюзникът на НАТО да компрометира сигурността на другите сили в НАТО“. Ван Холен понастоящем ръководи група сенатори в подготовката на ново законодателство, което ще забрани трансферите на F-35 към Турция, ако тя не се откаже от С-400.
В САЩ все още има мнозина, които са казват „не губете Турция“ – и не е съвпадение, че те имат тесни финансови връзки с Анкара. Но тяхната реторика прикрива факта, че Турция може би вече е загубена. Едемир е категоричен, че „сърцето на Ердоган е с Русия“ и се тревожи, че радикалните промени при военните след опита за преврат през 2016 година – издигането на евразийците и маргинализирането на трансатлантиците – може да са затворили окончателно отвърщането на Турция от Запада. Закупуването на С-400 и плановете за подготовка на турски офицери в Русия биха могли да направят това постоянно и Ердемир предупреждава, че „военната култура на НАТО може постепенно да бъде заменена от руска военна култура“.
След десетилетия използване на мед за привличане на Турция към Запада това се оказа недостатъчно и администрацията на Тръмп и Конгресът се обръщат към оцет. Когато се изяснят последиците - на търговския фронт, в отношенията в сферата на сигурността – и стане ясно, че Турция ще страда, ако продължи да се отдалечава от Запада, може да убеди Ердоган, че ухапването на Вашингтон в крайна сметка ще бъде по-лошо от лая му. Но в момента Ердоган залага, че Вашингтон ще мигне първи.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Ердоган: Закупуването на C-400 не е свързано с НАТО

Anadolu Agency: Ердоган: Закупуването на C-400 не е свързано с НАТО

9 Март 2019 | 21:27 | Агенция "Фокус"
Анкара. Закупуването от Турция на системата за противоракетна отбрана С-400 от Русия „няма нищо общо“ с НАТО, изтребителите F-35 или сигурността на САЩ, заяви Ердоган.
„Всички знаят, че този въпрос няма нищо общо нито с НАТО, нито с F-35, нито със сигурността на САЩ“, каза Ердоган по време на посещение в югоизточната провинция Диарбекир.
Ердоган каза, че Турция е подложена на натиск срещу закупуването на системата за противовъздушна отбрана С-400, добавяйки: „Въпросът не е за С-400. Това е така, защото Турция предприема действия със собствената си воля по отношение на регионалното развитие, особено в Сирия“.
„Ясно е защо Турция купува тази система за противовъздушна отбрана и как ще я използва“, добави той.
След продължителни усилия за закупуване на системи за противовъздушна отбрана от САЩ без успех, през 2017 г. Анкара реши да закупи руски системи С-400.
Този ход беше критикуван от Пентагона, който предупреди, че закупуването на С-400 ще нарани турско-американските отношения и ролята на Турция в НАТО.
Анкара също така планира да закупи 100 изтребители F-35 от САЩ, като очаква одобрение от Конгреса, а пилотите й в момента се обучават във военновъздушна база в Аризона.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

TAСС: САЩ заплашиха Турция със сериозни последствия  заради закупуването на ракетните комплекси С-400

TAСС: САЩ заплашиха Турция със сериозни последствия заради закупуването на ракетните комплекси С-400

9 Март 2019 | 08:23 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Турция ще се сблъска с "сериозни последици" във военните отношения между Вашингтон и Анкара, ако придобие руските противовъздушни ракетни системи С-400. Това заяви в петък говорителят на американското министерство на отбраната Чарлз Съмърс пред журналисти, цитиран от TACC.
„Ако Турция приеме на въоръжение С-400, това ще доведе до сериозни последствия, ако говорим за нашите отношения, военни отношения с тях“, каза той.
Самърс обясни, че покупката на С-400 "ще се отрази на (продажбата на Анкара на американските противовъздушни ракетни системи „Пейтриът“) и на петото поколение (изтребители) F-35." "Те няма да получат F-35 и „Пейтриът“", каза говорителят.
Във вторник заместник-началникът на пресслужбата на Държавния департамент Робърт Паладино заяви, че закупуването на С-400 от Русия от страна на Турция може да доведе до преразглеждане на участието на Анкара в програмата F-35, отхвърляне на други потенциални оръжейни сделки в бъдеще и санкции в съответствие с Американският закон "За противодействие на враговете на Америка чрез санкции". В същия ден генерал Къртис Скапароти, главнокомандващ на съвместните въоръжени сили на НАТО в Европа, заяви, че Пентагонът препоръчва F-35 да не се прехвърля в Турция, ако Анкара купи C-400 от Москва.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah (Турция): Турция заклейми решението на белгийския съд да не предприеме разследване срещу терористи от ПКК    Истанбул

Daily Sabah (Турция): Турция заклейми решението на белгийския съд да не предприеме разследване срещу терористи от ПКК Истанбул

9 Март 2019 | 07:43 | Агенция "Фокус"
Истанбул/Брюксел. Решението на Белгийската Камара на държавното обвинение, с което не се дава ход на разследване от страна на Федералния прокурор на Белгия на 36 души, свързани с ПКК, е неприемливо, е обявил в петък говорителят на турското МВнР Хами Аксьой, пише в днешния си брой турския всекидневник Daily Sabah.
"Независимо от доказателствата, представени от Федералния прокурор на Белгия за терористичния характер на ПКК, това решение, според заявеното в него, гарантира на терористичните организации много опасна територияq която те да използват,"се казва в официалното съобщение.
Аксьой е отбелязал, че решението може да бъде оспорвано в Апелационния съд на Белгия и е добавил, че Турция ще продължи „по категоричен начин“ своята съдебна битка.
В петък Апелативният съд в Брюксел постанови, че членовете на ПКК не могат да бъдат обвинени в тероризъм и отхвърли повдигнатите срещу всичките 36-ма заподозрени по казуса ПКК в страната.
Това решение идва след като Федералната прокуратура оспорва предишно съдебно решение. Прокурорите са на мнение, че то влиза в противоречие с признаването от страна на Белгия и на ЕС на терористичния характер на групата. Заподозрените се обвиняват, че са отвличали деца от техните семейства в Белгия и други европейски държави и са ги изпращали в Гърция и Ирак, където са били обучавани за редници от военното крило на ПКК. Те са обвинени също така и за фалшифициране на документи, и за изнудване на бизнесмени.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Турция започва разполагането на С-400 през октомври

ТАСС: Турция започва разполагането на С-400 през октомври

8 Март 2019 | 14:41 | Агенция "Фокус"
Анкара. Процесът на разполагане на руските зенитно-ракетни системи С-400 в Турция ще започне през октомври, заяви в петък министърът на отбраната на страната Хулуси Акар на среща с редакторите на „Анадолската агенция“, предава ТАСС.
„Разполагането на С-400 ще започне през октомври, Военновъздушните сили изучават в кои региони ще е най-добре да бъдат установени“, заяви той.
Ръководителят на военното ведомство също така подчерта, че придобиването именно на руски системи за отбрана не е било „предпочитание на Турция, а принудителна мярка“. По думите на Акар, С-400 са нужни за „осигуряването на защита на населението на страната“.
Освен това той добави, че Анкара и Вашингтон „продължават преговорите за възможно закупуване на американски зенитно-ракетни комплекси „Пейтриът“ от републиката.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Business Insider (САЩ): Русия може да унищожи F-35 с помощта на Турция

Business Insider (САЩ): Русия може да унищожи F-35 с помощта на Турция

7 Март 2019 | 18:35 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Русия може да унищожи F-35 с помощта на Турция, твърдят в редакцията на американския аналитичен портал Business Insider.
Американският F-35 е разработен като част от програмата Joint Strike Fighter. Това е най-скъпата оръжейна система на всички времена и изтребител, чиято цел е да направи истинска революция във военната авиация. Но Турция, която е съюзник на САЩ в НАТО, изглежда ще позволи на Русия да унищожи програмата отвътре. Анкара участва в Joint Strike Fighter като страна-партньор. Анкара обаче планира да използва западния изтребител едновременно с руската система за противовъздушна отбрана С-400.
Навлизането на Русия в системата на НАТО за противовъздушна отбрана и получаването на подробни характеристики на F-35 ще бъде шокиращ удар върху сигурността. Американските власти се опитаха да забранят доставките на нови самолети за Турци. Но всъщност тя вече има два от тях. Освен това споразумението за закупуване на руски С-400 също се възприема като свършен факт в Анкара. По-рано тази седмица командващият американските войски в Европа генерал Къртис Скапароти заяви пред сенатската комисия за въоръжените сили, че ситуацията се развива изключително негативно. „Моят съвет е да не позволяваме на съюзник, който използва руски системи, и особено на системи за противовъздушна отбрана, да лети или да работи с F-35. С-400 дава възможност да проучите по-добре възможностите на F-35 и това няма да е от полза за Алианса”, заяви на свой ред главнокомандващият на НАТО ВВС генерал Тод Уолтерс. Той обясни, че НАТО е особено обезпокоено от това „колко дълго, тясно и близко” F-35 ще работи със C-400. „Всичко това изисква изясняване. Но отсега знаем добре, че това е предизвикателство”, добави Уолтърс.
Пенсионираният генерал от Военновъздушните сили на САЩ Дейвид Дептула подчерта пред Business Insider, че страните от НАТО не искат руските системи да действат на тяхна територия и в тяхната отбранителна мрежа, тъй като това може да доведе до изтичане на технологии и да подкопае предимствата на F-35 над руската С-400.
Малко вероятно е Русия просто да продаде системите на Турция и след това просто да си тръгне. Тя ще обучава и оказва активна подкрепа на турците. Така Москва може да получи достъп до системата на НАТО за противовъздушна отбрана, както и да проучи възможностите на F-35.
НАТО бе създаден като военен съюз с цел сдържане на Русия. И ако сега Москва получи информация за противовъздушната отбрана на Алианса, това ще влезе в противоречие с основната цел на западната военна организация. И не само – подобна ситуация може да направи и най-скъпата оръжейна система в историята безполезна.
САЩ имат малък избор. След опита за държавен преврат от лятото на 2016 г., който провокира президентът Реджеп Тайип Ердоган да поеме консолидацията на властта, Турция се отдалечи от принципите на демокрацията и често се сблъсква със съюзниците си в НАТО.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Таийп Ердоган: Турция няма да се откаже от С-400, може да купи и С-500

Реджеп Таийп Ердоган: Турция няма да се откаже от С-400, може да купи и С-500

7 Март 2019 | 13:13 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция никога няма да се откаже от сделката за закупуване на зенитно-ракетни системи С-400 от Русия, заяви президентът на страната Реджеп Таийп Ердоган, като добави, че впоследствие Анкара може да купи и системи С-500, предава електронното издание на вестник Kathimerini.
По-рано Вашингтон предупреди, че придобиването на ракетните системи от Русия може да предизвика спиране на подписани по-рано оръжейни сделки между Вашингтон и Анкара, а тази седмица реши да прекрати преференциалната търговия с Турция.
В интервюто пред турската телевизия Kanal 24, Ердоган каза още, че САЩ не трябва да се опитват да наказват Турция чрез търговски мерки, защото тя също е подготвила свои мерки.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Ердоган: Сделката за руските С-400 е приключена

Anadolu Agency: Ердоган: Сделката за руските С-400 е приключена

6 Март 2019 | 23:00 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция е сключила споразумения относно закупуването на руски ракетни системи С-400, заяви турският президент, предава Anadolu Agency.
В интервю по телевизията турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Анкара и Москва са финализирали споразумението за закупуване на ракетната система С-400 от Турция.
„Приключихме въпроса за С-400, подписахме споразумение с руснаците и ще започнем съвместно произвеждане. По-късно можем да работим със С-500“, следващото поколение системи, каза Ердоган.
Американски официални представители заявиха, че Турция трябва да купува американски ракети „Пейтриът“, а не руската система, като твърдят, че С-400 е несъвместима със системите на НАТО, но турските власти заявиха, че покупката от Русия е решена, дори и ако Турция трябваше да купува „Пейтриът“.

Преводи редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР на Русия: Опитите на САЩ да спрат продажбата на С-400 на Турция демонстрира слабостта на американските позиции на световния оръжеен пазар

МВнР на Русия: Опитите на САЩ да спрат продажбата на С-400 на Турция демонстрира слабостта на американските позиции на световния оръжеен пазар

6 Март 2019 | 20:12 | Агенция "Фокус"
Москва. Опитите на САЩ да спрат продажбата на руските зенитно-ракетни системи С-400 на Турция демонстрира слабостта на американските позиции на световния оръжеен пазар, заяви директорът на департамента по въпросите на неразпространението и контрола над въоръженията към Министерството на външните работи на Русия Владимир Ермаков, цитиран от електронното издание на правителствения вестник „Российская газета“.
„Договорът за доставка на ЗРК С-400 „Триумф“ в Турция се намира в стадий на реализация и се изпълнява строго по график. Изхождаме от това, че той ще бъде завършен до края на тази година“, заяви Ермаков пред РИА Новости.
Той добави още, че Русия е информирана за натиска, който Вашингтон оказва над Анкара, за да провали сделката. „Оценяваме това, като опит за подкопаване на позициите на своя основен конкурент на глобалния оръжеен пазар по политически път. Това е демонстрация на слабостта на позицията на САЩ, които са неспособни да предложат на световния пазар нещо по-добро, отколкото нашето и по съотношенията цена-качество на военната продукция“, подчерта той, като добави, че в ръцете на Вашингтон остават единствено лостовете за политически натиск.
Вископоставеният руски дипломат също така отбеляза, че Москва оценява високо това, че турската страна отстоява подписаното споразумение.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Турция и Иран ще провеждат съвместни операции срещу ПКК

Daily Sabah: Турция и Иран ще провеждат съвместни операции срещу ПКК

6 Март 2019 | 15:39 | Агенция "Фокус"
Анкара/Техеран. Министърът на вътрешните работи на Турция Сюлейман Сойлу заяви на 6 март, че неговата страна ще провежда съвместни „антитерористически операции“ с Иран срещу „Работническата партия на Кюрдистан“ (ПКК), пише Daily Sabah.
Освен това вътрешният министър осъди ПКК за това, че набира дори 14 годишни деца. По неговите думи, в Турция има около 700 и страната е предприела сериозни мерки, за да предотврати влизането на нови.
„От януари насам в Турция са влезли само 12 членове на ПКК“, добави той.
Както припомня изданието, иранският клон на ПКК, „Партията за свободен живот на Кюрдистан“ (ПСЖК/PJAK) използва планината Кандил, намираща се грубо на около 40 километра югоизточно от турската граница в иракската провинция Ербил, като свой щаб.
Въпреки че ПКК е със седалище в Сирия до 1998 г., понастоящем терористичната организация се контролира от централата си в планините Кандил в Северен Ирак, отбелязва Daily Sabah. Съюзът на Кюрдските общности (СКО) служи като обединяваща група за терористичните организации, функциониращи под имената ПКК в Турция, Партията за демократично разрешение за Кюрдистан в Ирак, ПСЖК в Иран и Партията на демократическото единство (ПДЕ) в Сирия и нейното въоръжено крило „Отрядите за народна самоотбрана (ОНС/YPG), които в момента контролират една трета от територията на Сирия и доминират подкрепяните от САЩ „Сирийски демократични сили“ (СДС).


Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: САЩ предупреждават Турция за „тежки последствия“ заради доставката руска противоракетна система

Daily Express: САЩ предупреждават Турция за „тежки последствия“ заради доставката руска противоракетна система

6 Март 2019 | 04:57 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ предупредиха Турция за „тежките последствия“, ако купи руската система за противоракетна отбрана С-400, пише британският вестник Daily Express.
Военните началници на Доналд Тръмп обещаха да отвърнат, ако Анкара не отмени закупуването на системата. Плановете на Турция за закупуване на С-400 предизвикаха опасения от НАТО, а Вашингтон настояваше, че не трябва да се разполагат руските оръжия, заедно с оръжията, произведени в САЩ. Говорителят на Пентагона Ерик Пахон заяви: „Придобиването от Турция на руската система за противовъздушна отбрана С-400 ще има сериозни последици в отношенията между САЩ и Турция в отбраната“.
Миналия месец Тръмп отмени прехвърлянето на 100 самолета F-35 в Турция, след като кризата между Анкара и Вашингтон се задълбочи.
Турският президент Реджеп Ердоган отказа и заяви, че са били необходими военни разходи за осигуряване на националната сигурност на Турция.
Ердоган заяви, че се надява САЩ да променят решението си за отмяната на трансфера на самолетите.
Говорителят на Пентагона обяви, че САЩ „работят, за да помогнат на Турция да намери по-добри решения, за да отговори на нуждите си в отбраната, като същевременно предупреди за по-широките последици от закупуването на руски С-400“.
Миналата седмица действащият ръководител на Пентагона Пат Шанахан направи подобно предупреждение, твърдейки, че покупката може да изключи Анкара от програма за строене и експлоатация на модерните изтребители F-35.
Шанахан каза: „Моята позиция е, че С-400 и F-35 са несъвместими - което означава, че те не вървят заедно.
„Ние искаме да намерим решение, което прави F-35 за стратегически партньор, критична придобивка в техните войски“.
Според съобщенията Вашингтон е предложил до края на 2019 г. да достави една произведена от САЩ ракетна система Patriot, при условие че Анкара се откаже от сделката с Москва.
Членовете на НАТО разкритикуваха Турция заради планираната покупка на С-400 от Русия.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Коммерсант“: Пентагонът препоръча да не се дават изтребители F-35 на Турция заради доставките на C-400

„Коммерсант“: Пентагонът препоръча да не се дават изтребители F-35 на Турция заради доставките на C-400

6 Март 2019 | 01:23 | Агенция "Фокус"
Анкара. Европейското командване на американските въоръжени сили препоръча да не се прехвърлят американски изтребители F-35 в Турция, ако Анкара закупи противоракетни ракетни системи С-400 от Москва. Както каза главнокомандващият на Обединените сили на НАТО в Европа, американски генерал Къртис Скапароти, руските системи за противовъздушна отбрана са несъвместими със системите на НАТО, пише в. „Коммерсант“.
„Вторият проблем - с F-35, това е проблем за всички наши самолети и, мисля, особено за F-35. От мен като военен човек най-добрият съвет е да не се сключи договорът с F-35, така че да не извършват бойни мисии, когато нашият съюзник използва руски системи, особено системи за противовъздушна отбрана“, каза Къртис Скапароти. Той изрази надежда, че Турция ще преразгледа решението си за закупуването на С-400, за да не загуби „много други системи“.
За това, че Съединените щати могат да лишат Турция от изтребители, ако получи руски системи за противовъздушна отбрана, вече е съобщавано няколко пъти. На 2 март министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу каза, че Анкара и Вашингтон отново са започнали преговори за закупуване на американски системи за противовъздушна отбрана на „Пейтриът“. В същото време той потвърди, че покупката на системата за противовъздушна отбрана С-400 е завършена и тези комплекси ще бъдат доставени на Турция тази есен.
Договорът за доставка на четири системи C-400 в Турция в размер на около 2,5 млрд. долара беше подписан през юли 2017 г. Доставките бяха очаквани през март 2020 г., но по-късно Анкара и Москва се договориха да ускорят процеса и да започнат доставките през лятото на 2019 г.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

VOA: Американски генерал: Без F-35 за Турция, ако купи руска система

VOA: Американски генерал: Без F-35 за Турция, ако купи руска система

5 Март 2019 | 22:42 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Най-висшият американски командир за Европа заяви, че ще препоръча на САЩ да не продават високотехнологичния си изтребител F-35 на Турция, ако Анкара продължи с плановете си да закупи руска система за противоракетна отбрана, съобщава радио The Voice of America.
Генерал Къртис Скапароти, шеф на европейското командване на САЩ, заяви, че Турция трябва да преразгледа плана си за закупуване на С-400 от Русия тази година или да загуби други бъдещи американски военни самолети и системи. Според него системата за противоракетна отбрана С-400 ще представлява заплаха за F-35.
Скапароти каза, че американски представители в момента са в Турция, обяснявайки последиците от покупката на С-400.
Държавният департамент през декември одобри продажбата на система за противоракетна отбрана „Пейтриът“ за 3,5 млрд. долара на Турция. Доставката на F-35 в Турция е отложена, докато преговорите за С-400 продължават.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“: Ердоган заяви за необратимост на решението да се купи С-400

„Известия“: Ердоган заяви за необратимост на решението да се купи С-400

27 Февруари 2019 | 03:52 | Агенция "Фокус"
Анкара/Москва. Турция няма да се откаже от намерението си да притежава руски зенитно-ракетен комплекс С-400, независимо от натиска, който САЩ упражняват, е заявил турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган, пише вестник „Известия“.

В интервю за телевизионния канал NTV той е отбелязал, че Москва предоставя на Анкара добри условия за купуването на С-400.
«Ако САЩ ни предложат подходящи условия по сделката за зенитно-ракетния комплекс Patriot, тогава може също да кажем „да“, но дума и да не става да правим крачка назад за С-400 », подчертава президентът на Турция.
Освен това той е призовал американските колеги да променят „грубия си подход“ към въпроса за покупката на руско въоръжение.
Анкара и Москва сключиха договор за доставката на С-400 през 2017 год. Вашингтон неведнъж се е обявявал против споразумението и е заплашвал Турция, че няма да й достави платените изтребители F-35.
На 7 февруари стана ясно, че Вашингтон може да се откаже да продаде на Анкара комплексите Patriot, ако тя сключи сделка с Москва за системите С-400.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Димов, бивш генерален консул на България в Одрин: Турция е притисната и от САЩ, и от Русия

Георги Димов, бивш генерален консул на България в Одрин: Турция е притисната и от САЩ, и от Русия

26 Февруари 2019 | 21:03 | Агенция "Фокус"
София. Турция е притисната и от САЩ, и от Русия, каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ Георги Димов, бивш генерален консул на Република България в Одрин. Според него отношенията между Турция и Русия напоследък са доста странни. Той допълни, че от една страна Анкара използва сделката за закупуване на зенитно-ракетен комплекс C-400 като своеобразна противоотрова срещу зависимостта си от Вашингтон, а от друга са неочакваните и неприятни случаи за обратно връщане от Русия на турски селскостопански стоки. Най-съществени са различията по Сирия, обясни Димов и посочи, че в района на Идлиб различията между Москва и Анкара са много сериозни. „На първо място това е замислената зона за сигурност по турско-сирийската граница и най-важното е, кой ще я контролира. На второ място е отношението към сирийските кюрди, което не е различно и в двете страни, включително и като контра пункт на създадената въоръжена и надъхвана от Анкара Свободна сирийска армия. Третото изключително важно за Москва е разрешаването на проблема с последната крепост на джихадистите в Сирия, а по-точно в района на Идлиб. Там със сигурност ще има голяма военна операция на сирийската армия подкрепяна от Русия“, обясни той. Георги Димов каза още, че със САЩ отношенията на Турция също са доста проблемни. Той уточни, че по повод оповестеното военно изтегляне Анкара обвинява Вашингтон, че няма стратегия в Сирия. От днес има и нови остри стрели към ЕС и общо към Запада за двойните стандарти, за ислямофобията и срещата в Египет във формат ЕС – Лига на арабските държави, обясни той.
Цоня СЪБЧЕВАОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Димов, бивш генерален консул на България в Одрин: Под въпрос е лоялността на Турция като партньор в НАТО и предвидимостта й като съсед

Георги Димов, бивш генерален консул на България в Одрин: Под въпрос е лоялността на Турция като партньор в НАТО и предвидимостта й като съсед

26 Февруари 2019 | 20:40 | Агенция "Фокус"
София. Под въпрос е лоялността на Турция като партньор в НАТО и предвидимостта й като съсед. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ Георги Димов, бивш генерален консул на Република България в Одрин за стартиращите утре в страната най-мащабни военноморски учения „Синя родина“. Той обясни, че ситуацията в югоизточната ни съседка не е спокойна и еднозначна. Случващото се в Турция трябва да се разглежда в няколко плоскости: вътрешни и външнополитически подбуди и геостратегически вектори и съображения, обясни той. „На първо място това са местните избори, които ще се проведат на 31 март. На второ място са упоритите твърдения за нов политически проект на бившия президент Абдуллах Гюл и бившия министър-председател Ахмет Давутоглу, както и разминаванията между тях и сегашния президент Реджеп Таип Ердоган стават все по-очевидни. Не трябва да пренебрегваме и третият важен вътрешнополитически фон – продължаващите с пълна сила арести на т.нар. гюленисти. На четвърто място е продължаващото сатанизиране и изолиране на кюрдите. Нека не забравяме и икономическата й безизходица“, каза той. Георги Димов каза още, че по официални данни инфлацията в Турция миналата година е над 20%, специално за селскостопанските стоки е над 30%, според Стив Ханке – бащата на валутния борд – истинската инфлация в югоизточната ни съседка обичайно е 3,5 пъти по-висока от официално оповестяваната. Външнополитически Турция е притискана от Русия, САЩ и ЕС и се опитва да показва мускули в Средиземноморието. Сложните турско-гръцки взаимоотношения също не бива да бъдат забравяни. Учението, което ще се проведе утре е само брънка от тях. Подобни провокации е имало и преди и те няма да спрат, обясни Димов и добави, че сме свидетели на целенасочени антизападни и антиамерикански настроения. България не бива да си затваря очите за намеса на Турция в вътрешните ни работи, каза още той.
Цоня СЪБЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Отношенията между Турция и САЩ в светлината на новия световен ред

Daily Sabah: Отношенията между Турция и САЩ в светлината на новия световен ред

24 Февруари 2019 | 19:18 | Агенция "Фокус"
Анкара. Агенция „Фокус“ представя авторския материал на турския журналист Калъч Канат в англоезичното издание Daily Sabah без редакторка намеса, като подчертава, че оценките и мненията в статията са на автора ѝ.

САЩ провеждат нова външна политика, основана на актуални геополитически и геоикономически фактори в променящата се международна система.
В тази нова среда агенциите на САЩ предприемат стъпки за промяна на своите приоритети и политики в съответствие с тези нови оценки на заплахите. Не е ясно обаче как тези нови приоритети ще се отразят на съюзите по света.
Противодействието на новите заплахи е значимо измерение на тази нова посока във външната политика на САЩ и беше подчертано както в тези документи, така и в дискусиите сред наблюдателите на американската външна политика. Въпреки това,въпросите как да се защитят, преразгледат и подобрят отношенията между съюзниците никога не са получавали същата степен на внимание от политиците във Вашингтон. Има много неизвестни за бъдещето на американските двустранни и многостранни споразумения за сигурност и съюзи, поне в съзнанието на съюзниците от САЩ. Има ли Вашингтон нова политика по отношение на съществуващите и нововъзникващите съюзи по света? Каква ще бъде степента на ангажираност на САЩ за сигурността на своите съюзници, като се има предвид пренасочването на нейния фокус към различни региони и проблеми?
Миналата седмица нагласите в Мюнхенската конференция за сигурност показаха нарастващо безпокойство сред съюзниците в САЩ и липсата на отговор от страна на САЩ по отношение на въпросите и опасенията. На този етап ситуацията просто донесе непредсказуемост и създаде въпросителни знаци, но ако тази ситуация продължи и през следващите няколко години, тя ще се превърне в основен дразнител в отношенията между САЩ и техните съюзници. Тя ще генерира среда, в която съюзниците на Вашингтон ще започнат да търсят алтернативи, което ще накара САЩ да ги обвини, че са ненадеждни.

В този контекст траекторията на отношенията на САЩ с Турция е изключително важна за бъдещето на съюзническите отношения. През последните няколко години повечето съюзници на САЩ наблюдават много внимателно отношенията между Вашингтон и Анкара. В гражданската война в Сирия всеки път, когато Анкара изрази недоволството си от американската политика заради неизпълнени обещания, другите съюзници регистрираха този обмен като потенциална бъдеща ситуация в собствените си взаимодействия с Вашингтон.

Когато САЩ започнаха да оказват подкрепа на група, един от съюзниците на която е смятан за терористична организация, въоръжавайки и оборудвайки тази група, други американски съюзници по света също наблюдаваха този немислим прецедент. По същия начин, когато Вашингтон наложи санкции срещу своя съюзник заради продължаващия процес в Турция и заплаши, че ще направи повече в обществото, неговите съюзници гледаха в шок колко бързо САЩ са готови да унищожат съюза и стратегическото партньорство с държава . Така всяка криза между САЩ и Турция имаше по-значителни последици по отношение на бъдещето на американските отношения със съюзниците си. Това, което се случи между Турция и САЩ, не остана между Турция и САЩ.
Сега е критичен момент за турско-аамериканските отношения. Имаше дебати за формирането на Зона за сигурност в Сирия и потенциалната криза по отношение на ракетите С-400 се очертава на хоризонта. И в двата случая потенциалното сътрудничество и координация между САЩ и Турция няма да засегне само двустранните отношения между двете страни. Както и при предишни кризи, това, което се случва между двете страни, ще окаже значително въздействие върху бъдещето на американските отношения в световен мащаб. Всякакво отражение в отношенията, дължащо се на тези кризи, може да породи допълнителен скептицизъм и загриженост сред съюзниците в САЩ за траекторията на отношенията на алианса в променящата се международна система.

Превод: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Тайип Ердоган: Зоната за сигурност в Турция трябва да бъде контролирана от Турция

Реджеп Тайип Ердоган: Зоната за сигурност в Турция трябва да бъде контролирана от Турция

24 Февруари 2019 | 10:31 | Агенция "Фокус"
Анкара. Зоната за сигурност на границата със Сирия трябва да бъде под контрола на Турция, заяви в събота президентът Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Анадолската агенция (АА).
В телевизионно интервю Ердоган заяви, че Турция е първата страна, засегната от трансгранична стрелба. "Ще взема предпазни мерки от другата страна на границата", добави той.
Турският президент каза, че мирната и стабилизирана обстановка, създадена в сирийските провинции Африн, Харабул и Ал Баб, трябва да се поддържа в граничните региони.
"За нас е важно решението на САЩ да се оттегли от Сирия да не води до развитие срещу интересите на нашита страна и политическото единство и териториалната цялост на Сирия", каза Ердоган, добавяйки, че вакуумът след изтеглянето да бъде заменен от терористични групировки е неприемливо.
Ердоган каза, че споразумението от Адана - подписано между Анкара и Дамаск през 1998 г. - позволява на турските сили да извършват операции в Сирия близо до турската граница.
Засягайки отношенията между Турция и Египет, президентът Ердоган каза, че никога няма да се срещне с такъв човек, говорейки за египетския президент Абдел Фатах ал-Сиси.
Мохамед Морси встъпи в длъжност с 52 процента от гласовете на изборите, но след това той бе свален. Сега Морси е в затвора с приятелите си", каза той. - Винаги съм казвал, че Ал-Сиси е превратаджия.
Турският президент заяви, че може да посети САЩ или президентът Доналд Тръмп може да посети Турция след местните избори на 31 март.
Ердоган добави, че има "положителна връзка" с американския си колега Тръмп.
"САЩ отдавна нямат титулярен посланик в Анкара", каза Ердоган. "Сега те определят име, като подчертават значението на посланика в Турция."
Говорейки за посещението на турския министър на отбраната Хулуси Акар във Вашингтон, Ердоган каза, че Сирия и двустранните отношения между двете страни са били в центъра на срещата.
Президентът Ердоган каза също, че решението на Европейския парламент да спре преговорите за присъединяване с Турция не е имало "никаква стойност" за Анкара.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Тайип Ердоган: Европа дължи сигурността си на жертвите, които прави Турция

Реджеп Тайип Ердоган: Европа дължи сигурността си на жертвите, които прави Турция

23 Февруари 2019 | 18:59 | Агенция "Фокус"
Анкара. Европа дължи сигурността си на жертвите, които прави Турция и нейния народ, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в събота, цитиран от близкия до властта вестник Yeni Safak
Говорейки на митинг в югоизточната провинция Кахраманмарас, Ердоган каза, че сирийците, които са избягали от гражданската война в страната си и са намерили убежище в Турция, "тъгуват за страната си".
"Те (сирийците) искат да се върнат в родината си възможно най-скоро", добави той.
Турският президент каза, че около 311 000 сирийци са се върнали в райони в Африн, Джараблус и Идлиб, които са освободени от терористи от турските сили и техните съюзници.
Ердоган отбеляза, че Турция настоява да направи региона на Идлиб напълно сигурен и заяви, че Анкара е постигнала "значителен напредък" в преговорите с Русия и Иран в това отношение.
Той подчерта, че ако сътрудничеството от тези страни не беше възможно, Анкара е решена да постигне тази цел чрез собствените си усилия.
Призовавайки се за подкрепа на усилията на Турция за улесняване на завръщането на сирийци в тяхната страна, Ердоган подчерта, че поне 500 000 сирийци очакват Турция да защити северния сирийски град Манбидж - понастоящем под контрола на терористичната група „Отряди за народна самообрана“ (ОНС), под контрола на кюрдите, които Турция счита за крило на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК).
"Милиони сирийци ще се върнат у дома, когато осигурим земите на изток от река Ефрат", каза Ердоган.
Турция обеща антитерористична операция на изток от Ефрат в северна Сирия, след две подобни успешни по неговите думи операции от 2016 г. насам.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Турция се опитва да се споразумее със САЩ за ракетите С-400 и изтребителите F-35

ТАСС: Турция се опитва да се споразумее със САЩ за ракетите С-400 и изтребителите F-35

23 Февруари 2019 | 13:17 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Представители на министерствата на отбраната на Турция и Съединените щати ще продължат преговорите за разрешаване на проблемите при доставките на американски изтребители F-35 от пето поколение и придобиването на руските зенитни ракетни системи C-400 в Анкара. Това се посочва в изявление, направено в събота от министъра на националната отбрана на Турция Хулуси Акар след разговори с и.д. министър на отбраната на САЩ Патрик Шанахан във Вашингтон, предава TACC.
"Обменихме мнения и информация по отношение на F-35 и C-400 и се съгласихме да продължим преговорите по тези теми и да направим всичко възможно да разрешим проблемите между нашите страни. Ще се опитаме да постигнем известен напредък през следващите дни", каза Акар.
През ноември 2016 г. стана известно за преговорите между Турция и Руската федерация относно закупуването на S-400. Известно е, че сключването на договора е потвърдено от руската страна на 12 септември 2017 г., в същото време турският лидер Реджеп Тайип Ердоган заяви, че вече е направено авансово плащане по договора. Турция ще стане първата държава от НАТО, която ще получи С-400 от Русия, броят на доставените комплекси не е официално определен.
Американският помощник държавен секретар по европейските и евроазиатските въпроси в оставка , Уес Мичъл, на 26 юни 2018 г. предупреди, че придобиването на С-400 от Турция ще доведе до прилагане на санкции срещу Анкара и качествена промяна в двустранните отношения. Освен това, както подчертава Мичъл, Съединените щати могат да откажат да предоставят самолети F-35 на Турция.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АА: Турция обещава да сложи край на терористичната заплаха на ПКК

АА: Турция обещава да сложи край на терористичната заплаха на ПКК

21 Февруари 2019 | 01:53 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция ще сложи край на заплахата от терористичната групировка „Народни отряди за защита“ (НОЗ)в района на сирийският град Манбидж и на изток от Ефрат, когато настъпи времето, заяви министърът на отбраната на страната, предава Anadolu Agency.
„Нашите военни сили са подготвени добре и продължават да се подготвят да ударят терористични цели в Манбидж и на изток от Ефрат. Правят се подготовки. В предстоящият период, когато настъпи времето, заплахата от НОЗ ще бъде премахната с необходимите операции“, заяви Хулуси Акар.
Акар каза, че борбата на Турция срещу тероризма протича решително, тъй като иска да затвори тази страница, след като последният терорист бъде неутрализиран от силите за сигурност.
„Това, което правим, е да осигурим сигурност на нашите народ и граници. Не разглеждаме територията на нито една държава. Ние уважаваме териториалния и политически интегритет на Ирак и Сирия“, каза Акар, добавяйки, че Турция планира да проведе трансгранична антитерористична операция след като нейните южни съседи, Сирия и Ирак не могат да го направят.
Акар беше в югоизточната турска провинция Хакари, за да провери турски войски.
Той каза, че е време да се ударят терористичните цели в Манбидж и на изток от Ефрат след две успешни анти-терористични операции от 2016 г. в северозападна Сирия - операция „Маслинова клонка“ и „Щитът на Ефрат“.
Операциите освободиха региона, включително Ал-Баб, Африн и Азаз, от терористите НОЗ / ПКК и „Ислямска държава“, което дава възможност на сирийците, избягали от насилието там, да се завърнат у дома.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Стратегия след „Ислямска държава“ без Турция е нереалистична

Daily Sabah: Стратегия след „Ислямска държава“ без Турция е нереалистична

20 Февруари 2019 | 17:14 | Агенция "Фокус"
Анкара. Стратегия след „Ислямска държава“ без Турция е нереалистична, твърди Бурханетин Дюран в статия за вестник Daily Sabah.

Агенция „Фокус“ представя превод на статия с уточнението, че публикуваните материали не отразяват позицията на редакцията.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е готов да обяви победа срещу близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“, но военните му командири изразяват опасения, че поражението на терористите може да се окаже краткотрайно. Без необходимия натиск американското военно ръководство се страхува, че джихадистите отново ще се изправят на крака в рамките на шест месеца. Но сега Тръмп бърза да изтегли военнослужещите на САЩ от Сирия до месец април и да намери друго правителство, което да се справи с проблема с чуждестранните бойци. „Народни отряди за отбрана“ (YPG), сирийският клон на терористичната „Работническа партия на Кюрдистан“ (ПКК), който заплаши да освободи бойците на „Ислямска държава“ в отговор на изтеглянето на САЩ, сега отправя предупреждения и към европейските съюзници на Тръмп. Групировката изисква Великобритания, Франция и Германия да приемат около 800 бойци от западните страни и да ги съдят в Европа.
Смъртта на „Ислямска държава“, подобно на раждането й, е заобиколена от противоречия и въпроси без отговори. Фактът, че групировката е изправена пред неизбежно поражение, не означава, че тя няма да участва в бъдещи войни. В края на краищата, западните правителства са по-фокусирани върху съдбата на YPG и изобщо не се интересуват от социологическите фактори, включително масовата радикализация на сунитските араби, които стоят в основата на заплахата от „Ислямска държава“. Нещо повече, съюзниците на НАТО са в противоречие помежду си за реда, който ще бъде уреден след „Ислямска държава“.
Така или иначе, едно е ясно: Европа няма друг избор, освен да приеме обратно чуждестранните си бойци. От години европейските лидери се молеха всички западни бойци да загинат в бойните действия в Сирия. Въпреки това има около 4000 радикали, включително съпрузите и децата на бойците от „Ислямска държава“, с които европейците трябва да се справят без допълнително отлагане. Обединеното кралство смята, че този проблем е разрешен, като лиши джихадистите от британското им гражданство. Германия и други страни не са доволни от решението на Тръмп да „стреля в крака им“, тъй като те обмислят предизвикателството да съдят завърналите се джихадисти. Президентът на САЩ, обаче, не разполага с търпение и няма намерение да обсъжда подробно въпроса с европейските си колеги.
Проблемът с чуждестранните бойци не е единствената област, в която Вашингтон очаква европейците да поемат тежестта на стратегията след „Ислямска държава“. Говорейки на конференцията за сигурност в Мюнхен, сенаторът Линдзи Греъм призова европейските лидери да насочат усилията си върху предложената зона за сигурност в северната част Сирия, за да защитят „Сирийските демократични сили“ (СДС) и да ограничат иранското влияние върху страната.
Действащият министър на отбраната на САЩ Патрик Шанахан отправи същия призив миналата седмица, като настоя за създаването на сили за наблюдение на НАТО, които да бъдат разположени в Сирия. Изглежда, че американците, които не са в състояние да отговорят на проблемите на сигурността на Турция и едновременно с това да защитят YPG, по-скоро ще позволят на европейците да се справят с тежката работа. А страни като Франция, които са се отказали от обещаната подкрепа на сирийския филиал на ПКК, помагат на Вашингтон.
Европейските правителства трябва да вземат под внимание следното: YPG няма нищо общо с въпроса за чуждестранните бойци. Идеята, че европейците ще формират международна коалиция за защита на YPG от Турция, е нереалистична. Никоя европейска сила не би могла да проведе кампания, която САЩ не биха могли. Ако Европа върви по този път, тя няма да постигне нищо и ще отчужди Турция. С други думи, Вашингтон се опитва да предаде непоносима тежест на европейците.
Някои европейци, които имат романтично мнение за терористите от ПКК, може да не се притесняват много от загубата на Турция. Въпреки това страната остава ключова за европейските планове за бъдещето на Сирия и за европейския отговор на тероризма, незаконната имиграция и други въпроси. С други думи, Турция остава страж на Европа.
Остава да се види как САЩ ще съгласуват стратегията си за периода след „Ислямска държава“ с турските интереси. Европа просто няма друг избор, освен да работи с Турция.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Конгресът на САЩ иска забрана за доставка на F-35 за Турция

Kathimerini: Конгресът на САЩ иска забрана за доставка на F-35 за Турция

19 Февруари 2019 | 15:26 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. Съвместна комисия на двете камари на Конгреса на САЩ призова за временна забрана за доставка на изтребители F-35 в Турция, която да остане в сила до 1 ноември, съобщава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Американските законодатели се опитват да блокират доставката на изтребителите с цел да окажат натиск на Турция да се откаже от плановете за закупуване на руската зенитно-ракетна система С-400.
Призивът за забрана бе представен по време на гласуване на бюджета за 2019 г., в което комисията заяви, че няма да одобри финансиране за транспортирането на изтребителите до Турция, докато Пентагонът не представи на Конгреса доклад, в който да изложи плановете си за действие, в случай че Анкара не се откаже от С-400.
Развитието идва в резултат на интензивно лобиране от страна на Гръцко-американския съвет за лидерство (HALC), както и на Арменския национален комитет на Америка (ANCA). И двете организации се противопоставят остро на закупуването на F-35 от Турция.
Решението на съвместната комисия трябва да получи одобрението на Камарата на представителите и на Сената, подчертават от редакцията.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция:Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: Преди да ги предадат на Турция, САЩ пращат ислямските терористи в базите си в Сирия

Yeni Safak: Преди да ги предадат на Турция, САЩ пращат ислямските терористи в базите си в Сирия

19 Февруари 2019 | 02:39 | Агенция "Фокус"
Анкара. САЩ превозват на камиони до своите бази в Сирия, като освобождават някои от тях недалеч от южната граница с Турция и така саботират предстоящите военни кампании на Анкара на изток от река Ефрат, пише турският Yeni Safak.
Твърди се, че известен брой „видни“ ислямистки терористи са използвани от САЩ и Кюрдската работническа партия, за да се шантажират няколко държави, включително и Турция. Те им осигуряват закрила в базите, които са на Пентагона в Сирия.
Смята се, че на Кюрдската работническа партия терористите са дали
три тона и половина злато, скрито в пустинята, с което са заплатили фалшиви паспорти на поне 80 пленени бойци. И това е само първата стъпка.
Неопределен брой заловени терористи са били изпратени в Идлиб, последната крепост на опозицията в Сирия до турската граница.
В събота президентът Доналд Тръмп предупреди европейските държави „да си приберат“ стотиците чужденци, които са при терористите от „Ислямска държава“ и които са пленени в Сирия, за да заведат дела срещу тях. "Алтернативата съвсем не е добра, ние ще бъдем принудени да ги освободим".


Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АА: Турция настоява НАТО да я подкрепи в борбата с терора

АА: Турция настоява НАТО да я подкрепи в борбата с терора

18 Февруари 2019 | 22:06 | Агенция "Фокус"
Анкара. Председателят на турския парламент в понеделник призова НАТО да подкрепи страната в борбата с терористичните групировки, предава агенция АА.
Това е казал Бинали Йълдъръм в специално изявление, посветено на 67-та годишнина от присъединяването на Турция към Северноатлантическия Договор. Той е припомнил, че събитието се е случило на 18 февурари 1952 година и е добавил: "Турция играе важна роля в осигуряване на отбраната като важен член на алианса.“ Що се отнася до борбата с терористичните групировки Йълдъръм е пояснил, „ние очакваме нашите съюзници да подкрепят операциите ни в страна, които провеждаме срещу ПКК и останалите терористични организации“.
Турция има втората най-голяма армия в НАТО след САЩ.
В продължение на 30 години ПКК, обявена за терористична организация в Турция, САЩ и ЕС, е причинила смъртта на повече от 40 000 души. Над 300 цивилни са загинали при самоубийствени атентати, организирани от „Ислямска държава“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Синхуа: Турция ще продължи с ракетната сделка за руските С-400

Синхуа: Турция ще продължи с ракетната сделка за руските С-400

17 Февруари 2019 | 06:40 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция няма да се откаже от споразумението си за закупуване на ракетни системи С-400 от Русия, въпреки опозицията в САЩ, цитира турският президент Тайип Ердоган, съобщава агенция „Синхуа“.
„Направихме сделката за С-400 с Русия, така че няма да се върнем назад", каза Ердоган, според телевизията CNN Turk.
Като член на НАТО Турция многократно е заявявала, че е поела ангажимент за закупуване на напредналата руска система за противоракетна отбрана, въпреки предупрежденията на НАТО, че С-400 не могат да бъдат интегрирани в системата за противовъздушна отбрана на Алианса.
Вашингтон заяви преди това, че закупуването на руската система би застрашило закупуването от Турция на изтребители F-35 и вероятно ще доведе до санкции, наложени от САЩ.
Турският лидер обаче заяви, че неговата страна е отворена за закупуване на американските системи „Пейтриът“, доколкото сделката обслужва интересите на Турция.
„Продължаваме работата си въз основа на обещанието за доставките на С-400 през юли“, добави Ердоган.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Турският президент е заявил, че страната му няма да се откаже от закупуването на ракетите С-400 от Русия

AFP: Турският президент е заявил, че страната му няма да се откаже от закупуването на ракетите С-400 от Русия

16 Февруари 2019 | 11:22 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът Реджеп Тайип Ердоган каза, че Турция няма да се "откаже" от споразумението с Москва за закупуване на руски системи за противоракетна отбрана С-400 в коментари по телевизионния канал CNN Turk, цитиран от AFP.
Твърдата позиция на Турция за закупуване на системите повдигна въпроси сред съюзниците на НАТО относно тяхната съвместимост с оборудването на Алианса, както и опасенията във връзка с тесните отношения между Ердоган и руския президент Владимир Путин.
"Ние постигнахме споразумение с Русия за S-400, така че да се откажем от сделката не може да се говори. Това е приключено споразумение", каза Ердоган, цитиран от телевизионния канал CNN Turk.
През декември САЩ одобриха продажбата на ракети на Турция за 3,5 милиарда долара, което последва гнева на Вашингтон относно намерението на Турция да закупи руски системи.
Турция е "отворена" за закупуване на американски ракети "Пейтриът", каза Ердоган пред турски журналисти на борда на самолета си на път от южния руски град Сочи след тристранна среща на върха за Сирия с руския и иранския си колега.
"Но тази продажба трябва да служи на интересите на нашата страна. За тази цел съвместното производство, кредитирането и ранната доставка са от жизненоважно значение", добави Ердоган.
Турският лидер заяви, че американската администрация "погледна положително" за ранна доставка, но "не каза нищо за съвместно производство и кредит".

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Джумхуриет”: Нова заплаха на САЩ срещу Турция заради руските ЗРК „С-400”

„Джумхуриет”: Нова заплаха на САЩ срещу Турция заради руските ЗРК „С-400”

7 Февруари 2019 | 16:08 | Агенция "Фокус"
Анкара. На фона на продължаващите разговори между Турция и САЩ за Сирия, дойде ново послание от Вашингтон към Анкара да не доставя руските ЗРК „С-400”, пише вестник „Джумхуриет”. В противен случай, ако Турция вземе ЗРК „С-400”, няма да може да закупи американските системи „Пейтриът”. Освен това ще бъде заплашено участието на Анкара в програмата за най-новия боен самолет от пето поколение „Ф-35”, а също така Турция може да бъде подложена на санкции от страна на САЩ. Тази последна и актуална позиция на Вашингтон е оповестена от неназован висш представител на САЩ пред група турски журналисти в Анкара.
„Ако Турция вземе ЗРК „С-400”, тогава ще бъде стопиран процесът за продажбата на Анкара на нашите системи „Пейтриът”. Позицията на правителството на САЩ е в тази насока. Тук наистина има два пътя. Първият е продължаване на доброто военно сътрудничество между Турция и САЩ; недопускане да бъде застрашено участието на Анкара в програмата за „Ф-35”; пътят, при който няма да изникне силната вероятност Турция да бъде подложена и да пострада от санкции. Вторият път няма да породи добри резултати. Надяваме се, че като партньор и приятел Турция няма да избере втория път, който ще предизвика подобни сериозни проблеми.”, думи на неназован висш представител на САЩ, цитира от „Джумхуриет”.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Джумхуриет”: Делегация на турското МВнР заминава за преговори в САЩ на 5 февруари; Вашингтон загрижен за ново напрежение между Анкара и Дамаск

„Джумхуриет”: Делегация на турското МВнР заминава за преговори в САЩ на 5 февруари; Вашингтон загрижен за ново напрежение между Анкара и Дамаск

11 Януари 2019 | 19:19 | Агенция "Фокус"
Анкара/Вашингтон. Турска делегация, водена от зам.-външния министър Седат Йонал, заминава за преговори в САЩ на 5 февруари, пише вестник „Джумхуриет”.
По данни от дипломатически източници, визитата е за участие в заседание на Смесената работна група Турция - САЩ. По време на контактите на делегацията във Вашингтон се очаква да бъдат разгледани темите за ситуацията в Сирия и борбата с ДАЕШ и Кюрдската работническа партия (ПКК).
В началото на седмицата Джон Болтън, съветник по националната сигурност на президента на САЩ, посети Анкара и се срещна с говорителя на турското Президентство Ибрахим Калън. След завръщането си във Вашингтон, Джон Болтън заяви, че следващата седмица ще продължат преговорите между САЩ и Турция на военно равнище. „Надяваме се в преговорите с Турция да се постигнат резултати, приемливи и за двете страни. … От критична важност е да не позволим влошаване на положението в отношенията между Турция и Сирия.”, посочва Джон Болтън, цитиран от „Джумхуриет”.

Превод и редакция: Георги Димов


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

CNN Türk: Втора делегация на САЩ за ракетите „Пейтриът” идва в Турция на 15 януари

CNN Türk: Втора делегация на САЩ за ракетите „Пейтриът” идва в Турция на 15 януари

10 Януари 2019 | 15:49 | Агенция "Фокус"
Анкара/Вашингтон. Втора делегация от САЩ за ракетите „Пейтриът” ще дойде за преговори в Турция на 15-16 януари, предаде CNN Türk. Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу заяви в телевизионно предаване, че „ракетите „Пейтриът” няма да заемат мястото на руските ЗРК С – 400.”. „Ние в момента имаме нужда от тях. В бъдеще можем да вземем и „Пейтриът”, ако условията ни изнасят. Като време за доставки; съвместно производство; трансфер на технологии; възможности за кредитиране. Ако всичко това ни е изгодно. Ние правим търговия, пазарим се. Обаче в търговията няма такова положение: „Откажи се от другия и вземи от мен.”. Такова условие Турция не може да приеме.”, посочва Мевлют Чавушоглу, цитиран от CNN Türk.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Турция обяви, че сделката за „Пейтриът“ е невъзможна, ако е обвързана с отказ от С-400

Reuters: Турция обяви, че сделката за „Пейтриът“ е невъзможна, ако е обвързана с отказ от С-400

10 Януари 2019 | 11:34 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция може да закупи ракетни системи „Пейтриът“ от САЩ, ако условията са подходящи, но сделката е невъзможна, ако Вашингтон принуждава Анкара да се откаже от системите С-400, които вече са поръчани от Русия, заяви министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу в четвъртък, цитиран от Reuters.
В интервю пред местната телевизия NTV, първият дипломат на Анкара заяви, че Турция няма да приеме САЩ да налага условия по отношение на сделката за придобиване на руски системи за ПВО/ПРО С-400.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АА: Белият дом опроверга официална Анкара за посещение на Доналд Тръмп в Турция през следващата година

АА: Белият дом опроверга официална Анкара за посещение на Доналд Тръмп в Турция през следващата година

25 Декември 2018 | 12:14 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. Представители на Белия дом направиха изявление за медиите в САЩ относно възможна среща между Доналд Тръмп и турския президент Реджеп Тайип Ердоган, предаде Анадолската агенция (АА).
В изявлението се използва изразът „президентът (Тръмп) е готов за евентуална среща в бъдеще”, но се уточнява, че няма какъвто и да е план или дата за нея. По този начин е опроверган говорителят на турското Президентство Ибрахим Калън, който вчера оповести, че Доналд Тръмп е поканен да дойде в Анкара, гледа положително на тази покана и непременно ще посети страната в рамките на 2019 година.
За последно двамата лидери се срещнаха през май 2017 година в Белия дом, а този месец по време на форума на Г 20 в Аржентина разговаряха в продължение на 50 минути, посочва още АА.

Превод и редакция: Георги Димов


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Ердоган покани Тръмп да посети Турция

AFP: Ердоган покани Тръмп да посети Турция

25 Декември 2018 | 04:06 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът Реджеп Тайип Ердоган покани Данолад Тръмп да посети Турция през 2019 г., съобщиха от Белия дом, предава ,AFP.
„Президентът Ердоган покани президента Тръмп да посети Турция през 2019 г. Въпреки че не се планира нищо определено, президентът е отворен за потенциална среща в бъдеще“, заяви говорител на Белия дом.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДХА: Доналд Тръмп ще посети Турция през следващата година, тази седмица в Анкара идва делегация от САЩ за координация на военно ниво

ДХА: Доналд Тръмп ще посети Турция през следващата година, тази седмица в Анкара идва делегация от САЩ за координация на военно ниво

24 Декември 2018 | 19:24 | Агенция "Фокус"
Анкара. Говорителят на Президентството Ибрахим Калън заяви, че президентът на САЩ Доналд Тръмп ще дойде на посещение в Турция в рамките на 2019 година, предаде информационната агенция ДХА. След заседание на президентския кабинет Ибрахим Калън даде пресконференция, на която оповести, че през тази седмица в Анкара ще пристигне делегация от САЩ. По думите му, „на първия етап ще бъде извършена координация между военните на двете страни”.
Говорителят на Президентството даде оценка и на прокурорско разследване и изправянето пред съда на двамата популярни турски актьори Мюждат Гезен и Метин Акпънар: „Не е възможно да се отминат с лека ръка и приети под формата на хумор казаните от тях думи. По добре да не бяха изричали тези лафове, които са далеч от истинското актьорско изкуство”.

Превод и редакция: Георги Димов


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Турция е заявила, че ракетна сделка със САЩ няма да повлияе на закупуването на ракетите С-400 от Русия

AFP: Турция е заявила, че ракетна сделка със САЩ няма да повлияе на закупуването на ракетите С-400 от Русия

24 Декември 2018 | 19:08 | Агенция "Фокус"
Анкара. Закупуването от Анкара на американски ракети на стойност 3,5 милиарда щатски долара няма да повлияе на сделката за придобиване на конкурентните ракети С-400 от Русия, заяви говорителят на турския президент Реджеп Тайип Ердоган Ибрахим Калън в понеделник, предава AFP.
"Процесът на продажба на американските ракети „Пейтриът“ не засяга процеса на придобиване на (руските зенитно-ракетни комплекси) С-400. Не разглеждаме едното като алтернатива за другото", каза Ибрахим Калън. Плановете на Турция за закупуване на руските S-400 са критикувани от съюзниците в НАТО.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Джумхуриет”: Турция ще изчака следващите стъпки на САЩ за евентуални покупки на ракетните системи „Пейтриът”

„Джумхуриет”: Турция ще изчака следващите стъпки на САЩ за евентуални покупки на ракетните системи „Пейтриът”

19 Декември 2018 | 18:54 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция ще изчака следващите стъпки на САЩ и според тях ще вземе решение във по отношение на възможни покупки на американските ракетните системи „Пейтриът”, пише вестник „Джумхуриет”. Информацията се базира на неназовани трима турски компетентни по темата лица, дали изявления за „Ройтерс”. „Доволни сме от решението на Вашингтон да ни продаде ракетни системи „Пейтриът”, но решението ни за покупка от Русия на ЗРК „С-400” не се е променило. Анкара ще продължи да следи едни последващи стъпки на САЩ, за да прецени покупката на въпросните ракети „Пейтриът”, цитира мнението им „Ройтерс” и „Джумхуриет”.
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Превод и редакция: Георги Димов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Джумхуриет”: Москва: Одобрението на продажба на американски ракети „Пейтриът” за Турция няма да повлияе върху доставките на руски ЗРК „С-400”

„Джумхуриет”: Москва: Одобрението на продажба на американски ракети „Пейтриът” за Турция няма да повлияе върху доставките на руски ЗРК „С-400”

19 Декември 2018 | 13:42 | Агенция "Фокус"
Москва/Анкара. След одобрението от Държавния департамент на САЩ на продажбата на Турция на американските ракетни системи „Пейтриът” последва моментална реакция от Русия, пише вестник „Джумхуриет”. В изявление по темата на Кремъл се посочва, че това одобрение няма да окаже влияние върху спогодбата между Русия и Турция за доставка на руските ЗРК „С-400”. Уточнява се, че „всички дейности по въпросната сделка за „С-400” вече са приключили”. Обръща се внимание, че „продажбите на ракети за Турция от САЩ и от Русия се различават една от друга” и се изразява убеденост, че „Анкара няма да сподели с Вашингтон сведения във връзка с руските ракети”, посочва още „Джумхуриет”.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кремъл: Договорките на САЩ и Турция за „Пейтриът“ няма да се отразят на доставките на С-400

Кремъл: Договорките на САЩ и Турция за „Пейтриът“ няма да се отразят на доставките на С-400

19 Декември 2018 | 11:49 | Агенция "Фокус"
Москва. Продажбата на американски системи „Пейтриът“ на Турция няма да се отрази на договорката между Москва и Анкара за доставка на С-400, заяви пред журналистите прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.
„Това не са свързани процеси, в дадения случай ние реализираме договорките, които вече имаме с турските колеги. Проектът и контрактът за С-400 е в стадий на реализация и ще бъде продължен“, заяви Песков, отговаряйки на съответстващ въпрос.
По неговите думи, Русия не вижда основания да не се доверява на Турция, която е поела отговорността да не разкрива пред трети страни данни за С-400. Той коментира по този начаин публикациите на някои западни медии, позоваващи се на източници, че Турция уж е обещала на американците достъп на техния технически персонал до руските системи.
Песков поясни, че, като правило, осъществяването на военно-техническо сътрудничество между Русия и други страни със сигурност се съпровожда от юридически задължения за неразкриване на определени категории чувствителна информация, свързана с това сътрудничество.
„Такива задължения има и турската страна. Не виждаме никакви основания да не се доверяваме на нашите турски партньори“, добави представителят на Кремъл.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurryiet (Турция): САЩ одобри възможна продажба на „Пейтриът“ на Турция

Hurryiet (Турция): САЩ одобри възможна продажба на „Пейтриът“ на Турция

19 Декември 2018 | 11:21 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният департамент на САЩ е одобрил възможна продажба на зенитни системи „Пейтриът“ на Турция за сумата от около 3,5 милиарда долара, съобщиха от Пентагона, пише онлайн изданието на турския вестник Hurryiet.
Според Службата за сътрудничество в отбраната и сигурността, външното ведомство е одобило продажбата на 80 ракети „Пейтриът“ MIM 104E, 60 PAC-3 за подобряване на ракетните сегменти и свързаното с тях оборудване. Агенцията е уведомила Конгреса за възможната продажба.
В пакета са включени комплект радари, станции за контрол, платформи за изстрелване, оборудване за комуникация, инструменти и тестово оборудване, програми за обсега и за тестове, както и оборудване за поддръжка.
„Предложената продажба ще увеличи отбранителните способности на турската армия за защита срещу враждебна агресия и ще предпази съюзниците от НАТО, които биха могли да се обучават и оперират в границите на Турция. Турция не би трябвало да има затруднения да впише тази система във въоръжените си сили“, гласи съобщението от службата.
Турция се опитваше да закупи системата за противовъздушна отбрана от САЩ, но ракетите никога не бяха продадени на Турция, когато са били най-необходими, според правителството.
Този ход идва след като Турция сключи договор с Русия за закупуване на системата за въздушна отбрана С-400 през 2017 г. Очаква се инсталацията на системата С-400 в страната да започне през октомври 2019 г.
Вашингтон се оплака, че руската система не е съвместима с оръжията, използвани от другите държави от НАТО.
Отделно, в доклад в края на ноември Пентагонът предупреди, че закупуването на системата за ПВО/ПРО от Русия ще има неизбежни отрицателни последици за отношенията между САЩ и Турция, както и за ролята на Турция в НАТО.
Ракетите „Пейтриът“ се използват за отбранителни цели, главно за сваляне на ракети и самолети.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Доналд Тръмп не желае проблеми с F-35 за Турция

Kathimerini: Доналд Тръмп не желае проблеми с F-35 за Турция

5 Декември 2018 | 20:19 | Агенция "Фокус"
Брюксел. „Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви пред турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, че не иска никакви проблеми с продажбата на изтребители F-35“, съобщи министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу, предава електронното издание на гръцкият вестник Kathimerini.
След срещата на НАТО в Брюксел, Чавушоглу обяви, че Турция не вижда проблем относно сдобиването със самолетите, въпреки усилията на американския Конгрес да блокира продажбата. Тръмп и Ердоган са коментирали темата по време на срещата на Г20.
Сенатът на САЩ настоява за блокиране на сделката с Турция освен, ако Доналд Тръмп не удостовери, че турската страна не е заплаха за НАТО, купувайки отбранителна техника от Русия.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Bloomberg: Турция трябва да избира между доставките на С-400 или оставането си в програмата за F-35, предупреди американски сенатор

Bloomberg: Турция трябва да избира между доставките на С-400 или оставането си в програмата за F-35, предупреди американски сенатор

30 Ноември 2018 | 15:14 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Правителството на Турция трябва да избере между това да приеме доставките на руските зенитно-ракетни системи С-400 „Триумф“ или да остане партньор в международната програма за изтребителите F-35. Това предупреди новият председател на сенатската комисия за въоръжените сили Джеймс Инхоф, предава Bloomberg.
„Турция не може да остане в програмата F-35, ако продължи напред с доставките" на руската система, заяви сенаторът от Републиканската партия в изявление за американската медия. Коментарите му бяха по повод доклада на Пентагона, изготвен по поръчка на Конгреса на САЩ, в който бяха отправени предупреждения, че „администрацията ще преразгледа продължаващото участие на Турция като една от осемте страни партньори".
Турция е важен партньор в международната програма за F-35 и е единственият източник в света за някои от частите на бойния самолет. Тя е част от нея от 1999 г. насам, като оттогава насетне отбранителната й индустрия заема активна роля в производството на самолети и инвестира 1,25 млрд. долара в развитието на изтребителя.
Страната планира да закупи 100 самолета F-35 през следващите години, но към настоящия момент е одобрена продажбата на 30 от тях. Първите два ще бъдат предадени на турските военни до март догодина.
През декември 2017 г. Анкара се съгласи да купи две руски системи С-400 в сделка на стойност над два милиарда долара. Турските официални представители многократно заявиха, че споразумението е наложително с цел покриване на нуждите на страната за националната й сигурност. С доставките на системите в Анкара има за цел да засили своите отбранителни способности на фона на заплахите на терористите от „Ислямска държава“ и „Работническата партия на Кюрдистан“, както и на фона на конфликтите по границите й със Сирия и Ирак.
Анкара бе разочарована от съюзниците си от НАТО поради липсата на сътрудничество за посрещане на нуждите на отбраната. На 25 октомври министърът на отбраната Хулуси Акар заяви, че Турция ще започне инсталирането на противоракетни системи С-400 през октомври 2019 г.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Доставките на С-400 поставят под въпрос ролята на Турция в програмата за F-35, предупреди Пентагонът

Daily Sabah: Доставките на С-400 поставят под въпрос ролята на Турция в програмата за F-35, предупреди Пентагонът

29 Ноември 2018 | 14:54 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. Турция може да бъде изключена от програмата за производството на изтребителите F-35, ако продължи с изпълнението на сделката за доставките на руските зенитно-ракетни системи С-400 „Триумф“. Това са предупрежденията, съдържащи се в доклад на Пентагона, съобщава електронното англоезично издание на турския вестник Daily Sabah.
С оглед споразумението за С-400, Конгресът на САЩ одобри законодателни промени, които позволиха налагането на забрана за продажбата на F-35 на Турция до момента, в който Пентагонът не представи доклад за турско-американските отношения.
В документа Пентагонът подчертава „уникалната геостратегическа позиция на Турция в югоизточния фланг на НАТО", което е изтъкнато като основна причина, поради които Вашингтон и Анкара споделят значителни регионални интереси. Докладът подчерта надеждния план на Турция да увеличи годишните разходи за отбрана до два процента от БВП, ключово искане на американския президент Доналд Тръмп от съюзниците в НАТО.„Въпреки двустранното напрежение, Турция остава военен партньор в много области", признава Пентагонът, като определя Анкара като „критичен съюзник на НАТО".
Но в документа се съдържат предупреждения, че администрацията на Тръмп „ще направи повторна оценка на продължаващото участие на Турция като една от осемте страни-партньори, в програмата за F-35, ако тя продължи с доставките на С-400“. Освен това придобиването на руските системи може да доведе до санкции срещу Анкара от страна на САЩ и би могло да повлияе на покупката на други оръжия от Турция, става ясно още от текста.
В опит да отдалечи Анкара от сделката с руснаците, Вашингтон „разработи алтернативен пакет, за да предостави на Турция силна, способна" система за противоракетна отбрана, която да е съвместима с оборудването на НАТО. Според Пентагона „е от съществено значение да се осигури истинска алтернатива, която да насърчи Турция да се отдръпне от вредното придобиване на С-400".
Турция е важен партньор в международната програма за F-35 и е единственият източник в света за някои от частите на бойния самолет. Тя е част от нея от 1999 г. насам, като оттогава насетне отбранителната й индустрия заема активна роля в производството на самолети и инвестира 1,25 млрд. долара в развитието на изтребителя.
Страната планира да закупи 100 самолета F-35 през следващите години, но към настоящия момент е одобрена продажбата на 30 от тях. Първите два ще бъдат предадени на турските военни до март догодина.
През декември 2017 г. Анкара се съгласи да купи две руски системи С-400 в сделка на стойност над два милиарда долара. Турските официални представители многократно заявиха, че споразумението е наложително с цел покриване на нуждите на страната за националната й сигурност. С доставките на системите в Анкара има за цел да засили своите отбранителни способности на фона на заплахите на терористите от „Ислямска държава“ и „Работническата партия на Кюрдистан“, както и на фона на конфликтите по границите й със Сирия и Ирак.
Анкара бе разочарована от съюзниците си от НАТО поради липсата на сътрудничество за посрещане на нуждите на отбраната. На 25 октомври министърът на отбраната Хулуси Акар заяви, че Турция ще започне инсталирането на противоракетни системи С-400 през октомври 2019 г.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.