НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:22


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Зам.-министър Деница Сачева: Образованието е приоритетът на приоритетите в работата на това правителство

Зам.-министър Деница Сачева: Образованието е приоритетът на приоритетите в работата на това правителство

19 Февруари 2019 | 19:54 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Образованието е приоритетът на приоритетите в работата на това правителство. Това каза по време на дискусия по темата „Образование и мотивация на младите хора за повече знания и перспективи за развитието на България и Европа“ в Пазарджик заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пазарджик. По думите й предвидените средства за образование са 2,4 милиарда лева, като от тях 1,4 милиона са за увеличаване на учителските възнаграждения. Зам.-министър Сачва допълни, че са предвидени и 700 милиона лева за ремонти на над 500 училища в страната и 400 милиона лева по проекти и програми.
Деница Сачева очерта 5 основни направления, по които се работи. „Учителите са важен акцент и затова за тях се отделят значителни ресурси. За първи път учителската заплата е над средната за страната, а тенденцията към увеличение на учителските заплати ще продължи и през следващите 2 години“, отбеляза Сачева. Като втори акцент тя посочи механизма за включване в образователната система на всяко дете. „При сравнения в базата данни установихме, че 206 000 деца липсват в училище и за това бяха сформирани 1100 екипа в страната, които са обиколили 216 000 адреса. В резултат е установено, че 87 000 деца са в чужбина, но 22 000 са върнати в училище. От началото на този процес 40 000 деца са върнати или записани отново в образователната ни система“, посочи зам.-министър Сачева. Като друг основен акцент тя открои дигитализацията в системата на образованието. По думите й през следващите 2 години 50 милиона евро ще бъдат оползотворени за дигитализация на българското образование. Предвидена е и нова национална програма, съвместно със специалисти от IT сектора. Освен това са предвидени и средства за ремонт на професионалните гимназии, които ще имат възможност за модернизация на материалната си база.
Ваня НИКОЛОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В Пазарджик ще се проведе граждански образователен диалог в рамките на платформата „Европа в нашия дом“

В Пазарджик ще се проведе граждански образователен диалог в рамките на платформата „Европа в нашия дом“

19 Февруари 2019 | 07:54 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Зам.-министърът на образованието Деница Сачева ще проведе среща в Пазарджик по темата „Образование и мотивация на младите хора за повече знания и перспективи за развитието на България и Европа“, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ-Пазарджик. Инициативата е част от събитията, включени в платформата на ГЕРБ за граждански диалог „Европа в нашия дом“. Участие в срещата ще вземат областният координатор на ГЕРБ-Пазарджик Найден Шопов, народните представители от 44 Народно събрание Даниела Малешкова, която е член на комисията по образование и наука, Десислава Костадинова, член на комисията по култура и медии, Десислава Тодорова, член на комисията по околна среда и води, както и общинският ръководител на ГЕРБ-Пазарджик Гинче Караминова. В рамките на форума ще бъдат обсъдени националните и местните политики в сферата на образованието. На вниманието на обществеността и на участниците ще бъде представено развитието на общините в Пазарджишка област, управлявани от ГЕРБ, както и приносът на европейската солидарност за това.
Целта е гражданската платформа по темата за образованието да мотивира повече млади хора да работят чрез образование и професионално израстване за просперитета на България и Европа. Срещата в Пазарджик е шеста от платформата на ГЕРБ за граждански диалог „Европа в нашия дом“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Остават броени дни до срещата на Г-20 в Осака. 26 юни 2019 г.
Остават броени дни до срещата на Г-20 в Осака. 26 юни 2019 г.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.