НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:09


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Бургас: Град Поморие бе представен на Международната туристическа борса „Ваканция и СПА Експо“

Бургас: Град Поморие бе представен на Международната туристическа борса „Ваканция и СПА Експо“

18 Февруари 2019 | 13:49 | Агенция "Фокус"
Поморие. И тази година от 14 до 16 февруари Община Поморие взе участие във „Ваканция и СПА експо“. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Изложението е един от най-големите форуми на Балканите и за шеста поредна година отчете значителен интерес, като регистрира за участие над 380 компании от 25 страни, над 20 000 професионалисти и посетители с нагласа за покупка. В съпътстващата програма бяха организирани повече от 50 събития – дискусии и презентации на лидери в бранша, дестинации и технологии. На атрактивен самостоятелен щанд екипът на Община Поморие представи красивия морски град, посрещайки много посетители и потенциални партньори. Ефективният и удобен формат на международната борса бе чудесна възможност за демонстрация на новостите; за обмен на актуална информация за тенденциите в туризма – в България, на Балканите и по света; за установяване на ползотворни контакти и изграждане на перспективни партньорства, разширяващи границите на туристическите пазари.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Общината е отличена в категорията за рекламен туристически клип на 36-ото Международно туристическо изложение „Ваканция & СПА Експо”

Пловдив: Общината е отличена в категорията за рекламен туристически клип на 36-ото Международно туристическо изложение „Ваканция & СПА Експо”

16 Февруари 2019 | 15:18 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Община Пловдив е отличена в категорията за рекламен туристически клип на 36-то Международно туристическо изложение „Ваканция & СПА Експо”. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от пресцентъра на Общината. Наградата е присъдена от компетентно жури за клипа „Пловдив 2019 – всичко се случва #заедно”. Отличието е получил директорът на ОП „Старинен Пловдив” на официална церемония снощи в присъствието на министъра на туризма Николина Ангелкова.
Община Пловдив участва със собствен щанд в 36-ото Международно туристическо изложение „Ваканция & СПА Експо“, което се провежда в София в периода 14 - 16 февруари под патронажа на Министерството на туризма. Това е най-големият и престижен форум в туризма у нас и един от най-авторитетните на Балканите. Тази година в него се представят над 380 туристически компании от 25 държави от Европа, Азия, Африка и Америка, които отново привличат вниманието на хиляди професионалисти и посетители.
Основен момент в представянето на града като Европейска столица на културата са акцентите от програмата на „Пловдив 2019” и културния календар за настоящата година. По-рано вчера Община Пловдив бе отличена със „Златен приз“ за принос към културния туризъм в Европа от специализираното списание „Туризъм и отдих”.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Общината бе отличена със „Златен приз“ за принос към културния туризъм в Европа на туристическото изложение „Ваканция & СПА експо“

Пловдив: Общината бе отличена със „Златен приз“ за принос към културния туризъм в Европа на туристическото изложение „Ваканция & СПА експо“

15 Февруари 2019 | 21:03 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Община Пловдив бе отличена със „Златен приз“ за принос към културния туризъм в Европа по време на 36-ото Международно туристическо изложение „Ваканция & СПА експо“, което се провежда в София. Това съобщиха от Община Пловдив. На официална церемония в присъствието на министъра на туризма Николина Ангелкова специализираното списание „Туризъм и отдих” връчи за петнадесети път традиционните „Златни призове” за 2018 г. на лидерите в приноса за развитието на туризма в България. Отличието от името на Община Пловдив получи директорът на Общински институт „Старинен Пловдив” Йордан Илиев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова получи Златен приз за утвърждаване на България като дестинация за качествен туризъм

Министър Николина Ангелкова получи Златен приз за утвърждаване на България като дестинация за качествен туризъм

15 Февруари 2019 | 18:12 | Агенция "Фокус"
София. На церемония в рамките на Международното туристическо изложение „Ваканция&СПА експо“ министърът на туризма Николина Ангелкова получи Златен приз на сп. „Туризъм и отдих“ за утвърждаване на България като целогодишна дестинация за качествен туризъм. Това съобщиха от пресцентъра на министерството.
„Това е високо признание за усилията на нашия екип за устойчиво развитие на туристическата ни индустрия в силно конкурентна среда и в условия на все по-високи международни критерии за добро обслужване“, заяви при награждаването министър Ангелкова. Тя подчерта, че от създаването си като самостоятелна администрация министерството работи последователно и съвместно с бизнеса и общините и доказва, че туризмът заслужено е издигнат от правителството в приоритет и структуроопределящ икономически отрасъл с близо 12% от БВП на страната.
„За последните три години заедно с бранша и местната власт постигнахме рекордни резултати за цялата история на туристическата ни статистика. През 2018 г. за първи път преминахме границата от 9 млн. чуждестранни туристически визити и отчетохме над 9,2 млн. такива посещения. Туристическите посещения на чужденци у нас през миналата година са с 30,6% повече спрямо 2015-а“, допълни тя.
Министърът акцентира също, че с още по-висок темп се движи нарастването на приходите от международен туризъм. За периода януари-ноември 2018 г. те възлизат на 7,2 млрд. лв. по последни данни на БНБ, което е 6,6% ръст спрямо единадесетте месеца на 2017 г. Приходите за 11-месечието от международен туризъм у нас през 2018 г. са с 34,4% ръст спрямо същия период на 2015.
„Тези резултати ни задължават да работим още по-упорито за надграждането им, защото потенциалът на България като дестинация за четири сезона е огромен и с общи усилия можем да го разгърнем. Тази готовност бе демонстрирана от над 50 общини на тазгодишното 36-о издание на „Ваканция&СПА експо“, посочи министър Ангелкова и анонсира, че 2019 г. ще е още по-динамична и наситена с много работа в туризма.
„За да насърчим тези усилия, преди броени дни дадохме старт на новата инициатива „Естествено в България – 2019 година на вътрешния туризъм“ с подкрепата на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и министър Кралев“, посочи тя и призова участниците в най-мащабната туристическа борса у нас да се включат активно в инициативите за насърчаване на вътрешния туризъм, за да утвърдим заедно имиджа на страната като търсена и уникална туристическа дестинация.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Община Каварна получи "Златен приз" на международната туристическа борса "Ваканция и СПА Експо"

Община Каварна получи "Златен приз" на международната туристическа борса "Ваканция и СПА Експо"

15 Февруари 2019 | 17:58 | Агенция "Фокус"
Каварна. Със "Златен приз" "За създаване на устойчив туристически продукт за 2018 г." бе удостоена Община Каварна от списание "Туризъм и отдих" на втория ден на Международната туристическа борса "Ваканция и СПА Експо". Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Наградата бе получена от кмета на община Каварна Нина Ставрева връчена от Георги Николов председател на "Българската туристическа камара".
"Каварна става все по-привлекателна дестинация не само за български, но и за чуждестранни туристи.", заяви Нина Ставрева.Тя приветства всички присъстващи и ги покани да посетят Каварна .Призът е резултат на увеличението на броя туристи, високата култура на обслужване и професионалния мениджмънт- фактори за утвърждаване на Каварна като привлекателна туристическа дестинация.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ямбол: Общината получи „Златен приз“ за активно развиване на културния туризъм

Ямбол: Общината получи „Златен приз“ за активно развиване на културния туризъм

15 Февруари 2019 | 17:27 | Агенция "Фокус"
Ямбол. Община Ямбол бе отличена с наградата на списание „Туризъм и отдих“ - „Златен приз“ за 2018 година за община, активно развиваща културния туризъм. Наградата получи директорът на Общинско предприятие „Туризъм и култура“ Ваня Сулеменко. Това съобщиха от пресцентъра на Община Ямбол. На церемонията присъства и министърът на туризма Николина Ангелкова. Златните призове се връчват ежегодно в различни категории за принос в развитието на туризма в България, за висока култура на обслужването и професионален мениджмънт.
За петнадесети пореден път награждаването се състоя на официална церемония по време на 36-ото Международно туристическо изложение „Ваканция & СПА експо”, което се провежда от 14 до 16 февруари 2019 г. в Интер Експо Център – София. Изложението е най-големият и престижен форум в туризма у нас и един от най-авторитетните на Балканите. В рамките на три дни той привлича вниманието на хиляди професионалисти и посетители. Тази година се представят над 380 туристически компании от 25 държави от Европа, Азия, Африка, Америка. Традиционно борсата се провежда под патронажа на Министерството на туризма.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Венцислав Кръстев, сдружение "Туризъм": Руските граждани трябва да получават по-дългосрочни визи за България

Венцислав Кръстев, сдружение "Туризъм": Руските граждани трябва да получават по-дългосрочни визи за България

15 Февруари 2019 | 17:22 | Агенция "Фокус"
София. Руските граждани трябва да получават по-дългосрочни визи за България, да имат възможност да посетят страната ни няколко пъти. Това каза Венцислав Кръстев, член на УС на сдружение „Туризъм“ по време на кръгла маса на Българо-руската търговско промишлена палата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той обясни, че конкуренцията за руските туристи е голяма, като според него страни от Турция, Египет, Тунис, не са за подценяване, спрямо услугите, които предлагат. По думите му руските граждани имат улеснен достъп за пребиваване в България. „Проблемът не е за получаване на визи, а те да бъдат по-дългогодишни, да може един турист да посети няколко пъти страната ни“, подчерта той. „Все повече българи пътуват в Русия, това е факт. Българите харесват Русия като дестинация“, допълни Венцислав Кръстев. Според него обаче цената на билетите от София до Русия към момента е доста висока.
По време на срещата извънредният и пълномощен посланик на Руската федерация в Република България Анатолий Макаров каза, че отношенията между България и Русия са с вековна историческа, религиозна и културна близост. Той увери, че сътрудничеството между двете държави ще продължава активното си развитие. Според него България е страна с развит туризъм във всички направления. Анатолий Макаров отбеляза, че от 1 февруари тази година са открити звена за подаване на заявления за безвизово пътуване към България в 59 руски града. „В Русия ние проверихме системата за безвизов режим за посетители и на спортни прояви на футболния шампионат. Нашата страна предложи българските граждани да се освободят от такси. Смятаме, че подобен опит би могъл да бъде полезен и от българска страна. Надяваме се на добро сътрудничеството и успешен летен туристически сезон“, допълни той.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Албена Методиева, Министерство на туризма: България е известна дестинация не само с морския и зимен туризъм, стараем се да я представим като страна на здравето

Албена Методиева, Министерство на туризма: България е известна дестинация не само с морския и зимен туризъм, стараем се да я представим като страна на здравето

15 Февруари 2019 | 16:10 | Агенция "Фокус"
София. България е известна дестинация не само с морския и зимен туризъм, стараем се да я представим като страна на здравето. Това каза Албена Методиева, директор на дирекция „Маркетинг, реклама, информация в туризма“ към Министерството на туризма по време на кръгла маса на Българо-руската търговско промишлена палата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „България е предпочитана дестинация за голяма част от руските граждани. За периода от 2017-2018 г. те са близо 512 хил. Русия продължава да е един от най-важните пазари за българския туризъм и Министерството на туризма полага последователни усилия за постигане на най-добрите условия за прекарване на време за отдих на руските граждани у нас“, обясни тя. „България е известна не само с морския и зимен туризъм, стараем се да представяме България, като страна на здравето. Разширяваме възможностите за руския потребител със здравни продукти, пакети за укрепване на здравето и лечение в българските балнео и спа комплекси“, заяви Методиева. Според нея тези възможности могат да бъдат използвани не само през летните периоди, а целогодишно. „Българската държава полага последователни усилия, за да може да посреща все повече руски туристи. Министерството на туризма осъзнава ролята на руските посетители за развитието на туризма“, посочи тя.
„От 1 февруари 2019 г. заявления за издаване на български визи могат да се подават в 59 града в Руската федерация. Постигнати са намаления на цените от 19 на 14 евро“, каза още тя. По думите и все повече се засилва и пътуванията на нашите съграждани във Федерация Русия.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Ирена Георгиева: Близо 512 хил. руски туристи са посетили България през 2018 г.

Зам.-министър Ирена Георгиева: Близо 512 хил. руски туристи са посетили България през 2018 г.

15 Февруари 2019 | 15:56 | Агенция "Фокус"
София. Близо 512 хил. руски туристи са посетили България през 2018 г. Това каза зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева по време на кръгла маса на Българо-руската търговско промишлена палата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Искам да благодаря на всички руски граждани, които избират България като своя туристическа дестинация. България е предпочитана заради своята култура, цивилизационната и историческа близост между двата народа, християнските манастири, минералните извори и топлото морето, както и българското гостоприемство и към най-взискателните туристи“, обясни тя. „Руските граждани не са просто туристи, а чакани гости, които повече от 30 години са най-многобройните групи в летните ни курорти“, отбеляза Георгиева, като подчерта, че цели български комплекси работят с руски граждани, а езиковата бариера не представлява пречка. „През последните години работим последователно за задълбочаване на сътрудничество между двете държави в областта на туризма“, изтъкна тя. „За цялата 2018 г. за първи път преминахме границата и отчетохме над 9 млн. посещения от чуждестранни туристи, което е 4,4% ръст спрямо 2017 г.“, уточни тя. „С още по-висок темп се движи нарастването приходите от международния туризъм, за периода януари-ноември 2018 г. като те възлизат на над 7,2 млрд. лв., което е ръст с 6,6 % спрямо 2017 г.“, заяви зам.-министърът. „Приходите за 11 месечието през 2018 г. са с 34, 5% ръст спрямо същия период през 2015 г.“, коментира Ирена Георгиева. Според нея съществено значение за ръста в чуждестранните посещения у нас имат руските туристи. „През 2018 г. руските граждани, посетили България, са близо 512 хил. Руската федерацията зае шесто място за държави с входящ туризъм за България“, зам.-министърът на туризма.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ефтима Петкова, Община Смолян: На Международна туристическа борса „Ваканция и СПА Експо – 2019“ представяме брошура на български и английски за Момчилова крепост

Ефтима Петкова, Община Смолян: На Международна туристическа борса „Ваканция и СПА Експо – 2019“ представяме брошура на български и английски за Момчилова крепост

15 Февруари 2019 | 13:58 | Агенция "Фокус"
Смолян. Общината участва на Международната туристическа борса „Ваканция и СПА Експо – 2019″, която се провежда в столицата. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян Ефтима Петкова, директор на Дирекция „Международни проекти, програми и обществени дейности“ в Община Смолян. Общината е представена на щанда на Министерството на туризма, тъй като те имат голяма пространство заделено на борсата на едно от най-комуникативните места. „Има представители от Смолян с наши рекламни материали, които представят Смолян, общината и региона. Показваме брошура на български и английски за Момчилова крепост, има рекламни материали по проекти на Общината. На борсата показваме и Албума на Общината, в който са представени всички възможности за туризъм в общината. Има и публикация в списание „Туризъм и отдих“ за община Смолян, като в момента е най-силното му издание и то също има щанд на борсата“, поясни Петкова.
Тя уточни, че ежегодно участват на тази туристическа борса, както и на борсата във Велико Търново. По думите ѝ ефектът от участието на Община Смолян на подобни туристически борси се отразява положително. „Те се посещават от много туроператори, които събират рекламни материали и се срещат с наши представители. От друга страна си сверяваме часовника с други места и дестинации в страната и виждаме какво те представят на туристическия пазар, както и новостите“, каза още Петкова.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова остави лично послание на пловдивския щанд на „Ваканция & СПА ЕКСПО“

Министър Николина Ангелкова остави лично послание на пловдивския щанд на „Ваканция & СПА ЕКСПО“

15 Февруари 2019 | 13:39 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Общината участва в 36-то Международно туристическо изложение „Ваканция & СПА ЕКСПО“, което се провежда в София под патронажа на Министерството на туризма. Това съобщиха за Радио „Фокус“ - Пловдив от Дирекция „Култура“ към общината. Това е най-големият и престижен форум в туризма у нас и един от най-авторитетните на Балканите. Тази година в него се представят над 380 туристически компании от 25 държави от Европа, Азия, Африка, Америка, които отново привлякоха вниманието на хиляди професионалисти и посетители.
Основен момент в представянето на Пловдив като Европейска столица на културата – 2019 са акцентите от програмата на проекта с близо 500 събития и Културния календар на Община Пловдив за настоящата година.
Всеки месец в програмата за 2019 г. има най-малко по едно голямо събитие, което да привлече в града разнообразни и многобройни публики. Интересът на медии, туроператори и посетители към щанда на Община Пловдив бе провокиран не само от историята на хилядолетния град, но и поради факта, че Пловдив все по-често попада във фокуса на международните медии като „топ туристическа дестинация за културен туризъм и забавление“.
Министърът на туризма Николина Ангелкова обърна специално внимание на щанда на Община Пловдив в деня на официалното откриване на туристическата борса и остави своето послание за града на специално изработените обемни 3D фигури на талисманите на Пловдив 2019. „Много успехи на прекрасния и най-жив град в Европа – Пловдив – Европейска столица на културата 2019!“, написа Ангелкова.
Своите уникални пожелания оставиха и представителите на други български общини, международни участници и посетители на изложението.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Общината акцентира върху фестивалния туризъм на Международната туристическа борса „Ваканция и СПА Експо”

Кюстендил: Общината акцентира върху фестивалния туризъм на Международната туристическа борса „Ваканция и СПА Експо”

15 Февруари 2019 | 12:51 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. За поредна година Община Кюстендил и Съвет по туризъм - Кюстендил се представят на Международната туристическа борса „Ваканция и СПА Експо”, което се провежда в Интер Експо Център в София. Това съобщиха от пресцентъра на Общината.
Сред участниците в 36-ото издание на борсата са национални и регионални бордове по туризъм, представителни браншови организации, туроператори и туристически агенции, хотели и курорти, СПА и уелнес центрове, специализирани агенции за еко и селски туризъм, голф, винен и кулинарен, детски и младежки туризъм. На изложението се представят също производители и доставчици на хотелско, спа и фитнес оборудване и на специализиран софтуер; транспортни компании, места за забавления и атракции, арт и спортни клубове, както и професионални учебни заведения, школи за чуждоезиково обучение, издателства и медии с фокус върху травъл индустрията. Събитието приветства повече от 350 участници и над 20 000 специалисти в туристическия бизнес, като основен партньор е Министерство на туризма.
Особен интерес за посетителите на събитието предизвиква новият дизайн и представяне на щанда на Община Кюстендил, чийто акцент е фестивалния туризъм чрез четирите кюстендилски празника, както и традиционните за Кюстендил сушени плодове, поднесени от Девойка „Кюстендилска пролет 2018“ Милица Стойчева и нейните подгласнички Ивана Митрева и Виктория Стоичкова.
Всеки желаещ да посети изложението, може да намери щанда на Община Кюстендил в зала 3.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Общината и Съветът по туризъм се представят с общ щанд на Международното изложение „Ваканция и СПА Експо“

Кюстендил: Общината и Съветът по туризъм се представят с общ щанд на Международното изложение „Ваканция и СПА Експо“

14 Февруари 2019 | 21:00 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Община Кюстендил и Съветът по туризъм се представят с общ щанд на Международното изложение „Ваканция и СПА Експо“. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил Ангелина Влашка, председател на Съвет по туризъм – Кюстендил. От 14 до 16 февруари София отново посреща гостите и участниците в Международното изложение „Ваканция и СПА Експо“. Над 380 компании от 25 страни са с представителни щандове. Над 20 000 професионалисти и посетители са с нагласа за покупка. Над 60 дестинации и туристически региони – познати и не толкова познати, се представят в рамките на изложението. „Нашето представяне го готвим от около един месец. Имаме общ щанд с Община Кюстендил. Щандът ни е по-голям от минали години, а това е много по-добре за нашето представяне. Визията на щанда ни е много добра”, каза Ангелина Влашка. По думите й на щанда има представители на отдел „Туризъм” към Община Кюстендил, както и представители на хотелиери, туроператори, ресторантьри. Щандът на Кюстендил представя девойките „Кюстендилска пролет”. Представят се и сушени плодове от Кюстендилския край. Залага се на изградения ски-център в Осоговска планина, на Владимир Димитров – Майстора и на празниците на Кюстендил. Това е 36-то издание на проявата. Тази година са изградени винен кът и Медикъл.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стоян Дертлийски, Община Кюстендил: Приоритет тази година е изграждането на последния етап от общинския рехабилитационен и СПА център

Стоян Дертлийски, Община Кюстендил: Приоритет тази година е изграждането на последния етап от общинския рехабилитационен и СПА център

14 Февруари 2019 | 19:21 | Агенция "Фокус"
София. Тази година в приоритетите на общината е залегнало осъществяването на последния етап от изграждането на общинския рехабилитационен и СПА център. Това каза за Агенция „Фокус“ Стоян Дертлийски от Дирекция „Култура“ към Община Кюстендил на Международната туристическа борса „Ваканция и СПА Експо“. „Съвместно с общинския хотел искаме да затворим услугата нощувка и балнео процедури“, обърна внимание той. „Ежегодишно на изложението представяме Община Кюстендил в партньорство с местния бизнес, ангажиран с туризма, членове на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите“, посочи Стоян Дертлийски. „Община Кюстендил тази година е най-големия щанд. С колегите от бизнеса се стараем да представим общината по най-подходящия начин, така че да туристите да си спомнят за нас, да ни опознаят“, коментира той. „Всяка година наблягаме на празниците, които вече са емблема на града- Празникът на черешата, избирането на Кюстендилска пролет, Празника на плодородието, „Панагия““, заяви Стоян Дертлийски. „С Регионалния музей, с Отдел „Култура“, с колегите от местния бизнес правим така че да надграждаме името на града като познат балнеоцентър още от римско време“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Общината се представя на международно туристическо изложение

Бургас: Общината се представя на международно туристическо изложение

14 Февруари 2019 | 19:04 | Агенция "Фокус"
Бургас. Община Бургас и тази година участва в най-важното събитие в календара на туристическата индустрия в България, което всяка година привлича водещи компании от страната и света – „Ваканция и СПА Експо“. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Международното изложение „Ваканция и СПА Експо“ се провежда в три дни, от четвъртък до събота, от 14 до 16 февруари 2019 г., в Интер експо център- София. Ефективният и удобен формат на международната борса е чудесна възможност за демонстрация на новостите, за обмен на актуална информация в тенденциите на туристическите пазари в България, на Балканите и по света. Това е и мястото за установяване на ползотворни контакти и изграждане на перспективни партньорства.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цвета Спасова, Община Велинград: Хотелиерският ни бранш е на доста високо ниво, имаме места за настаняване за всяко предпочитание

Цвета Спасова, Община Велинград: Хотелиерският ни бранш е на доста високо ниво, имаме места за настаняване за всяко предпочитание

14 Февруари 2019 | 18:31 | Агенция "Фокус"
София. Хотелиерският бранш в града е на доста високо ниво. Това каза за Агенция „Фокус“ Цвета Спасова, началник отдел „Икономическа политика“ в Община Велинград на Международната туристическа борса „Ваканция и СПА Експо“. „Базата е с около 5500 легла. 5-звездните ни хотели са шест, 4-звездните са 13. Имаме места за настаняване за всяко предпочитание и за всеки джоб“, заяви тя. „За трета поредна година Велинград се представя със самостоятелен щанд на изложението. За втора година щандът е дизайнерски оформен“, посочи Цвета Спасова. „Различното тази година е, че ще направим две томболи. Като награди, освен традиционните за Велинград спа пакети, имаме два ваучера за полет с делтапланер над града“, обясни тя и допълни, че томболата ще се тегли на 15 февруари в 15.00 часа и на 16 февруари в 16.00 часа. „Тази година програмата ни на изложението предизвика фурор, и министър Николина Ангелкова беше впечатлена. Клубът ни по спортни танци „Импулс“ се представи с три двойки. Най-малките бяха на 7 годинки“, коментира тя. „Акцентираме върху поддържането на имиджа си като СПА столица на Балканите. Миналата година отбелязахме 10 години от връчването на този приз. Не е важно да спечелиш приза, а да надграждаш. Има много какво да се работи“, каза още Цвета Спасова.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът Нина Ставрева: Със 150% се увеличиха реализираните нощувки в Каварна през последните три години

Кметът Нина Ставрева: Със 150% се увеличиха реализираните нощувки в Каварна през последните три години

14 Февруари 2019 | 18:14 | Агенция "Фокус"
София. Резултатите в туризма са прогресиращи. Всяка година бележим ръст, не само по отношение на броя на туристите, посетили Каварна, а и по броя на реализираните нощувки. Те се увеличиха с над 150% през последните три години. Това каза за Агенция „Фокус“ кметът на Каварна Нина Ставрева на Международната туристическа борса „Ваканция и СПА Експо“. „Това означава, че посетителите удължават престоя си в Каварна, защото им харесва. 4-5 дни е средният престой на туристите“, заяви тя. „Община Каварна за поредна година взема участие в най-голямото Международно туристическо изложение „Ваканция и СПА Експо“ в София. Със всяко следващо участие нашият щанд става все по-богат“, коментира кметът. „На щанда си на изложението даваме възможност на всички участници да се запознаят с филма „10 причини да посетиш Каварна“. Да видят уникалните кътчета, историческите обекти и места за настаняване“, посочи Нина Ставрева. „С рекламни брошури представяме по-голямата част от хотелските комплекси и къщите за гости в Каварна“, обясни тя и допълни, че на щанда на общината на изложението посетителите могат да видят прекрасното каварненско вино „Калиакра“. „В Каварна има прекрасни условия не само за морски туризъм, а и за селски, за културно-исторически. Имаме вкусна добруджанска гозба и гостоприемни каварненци“, заяви кметът. „Не 10, има хиляди причини туристите да изберат Каварна. През „Фокус“ каним всички да го направят. Всеки да намери своите причини да се върне в Каварна“, каза още Нина Ставрева.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Каварна взе участие в международната туристическа борса "Ваканция и СПА Експо"

Каварна взе участие в международната туристическа борса "Ваканция и СПА Експо"

14 Февруари 2019 | 17:48 | Агенция "Фокус"
Каварна. Знакови лица от каварненските фестивали се включиха лично в популяризирането им по време на провеждащата се в София международна туристическа борса „Ваканция и СПА Експо”. Това съобщиха от пресцентъра на Община Каварна. Илия Луков – създател на фолклорен фестивал "С България в сърцето" и талантливият певец Йордан Марков заедно с кмета на града Нина Ставрева поканиха участници и гости на туристическата борса да посетят Каварна и да станат част от празниците и фестивалите на града през тази година.
Министърът на Туризма също посети щанда на Община Каварна, като пожела успех през предстоящия сезон.
"За Община Каварна е изключително удоволствие, че за трета поредна година е активен участник във"Ваканция и СПА Експо"- най- голямото туристическо изложение, което се провежда в България. На нашия щанд сме изложили рекламни материали, чрез които показваме на всички гости прекрасните кътчета на Каварна, удобните места за настаняване и предстоящите празници и фестивали, които ни очакват. Каварна е място не само за морски туризъм, а и за културно-исторически,спортен и селски туризъм. Участието ни в туристическото изложение има ефект. Доказателство за това е и непрекъснатият ръст по всички показатели в сектор туризъм през последните три години.", заяви Нина Ставрева.
В първия ден на туристическото изложение бе и премиерата на новия филм "Десет причини да посетиш Каварна".
Изложението ще продължи до 16 февруари.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стара Загора: Общината предизвика фурор на 36-ото Международно туристическо изложение Ваканция&СПА експо

Стара Загора: Общината предизвика фурор на 36-ото Международно туристическо изложение Ваканция&СПА експо

14 Февруари 2019 | 17:23 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. Община Стара Загора предизвика фурор на 36-ото Международно туристическо изложение Ваканция&СПА експо в София, което бе открито от министъра на туризма Николина Ангелкова. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Старозагорският щанд, с напълно обновена концептуална визия, новият бранд и представените за първи път туристически карти на града и региона, получиха много високи оценки, както от министъра и официалните лица, така и от посетителите на щанда, съобщи ресорният зам.-кмет на Община Стара Загора Красимира Чахова.
Според министър Ангелкова, представеният подход можел да бъде пример за останалите общини, които развиват туризъм. Правителството и екипът на Министерството на туризма застават зад всяка инициатива, представена от бизнеса и общините, която разкрива огромния туристически потенциал на България и специфичните продукти на регионите. Само с общи усилия можем да надградим постигнатите рекордни резултати в сектора през последните три години, заяви тя при откриването на най-големия и престижен форум в туризма у нас и един от най-авторитетните на Балканите.
Новият щанд, с който се представя на изложението общинският туристически център в Стара Загора, е професионално изграден и впечатлява с новия подход на презентиране на общината, региона, туристическия продукт и налагането на новия бранд. Визията на щанда затвърждава представата за Стара Загора като едно съвременно, отворено, позитивно и добро място за бизнес и живот. Неговите икономически успехи и туристически възможности, в съчетание с имиджа на един от най-динамично развиващи се градове в България, с традиции и класа от древността, са кодирани успешно в новия туристически бранд. А чрез него градът е преосмислен и привлекателен за туристи и търсачи на приключения.
Българските щандове ме впечатляват много, тъй като всяка следваща година общините се стараят все повече и повече. Прави впечатление, че непрекъснато се увеличават участниците в изложението, което е радостно, защото това събитие става ключово за насърчаване на туристопотока към страната, каза още министър Ангелкова, която си направи снимка пред старозагорския щанд. Тя съобщи, че ще бъде стартирана платформа към сайта на министерството, където общините да споделят свои презентации, видеа и така допълнително да се надгражда туристическият продукт.
Министър Ангелкова обърна внимание, че само преди дни Министерството на туризма обяви новата си инициатива „Естествено в България – 2019 година на вътрешния туризъм“, която ще насърчи притока на български туристи към все още малко познати забележителности в страната. Проектът ще даде допълнителен шанс да покажем вино и кулинария, културно-историческото ни наследство, възможностите за приключенски и религиозен туризъм, които да надградят основните зимни и летни ваканции. През миналата година близо 3,9 млн. българи са пренощували в местата за настаняване с поне 10 легла.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ясен Гешев, „Емпатия“: В Стара Загора и региона на разстояние от 52 минути можем да видим около 40 обекта от световна значимост

Ясен Гешев, „Емпатия“: В Стара Загора и региона на разстояние от 52 минути можем да видим около 40 обекта от световна значимост

14 Февруари 2019 | 16:39 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. Стара Загора беше малко популярна със своите обекти, но вече на карта можем да видим на разстояние от 52 минути има около 40 обекта от световна значимост. Това каза за Агенция „Фокус“ Ясен Гешев от организацията „Емпатия“, която работи с Община Стара Загора на Международната туристическа борса „Ваканция и СПА Експо“. „Това са обектите засега. Очакваме, че ще има поне още 100 такива обекта“, коментира той. „Един човек, който дойде в Стара Загора на разстояние от два светофара в София, заедно с децата, без да ходи пеша може да посещава обекти, които ги няма никъде по света“, посочи Ясен Гешев. „Например най-старият работещ манастир в Европа е „Св. Атанасий“ в село Златна ливада, което е на 44 минути от Стара Загора. Зъб, намерен в Чирпан, променя историята на произхода на съвременния човек и го прави да е от Чирпан и остров Крит, а не от Африка. Това го казват френски и английски учени, които са го изследвали, а на български или македонски такива“, обясни той. „Малко хора знаят, че старозагорската опера е една от една от най-квалитетните в момента. Има 180 представления. Човекът, който прави костюмите на „Ла скала“ прави костюмите в операта. Имат артисти от Франция, Италия, САЩ, Канада, Япония, Тайван, Албания“, заяви Ясен Гешев. „От една година работим с Община Стара Загора. Създадохме новия туристически бранд на града- Starazagora.love“, съобщи той. „Стара Загора е един скъпоценен камък, който просто не е достатъчно известен, но си е съществувал винаги“, каза още Ясен Гешев.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Ирена Георгиева: Туризмът е отрасъл с хоризонтална структура и зависи от конкретни усилия на институции, търговци, местна власт и браншови организации

Зам.-министър Ирена Георгиева: Туризмът е отрасъл с хоризонтална структура и зависи от конкретни усилия на институции, търговци, местна власт и браншови организации

14 Февруари 2019 | 16:28 | Агенция "Фокус"
София. Туризмът е отрасъл с хоризонтална структурата и зависи от конкретни усилия и волята на институции, търговци, местна власт и браншови организации. Това каза зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева по време на кръгла маса „Нови тенденции в туристическия бизнес – ранни записвания“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Министерството на туризма отчита конкретни предпочитания на туристите, което спомага за разработване програми за туристически дестинации, които ще спомогнат за подобряването на позицията ни на пазара“, посочи тя. Според данни на ведомството 60% от хората, включили се в изследването, не пътуват поради финансови причини. Сръбските граждани предпочитат да организират туристическите си пътувания чрез агенции, а гръцките и турски туристи-бързо, чрез интернет. Зам.-министърът обясни, че този етап ранните записвания показват спад в някои райони, като например в Русия, а периодът на записванията ще продължи до месец април. „Най-предпочитани са дестинациите Слънчев бряг, Златни пясъци, Албена, Созопол, Поморие. За руските туристи борба водят нашите преки конкуренти Гърция, Турция и Кипър“, обяви тя. По думите й Брекзит за сега не влияе върху броя на записванията на английски туристи в страната ни. „Надяваме се картината да бъде по-конкретна и положителна след края туристическите изложения в Берлин, в края на март месец, които предстоят. Очевидно има какво още да се направи, за да възпитаме по-висока култура на потребление. Туризмът е отрасъл с хоризонтална структурата и зависи от конкретни усилия и волята на институции, търговци, местна власт и браншови организации. Не са малко предизвикателствата и пред бизнеса, пазарът на туроператорски агенции се превръща във все по-конкурентно място“, коментира зам.-министър Георгиева.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Зам.-министър Ирена Георгиева: 2019 г. ще бъде годината на вътрешния туризъм, ще работим за привличане на инвестиции и по-висок клас туристи

Зам.-министър Ирена Георгиева: 2019 г. ще бъде годината на вътрешния туризъм, ще работим за привличане на инвестиции и по-висок клас туристи

14 Февруари 2019 | 16:04 | Агенция "Фокус"
София. 2019 г. ще бъде годината на вътрешния туризъм, ще работим за привличане на инвестиции и по-висок клас туристи. Това каза зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева по време на кръгла маса „Нови тенденции в туристическия бизнес – ранни записвания“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Очевидно е, че конкуренцията в региона е много голяма. Наши преки конкуренти в летния туризъм са създали програми за стимулиране на туризма, които обаче ние не можем да приложим“, обясни тя. „Ние обаче не спираме да търсим комплексен подход, за да ограничим тази конкуренция. През тази година поставяме акцент на вътрешния туризъм. 2019 г. ще бъде годината на вътрешния туризъм“, обяви зам.-министър Георгиева. Тя коментира, че предложението е подкрепено от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. „Ние ще работим за привличане на повече инвестиции и за по-висок клас туристи“, посочи още тя. Според нея тенденциите, свързани с демографските промени, развитието на технологиите, сигурността и дигитализацията оказват и все повече ще оказват влияние върху търсенето на туризма като услуга. „Дигитализацията и технологиите, правят пътуването по-лесно и достъпно. Сигурността се оказва основен фактор при избор на дестинацията. 96% от китайските туристи предпочитат сигурността и груповите посещения. Японските туристи са предимно представители на третата възраст, които също търсят сигурност при избор на дестинация. Сигурността на руските туристи също е от водещо значение при планиране на ваканции“, коментира тя.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Ирена Георгиева: През последните 3 години отчитаме рекордно високи приходи в цялата история на туристическата статистика у нас

Зам.-министър Ирена Георгиева: През последните 3 години отчитаме рекордно високи приходи в цялата история на туристическата статистика у нас

14 Февруари 2019 | 15:57 | Агенция "Фокус"
София. През последните 3 години отчитаме рекордно високи приходи в цялата история на туристическата статистика у нас. Това каза зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева по време на кръгла маса „Нови тенденции в туристическия бизнес – ранни записвания“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „След създаването на Министерството на туризма като самостоятелна институция дадохме началото на устойчиво развитие на сектора. През последните три години отчитаме рекорди в цялата история на туристическата статистика у нас. За цялата 2018 г. за първи път преминахме границата и отчетохме над 9 млн. посещения от чуждестранни туристи, което е 4,4 % ръст спрямо 2017 г.“, обясни тя. „С още по-висок темп се движи нарастването на приходите от международния туризъм, за периода януари-ноември 2018 г. като те възлизат на над 7,2 млрд. лв., което е ръст с 6,6 % спрямо 2017 г.“, заяви зам.-министърът. „Приходите за 11 месечието през 2018 г. са с 34, 5% ръст спрямо същия период през 2015 г. Положителни са резултати и по отношение на вътрешния туризъм. Статистиката на НСИ за местата за настаняване в страната с 10 и повече легла, показва, че нощувалите българи са близо 4 млн. и броя им нараства с 2,2 % спрямо 2017 г. Приходите от броя на реализираните нощувки надвишава 9 млн. и се увеличава с повече от 2 % спрямо 2017 г.“, отбеляза Георгиева. „Безспорно постигнатите резултати мотивират, но и задължават“, допълни тя. Според нея работата и дейностите на Министерството на туризма трябва да продължат, за да се поддържат темповете на развитие.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Женя Кориева, Туристически информационен център: Туристите се интересуват най-вече от Монумента „Св. Богородица“

Женя Кориева, Туристически информационен център: Туристите се интересуват най-вече от Монумента „Св. Богородица“

14 Февруари 2019 | 15:22 | Агенция "Фокус"
Хасково. Туристите ни питат най-вече за Монумента „Св. Богородица“ и за Камбанарията, която е близо до него. Това каза за Агенция „Фокус“ Женя Кориева от Туристически информационен център- Хасково на Международната туристическа борса „Ваканция и СПА Експо“. „На щанда на Община Хасково на туристическата борса сме изложили брошури. Представяме значими събития, които се провеждат в общината всяка година“, обясни тя. „В карта, съвместно с общините Минерални бани, Димитровград, Свиленград, сме сложили обектите, които могат да видят туристите“, посочи Женя Кориева. „Към картата има голям интерес, защото в нея са включени много обекти в много общини. Към нея има и игра със събиране на печати. Ако се съберат печатите, има томбола с награди, която ще се проведе на празника на Хасково през септември“, обясни тя. „В Хасково интересните обекти са Монументът, Камбанарията и Регионалният музей“, каза още Женя Кориева.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Костадин Беленозов, Община Чепеларе: Предлагаме гостоприемство в четири сезона

Костадин Беленозов, Община Чепеларе: Предлагаме гостоприемство в четири сезона

14 Февруари 2019 | 15:09 | Агенция "Фокус"
Смолян. Община Чепеларе предлага гостоприемство в четири сезона. Това каза за Агенция „Фокус“ Костадин Беленозов от Община Чепеларе на Международната туристическа борса „Ваканция и СПА Експо“. „Курортът ни се разрасна и е едно прекрасно място, както за начинаещи, така и за добри скиори“, посочи той. „Посетителите ни могат да се насладят на чистия въздух и на невероятната природа“, коментира Костадин Беленозов. „Облечен съм с автентичната носия на Капитан Петко войвода. Вече от 2 години на 22 септември се провеждат Хайдушки празници в Чепеларе, посветени именно на него“, разказа той. „Прави се страхотна възстановка на посрещането на Капитан Петко войвода в града. Има изложение на старинни оръжия. Фолклорни състави от цяла България също участват и имат какво да покажат“, допълни Беленозов. „Близо до Чепеларе е прекрасният природен феномен Чудните мостове, който наистина си заслужава да се види“, обясни той. „Освен зимен туризъм, лятото предлагаме и планинско колоездене. Провеждат се доста елитни състезания“, каза още Костадин Беленозов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Татяна Ангелова, БСБСПА: В последните 15 години българският спа и балнео туризъм стремглаво се развива и следва световните и европейските тенденции

Д-р Татяна Ангелова, БСБСПА: В последните 15 години българският спа и балнео туризъм стремглаво се развива и следва световните и европейските тенденции

14 Февруари 2019 | 14:56 | Агенция "Фокус"
София. В последните 15 години българският спа и балнео туризъм стремглаво се развива и следва световните и европейските тенденции. Това каза д-р Татяна Ангелова, председател на Контролния съвет на Българския съюз по балнеология и спа туризъм на Международната туристическа борса „Ваканция и СПА Експо“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Медицинският туризъм е свързан с диагностициране и/или лечение на заболявания на различни органи и системи. Здравният туризъм е свързан с превенция на здравето“, посочи тя. „Медицинският туризъм за България е този, при който наши сънародници посещават водещи клиники за лечения“, заяви тя. „Медицинският туризъм е по-голям в изходящата част, а входящият туризъм е най-вече развит в областта на денталната помощ“, коментира д-р Татяна Ангелова.
По думите и в България най-подходящи за медицински туризъм са балнеолечебните курорти, а най-удачните местности се намират в пред Балкана, под Балкана, в планинските масиви на Витоша, Рила, Пирин, Тракийската низина, по течението на Струма и Места. „В последните 15 години българският спа и балнео туризъм стремглаво се развива и следва световните и европейските тенденции“, уточни тя. „България има възможност да развива спа и балнео туризма, заради природните ресурси, с които разполага - като климат, минерални води и лечебни калонаходища. Към настоящия момент най-много туристи, които се възползват от услугите на спа и балнео туризма са от Румъния, Гърция, Турция, Израел и Германия. Най-големият ползвател на спа и балнеолечебни услуги на територията на страната е българският потребител“, посочи още д-р Ангелова.
Според нея високото търсене на услугите се дължи на наличието на здравословни проблеми при хората, желанието за подобряване качеството на живот, както и високите стойности на застаряващо население. Тя обясни, че все повече хората търсят услугите на уелнес туризма, чиято философия е здравословен начин на живот. „Уелнес е култура на хранене, на движение, използване на минерални води и тяхното значение за здравното състояние на тялото ни. Уелнес туризмът прави Европа най-популярната дестинация за туристите“, заяви тя.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова: Предвиждаме още видеа с българи, които милеят за страната и подкрепят българския туризъм

Министър Николина Ангелкова: Предвиждаме още видеа с българи, които милеят за страната и подкрепят българския туризъм

14 Февруари 2019 | 12:27 | Агенция "Фокус"
София. Следват редица видеа, които предвиждаме, с българи, които милеят за страната и подкрепят българския туризъм. Това каза пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова след откриването на Международната туристическа борса „Ваканция и СПА Експо“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това ще бъде част от кампанията за насърчаване на българския туризъм“, обяви министърът. „Новото в рекламната кампания тази година е свързано с различни специални послания. Благодаря на Кубрат Пулев, който първи стартира в кампанията“, посочи тя. „Продължаваме да работим по отношение на дигиталния маркетинг и реклама. Медиямиксът, свързан с рекламиране на различни целеви пазари“, обяви Ангелкова. „Ще продължим кампанията по CNN, BBC, National Geographic и Travel TV. Смятаме, че това е много важно от гледна точка на международния имидж на България като туристическа дестинация“, обясни тя. „Тази година най-накрая предстои, след серия от обжалвания, да стартираме и ъпдейт на нашия сайт Bulgariatravel, така че да го направим максимално иновативен. Да бъде със всички новости, така че да рекламираме страната, с един клик всеки да ни намира“, съобщи министърът на туризма. „Успяхме да преодолеем жалбите, които повече от две години бяха в съда. Преборихме се и стартира работата по този дългоочакван процес“, каза още Николина Ангелкова.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова: Все повече представители на туристическия бранш от различни страни се доверяват на изложението „Ваканция и СПА Експо“

Министър Николина Ангелкова: Все повече представители на туристическия бранш от различни страни се доверяват на изложението „Ваканция и СПА Експо“

14 Февруари 2019 | 12:18 | Агенция "Фокус"
София. Успяваме да надграждаме усилията. Все повече представители на бранша и на различни страни се доверяват на изложението. Това каза пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова след откриването на Международната туристическа борса „Ваканция и СПА Експо“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Неизменно ще продължим да го насърчаваме. Следващата година ще предвидя специална министерска среща, за да може все повече мои колеги от различни държави да се запознаят с това, което предлагаме“, заяви тя. „Всяка година общините се стараят все повече и повече. Прави впечатление, че откакто е създадено Министерството на туризма нарастват участниците в изложението. Това е много радостно, изложението става като флагман. Ключово е за насърчаване на туристопотока в страната“, обяви министър Ангелкова. „Организациите за управление на туристически райони са много важни. Те започват да работят, създадени са. Ще има възможност да бъдат подпомагани, маркетинговата стратегия да се фокусира върху това да бъдат насочени към възможностите за туризъм, предлагани от общините“, съобщи тя. „Ще направим специална платформа към сайта на Министерството на туризма, където общините да споделят своите видеа и презентации. Така допълнително да надграждаме това, което имаме в “I love Bulgaria” като платформа и в регистъра на туристическите атракции и фестивали“, каза още министърът на туризма.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова: 31% е ръстът на чуждестранните туристи, откакто има Министерство на туризма

Министър Николина Ангелкова: 31% е ръстът на чуждестранните туристи, откакто има Министерство на туризма

14 Февруари 2019 | 12:04 | Агенция "Фокус"
София. Откакто има Министерство на туризма, ръстът на чуждестранните туристи е около 31%. От 2015 година досега с 31% са нараснали чуждестранните туристи. Това каза пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова след откриването на Международната туристическа борса „Ваканция и СПА Експо“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това е предпоставка за привличане на повече инвестиции в сектора и за създаване на допълнителни работни места“, заяви тя. „За поредна година имаме повече туристи, отколкото жители на страната. За миналата година чуждестранните туристи са над 9,2 млн. Ръстът е около 5%“, съобщи министър Ангелкова. „Основната ни цел е България да бъде туристическа дестинация за 4 сезона. Към момента най-голям интерес има към черноморските ни курорти и общини. На първо място е летният ни туристически продукт. За миналото лято от 9,2 млн. 5, 4 млн. са туристите от юни до септември“, посочи Николина Ангелкова. „След това основният интерес е към зимните курорти. Важно е да подчертая, че освен Пампорово, Боровец и Банско, е много важно да развиваме Витоша и планинските курорти в Стара планина“, обясни тя. „Ще положим усилия, за да намерим необходимия баланс и да се опитаме да създадем устойчивост в сектора“, подчерта министърът. „Целта на кампанията „Естествено в България - година на вътрешния туризъм“ е да насочим вниманието на туристите навътре в страната, към прекрасни места като Лещен, баните в Смолянско, Златоград, Белоградчик, резервата в Сребърна“, обърна внимание Николина Ангелкова. „Работим много с големи международни туроператори, които имат и авиокомпанни. Да насърчим повече организирания туризъм и да имаме по-устойчиво планиране“, каза още тя.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова: На 30 и 31 май в Слънчев бряг ще организираме много голям международен инвестиционен форум

Министър Николина Ангелкова: На 30 и 31 май в Слънчев бряг ще организираме много голям международен инвестиционен форум

14 Февруари 2019 | 11:57 | Агенция "Фокус"
София. Искаме да пробваме една пилотна инициатива, която ще се случи на 30 и 31 май в Слънчев бряг. Предстои организирането на много голям международен инвестиционен форум с подкрепата на Световната организация по пътувания. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова на откриването на Международната туристическа борса „Ваканция и СПА Експо“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Във форума ще участват представители на всички големи международни брандове, за да насочим вниманието им към нашата страна и допълнително да надграждаме постигнатото“, обяви тя.
Министърът уточни, че тази година освен акцент върху вътрешния туризъм, има и акцент върху инвестиционните турове в сектора. „Страната ни има огромен потенциал за развитие на конгресен туризъм, не само в големите центрове, а и в прекрасните ни курорти“, подчерта министърът. „Предстои учредяването на две нови организации за управление на туристически райони. Те имат възможност да използват финансиране по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ чрез Министерството на туризма. Да изградят общи маркетингови стратегии, за да имаме фокус, и да участват на борсите и в различни международни и местни инициативи. Така да можем да насочваме вниманието към вътрешността на страната, а не само към световноизвестните ни черноморски и зимни курорти“, съобщи Николина Ангелкова. „Работим в посока да намерим механизма за още по-дългосрочна и трайна практика за организирания туризъм, съвместно с туроператорите и с чартърните компании“, каза още тя.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова: Изложението „Ваканция и СПА Експо“ е прекрасна възможност да покажем огромния потенциал на българския туризъм

Министър Николина Ангелкова: Изложението „Ваканция и СПА Експо“ е прекрасна възможност да покажем огромния потенциал на българския туризъм

14 Февруари 2019 | 11:53 | Агенция "Фокус"
София. Изложението „Ваканция и СПА Експо“ е прекрасна възможност да покажем огромния потенциал на българския туризъм. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова на откриването на Международната туристическа борса „Ваканция и СПА Експо“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Виждаме успехите от общите ни усилия в последните три години. За миналата година имахме над 9,2 млн. чуждестранни туристи, а за януари до ноември приходи от над 7, 2 млрд. лева. Това са изключително високи резултати, които изискват от нас още повече усилия и по-голяма отговорност“, заяви Николина Ангелкова. Тя обърна внимание, че 2019 година ще бъде много динамична и трудна, ще изисква да се положат повече усилия от направените до момента. „Преди няколко дни Министерството на туризма обяви новата си инициатива - „Естествено в България - 2019 година на вътрешния туризъм“, припомни министърът. „Инициативата ще даде възможност да покажем балнео и СПА туризма, вино и кулинария, културно-историческото ни наследство, възможностите за приключенски и религиозен туризъм“, изтъкна Ангелкова. „За миналата година около 3,7 млн. българи са пренощували в местата за настаняване. Ръстът е с 2,3%, малък е, но показва потенциал и важността на това все повече да показваме красотите на България“, коментира тя. „Ще продължим максимално да улесняваме усилията, които полагате и да надграждаме постигнатите резултати“, заяви Николина Ангелкова.
Организаторът на Международна туристическа борса „Ваканция и СПА Експо“ Вихра Огнянова заяви: „Туризмът не е просто израз на правото ни за свободно придвижване, а на взаимното опознаване и сближаване. Той превръща различията в самобитност, а срещите в приятелство“. „Вече 36 години страната ни е домакин на една от най-големите туристически борси в региона. Това е доказателство, че България е дестинация с много заряд, възможности и бъдеще“, обяви тя.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.