НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:23


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Варна: Проучват се възможностите за видеонаблюдение на възлови точки в община Долни чифлик с цел превенция на престъпността

Варна: Проучват се възможностите за видеонаблюдение на възлови точки в община Долни чифлик с цел превенция на престъпността

19 Февруари 2019 | 18:43 | Агенция "Фокус"
Долни чифлик. През 2018 година е започнало проучване на възможностите за изграждане на видеонаблюдение на възлови точки в населените места в община Долни чифлик. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна кметът на Долни чифлик Красимира Анастасова. По думите й целта на Общината е въведе превантивни мерки спрямо извършването на престъпления в селата. Програмата е част от целите на местната власт, свързани с повишаване на сигурността и подобряване на опазването на обществения ред чрез изграждане на интегрирана система за видеонаблюдение в рамките на мандата - поетапно, от общинския център до най-малкото населено място, и осигуряване на охрана от специализирани фирми на територията на всички населени места. Продължава да се изгражда интегрирана система за видеонаблюдение в общински социални и образователни структури. Осигурява се и охрана чрез сигнално-охранителни известителни системи на над 40 обекта на територията на цялата община.
Диана СТОЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Родители на малчугани до 12-годишна възраст от Долни чифлик могат да кандидатстват по проект за детегледачи

Варна: Родители на малчугани до 12-годишна възраст от Долни чифлик могат да кандидатстват по проект за детегледачи

18 Февруари 2019 | 19:08 | Агенция "Фокус"
Долни чифлик. Родители на деца на възраст до 12 години от Община Долни чифлик могат да кандидатстват по проект за осигуряване на детегледачи. Срокът за подаване на заявленията е до 28 февруари. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Варна кметът на Долни чифлик Красимира Анастасова. Проектът „Родители в заетост” се ръководи от Агенцията по заетостта. Той е съфинансиран от Европейския социален фонд на Европейския съюз чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020. Програмата подпомага родителите за по-доброто съвместяване на професионалния с личния живот, като същевременно предоставя възможност за заетост на безработни лица за полагане на грижи за отглеждане на деца. Максималният срок за получаване на услугата „детегледач” е до 18 месеца или до навършване на 5 или 12 години на детето/децата. Бюрата по труда ще продължат да извършат подбор сред регистрираните безработни лица за детегледачи, като ги насочват за одобрение от родителите. Заявления от родители ще се приемат на хартиен носител, лично във всички бюра по труда в страната или на e-mail: roditeli-v-zaetost@ az.government.bg (сканирани с подпис или електронно подписани), в работни дни между 8.30 и 17.00 часа.
Подробна информация по проект „Родители в заетост” и образец на Заявление семействата могат да получат и в Дирекция „Бюро по труда” в град Долни чифлик, на ул. „Тича” № 1. По време на новия прием, право да подават заявления по проекта имат родители на деца от 0 до 12 години. За услугата могат да кандидатстват родители на деца до 5-годишна възраст, незаписани в детска ясла/градина, които имат осигурено работно място по трудово/служебно правоотношение или са самонаети/самоосигуряващи се лица, но към момента полагат грижа за децата си и не са се върнали на работа. По проекта могат да кандидатстват също многодетни родители на деца до 12-годишна възраст, които са се върнали на работните си места, и децата посещават детски ясли и градини, както и училище. Програмата е отворена и за безработни лица, регистрирани в бюрото по труда, които са родители на деца от 0 до 5-годишна възраст, незаписани в детска ясла и градина, или многодетни родители на деца от 0- до 12-годишна възраст, посещаващи детски ясли и градини, както и училище. Агенцията по заетостта обръща внимание, че тези родители, които дългосрочно ползват отпуск или отсъстват от работа поради отглеждане на деца от 0 до 5 години и имат осигурено работно място (по трудово правоотношение или като самонаети (самоосигуряващи се лица), не следва да са се върнали на работа до получаване на одобрение за включване в проекта. Безработните родители трябва да започнат работа при работодател или като самонаето или самоосигуряващо се лице в рамките на 4 месеца от получаване на услугата за отглеждане на дете. След като започнат работа, договорът на детегледача може да бъде удължен и така той да полага грижа за детето в срок до 18 месеца.
Красимира Анастасова съобщи също, че се очаква новата пешеходна алея в курортния комплекс „Шкорпиловци“, за която Община Долни чифлик задели 158 520 лева, да бъде пусната в експлоатация за началото на това лято. Новоизградената алея, която ще е с подходящо осветление, ще свързва курортния комплекс със село Шкорпиловци. Тя е част от амбициите на общинското ръководство за развитие на туристическата инфраструктура, необходима за нуждите на атракциите и подобряване на транспортния достъп до Черноморието и другите туристически обекти. В тази връзка, Красимира Анастасова припомни, че през миналата година са проучвани възможностите за финансиране на разкриване и експониране на базиликата край село Шкорпиловци и Хемските порти край село Голица. Водени са и разговори с експерти от Регионалния исторически музей във Варна и през тази година започват разкопки на базиликата. Това също е част от политиката на Общината за развитие на природни, културни и исторически атракции, както и тяхното възстановяване, опазване, експониране и социализиране. Част от мерките включват въвеждане на техники и програми за интерпретация и анимация в посетителските центрове за представяне и експониране на местното природно и културно наследство.
Диана СТОЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.