НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:38


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Кметът на Вълчи дол Георги Тронков: През 2018 година басейнът в спортен комплекс „Петко Сираков” в града бе реновиран напълно

Кметът на Вълчи дол Георги Тронков: През 2018 година басейнът в спортен комплекс „Петко Сираков” в града бе реновиран напълно

19 Февруари 2019 | 16:46 | Агенция "Фокус"
Вълчи дол. През 2018 година басейнът в спортен комплекс „Петко Сираков” във Вълчи дол е реновиран напълно. Това съобщи на пресконференция в Областния информационен център във Варна кметът на Община Вълчи дол Георги Тронков, предаде репортер на Радио „Фокус- Варна. Кметът добави, че бившият стадион за спортни мероприятия е обновен по проект „Красива България”. „Паркът е почистен и в момента се подготвят два навеса за разширяване“, коментира още Георги Тронков. По думите му, паркът разполага с добро място за отдих за населението на Община Вълчи дол и по проекта е заложено да се обнови всичко, което е необходимо, по отношение на спорта.
„За да могат учениците от цялата община да ползват този комплекс с цялостната му база-басейн,стадион, игрище за плажен волейбол, се покриват разходите по извозването им“, каза по време на пресконференцията Диана Великова, директор на Дирекция „Инвестиционна политика и хуманитарни дейности“ в кметската администрация. Тя допълни,че желанието на Общината е да се уплътни максимално времето на учениците със занимателни и интересни мероприятия. „Това е необходимо, за да се избегне порокът на улица и да се създадат условия децата да останат, да се развиват и да се чувстват добре на територията на общината“, обясни Диана Великова.
Георги Тронков информира, че по друг проект се предвижда ски пистата във Вълчи дол също да бъде обновена. „Тя вече не е в съсобственост с Ловно-рибарското дружество и проектът е готов. Чака се да се отворят мерките“, допълни кметът. Той подчерта, че се предвижда създаването на хотелска част и център за подготовка за обучение на деца. Георги Тронков посочи, че в процес на проекта е предвидено удължаване на терена на ски влека. „В момента той е с дължина от 250 метра, но имаме разрешение за още 100 метра. Това е ски влек с традиции, строен през 1997 година“, поясни Георги Тронков. Той заяви, че гласуваните средства са 30 000 лева за 80-90 кв. м площ.
Сияна БУХЛАРСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Вълчи дол Георги Тронков: От две години родителите не плащат такси за посещение в детските градини на територията на общината

Кметът на Вълчи дол Георги Тронков: От две години родителите не плащат такси за посещение в детските градини на територията на общината

19 Февруари 2019 | 16:29 | Агенция "Фокус"
Вълчи дол. От две години родителите не плащат такси за посещение в детските градини на територията на община Вълчи дол, Варненско. Това съобщи по време на пресконференция в Областния информационен център във Варна кметът на Община Вълчи дол Георги Тронков, предаде репортер на Радио „Фокус-Варна. Той допълни, че детските градини са три с два филиала. Преди две години е взето решение и за петте бази, да не се заплаща такса от родителите. „Постигнатите резултати по проекта за обновената сграда на Гимназията по селско стопанство в село Стефан Караджа край Варна ще бъдат надградени с безвъзмездна финансова помощ по процедурата „Социално-икономическа интеграция на уязвими групи“, каза още Георги Тронков. Той посочи, че финансирането е осигурено по две оперативни програми едновременно -„Развитие на човешките ресурси“ и „Наука и образование за интелигентен растеж“. Кметът допълни, че Вълчи дол е единствената варненска община – бенефициент по интегрираната процедура. Финансирането е в порядъка на 900 000 лв.
„Със средствата се цели подобряване достъпа до заетост, активиране на икономически неактивни лица, посредничество за намиране на работа, професионално информиране и консултиране, предоставяне на обучение за придобиване на професионална квалификация или ключова компетентност“, подчерта кметът на Вълчи дол. Той добави, че безработицата в общината е спаднала под 5 %. „При първия проект безработицата беше 33%“, каза още Георги Тронков. Той допълни, че по ОП -„Развитие на човешките ресурси“ усвояват максимално допустимите работни места и се предвижда нов проект, който надгражда образователните институции. „70 лица ще бъдат назначени в рамките на 1 година“, коментира Георги Тронков. Той поясни, че ще бъде създаден Център за интеграция на деца в риск, а техните родители ще бъдат обучени за лични асистенти. „На този етап липсата на лични асистенти в малките общини е проблем. С този проект родителите ще бъдат обучени и ще работят в продължение на 1 година. Впоследствие ще имат възможност да се реализират и в частния сектор“ , обясни кметът. На пресконференцията днес, стана ясно още, че по този проект ще бъдат изградени лятно и зимно училища за отдих на деца и младежи, както и за членуващите в скаутска организация.
Сияна БУХЛАРСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пробойна в японския танкер, атакуван в Оманския залив. Снимка от обследването. 19 юни 2019 година
Пробойна в японския танкер, атакуван в Оманския залив. Снимка от обследването. 1...

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.