НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:45


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Георги Тронков, кмет на Вълчи дол:  Съвсем скоро предстои газифициране на целия град

Георги Тронков, кмет на Вълчи дол: Съвсем скоро предстои газифициране на целия град

19 Февруари 2019 | 17:11 | Агенция "Фокус"
Вълчи дол. Съвсем скоро предстои газифициране на територията на град Вълчи дол. Това съобщи на пресконференция във Варна кметът на Вълчи дол Георги Тронков, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. „Имаме подадени 300 молби към момента, сега се полага инсталацията и поетапно ще се реализира“, каза той. Кметът на Вълчи дол посочи, че газоразпределителната станция се намира на 3 километра от населеното място. „Идеята е целият град да бъде газифициран. Предвижда се до няколко дни да се приключи с включването на основните артерии. Обществените сгради вече са газифицирани и следващият етап е периферията на града“, добави още Георги Тронков.
По време на пресконференцията той отбеляза също, че 350 души получават ежедневно топъл обяд на територията на община Вълчи дол. Тронков допълни, че услугата е част от социален проект на територията на Вълчи дол, при който със средства на Общината е обновена и оборудвана базата и цялата кухня. „Друг проект за енергийна ефективност, който се очаква да стартираме, е за цялостно реконструиране на Културен дом в Община Вълчи дол“, допълни. Той обясни, че вече са реновирани осем улици на територията и 2000 кв. метра тротоарна настилка. „Предстоят още промени по инфраструктурата на града“, допълни Георги Тронков.
Сияна БУХЛАРСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Вълчи дол Георги Тронков: От две години родителите не плащат такси за посещение в детските градини на територията на общината

Кметът на Вълчи дол Георги Тронков: От две години родителите не плащат такси за посещение в детските градини на територията на общината

19 Февруари 2019 | 16:29 | Агенция "Фокус"
Вълчи дол. От две години родителите не плащат такси за посещение в детските градини на територията на община Вълчи дол, Варненско. Това съобщи по време на пресконференция в Областния информационен център във Варна кметът на Община Вълчи дол Георги Тронков, предаде репортер на Радио „Фокус-Варна. Той допълни, че детските градини са три с два филиала. Преди две години е взето решение и за петте бази, да не се заплаща такса от родителите. „Постигнатите резултати по проекта за обновената сграда на Гимназията по селско стопанство в село Стефан Караджа край Варна ще бъдат надградени с безвъзмездна финансова помощ по процедурата „Социално-икономическа интеграция на уязвими групи“, каза още Георги Тронков. Той посочи, че финансирането е осигурено по две оперативни програми едновременно -„Развитие на човешките ресурси“ и „Наука и образование за интелигентен растеж“. Кметът допълни, че Вълчи дол е единствената варненска община – бенефициент по интегрираната процедура. Финансирането е в порядъка на 900 000 лв.
„Със средствата се цели подобряване достъпа до заетост, активиране на икономически неактивни лица, посредничество за намиране на работа, професионално информиране и консултиране, предоставяне на обучение за придобиване на професионална квалификация или ключова компетентност“, подчерта кметът на Вълчи дол. Той добави, че безработицата в общината е спаднала под 5 %. „При първия проект безработицата беше 33%“, каза още Георги Тронков. Той допълни, че по ОП -„Развитие на човешките ресурси“ усвояват максимално допустимите работни места и се предвижда нов проект, който надгражда образователните институции. „70 лица ще бъдат назначени в рамките на 1 година“, коментира Георги Тронков. Той поясни, че ще бъде създаден Център за интеграция на деца в риск, а техните родители ще бъдат обучени за лични асистенти. „На този етап липсата на лични асистенти в малките общини е проблем. С този проект родителите ще бъдат обучени и ще работят в продължение на 1 година. Впоследствие ще имат възможност да се реализират и в частния сектор“ , обясни кметът. На пресконференцията днес, стана ясно още, че по този проект ще бъдат изградени лятно и зимно училища за отдих на деца и младежи, както и за членуващите в скаутска организация.
Сияна БУХЛАРСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.