НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:09


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Курир“ (Македония): НАТО настоява за смяна на служители в МО в Скопие, свързани с чуждестранни служби?

„Курир“ (Македония): НАТО настоява за смяна на служители в МО в Скопие, свързани с чуждестранни служби?

19 Февруари 2019 | 16:17 | Агенция "Фокус"
Скопие. По информация от вицепредседателя ВМРО-ДПМНЕ Александър Николовски, НАТО изисква от Скопие да извърши кадрови промени в Министерството на отбраната, за да стане член на Организацията на Северноатлантическия пакт. Уточнява се, че става въпрос за отстраняването от длъжност на голям брой хора, които заемат висши постове в кабинета на Радмила Шекеринска, в Генералния щаб и във военното разузнаване, съобщава близкото до кръговете на ВМРО-ДПМНЕ скопско електронно издание „Курир“, като подчертава, че хърватските медии потвърждават твърденията на Николоски.
Ръководството на Министерството на отбраната на Македония в момента се състои от хора с дълбоки лични, семейни, оперативни и политически връзки с Република Сърбия, привежда изданието заключение в статия на вестник „Хрватска Данас“.
Държавен секретар в Министерството на отбраната е Драган Николич, син на бивш офицер от Югославската народна армия (ЮНА). Освен ангажимента към партията и за насърчаване на хора, близки до СДСМ, той няма съществен принос за МО, пише хърватското издание, като допълва:
„Държавен съветник, а също и най-близкият сътрудник на министъра на отбраната Радмила Шекеринска и главен експерт „Човешки ресурси“ е Мирослав Стояновски, бивш капитан на ЮНА по време на агресията срещу Хърватия и окупацията на Вуковар, обвинен в убийството на невинни граждани. След окупацията на Вуковар той е повишен в пост майор в тогавашната ЮНА. Началникът на военното разузнаване Горан Василевски е човек, свързан със сръбската армия, което отново е пряка причина дълго време да не получи сертификат за сигурност“.
Въпросът, зададен от хърватските медии, е дали Македония ще има такава организационна структура, която очевидно е свързана с партньор, който не е член на НАТО, и дали в този случай Република Сърбия може да бъде истинският партньор на всички останали членове на НАТО, особено в Хърватия?
Николоски наскоро предупреди за картината, като отбеляза, че до армията са достигнати указания на НАТО, че има хора на изключително високи постове в кабинета на Шекеринска в Генералния щаб на армията, които са сътрудници на чуждестранни външни служби и поради тази причина следва да бъдат отстранени от служба, за да бъде Македония надежден партньор.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.