НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:01


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Добрич: Окръжният съд не даде ход на дело, образувано по молба за откриване на производство по несъстоятелност на „Евроманган“ ЕАД

Добрич: Окръжният съд не даде ход на дело, образувано по молба за откриване на производство по несъстоятелност на „Евроманган“ ЕАД

22 Февруари 2019 | 13:22 | Агенция "Фокус"
Добрич. Окръжен съд - Добрич не е дал ход на дело, образувано по искова молба за откриване на производство по несъстоятелност на „Евроманган“ ЕАД - село Църква, община Балчик, заради неизплатени трудови възнаграждения на работници, съобщиха от пресцентъра на Окръжен съд - Добрич. Делото е отложено поради нередовно призоваване на длъжника - призовката не му е била връчена в 7-дневен срок преди насроченото за днес заседание. По тази причина Съдът е отложил първото съдебно заседание за 19 март. Производството е образувано по искова молба на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ - София, в която се твърди, че дружеството, в качеството му на работодател, не е изплатило трудовите възнаграждения към най-малко една трета от работниците и служителите му за повече от два месеца. На това основание ищецът иска да бъде установена неплатежоспособността на „Евроманган“ и да се открие производство по несъстоятелност на дружеството.
По делото е назначена съдебно-счетоводна експертиза, която трябва да извърши проверка на счетоводството на ответното дружество и да изследва финансовите му данни за периода от началото на 2016 г. до края на 2018 г., както и за периода юли - септември 2018 година. Експертизата трябва да даде отговор на въпросите какъв е размерът на задълженията на „Евроманган“ към работниците му, в какъв размер е задължението към всеки един от тях и какъв процент са те спрямо общия брой на наетите работници.
Ще се изяснява още има ли проверяваното дружество финансови затруднения, какъв характер имат те - временен, траен или необратим и в състояние ли е бил ответникът да покрива краткосрочните си задължения за посочените периоди.
Ще се търси отговор и на въпроса има ли „Евроманган“ наложени обезпечителни мерки от данъчната администрация.
Съдът е задължил проверяваното дружество да представи заверен препис от годишни финансови отчети за периода 2015 - 2018 г., баланс, опис и оценка на активите и пасивите към датата на подаване на молбата, както и списък на кредиторите с посочване вида, размера и обезпеченията на вземанията им.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добричкият окръжен съд уважи протеста на прокуратурата и увеличи размера на наложената глоба на управителя на „Евроманган“ на 5000 лв.

Добричкият окръжен съд уважи протеста на прокуратурата и увеличи размера на наложената глоба на управителя на „Евроманган“ на 5000 лв.

13 Ноември 2018 | 15:32 | Агенция "Фокус"
Добрич. Уважен е протестът на Районната прокуратура в Добрич срещу решението на Добричкия районен съд. С него управителят и представляващ „Евроманган“ ЕАД британски гражданин Уелинг Е. е бил признат за виновен, че в 30-дневен срок от спиране на плащанията към различни доставчици не е открил производство по несъстоятелност – престъпление по член 227б, ал. 2, във връзка с ал. 1 от НК. Това съобщават от пресцентъра на Апелативна прокуратура – Варна.
С решението на съда британският гражданин е бил освободен от наказателна отговорност по член 78а от НК и му било наложено административно наказание глоба в размер на 1000 лева. С доводи за явна несправедливост на наложеното наказание и искане за завишаване на санкцията спрямо Уелингс Е. Районната прокуратура в Добрич внесла протест в Добричкия окръжен съд.
С решение от 6 ноември тази година втората съдебна инстанция е изменила решението на Добричкия районен съд, като е увеличила размера на глобата на управителя на „Евроманган“ на 5000 лева.
Дружеството, което е концесионер на мангановата мина в село Оброчище, е спряло плащанията към четири частни дружества. Задълженията само към Министерството на енергетиката към 31 декември 2016 г. са възлизали на близо 170 000 лева, а размерът на публичните задължения на „Евроманган“ ЕАД са били 1, 672 млн. лева.
Решението на Добричкия окръжен съд не подлежи на обжалване.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.