НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:12


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Стефан Кирилов, ДНП „Рила“: 9 дейности са включени в проекта за устойчиво управление на Национален парк „Рила“

Д-р Стефан Кирилов, ДНП „Рила“: 9 дейности са включени в проекта за устойчиво управление на Национален парк „Рила“

19 Февруари 2019 | 13:45 | Агенция "Фокус"
Благоевград. 9 дейности са включени в проект „Устойчиво управление на Национален парк „Рила“ II-ра фаза“. Това каза по време на встъпителна пресконференция д-р Стефан Кирилов, ръководител на проекта, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пирин. Кирилов уточни, че в Дейност 1 е включено опазване, поддържане и възстановяване на природно местообитание гори от бяла и черна мура в участък от туристическа пътека – хижа „Скакавица“-хижа „Ловна“. „Дейност 2 е реализиране на комплексни мерки за ранно откриване и предотвратяване на щети от възникнали горски пожари, в територии, заети от букови гори, дъбово-габърови гори, мизийски гори от обикновена ела, рило-родопски и старопланински бялборови гори, гори от бяла и черна мура, планински сенокосни ливади на територията на парка. Дейност 3 е извършване на дейности за подобряване на природозащитното състояние на дивата коза“, допълни д-р Кирилов. По думите му в Дейност 4 е включено възстановяване на ерозирали природни местообитания и създаване на благоприятни условия за развитие на определени животински видове в района на паркови участъци Белица и Якоруда. Експертът добави, че в Дейност 5 се включва подобряване на природозащитното състояние на природно местообитание олиготрофни до мезотрофни стоящи води със специфична растителност чрез намаляване на степента на еутрофикация в тях. „Дейност 6 е подобряване на структурата и функциите на горските природни местообитания в рило-родопските бялборови гори и в мизийските гори от обикновена ела, чрез изпълнение на дейности за борба с вредителите. Дейност 7 е подобряване на природозащитното състояние на дивата коза чрез изграждане на система за регистриране на изстрели. Дейност 8 е управление на проекта. Дейност 9 е изпълнение на мерки за информация и комуникация по проекта“, каза още д-р Стефан Кирилов.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Цветанка Ценова, ДНП „Рила“: Национален парк „Рила“ беше първият парк, който сключи договор за финансиране сред всички останали паркове

Инж. Цветанка Ценова, ДНП „Рила“: Национален парк „Рила“ беше първият парк, който сключи договор за финансиране сред всички останали паркове

19 Февруари 2019 | 13:28 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Национален парк „Рила“ беше първият парк, който сключи договор за финансиране сред всички останали паркове. Това каза по време на встъпителна пресконференция Цветанка Ценова, ръководител на в Дирекция Национален парк „Рила“ по проект „Устойчиво управление на Национален парк „Рила“ II-ра фаза“, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пирин. „Хубаво е със стартирането на проекта популяризирането му да не остане висящо във въздуха, а да можем да участваме всички. Считаме, че това е само първата стъпка за реализирането на проекта“, коментира тя.
Ръководителят на проекта д-р Стефан Кирилов посочи, че този проект е едно естествено продължение на първия програмен период и първият проект, който са изпълнявали и в рамките на който е трябвало да реализират редица приоритетни дейности, свързани с работата на Дирекция „Национален парк Рила“. По думите му сред специфичните цели на проекта е подобряването на природозащитното състояние на различни типове природни местообитания, като: гори от бяла и черна мура; букови гори; дъбово-габърови гори; мизийски гори от обикновена ела, рило-родопски и старопланински бялборови гори; планински сенокосни ливади; олиготрофни и мезотрофни стоящи води със специфична растителност.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Андонов, ДНП „Рила“: Финансирането по проект „Устойчиво управление на Национален парк „Рила“ II-ра фаза“ е в размер на 11 994 781 лв.

Красимир Андонов, ДНП „Рила“: Финансирането по проект „Устойчиво управление на Национален парк „Рила“ II-ра фаза“ е в размер на 11 994 781 лв.

19 Февруари 2019 | 13:18 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Финансирането по проект „Устойчиво управление на Национален парк „Рила“ II-ра фаза“ е в размер на 11 994 781 лв. Това каза по време на встъпителна пресконференция директорът на парка Красимир Андонов, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пирин. Според Андонов проектът е бил одобрен и финансиран със заповед на Министъра на околната среда и водите на 31 август 2018 година, като финансирането е 90% от Европейския фонд за регионално развитие на ЕС в размер на 10 195 564 лв., а 1 799 217 лв. са от национално съфинансиране от държавния бюджет на Република България. „Общата цел на проекта е опазване и възстановяване на местообитания и видове от мрежата „Натура 2000“, конкретно Натура Зона „Рила“, която е такава и по двете директиви – за местообитанията и за птиците. Тя обхваща конкретно и изцяло територията на Национален парк „Рила“. Специфичните цели по проекта са опазване на местообитания и на някои видове животни, едно от които е дивата коза, която е символ на парка, също така поточен рак, широкоух прилеп, голям нощник, както и голяма част от горските местообитания, основно иглолистните гори“, уточни той. Красимир Андонов допълни, че са заложени различни дейности за осъществяване целите на проекта. Той добави, че през следващите 4 години Дирекцията на парка ще се опита да предпази видове от бракониерски лов, така че своевременно да може да се реагира за опазване на горските местообитания от пожари. Красимир Андонов каза още, че вече е сформиран екип за управление на проекта.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: В града ще бъде представен проектът „Устойчиво управление на Национален парк Рила II-ра фаза“

Благоевград: В града ще бъде представен проектът „Устойчиво управление на Национален парк Рила II-ра фаза“

19 Февруари 2019 | 09:10 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Дирекция „Национален парк Рила“ организира първа пресконференция по проект BG16M1OP002-3.007-0002 „Устойчиво управление на Национален парк Рила II-ра фаза“. Това съобщиха от пресцентъра на Дирекцията. Срещата ще се проведе в конферентната зала на хотел „Кристо“ в кв. „Вароша“ от 11.00 часа. Участие в пресконференцията ще вземат директорът на Дирекция „Национален парк Рила“ – Красимир Андонов, ръководителят на проекта д-р Стефан Кирилов, ръководителят на екип ТП инж. Цветанка Ценова. На публичното събитие ще бъдат представени дейностите, целите и очакваните резултати от изпълнението на проекта.
Общата цел на проекта е подобряване състоянието на животински видове и типове природни местообитания, предмет на опазване в защитените зони от мрежата „Натура 2000“ на територията на Национален парк „Рила“ и постигане на съответствие с Директива 92/43/ЕИО, Директива 2009/147/ЕО и Стратегия за биоразнообразието в ЕС 2020 (Цел 1 и 2). Проектът се финансира от Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз и съфинансира от държавния бюджет на Република България чрез Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.”. Общата стойност на проекта е 11 994 781.47 лв., от които 10 195 564.24 лв. европейско финансиране, а 1 799 217.23 лв. – национално съфинансиране от държавния бюджет на Република България.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.