НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:32


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Проф. Пламен Павлов, историк: Северна Македония прави половинчати отстъпки по отношение на историята, но напредък все пак има

Проф. Пламен Павлов, историк: Северна Македония прави половинчати отстъпки по отношение на историята, но напредък все пак има

23 Февруари 2019 | 14:52 | Агенция "Фокус"
София. Северна Македония прави половинчати отстъпки по отношение на историята, но напредък все пак има. Това каза за обзорното публицистично предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ историкът проф. Пламен Павлов по повод постигнатото съгласие България и Македония да почитат съвместно св. Наум, цар Самуил и св. Климент. Според него изчистването на натрупаните в продължение на над 100 години лъжи ще е много трудно. Ръководно начало за такава промяна може да бъде само историческата истина, подкрепена от документите и паметта на българите в Македония, уточни историкът. „Отлагането на въпроса с учебниците в Македония, които тровят съзнанието на нашите събратя отвъд границата, не бива да се допуска. От наша страна няма какво да променяме – най-малко можем да отговорим на абсурдните претенции да се откажем от едно или друго. Тук не става въпрос за пазарлъци, а за историческата истина. Виждаме обаче, че в Македония някои мантри на Титовия македонизъм продължават да са ръководно начало. Македония трябва да узрее за истината. Историците в югозападната ни съседка, ако наистина са историци, трябва да бъдат водещи, а не да чакат указания от правителството“, коментира историкът. Според проф. Пламен Павлов е редно историческото мислене сред политиците да бъде много по-силно застъпено. Не трябва да се правят компромиси по отношение на историческата истина, добави историкът. „Такъв може да се намери единствено по въпросите как да се избягват по-крайни формулировки, но не и кои исторически личности са македонци и кои – българи“, обърна внимание той.
Росица АНГЕЛОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Експертите се договориха България и Македония да почитат заедно цар Самуил, Свети Климент и Свети Наум

„МКД“ (Македония): Експертите се договориха България и Македония да почитат заедно цар Самуил, Свети Климент и Свети Наум

21 Февруари 2019 | 15:58 | Агенция "Фокус"
Скопие. На проведеното в Скопие двудневно заседание на Смесената българо-македонска експертна комисия по исторически и образователни въпросие постигната договорка България и Македония да почитат заедно цар Самуил, Свети Климент и Свети Наум, предава скопското електронно издание „МКД“.
„След дълги дебати, смесената комисия постигна съгласие да даде препоръка на правителствата на двете държави, че съществуват достатъчно основания за общо почитане на Св. Климент, Св. Наум и цар Самуил, като мост за изграждане на взаимни приятелски отношения, в духа на Договора за приятелство и добросъседство“, гласи съобщението на македонския Институт за национална история.
На срещата е обсъдена възможността за съвместно отбелязване на някои исторически фигури, които са от значение за двете страни, а дискусията за учебниците по история е отложена за следващата среща.
Това е четвъртата среща на смесената българо-македонска комисия по исторически и образователни въпроси, създадена в съответствие с Договора за добросъседски отношения между двете страни.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): България и Македония почитат съвместно Св. Наум, Цар Самуил и Св. Климент

„Канал 5“ (Македония): България и Македония почитат съвместно Св. Наум, Цар Самуил и Св. Климент

20 Февруари 2019 | 19:51 | Агенция "Фокус"
Скопие. България и Македония ще почитат съвместно Св. Наум, Цар Самуил и Св. Климент. Това бе съгласувано от Съвместната българо-македонска комисия по историческите и образователни въпроси, натоварена със задачата да „изглади“ различните възгледи за историята на двете страни, отбелязва скопската телевизия „Канал 5“.
След два дни на дискусии, смесената мултидисциплинарна комисия тушира различията на българи и македонци за цар Самуил и постигна съгласие за съвместно почитане на светците Наум и Климент.
Представителят в комисията от българска страна Ангел Димитров отбеляза, че е постигнато на споразумение за средновековната история, но все още има открити въпроси за следващите заседания на комисията. Те ще засегнат споровете за Гоце Делчев, Илинденско-Преображенското въстание, а също и други исторически личности и събития.
Заключенията с коментарите на експертната комисия ще бъдат представени на правителствата на двете страни, допълва телевизията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Българо-македонската историческа комисия: Започва битката за XIX и началото на XX век, уверен е ръководителят на македонската делегация

„Сител“ (Македония): Българо-македонската историческа комисия: Започва битката за XIX и началото на XX век, уверен е ръководителят на македонската делегация

19 Февруари 2019 | 11:30 | Агенция "Фокус"
Скопие. Ще бъде ли препоръчано съвместно честване на Цар Самуил, Гоце Делчев, Илинденско-Преображенското въстание ще бъде обсъдено на четвъртата среща на Смесената българо-македонска експертна комисия по историческите и образователните въпроси, формирана по силата на Договора за добросъседство между България и Македония, която ще се проведе във вторник и сряда в Скопие, информира скопският телевизионен канал „Сител“.
Директорът на македонския Институт за национална история професор Драги Георгиев заяви пред МИА, че се очаква да се продължат темите от предходната среща в София и преди всичко тази за Цар Самуил, както и за забележките за учебниците по история за V и VI клас, които вече са направени и са обменени между страните, с цел да се преодолеят проблематичните тълкувания.
Материалът, който е предмет на работата на Комисията, обхваща периодът на праисторията, античността и средновековието, при което различните тълкувания на практика започват в средните векове, като най-големи различия в учебниците има в материала за братята Кирил и Методий и Самуиловата държава.
Според него, целта на Комисията е всички тези тълкувания на миналото от преди хиляда и повече години да се денационализира, а не да се дава национална конотация от съвременен аспект на тези личности, т.е. днешното национално чувство на македонците да не рефлектира 1000 години назад, защото обективно по онова време не е съществувало такова чувство.
„Не можете да национализирате Свети Климент или Свети Наум, или братята Кирил и Методий. Те са християнски възпитатели, духовни личности, на които не можете да дадете националност, те са действали в определени страни, във Византия и в българската средновековна държава, но това не ги прави нито българи, нито гърци, нито македонци в съвременен смисъл. Целта е да се даде на бъдещите поколения, които ще научат от българските и македонските учебници, идея за космополитизма на тези хора, за някои общи ценности, които са оставили на следващите поколения, а не да ги възприемат като ограничени герои. В този смисъл дискусиите за учебниците ще продължат“, каза Георгиев.
Той вярва, че цар Самуил трябва да бъде празнуван от двата народа заедно, защото, подчертава той, съществува в паметта на българския народ и в паметта на македонския народ, притежава голяма символика в двата исторически разказа и традиции, които могат да бъдат мост на връзка, около който трябва да се съгласим , мост, който свързва днешните народи и култури на съвременните държави на Балканите и особено на Македония и Р България.
Според него обаче най-големите проблеми се очакват при разглеждане на събитията и лицата от XIX и началото на XX век, периода на възникване на културни, духовни и политически движения, които се появяват на територията на Македония. Главните герои на тези движения, наред с други неща, казват, че са българи, но действат на тази територия, особено политическите активисти, които се появяват по-късно и се борят за автономията на Македония. Всъщност това са лица, които проявяват политически сепаратизъм по отношение на България от османската държава, но в мемоарите си казват, че са българи, твърди ръководителят на македонската делегация в Комисията.
„Има сериозни различия в двете историографии и отново считам, че без сериозни дискусии, без сериозна интерпретация на източниците, придържане към академичните принципи и без желанието да се гледа смело в слабостите на собствените си историографии, причинени предимно от политически и идеологически причини , ние няма да можем да постигнем решение“, уверен е Георгиев.
Този период, подчерта той, ще бъде най-трудният и най-дълготрайният, а всяко набързо наложено политическо решение или позиция, ще ни доведе до задънена улица.
„Тези въпроси не могат да бъдат решени политически. Това, което ние, като Комисията, и дори обществеността в Македония чувстваме, е усещането за триумфализъм в България, че сега е моментът да докажем, че македонците до 1944 г. са българи, а след това стават македонци. Ако това е идеята - да се наложи подобен извод, в който една страна ще бъде показана като победител, тогава Комисията няма да има резултати, казва директорът на Института за национална история на Македония.
Той вижда решението в критичен анализ на историческите наративи в двете държави и във взаимното уважение на гражданите и културите на двете държави.
„Според мен решението, договорът, се намира по средата. Не може българската страна да очаква, че ние ще приемем всичко от българския национален исторически наратив. Също така, ние не можем да представим историята на ХІХ и началото на ХХ век като кристално ясна македонска национална история и да отричаме присъствието на българско национално и политическо влияние в интелектуалния и политическия македонски сепаратизъм. Това е периодът, в който, всъщност, започва процесът на постепенно и мъчително разделяне, първо политическо, а след това национално, на македонците, на Македония, на появата на македонизма, и това не може да бъде осъдено от българската страна, както ние не можем да твърдим, че има непрекъснатост на македонска нация от времето на цар Самуил до днес. Това са нещата, които двете страни трябва да приведат в съответствие, да отстъпят, да приемат определени податъци и тълкувания, за да стигнем до решение, което ще функционира и в двете държави, и за двата народа, за да продължим напред, без да бъдем заложници на историята“, казва Георгиев, въпреки че самият той е историк.
Иначе срещите на Смесената македоно-българска експертна комисия се провеждат последователно в България и в Македония и това е среща, която е домакин ще бъде Скопие.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локално“ : Зоран Заев ще посети България в понеделник

„Локално“ : Зоран Заев ще посети България в понеделник

3 Февруари 2019 | 10:47 | Агенция "Фокус"
Скопие. В понеделник премиерът на Република Македония Зоран Заев ще посети Република България, където ще се срещне с българския премиер Бойко Борисов. На срещата, както е съобщено от правителствената пресслужба, ще бъде обсъдено развитието на сътрудничеството в различни сектори, проекти в областта на инфраструктурата и транспорта, както и изпълнението на Споразумението за приятелство, добросъседски отношения и сътрудничество, пише македонското електронно издание "Локално".
Премиерът Заев ще оглави делегацията, в която ще бъде министърът на културата Асаф Адеми, както и националният координатор по културата Роберт Аладжозовски.
Програмата започва с поднасяне на общ венец пред мемориалния бюст на Гоце Делчев в градския парк "Борисова градина" по повод 147-та годишнина от неговото рождение. Венците ще бъдат положени от министъра на културата на Република Македония Асад Адеми и министъра на културата на Република България Боил Банов.
По време на посещението министрите на културата на двете страни, Боил Баново и Асаф Адеми, ще подпишат "Програма за сътрудничество в областта на културата" между Република България и Република Македония.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Цар Самуил е бил син на Господ, значи е общ (с България)

Зоран Заев: Цар Самуил е бил син на Господ, значи е общ (с България)

1 Февруари 2019 | 15:08 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Вчерашни новини“ (македонско комедийно телевизионно предаване) няма да успее да направи толкова скечове, колкото гафове направи македонският премиер в 50 и няколко-минутното интервю на македонския премиер Зоран Заев пред босненската телевизия „Н1“, коментира опозиционното скопско електронно издание „Република“.
По необяснима причина, въпреки че бе домакин, Заев се бламира с отговорите на въпросите на журналиста, който разбира македонския, на „югославския есперанто“. Нейсе, свикнали сме на унижения от този човек и този езиков миш-маш го приписваме на това - радва се да ни унижава.
Говорейки за факта, че до появата му,, Македония е била в конфликт с всичките си съседи, което означава, че проблемът е в нея, Заев обясни на журналиста, че „с българите сме сключили споразумение за добросъседски отношения, приехме да споделяме общата история“.
„Ние имаме своя собствена, България също има своя собствена, но имаме и обща история. И приехме това! Например, на кой е бил цар Самуил? Като четем учебниците – той е син на Господ! Значи не е бил македонец, нито е бил българин, така че е общ. Направихме това и България се превърна в приятел за пример“, заяви Заев и потвърди, че не е чел учебниците преди да нареди да им се направи ревизия, отбелязва медията.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Владимир Зеленски е на първо официално посещение в Германия. 18 юни 2019 г.
Владимир Зеленски е на първо официално посещение в Германия. 18 юни 2019 г.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.