НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:31


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Проф. Пламен Павлов, историк: Северна Македония прави половинчати отстъпки по отношение на историята, но напредък все пак има

Проф. Пламен Павлов, историк: Северна Македония прави половинчати отстъпки по отношение на историята, но напредък все пак има

23 Февруари 2019 | 14:52 | Агенция "Фокус"
София. Северна Македония прави половинчати отстъпки по отношение на историята, но напредък все пак има. Това каза за обзорното публицистично предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ историкът проф. Пламен Павлов по повод постигнатото съгласие България и Македония да почитат съвместно св. Наум, цар Самуил и св. Климент. Според него изчистването на натрупаните в продължение на над 100 години лъжи ще е много трудно. Ръководно начало за такава промяна може да бъде само историческата истина, подкрепена от документите и паметта на българите в Македония, уточни историкът. „Отлагането на въпроса с учебниците в Македония, които тровят съзнанието на нашите събратя отвъд границата, не бива да се допуска. От наша страна няма какво да променяме – най-малко можем да отговорим на абсурдните претенции да се откажем от едно или друго. Тук не става въпрос за пазарлъци, а за историческата истина. Виждаме обаче, че в Македония някои мантри на Титовия македонизъм продължават да са ръководно начало. Македония трябва да узрее за истината. Историците в югозападната ни съседка, ако наистина са историци, трябва да бъдат водещи, а не да чакат указания от правителството“, коментира историкът. Според проф. Пламен Павлов е редно историческото мислене сред политиците да бъде много по-силно застъпено. Не трябва да се правят компромиси по отношение на историческата истина, добави историкът. „Такъв може да се намери единствено по въпросите как да се избягват по-крайни формулировки, но не и кои исторически личности са македонци и кои – българи“, обърна внимание той.
Росица АНГЕЛОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Експертите се договориха България и Македония да почитат заедно цар Самуил, Свети Климент и Свети Наум

„МКД“ (Македония): Експертите се договориха България и Македония да почитат заедно цар Самуил, Свети Климент и Свети Наум

21 Февруари 2019 | 15:58 | Агенция "Фокус"
Скопие. На проведеното в Скопие двудневно заседание на Смесената българо-македонска експертна комисия по исторически и образователни въпросие постигната договорка България и Македония да почитат заедно цар Самуил, Свети Климент и Свети Наум, предава скопското електронно издание „МКД“.
„След дълги дебати, смесената комисия постигна съгласие да даде препоръка на правителствата на двете държави, че съществуват достатъчно основания за общо почитане на Св. Климент, Св. Наум и цар Самуил, като мост за изграждане на взаимни приятелски отношения, в духа на Договора за приятелство и добросъседство“, гласи съобщението на македонския Институт за национална история.
На срещата е обсъдена възможността за съвместно отбелязване на някои исторически фигури, които са от значение за двете страни, а дискусията за учебниците по история е отложена за следващата среща.
Това е четвъртата среща на смесената българо-македонска комисия по исторически и образователни въпроси, създадена в съответствие с Договора за добросъседски отношения между двете страни.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): България и Македония почитат съвместно Св. Наум, Цар Самуил и Св. Климент

„Канал 5“ (Македония): България и Македония почитат съвместно Св. Наум, Цар Самуил и Св. Климент

20 Февруари 2019 | 19:51 | Агенция "Фокус"
Скопие. България и Македония ще почитат съвместно Св. Наум, Цар Самуил и Св. Климент. Това бе съгласувано от Съвместната българо-македонска комисия по историческите и образователни въпроси, натоварена със задачата да „изглади“ различните възгледи за историята на двете страни, отбелязва скопската телевизия „Канал 5“.
След два дни на дискусии, смесената мултидисциплинарна комисия тушира различията на българи и македонци за цар Самуил и постигна съгласие за съвместно почитане на светците Наум и Климент.
Представителят в комисията от българска страна Ангел Димитров отбеляза, че е постигнато на споразумение за средновековната история, но все още има открити въпроси за следващите заседания на комисията. Те ще засегнат споровете за Гоце Делчев, Илинденско-Преображенското въстание, а също и други исторически личности и събития.
Заключенията с коментарите на експертната комисия ще бъдат представени на правителствата на двете страни, допълва телевизията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Българо-македонската историческа комисия: Започва битката за XIX и началото на XX век, уверен е ръководителят на македонската делегация

„Сител“ (Македония): Българо-македонската историческа комисия: Започва битката за XIX и началото на XX век, уверен е ръководителят на македонската делегация

19 Февруари 2019 | 11:30 | Агенция "Фокус"
Скопие. Ще бъде ли препоръчано съвместно честване на Цар Самуил, Гоце Делчев, Илинденско-Преображенското въстание ще бъде обсъдено на четвъртата среща на Смесената българо-македонска експертна комисия по историческите и образователните въпроси, формирана по силата на Договора за добросъседство между България и Македония, която ще се проведе във вторник и сряда в Скопие, информира скопският телевизионен канал „Сител“.
Директорът на македонския Институт за национална история професор Драги Георгиев заяви пред МИА, че се очаква да се продължат темите от предходната среща в София и преди всичко тази за Цар Самуил, както и за забележките за учебниците по история за V и VI клас, които вече са направени и са обменени между страните, с цел да се преодолеят проблематичните тълкувания.
Материалът, който е предмет на работата на Комисията, обхваща периодът на праисторията, античността и средновековието, при което различните тълкувания на практика започват в средните векове, като най-големи различия в учебниците има в материала за братята Кирил и Методий и Самуиловата държава.
Според него, целта на Комисията е всички тези тълкувания на миналото от преди хиляда и повече години да се денационализира, а не да се дава национална конотация от съвременен аспект на тези личности, т.е. днешното национално чувство на македонците да не рефлектира 1000 години назад, защото обективно по онова време не е съществувало такова чувство.
„Не можете да национализирате Свети Климент или Свети Наум, или братята Кирил и Методий. Те са християнски възпитатели, духовни личности, на които не можете да дадете националност, те са действали в определени страни, във Византия и в българската средновековна държава, но това не ги прави нито българи, нито гърци, нито македонци в съвременен смисъл. Целта е да се даде на бъдещите поколения, които ще научат от българските и македонските учебници, идея за космополитизма на тези хора, за някои общи ценности, които са оставили на следващите поколения, а не да ги възприемат като ограничени герои. В този смисъл дискусиите за учебниците ще продължат“, каза Георгиев.
Той вярва, че цар Самуил трябва да бъде празнуван от двата народа заедно, защото, подчертава той, съществува в паметта на българския народ и в паметта на македонския народ, притежава голяма символика в двата исторически разказа и традиции, които могат да бъдат мост на връзка, около който трябва да се съгласим , мост, който свързва днешните народи и култури на съвременните държави на Балканите и особено на Македония и Р България.
Според него обаче най-големите проблеми се очакват при разглеждане на събитията и лицата от XIX и началото на XX век, периода на възникване на културни, духовни и политически движения, които се появяват на територията на Македония. Главните герои на тези движения, наред с други неща, казват, че са българи, но действат на тази територия, особено политическите активисти, които се появяват по-късно и се борят за автономията на Македония. Всъщност това са лица, които проявяват политически сепаратизъм по отношение на България от османската държава, но в мемоарите си казват, че са българи, твърди ръководителят на македонската делегация в Комисията.
„Има сериозни различия в двете историографии и отново считам, че без сериозни дискусии, без сериозна интерпретация на източниците, придържане към академичните принципи и без желанието да се гледа смело в слабостите на собствените си историографии, причинени предимно от политически и идеологически причини , ние няма да можем да постигнем решение“, уверен е Георгиев.
Този период, подчерта той, ще бъде най-трудният и най-дълготрайният, а всяко набързо наложено политическо решение или позиция, ще ни доведе до задънена улица.
„Тези въпроси не могат да бъдат решени политически. Това, което ние, като Комисията, и дори обществеността в Македония чувстваме, е усещането за триумфализъм в България, че сега е моментът да докажем, че македонците до 1944 г. са българи, а след това стават македонци. Ако това е идеята - да се наложи подобен извод, в който една страна ще бъде показана като победител, тогава Комисията няма да има резултати, казва директорът на Института за национална история на Македония.
Той вижда решението в критичен анализ на историческите наративи в двете държави и във взаимното уважение на гражданите и културите на двете държави.
„Според мен решението, договорът, се намира по средата. Не може българската страна да очаква, че ние ще приемем всичко от българския национален исторически наратив. Също така, ние не можем да представим историята на ХІХ и началото на ХХ век като кристално ясна македонска национална история и да отричаме присъствието на българско национално и политическо влияние в интелектуалния и политическия македонски сепаратизъм. Това е периодът, в който, всъщност, започва процесът на постепенно и мъчително разделяне, първо политическо, а след това национално, на македонците, на Македония, на появата на македонизма, и това не може да бъде осъдено от българската страна, както ние не можем да твърдим, че има непрекъснатост на македонска нация от времето на цар Самуил до днес. Това са нещата, които двете страни трябва да приведат в съответствие, да отстъпят, да приемат определени податъци и тълкувания, за да стигнем до решение, което ще функционира и в двете държави, и за двата народа, за да продължим напред, без да бъдем заложници на историята“, казва Георгиев, въпреки че самият той е историк.
Иначе срещите на Смесената македоно-българска експертна комисия се провеждат последователно в България и в Македония и това е среща, която е домакин ще бъде Скопие.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локално“ : Зоран Заев ще посети България в понеделник

„Локално“ : Зоран Заев ще посети България в понеделник

3 Февруари 2019 | 10:47 | Агенция "Фокус"
Скопие. В понеделник премиерът на Република Македония Зоран Заев ще посети Република България, където ще се срещне с българския премиер Бойко Борисов. На срещата, както е съобщено от правителствената пресслужба, ще бъде обсъдено развитието на сътрудничеството в различни сектори, проекти в областта на инфраструктурата и транспорта, както и изпълнението на Споразумението за приятелство, добросъседски отношения и сътрудничество, пише македонското електронно издание "Локално".
Премиерът Заев ще оглави делегацията, в която ще бъде министърът на културата Асаф Адеми, както и националният координатор по културата Роберт Аладжозовски.
Програмата започва с поднасяне на общ венец пред мемориалния бюст на Гоце Делчев в градския парк "Борисова градина" по повод 147-та годишнина от неговото рождение. Венците ще бъдат положени от министъра на културата на Република Македония Асад Адеми и министъра на културата на Република България Боил Банов.
По време на посещението министрите на културата на двете страни, Боил Баново и Асаф Адеми, ще подпишат "Програма за сътрудничество в областта на културата" между Република България и Република Македония.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Цар Самуил е бил син на Господ, значи е общ (с България)

Зоран Заев: Цар Самуил е бил син на Господ, значи е общ (с България)

1 Февруари 2019 | 15:08 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Вчерашни новини“ (македонско комедийно телевизионно предаване) няма да успее да направи толкова скечове, колкото гафове направи македонският премиер в 50 и няколко-минутното интервю на македонския премиер Зоран Заев пред босненската телевизия „Н1“, коментира опозиционното скопско електронно издание „Република“.
По необяснима причина, въпреки че бе домакин, Заев се бламира с отговорите на въпросите на журналиста, който разбира македонския, на „югославския есперанто“. Нейсе, свикнали сме на унижения от този човек и този езиков миш-маш го приписваме на това - радва се да ни унижава.
Говорейки за факта, че до появата му,, Македония е била в конфликт с всичките си съседи, което означава, че проблемът е в нея, Заев обясни на журналиста, че „с българите сме сключили споразумение за добросъседски отношения, приехме да споделяме общата история“.
„Ние имаме своя собствена, България също има своя собствена, но имаме и обща история. И приехме това! Например, на кой е бил цар Самуил? Като четем учебниците – той е син на Господ! Значи не е бил македонец, нито е бил българин, така че е общ. Направихме това и България се превърна в приятел за пример“, заяви Заев и потвърди, че не е чел учебниците преди да нареди да им се направи ревизия, отбелязва медията.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Има напредък по ревизията на учебниците по история между Македония и Гърция

Kathimerini: Има напредък по ревизията на учебниците по история между Македония и Гърция

24 Ноември 2018 | 18:47 | Агенция "Фокус"
Атина/Скопие. Има напредък по ревизията на учебниците по история между Македония и Гърция, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini
Скопие и Атина ускоряват прегледа на учебниците по история. Вестникът , цитирайки висши служители от Гърция и Македония, съобщава, че е постигнат напредък в преговорите за въвеждане на промени в учебниците.
Прегледът е предвиден в Споразумението от Преспа. Координаторът на интердисциплинарния комитет от страна на Македония е посланик Виктор Габер.
Той наскоро подчерта, че за промени в учебниците, правителствата на Македония и Гърция ще решат дали те отговорят на духа на споразумението от Преспа, с което двете страни стават съюзници. Той също така посочи, че античността няма да бъде премахната, но формулировката е проблематична засега.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Денешен“ (Македония): Царството на Самуил се третира като българско, но това е сложен, емоционален и политически въпрос, обяснява водачът на македонския екип за историческите преговори с България

„Денешен“ (Македония): Царството на Самуил се третира като българско, но това е сложен, емоционален и политически въпрос, обяснява водачът на македонския екип за историческите преговори с България

14 Ноември 2018 | 15:07 | Агенция "Фокус"
Скопие. Задачата на Съвместната българо-македонска комисия по исторически и образователни въпроси не е промяна на официалната история, а промяна на написаното в учебниците по историята от двете страни на границата, заяви професор Драги Горгиев, който оглавява македонският екип, пише електронното издание на македонския вестник „Денешен“.
„В някои изявления и публикации ни наричаха дори и предатели, че предаваме македонската история, защото всичко, което е написано досега по отношение на македонската история ще бъде променено под диктата на България. Ние не променяме официалната македонска историография, защото нашата задача не е това. Задачата е да променим написаното в учебниците по история от двете страни на границата“, обясни професорът пред „бТВ“.
Според Горгиев българската страна има забележки, че генерално в македонските учебници се чувства език на неприятелство към България. Запитан дали се съгласява с такива оценки, той посочи, че е съгласен с определени аргументи. Като пример ръководителят на македонският екип посочва, че няколко поколения деца в страната учат, че „българите са били монголо-татарско племе от турска етническа група и че като номадско племе са се занимавали с отглеждане на коне, лов и гражежи“. Това, както казва Горгев, за него е абсолютно неприемливо и ненужно да присъства в един учебник.
Македонските историци, от своя страна, имали повече забележки за написаното в българските учебници, че „генерално, започвайки от средните векове, Македония се третира като неосвободена българска територия“.
„Започвайки от средните векове до Втората световна война се твърди, че тези територии трябва да се освободят и че са български територии. Тук в учебниците са включени и Тракия, и Добруджа. А настояването, че това е неосвободена българска територия предизвиква отрицание сред македонските граждани“, коментира професорът.
Втората забележка от македонска страна се отнася до третирането на езика на Кирил и Методий в някои учебници в България като старобългарски език.
„Има македонски учебници, в които този език е третиран като старомакедонски език. И нашата генерална забележка е, че не е необходимо да се национализират и съответно да се етнизират процесите, които са се случвали през средните векове“, посочва Горгиев.
„Това, че Царството на Самуил се третира като българско царство присъства в нашата историография, но тълкуванията са различни. Въпросът е сложен и дългогодишен. Той е емоционален и дори политически, бих казал. За тези важни въпроси от миналата не трябва да се бърза с взимането на определени решения“, казва професорът, попитан за позициите на македонската страна по отношение на цар Самуил.
Според него, не всичко, което македонците знаят за себе си е истина и е било така. Ако те отново се затворят в национализъм и в някоя етноцентрична и националистическа идеология, като например, че са потомци на Александър Македонски, тогава бъдещето им няма да е светло. За това е нужно време“, посочва Горгев.
Съвместната българско-македонска комисия по исторически и образователни въпроси, която беше формирана съгласно Договора за добросъседство между двете страни досега проведе две срещи, а третата е насрочена за края на месеца.
От двете страни се оценява, че независимо от сериозните забележки по някои въпроси, атмосферата в комисията е конструктивна.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): До Нова година ще се знае кое е спорно в учебниците по история на Македония и България

„Канал 5“ (Македония): До Нова година ще се знае кое е спорно в учебниците по история на Македония и България

10 Ноември 2018 | 16:32 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македония и България нямат никакви различия за праисторическия и античния период, забележките са главно по учебното съдържание за средните векове: тълкуванията за Самуиловата държава и за просветителите Кирил и Методий“, обясни председателят на македонския екип в Съвместната българо-македонска комисия по историческите и образователни въпроси Драган Горгиев, цитиран от скопският телевизионен „Канал 5“.
„Утвърдени са пропуски и в нашите учебници, и в българските, анализът е започнат само за някои учебници“, обясни той.
Българският историк Стефан Дечев пък заяви, че очаква големи промени в историята и на двете държави, но предупреди, че за такъв похват е нужно повече време.
„Мисля, че крайните позиции, от които тръгват българската и македонската историография на първо време ще отворят диалог, който ще бъде тежък. Но, в една по-дългосрочна перспектива, аз мисля, че с отваряне на историографиите една към друга, с включването на повече млади кадри, които имат съвременно образование, в един по-дълъг срок ще бъде постигнат успех“.
Медията отбелязва, че в края на декември ще има яснота кои препоръки ще бъдат приложени за подобряване на учебниците и в България, и в Македония.
Следващата среща на експертите ще е в София в края на този месец.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„21 ТВ“ (Македония): Ревизия на учебниците по история, България е представила над 30 страници със забележки

„21 ТВ“ (Македония): Ревизия на учебниците по история, България е представила над 30 страници със забележки

10 Ноември 2018 | 16:18 | Агенция "Фокус"
Скопие. Над 30 страници със забележки е представила българската комисия за анализ на учебниците, формирана в рамките на Договора за добросъседство между България Македония, предава скопският телевизионен канал „ТВ 21“.
Както е заявила министърът на външните работи Екатерина Захариева, от наша страна са констатирани сериозни забележки по настоящата учебна програма по история в Македония. Забележки има и от македонска страна, но според подписания Договор за добросъседство комисиите нямат мандат да променят учебниците, а само да дават препоръки. Досега Съвместната българо-македонска комисия по историческите и образователни въпроси е заседавала два пъти, а третата среща трябва да се проведе в края на този месец. Подобни комисии са формирани и между Македония и Гърция, отбелязва „ТВ 21“.
„За България е важно да се договорим колкото е възможно по-бързо за отбелязването на общите исторически събития и личности. Разменени са учебниците по история между двете комисии. На втората среща българската комисия е разгледала учебниците за шести и седми клас на Македония и са представени над 30 страници със забележки. Нашата комисия е регистрирала сериозни забележки в учебната програма“, е заявила Захариева.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Вместо да разделят историята, се разделиха историците

„Независен“ (Македония): Вместо да разделят историята, се разделиха историците

9 Октомври 2018 | 18:24 | Агенция "Фокус"
Скопие. В учебниците по история има място за промени и подобряване – е заключението от втората среща на Смесената българо-македонска комисия за решаване на исторически и образователни въпроси, която се проведе в Скопие и продължи два дни, пише скопското електронно издание „Независен“.
Както пише изданието, дългите дискусии са били изпълнени с много противоположни възгледи на двете страни, както е отбелязал македонският академик Драги Джоргев, който е начело на македонският експертен екип. Професорите от македонска страна са забелязали това, че Македония в българските учебници е представена като част от българските земи дори и тогава, когато България не е съществувала като държава.
„Независен“ отбелязва, че българските историци са оспорили представянето в македонските учебници на Самуиловата държава като македонска, като са представени доказателства, че става дума за продължаване на българската държавна традиция.
В материала се отбелязва още, че е работено над периоди от праисторията, античността и средновековието.
"Генералните забележки са, че голяма част от учебниците са посветени на политическата и военната история, че в някои карти в древността и дори в праисторията и в учебниците на двете страни се етницизира пространството, на което днес живеят македонския и българския народ. Когато става дума за Средновековието, тук има голямо пространство за дискусия за средновековното Самуилова царство, което при нас е представено като македонско, а в България е представено като българско. Тук имаше най-много дискусии и се съгласихме всички забележки, които имаме към техните учебници в това отношение и те към нашите учебници да си изпратим между нас, с аргументация, защото ние смятаме, че имаме проблеми с определени позиции и те също ", заяви Джоргев.
„Независен“ отбелязва, че в българските учебници Илинденско-Преображенското въстание се представя като българско. На масата то е било поставено като едно от събитията за съвместно празнуване, но екипите са се съгласили, преди да вземат решение, дали ще се празнува или не, да проведат два съвместни форума с професори. Събитията ще се проведат едва през следващата година. Експерти от двете страни са се договорили да се предложи на правителствата на Македония и България да се продължи практиката на съвместно празнуване на св. Кирил и Методий в Рим на 24 май.
„Ние, заедно с експерти в областите по история, ще видим колко от техните забележки могат да бъдат вкарани, въз основа на аргументацията и на фактите, които са признати от историческата наука. След това, на базата на фактите, когато се видим, ще настояваме нещо да се промени, събитията да се тълкуват по различен начин и това да се отрази в учебниците“, добави македонският академик.

През следващите два месеца забележките ще бъдат обект на анализ от двете страни. В края на ноември в София ще бъдат разгледани предложенията и евентуално хармонизираните забележки ще бъдат претворени като предложения към правителствата на двете страни. Дали ще бъдат приети предложенията на македонските и българските експерти или не, ще зависи от двете правителства, отбелязва в заключение „Независен“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Протоерей Любче Петрески: Според създателите на новата македонско-българска история, българите през ВСВ не са били окупатори, а инвеститори

Протоерей Любче Петрески: Според създателите на новата македонско-българска история, българите през ВСВ не са били окупатори, а инвеститори

9 Октомври 2018 | 17:46 | Агенция "Фокус"
Скопие. Изявяващият се по македонските медии под името протойерей Любче Петрески коментира на своята страница във „Фейсбук“ резултатите от заседанието на смесената българо-македонска комисия за решаване на исторически и образователни въпроси, проведено в края на миналата седмица. Той се нахвърли върху участниците в органа от македонска страна, наричайки ги „създатели на новата, обща македонско-българска история“ и обяви, че те са решили да опишат българските войници в Македония по време на Втората световна война, „не като окупатори, а като инвеститори“, като ги посъветва да ни опишат поне като туристи, които са били на all inclusive в страната за няколко години.
Надолу прилагаме и целият му пост, озаглавен „ИНВЕСТИРОРИ ИЛИ ТУРИСТИ“:
„Според създателите на новата, обща македонско-българска история, българите през Втората световна война не били окупатори в Македония, а инвеститори!
Значи, в бъдеще, ние или нашите деца, трябва да очакваме тези инвеститори да поискат да им бъдат върнати или компенсирани тези инвестиции?!
Господа кроячи на историята, можете да се справите и по-добре. Ако всече сте решили да се майтапите с македонския народ, тогава барем напишете, че българите са били туристи с ultra all inclusive резервация за няколко години“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Българските и македонските историци са подкрепили общо честване на Кирил и Методий

„Телма“ (Македония): Българските и македонските историци са подкрепили общо честване на Кирил и Методий

6 Октомври 2018 | 18:26 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македония и България трябва да отбелязват заедно някои личности и събития от историята, а в учебниците е нужна промяна и подобряване на учебния материал, в който в момента има етноцентризъм и националистическа риторика. Това са ключовите заключения от второто заседание на експертните комисии на двете страни, предава скопският телевизионен канал „Телма“.
Българските и македонските историци се срещнаха в Скопие, където разговаряха в продължение на два дни в Клуба на депутатите. Разгледани са три периода – праистория, античност и средновековие, които са обхванати в учебниците по история за пети, шести и седми клас. В учебниците има конфликтни и неясни тълкувания за събития и личности и много погрешна представа за мюсюлманското население в двете страни, отбелязва македонската медия.
Съпредседателят и координатор на македонската делегация, академик Драган Георгиев, който е директор на македонския Институт за национална история, заяви, че най-голяма част от забележките са били за периода на средните векове заради противоположните наративи, но е имало и големи пропуски в учебното съдържание за праисторията.
Двете комисии ще се срещнат още веднъж към края на ноември, този път в София и след това заседание ще бъдат изготвени окончателните препоръки и насоки за съдържанието на учебниците по история за шести и седми клас, които ще бъдат предадени на правителствата на България и Македония, които трябва да решат дали ще ги приложат, или ще ги отхвърлят.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): „Чия е Самуиловата държава – македонска или българска“ – е била една от темите на смесената българо-македонска комисия

„Сител“ (Македония): „Чия е Самуиловата държава – македонска или българска“ – е била една от темите на смесената българо-македонска комисия

6 Октомври 2018 | 18:16 | Агенция "Фокус"
Скопие. Самуиловата държава е първа за ревизия в учебниците по история в Македония и България. Според информация на скопския телевизионен канал Сител, това са обсъждали членовете на смесената македонско-българска комисия, защото на българите им пречи, че държавата на Самуил е представена като македонска, а на македонските – българизацията на самуиловото царство. Предложено е да се добавят източници и аргументи, за да няма различно тълкуване. По информация на скопската телевизия, македонската страна е поискала Македония да бъде извадена от списъка с българските региони в учебниците по стара история у нас.
Професор Драган Георгиев, член на македонската група, от своя страна, заяви, че има място и нужда от подобряване на съдържанието на учебниците.
„Прецизно използване на възприятието за другия, например как македонският народ е употребен в българските учебници и как българският при нас. Забележки около възвеличавания и националистическо съдържание. Така че има конкретни забележки и от двете страни и има много място за подобряване, за да имаме педагогика за изграждане на мир и избягване на конфликти“, заяви македонският професор.
Праисторията, античността и средновековието са били обсъжданите теми от смесената комисия, а за илиндените ще се говори на някое от следващите заседания. Разгледани са и няколко исторически имена, които трябва да се отбелязват като общи празници.
„Общото отбелязване на Кирил и Методий, както и общо отбелязване на Самуил, но не всяка година, а само, когато има някои по-значителни събития, поясни Георгиев.
През следващите два месеца членовете на комисията трябва да подготвят писмено всички забележки, които имат, за което от македонската страна казват, че ще се консултират с експерти. Към края на ноември отново ще засдават в София, където ще сравнят писмените си аргументи. Македония има седем представители в комисията, от които един е антрополог, а останалите са историци.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.