НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:02


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Стефан Кирилов, ДНП „Рила“: 9 дейности са включени в проекта за устойчиво управление на Национален парк „Рила“

Д-р Стефан Кирилов, ДНП „Рила“: 9 дейности са включени в проекта за устойчиво управление на Национален парк „Рила“

19 Февруари 2019 | 13:45 | Агенция "Фокус"
Благоевград. 9 дейности са включени в проект „Устойчиво управление на Национален парк „Рила“ II-ра фаза“. Това каза по време на встъпителна пресконференция д-р Стефан Кирилов, ръководител на проекта, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пирин. Кирилов уточни, че в Дейност 1 е включено опазване, поддържане и възстановяване на природно местообитание гори от бяла и черна мура в участък от туристическа пътека – хижа „Скакавица“-хижа „Ловна“. „Дейност 2 е реализиране на комплексни мерки за ранно откриване и предотвратяване на щети от възникнали горски пожари, в територии, заети от букови гори, дъбово-габърови гори, мизийски гори от обикновена ела, рило-родопски и старопланински бялборови гори, гори от бяла и черна мура, планински сенокосни ливади на територията на парка. Дейност 3 е извършване на дейности за подобряване на природозащитното състояние на дивата коза“, допълни д-р Кирилов. По думите му в Дейност 4 е включено възстановяване на ерозирали природни местообитания и създаване на благоприятни условия за развитие на определени животински видове в района на паркови участъци Белица и Якоруда. Експертът добави, че в Дейност 5 се включва подобряване на природозащитното състояние на природно местообитание олиготрофни до мезотрофни стоящи води със специфична растителност чрез намаляване на степента на еутрофикация в тях. „Дейност 6 е подобряване на структурата и функциите на горските природни местообитания в рило-родопските бялборови гори и в мизийските гори от обикновена ела, чрез изпълнение на дейности за борба с вредителите. Дейност 7 е подобряване на природозащитното състояние на дивата коза чрез изграждане на система за регистриране на изстрели. Дейност 8 е управление на проекта. Дейност 9 е изпълнение на мерки за информация и комуникация по проекта“, каза още д-р Стефан Кирилов.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Стефан Кирилов, ДНП „Рила“: Общата цел на проекта за устойчиво управление на Национален парк „Рила“ е подобряване състоянието на животински видове и типове природни местообитания

Д-р Стефан Кирилов, ДНП „Рила“: Общата цел на проекта за устойчиво управление на Национален парк „Рила“ е подобряване състоянието на животински видове и типове природни местообитания

19 Февруари 2019 | 13:35 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Общата цел на проект „Устойчиво управление на Национален парк „Рила“ II-ра фаза“ е подобряване състоянието на животински видове и типове природни местообитания. Това каза по време на встъпителна пресконференция д-р Стефан Кирилов, ръководител на проект „Устойчиво управление на Национален парк „Рила“ II-ра фаза“, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пирин. Според Кирилов реализирането на проекта ще допринесе за подобряване на природозащитното състояние на видове и местообитания, като ще бъдат изпълнение дейности, които да надградят постигнатите резултати през програмен период 2007 - 2013 г. Той уточни, че дейностите са съобразно обхвата на Националната приоритетна рамка за действие по Натура 2000 и са насочени изцяло към защитени зони „Рила“. „Дейностите в обхвата на проекта са по мярка 43 „Подобряване на структурата и функциите на горските природни местообитания“ и целят пдобряване природозащитното състояние на горските природни местообитания, които са в неблагоприятно състояние на територията на парка, както и по мярка 98 „Изграждане и поддържане на инфраструктура, необходима за възстановяване на природни местообитания и видове“, които са за възстановяване на наличната паркова инфраструктура, необходима за възстановяването на целевите по проекта местообитания и видове с неблагоприятно природозащитно състояние“, коментира д-р Кирилов. По думите му целите на проекта ще бъдат постигнати чрез прилагане на мерки за ранно откриване и предотвратяване на щети от възникнали горски пожари, ограничаване движението на посетители през увредени участъци от проектните природни местообитания, залагане на феромонови уловки и ловни дървета, реализиране на система за регистриране на изстрели и т.н.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Цветанка Ценова, ДНП „Рила“: Национален парк „Рила“ беше първият парк, който сключи договор за финансиране сред всички останали паркове

Инж. Цветанка Ценова, ДНП „Рила“: Национален парк „Рила“ беше първият парк, който сключи договор за финансиране сред всички останали паркове

19 Февруари 2019 | 13:28 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Национален парк „Рила“ беше първият парк, който сключи договор за финансиране сред всички останали паркове. Това каза по време на встъпителна пресконференция Цветанка Ценова, ръководител на в Дирекция Национален парк „Рила“ по проект „Устойчиво управление на Национален парк „Рила“ II-ра фаза“, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пирин. „Хубаво е със стартирането на проекта популяризирането му да не остане висящо във въздуха, а да можем да участваме всички. Считаме, че това е само първата стъпка за реализирането на проекта“, коментира тя.
Ръководителят на проекта д-р Стефан Кирилов посочи, че този проект е едно естествено продължение на първия програмен период и първият проект, който са изпълнявали и в рамките на който е трябвало да реализират редица приоритетни дейности, свързани с работата на Дирекция „Национален парк Рила“. По думите му сред специфичните цели на проекта е подобряването на природозащитното състояние на различни типове природни местообитания, като: гори от бяла и черна мура; букови гори; дъбово-габърови гори; мизийски гори от обикновена ела, рило-родопски и старопланински бялборови гори; планински сенокосни ливади; олиготрофни и мезотрофни стоящи води със специфична растителност.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: В града ще бъде представен проектът „Устойчиво управление на Национален парк Рила II-ра фаза“

Благоевград: В града ще бъде представен проектът „Устойчиво управление на Национален парк Рила II-ра фаза“

19 Февруари 2019 | 09:10 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Дирекция „Национален парк Рила“ организира първа пресконференция по проект BG16M1OP002-3.007-0002 „Устойчиво управление на Национален парк Рила II-ра фаза“. Това съобщиха от пресцентъра на Дирекцията. Срещата ще се проведе в конферентната зала на хотел „Кристо“ в кв. „Вароша“ от 11.00 часа. Участие в пресконференцията ще вземат директорът на Дирекция „Национален парк Рила“ – Красимир Андонов, ръководителят на проекта д-р Стефан Кирилов, ръководителят на екип ТП инж. Цветанка Ценова. На публичното събитие ще бъдат представени дейностите, целите и очакваните резултати от изпълнението на проекта.
Общата цел на проекта е подобряване състоянието на животински видове и типове природни местообитания, предмет на опазване в защитените зони от мрежата „Натура 2000“ на територията на Национален парк „Рила“ и постигане на съответствие с Директива 92/43/ЕИО, Директива 2009/147/ЕО и Стратегия за биоразнообразието в ЕС 2020 (Цел 1 и 2). Проектът се финансира от Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз и съфинансира от държавния бюджет на Република България чрез Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.”. Общата стойност на проекта е 11 994 781.47 лв., от които 10 195 564.24 лв. европейско финансиране, а 1 799 217.23 лв. – национално съфинансиране от държавния бюджет на Република България.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.