НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:43


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Комисията за финансов надзор и назначена работна група от експерти  възобнови работата си по системата „бонус-малус“

Комисията за финансов надзор и назначена работна група от експерти възобнови работата си по системата „бонус-малус“

28 Май 2019 | 17:37 | Агенция "Фокус"
София. Комисията за финансов надзор (КФН) продължава работата си по създаването на система „бонус-малус“. Системата е за единни изисквания за коригирането на застрахователната премия, в зависимост от поведението на водача на моторното превозно средство, покрито от застрахователен договор за задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите, по чл. 490, ал. 5 от Кодекса за застраховането. Това съобщиха от пресцентъра на КФН.
„Бонус-малус“ е система, която персонализира премията, платена от застраховащия/потребителя, като взима предвид поведението на пътя и историята на претенциите. Основната идея, която стои зад „бонус-малус“, е да се възползват „добронамерените“ шофьори от премийни отстъпки и в същото време да се наказват „високо рисковите“ с повишаване на премиите. Експертите в работната група работят с убеждението, че това ще бъде стимул за отговорно поведение на пътя, което впоследствие ще допринесе за намаляването на броя на пътно-транспортните произшествия (ПТП).
Крайната и най-съществена цел на системата „бонус-малус“ е да коригира в дългосрочен пан поведението на участниците на пътя и да възпита във водачите на автомобили чувство за отговорност. Като резултат ще се подобри пътната безопасност и респективно целта е намаляване на броя на смъртните случаи и телесните наранявания. Фокусът на системата „бонус-малус“ поставя акцент върху пряката връзка между поведението на пътя и риска от причиняване на вреди от собственика/водача на автомобила.
На база на предложенията на международен консултант, вече е сформирана нова работна група, която включва експерти от КФН, Министерство на вътрешните работи и Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Създаденият експертен екип ще разработи няколко варианта за система, като целта е всеки един от тях да е максимално рационален и прагматичен, и да отчита в най-голяма степен нормалната житейска ситуация, свързана с управлението и използването на моторно-превозно средство (МПС). Вариантите ще бъдат представени и предложени за обществено обсъждане на гражданите, водачите и собствениците на моторни транспортни средства, както и на всички заинтересовани страни – правителствени, неправителствени организации и застрахователи.
Работната група по системата „бонус-малус“ ще разработи вариантите в рамките на няколко месеца и ще има готовност да ги представи за обсъждане през есента на 2019 г.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Депутатите избраха Илиана Христова и Мария Филипова за заместник-председатели на КФН

Депутатите избраха Илиана Христова и Мария Филипова за заместник-председатели на КФН

10 Април 2019 | 10:39 | Агенция "Фокус"
София. Депутатите избраха Илиана Христова и Мария Филипова за заместник-председатели на Комисията за финансов надзор (КФН), предаде репортер на Агенция "Фокус" . Кандидатурите им бяха предложени от председателя на КФН Бойко Атанасов.
Филипова бе избрана със 113 гласа "за", 1 "въздържал се" и 1 "против" за заместник-председател на комисията в управление „Надзор на инвестиционната дейност. Илиана Христова бе избрана със 113 гласа, 1 - "против" и без "въздържали се" за заместник-председател на комисията в управление „Застрахователен надзор“. След избора новоизбраните заместник-председатели положиха клетва пред Народното събрание.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Илиана Христова, кандидат за зам.-председател на КФН: Вярвам, че имам необходимия опит и експертиза да вляза в Комисията

Илиана Христова, кандидат за зам.-председател на КФН: Вярвам, че имам необходимия опит и експертиза да вляза в Комисията

10 Април 2019 | 10:33 | Агенция "Фокус"
София. Вярвам, че имам необходимия опит и експертиза да вляза в Комисията. Това от парламентарната трибуна каза Илиана Христова, кандидат за заместник-председател на КФН, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Благодаря ви за вниманието и възможността. За мен ще бъде чест и привилегия да отговоря на доверието, което ми е гласувано в представянето на моята кандидатура. Вярвам, че имам необходимия опит и експертиза да вляза в КФН и уверено да следвам стратегията заедно с екипа от професионалисти, работещи там", допълни Христова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мария Филипова, кандидат за зам.-председател на КФН: Най-важният краен резултат е подобряване на имиджа на България като място за добри инвестиции

Мария Филипова, кандидат за зам.-председател на КФН: Най-важният краен резултат е подобряване на имиджа на България като място за добри инвестиции

10 Април 2019 | 10:08 | Агенция "Фокус"
София. Най-важният краен резултат е подобряване на имиджа на България като място за добри инвестиции. Това каза от парламентарната трибуна Мария Филипова, кандидат за заместник-председател на Комисията по финансов надзор, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Дами и господа, бих искала да заявя своята готовност да работя активно и последователно за постоянното усъвършенстване на регулаторната и надзорна дейност на КФН, отговаряйки на предизвикателствата в инвестиционния сектор“, заяви още Филипова. Тя заяви намерението си КФН да продължи да предприема активни регулатовни действия, да осъществява ефективен надзор върху небанковия финансов сектор с цел осигуряване на стабилни финансови пазари.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на КФН Бойко Атанасов е внесъл кандидатурите си за зам.-председатели

Председателят на КФН Бойко Атанасов е внесъл кандидатурите си за зам.-председатели

28 Март 2019 | 21:18 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Бойко Атанасов е внесъл в Народното събрание предложения за зам.-председатели. Това сочи справка на сайта на парламента. Депутатите избраха Атанасов за председател на комисията на 15 март. До гласуването се стигна след като Карина Караиванова подаде оставка и освободи председателския пост. От 1 март тя се присъедини към екипа на Европейската банка за възстановяване и развитие. Бойко Атанасов беше единственият кандидат за поста, предложение на „Атака“.
На 22 март парламентът одобри и правилата, по които ще избере зам.-председатели на КФН. Ще бъдат одобрени двама кандидати- ръководещ управление „Надзор на инвестиционната дейност“ и ръководещ направление „Застрахователен надзор“. Бойко Атанасов предлага на Народното събрание Илиана Христова да ръководи „Застрахователен надзор“, а Мария Филипова „Надзор на инвестиционната дейност“. През последните 23 години Христова работи в НАП, а Филипова има над 10-годишен опит в сферата на финансите и в държавната администрация.
Предстои двете кандидатки да бъдат изслушани в Комисията по бюджет и финанси. Кандидатурите им ще се гласуват в Народното събрание, за избрани ще се считат, ако получат повече от половината гласове на депутатите в пленарна зала.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Депутатите приеха правила за избор на зам.-председатели на Комисията за финансов надзор

Депутатите приеха правила за избор на зам.-председатели на Комисията за финансов надзор

22 Март 2019 | 09:48 | Агенция "Фокус"
София. Депутатите приеха правила за избор на зам.-председатели на Комисията за финансов надзор (КФН), предаде репортер на Агенция „Фокус“. Правилата предвиждат предлагане на кандидатите за зам.-председател, ръководещ управление „Надзор на инвестиционната дейност“, и на кандидат за заместник-председател, ръководещ управление „Застрахователен надзор, на КФН и представяне на документите им. Не по-късно от 7 дни преди изслушването на кандидатите документите им трябва да бъдат публикувани на страницата на Народното събрание. Изслушването се провежда на открито заседание на Комисията по бюджет и финанси, по време на което всеки от кандидатите трябва да представи своята концепция за дейността и управлението на КФН. Процедурата завършва с гласуване в Народното събрание, като за избран се смята кандидатът, който получи повече от половината на гласовете на народните представители.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бойко Атанасов, КФН: „Бонус-малус“ трябва да премине през широко предварително обсъждане, за да може продуктът, който създадем, да бъде възприет от всички

Бойко Атанасов, КФН: „Бонус-малус“ трябва да премине през широко предварително обсъждане, за да може продуктът, който създадем, да бъде възприет от всички

15 Март 2019 | 09:54 | Агенция "Фокус"
София. „Бонус-малус“ трябва да премине през широко предварително обсъждане, за да може продуктът, който създадем, да бъде възприет от всички. Това каза новоизбраният председател на Комисията за финансов надзор (КФН) Бойко Атанасов пред журналисти в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Преди да представим за обсъждане новия вариант за обсъждане „Бонус-малус“ трябва да премине през едно широко предварително обсъждане с всички браншови организации, така че продуктът, който създадем, да бъде възприет от всички в Република България“, каза Атанасов. На въпрос това кога ще се случи, Атанасов заяви, че в понеделник започва работа по тази задача. „Не искам да влизам в конкретика. Ще има работна група. Самата система, която ще заработи трябва да дава отговори на всички въпроси. Не трябва да остават неясни ситуации или съмнения в нейната обективност“, допълни той. Атанасов изрази надежда екипът на КФН да бъде запълнен в пълния състав и уточни, че към този момент има идеи за нов заместник-председател, но няма крайно решение по темата“. По отношение на случая със застрахователната компания „Олимпик“ и напрежението около него, новоизбраният председател коментира, че подобни неща могат да се предотвратят с превенция и ефективен надзор. „Това, което е постоянно наблюдение, мониторинг върху сектора до нейното стабилизиране. Трябва да има ясни правила, които да се съблюдават от абсолютно всички. Отговорността трябва да се носи. Поемам своята отговорност като председател“, заяви още Атанасов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бойко Атанасов, КФН: Целта ми като председател на Комисията е да се води колективен диалог между бизнеса и институциите

Бойко Атанасов, КФН: Целта ми като председател на Комисията е да се води колективен диалог между бизнеса и институциите

15 Март 2019 | 09:39 | Агенция "Фокус"
София. Целта ми като председател на Комисията е да се води колективен диалог между бизнеса и институциите. Това каза от трибуната на парламента новоизбраният председател на Комисията за финансов надзор (КФН) Бойко Атанасов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Атанасов положи клетва като председател на КФН. Той благодари за гласуваното доверие на парламента. „Нося пълна отговорност по отношение на надзорните лица, които се регулират от Комисията. Вярвайте, ще оценя доверието, което ми давате“, каза още той и посочи, че целта му ще бъде да се води колективен диалог между бизнеса и институциите.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът избра Бойко Атанасов за председател на Комисията за финансов надзор

Парламентът избра Бойко Атанасов за председател на Комисията за финансов надзор

15 Март 2019 | 09:36 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът избра бившия шеф на НАП и бивш зам.-председател на Комисията за финансов надзор (КФН) Бойко Атанасов за председател на Комисията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. До необходимостта от нов председател се стигна, след като Карина Караиванова подаде оставка и от 1 март 2019 г. се присъедини към екипа на Европейската банка за възстановяване и развитие.
Бойко Атанасов беше единственият кандидат за поста, като кандидатурата му бе предложена от ПП „Атака“. Сред мотивите на партията за предложението е, че Атанасов е с 20 години професионален стаж, при който придобива ценен управленски опит, който го отличава като лидер със стратегическо мислене и като експерт с отлични познания в областта на данъчното и финансовото законодателство.
По време на изслушването си в Комисията по бюджет и финанси Атанасов очерта основните цели пред регулаторния орган – създаване на стабилен екип от професионалисти, изграждане на прозрачна и навременна комуникация с обществото и осъществяване на стриктен надзор на капиталовите пазари, застраховането и пенсионните фондове. Според него, за да се постигнат посочените цели Комисията трябва да се развива в следните основни насоки – управление на позиционирането и репутацията на КФН като стабилен, обективен и независим регулаторен орган, намаляване на административната тежест, защита на обществена интерес, създаване на предвидима регулаторна дейност и създаване на силен и мотивиран екип с най-високо ниво на експертиза.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Предложеният от ПП „Атака“ Бойко Атанасов е единственият кандидат за председател на Комисията по финансов надзор

Предложеният от ПП „Атака“ Бойко Атанасов е единственият кандидат за председател на Комисията по финансов надзор

6 Март 2019 | 17:44 | Агенция "Фокус"
София. Партия „Атака“ единствена е внесла предложение за председател на Комисията по финансов надзор. Това сочи справка на сайта на Народното събрание. Предложението на „Атака“ е за председателското място в КФН да бъде избран бившият шеф на Националната агенция за приходите и настоящ зам.-председател на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление „Надзор на инвестиционната дейност“ Бойко Атанасов. Сред мотивите на партията за предложението е, че Атанасов е с 20 години професионален опит, при който придобива ценен управленски опит, който го отличава като лидер със стратегическо мислене и като експерт с отлични познания в областта на данъчното и финансовото законодателство.
Според приетите процедурни правила Бойко Атанасов трябва да бъдат изслушани от Комисията по бюджет и финанси, и след това кандидатурата му да бъде гласувана в пленарна зала. За да бъде избран, той трябва да получи повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители.
До избор на нов председател се стигна, след като предишният такъв - Карина Караиванова, подаде оставка, за да се присъедини към екипа на Европейската банка за възстановяване и развитие в Лондон от 1 март. Караиванова бе номинирана от Министерски съвет за представител на България в Съвета на директорите на ЕБВР.
Цветелина СИМЕОНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Депутатите приеха процедурни правила за избор на председател на КФН

Депутатите приеха процедурни правила за избор на председател на КФН

21 Февруари 2019 | 09:44 | Агенция "Фокус"
София. Депутатите приеха процедурни правила за избор на председател на КФН, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Предложение за кандидат за председател на Комисията за финансов надзор се прави от народни представители или парламентарни групи. То се внася в писмена форма до Комисията по бюджет и финанси чрез председателя на Народното събрание в 7-дневен срок от приемането на тези процедурни правила от Народното събрание.
Кандидатите трябва да бъдат изслушани от Комисията по бюджет и финанси, като кандидатите ще бъдат избрани от пленарна зала. За избран ще се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. Ако няколко кандидати за една длъжност са получили повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители, избран е кандидатът, получил най-много гласове „за“. Ако и при повторното гласуване никой от кандидатите не получи необходимите гласове, Народното събрание приема решение за откриване на нова процедура за избор.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът прекрати предсрочно мандата на Карина Караиванова като председател на КФН

Парламентът прекрати предсрочно мандата на Карина Караиванова като председател на КФН

21 Февруари 2019 | 09:25 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прекрати предсрочно мандата на Карина Караиванова като председател на КФН, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За“ оставката ѝ гласуваха 113 народни представители, „против“ – 3 и 8 „въздържал се“, с което тя бе приета. От 1 март 2019 г. Карина Караиванова се присъединява към екипа на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Караиванова е номинирана от Министерски съвет за представител на България в Съвета на директорите на ЕБВР. Кариерата ѝ започва като експерт в Министерство на финансите, като достига до позицията заместник-министър, която заема в два кабинета. Тя беше избрана за председател на КФН през 2016 г., поемайки поста тя представи концепция с ясно разписани ангажименти, които трябваше да изпълни в шестгодишен мандат.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Провалилата КФН с „Олимпик“ Карина Караиванова е изпратена в банка в Лондон – в този ред на мисли и Ветко Арабаджиев е готов за банкер

Румен Петков, АБВ: Провалилата КФН с „Олимпик“ Карина Караиванова е изпратена в банка в Лондон – в този ред на мисли и Ветко Арабаджиев е готов за банкер

20 Декември 2018 | 12:42 | Агенция "Фокус"
София. Провалилата КФН с „Олимпик“ Карина Караиванова е изпратена в Европейската банка за възстановяване и развитие в Лондон – в този ред на мисли и Ветко Арабаджиев е готов за банкер. Това каза на пресконференция лидерът на АБВ Румен Петков, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Петков припомни за скандала със лучая „Олимпик“. Председателят на АБВ заяви, че правителството е взело едно унизително кадрово решение да изпрати Карина Караиванова в банка в Лондон и подчерта, че тя е провалила КФН и съсипала живота на 200 хил. български граждани. Той поясни, че на тези 200 хил. българи, които се чувстват ограбени им казваме, че човекът, който носи основната отговорност чрез некомпетентност, неспособност, бива повишен и пратен на много високо платена работа. „Всички си мълчат в парламента. Единствените, които реагирахме в понеделник, бяхме ние от АБВ“, подчерта още Петков.
„В този ред на мисли Ветко Арабаджиев е готов и за банкер той. Няма кой да го предложи в правителството, сигурен съм, че човекът ще получи подкрепа. Не може по този начин да се управлява държавата“, допълни Петков.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пробойна в японския танкер, атакуван в Оманския залив. Снимка от обследването. 19 юни 2019 година
Пробойна в японския танкер, атакуван в Оманския залив. Снимка от обследването. 1...

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.