НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:34


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Смолян: РИОСВ разпореди общините да почистят речните корита от отпадъци

Смолян: РИОСВ разпореди общините да почистят речните корита от отпадъци

18 Февруари 2019 | 21:34 | Агенция "Фокус"
Смолян. Регионалната инспекция по околната среда и водите разпореди общините да почистят речните корита и прилежащите им територии от отпадъци. Това съобщиха от РИОСВ- Смолян . В изпълнение на заповед на министъра на околната среда и водите от екоинспекцията бяха дадени предписания на кметовете на всички контролирани общини, в срок до 15 април да извършат проверки на речните корита и прилежащите територии за нерегламентирани замърсявания. Общините са длъжни да вземат мерки за недопускане на замърсявания, а при наличие на такива, трябва да организират тяхното почистване. След изтичане на срока на предписанията, експерти ще извършват проверки на място.
При неизпълнение на дадените предписания ще се предприемат административно-наказателни мерки, предвидени в Закона за опазване на околната среда и Закона за управление на отпадъците.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: 14 тона токсични и лесно запалими варели са установени в промишлената зона на село Яна, работата на терен продължава

София: 14 тона токсични и лесно запалими варели са установени в промишлената зона на село Яна, работата на терен продължава

18 Февруари 2019 | 09:02 | Агенция "Фокус"
София. 14 тона токсични и лесно запалими варели са установени в промишлената зона на село Яна, работата на терен продължава. Това каза за Агенция „Фокус“ директорът на Дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столична община Красимир Димитров.
Той уточни, че сигналът за замърсяването е подаден в петък вечерта в 22.00 ч. от Столичния инспекторат. По думите му сигналът е бил за остра задушевна миризма и евентуално изхвърлени варели в промишлената зона на село Яна.
„По заповед на кмета на столицата г-жа Фандъкова е създаден временен щаб, в който сме привлекли служители на РИОСВ, Изпълнителната агенция по околна среда и води, „Пожарна безопасност и защита на населението“, кметът на района е уведомен. Започнахме заедно с 5-о Районно полицейско управление да извършваме дейности по установяване на въпросното извършено деяние. Започнахме измерване на място“, каза той. По думите му замерването е установило, че мястото, където са били изхвърлени варелите, е опасно и токсично, както и че елементите са лесно запалими. „Така че има опасност за живота и здравето на хората в района, непосредствено до варелите. Направихме заедно с 5-то районно полицейско управление блокада на район от около 1,5 км“, обясни Димитров.
Той уточни, че в събота е замерен въздухът и е отчетено, че няма вредни емисии. „Остана въпросът заедно със Софийска градска прокуратура и с 5-о районно полицейско управление в неделя сутринта с лицензирана за обработка и третиране на опасност фирма към Столична община да предприеме мерки по изкарване спешно на тези варели от мястото, където са изхвърлени до площадка за третиране на отпадъците. Вчера само бяха 14 тона запонираните вещества като варели. Днес продължава работата на фирмата до изчистване на почвата. Има още останали варели“, допълни още Димитров.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.