НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:22


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ТАСС: Японското МВнР не включи връщането на Курилските острови в ежегоден доклад

ТАСС: Японското МВнР не включи връщането на Курилските острови в ежегоден доклад

23 Април 2019 | 06:21 | Агенция "Фокус"
Токио. Министерството на външните работи на Япония в своя годишен доклад "Синята книга за дипломацията" не използва формулировката, за връщане на северните територии, както наричат в Япония Южните Курилски острови, съобщи японската агенция Kyodo, цитирана от TACC.
Отбелязва се, че фразата „ще върнем четирите северни острова на японската страна“, която се появи в подобен доклад за 2018 г., изчезна от доклада за 2019 г. Според агенцията тазгодишната Синя книга за дипломацията подчертава, че Япония възнамерява да "разреши териториалния проблем и да сключи мирен договор" с Русия. Японската агенция смята, че острият език е бил отстранен от доклада за тази година, за да не се усложняват текущите преговори за мирен договор с Русия. Официалното публикуване на доклада следва да се извърши по-късно.
Както по-късно каза японският външен министър Таро Коно, позицията на Токио за собствеността на Южните Курили остава непроменена.
Миналият ноември, на среща в Сингапур, руският президент Владимир Путин и японският премиер Шиндзо Абе се договориха да ускорят преговорите за мирен договор въз основа на Съветско-японската обща декларация от 19 октомври 1956 г. Още през декември Путин и Абе се споразумяха да създадат механизъм за разрешаване на проблема в рамките на срещата на върха на Г-20 в Буенос Айрес. Неговата работа се ръководи от външните министри на Руската федерация и Япония, Сергей Лавров и Таро Коно, а техните заместници Игор Моргулов и Такео Мори преговарят пряко.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Москва и Токио обсъждат посещение на Лавров в Япония

РИА Новости: Москва и Токио обсъждат посещение на Лавров в Япония

17 Февруари 2019 | 04:27 | Агенция "Фокус"
Москва. Москва и Токио се споразумяха за предстоящо посещение на руския външен министър Сергей Лавров в Япония, заяви министърът на външните работи Таро Коно пред японски журналисти.
„Потвърдихме, че следващата среща на външните министри на Русия и Япония ще се проведе в Япония. Беше постигнато споразумение за съгласуване на предстоящото посещение на г-н Лавров в Япония. Постигнато е споразумение за провеждане на тесни консултации между заместник-министрите на външните работи на Русия и Япония Игор Моргулов и Такео Мори“, цитира агенция „Киодо“ думите на японския външен министър.
Таро Коно също подчерта, че проблемът за сключване на мирен договор „не може да бъде разрешен изведнъж“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шиндзо Абе: Япония ще подпише мирен договор с Русия на основата на цялостно решение за Южните Курилски острови

Шиндзо Абе: Япония ще подпише мирен договор с Русия на основата на цялостно решение за Южните Курилски острови

12 Февруари 2019 | 04:59 | Агенция "Фокус"
Токио. Японското правителство възнамерява да сключи мирен договор с Русия въз основа на решаването на въпроса за принадлежността на Южните Курилски острови и начертаването на граничната линия между двете страни. Това съобщи във вторник японският премиер Шиндзо Абе по време на дебат в долната камара на парламента, предава TACC
"Предметът на преговорите са всичките четири северни острова (както Япония нарича южната част на Курилите - ТАСС)," каза той. "Няма промени в тази позиция."
Така премиерът отговори на подозренията, изразени от представителя на опозиционната Kонституционна демократична партия Кацуя Окада, че Токио говори само за прехвърлянето на остров Шикотан и на малки необитаеми острови, съседни на него, които се считат за един остров в Токио. Те, както припомни депутатът от опозицията, представляват едва 7% от площта на "северните територии", в която японското правителство включва и по-големите Южни Курилски острови Кунашир и Итуруп.
По време на дебатите друг представител на Конституционната демократическа партия поиска също Шиндзо Абе да потвърди, че мирен договор с Русия ще бъде подписан само след ясно определяне на границите и няма да го предшества.
"Възнамеряваме да сключим мирен договор въз основа на определението за гранична линия", увери премиерът в отговор.
Абе обаче отказа да изключи, че мирен договор с Русия ще бъде подписан само въз основа на прехвърлянето към Япония на по-малка част от Южните Курили - остров Шикотан и прилежащата верига от малки необитаеми островчета. Той не даде такива гаранции в отговор на въпроси на опозиционния депутат. "Бих искал да се въздържа от коментар по тази тема", повтори няколко пъти премиерът.
Той заяви, че не може да разкрие конкретното съдържание на продължаващите преговори с Русия за мирен договор. "В противен случай няма да мога да разчитам на откровеността на партньорите в преговорите, включително когато те се провеждат на четири очи", каза Абе.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 „Взгляд“: На кого е нужна дискусия за Курилските острови?

„Взгляд“: На кого е нужна дискусия за Курилските острови?

6 Февруари 2019 | 03:59 | Агенция "Фокус"
Москва. Японската преса назовава Курилите идеално място за разполагане на американски ракети, пише вестник „Взгляд“.
Това ще позволи не само ефективно те да се противопоставят на ракетната заплаха от Северна Корея, но и да се отреже излазът на руския Тихоокеански флот към открито море. Кой има интерес от подобни публикации, които явно не са от полза на преговорите по сключване на мирен договор между Москва и Токио?
Ако части от Курилските острови преминат под суверенитета на Япония, „северните територии“, както ги наричат, ще се превърнат в идеално място, където да се разположат американски ракети за защита от Северна Корея, „Взгляд“ цитира японското издание Japan Business Press. Най-подходящ за тази цел е остров Итупур, от където се увеличават шансовете да се удари междуконтинентална балистична ракета още на ранен етап, преди да се е отделила бойната глава.
По-рано премиерът на Япония Шиндзо Абе заяви, че ако част от южните Курили се върне на Япония, то разполагането на американски военни бази на тях ще бъде възможно само и единствено със съгласието на Токио. Правителството в Токио е длъжно да даде това съгласие въпреки клаузите от Договора за сигурност между САЩ и Япония, според който американските военни имат право да ползват земя и да разполагат мощности на територията на Япония. А в хода на преговорите още през ноември 2018-та с президента Путин Абе обеща да не се създават военни бази на САЩ на Южните Курили. Вашингтон също заяви, че засега не планира да разгръща войска на островите в южната част на Курилския архипелаг, ако те станат японско притежание..
Във вторник по темата за мирния договор се изказа и руският външен министър Сергей Лавров по време на лекция в Душанбе. Според него японската страна трябва да предприеме първата стъпка по ускоряване на преговорния процес: „Тази първа стъпка трябва да е напълно и без уговорки признаване на резултатите и последиците от Втората световна война, включително и суверенитета на РФ над тези острови».
По повод на статията в японския делови вестник, руският посланик в Токио Михаил Галузин е отбелязал, че подобни текстове не съдействат „да се създаде позитивна и конструктивна атмосфера около диалога с Япония“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Япония ще търси усърдно приемливо решение за мирния договор с Русия, заяви Шиндзо Абе

ТАСС: Япония ще търси усърдно приемливо решение за мирния договор с Русия, заяви Шиндзо Абе

1 Февруари 2019 | 05:52 | Агенция "Фокус"
Токио. Японската страна ще се стреми към максимален напредък по въпроса за намирането на приемливо за Токио и Москва решение относно мирния договор. Това съобщи японският премиер Шиндзо Абе по време на дебат в парламента, предава агенция TACC.
„Ще насърчаваме усърдно съвместната работа, за да намерим решение, приемливо за двете страни, и възнамеряваме да постигнем напредък по въпроса за мирния договор с Руската федерация, доколкото е възможно“, каза той. Премиерът добави, че народите на Русия и Япония също ще задълбочат доверието и приятелските отношения.
Абе припомни, че срещата на върха на Г-20 ще се проведе в Осака през юни тази година и той очаква да проведе разговори с президента Владимир Путин по време на неговото посещение.
Москва и Токио водят консултации в продължение на десетилетия за изработването на мирен договор след края на Втората световна война. Основната пречка за това е собствеността на южната част на Курилите: след края на войната целият архипелаг е включен в Съветския съюз, но Токио оспорва идентичността на Итуруп, Кунашир, Шикотан и група малки необитаеми острови, които в Япония се наричат Хабомаи.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Шиндзо Абе заяви, че Токио счита Южните Курили за своя изконна територия

ТАСС: Шиндзо Абе заяви, че Токио счита Южните Курили за своя изконна територия

30 Януари 2019 | 07:35 | Агенция "Фокус"
Токио. Япония счита „северните територии“ за свои изконни земи, няма промяна в тази позиция на японското правителство. Това заяви министър-председателят Шиндзо Абе по време на дебат в парламента, съобщава агенция TACC.
„Северните територии – това са наши изконни земи. Няма промяна в позицията“, подчерта Абе. Той добави, че последователната позиция на японското правителство е да определи собствеността на „всичките четири острова“ (Кунашир, Итуруп, Шикотан и група от острови, които в Япония се наричат Хабомай) и на тази основа да се сключи мирен договор.
„Преговорите с руската страна се провеждат въз основа на всички документи и споразумения, постигнати досега. Въпреки това, японско-съветската декларация от 1956 г. е единственият документ, който е ратифициран от парламентите на двете страни и все още е валиден“, заяви ръководителят на японското правителство.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Кремъл назова главната цел на преговорите с Япония

РИА Новости: Кремъл назова главната цел на преговорите с Япония

27 Януари 2019 | 22:32 | Агенция "Фокус"
Москва. Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков обяви главната цел в преговорите с Япония, предава агенция РИА Новости.
"Основната ни задача е не какво да дадем или какво да получим, а да подпишем мирен договор ". Това Песков е обявил в неделната програма "Москва. Кремль. Путин" на телевизионния канал „Русия1". Така ще се сложи край на Втората световна война. Песков е определил Япония като много важен партньор.
Според него едно от най-съществените препятствия в преговорите е подкрепата от японска страна на антируските санкции. В същото време обаче Кремъл отчита и големия скок в развитието на двустранните отношения между Русия и Япония.
Преди това японските медии съобщиха, че по думите на премиера Шиндзо Абе възможно е мирното съглашение с Русия да се подпише, ако Кремъл се съгласи да предаде на Токио островите Хабомаи и Шикотан. Абе е заявил, че Япония претендира за Южните Курили, но той самият възнамерява да предложи на Русия двете страни взаимно да се откажат от компенсации.

След това изказване на Шиндзо Абе в руското външно ведомство са извикали японския посланик Тоехису Кодзуки и са му напомнили, че подобни изявления грубо изкривяват постигнатите между Москва и Токио договорености.

Диалогът между Москва и Токио е помрачен от липсата на мирен договор.
Япония претендира за четирите острова от Южните Курили, като се позовава на двустранния Трактат за търговията и границите от 1855 година. При това Токио настоява връщането им да се превърне в условие за подписване на мирния договор, който двете държави не са сключили след края на Втораната световна война.
През 1956 година СССР и Япония подписват Съвместна декларация, в която Москва се съгласява да разглежда възможността за предаване на два от островите, но след сключване на мирен договор. Така СССР разчита с документа да сложи край на спора, докато Япония вижда в него само част от цялостното разрешаване на проблема. Преговорите, които се водят след това, завършват без успех.
Москва настоява да се отчита фактът, че Южните Курили влизат в състава на СССР след Втората световна война и никой не може да подлага на съмнение руския суверенитет над тях, тъй като той има и съответната международно-правна рамка.
През ноември 2018-та сред срещата Путин-Абе двете страни се обявиха за ускоряване на преговорите по мирния договор и по въпроса с Курилите. Като основа те пиреха Декларацията от 1956 година, което беше оценено като сериозна отстъпка от страна на Токио.
Превод и редакция: Ивелина Ватова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Японската позиция за Южните Курилски острови остава непроменена

РИА Новости: Японската позиция за Южните Курилски острови остава непроменена

27 Януари 2019 | 11:14 | Агенция "Фокус"
Токио. Японското правителство не е променило позицията си по отношение на принадлежността на Южните Курилски острови, считайки ги за японска територия, заяви заместник-генералният секретар на управляващата Либералдемократическа партия на Япония Коичи Хагиуда за телевизионния канал NHK, цитиран от РИА Новости.
В същото време той е отбелязал, че има "редица трудности" в преговорите между Япония и Русия по въпроса за мирен договор и следователно този проблем трябва да бъде решен постепенно.
Отношенията между Русия и Япония в продължение на много години се засенчват от липсата на мирен договор. Япония претендира за островите Кунашир, Шикотан, Итуруп и Хабомай, като се позовава на двустранния трактат за търговията и границите от 1855 г. През 1956 г. СССР и Япония подписаха Съвместна декларация, в която Москва се съгласи да разгледа възможността за прехвърляне на островите Хабомай и Шикотан към Япония след сключването на мирен договор, а съдбата на Кунашир и Итуруп не се обсъжда от руската страна въобще, припомня агенцията.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Известия: Съдбата на Курилите ще продължи да се обсъжда през февруари

Известия: Съдбата на Курилите ще продължи да се обсъжда през февруари

23 Януари 2019 | 01:16 | Агенция "Фокус"
Москва. Както се очакваше, преговорите между руския президент Владимир Путин и японския премиер Шиндзо Абе, чиято цел е да се реши дългогодишният въпрос за мирния договор между Москва и Токио, не доведоха до революционни резултати. Може би единственият конкретен резултат от срещата на двамата лидери в Кремъл беше инициативата да продължи дискусията по темата на ниво външните министри през февруари в рамките на Мюнхенската конференция за сигурност. Това означава, че взимането на решение, което да удовлетворява всички, ще бъде дълго, пише руския вестник Известия.
Разговорите в Кремъл станаха 25-та среща на лидерите на двете страни след първото посещение на японския премиер в Москва през 2013 година. В знак на взаимна нагласа, Шиндзо Абе и Владимир Путин преминаха на обръщение един към друг по име през 2016 г., а във вторник руският лидер се обърна към своя колега като към дългогодишен приятел – на ти.
„Искам да ви благодаря, че приехте предложението и по пътя към международното събитие в Швейцария, се отбихте при нас, в Москва“, каза президентът, откривайки срещата.
В отговор японският премиер призна, че е щастлив да се върне в Русия и подчерта, че планира да обсъди въпроса за сключването на мирен договор.
След това и двамата лидери се скриха зад затворените врати. Срещата им продължи повече от три часа.
„Обсъдихме и перспективите за сключване на мирен договор. Днес, г-н премиерът и аз посветихме много време на този въпрос“, каза Владимир Путин. „Предстои дълга и усърдна работа за формиране на условия за постигане на взаимно приемливи решения. И, разбира се, решението, което преговарящите ще предложат, трябва да бъде приемливо за народите на Русия и Япония, подкрепено от обществеността на двете страни“.
„По време на разговорите страните традиционно обръщаха внимание на перспективите за разширяване на търговско-инвестиционните връзки“, продължи президентът. И той веднага призна: въпреки че обемът на взаимната търговия през януари-ноември се е увеличил с 18%, достигайки почти 20 млрд. долара, качествено сближаване в икономическите отношения между Москва и Токио все още не е настъпило
Подобни мисли бяха изразени пред Известия от източник в руските дипломатически кръгове: Японската инвестиция в общия размер на преките инвестиции в Русия едва надвишава 2%. Въпреки, че големите компании си сътрудничат с руски енергийни гиганти като Novatek и Transneft, като цяло, японският бизнес все още не е готов да прави бизнес с Москва, било поради незаинтересованост или страх от вторичните санкции на Вашингтон.
Шиндзо Абе, който взе думата, се опита да бъде по-оптимистичен. Започвайки с изражение на радост в студа и белия сняг, той започна да изброява успехите в двустранните отношения.
Темата на мирния договор, която всъщност го отведе в руската столица, Шиндзо Абе остави „за закуска“: според него външните министри на двете страни трябва скоро да я обсъдят по-подробно. Срещата на Таро Коно и Сергей Лавров ще се проведе през февруари в рамките на Мюнхенската конференция за сигурност.
Говорителят на руския лидер Дмитрий Песков, коментирайки изхода от преговорите, отбеляза, че Москва не е регистрирала промени в позицията на Токио по мирния договор.
„Според мен и двете страни преминаха Рубикон по работата за сключване на мирния договор. Ако се появи договор, нивото на доверие между двете страни ще се промени драстично във всички области на отношенията. Ако това не се случи, продължителен спад чака отношенията между двете страни. Считам, че преговарящите имат мъдростта да преодолеят непосредствените пречки, за да ускорят процеса на преговори“, заяви за Известия японският политолог Кадзухико Того.
Токио не за първа година изразява желанието да се ускори процесът на преминаване към мирен договор. Москва обаче не е склонна да форсира преговорите: решение на проблем, който съществува вече повече от 70 години, не може да бъде незабавно. Както отбеляза говорителят на президента Дмитрий Песков преди началото на срещата в Кремъл, „преговорите са само в начален етап“.
Настоящият кръг от преговори бе насрочен след решението на лидерите на двете страни да се върнат към основите на декларацията от 1956 г., според която на Япония се предават островите Хабомаи и Шикотан след подписването на мирния договор. Държавните ръководители на Русия и Япония обявиха това след срещата в Сингапур през ноември.
И в действителност, министър-председателят Абе пое риска, като се съгласи да обсъди само два острова: в родината му, която в продължение на много десетилетия беше свикнала да претендира за всичките четири острова на Южните Курили, мнозина все още вярват, че Кунашир и Итуруп също трябва да бъдат обект на дискусия.
Разпространяваният информационен шум от Токио много нервира руската страна. Москва призова да не се избързва напред и да не се дезинформира обществеността на двете страни по темата за преговорите. В същото време тя припомни: за начало трябва да признаем резултатите от Втората световна война и да се изясни въпроса за потенциалното американско военно присъствие на островите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Русия е заинтересована от мирен договор с Япония въз основа декларацията от 1956 г.

ТАСС: Русия е заинтересована от мирен договор с Япония въз основа декларацията от 1956 г.

22 Януари 2019 | 22:07 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия потвърди заинтересоваността си от подписването на мирен договор с Япония въз основа на декларацията от 1956 година, заяви президентът на Русия Владимир Путин след срещата с японския премиер Шиндзо Абе, предава агенция TACC.
Руският лидер уточни, че перспективите за сключване на мирен договор също са били засегнати. Путин отбеляза, че той и Абе отново „потвърдиха интереса ни към подписването на този документ“.
Президентът припомни, че на среща в Сингапур през ноември 2018 г. той и японският министър-председател се съгласиха да установят преговорния процес въз основа на декларацията между СССР и Япония от 1956 г. „Тя предвижда сключването на мирен договор“, добави държавният глава.
Путин подчерта, че страните по време на настоящата среща са „отделили много време“ относно въпроса за мирния договор. Президентът съобщи, че координатори за тази работа са ръководителите на външнополитическите ведомства на двете страни. Според него на 14 януари в Москва вече е преминал първият кръг от преговори. За резултатите от тази среща бяха направени доклади за руските и японските лидери.
„Подчертавам, че предстои упорита работа за създаване на условия за постигане на взаимно приемливи решения“, заяви президентът на Руската федерация. „Задачата е да се осигури дългосрочно и всеобхватно развитие на руско-японските отношения“. Той подчерта, че предложеното от преговарящите решение „трябва да бъде приемливо за народите на Русия и Япония, подкрепено от обществеността в двете страни“. Междувременно страните се съгласиха да продължат усилията си относно организирането на съвместни икономически дейности на Южните Курилски острови в пет одобрени области. Става дума за аквакултури, оранжерийно земеделие, вятърна енергия, туризъм и обработката на отпадъци.
В заключение Путин благодари на колегата си и на всички участници в преговорите за „полезния и смислен обмен на мнения“. „Дискусията беше много откровена и съществена“, каза Путин. „Струва ми се, че, разбира се, това посещение ще бъде от полза за развитието на двустранните отношения и ще ни доближи до решаването на ключовите въпроси на нашето сътрудничество“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Владимир Путин оцени срещата с Шинзо Абе като открита и съдържателна

РИА Новости: Владимир Путин оцени срещата с Шинзо Абе като открита и съдържателна

22 Януари 2019 | 18:27 | Агенция "Фокус"
Москва. Дискусията с премиера на Япония Шинзо Абе е била открита и съдържателна и ще спомогне за разширяването на сътрудничеството между Москва и Токио, заяви президентът на Русия Владимир Путин, предава РИА Новости.
„Накрая искам да благодаря на господин министър-председателя на Япония, всички наши японски приятели и колеги за полезния и съдържателен обмен на мнения днес. Дискусията беше много откровена и съдържателна. Струва ми се, че, без съмнение, тази визита ще способства развитието на двустранните отношения и ще ни приближи към разрешаването на ключовите въпроси от нашето взаимодействие“, заяви Путин след края на срещата с Абе.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Владимир Путин и Шинзо Абе започнаха преговорите в Кремъл

ТАСС: Владимир Путин и Шинзо Абе започнаха преговорите в Кремъл

22 Януари 2019 | 14:36 | Агенция "Фокус"
Москва. Срещата между президента на Русия Владимир Путин и премиера на Япония Шинзо Абе, в чийто център е темата за мирния договор, започна в Москва, съобщава ТАСС.
Разговорът се води в Кремъл в тесен състав. По-късно преговорите ще продължат в разширен формат под формата на работен обяд. Както се очаква, след края на срещите лидерите ще направят заявления за пресата.
Както по-рано съобщиха от Кремъл, на преговорите се планира да бъдат обсъдени перспективите за развитие на двустранното сътрудничество в политическата, търговско-икономическата и хуманитарната области, както и да бъдат обменени мнения по най-актуалните проблеми от международния и регионалния дневен ред. При това главната тема на срещата е обсъждането на перспективите за сключване на мирен договор между Русия и Япония.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Абе възнамерява да посети Русия и през пролетта на 2019 година

РИА Новости: Абе възнамерява да посети Русия и през пролетта на 2019 година

21 Януари 2019 | 08:01 | Агенция "Фокус"
Токио. Премиерът на Япония Шиндзо Абе има намерение да посети Русия отново през предстоящата пролет, предава РИА Новости, като цитира японския вестник „Майнити“. Визитата ще бъде посветена изцяло на решаване на проблема с мирния договор и териториалния въпрос между Русия и Япония.

Във вторник предстои първото посещение в Москва, преди Абе да вземе участие в Световния икономически форум в Давос. Той ще се срещне с Владимир Путин и по време на разговорите двамата ще обсъдят възможността за допълнителна визита на японския премиер през пролетта.
По-рано агенция Киодо предаде, че Абе не изключва вероятността да се сключи мирен договор с Русия, ако се постигне договореност за предаване на островите Шикотан и Хабомай от Курилския архипелаг на страната му. Като се основава на правителствени източници телеграфната агенция предава, че на практика това означава Япония да се откаже от четири острови, включително Кунашир и Итупур.

Проблемите с мирния договор
Отношенията между Русия и Япония от дълги години са помрачени заради липсата на мирен договор. Япония претендира за четирите курилски острова Кунашир, Шикотан, Итупур и Хабомаи, като се основава на двустранното Споразумение за търговията и границите от 1855 година. През 1956 година СССР и Япония подписват Съвместна Декларация, според която Москва се съгласява да разглежда възможността след подписване на мирен договор да предаде на Япония Хабомаи и Шикотан. В документа не се споменава каква ще е съдбата на другите два острова.
Според СССР тази Съвместна декларация слага точка на спора, но според Япония тя решава само частично проблема и страната не се отказва от совите претенции за всички острови. Следва преговори, които не водят до никъде. Мирен договор, с който да се обяви край на Втората световна война за двете държави така и не е сключен.
В Москва преди дни се състоя първият кръг от преговори между ръководителите на двете външнополитически ведомства – Сергей Лавров и Таро Коно по този договор. След него Лавров изтъкна, че двете страни са потвърдили готовността си да продължат да работят въз основа на Декларацията от 1956 година. На практика, според руския дипломат № 1, това означава, че „ не може да се направи самата първа стъпка към решаване на Курилския проблем – пълно признаване от Япония на резултатите от Втората световна война, включително и суверенитета от страна на Русия над всички острови от южната Курилска верига".

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тhe Japan Times: Предстоят трудни разговори между Шиндзо Абе и Владимир Путин в Москва

Тhe Japan Times: Предстоят трудни разговори между Шиндзо Абе и Владимир Путин в Москва

20 Януари 2019 | 19:36 | Агенция "Фокус"
Токио. Лидерите на Япония и Русия ще проведат преговорите на срещата на върха в Москва във вторник, като двете страни се намират в недипломатична война на думи за оспорваните Курилски острови, пише японското англоезично издание The Japan Times.
Напрежението между Москва и Токио за островите край северното крайбрежие на Хокайдо, известни като Южните Курилски острови в Русия и Северните територии в Япония, се разрасна през последните седмици, като Русия обвини Япония, че е повишила напрежението преди срещата на върха и не успява да приеме загубата от Втората световна война.
Задавайки тон за преговорите, външнополитическият съветник на руския президент Владимир Путин, Юрий Ушаков, призна, че срещата няма да бъде лесна.
Тогавашният Съветски съюз превзе четири острова през последните дни на Втората световна война. Спорът за суверенитета им попречи на двете страни да подпишат мирен договор - ситуация, която двете страни имат намерение да разрешат.
По време на новогодишното си обръщение премиерът Шиндзо Абе предизвика оскърбление в Москва, когато говори за необходимостта да се помогне на руските жители на оспорваните острови да „приемат и разберат, че суверенитетът на техните домове ще се промени.“
Русия извика японския посланик и му заяви, че изявленията на Абе са „опит за изкуствено нажежаване на атмосферата“ по въпроса за евентуален мирен договор.
Преговорите, които продължиха няколко часа между външните министри на двете страни в понеделник, не успяха да подобрят положението, тъй като Таро Коно и Сергей Лавров дори не се появиха заедно за обща пресконференция.
На своята новогодишна пресконференция Лавров заяви, че двете страни все още са далеч от това да бъдат партньори в международните отношения.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Правителството на Япония официално обяви визитата на Шиндзо Абе в Русия

ТАСС: Правителството на Япония официално обяви визитата на Шиндзо Абе в Русия

18 Януари 2019 | 07:53 | Агенция "Фокус"
Москва/Токио. Правителството на Япония официално обяви за визитата на Шиндзо Абе в Русия на 21 и 22 януари, съобщава ТАСС.
Информацията е съобщена от главния секретар на кабинета Йошихиде Суга в петък на редовната пресконференция.
По-рано пресслужбата на Кремъл информира, че преговорите между Владимир Путин и Шиндзо Абе ще са в Москва на 22 януари и на тях се очаква да се обсъди въпросът за сключване на мирен договор между РФ и Япония. Японският премиер ще бъде в Москва на работна визита по покана на руския държавен глава.
Да се задействат преговорите между двете държави по тази тема президентът Путин и премиерът Абе са решили през ноември 2018 година в Сингапур. Тогава страните са се договорили да приемат като снова на разговорите, които ще водят, Съвместната декларация от 19 октомври 1956 година. С нея се прекратява войната между двете държави, възстановяват се дипломатическите и консулските им отношения.
В член 9 от Декларацията тогавашното съветско правителство се съгласява да предаде на Япония остров Шикотан и група по-малки необитаеми острови от Малките Курили при условие, че фактическото предаване ще се извърши след сключване на мирен договор. Декларацията е одобрена от висшите законодателни органи на двете държави на 8 декември 1956-та.
През 1960 година Япония и САЩ сключват договор за сигурност. Като отговор на този акт СССР отменя задължението си да предаде островите. На 27 януари 1960 година тогавашното съветско правителство приема паметна записка, според която тези острови ще бъдат предадени на Япония само при условие, че от нея ще бъдат изведени всички чужди войски, които в момента се намират на територията й.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Лавров след срещата с японския си колега: Суверенитетът на Русия над Курилските острови не се обсъжда

Сергей Лавров след срещата с японския си колега: Суверенитетът на Русия над Курилските острови не се обсъжда

14 Януари 2019 | 14:50 | Агенция "Фокус"
Москва. Въпросът за суверенитета на Русия над Курилските острови не се обсъжда. Това подчерта министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров след преговорите с японския си колега Таро Коно, предава TACC.
„Привлякохме вниманието на нашите колеги от Япония върху това, че въпросът за суверенитета на Русия над Курилските острови не се обсъжда. Това е територия на Руската федерация“, категоричен бе първият дипломат на Москва.
Лавров посочи, че страните все още имат значителни различия по въпроса за мирния договор.
„Няма да крия, все още имаме значителни различия. Първоначално позициите бяха диаметрално противоположни, многократно говорихме за това, но политическата воля на нашите лидери за пълно нормализиране на отношенията между Русия и Япония ни подтиква да засилим този диалог", заяви ръководителят на руското външно министерство.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: От руското МВнР обръщат внимание за предстоящ закрит брифинг в Япония след преговорите с Лавров

ТАСС: От руското МВнР обръщат внимание за предстоящ закрит брифинг в Япония след преговорите с Лавров

13 Януари 2019 | 22:14 | Агенция "Фокус"
Петропавловск-Камчатский/Москва. От руското Министерство на външните работи обръщат специално внимание около организацията на закрит брифинг след преговорите между първите дипломати на Русия и Япония, Сергей Лавров и Таро Коно, които трябва да се състоят в понеделник. За това в неделя вечерта заяви официалният представител на външнополитическото ведомство в Москва Мария Захарова по телевизия "Россия-1", информира ТАСС.
„Тази сутрин (неделя – бел. ред.) японските дипломати разпространиха покана за представителите на различни медии за закрит брифинг в понеделник вечерта“, е казала тя в телевизионната програма „Воскресный вечер“. Захарова е изтъкнала, че при всички случаи в сряда на пресконференция Лавров ще засегне въпроси, свързани с отношенията между двете страни по подготовката на мирния договор между Русия и Япония. "Самият подход обаче е свързан със създаване отначало на дестабилизираща информационна обстановка, да се поканят хора, да се пуснат някои фалшиви информации, после да се закрие пресконференцията и в същия ден да се проведе задкулисен брифинг – това е силно“, коментира представителят на МВнР на РФ.
По-рано бе съобщено, че японската страна планира да се откаже от съвместната пресконференция по преговорите Лавров-Коно.
Срещата между двамата ще се състои до обед на 14 януари. Планирано е на нея да се обсъждат проблеми около сключване на мирния договор между РФ и Япония. Както и друг път са подчертавали от Външното ведомство на Русия, ключово условие за решаването на този въпрос е безусловното признаване от страна на Токио на резултатите от Втората световна война, включително и суверенитета на РФ над южните Курилски острови.
От Токио преди настояваха, че е нужно да „се постигне разбиране“ за това какво мислят жителите на тези острови за „преминаване на териториалната принадлежност на островите към Япония“. Това беше повод на 9 януари посланикът на Япония в Москва Тоьохиса Кодзуки да бъде поканен в министерството, където са му заявили, че подобни изказвания са грубо отклонение от същността на постигнатите договорености между лидерите на двете държави.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Абе заяви, че ще се стреми към напредък при обсъждането на проблема с Южните Курили с Путин

ТАСС: Абе заяви, че ще се стреми към напредък при обсъждането на проблема с Южните Курили с Путин

10 Януари 2019 | 23:16 | Агенция "Фокус"
Токио. Министър-председателят на Япония Шиндзо Абе ще се стреми към максимален напредък при обсъждането на проблемите с Южните Курили с руския президент Владимир Путин. Това заяви ръководителят на японското правителство в Лондон на съвместна пресконференция с британския премиер Тереза Мей, съобщава агенция TACC.
„Аз ще посетя Русия този месец, за да преговарям, но преговорите винаги вървят заедно с партньорите и затова не мога да предвидя резултата от тях. Но аз се надявам да опитам да постигна възможно най-голям напредък в преговорите с президента Путин“. - каза Абе.
Шиндзо Абе заяви, че проблемът с Южните Курили не е бил разрешен от много десетилетия. „В продължение на 70 години не е имало никакъв напредък по отношение на проблема с нашите „северни територии“. Преди две години, когато имахме среща в Нагато, Япония и Русия се договориха за нов подход към това как двете страни да изготвят бъдещите профили на четирите северни острова. И на японско-руската среща на върха в Сингапур миналия ноември президентът Путин и аз се съгласихме, че въз основа на съвместната декларация от 1956 г. ще ускорим процеса на подписване на мирен договор“, обясни японският премиер.
Очаква се Абе да посети Русия през втората половина на януари, а на 14 януари в Москва ще пристигне японският външен министър Таро Коно.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Възможно е посещението на Шиндзо Абе в Русия да бъде отложено или отменено

РИА Новости: Възможно е посещението на Шиндзо Абе в Русия да бъде отложено или отменено

10 Януари 2019 | 07:40 | Агенция "Фокус"
Токио. Посещението на японския премиер Шинзо Абе в Русия, насрочено за 21 януари, може да бъде отложено или отменено, съобщи един от най-известните японски експерти по отношенията с Русия, политолога Ицуро Накамура, цитиран от РИА Новости
В най-лошия случай може да бъде отменено посещението на японския премиер Шинзо Абе в Русия, което бе насрочено за 21 януари. Или поне отложено. Например, до май, когато Абе може да участва в икономическия форум в Санкт Петербург. Речта му пред телевизионния канал Asahi в началото на януари, както и статия от вестник Yomiuri, може да се възприемат като обида в Русия ”, смята експертът.
„Външният министър на Русия Сергей Лавров многократно е заявявал, че преговорите за мирен договор трябва да се провеждат въз основа на безусловното признаване от страна на Япония на изхода от Втората световна война. И в този случай, думите, че Япония няма да изгони руснаците от островите или ще изплати обезщетение на своите граждани, които преди това са живели на тези острови, може да се възприеме в Русия като непризнаване на изхода от Втората световна война, тъй като въпросът за компенсациите предполага незаконната окупация на островите от Русия“, припомня експертът

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“: Японските власти имитират желание да си върнат Курилските острови

„Взгляд“: Японските власти имитират желание да си върнат Курилските острови

10 Януари 2019 | 00:49 | Агенция "Фокус"
Москва/Токио. Японските власти имитират желание да си върнат Курилските острови, пише руският вестни “Взгляд“.
Шиндзо Абе създава впечатление на човек, който иска да влезе в историята на Япония като премиер, който върна "окупираните северни територии" на страната. Мирният договор в този случай е вторичен: Русия и Япония успешно развиват отношенията си и без този документ.
Въпреки това, Русия многократно е заявявала, че в случай на подписване на този договор е готова да прехвърли на Япония два от четирите географски обекта, заявени от Токио (в съответствие с московската декларация от 1956 г., това е групата на островите Хабомай и остров Шикотан). Въпреки това, японците не са били готови за такъв компромис, изисквайки всичко наведнъж. Москва възприема зле езика на ултиматумите, така че преговорите отново и отново стигаха до задънена улица и се връщаха към изходната точка.
Миналата година Владимир Путин предложи на Шиндзо Абе да промени парадигмата и да подпише мирен договор, без да обуславя териториалните си въпроси, но японският премиер не беше готов за това. Трудно е да бъде обвинен - за всеки японски държавен управител това би било политическо самоубийство.
В същото време по-нататъшното поведение на Абе се описва най-добре с фразата „имитация на бурната дейност”: той редовно прави изявления, които не приближават хипотетичното прехвърляне на островите, а напротив, правят подобна перспектива още по-фантастична.
Тук трябва да се отбележи, че Русия, както в предсъветската, така и в съветската, и в постсъветската епоха, не е максимално „упорита“ в териториалния проблем, както и огромното мнозинство от други страни по света.
В мирно време съдбата на определени територии се определя от взаимноизгодни преговори. Ключова дума е "взаимоизгодни".
Ако на някого прехвърлянето на територии изглежда нерентабилно, дипломатите замлъкват,.
Последният териториален спор, уреден мирно, е демаркацията на руско-китайската граница през 2005 г., по време на която Пекин придоби контрол от 337 квадратни километра от островите в Амур. Ползите за Русия са очевидни: окончателното премахване на въпроса за териториалните претенции и получаването на възможности за ускорено развитие на граничните райони.
Отново и отново се появяват странни твърдения, че Токио няма да изисква материална компенсация за "използването" на островите (!) и че настоящите жители на островите няма да бъдат депортирани оттам …
В същото време основният въпрос на Русия е дали няма да възникне американската военна база на прехвърлените острови, която да контролира корабоплаването в региона, няма пряк отговор. Американците казват, че не планират да строят нищо на Курилските острови, но те не гарантират нищо за бъдещето.
От своя страна японците се опитват да убедят Вашингтон, че техният мирен договор с Русия ще помогне да се "сдържа Китай", но този аргумент също изглежда далеч от реалността. Ако САЩ наистина искаха да „ограничат Китай” с помощта на Русия, те щяха да се държат по различен начин с Москва и нямаше да прибегнат до посредничеството на Япония.
Гражданите на Русия, въпреки всички икономически проблеми, са най-вече убедени патриоти. Да бъдат убедени да изоставят островите, дори 99% от населението никога да не е било на тях и никога да не бъде, ще бъдат проблематично, ако изобщо е възможно.
Възможно е Япония да разбира това. Затова всички изявления на японското ръководство по въпроса за Курилите са насочени изключително към избирателите. Като „направихме всичко, което можехме, никой друг не може да го направи“.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: МВнР на Русия привика посланика на Япония заради заявления на Токио за Курилските острови

РИА Новости: МВнР на Русия привика посланика на Япония заради заявления на Токио за Курилските острови

9 Януари 2019 | 20:09 | Агенция "Фокус"
Москва. Руското Министерство на външните работи привика посланика на Япония в Москва Тойохиса Кодзуки и „му обърна внимание“ върху последните изказвания на официално Токио за мирния договор с Русия, предава РИА Новости.
По-рано японският премиер Шиндзо Абе в интервю пред телевизионния канал „Асахи“ заяви, че Токио претендира за южните Курили, но няма намерение да изселва руснаците, които живеят там. Освен това бе съобщено, че японското правителство планира да предложи на Русия отказ от взаимните претенции за компенсации, свързани с четирите острова от Курилската верига, за които претендира Токио и ги нарича свои „северни територии“.
По данни от руското дипломатическо ведомство, по време на срещата заместник-министърът Игор Моргулов е заявил на посланика, че подобни изказвания грубо изкривяват договорките между лидерите на Япония и Русия за ускоряване на преговорния процес на основата на Съвместната декларация от 1956 година и дезориентират обществеността в двете страни относно съдържанието на преговорите.
„На началника на японската дипломатическа мисия е казано, че такива заявления се оценяват като опит за изкуствено нагнетяване на атмосферата около проблемите на мирния договор и налагат на другата страна собствен сценарий за тяхното разрешаване“, подчертават от руското МВнР.
Моргулов отбелязва, че позицията на Русия остава непроменена. По неговите думи, проблемите около мирния договор могат да бъдат решени само в условия на качествено нова атмосфера в руско-японските отношения. Решението трябва да бъде подкрепено и от двете страни.
Освен това, то трябва да се основава на безусловното признание на всички резултати от Втората световна война от Токио, включително суверенитетът на Русия над Курилските острови.

Проблемът около мирния договор

РИА Новости припомня, че отношенията между Русия и Япония са помрачени от дълги години от липсата на мирен договор. Токио претендира за островите Кунашир, Шикотан, Итуруп и Хабомай, позовавайки се на двустранния Трактат за търговията и границите от 1855 година.
През 1956 година СССР и Япония подписват Съвместна декларация, в която Москва се съгласява да разгледа възможността за предаване на Япония на Хабомай и Шикотан след сключването на мирен договор, а съдбата на Кунашир и Итуруп изобщо не се засяга. СССР е разчитал, че Съвместната декларация ще постави точка на спора, но Япония е считала, че документът представлява само частично решение на проблема и не се е отказал от претенциите за всички острови.
Позицията на Москва е, че островите са влезли в състава на СССР след края на ВСВ и суверенитетът на Русия над тях не подлежи на съмнение.

Срещата в Сингапур

На 14 ноември м.г. в Сингапур се състоя среща на високо равнище между Владимир Путин и премиера на Япония Шиндзо Абе.
След края на срещата министър-председателят заяви, че страните са се договорили да ускорят преговорния процес по мирния договор на основата на Съвместната съветско-японска декларация от 1956 година.
Това е сериозна отстъпка от страна на Япония, тъй като по-рано официалната й позиция е било искане за връщане на четирите острови и чак след това подписване на мирен договор.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Япония разчита на подкрепата на САЩ за сключване на мирен договор с Русия

РИА Новости: Япония разчита на подкрепата на САЩ за сключване на мирен договор с Русия

9 Януари 2019 | 07:24 | Агенция "Фокус"
Токио. Япония разчита на подкрепата на САЩ за сключване на мирен договор с Русия, каза Кацуюки Кавай, специален помощник по външната политика на премиера Шиндзо Абе, цитиран от японската агенция Kyodo, предава РИА Новости.
Той отбеляза, че това ще компенсира нарастващото влияние на Пекин в региона.
Кавай също коментира посещението на Абе в Китай миналия октомври. Според него това е било „стратегическо” посещение, защото е допринесло за облекчаване на напрежението между страните. Въпреки това, както подчерта Каваи, Япония няма да се присъедини към китайския проект „Един пояс - един път“.
Отношенията между Москва и Токио в продължение на много години се засенчват от липсата на мирен договор. Япония претендира за островите Кунашир, Шикотан, Итуруп и Хабомай, като се позовава на двустранния трактат за търговията и границите от 1855 г. През 1956 г. СССР и Япония подписват Съвместна декларация, в която Москва се съгласява да разгледа възможността за прехвърляне към Япония на островите Хабомай и Шикотан след сключването на мирен договор, а съдбата на Кунашир и Итуруп не е засегната.
Последващите преговори не довеждат до резултат, мирният договор за края на Втората световна война така и не е подписан. Смята се, че Съединените щати са се противопоставили сериозно, като са се опасявали, че ако Япония се съгласи да прехвърли само два от четирите острова към нея, това ще се отрази на връщането на Окинава в японски суверенитет (Споразумението за връщане на Окинава към Япония влезе в сила през 1972 г. – бел. ред.). Позицията на Москва е, че островите са станали част от СССР след Втората световна война и суверенитетът на Русия над тях е без всякакво съмнение.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Правда: Възможен ли е референдум на Курилските острови „в замяна“ на Крим

Правда: Възможен ли е референдум на Курилските острови „в замяна“ на Крим

8 Януари 2019 | 02:12 | Агенция "Фокус"
Москва. „В навечерието на посещението на японския премиер в Москва дискусията за Курилите отново ескалира. Изразяват се възгледи, че Кремъл дори е готов да доведе въпроса до референдум на Курилите, който на теория трябва да се превърне в мост към повторен референдум за Крим, който накрая ще легитимира обединението му с Русия“- пишат в социалните медии.
Твърди се, че „референдумът за Курилите трябва, според идеята на авторите й, да завърши със смазваща победа на Русия и това ще сложи край на курилския валс с японците“.
От някои намеци е известно, че такъв референдум може да се проведе сред жителите на самите острови, и каквито и да са резултатите, властите ще отидат към изпълнението на това решение.
Съжалявам, но това, независимо какво би казал всеки политолог, е невъзможно, докато Конституцията все още е в сила. Ето основните противоречия, произтичащи от нейните разпоредби:
Член 31. Носител на суверенитета и единствен източник на властта в Руската федерация е нейния многонационален народ.
Чл. 41. Суверенитетът на Руската федерация се простира върху цялата й територия.
Тоест, ако провеждат референдум, то само на територията на цялата Руска федерация. И именно Вятка, Якутия, Татарстан, Башкортостан и Калининград ще решат съдбата на всяка част от руската земя на всяко място ... - навсякъде.
Тези разпоредби могат да бъдат променени, при условие че предложението за преразглеждане ще бъде подкрепено от три пети от Федералното събрание, след което то трябва да бъде внесено за разглеждане в Конституционното събрание.
Но и тук има проблем: за да може Конституционното събрание да приеме нови норми на държавната структура, Русия ще трябва да се откаже от принципите на федерализма и да премине към конфедеративна структура.
А конфедерацията означава вече съюз на суверенни държави и, както разбираме, тази конструкция е още по-крехка за оцеляване от тази, която беше положена в основата на Съветския съюз с националното му разделение на границите.
Затова всяка информация за възможността за провеждане на референдум за Курилските острови е провокативна срещу цялата държавна структура на страната ни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Япония смята, че отношенията с Южна Корея са се усложнили по вина на Сеул

ТАСС: Япония смята, че отношенията с Южна Корея са се усложнили по вина на Сеул

7 Януари 2019 | 07:14 | Агенция "Фокус"
Токио. Япония смята, че отношенията с Южна Корея напоследък станаха изключително сложни поради редица негативни стъпки, предприети от Сеул, включително тези, които изострят проблема с принудителния труд по време на японската окупация на Корея. Това съобщи в понеделник говорителят на правителството Йошихиде Суга на пресконференция в Токио, предава ТАСС.
„За съжаление, наскоро южнокорейската страна извърши редица негативни действия. В резултат на това двустранните отношения сега са в изключително трудна ситуация и въз основа на нашата последователна позиция ще поискаме от Южна Корея да отговори на това“, каза той.
По-рано японският премиер Шиндзо Абе каза, че е наредил на правителството да разработи серия от мерки за противодействие, дължащи се на факта, че южнокорейският съд разпореди на една от водещите японски металургични корпорации да плати обезщетение на работници от Южна Корея, мобилизирани за производство по време на японското колониално управление.
Японското правителство отхвърля исканията на Южна Корея за обезщетение за принудителен труд, тъй като то произтича от факта, че този въпрос най-накрая беше решен, когато отношенията между Токио и Сеул бяха нормализирани през 1965 г.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Газета.ru: От Курилите до Брюксел: какво да очакваме от 2019 г.

Газета.ru: От Курилите до Брюксел: какво да очакваме от 2019 г.

3 Януари 2019 | 02:15 | Агенция "Фокус"
Москва. През новата 2019 г. в световната политика предстоят редица важни събития. Някой ще продължи да решава стари проблеми, докато други политици могат да се изправят пред напълно нови предизвикателства. Чакаме силни триумфални речи, горчиви признания за поражение и разгорещени дебати на световни лидери.
Може би първото значимо събитие тази година ще бъде посещението на Шинздо Абе в Русия през януари, което руският президент Владимир Путин обяви в началото на декември миналата година по време на срещата на високо равнище на Г-20 в Аржентина.
Тази среща ще бъде юбилейна за Путин и Абе - лидерите на двете страни ще проведат среща за 25-ти път.
Въпреки това е малко вероятно тя да сложи край на Курилския спор. В краят на 2018 г. Абе призна, че в преговорите с Русия по териториалния въпрос и мирния договор има „голямо количество проблеми“.
Независимо от това, японският премиер се надява на „съществена дискусия“ за мирния договор с руския си колега, което не оставя никакво съмнение: за руско-японските отношения 2019 година ще премине в търсенето на решение в болезнен спор.
29 март е съдбоносна дата за Обединеното кралство. Именно в този ден ще се проведе Брекзит - оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС. С началото на официалната процедура за Брекзит, страните ще влязат в преходен период в отношенията, който ще продължи до края на 2020 г., когато окончателно приключи „разводът“.
Факт е, че британският парламент все още не е ратифицирал плана, одобрен от Европейския съюз за Брекзит. Ако в резултат на това парламентът гласува против споразумението, Лондон ще има 21 дни, за да предостави нов план за излизане за ЕС. През това време може да се вземе решение за Брекзит без сделка, провеждане на нов референдум или дори за предсрочни парламентарни избори.
Великобритания също има право на едностранно анулиране на сделката, което е предвидено в член 50 от Договора от Лисабон. Възможността Обединеното кралство да напусне ЕС без споразумение с властите в Брюксел от дълго време е било разглеждано от експерти, политици и членове на парламента и всички са съгласни, че този сценарий няма да се хареса на Лондон.
В първите месеци на 2019 г. процесът на напускане на Великобритания от ЕС определено ще бъде в центъра на вниманието на целия свят.
На 31 март 2019 г. Украйна едновременно ще проведе президентски и парламентарни избори - първите след кризата, която започна през 2014 г. в страната.
До 3 февруари 2019 г. кандидатите за държавен глава ще могат да представят необходимите документи за регистрация. След регистрацията те ще могат да започнат предизборна кампания, която ще продължи до 29 март.
Значението на предстоящите избори в Украйна е трудно да се преценява: това ще зависи от техните резултати, дали Киев ще продължи сегашния курс към увеличаване на конфронтацията с Русия, или ще започне дългоочаквано затопляне в отношенията между двете страни.
На 19 декември Доналд Тръмп обяви, че американските военни скоро ще напуснат Сирия. Американският президент обясни, че коалицията, водена от Съединените щати, победи бойците от „Ислямска държава“ и това е единствената причина американските сили да са в страната.
Тогава агенция Reuters написа, че ще са необходими 60 до 100 дни, за да се изтегли изцяло контингента. Още през тази година The New York Times, позовавайки се на източници в Белия дом, съобщи, че американските войски ще напуснат Сирия в рамките на четири месеца.
В същото време съществува възможност изявлението на Тръмп за оттеглянето да не бъде изпълнено. Тази ситуация се повтори няколко пъти в Афганистан - американски политици говориха за изтеглянето на войски от тази страна, но в крайна сметка останаха.
В Европа основното политическо събитие на годината определено ще бъдат изборите за Европейски парламент, насрочени за края на май.
Представители на управляващите елити в повечето европейски страни се опасяват, че младите популистки партии от националистическия спектър могат да се конкурират с тях при този вот.
За европейските парламентарни избори активно се готвят десни националисти като „Алтернатива за Германия“, „Шведски демократи“, френската „Национален фронт“, италианската „Северна лига“ и унгарската националистическа партия „Йобик“.
Всички тези партии, които имат много различия помежду си, се обединяват в две неща: отхвърлянето на масовата миграция към техните страни и неприязън към Европейския съюз.
Дългогодишното господство на Европейската народна партия и Партията на европейските социалисти, които държат ЕС заедно с коалиционните споразумения, може да е минало.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.