НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:23


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

AFP: „Тръмп трябва да разделя търговските и миграционните въпроси“

AFP: „Тръмп трябва да разделя търговските и миграционните въпроси“

4 Април 2019 | 22:45 | Агенция "Фокус"
Мексико. Мексиканският министър на икономиката призова президента на САЩ Доналд Тръмп да не смесва въпроса за незаконната имиграция в търговските отношения между двете страни, след като Тръмп заплаши да наложи тарифи на мексиканските автомобили, съобщава AFP.
„За мексиканското правителство е много важно въпросите за миграцията и търговията да бъдат разделени“, каза на пресконференция министърът на икономиката Грасиела Маркез Колин.
Нейните коментари дойдоха, след като Тръмп заплаши да наложи мита върху автомобили, внесени от Мексико, ако южната съседка на Съединените щати не направи повече, за да спре потока от мигранти без документи.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп заплаши да затвори отново границата с Мексико

AFP: Доналд Тръмп заплаши да затвори отново границата с Мексико

28 Март 2019 | 23:18 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът Доналд Тръмп в четвъртък отново заплаши, че ще затвори американско-мексиканската граница, твърдейки, че южният съсед на САЩ позволява на незаконните имигранти да я пресичат безпрепятствено, предава AFP.
„Може да затворя южната граница!“ - написа президентът в социалната мрежа „Туитър“
"Мексико не прави нищо, за да помогне да се спре потока от нелегални имигранти в страната ни. Те всички говорят и не предприемат никакви действия", пише той.
„По същия начин, Хондурас, Гватемала и Ел Салвадор вземат парите ни от години и не правят нищо“ – продължaва президентът.
Новата заплаха за затваряне на една от най-натоварените граници в света, разделяща две държави с огромни икономически и културни връзки, показва, че Тръмп подчертава стремежа си да направи имиграцията ключов фактор за кампанията за преизбиране през 2020 година, коментира AFP.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тhe Hill: Конгресът не събра мнозинство да отмени ветото на президента върху отмяната на извънредното положение

Тhe Hill: Конгресът не събра мнозинство да отмени ветото на президента върху отмяната на извънредното положение

26 Март 2019 | 20:47 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Конгресът не успя във вторник да отмени първото вето през мандата на президента Доналд Тръмп, въпреки че демократите , които имат мнозинство настояваха за отмяна на общонационалното извънредно положение за ситуацията на южната граница, пише електронното издание на американския вестник The Hill.
Камарата гласува с 248 срещу 181 гласа за да отмени ветото, но достигна границата от 290 гласа, или две трети от мнозинството, необходимо за преодоляване на ветото. Тръмп наложи вето по-рано този месец, за да отхвърли опита на Конгреса да блокира стремежа му да пренасочи средства от Пентагона за изграждане на стена по протежение на границата между САЩ и Мексико.
По-голямата част от републиканците в долната камара подкрепиха Тръмп във вторник, като само 14 конгресмени от Републиканската партия избраха да нарушат партийните линии и повторно да подкрепят отмяната на извънредното положение.
„Мъжете и жените, които рискуват живота си всеки ден, за да осигурят нашите граници, заслужават всички инструменти, от които се нуждаят, за да си свършат работата, включително и гранична стена“, каза Том Грейвс (републикански конгресмен от Джорджия)по време на дебата. "Чрез извънредното положение на президента Тръмп и неговото вето на Резолюция IV на Конгреса той действа решително, за да се справи с тази криза с правомощията, предоставени му от Конгреса."
Представителите на Републиканската партия, които гласуваха за отхвърляне на ветото на Тръмп поставиха под въпрос дали този ход нарушава Конституцията. Други твърдят, че прехвърлянето на милиарди долари от Министерството на отбраната може да има отрицателно въздействие върху военната готовност.
"Всички сме съгласни с необходимостта от сигурност на границите, така че искам да съм наясно с това, но трябва да разграничим необходимостта от сигурност на границите с това как ще стигнем до там и има конституционни опасения за това, каза пред CNN преди гласуването във вторник Браян Фицпатрик от Пенсилвания.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Пентагонът одобри 1 млрд. долара за граничната стена на Тръмп

AFP: Пентагонът одобри 1 млрд. долара за граничната стена на Тръмп

26 Март 2019 | 04:46 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Ръководителят на Пентагона Патрик Шанахан заяви, че е разрешил 1 млрд. долара за изграждане на част от стената, искана от президента Доналд Тръмп по протежение на американо-мексиканската граница, съобщава AFP.
Министерството на вътрешната сигурност поиска от Пентагона да построи 92 мили (18 км) ограда, да изгради и подобри пътищата и да инсталира осветление.
Шанахан „разреши на командира на инженерния корпус на армията на САЩ да започне планирането и одобри до 1 млрд. долара в подкрепа на министерството на вътрешната сигурност, митниците и граничния патрул“, се казва в изявление на Пентагона.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Пентагонът намира 12 млрд. долара за граничната стена на Тръмп

Washington Examiner: Пентагонът намира 12 млрд. долара за граничната стена на Тръмп

19 Март 2019 | 18:37 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Министерството на отбраната е определило 12,8 млрд. долара за възможно финансиране, което би могло да се използва, за да се изпълни призива на президента Тръмп за гранична стена, съобщава американското издание Washington Examiner.
Сенатор Джак Рийд разпространи 20-странична електронна таблица в Twitter.
Миналият месец Доналд Тръмп обяви извънредно положение на границата и заяви, че иска да използва 3,6 млрд. долара за проекти за гранични стени. В списъка на Пентагона се казва, че са открити възможни източници на финансиране, които „надвишават необходимата сума“.
Но не е ясно от кои проекти ще изтегли министерството на отбраната. Някои щати, на които са били отпуснати значително количество пари, които не са изразходвани, могат да получат удар.
Калифорния, например, притежава повече от 700 милиона долара за неизползвани военни конструкции. Хавай има повече от 400 милиона долара, които могат да бъдат използвани.
Повече от 200 милиона долара подобно финансиране, отпуснато за Хавай, Мейн, Ню Йорк, Северна Каролина, Гуам, Германия и Гуантанамо също са в списъка.
Рийд предупреди в съобщението си, че „военните бази във вашия щат могат да бъдат засегнати негативно“ от извънредното положение на Тръмп.
Конгресът прие резолюция, с която не одобрява стремежа на Тръмп за спешно финансиране, но Тръмп й наложи вето и не се очаква законодателите да имат достатъчно гласове, за да го отхвърлят. Противниците на хода на Тръмп все още се надяват, че съдебно отхвърляне може да попречи на Тръмп да харчи парите.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп наложи първото си вето за гарантиране на финансирането на стената с Мексико

AFP: Доналд Тръмп наложи първото си вето за гарантиране на финансирането на стената с Мексико

15 Март 2019 | 22:16 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп издаде първото вето след встъпването си в длъжност на поста в Белия дом, предава AFP.
Американският президент отмени решение на Конгреса с цел да осигури средства за изграждане на стената по границата с Мексико.
"Имам задължението да наложа вето на това решение", обяви Тръмп от Овалния кабинет.
Агенцията припомня, че ден по-рано Тръмп претърпя поражение, след като сенаторите, включително републиканците, гласуваха за прекратяване на извънредната ситуация на мексиканската граница, въведена по-рано от президента на САЩ.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Independent: Тръмп пострада, след като Сенатът гласува за прекратяване на обявеното извънредно положение на американско-мексиканската граница

Independent: Тръмп пострада, след като Сенатът гласува за прекратяване на обявеното извънредно положение на американско-мексиканската граница

15 Март 2019 | 03:07 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Доналд Тръмп претърпя неудобно поражение на Капитолийския хълм - втората му за два дни - след като републиканци се присъединиха към демократите в Сената, за да отменят декларацията му за национално извънредно положение, съобщава британският в. Independent.
В гласуване 59 гласа срещу 41, в което 12 републиканци се противопоставиха на президента, Сенатът прие мярка за отмяна на националното извънредно положение, обявено от Тръмп миналия месец, ход, който се разглежда като начин за заобикаляне на Конгреса, който отхвърли искането му за повече от 8 млрд. долара за финансиране на гранична стена.
Камарата на представителите вече прие законопроекта и сега той отива в Белия дом, където Тръмп е обещал за първи път да използва правото на вето. Всъщност, Тръмп веднага реагира на новините с едно-единствено съобщение, което казва: „ВЕТО!“.
Дали има достатъчен брой, за да се отхвърли очаквания ход на Тръмп - две трети от гласовете на двете камари на Конгреса са необходими, за да се отмени президентското вето - не е ясно.
Когато Доналд Тръмп обяви извънредното положение през февруари, той заяви, че приема мярката въз основа на националната сигурност.
„Говорим за нашествие в страната ни на наркотици, на трафиканти на хора, на всички видове престъпници и банди“, каза той.
„Не е необходимо да правя това, но бих предпочел да го направя много по-бързо“.
Републиканският лидер в Сената, Мич Макконъл, твърди, че президентът „действа в рамките на съществуващия закон“ и, че ако сенаторите не харесват правомощията, предоставени на президента по Закона за националните спешни случаи, „тогава те трябва да го променят“.
Гласуването отбеляза второто конгресно порицание за президента в толкова дни.
По-рано тази седмица сенаторите одобриха резолюция, която се стреми да сложи край на подкрепата на САЩ за коалицията, ръководена от Саудитска Арабия, във войната в Йемен. Белият дом заяви, че ще наложи вето на тази мярка.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: „ВЕТО!“, заяви Тръмп след отмяната на извънредното положение

AFP: „ВЕТО!“, заяви Тръмп след отмяната на извънредното положение

14 Март 2019 | 21:56 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът Доналд Тръмп изрази ясно, че ще използва правото си на вето, както беше обещано, за да отмени гласуването в Конгреса за прекратяване на извънредното положение по границата, след неудобно поражение в Сената на САЩ, предава AFP.
„ВЕТО!“ дойде отговорът на президента в една дума, написано в Twitter, след като дузина републиканци се присъединиха към всички демократи в гласуването за отмяна на обявеното от Тръмп извънредно положение, което трябваше да осигури алтернативно финансиране за стена по американско-мексиканската граница.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Сенатът на САЩ смъмри Тръмп, гласува за прекратяване на извънредното положение

AFP: Сенатът на САЩ смъмри Тръмп, гласува за прекратяване на извънредното положение

14 Март 2019 | 21:29 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският Сенат изненадващо силно порица президента Доналд Тръмп, след като няколко републиканци се присъединиха към опозиционните демократи в гласуването за прекратяване на обявеното от него извънредно положение на южната граница, предава AFP.
Десетина републиканци подкрепиха прекратяването на извънредното положение на Тръмп, което той се надяваше да му осигури параван за алтернативно финансиране от правителството за защитната му стена по американско-мексиканската граница.
Опонентите предупредиха, че ходът на Тръмп е бил пресилен настояват да се гласува за ограничаване на неговата власт, за да се запази конституционно мандатното разделение на властите във Вашингтон.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Компания предложи да построи 234 мили гранична стена за 1,4 млрд. долара

Washington Examiner: Компания предложи да построи 234 мили гранична стена за 1,4 млрд. долара

5 Март 2019 | 22:30 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Washington Examiner: Компания предложи да построи 234 мили гранична стена за 1,4 млрд. долара
Американска компания предлага да построи 234 мили от граничната стена на президента Тръмп само за 1,4 млрд. долара, като малка част от 8-те млрд. долара, които администрацията на Тръмп се надява да използва за този проект, пише в. Washington Examiner.
Президентът и главен изпълнителен директор на Fisher Sand and Gravel Company Томи Фишър заяви, че правителството ще плати много и заяви, че за 4,31 млрд. долара той може да изгради стената и да включи павирани пътища и гранични технологии плюс гаранция.
„Целта ни е да пробием през правителствената бюрокрация“, заяви Фишър пред Washington Examiner. „Ако правят малки поръчки, каквито са сега ... това няма да го намали“.
От 8 млрд. долара, които Тръмп се надява да похарчи, той вече има 1,375 млрд. долара от тази сума от Конгреса, която може да се използва само за изграждане на огради в долината Рио Гранде. Тръмп се опитва да пренасочи още 3,1 милиарда долара за финансиране за повече гранична стена и 3,6 милиарда долара чрез своята декларация за извънредни ситуации, която Конгресът и съдилищата ще оспорят.
Фишър добави, че приблизително 1,4 милиарда долара са достатъчни, за да се построят 20 мили от стената в долината Рио Гранде, плюс още 214 мили. Тази сума обаче може да се използва само в долината Рио Гранде, според законопроекта, който Конгресът одобри и се очакваше да се използва само за около 55 мили ограда от стоманени ламели.
Инженерният корпус на армията не е готов да започне да проучва как да похарчи 8 млрд. долара, заяви представител за Washington Examiner миналата седмица. Корпусът обмисля как да харчи пари, които Конгресът даде на департамента за вътрешна сигурност миналата фискална година и не е поискал оферти от частния сектор, защото все още е в процес на възлагане на обществени поръчки.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Камарата на представителите в американския Конгрес блокира пограничното извънредно положение, обявено от Тръмп

AFP: Камарата на представителите в американския Конгрес блокира пограничното извънредно положение, обявено от Тръмп

27 Февруари 2019 | 02:28 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Във вторник Долната камара на американския Конгрес одобри резолюция, с която се блокира възможността президентът Доналд Тръмп да получи финансиране за граничната стена с Мексико, като наложи национално извънредно положение, предаде AFP.
В подкрепа на резолюцията гласуваха 245 депутати от Камарата на представителите, която е под контрола на демократите, срещу 182 – „против“. Сега документът трябва да се гласува и от Сената, където преобладават републиканците.
Тринайсет републиканци се присъединиха към демократите срещу декларацията за извънредното положение.
Президентът се закани да наложи вето на депутатското решение, ако резолюцията бъде одобрена и от Камарата, и от Сената.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тhe Washington Examiner: Доналд Тръмп рискува да загуби гласуването в Сената за финансиране на граничната сигурност

Тhe Washington Examiner: Доналд Тръмп рискува да загуби гласуването в Сената за финансиране на граничната сигурност

26 Февруари 2019 | 21:18 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът Тръмп в понеделник беше изложен на риск да загуби критичен вот от Сената по националното извънредно положение по южната граница, което би могло да създаде условия за първото президентско вето на Тръмп, пише американското електронно издание The Washington Examiner.
Във вторник Конгресът ще започне да разглежда резолюция, която отхвърля обявеното извънредно положение от американския президент, за да получи достъп до 3,6 млрд. долара от военни строителни фондове, за да построи ограда на южната граница. Очаква се решението за неодобрение да бъде предадено на Парламента във вторник, а администрацията се надява, че ще се провали и в ръководения от републиканците Сенат.
Според информациите се очаква поне трима републиканци от Сената да гласуват за резолюцията заедно с демократите, които се нуждаят само от четири гласа, за да спечелят в Сената.
Има още време да се променят позициите. След като Конгресът одобри резолюцията, Сенатът има 15 дни, преди да проведе решителното гласуване.
Републикански сенатор е заявил в понеделник, че вицепрезидентът Майк Пенс и служител на Министерството на правосъдието ще се срещнат насаме с републиканците от Сената във вторник, за да се опитат да убедят депутатите от Републиканската партия да подкрепят извънредното положение и да отхвърлят резолюцията на Конгреса.
Но мнозина вече смятат, че Пенс е изправен пред трудна битка, в която се опитва да убеди републиканците да подкрепят единодушно президента, пише изданието.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Тръмп обяви, че ще наложи вето на мерките, с които се блокира декларацията за извънредното

Reuters: Тръмп обяви, че ще наложи вето на мерките, с които се блокира декларацията за извънредното

22 Февруари 2019 | 23:51 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. В петък американският президент Доналд Тръмп заяви, че ще наложи вето на всяка мярка, предвиждаща да блокира декларацията за националното извънредно положение, която той обяви, за да построи стената по границата с Мексико, предава Reuters.
По-рано пак в петък, Камарата на представителите, където мнозинство имат демократите, обсъди резолюция, с която се спира прилагането на декларацията. Очаква се във вторник тя да бъде гласувана. Ако бъде одобрена и в двете камари, ще е нужно две трети мнозинство, за да може Конгресът да не се съобрази с президентското вето.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Демократите представиха резолюция, която може да отмени въведеното от Тръмп извънредно положение

Washington Examiner: Демократите представиха резолюция, която може да отмени въведеното от Тръмп извънредно положение

22 Февруари 2019 | 18:47 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Във вторник долната камара на американския Конгрес ще гласува по предложена от Демократическата партия резолюция, която би предотвратила плановете на президента Доналд Тръмп да използва обявеното от него извънредно положение, за да прехвърли федерално финансиране за построяването на стена по южната граница на САЩ с Мексико, пише електронното издание на Washington Examiner.
Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелойзи, от Демократическата партия, съобщи това в петък.
„Президентът по никакъв начин не е над закона и действието, което предприема, заобикаля Конституцията на САЩ и представлява насилие върху нея“, заяви Пелойзи.
Резолюцията бе представена от Хоакин Кастров петък и има 227 съвносители. Само един от тях е републиканец.
„Това, което наистина е от значение, е как ще гласуват във вторник, когато документът ще влезе в зала“, обясни Пелойзи. „Ще приемем резолюцията в Камарата и ще изпратим на Сената“.
Сенатът трябва да се произнесе по мярката в рамките на 15 дни от приемането в долната камара.
Демократите имат нужда от подкрепата на само четирима Републиканци, за да прокарат резолюцията и в Сената, но дори тогава Тръмп най-вероятно ще наложи вето.
Както обяснява Washington Examiner, прекалено малкото поддръжници от републиканската партия означава, че отмяната на ветото в Долната камара е твърде малко вероятна, тъй като най-малко 50 Републиканци ще трябва да се присъединят към Демократите, за да бъде блокиран президентът. Сенатът, където мнозинството е на Републиканците, ще отхвърли дори отварянето на процедура за отмяна на ветото.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Шестнадесет американски щата съдят Тръмп за извънредното положение

AFP: Шестнадесет американски щата съдят Тръмп за извънредното положение

19 Февруари 2019 | 09:02 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Шестнадесет американски щата подадоха съдебни искове срещу администрацията на президента Доналд Тръмп заради решението му да обяви извънредно положение, за да финансира построяването на стена по южната граница на САЩ с Мексико, като заявиха, че това е в противоречие с Конституцията, предава AFP.
Тръмп обяви извънредното положение в петък, за да заобиколи Конгреса, който одобри само една четвърт от исканите от него 5,6 милиарда долара за финансирането на строежа.
Но в съдебния иск, подаден във федерален съд в Калифорния, се казва, че заповедта на президента е в противоречие с конституционните клаузи за представяне и отпускане на средства, които очертават законодателни процедури и определят Конгреса като последен арбитър на публичните средства.
Това вече бе обявено от генералния прокурор на Калифорния Ксавие Бесера, който в неделя заяви, че неговият и други щати имат правни основания, защото рискуват да загубят пари, предназначени за военни проекти, помощ при бедствия и други цели.
Критиците на Тръмп, включително няколко сенатори от Републиканската партия, предупредиха, че той е създал прецедент за бъдещи президенти, които могат да се възползват от този инструмент, когато не успеят да получат своето в Конгреса.
Ако щатите надделеят, делото може да достигне до Върховния съд, като се създаде прецедент за разделяне на властите.
Щатите, които поискаха съдебна забрана за действията на Тръмп са: Калифорния, Колорадо, Кънектикът, Делауеър, Хаваи, Илинойс, Мейн, Мериленд, Мичиган, Минесота, Невада, Ню Джърси, Ню Мексико, Ню Йорк, Орегон и Вирджиния.
Те „предприемат това действие, за да защитят своите жители, природни ресурси и икономически интереси от грубото пренебрежение на президента Доналд Тръмп на основните принципи за разделение на властите, залегнали в конституцията на САЩ“, се казва в жалбата.
Там се добавя, че Тръмп е вкарал страната в „конституционна криза, създадена от него“.
„Конгресът многократно отхвърли настояването на президента да финансира гранична стена, което накрая доведе до рекордно 35-дневно частично закриване на правителството по спора за граничната стена“, се казва в документа.
„След като правителството поднови дейността си, Конгресът одобри и президентът подписа закон, според който се отпускат 1,375 милиарда долара за бариера по южната граница, но Конгресът даде ясно да се разбере, че тези средства не могат да се използват за построяването на предложената от Доналд Тръмп гранична стена“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 The Hill: Доналд Тръмп е готов да наложи вето на резолюция срещу извънредното положение

The Hill: Доналд Тръмп е готов да наложи вето на резолюция срещу извънредното положение

17 Февруари 2019 | 19:11 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Старшият съветник на Белия дом Стивън Милър даде в неделя силен сигнал, че президентът Тръмп ще наложи вето, ако депутатите одобрят мярка за блокиране на извънредното положение за осигуряване на финансиране за стена по южната граница, пише електронното издание на американския вестник The Hill.
"Очевидно президентът ще защити общонационалното извънредно положение", каза Милър пред телевизионния канал Fox News .
Запитан дали това означава, че Тръмп е готов да наложи вето на евентуална резолюция на Конгреса, Милър потвърди, че Тръмп "ще защити извънредното положение, гарантирано".
Тръмп обяви общонационално извънредно положение, за да заобиколи Конгреса и да осигури около 8 милиарда долара за ограда по южната граница.
Този ход вече предизвика вълна от съдебни дела. Законодателите и от двете партии отхвърлиха декларацията, като твърдят, че тя създава лош прецедент и поставиха под съмнение съществуването на извънредна ситуация на границата.
Демократите в Конгреса заявиха, че ще приемат резолюция, която би блокирала декларацията. Не е ясно колко конгресмени от републиканската партия, критици на действията на президента, ще гласуват за мярката.
Ако законопроектът се приеме и от двете камари на Конгреса, той би могъл да принуди Тръмп, за да издаде първото вето в своето президентство.
В неделя Милър твърдо защити правото на президента да обяви извънредна ситуация, като заяви, че той има конституционната власт да направи това и че въпросът за незаконната имиграция изисква извънредни действия.
"Това е дълбок интелектуален проблем, който измъчва страната", каза Милър. - Което означава, че хиляди американци умират година след година, година след година поради заплахи, идващи от южната ни граница.
"Това е заплаха в нашата страна ... и ако президентът не може да защити тази страна, тогава той не може да изпълни конституционната си клетва", добави той.
Милър не успя да посочи друг пример за президент, използващ извънредни правомощия, за да си осигури финансиране, след като Конгресът е отхвърлил исканите средства чрез процеса на отпускане на бюджетно финансиране.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Asahi Shimbun (Япония): Японският премиер е номинирал Доналд Тръмп за Нобелова награда за мир

Asahi Shimbun (Япония): Японският премиер е номинирал Доналд Тръмп за Нобелова награда за мир

17 Февруари 2019 | 12:37 | Агенция "Фокус"
Токио/Вашингтон. Японският премиер Шиндзо Абе е номинирал американския президент Доналд Тръмп за Нобеловата награда за мир миналата есен, след като бе поискан от Вашингтон, предаде японският вестник Asahi Shimbun.
Вашингтон e проучил възможността Токио да номинира Тръмп за наградата след неговата забележителна среща на върха с лидера на Северна Корея Ким Чен Ун през юни миналата година.
Информацията идва след твърдението на Тръмп в петък, че Абе го е номинирал за наградата.
Тръмп каза, че Абе му е изпратил копие от писмо за номинация от пет страници, изпратено до комитета за Нобелова награда за мир, в който японският лидер похвали усилията му за намаляване на напрежението с Пхенян.
„В писмото се казва: „Аз съм Ви номинирал с уважение от името на Япония. Аз ги призовах да Ви дадат Нобеловата награда за мир“. Казах му, благодаря ти“ - разказа Тръмп пред репортери в Белия дом.
„Много други хора мислят същото. Вероятно никога няма да я получа. Приемам това" - коментира Тръмп.
Японски официални представители са отказали коментар относно твърденията на Тръмп пред на вестника.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Американските военни все още не са решили за необходимостта от гранична стена

Reuters: Американските военни все още не са решили за необходимостта от гранична стена

17 Февруари 2019 | 02:40 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Изпълняващият длъжността министър на отбраната на САЩ Патрик Шанахан заяви, че все още не е определил дали граничната стена с Мексико е военна необходимост или колко пари ще бъдат използвани от Пентагона, съобщава агенция Reuters.
Президентът Доналд Тръмп обяви извънредно положение, за да финансира обещаната си стена на границата между САЩ и Мексико без одобрение от Конгреса.
Като обяви извънредно положение, Тръмп може да използва някои средства от министерството на отбраната, за да изгради стената.
Според закона, министърът на отбраната трябва да реши дали стената е военно необходима, преди да могат да се използват парите от бюджета на военната структура.
„Винаги сме очаквали, че това ще създаде много грижи и докато парите потенциално могат да бъдат пренасочени, можете да си представите опасенията, които това поражда“, каза Шанахан пред репортери, които пътуват с него до Афганистан, Близкия изток и Европа.
„Умишлено, ние не сме взели никакви решения, определяхме стъпките, които ще предприемем, за да вземем тези решения“, каза Шанахан.
Той добави, че военните плановици са извършили първоначалния анализ и той ще започне да го преглежда в неделя.
Шанахан заяви, че те са идентифицирали различните източници на пари, които могат да бъдат използвани.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Hill: Демократите подготвят агресивен отговор на извънредното положение, обявено от Доналд Тръмп

The Hill: Демократите подготвят агресивен отговор на извънредното положение, обявено от Доналд Тръмп

16 Февруари 2019 | 19:26 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Демократите обещават агресивен отговор на обявяването на извънредно положение от президента Доналд Тръмп на южната граница, като обмислят начини за блокиране този негов ход със съдебни и/или законодателни действия, пише електронното издание на американския вестник The Hill
Но партийните лидери не бързат веднага да разкрият намеренията си, като се надяват да запазят фокуса си върху нарастващите разделения сред Републиканската партия, като притискат повече републиканци да се противопоставят на едностранната игра на президента.
В кабинета на председателя на Конгреса Ненси Пелоси се подготвя електронна таблица, в която се записват редица местни проекти, потенциално застрашени от усилията на Тръмп да прехвърли средства към граничната стена.
Списъкът от близо 400 проекта включва редица начинания в районите на републиканците. Тя включва съоръжения за поддръжка на самолетите F-35 във военновъздушната база Ейелсън извън Феърбанкс, Аляска; функционирането на средно училище във Форт Кембъл, Калифорния; и средства за подмяна на тренировъчен лабиринт в Форт Браг, Северна Каролина.
„Трябва да изтеглим колкото се може повече републиканци, като докажем, че проектите в техните райони са в опасност и вероятно ще бъдат спрени, за да помогнат да се плати за неефективната и политически мотивирана стена на Тръмп“, каза старши помощник-демократ.
Междувременно ключови републиканци от Конгреса не се нуждаят от никакво подтикване от демократите. Те вече се разграничават от декларацията на Тръмп.
„Конгресът е дал на изпълнителната власт определени правомощия за разходване на средства. Аз категорично възразявам срещу всеки президент, който действа извън тези правомощия, за да харчи пари, които Конгресът не е отделил за конкретни инициативи, ”каза Грег Уолдън, бивш ръководител на най-големите кампании на републиканската партия и единственият републикански конгресмен в Орегон.
Демократите обаче няма да гледат безучастно, а подготвят официалния си отговор. Представителите Хоакин Кастро , председателят на групата на конгресмените от латиноамерикански произход и Александрия Окасио-Кортез вече изготвят резолюция, която да блокира влизането в сила на декларацията. Това предложение може да се гласува още следващата седмица, според източници от лагера на демократите.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Reuters:  Калифорния и Ню Йорк обещават правни предизвикателства за декларацията на Тръмп за извънредното положение

Reuters: Калифорния и Ню Йорк обещават правни предизвикателства за декларацията на Тръмп за извънредното положение

16 Февруари 2019 | 01:03 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. В петък Калифорния и Ню Йорк обявиха, че ще предприемат законови действия срещу декларацията на президента Доналд Тръмп, с която той обяви национално извънредно положение, за да може да разполага с милиарди долари от бюджета, с които да издигне стена по границата между САЩ и Мексико, предава Reuters.
Стъпката, предприета от Тръмп, ще заобиколи Конгреса и, както предвиждат коментари от Розовата градина на Белия дом, декларацията за извънредно положение ще се изправи пред правно предизвикателство, което ще продължи доста време.
Почти веднага след като Тръмп обяви решението си, главният прокурор на щата Ню Йорк, който е от Демократическата партия, Летиша Джеймс заяви: „ Няма да останем мълчаливо пред това нарушаване на законността и ще използваме всеки правен инструмент, с който разполагаме”.
На свой ред, отделно от нея губернаторът на Калифорния, който е също от демократите, Гейвън Нюсъм, определи националното извънредно положение като измислено и предупреди: „ Нашето послание за Белия дом е ясно и просто: с Калифорния ще се видите в съда”.
Републиканският президент търси начин да построи обещаната от него стена, която по думите му ще спре потока от наркотици и незаконна имиграция.
Демократите, на свой ред, твърдят, че няма да има полза от стената и тя е неморална.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Тръмп обяви, че военните ще помагат на нуждаещите се

Reuters: Тръмп обяви, че военните ще помагат на нуждаещите се

16 Февруари 2019 | 00:41 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. В декларацията си от петък за извънредното положение по границата между САЩ и Мексико президентът Доналд Тръмп е заявил, че ще потърси помощ от военните, ако възникне нужда и „в зависимост от конкретната ситуация“, предава Reuters.
“Настоящата ситуация относно сигурността на южната граница и хуманитарната криза там заплашва интересите, свързани с националната сигурност, и създава условия за национално извънредно положение,” е заявил Тръмп в декларацията, която той използва като инструмент, с който да заобиколи Конгреса и да получи нужните му средства за строителство на стената.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Париж празнуват 75 години от освобождението на града. 25 август 2019 година
В Париж празнуват 75 години от освобождението на града. 25 август 2019 година

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.