НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:22


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Александра Янакиева, психолог: Психологията не е професия, а мисия и призвание

Александра Янакиева, психолог: Психологията не е професия, а мисия и призвание

24 Февруари 2019 | 21:04 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Психологията не е професия, а мисия и призвание. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Александра Янакиева, психолог. Тя посочи, че образованието по психология е първото изискване, за да навлезе човек в професията на психологията. „След това психолога се учи цял живот“, заяви Александра Янакиева. По думите й образованието по тази специалност дава базови умения и знания на студентите. „Освен това те среща с успели преподаватели и хора от тази област като те кара да погледнеш към себе си и чрез себе си да разбереш другите“, каза още Александра Янакиева. Тя заяви, че в действителност практиката я среща с хората и техните съдби, което те прави професионалист. „За мен психологията е път, по който избрах да вървя и не се разколебах и за минути“, коментира Александра Янакиева. Тя допълни, че този път понякога е болезнен и трънлив, но винаги носи удовлетворение в края на деня.
Денис НИКИФОРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александра Янакиева, психолог: Децата с аутизъм се нуждаят от помощ, за да могат да разберат света

Александра Янакиева, психолог: Децата с аутизъм се нуждаят от помощ, за да могат да разберат света

23 Февруари 2019 | 20:50 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Децата с аутизъм се нуждаят от помощ, за да могат да разберат света. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Александра Янакиева, психолог. Тя посочи, че те се различават от нас и е истинско предизвикателство за психолога да работи с деца с аутизъм. „За мен е удоволствие да се докосна до тяхната индивидуалност и да им помогна в някаква степен“, посочи Александра Янакиева. Тя коментира, че психологът помага съдбата на тези деца да бъде по-благоприятна като оказва помощ и на семействата им. По думите на психологът, аутизмът е генерализирано разстройство на развитието. „Най-характернито за него е, че засяга социалното функциониране, речта и езика“, добави Александра Янакиева. Тя заяви, че поведението на хората с разстройства от аутистичния спектър е необичайно за околните. „Причината е свързана с характерните стереотипни действия“, каза още психологът. Александра Янакиева посочи, че това е един нормален, но различен начин на функциониране. Тя допълни, че от децата с аутизъм научава, че светът в който живеем може да бъде много по-цветен. Янакиева коментира, че има по-различни хора от нас и именно това прави светът по-интересен. „Понякога ние помагаме на тях, а понякога те ни помагат със своята чиста непринуденост, слънчева енергия и онзи свои неповторим начин на съществуване“, заяви Александра Янакиева.
Денис НИКИФОРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.