НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:25


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Известия: Северна миграция: в Арктика ще бъде създаден полк с изтребители

Известия: Северна миграция: в Арктика ще бъде създаден полк с изтребители

5 Февруари 2019 | 01:45 | Агенция "Фокус"
Москва. Министерството на отбраната увеличава многократно бойната мощ на Северния флот. Две ескадрили от прехващачи МиГ-31 ще бъдат разположени на летището в Мончегорск, Мурманска област. В бъдеще се планира да се формира авиационен полк. МиГ-31 е свръхзвуков изтребител за далечни разстояния, който след модернизация ще може да нанася удари с хиперзвукови ракети. Според експерти МиГ-31 ще бъде разположен на север, тъй като разполага с пълния набор от характеристики, необходими за бойни самолети в тези географски ширини, съобщава в. Известия.
Министерството на отбраната реши да разположи две ескадрили МиГ-31 на Северния флот на летището в Мончегорск до края на 2019 година. В бъдеще ще бъде разгледан въпросът за създаване на нов авиационен полк на базата на тези единици.
От тази година се планира да се организират патрули над Арктика от изтребители МиГ-31. Тези самолети са избрани за носители на уникалното руско оръжие - високопрецизната свръхзвукова ракета „Кинжал“. Работата по модернизацията на самолета беше успоредна с разработката на този комплекс. С появата на „Кинжал“" прехващачът получи нова роля за себе си - нападателен самолет.
Подобреният МиГ-31 изпреварва времето си. Укрепен от съвременните бордови системи и оръжейни системи, този самолет отговаря на всички съвременни изисквания, заяви пред „Известия“ бивш командир на ВВС генерал-полковник Николай Антошкин.
„МиГ-31 е много сериозна машина. Неговата особеност е, че той покрива голям периметър“, казва експертът. „Въпреки сериозната им възраст, по отношение на характеристиките на скоростта и височината, тези самолети не само отговарят на нашето време, но и по някои показатели са пред много съвременни изтребители.
Уникалните тактико-технически характеристики на крилатата машина станаха причината тези самолети да се намират на север. Именно в този регион сега е необходимо да се покрие широкото пространство по границата, отбеляза експертът.
В близко бъдеще най-мощните самолети на Русия ще бъдат разгърнати – 21-а смесена авиодивизия в Пермския и Красноярския край и Челябинската област. В нейният състав влизат свръхзвуковите прехващачи МиГ-31, както и от многоцелевите фронтови бомбардировачи Су-34. Тези самолети ще могат да прихващат самолети, безпилотни летателни апарати и крилати ракети на врага и, ако е необходимо, ще могат да унищожат наземни цели с ракети „Кинжал“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Известия: Изтребители взеха Арктика под контрол

Известия: Изтребители взеха Арктика под контрол

30 Януари 2019 | 02:33 | Агенция "Фокус"
Москва. През 2019 г., тридесет години по-късно, министерството на отбраната ще възобнови патрулите във въздушното пространство около Северния полюс. Ще застъпят някои от най-бързите самолети в света, изтребителите МиГ-31БМ, съобщава в. Известия. Те получиха прякора „Fox Hound“ заради уникалните си летателни характеристики. МиГ-31БМ развива скорост до 3 хил. км/ч и е в състояние да настигне всички съществуващи военни самолети. Ескадрили от Северния и Тихоокеанския флот ще работят в небето над Арктика, което ще позволи да се контролира целият регион. Според експерти, въздушният коридор над Арктика е особено важен, тъй като потенциален враг може да нанесе удари от тази посока в районите на Урал, Сибир и Централна Русия.
От министерството на отбраната съобщиха за Известия, че до края на 2019 г. две ескадрили МиГ-31БМ от Северния и Тихоокеанския флот ще поемат бойните задължения. През 2018 г. бяха проведени редица тактически учения за патрулиране над арктическата зона. Опитът за използването на тези самолети в региона се счита за успешен. По време на ученията екипажите са били във въздуха пет часа и повече, а също така е бил извършен полет на разстояние повече от 4 хиляди километра. По време на полета презареждането беше извършено във въздуха, без което не е възможно патрулиране над този пустинен район.
По време на дежурствата, пилотите са в непосредствена близост до самолета, в 15-минутна готовност за излитане. Изтребителите се издигат в небето, когато се получи сигнал за евентуално нарушение на въздушното пространство, например от разузнавателен самолет, съобщи военният експерт Дмитрий Болтенков.
Изборът на МиГ-31 не е случаен - той е прехващач на далечни разстояния. Той е специално предназначен за охрана и защита на държавните граници и северните територии, каза за Известия генерал-майор Владимир Попов.
„Характеристиките на този самолет му позволяват да изпълнява всякакви задачи в Арктическия регион“, казва експертът. „Понастоящем е важно да се затвори стратегическото северно направление за самолета на потенциалния враг, тъй като то все още може да се нарече най-малко прикрито. МиГ има и други предимства - този изтребител има добър потенциал за модернизация.
МиГ-31,свръхзвуков изтребител за далечни разстояния, е първият съветски самолет, принадлежащ към четвърто поколение. Изтребителят-прехващач МиГ-31 е предназначен за прихващане на въздушни цели на всякакви височини по всяко време на деня при неблагоприятни метеорологични условия. Без презареждане изтребителят може да лети на разстояние до 3000 км. Височинният предел е 20,5 км. Средната продължителност на полета без зареждане е 3.3 часа. Група, състояща се от четири изтребители-прехващачи МиГ-31, е в състояние да контролира въздушното пространство по протежение на фронта от 800 до 900 км.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
ПАСЕ прие резолюция за връщане на Русия в организацията. 25 юни 2019 г.
ПАСЕ прие резолюция за връщане на Русия в организацията. 25 юни 2019 г.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.