НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:10


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Daily Express: Планове за отлагане на Брекзит с два месеца, ако Тереза Мей не успее да прокара споразумението си

Daily Express: Планове за отлагане на Брекзит с два месеца, ако Тереза Мей не успее да прокара споразумението си

25 Февруари 2019 | 04:25 | Агенция "Фокус"
Лондон. От „Даунинг стрийт“ извадиха планове, според които ще отправят официално искане до Брюксел да отложи Брекзит, ако Тереза Мей не може да прокара споразумението си до 12 март, пише британският вестник Daily Express.
Плановете не уточняват продължителността на това удължаване, но министрите смятат, че това ще бъде не повече от два месеца, според Telegraph. В резултат на това Обединеното кралство няма да участва в изборите за Европейски парламент. „Даунинг стрийт“ 10 е изготвил серия от варианти, които искат да избегнат оставките на министри, които подкрепят невъзможността да се сключи тази сделка.
Тереза Мей ще отложи решаващото гласуване по нейното споразумение до 12 март, като ще останат 17 дни преди Великобритания да напусне Европейския съюз.
Новината идва, след като Мей не постигна пробив в преговорите си с европейските лидери на срещата на върха ЕС-ЛАД в Брюксел.
Британският премиер заяви, че вярва, че „все още е в рамките на нашите възможности“ Обединеното кралство да напусне ЕС със сделка на 29 март.
Камарата на общините ще гласува в сряда законопроект, който бе внесен в парламента от висшия лейбъристки депутат Ивет Купър.
Законопроектът ще принуди Тереза Мей да поиска удължаване на член 50, ако до 13 март не се постигне споразумение.
Тя можеше да поиска отлагане на Брекзит и да избегне бунт от страна на консервативните депутатите и поражението в Камарата на общините.
Група консервативни депутати ще внесат ново изменение, което изисква от премиера да удължи член 50, ако не е осигурена сделка.
Саймън Харт предложи изменението, според което удължаването на член 50 не може да продължи след 23 май.
Министърът на труда и пенсиите Амбър Ръд, министърът на правосъдието Дейвид Гауке и министърът на бризнеса Грег Кларк показаха подкрепа за предложението за отлагане на оттеглянето, за да се предотврати Брекзит без сделка.
Бившият лидер на консерваторите Иан Дънкан Смит и евроскептиците заявиха, че това нарушава колективната отговорност.
Тереза Мей заяви: „Това, което заедно правим като правителство и като кабинет, работи за постигането на тази сделка“.
„Парламентът иска да види промени в предпазния механизъм“.
„Ние работим с ЕС по този въпрос и ние се фокусираме върху напускане със споразумение. Намерението ми е да работя за сделка“.
Премиерът се срещна с председателя на Европейската комисия Доналд Туск, за когото се казва, че подкрепя удължаването на член 50 с две години, за разлика от два месеца.
Тереза Мей обяви: „Често хората говорят за удължаването на член 50, сякаш това ще реши въпроса - разбира се, че няма. То отменя края на решение“.
Саймън Харт заяви: „Това ще даде на правителството времето, необходимо за сключване на всяка сделка и свързано с нея законодателство, за да се предвиди допълнителен период, в който правителството да може правилно да планира излизане без сделка“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Ако Великобритания излезе от ЕС без договор - ще мерим загуби, а не ползи

Премиерът Бойко Борисов: Ако Великобритания излезе от ЕС без договор - ще мерим загуби, а не ползи

24 Февруари 2019 | 17:49 | Агенция "Фокус"
Шарм Ел-Шейх.Ако Великобритания излезе от ЕС без договор - ще мерим загуби, а не ползи. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Египет във връзка с Брекзит, предаде специалният пратеник на Агенция "Фокус" в Египет.
"Нищо по-лошо няма от излизане без договор. Тогава ще мерим всъщност кой е понесъл по-големи загуби. Ще мерим загуби, а не ползи", каза Борисов. Според него инатът по темата не е добър съветник. Той изрази надежда да има мъдрост от страна на ЕС и на Великобритания.
Премиерът заяви, че държи да има в договора британските служби да останат в Европа. По думите му те са най-добрите в света.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Wall Street Journal : Брекзит формира дълбоки пукнатини в британското общество

The Wall Street Journal : Брекзит формира дълбоки пукнатини в британското общество

24 Февруари 2019 | 17:47 | Агенция "Фокус"
Лондон. Брекзит формира дълбоки пукнатини в британското общество, пише авторитетното издание The Wall Street Journal.
С наближаването на Брекзит, насрочен за 29 март, активистите за напускането на ЕС се мобилизират, за да се уверят, че Великобритания наистина напуска ЕС. Натискът върху партиите доведе до вътрешно разцепление в иначе старите и стабилни британски партии.
Мнозина са изправени пред заплахата да загубят местната партийна подкрепа за участие в следващите избори - процес, наречен деселекция. Кандидатите, които не са подкрепени от голяма партия, рядко биват избирани.
От 2014 г. Лейбъристката партия разширява членската си маса си, като добавя хиляди предимно млади леви активисти. Мнозина твърдо подкрепят социалистическата политика, насърчавана от партийния лидер Джереми Корбин, и се нахвърлят върху центристки партии, като често използват социалните медии, за да ги атакуват. Ръководството на лейбъристите също се бори да опровергае обвиненията, че е позволило на антисемитизма да се вкорени в партията.
За консерваторите обаче най-спорният въпрос е Брекзит.
Платформата Leave.EU, група, която подкрепя оттеглянето на Великобритания от ЕС, финансира кампания за принуждаване на поддръжниците на Брекзит да се присъединят към местните асоциации на консервативната партия и да окажат натиск върху своите депутати да осигурят Брекзит.
"Ние мобилизираме воините в креслата", казва Анди Уигмор, говорител на Leave.EU. След онлайн кампания от Leave.EU Бейкънсфийлд, около 20 души се присъединиха към местната консервативна асоциация, за да подадат петиция до техния депутат Доминик Грийв.
Един от проблемите, с които се сблъскват центристите, е, че членството на Консервативната партия е спаднало през последните няколко десетилетия и сега представлява по-малка и по-възрастна част от населението на Великобритания. Неотдавнашно проучване показа, че 75% от членовете на консервативната партия са посочили Брекзит като свой приоритет номер едно, в сравнение с 68% от тези, които са гласували консерваторите и 60% от всички избиратели. Гласоподавателите на лейбъристите предимно отхвърлиха Брекзит.
През 1970 г. членовете на Консервативната партия представляват малко над 3% от избирателите. Днес, с 124 000 членове, това е малко под 0,5% от избирателите. През 2017 г. консервативната партия получи повече дарения от завещания от мъртвите, отколкото в членски внос от живите, според счетоводната информация от миналата година.
Тази намаляла членска база е леко подсилена от притока на бивши членове от Партията за независимост на Обединеното кралство, група, която подкрепи Брекзит, но оттогава се позиционира много в дясно и отблъсна някои свои поддръжници. Един председател на асоциацията на консервативната партия в югозападната част на Англия оценява, че членството се е увеличило с около 15% през последните месеци заради този процес.
Пристигането на бившите поддръжници на Партията на независимостта и агитацията в местните райони за Брекзит ужасява някои консерватори, които искат да спрат напускането. "Твърде много от бившите ни колеги се страхуват от асоциациите си повече, отколкото се страхуват от електората си," каза Анна Субри, която напусна консерваторите тази седмица в знак на протест срещу Брекзит. „ Това е форма на тирания“.
Деселекцията в Консервативната партия е рядкост и трудно може да се постигне, но заплахата от местни разправии прави консервативните депутати неспокойни и те в някои случаи не желаят да рискуват да показват своите възгледи.
Ако Брекзит се отложи местните консервативни лидери се страхуват от недоволство от избирателите, напускане на членове и деселекция.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP:  Отлага се гласуването за Брекзит на 27 февруари в британския парламент

AFP: Отлага се гласуването за Брекзит на 27 февруари в британския парламент

24 Февруари 2019 | 16:40 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер Тереза Мей заяви в неделя, че депутатите няма да имат шанс да гласуват отново по сделката за Брекзит тази седмица, но обеща, че това ще стане до 12 март, предава AFP.
"Тази седмица няма да се проведе решаващото гласуване в парламента. Но ще гарантираме, че това ще се случи до 12 март," каза тя пред британски медии по пътя към среща на върха на европейските и арабските лидери в Египет.
След като депутатите отхвърлиха споразумението за оттеглянето миналия месец, премиерът продължава да търси разрешение за най-големия проблем – предпазният механизъм за ирландската граница.
Мей ще проведе разговори в кулоарите на срещата на върха в Шарм ел-Шейх с други лидери на ЕС и заяви, че нейният екип ще се върне в Брюксел следващия вторник.
По-рано тя обеща, че ако не може да внесе преразгледаното споразумение обратно в парламента тази седмица, тя ще позволи на депутатите в сряда да обсъдят собствените си идеи за пътя напред.
Трима от нейните министри от кабинета в събота предупредиха, че ако няма пробив тази седмица, парламентът трябва да гласува за отлагане на Брекзит, вместо да рискува да напусне ЕС без споразумение.
"Все още имаме възможност да напуснем Европейския съюз със споразумение на 29 март," каза Мей в неделя.
Тя каза, че отлагането на Брекзит "не решава проблема. Винаги ще дойде момент, в който трябва да решим дали да приемем споразумението, което е било договорено или не".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Лейбъристите са близо до искане за втори референдум

Reuters: Лейбъристите са близо до искане за втори референдум

24 Февруари 2019 | 14:41 | Агенция "Фокус"
Лондон. Лейбъристите са близо до искане за втори референдум, пише Reuters
Малко повече от месец преди Великобритания да напусне ЕС на 29 март, премиерът Тереза Мей все още се опитва да договори промени в споразумението си с Брюксел, за да си осигури подкрепата на парламента за това.
Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин засега се придържа към политиката на партията да запази възможността за втори референдум "на масата", ако правителството на Мей не успее да сключи споразумение с Брюксел, което може да сложи край на безизходицата в парламента.
Мей е обещала на парламента възможността да гласува за следващите стъпки по Брекзит на 27 февруари, а депутатите възнамеряват да предложат редица промени в нейния план, включително да се каже, че той трябва да бъде подложен на референдум.
Запитан дали партията му ще гласува в подкрепа на втори референдум, заместник-председателят на партията Том Уотсън заяви пред телевизия ВВС: "Може да е ... Ние се приближаваме към тази точка".
"Ние се отправяме в тази посока, но все още има и други опции в следващите дни", каза той.
Перспективата за провеждане на втори референдум създава дилема за Корбин: докато много от членовете на партията горещо подкрепят така нареченото народно гласуване, други просто искат Великобритания да напусне възможно най-скоро.
"Все по-голям е броят на хората, които смятат, че сега се придвижват към ситуация на втори референдум, за да блокират излизането без споразумение или да блокират лошото споразумение на Мей- това ще бъде гласуването през следващата седмица.“ – заяви Джон Макдонъл от лейбъристката партия.
Друг лейбъристки депутат, Фил Уилсън, е заявил, че е провел и разговори с някои от министрите в кабинета на Мей, за да получи подкрепата им за референдума.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пиер Московиси: Брекзит без споразумение няма да доведе до хаос в ЕС

Пиер Московиси: Брекзит без споразумение няма да доведе до хаос в ЕС

24 Февруари 2019 | 14:13 | Агенция "Фокус"
Париж. Излизането на Великобритания от Европейския съюз без споразумение няма да доведе до неконтролируема ситуация нито в ЕС, нито във Франция. Увереността в това бе изразена в неделя от европейския комисар по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси пред радиостанция Europe1, цитиран от TACC.
"Не е необходимо да представяме Брекзит като пълен срив и край на света. <..> В преговорите, които се провеждат почти три години, всичко е било предвидено. Разработени са десетки хиляди документи. Проблемът сега има политически характер, тъй като е необходимо британският парламент да приеме решението с мнозинство от гласовете, но никой не знае какво ще стане в крайна сметка ”, заяви еврокомисарят.
Той каза, че Европейският съюз се е подготвял "много месеци", за да гарантира, че Обединеното кралство няма да напусне ЕС без споразумение. "Това ще бъде това, което аз наричам" черен сценарий ". И в този случай Европейската комисия трябва да бъде готова за това", каза Московиси.
В това отношение той припомни, че е необходимо да се определят условията за митнически контрол на стоките, въвеждането на ветеринарен и фитосанитарен контрол, за да се гарантира нормалното функциониране на пристанищата, по-специално френското пристанище Кале. "Ние подготвяхме всичко това в продължение на много месеци, по-специално моите сътрудници. Ние провеждаме кампания за информиране на малките и средните предприятия какви стъпки трябва да предприемат в случай на Брекзит без споразумение," каза Московиси. Той обеща, че лично ще посети Кале в навечерието на датата 29 март, когато трябва да се осъществи излизането на Великобритания, "за да провери какви мерки са предприети там".
"Необходимо е Брекзит да бъде подреден. Трябва да призная в тази връзка, че френската митница просто е подготвена за напускането на Великобритания много добре. Не забравяйте, най-лошото нещо, което може да се случи, е пълна импровизация, ако Великобритания напусне без договор, но аз съм убеден, че няма да има такава импровизация ”, подчерта еврокомисарят.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Без паника! На Мей са казали да си сдържа нервите. 'ЕС няма да даде знак до последния миг'

The Daily Express: Без паника! На Мей са казали да си сдържа нервите. 'ЕС няма да даде знак до последния миг'

24 Февруари 2019 | 05:36 | Агенция "Фокус"
Лондон. На Тереза Мей са препоръчали да си сдържа нервите срещу „враговете“ на Брекзит, тъй като навлиза в изключително важна седмица за своето лидерство, пише The Daily Express .
Премиерът се изправя пред натиските от всички страни, както и с измяната на депутатите. Министрите от кабинета заплашват, че ще гласуват за отлагане на излизането, а Брюксел отказва да промени мнението си по ирландския предпазен механизъм. Тя ще бъде принудена да не слага на масата „без сделка“ през седмицата, която се задава, тъй като в противен случай я заплашва министерски бунт и рискува нови депутати да „й обърнат гръб“ и да се присъединят към новосъздадената Независима група. Заклетите привърженици на Брекзит я съветват да се държи резервирано и да не хвърля ключовата си карта за преговори, като се откаже от излизане без сделка.
Страната трябва да излезе на 29 март, защото британския народ няма да приеме „да не е победител, а победен и в ръцете на ЕС“. Вчера Мей се обърна към редовите тори на Националната консервативна Конвенция и им каза, че трябва да си свърши работата. Тя каза: „нашият фокус да „произведем“ Брекзит трябва да е категоричен. Ние, а и аз, няма да се чувстваме огорчени след като направим най-голямото демократично упражнение в историята на страната.В самия край на този процес най-лошото, което можем да направим, е за изгубим фокуса си.“
Партийните активисти също подкрепят подобен възглед: „Нов референдум, отлагане след европейските избори, изваждане на проекта за „без сделка“ от дневния ред на обсъжданията“ като цяло тези неща ще огорчат живота хората, които в 2016-та гласуваха и ще повреди както демокрацията, така и нашата партия за десетилетия напред.
Превод и редакция: Ивелина Ватова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: Отлагането на Брекзит е „ слонски капан“

The Telegraph: Отлагането на Брекзит е „ слонски капан“

24 Февруари 2019 | 05:15 | Агенция "Фокус"
София. Отлагането на Брекзит е „слонски капан“, който не можем да избегнем, предупреждават старши министри, пише The Telegraph
Министърът за Северна Ирландия Джон Пенроуз казва, че опитът да се премахне опцията за напускане на ЕС на 29 март без сделка може „да торпилира напълно Брекзит ”.
Отлагането на британското излизане от Евросъюза е „слонски капан“, който може да убие Брекзит, е предупредил старши министърът в събота вечерта. В текст за неделното издание на всекидневника той пише, че това „торпедо“ може да доведе до по-нататъшни временни удължавания и проточвания на срокове, което „да се превърне в постоянна практика“.
Лайън Фокс, министърът за международната търговия, предупреждава, че от съществено значение е „да държим нервите си“, докато Тереза Мей търси пътища да постигне отстъпки, с които да спечели подкрепата на парламента за своята сделка.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Британски министри препоръчаха на премиера да постигне споразумение с ЕС или да отложи Брекзит

AFP: Британски министри препоръчаха на премиера да постигне споразумение с ЕС или да отложи Брекзит

23 Февруари 2019 | 12:39 | Агенция "Фокус"
Лондон. Трима членове на кабинета на премиера Тереза Мей предупредиха в събота, че Брекзит трябва да бъде отложен, ако тя не може да убеди британския парламент да подкрепи споразумението за напускане на ЕС през следващата седмица, предава AFP.
Министърът на индустрията Грег Кларк, министърът на труда и пенсиите Амбър Ръд и министърът на правосъдието Дейвид Гаук предупредиха, че не са съгласни с напускането на Европейския съюз на 29 март без споразумение.
В момента Мей се стреми да осигури промени в текста на споразумението, което тя постигна с ЕС през ноември, като се надява да спечели подкрепата на депутатите, които миналия месец отхвърлиха вече договореното споразумение с огромна разлика.
"Ако през следващата седмица няма пробив, балансът на мненията в парламента е ясен - че би било по-добре да се стремим да ... отложим датата на Брекзит, а не да излезем от Европейския съюз на 29 март без споразумение", пишат министрите във вестник Daily Mail.
Те добавят: "През следващите няколко дни просто няма да има време да се сключи споразумение и да се изпълни цялото необходимо законодателство преди 29 март".
Те също така предупреждават, че напускането на ЕС без сделка би навредило "сериозно" на икономиката, ще отслаби националната сигурност и ще рискува разпадането на Великобритания.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Британските шофьорски книжки няма да важат в Ирландия при Брекзит без сделка

The Guardian: Британските шофьорски книжки няма да важат в Ирландия при Брекзит без сделка

23 Февруари 2019 | 00:58 | Агенция "Фокус"
Дъблин/Лондон. В случай на напускане на ЕС от Великобритания без да има споразумение, Ирландия няма да признава британските шофьорски книжки на гражданите на Обединеното кралство, които живеят в нея, пише The Guardian.
Службата по пътна сигурност в Република Ирландия, която е държавна агенция обяви, че двустранното споразумение за взаимно признаване на тези документи ще престане да действа и притежателите на британски шофьорски книжки ще бъдат задължени да ги сменят с ирландски преди датата 29 март.
По този повод Службата е направила съобщение, в което се казва: “В случай на Брекзит без сделка шофьорските книжки на британците, които живеят тук в Ирландия няма да са валидни и притежателите им няма да могат да шофират тук, в Ирландия.”

“Съветваме тези водачи на МПС да сменят досегашните си документи за правоспособност за ирландски преди 29 март.”
Според сега действащите правила притежателите на британски документ за шофиране могат да ги подменят, като запазват различните категории, които притежават, както и разрешителни. Процедурата отнема 17 дни и таксата е 55 евро (48 паунда).
При вариант Брекзит със сделка, който миналият месец беше отхвърлен от Уестминстър, Ирландия и други държави, членки на ЕС ще продължат да признават документите през преходния период. През януари ирландските мотористи узнаха, че за да управляват МПС в Северна Ирландия и във Великобритания след Брекзит без сделка, ще се нуждаят от „зелени карти“, за да гарантират, че имат застраховка.
Ирландското Бюро за застраховане на превозните средства е изпратило 400,000 зелени карти на застрахователните агенции. При сега действащите правила, съгласно Директивата на ЕС за застраховане на МПС, те имаха право свободно да се придвижват в блока без да се нуждаят от подобен документ.
Ирландското правителство започна да се подготвя за Брекзит без сделка, като обяви в петък Общ закон за Брекзит, в който са инкорпорирани 16 законодателни елемента, предвиждащи как Ирландия да се защити от шок при излизането на Великобритания от Евросъюза.
Вицепремиерът Саймън Ковни изрази надежда, че законът ще се окаже „излишен“ и никога няма да се приложи. “Моето единствено желание е да го видя да си стои само на рафта.”

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Bloomberg: ЕС очаква Тереза Мей да поиска тримесечно отлагане на Брекзит

Bloomberg: ЕС очаква Тереза Мей да поиска тримесечно отлагане на Брекзит

22 Февруари 2019 | 15:32 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският съюз очаква от британския премиер Тереза Мей да бъде принудена да поиска тримесечно отлагане на Брекзит, съобщава американската агенция Bloomberg, като се позовава на двама различни неназовани източници от Брюксел.
Дискусиите между двете страни показват, че Мей ще поиска удължаване на двугодишния преговорен период, ако британския парламент подкрепи сделката за Брекзит, но тя не бъде подписана до срещата на върха на ЕС на 21-22 март. Това се очертава като настоящия план на ЕС, посочва медията.
ЕС вижда това като „техническо разширение“, за да даде време на британския парламент да приеме необходимото законодателство, свързано с излизането на Лондон от Съюза. Всичко, което е по-дълго от три месеца, ще постави Великобритания под натиск да вземе участие в европейските избори на 23-26 май, нещо, което двете страни искат да избегнат, добавя още американската агенция.
„Блумбърг“ пише, че Мей се състезава с времето, за да промени спорна част от сделката, известна като „резервна“, по приемлив начин и за парламента на Обединеното кралство, и за ЕС. Въпреки това, само с пет седмици до планираното излизане на Великобритания от Съюза и преговори в задънена улица, министрите и депутатите от собствената й партия заплашват да гласуват срещу нея следващата седмица, за да дадат на парламента контрол върху процеса.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sky News: Джеръми Корбин се отправя към Брюксел, за да представи на ЕС визията си за сключване на сделка за Брекзит

Sky News: Джеръми Корбин се отправя към Брюксел, за да представи на ЕС визията си за сключване на сделка за Брекзит

21 Февруари 2019 | 06:35 | Агенция "Фокус"
Лондон. Ръководителят на лейбъристите заяви, че ще обсъди възможностите за пробив в сегашната безизходица, но няма да говори за втори референдум, съобщава телевизионният канал Sky News.
Джеръми Корбин се отправя към Брюксел, за да обсъди Брекзит с лидерите на Европейския съюз, твърдейки, че ще работи с други политически партии за избягването на оттегляне без споразумение.
По време на посещението си лидерът на лейбъристите ще се срещне с преговарящия Мишел Барние, генералния секретар Мартин Зелмайер и координатора по Брекзит на Европейския парламент Ги Верхофстад.
Джеръми Корбин заяви, че планира да обсъди възможностите за пробив в безизходицата и да изясни на екипа от Брюксел, че в парламента няма мнозинство за излизане от съюза без сделка.
„Правителството на консерваторите продължава да работи в опит да изнудва парламента да приеме лошата сделка на Тереза Мей пред хаотично напускане без сделка“, каза Корбин преди посещението си.
„Лейбъристката партия уважава резултата от референдума, но ние не подкрепяме вредния подход на министър-председателя, който се фокусира повече върху успокояването на фракциите в нейната партия, отколкото на намирането на разумно решение, което да работи за цялата страна“.
„Само 37 дни преди Брекзит, Тереза Мей трябва да приеме, че историческите й поражения в парламента и пълния провал да се постигне нова сделка означава, че нейният подход е неуспешен“.
„Тя трябва да изостави вредните си червени линии и най-накрая да работи с лейбъристите, за да постигне споразумение, което да работи за нашата страна“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Депутатите се страхуват, че Мей ще свика предсрочни избори

The Guardian: Депутатите се страхуват, че Мей ще свика предсрочни избори

20 Февруари 2019 | 03:37 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британските парламентаристи се страхуват, че Тереза Мей може да използва лейбъристкото разцепление и да обяви предсрочни избори, пише The Guardian.
Както лейбъристите, така и консерваторите в Британския парламент са обезпокоени, че новата група, създадена от Лусиана Бъргър и Чука Умунна всъщност увеличава шансовете на премиера Мей да обяви предсрочни избори.
От лейбъристка страна депутатите и техните привърженици се плашат, че министър-председателят на Великобритания ще се изкуши да използва разцеплението в опозицията, ако още членове на партията преминат към новата политическа група.
Според експертите перспективата за подобно действие от страна на Мей ще се увеличи, ако 20, 30 а дори и 50 лейбъристки депутати решат, че няма да могат да застанат зад Джеръми Корбин отново.
В същото време и консерваторите стават все по-разтревожени, че Мей може да бъде принудена да обяви предсрочни избори, ако нейното малко мнозинство се стопи или ако от средите на самите тори се намерят хора, които да се присъединят към новата Група на независимите. Няколко депутати от Консервативната партия са съобщили на вестника, че през миналата седмица вариантът „предсрочни избори“ е увеличил шансовете си.
Консерваторите твърдо настояват, че планират изборите да са през 2022 година. В същото време два независими един от друг източника от техните среди са информирали вестника, че подозренията им се засилват все повече, особено след поканите за обедите, които организира Адам Мемън, директор на групата за проучване на мнението в Консервативната партия. На тях поканените обикновено са питани какво трябва да съдържа партийният манифест за общите избори.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 The Guardian:  Корбин трябва да смени посоката

The Guardian: Корбин трябва да смени посоката

19 Февруари 2019 | 04:19 | Агенция "Фокус"
Лондон. Заместник лейбъристкият лидер Том Уотсън е посъветвал Джеръми Корбин да смени посоката, иначе ще се изправи пред задълбочаващ се разпад в партията. Това се случва след като седем депутати я напуснаха, за да създадат ново движение, нещо което Лейбъристката партия не беше преживявала цели 40 години, пише в днешния си брой The Guardian. Емоционалното изявление на Уотсън се появи късно в понеделник вечерта, след като стана ясно, че известен брой лейбъристки депутати са готови да последват създателите на новата Независима група, както и че някои консерватори също обмислят дали да не напуснат своята партия.
Съобщението за създаването на тази група от Лучиана Бъргър и Чука Умунна е най- сериозното предизвикателство, пред което се изправя партийното единство, след като през 1981 година „бандата на четиримата“ я напуснаха, за да създадат Социал-демократическата партия.
Но в деня на тази драма, когато сред лейбъристките редици цареше хаосът на случайността, лоялните на Корбин членове обявиха, че тези депутати са крехки фигурки, които никой от публиката на познава.
Умунна директно се обърна към парламентаристи от другите партии да се присъединят към новата група. Вниманието й бе насочено към консервативните депутати Анна Сорби, Сара Уолостън, Ник Боул, Хайди Алън и поне един про-европейски настроен министър, който би могъл да се присъедини към тях и да напусне кораба на Мей, ако стане ясно, че премиерът го насочва към Брекзит без сделка.
Лейбъристките депутати са заявили пред Гардиън, че са уверени, че ще има и нова вълна на партийни напускания, ако лидерът им не настоява за втори референдум и не предприеме мерки да изкорени антисемитизма от партията.
Корбин, който не един път се е изправял пред предизвикателства, не даде особен знак за паника. Той разпространи съобщение, според което е недоволен от поведението на колегите си, но същевременно в него пише за популярността на последните политики на Лейбъристката партия и за победите от изборите през 2017 година.
Той планира във вторник да държи реч за Брекзит и за новата комисия за образование до края на живота, което според него е нещо нормално, като се има пред, че създаването на тази комисия съвпада с дните на оставките в неговата партия.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Седем депутати напуснаха Лейбъристката партия

AFP: Седем депутати напуснаха Лейбъристката партия

18 Февруари 2019 | 12:35 | Агенция "Фокус"
Лондон. Седем депутати напускат британската Лейбъристка партия за Brexit, антисемитизъм
Седем депутати от опозиционната Лейбъристка партия на Джереми Корбин напуснаха фракцията и обявиха създаването на нова, независима група в знак на протест срещу подкрепата за Брекзит и неуспеха срещу антисемитизма, предава AFP.
„Това беше много трудно, болезнено, но необходимо решение", сподели една от депутатите - Лучиана Бергер, на набързо организирана пресконференция в Лондон.
Други подробности не се привеждат към момента.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 The Daily Express:  Две други държави се канят да изоставят „култа, наречен ЕС“

The Daily Express: Две други държави се канят да изоставят „култа, наречен ЕС“

15 Февруари 2019 | 04:32 | Агенция "Фокус"
Лондон. Брюксел се страхува, че нови две държави ще се опитат да обърнат гръб на „култа, наречен ЕС“, ако Брекзит има успех, пише днешният The Daily Express.
Поне две държави може да бъдат обвинени, че се канят да напуснат блока и да тръгнат по пътя на Великобритания, това прогнозира експертът по глобален бизнес Хилари Родуич.
Според нея в последните две години няколко държави, членки на Евросъюза, са проявили десен евроскептицизъм. Нидерландия и Швеция може скоро да последват Великобритания, ако Островът успее да постигне успешна сделка за излизането си от Общността и се договори за изгодни търговски отношения с нея след 29 март. За нея членството в ЕС е нещо като „клуб или култ. Не може един член да напуска и да си вземе каквото си иска, а трябва да се направи нещо по-добро заради всички други, които остават вътре! В противен случай и други членове ще напуснат. Тъй че ти трябва да не допуснеш това да се случи.“
Евроскептичната партия на шведските демократи е предупредила Брюксел, че възнамерява да напусне Съюза, ако евробюрократите не направят съществени промени в основните си институции. В същото време проучване на общественото мнение в Нидерландия изненада много с резултатите си – повече от половината холандци искат страната им да излезе от Евросъюза. Има слухове и за датчаните, които също са недоволни.
В сряда лидерът на младите шведски демократи Тобиас Андерсон предупреди, че партията е готова да разтърси Европарламента веднага след изборите през май. Той обяви, че други евроскептични партии не успяха да предложат нова версия на европроекта, а неговата е в състояние да предложи 113 промени за начина, по който ЕС управлява совите държави, членки.. „Ние винаги ще бъдем в Европа, но може би невинаги в Европейския съюз“, е заявил младия политик от Швеция.
Холандският премиер Марк Рут също предупреждава, че ЕС трябва да се поучи от „хаоса, който Брекзит създаде и създава“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Тереза Мей отново претърпя поражение за сделката си по Брекзит

The Guardian: Тереза Мей отново претърпя поражение за сделката си по Брекзит

15 Февруари 2019 | 02:18 | Агенция "Фокус"
Лондон. Премиерът отново загуби подкрепа, след като 303 депутати гласуваха „против“ срещу 258 – в нейна подкрепа, а торите от Европейската изследователска група (ERG) се въздържаха. Надеждите да се обедини партията й около предоговаряне на сделката потънаха в хаос, пише вестник The Guardian и пояснява, че министър-председателят на Великобритания е подложена на постоянно поражение, благодарение „на евроскептиците“.
Европейската изследователска група, водена от Джейкъб Рийс-Мог, се въздържа да подкрепи правителството, защото не одобрява идеята за излизане от ЕС без сделка.
Така се слага край на временното примирие, което се възцари през миналия месец сред консерваторите по повод Брекзит и в подкрепа на стратегията на Мей да постигне известни отстъпки от Брюксел по въпроса за северноирландската граница.
На 27 февруари депутатите отново ще обсъждат и гласуват стратегията на Мей по отношение на ЕС.
От Даунинг стрийт 10 обаче обявиха , че Мей разбира тревогите на своите колеги от Консервативната партия. От правителството винаги са настоявали, че никога няма да допуснат Брекзит без сделка. В направеното съобщение се казва: “Макар че не си осигурихме подкрепата в Камарата на общините тази вечер, министър председателят продължава да вярва, че ще се намери изход от „задънената улица“, в която сме попаднали. Ние ще напуснем ЕС със сделка, независимо от тревогите на някои консерватори, че на масата за преговори ще поставим опцията „без сделка“.
Мей се опита да прехвърли част от вината и на лейбъристите, като обяви, че отказът им да я подкрепят направи вероятността да се напусне ЕС без сделка по-видима.
Източници от опозицията са заявили пред The Guardian, че изпаднали в паника консерватори са обсъждали възможността да приемат лейбъристкото предложение и да гласуват заедно, за да се избегне пълно поражение. В крайна сметка обаче те са решили да приемат унизителната загуба вместо да гласуват заедно с опозицията.
Topics

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: ЕК даде индикации за възможно отлагане на датата за Брекзит

ТАСС: ЕК даде индикации за възможно отлагане на датата за Брекзит

13 Февруари 2019 | 14:40 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Съществува възможност за отлагане на датата за излизане на Великобритания от структурите на Общността, но към настоящия момент такава молба не е постъпвала от Лондон. Това подчерта на пресконференция в Брюксел говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас, предава ТАСС.
„Не сме получавали молба за удължаване на срока от Великобритания. Подобна възможност обаче е предвидена в чл. 50 (на Лисабонския договор)“, подчерта Схинас.
Говорителят на ЕК припомни, че освен молба от Лондон, за отлагането на датата за Брекзит е необходимо и съгласието на останалите страни-членки на ЕС. Схинас обаче отказа да поясни за какъв период може да бъде отложено излизането на Великобритания. По план тя трябва да напусне ЕС на 29 март тази година.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Ирландия се опасява, че ЕС би могъл да изостави Дъблин, за да спаси Брюксел от Брекзит без сделка

Daily Express: Ирландия се опасява, че ЕС би могъл да изостави Дъблин, за да спаси Брюксел от Брекзит без сделка

13 Февруари 2019 | 04:27 | Агенция "Фокус"
Дъблин. Ирландия се опасява, че Европейският съюз ще я изостави, докато напрежението се засилва от заплахата от излизане на Великобритания без споразумение, която ще напусне блока само след 45 дни, пише в. Daily Express.
Много ирландски фирми силно разчитат на достъпа до британските пазари, за да може техният бизнес да бъде успешен. Но този достъп в момента се поставя под съмнение, тъй като задънената улица в Уестминстър оставя Великобритания на ръба да напусне ЕС без сделка и дори предизвика страхове, че Брюксел ще изостави Дъблин в момент на нужда.
The Great Northern Distillery, чийто бизнес започна през 2015 г. в граничния град Дъндолк, отбеляза бърз напредък, но сега се опасява, че ирландският защитен механизъм може да доведе до срив на техния труд.
Брюксел продължава да подкрепя искането на ирландския премиер Лео Варадкар да не се предоговаря отново предпазния механизъм, въпреки че депутатите в Лондон до голяма степен отхвърлят проекта за оттегляне от ЕС на Тереза Мей.
Критици в Уестминстър се опасяват, че ЕС може да задържи Великобритания за заложник в постоянен митнически съюз поради липсата на едностранна клауза за излизане или ограничение на времето за защитния механизъм.
Най-висшите служители на ЕС обаче досега отхвърлят предложенията за промяна на предпазния механизъм.
Ирландските фермери биха могли да бъдат унищожени, като се наложи да разчитат на тарифите на Световната Търговска Организация за търговия с Великобритания, което накара Лео Варадкар да поиска спешна помощ от ЕС, за да компенсира внезапните загуби на говеждо и млечни продукти във Великобритания.
Ирландският премиер също настоява за отпускането на държавна помощ, за да позволи на правителството му да спаси засегнатите компании от последиците от Брекзит без сделка.
Но Мартин се опасява, че Брюксел може да се откаже от Ирландия в единадесетия час, за да минимизира риска от Брекзит без сделка.
Бърти Ахърн, бивш ирландски премиер и ветеран на преговорите в Брюксел, се опасява, че подкрепата на ЕС за Дъблин може да се окаже в сценария на „съдния ден“.
Ахърн каза: „Не мисля, че Барние и компанията ще имат публична пресконференция в Брюксел, казвайки: „Напускаме или изоставяме ирландците и съжаляваме, че сме променили мнението си ".
Ирландският политик се опасява, че всеки ход ще дойде при затворени врати в последните дни преди всеки потенциален сценарий.
„Хората ще започнат да казват: „Исусе, слушай, не можем да позволим това да се случи, трябва да намерим някакво решение“, каза той.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Тереза Мей поиска от депутатите в Лондон отсрочка за преговорите за Брекзит

AFP: Тереза Мей поиска от депутатите в Лондон отсрочка за преговорите за Брекзит

12 Февруари 2019 | 15:08 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министър-председателят на Обединеното кралство Тереза Мей призова депутатите в Лондон да й дадат повече време за преговорите с Европейския съюз за предоговаряне на споразумението за Брекзит, предава AFP.
„След като постигнахме споразумение с ЕС за по-нататъшни преговори, сега ни е необходимо известно време, за да завършим този процес", подчерта Мей. Същевременно тя обеща, че следващата серия гласувания в парламента за Брекзит ще се проведе на 27 февруари.
По план Великобритания трябва да излезе от структурите на Общността на 29 март тази година, припомня агенцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Консервативната партия на Тереза Мей би спечелила мнозинство в случай на парламентарни избори, показва проучване

The Times: Консервативната партия на Тереза Мей би спечелила мнозинство в случай на парламентарни избори, показва проучване

12 Февруари 2019 | 14:11 | Агенция "Фокус"
Лондон. Консервативната партия на премиера Тереза Мей би спечели мнозинство, в случай във Великобритания бъдат организирани парламентарни избори. Това показва проучване на на YouGov, цитирано от британския вестник The Times.
Лейбъристката партия на Джереми Корбин настоява за провеждането на общи избори, но ако такива бъдат организирани, той ще загуби най-малко 12 кресла в парламента в Лондон и ще падне от 262 на 250 места, докато торите ще спечелят четири места.
Изборите биха завършили с 321 места за Консервативната партия, които не са й достатъчни за формирането на мнозинство. Камарата на общините се състои от 650 места, но седемте депутати от партията „Шин Фейн“ не влизат в залата. Не се брои и председателят на законодателния орган, пояснява изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никола Стърджън: Шотландия ще бъде независима след пет години

Никола Стърджън: Шотландия ще бъде независима след пет години

12 Февруари 2019 | 04:47 | Агенция "Фокус"
Единбург. Първият министър на Шотландия Никола Стърджън заяви, че Шотландия ще бъде независима след пет години, пише шотландският всекидневник The Scotsman.
Никола Стърджън потвърди намерението си да свика нов референдум за независимостта на Шотландия, след като бъдат изработени окончателните подробности за Брекзит. Първият министър се яви в американско токшоу през уикенда, за да обяви, че мнозинството от шотландците ще гласуват положително в евентуален нов референдум за шотландска независимост през следващите пет години.
Първият министър каза, че е уверена, че повече шотландци ще подкрепят независимостта, ако се проведе нов референдум , след като реалността на Брекзит стана очевидна. "Ние сме в тази позиция, защото не сме независими", каза тя. „Този демократичен дефицит, при който Шотландия е част от Великобритания, несъмнено кара много хора да погледнат отново на въпроса за Шотландия като независима държава. „Мисля, че ще има нов референдум за независимост. И когато това се случи, мисля, че Шотландия този път ще гласува за да стане независима. Това ще бъде начин да защитим нашето място в Европа и да се уверим, че решенията, които оказват влияние върху посоката на нашата страна, се вземат в Шотландия, а не в Лондон. - Времето за това все още предстои да бъде определено - очевидно има много загриженост за процеса на Брекзит. Като първи министър, казах, че ще изложа мнението си за момента на провеждането на друг референдум за независимост през следващите няколко седмици, след като видим как ще протече напускането на ЕС. "

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent:  Лейбъристите призоваха Тереза Мей да промени „червените си линии“ за Брекзит

The Independent: Лейбъристите призоваха Тереза Мей да промени „червените си линии“ за Брекзит

12 Февруари 2019 | 04:33 | Агенция "Фокус"
Лондон. Лейбъристите призова депутатите да гласуват за митнически съюз с ЕС, предупреждавайки, че Тереза Мей трябва да е склонна да промени червените си линии, ако иска ратифицирането на споразумението, пише британският вестник The Independent
Премиерът също бе подложен на натиск от Брюксел в понеделник, а главният преговарящ Мишел Барние каза, че блокът очаква Великобритания да действа и че няма да има движение, докато червените линии не се променят.
„Очакваме яснота и движение от Обединеното кралство“, заяви Барние пред репортери, от Люксембург.
„Лейбъристката партия има някои притеснения относно предпазния механизъм, но ние напълно приемаме, че е неизбежно да има предпазен механизъм. На този етап от динамиката на процеса прозорецът по член 50 вече почти се затваря, така че се нуждаем от препазен механизъм“
„Критичният въпрос е: дали тя, в своя отговор, показва желание да се откаже от червените си линии или не? И това трябва да бъде тествано по-рано, отколкото по-късно. "

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Британският премиер отхвърли предложението на Джереми Корбин за митнически съюз с ЕС

FAZ: Британският премиер отхвърли предложението на Джереми Корбин за митнически съюз с ЕС

11 Февруари 2019 | 08:12 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министър-председателят на Обединеното кралство Тереза Мей отхвърли предложението на лидера на Лейбъристката партия Джереми Корбин за поддържане на постоянен митнически съюз с Европейския съюз, съобщава германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
В писмо до Корбин, разпространено в медиите, Мей изразя готовност за по-нататъшни преговори с опозицията в Лондон. В текста тя се съгласява с Корбин, че не трябва да бъдат организирани нови избори или втори референдум за Брекзит.
По план Великобритания трябва да излезе от структурите на Общността на 29 март, припомня изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Брекзит без сделка може да постави 100 000 работни места в Германия в риск

The Daily Express: Брекзит без сделка може да постави 100 000 работни места в Германия в риск

11 Февруари 2019 | 04:46 | Агенция "Фокус"
Хале/Лондон. Брекзит без сделка може да постави 100 000 работни места в Германия в риск, тъй като износът на коли ще се срине, пише в днешния си брой британския всекидневник The Daily Express.
Прочутите германски автомобилни производители ще претърпят масивни загуби при Брекзит без сделка, сочат данни от най-ново изследване за икономическите последици от излизането на Великобритания от Евросъюза.
Институтът за икономически изследвания в Хале доказва, че манифактурният сектор ще се окаже особено уязвим поради неяснотите около бъдещото търговско партньорство с Обединеното кралство. Германия му е продала 770,000 коли през 2017 година, като в този рентабилен сектор е имало 15,000 работни места. Германия е третият в света производител на коли и четвърта по общо производство на моторни превозни средства. През 2017-та годишният капацитет на този сектор от германската икономика е шест милиона броя возила, а делът му в ЕС се равнява на 31.5 процента.
Според проучването жителите на Волфсбург, където се намират заводите на „Фолксваген“ ще изпита най-силно удара от евентуален срив на автомобилния износ. Застрашени са 500 работни места, т.е. 0.4 на сто от всички работни места в този град. Динголфинг в Бавария, където се намират заводите на другия голям автомобилен производител, БеЕмВе, е другият застрашен от закриване на работни места град.
От ефектите на евентуален Брекзит без сделка ще пострадат и средни по размер германски фирми, чийто принос в най-голямата икономика в ЕС се оценява на над три трилиона паунда. Публикуваните данни сочат, че в целия свят ще бъдат закрити над 600 000 работни места. Освен Германия в Ес най-пострадали ще се окажат Ирландия и Малта. Близо два процента от малтийците и един процент ирландци ще останат без работа при Брекзит без сделка.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тони Блеър: Брекзит без споразумение застрашава мира в Северна Ирландия

Тони Блеър: Брекзит без споразумение застрашава мира в Северна Ирландия

10 Февруари 2019 | 14:44 | Агенция "Фокус"
Лондон. Излизането на Великобритания от Европейския съюз без споразумение застрашава мирния процес в Северна Ирландия и е изключително опасен за британската икономика, заяви бившият британски премиер Тони Блеър в интервю по британския телевизионен канал Sky News.
Според него, Брекзит без споразумение "ще бъде много опасен за Великобритания от икономическа гледна точка" и може да доведе до "потенциално разрушителни" последици за мирния процес в Северна Ирландия. "Липсата на споразумение за напускане на ЕС означава появата на наистина твърда граница между северната и южната част на Ирландия, противно на Споразумението от Белфаст, и това ще предизвика огромен разрив в Обединеното кралство", заяви бившият премиер.
Споразумението от Белфаст, известно като „Споразумението от Разпети петък“, беше сключено през 1998 г. с участието на властите на Великобритания и Република Ирландия. То предвижда отказът на Лондон от прякото управление в региона и прехвърлянето на властта в региона на местните власти, създадени на коалиционна основа. Споразумението позволи установяването на деликатен политически баланс в Северна Ирландия и прекратяване на три десетилетия на кървави сблъсъци между протестанти и католици, монархисти и републиканци, опоненти и поддръжници на независимостта на региона от Великобритания.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: „Уволнете Грейлинг заради фиаско на договор за фериботни превози“, настояват депутати

The Guardian: „Уволнете Грейлинг заради фиаско на договор за фериботни превози“, настояват депутати

10 Февруари 2019 | 03:22 | Агенция "Фокус"
Лондон. Тереза Мей се изправи в събота вечерта пред междупартийни призиви да уволни транспортния си министър Крис Грейлинг, след като предостави договор за фериботен транспорт при Брекзит без сделка на компания, която няма кораби, пише The Guardian.
Дългогодишни членове на партията на торите са заявили, че премиерът е „затворила очите си“ за решението на Глейдинг да даде близо 14 милиона паунда на компанията Seaborne Freight да управлява фериботните превози между Рамсгейт и Остенд въпреки ширещите се обвинения, че това е незаконно.
Всичко се случва в момент, когато в международната бизнес общност се засилва недоволството от подготовката на Великобритания да напусне Съюза без сделка, а до крайния срок за Брекзит остават по-малко от 50 дни.
Няколко депутати предлагат Грейлинг да преосмисли положението си след като в неговото министерство разкриха, че контрактът е бил отменен. Според един от тях тази сага „само потвърждава, че страната е в хаос“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Scotsman: На Никола Стърджън „трябва да й се припомни за Дейвид Камерън“, когато говори да се гласува шотландската независимост

The Scotsman: На Никола Стърджън „трябва да й се припомни за Дейвид Камерън“, когато говори да се гласува шотландската независимост

10 Февруари 2019 | 00:37 | Агенция "Фокус"
Глазгоу. Министър-председателят на Шотландия Никола Стърджън получава вече предупреждения да не рискува да тръгне по политическия път на Дейвид Камерън, ако продължава да настоява за референдум, за който и тя е наясно, че няма как да се случи, пише шотландският всекидневник The Scotsman. В момента тя все повече се доближава до положението, в което изпадна бившия премиер на Великобритания, когато предложи да се проведе гласуване, с което да се определи мястото на Обединеното кралство в Европа.
Първият министър на Шотландия Никола Стърджън е изнесла лекция на тема „Шотландия, Брекзит и бъдещето“, която е част от програмата на Световната седмица на жените лидери, организирана от Института за жените, мира и сигурността към университета в Джорджтаун. Преди да реши дали да говори за нов вот или да не го прави, тя трябва да изчака развитието на процеса около Брекзит, са изразили мнението си академичните среди след като са изслушали лекцията й. Те са й припомнили, че Камерън подаде оставка на сутринта след вота за Брекзит през 2016 година.
Тогава много дългогодишни консерватори са предупреждавали бившия министър-председател, че е твърде рисковано да се подлага на гласуване членството на Великобритания в ЕС.
Шотландският премиер е подложена на все по-голям натиск от членове на Шотландската националистическа партия за подобен референдум в момент, когато назрява конституционна криза заради Брекзит. Но последните проучвания на общественото мнение доказват, че 52 на сто от шотландците не искат да чуят за „нов референдум за независимост“ поне в „Следващите няколко години“.
Ако Тереза Мей не оцелее, анализаторите смятат, че играта може драстично да промени посоката си, а това според тях е добра причина да не се казва в момента нищо. Брекзит е тема, която разделя редиците на Шотландската националистическа партия.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Huffington Post: Британски депутати ще се опитат да предотвратят Брекзит без споразумение

Huffington Post: Британски депутати ще се опитат да предотвратят Брекзит без споразумение

9 Февруари 2019 | 04:11 | Агенция "Фокус"
Лондон. Депутатите са готови да започнат нов опит да отложат Брекзит и да блокират варианта за напускане на ЕС без споразумение на следващото гласуване на 14 февруари, пише британският вестник Huffington Post.
Бивш министър и старши депутат от парламента, участващ в междупартийни разговори, каза, че е "много вероятно" и че има "съществен консенсус“ за гласуване предназначено да даде на парламента властта да спре Брекзит без сделка.
Първият подобен опит за удължаване на член 50 бе отхвърлен с 23 гласа миналия месец на фона на бунт от страна на депутатите, които подкрепиха партията на Джереми Корбин.
Но с наближаването на 29 март и без признаци на споразумение, депутатите търсят решение на това как да се попречи на събитието.
Депутат от Лейбъристката партия каза, че се провежда „голяма дискусия“ за това как да се спечели при втория опит.
А първоначалният план за удължаване на член 50 с девет месеца почти със сигурност ще бъде отхвърлен, като източник предполага, че тримесечно отлагане е по-вероятно.
Но депутат от лейбъристите каза: “Следващата седмица акцентът ще бъде поставен върху това Тереза Май да не може да отведе страната в пропастта.
"Това все още се обсъжда как да бъде направено, но има съществен консенсус, че това ще бъде направено."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Брекзит ще бъде катастрофа за Германия

Daily Express: Брекзит ще бъде катастрофа за Германия

9 Февруари 2019 | 03:27 | Агенция "Фокус"
Берлин. Немски икономист призова страната си да направи всичко възможно, за да запази Великобритания в ЕС, тъй като Брекзит ще бъде „катастрофа“ за Германия, пише британският вестник Daily Express
Ханс-Вернер Зин е бивш председател на Института за икономически изследвания и е в консултативния комитет на германското министерство на икономиката. Говорейки на конференция в сряда, той изрази загрижеността си относно Брекзит. Д-р Зин каза: "Брекзит ще бъде катастрофа за Германия, ние трябва да направим всичко възможно, за да запазим британците в ЕС!"
Той добави, че икономическата сила на Обединеното кралство е същата като тази на сбора на 19-те най-малки държави от ЕС, така че Брекзит е еквивалент на едновременното напускане на 19 страни
Той предупреди, че особено за Германия, Брекзит ще бъде опустошителен.
Немската автомобилна индустрия е изключително обезпокоена от напускането на Великобритания - през 2017 г. страната е изнесла 769 000 автомобила в Обединеното кралство, което го прави най-голям износен пазар.
Брекзит може да доведе допълнителни мита за германските автомобили, заплашвайки да задуши процъфтяващата индустрия.
Д-р Зин критикува германския канцлер Ангела Меркел за работата с Обединеното кралство за сключване на сделка.
Той каза: „Мисля, че трябва да сме гъвкави. Но не в смисъл на това, което Меркел прави, като предложи на британците сделка да може да напуснат по-лесно и да подпише това глупаво споразумение. Напротив, тя трябваше да ги държи вътре.
Икономистът подкрепи втори референдум, който мнозина се надяват да прекрати Брекзит.
Той каза: „Надявам се, че разумът ще надделее и че в крайна сметка ще има втори референдум.
"Трябва да направим всичко възможно, за да запазим британците в ЕС, заради собствените ни интереси, да запазим космополита на ЕС и да защитим нашите експортни индустрии."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Великобритания принуждава развиващите се страни да сключват рискови търговски споразумения преди Брекзит

The Independent: Великобритания принуждава развиващите се страни да сключват рискови търговски споразумения преди Брекзит

9 Февруари 2019 | 03:00 | Агенция "Фокус"
Лондон. Великобритания принуждава развиващите се страни да сключват рискови търговски споразумения преди Брекзит, пише британският вестник The Independent във водеща статия.
Някои от най-бедните страни в света са принудени да се споразумеят за потенциално вредни търговски споразумения с Обединеното кралство чрез използване на "заплахи“ с наближаването на Брекзит.
Лиъм Фокс, министърът на международната търговия, е обвинен в оказване на натиск върху развиващите се страни да „подпишат“ - без да знаят стойността на споразуменията - с предупреждение, че иначе ще бъдат загубени.
Само три от 40-те споразумения, с които Обединеното кралство се ползва чрез членство в ЕС, обхващащи 71 страни, бяха успешно „преподписани“, както обеща правителството, а до Брекзит остават още седем седмици, пише изданието.
„Споразуменията се изготвят в кратки срокове заради вероятността от напускане на ЕС без споразумение. Страните са помолени да се подписват на сляпо ”, казва Лиз Мей, ръководител на политиката на неправителствена организация.
Без пълната представа за това как ЕС и Великобритания ще търгуват в бъдеще е невъзможно за страните да преценят до колко са изгодни тези сделки, как ще работят на практика или дори как ще се прилагат някои елементи от тях. Вместо да признае тази трудност, правителството разчита на развиващите се страни да бъдат принудени да подпишат в последната минута, вместо да рискуват високи мита, с които да бъде обложен ключовият им износ. Този тип недобросъвестни преговори - използване на имплицитни заплахи не е най-добрия начин да се започне независимата търговска политика на Обединеното кралство, пише изданието.
Нито една развиваща се страна не се е оплакала публично от подхода на Обединеното кралство, но се смята, че някои от тях са възразили и и са показали своето неудовлетворение, като отлагат подписването.
Самият Лиъм Фокс призна риска за развиващите се страни от Брекзит, след като неговото министерство направи предложение за премахване на всички мита, ако Великобритания напусне ЕС без споразумение, за да избегне раздуването на инфлацията.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Ирландия призова САЩ да се противопоставят на Брекзит без споразумение

Daily Express: Ирландия призова САЩ да се противопоставят на Брекзит без споразумение

8 Февруари 2019 | 04:49 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Ирландия призова САЩ да се противопоставят на Брекзит без споразумение, пише британският вестник Daily Express.
Споразумението за свободна търговия със САЩ може да бъде изложено на риск, ако Великобритания не постигне споразумение за избягване на твърда граница в Ирландия, предупреди вчера влиятелен конгресмен - само часове след като Дъблин призова Вашингтон да се намеси в Брекзит.
Ричард Нийл, председател на комисия в Конгреса, каза, че трябва да се намери решение, за да се избегне необходимостта от физически проверки между Северна Ирландия и Ирландия, или това ще повлияе на бъдещата търговия между САЩ и Великобритания. Неговото предупреждение дойде, след като Саймън Коуни пътува до Вашингтон, за да помоли членовете на ирландско-американската група на Капитолийския хълм да използват влиянието си, за да гарантират, че нищо няма да застраши мира в Северна Ирландия. Но след като депутатите отхвърлиха споразумението на Тереза Мей миналия месец и по-малко от 50 дни, преди Великобритания да напусне ЕС, Брекзит без споразумение и необходимостта от митнически проверки в Ирландия изглеждат все по-вероятни.
Конгресменът от Демократическата партия, чиято комисия наблюдава търговията, каза на ирландския телевизионен оператор РТЕ: "Това ще натежи при преценка на ситуацията. Вече изразих опасенията си пред търговския представител на САЩ.
"Искаме двустранно търговско споразумение с Обединеното кралство, но в същото време мисля, че бих имал същите опасения, които се повдигат сега и че очевидно не трябва да се допусне връщане към твърда граница."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Възможни са министерски оставки в правителството на Тереза Мей

The Independent: Възможни са министерски оставки в правителството на Тереза Мей

8 Февруари 2019 | 04:30 | Агенция "Фокус"
Лондон/Брюксел. Възможни са министерски оставки в правителството на Тереза Мей, след като тя се върна с празни ръце от Брюксел, пише британският вестник The Independent.
На нея й беше казано в четвъртък от редица ръководители на ЕС, че предпазния механизъм за ирландската граница не подлежи на преговории че вместо това тя трябва да промени червените си линии, за да спечели подкрепата на лейбъристите и да сключи споразумението.
Тя изостави исканията на някои хардлайнери от нейната партия да се откаже изобщо от предпазния механизъм, което ще създаде напрежение сред привържениците на „твърдия“ Брекзит в редиците на консерваторите.
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви пред премиера в четвъртък, че ЕС няма да поднови преговорите за споразумението за оттегляне - описвайки го като "внимателно балансиран компромис между Европейския съюз и Обединеното кралство, в който и двете страни са направили значителни отстъпки, за да стигнат до сделка".
Доналд Туск, председател на Европейския съвет, каза след срещата си с премиера, че все още няма "пробив" и че "преговорите ще продължат", а отговарящият за Брекзит в Европейския парламент Ги Верхофстад предупреди: Предпазният механизъм е ключов и нашето предложение е да се опитаме да разрешим проблема в политическата декларация. "
Той добави: „Г-жа Мей днес ни увери, че ще има предпазен механизъм.
"Това, което тя вече каза в Белфаст: не стои въпросът за премахване на предпазния механизъм, защото това е абсолютно необходимо за осигуряването и опазването на Споразумението от Разпети петък, вътрешния пазар и мирния процес", подчерта Верховстад.
В съвместно изявление британското правителство и Европейската комисия заявиха, че Тереза Мей е имала „трудна, но конструктивна“ среща с президента Юнкер и че двамата ще се срещнат отново преди края на месеца.
Двата преговарящи екипа бяха официално разпуснати, след като споразумението за оттегляне беше договорено между двете страни миналата година, като ЕС заяви, че не е предвиждал никакви допълнителни срещи. Но след гласуването в британския парламент, блокирало ратифицирането на споразумението, официалните лица ще започнат отново да се срещат.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Новото гласуване на споразумението с ЕС в британския парламент се очаква в края на март

The Guardian: Новото гласуване на споразумението с ЕС в британския парламент се очаква в края на март

8 Февруари 2019 | 03:47 | Агенция "Фокус"
Лондон/Брюксел. Новото гласуване на споразумението с ЕС в британския парламент се очаква в края на март, пише британският вестник The Guardian.
Преговорите за Брекзит ще се водят до последния момент от Тереза Мей и ЕС, като последната оферта от Брюксел за ирландската граница, се очаква да бъде внесена в британския парламент само няколко дни преди Великобритания да напусне ЕС.
В напрегнати преговори в четвъртък, Тереза Мей и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се съгласиха да проведат следващите лични преговори до края на февруари.
Този ход скъсява много оставащото време, като натрупва натиск върху британския парламент, за да може тогава да приеме това, което бъде предложено, или да се сблъска със сценарий без споразумение.
Става ясно, че длъжностните лица на ЕС ще се опитат да предложат на Тереза Мей подробен план за това как може да изглежда потенциалното технологично решение на ирландската граница, което би могло да бъде включено в правно необвързващата политическа декларация за бъдещото търговско споразумение.
Но официалните представители смятат, че е все по-вероятно предоговореното споразумение ще бъде представено на парламента едва в края на март, което ще наложи удължаване на срока за преговори по член 50, за да се изработи съответното законодателство в британския парламент.
Лидерите на ЕС ще проведат среща на върха в египетския курорт Шарм ел-Шейх на 24 февруари. Официалният представител на премиера разсея спекулациите, че това може да бъде следващата ключова дата за Брекзит. "Не сме потвърдили присъствието си и не бих мислил в този смисъл. Най-вече това е среща на върха между ЕС и арабските страни.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Джереми Корбин може да подкрепи втори референдум

The Times: Джереми Корбин може да подкрепи втори референдум

8 Февруари 2019 | 03:23 | Агенция "Фокус"
Лондон. Джереми Корбин може да подкрепи втори референдум, след като някои депутати от Лейбъристката партия са заявили, че по-скоро ще напуснат партията, вместо да помогнат за сключване на споразумение за развод с ЕС, пише британският вестник The Times.
Позицията на Корбин в сряда вечерта за подкрепа на по-мека сделка за Брекзит доведе до реакция от страна на депутатите, включително Оуен Смит, бивш член на кабинета в сянка. Той предупреди, че той и „много други хора“ сега обмислят позицията си.
Чука Умуна, проевропейски депутат, заяви, че позицията на Корбин е "напълно деморализираща", добавяйки: "Това не е опозиция, а улесняването на една сделка, която ще направи страната по-бедна. Не ми се иска да мисля какво ще направят всички тези млади гласоподаватели, които подкрепиха партията за първи път през 2017 година. Гласувайте за Лейбъристите и ще получите Брекзита на консерваторите. Те ще чувстват, че са предадени".
Крис Лесли, бивш финансов министър в сянка, определи ходът на Корбин като поставящ „политиката на конференцията на лейбъристите в кошчето“ и той ще трябва да „сподели отговорността“, когато работните места бъдат загубени заради Брекзит.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Брюксел и Лондон се споразумяха за продължаване на преговорите за Брекзит

AFP: Брюксел и Лондон се споразумяха за продължаване на преговорите за Брекзит

7 Февруари 2019 | 14:23 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Лондон. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и министър-председателят на Обединеното кралство Тереза Мей се споразумяха за продължаване на преговорите за излизане на Великобритания от структурите на Общността, предава AFP, като допълва, че двамата са описали срещата си като „силна“.
Преговарящият от страна на ЕС Мишел Барние ще се срещне в понеделник в Страсбург с министъра на Лондон за Брекзит Стивън Баркли, а Мей и Юнкер ще се съберат за нови разговори отново преди края на февруари, разкри говорител на ЕК.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Тереза Мей търси разрешение на спора за Брекзит с посещение в Брюксел

FAZ: Тереза Мей търси разрешение на спора за Брекзит с посещение в Брюксел

7 Февруари 2019 | 08:20 | Агенция "Фокус"
Лондон/Брюксел. Министър-председателят на Обединеното кралство Тереза Мей ще търси разрешение на спора за Брекзит с посещение в Брюксел, припомня германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Информацията бе обявена по-рано тази седмица от говорител на Европейската комисия. Предвижда се дискусия с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. Мей обяви, че ще се стреми към промяна на споразумението за излизането на Великобритания от структурите на Общността. Особено спорен в Лондон е въпросът за откритата граница между Ирландия и Северна Ирландия. По план Великобритания трябваше да напусне ЕС на 29 март.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Scotsman:  Шотландия се изправя пред „дълбока рецесия“, ако Брекзит е без сделка

The Scotsman: Шотландия се изправя пред „дълбока рецесия“, ако Брекзит е без сделка

7 Февруари 2019 | 06:05 | Агенция "Фокус"
Лондон/Глазгоу. Ако Брекзит е без сделка, шотландската икономика може да изпадне в „дълбока рецесия“, ще се загубят много работни места, а редица компании ще напуснат страната. За това предупреждава министърът за Брекзит Майк Ръсел, пише вестник The Scotsman.
В среща с депутати от шотландския парламент той е говорил за увеличение на цените на храните между 5 и 10 на сто.
Шотландското правителство „постепенно и плавно се подготвя“ за Брекзит без сделка още от миналата година, твърди Майк Ръсел и предупреждава, че: "Брекзит без сделка създава възможност да се генерира значителен икономически шок, който може да хвърли Шотландия в рецесия, дълбока рецесия, която са окаже жестоко въздействие върху пазара на труда. Той е призовал банковата система да се запаси с допълнителни резерви на пари в брой, тъй като малкият бизнес ще усети най-много удара.
Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: EС се кани отново да се подиграе с Тереза Мей

The Times: EС се кани отново да се подиграе с Тереза Мей

7 Февруари 2019 | 04:34 | Агенция "Фокус"
Лондон. След обръщението, в което имаше и думата „Ад“, отправено от Доналд Туск, очаква се ЕС отново да се подиграе с Тереза Мей, пише британският The Times.
Премиерът се готви в четвъртък за нова порция „свежа“ конфронтация в Брюксел, която да последва след нападките на привържениците на Брекзит в Лондон.
Председателят на Европейския Съвет Доналд Туск е слисал министрите със суровите си нападки и груба критика на „онези, които насърчиха Брекзит без да са планирали как ще го проведат на практика“.
Тереза Мей се е настроила за ожесточен сблъсък с европейските лидери в четвъртък. Особено след като Доналд Туск обяви, че „в Ада ще има специално запазено място“ за водачите на кампанията за излизане на Великобритания от Евросъюза.
На Даунинг Стрийт вярват, че едва ли и Жан-Клод Юнкер, председателят на Еврокомисията, ще посрещне британския премиер с особени симпатии. Двамата ще се срещнат в четвъртък за първи път след разгрома в Камарата на общините на проекта на Мей за Брекзит.
По програма Мей трябва да се срещне също с господата Туск и Антония Таяни, председател на Европарламента. Госпожа Мей не вярва, че от Брюксел ще й окажат някаква допълнителна подкрепа, тъй като в момента Долната камара на британския парламент обсъжда предстоящия следващата седмица вот на нейното предложение за провеждане на самия Брекзит.
Брюксел обаче може да позволи промяна в споразумението за напускане.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: Тереза Мей отлага гласуването за Брекзит

The Telegraph: Тереза Мей отлага гласуването за Брекзит

7 Февруари 2019 | 04:04 | Агенция "Фокус"
Лондон. Тереза Мей отлага вота за сделката, докато до самия Брекзит не останат 30 дни, въпреки предупрежденията, че не може да се продължи срокът на действие на Член 50, пише The Telegraph.
Премиерът се готви да отложи второто парламентарно гласуване на нейния проект за излизане на Великобритания от ЕС до края на февруари, точно месец преди крайния срок за напускане на ЕС.
Джулиън Смит, главният партиен координатор, е сигнализирал, че вотът няма да се проведе следващата седмица, както се очакваше. Аргументът на кабинета е, че министър-председателят няма да успее да предоговори навреме сделката си.
Очаква се кабинетът да не бъде на едно мнение заради страховете на онази част от консерваторите, които са за оставане в Евросъюза и които в момента се притесняват, че съществува риск от Брекзит без сделка.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Корбин използва  лейбъристките условия, за да подкрепи Тереза Мей за Брекзит

The Guardian: Корбин използва лейбъристките условия, за да подкрепи Тереза Мей за Брекзит

7 Февруари 2019 | 02:08 | Агенция "Фокус"
Лондон. В специално писмо се предлага подкрепа от страна на лейбъристите, ако премиерът поеме пет ангажимента, включително и присъединяване към митническия съюз, пише в днешния си брой The Guardian.
Джеръми Корбин, лидерът на Лейбъристката партия, е написал писмо до министър председателя в сряда, ден преди пътуването до Брюксел. С него той се съгласява съмишлениците му да я подкрепят за сделката по Брекзит, стига тя да поеме пет законно обвързани ангажимента. Миналата седмица след дълго отказване той най-после проведе частни разговори с Тереза Мей – за първи път след като нейният проект беше отхвърлен в парламента с историческите 230 гласа „против“.
В писмото си Корбин призовава британския премиер да се преработи политическата декларация, с която се оформя рамката за бъдещите връзки на Великобритания с ЕС. Според него тези промени трябва да обхващат „постоянен и цялостен митнически съюз“, включително и за бъдещи търговски сделки; тясно регулиране чрез „споделени институции“ на връзките с общия пазар; „динамично изравняване на права и защити“, така че британските стандарти да не се отричат в ЕС; ясни ангажименти за бъдещото участие на страната в европейските агенции и програми; договорености за бъдеща обща сигурност
В писмото не се споменава нищо за втори референдум за Брекзит, който се поддържа от редица лейбъристи. Освен това известно е, че на Даунинг Стрийт 10 се готвят през следващата седмица да обявят публично предлаганото от правителството специално законодателство за правата на работниците, с окето се цели именно да получат подкрепа от лейбъристите.
Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Туск: Има специално място в Ада за тези, които искат Брекзит

Доналд Туск: Има специално място в Ада за тези, които искат Брекзит

6 Февруари 2019 | 15:32 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск в сряда осъди тези, които искат Брекзит, но нямат идея как да го осъществят и отбеляза, че стиска палци за британския премиер Тереза Мей, която имала „реалистичен план“, предава AFP.
„Чудя се как ли изглежда специалното място в Ада за тези, които викаха за Брекзит без дори да имат скица на план, как да го осъществят безопасно“, заяви Туск.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕП: При Брекзит без споразумение Еразъм+ ще финансира съществуващия обмен между Обединеното кралство и ЕС

ЕП: При Брекзит без споразумение Еразъм+ ще финансира съществуващия обмен между Обединеното кралство и ЕС

6 Февруари 2019 | 11:35 | Агенция "Фокус"
София. • Съществуващите схеми за мобилност с образователна цел между Обединеното кралство и ЕС ще бъдат финансирани до приключването им;
• 14 000 студенти от страни от ЕС и 7 000 британски студенти ще бъдат обхванати от това законодателство;
• Бърза процедура за приемане на законодателството преди 30 март.
Комисията по културата ще подкрепи продължаване на финансирането по всички текущи дейности по мобилност с образователна цел по Еразъм + в случай на Брекзит без споразумение, съобщава пресслужбата на Европейския парламент.
Комисията по култура и образование обсъди с Европейската комисия предложените нови мерки за непредвидени обстоятелства по програмата Еразъм+, в случай че Обединеното кралство напусне ЕС без споразумение.
Предложената разпоредба постановява, че всички дейности по мобилност в рамките на настоящата програма Еразъм +, започнали преди 30 март 2019 г., ще бъдат финансирани докато приключат (в рамките на максимум 12 месеца). Това включва британските студенти, стажанти, чираци и персонал, които са включени в дейностите за мобилност в страните на ЕС, както и обратното.
Представители на Европейската комисия посочиха, че това решение няма да има отражение върху бюджета, тъй като общият бюджет на програмата вече е одобрен в рамките на текущия дългосрочен бюджет.
За да може тази разпоредба да бъде приета и да влезе в сила преди 30 март 2019 г., комисията ще следва опростена процедура. Във вторник бяха внесени две изменения на предложението на Европейската комисия, които подчертават, че този нов закон ще се прилага само в случай на Брекзит без споразумение и обясняват причината, поради която не е възможно да се консултират националните правителства относно тази процедура..
Следващи стъпки

Гласуването ще се проведе по време на следващото заседание на комисията на 20 февруари, а гласуването в пленарна зала ще бъде през март. Преговорите със Съвета следва да дадат възможност за бързо споразумение и законодателният акт следва да бъде публикуван преди датата на оттеглянето на Обединеното кралство.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Телевизия „Аljazeera“: Брекзит заплашва 700 000 работни места в туризма

Телевизия „Аljazeera“: Брекзит заплашва 700 000 работни места в туризма

6 Февруари 2019 | 10:22 | Агенция "Фокус"
Сараево. Предстоящият Брекзит без споразумение между Великобритания и ЕС заплашва 700 000 работни места в туризма, предупреждава в балканската си емисия телевизия „Аljazeera“, като се позовава на последни данни, изнесени в доклад на Световния съвет за пътувания и туризъм (WTTC).
Босненската агенция FENA допълва информацията като според нея под угроза са 308 000 работни места в сферата на туризма в Обединеното кралство, а 399 000 в европейските страни.
WTTC посочва, че тези констатации се налагат на основата на прогнозите на Международния валутен фонд (МВФ), според които икономиката на Великобритания през следващото десетилетие ще загуби 7,7% при напускане на ЕС без споразумение.
„Аljazeera“ цитира президента на Световния съвет за пътувания и туризъм Глория Гевара, която смята че Брекзит без споразумение може да има „драматични последици за туризма като един от най-важните сектори на британската икономика“.
Телевизията припомня, че Великобритания ще напусне ЕС на 29 март 2019 г.

Превод и редакция: Василена Йорданова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Мей обещава заплахите с ирландската граница да отворят нови „пукнатини“между торите

The Guardian: Мей обещава заплахите с ирландската граница да отворят нови „пукнатини“между торите

6 Февруари 2019 | 04:19 | Агенция "Фокус"
Лондон. Във вторник Тереза Мей отправи заплаха към поддръжниците на Брекзит, като настоя, че „няма предложение“ Великобритания да напусне ЕС без гарантирана защита срещу твърда граница в Северна Ирландия, пише The Guardian.
В реч, която изнесе в Белфаст, премиерът на Обединеното кралство заяви, че технологията ще „играе роля“ във всички алтернативни договорености и че тя няма да напри нищо, което да засегне живота на пограничните общности.
Привържениците на Брекзит светкавично „биха тревога“ заради отделни части от езика на Мей, чиито послания според тях могат да се тълкуват като стъпка назад от предишни обещания. „Тя знае какво ни е обещала. Я и дори да не знае, какво е казала, ние знаем.“, твърди един от източниците на консервативната European Research Group.
Коментарите са в навечерието на пътуването на Мей до Брюксел, където в четвъртък ще се срещне с Жан-Клод Югкер, Антонио Таяни и Доналд Туск. Туск и Юнкер са категорични – споразумението за оттегляне няма да се отваря.
От Даунинг Стрийт 10 твърдят, че не очакват топъл прием, но смятат, че срещата ще даде знак за началото на нов дипломатически процес, включващ предложения за излизане от „задънената улица“, разработени от депутатите и министрите.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Тереза Мей ще търси разрешение на спора за Брекзит с посещение в Брюксел

FAZ: Тереза Мей ще търси разрешение на спора за Брекзит с посещение в Брюксел

5 Февруари 2019 | 16:12 | Агенция "Фокус"
Лондон/Брюксел. Министър-председателят на Обединеното кралство Тереза Мей ще търси разрешение на спора за Брекзит с посещение в Брюксел, което ще се състои в четвъртък, съобщава германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Информацията бе обявена от говорител на Европейската комисия. Предвижда се дискусия с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. Мей обяви, че ще се стреми към промяна на споразумението за излизането на Великобритания от структурите на Общността. Особено спорен в Лондон е въпросът за откритата граница между Ирландия и Северна Ирландия. По план Великобритания трябваше да напусне ЕС на 29 март.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Ще предоставим Брекзит, който депутатите и Северна Ирландия могат да подкрепят

The Guardian: Ще предоставим Брекзит, който депутатите и Северна Ирландия могат да подкрепят

5 Февруари 2019 | 04:44 | Агенция "Фокус"
Лондон. Тереза Мей ще настоява, че може да намери начин да постигне споразумение за Брекзит, което да спечели подкрепата на депутатите, когато посети Белфаст в опит да успокои бизнеса и политиците в Северна Ирландия, че може да преодолее застоя в Уестминстър, пише в. The Guardian.
Премиерът трябва да председателства заседание на кабинета, преди да отпътува на двудневно посещение в Северна Ирландия, за да подчертае ангажимента си да избегне твърда граница.
Очаква се тя да каже: „Знам, че са тревожни времена за много хора в Северна Ирландия. Но ние ще намерим начин да постигнем Брекзит, който да изпълнява нашите ангажименти към Северна Ирландия ..., който има широка подкрепа сред цялата общност в Северна Ирландия ... и това осигурява мнозинство в парламента на Уестминстър.
В частност обаче сред мнозина в правителството има скептицизъм относно перспективата за пробив, преди премиерът да се върне в парламента, за да направи изявление за плановете си за Брекзит на 13 февруари.
Лидерът на либералдемократите Винс Кейбъл предупреди за потенциалното въздействие на Брекзит върху Северна Ирландия, след като правителството призна, че не е определило специални средства за избягване на разрушения в областта.
Министърът за Северна Ирландия, Джон Пенроуз, каза на Кейбъл в писмен „Кабинетът в Северна Ирландия не е отделил специално финансиране за подготовка при Брекзит без сделка”, добавяйки.
Кейбъл заяви: „Ако правителството сериозно остави Великобритания да излети от ЕС, трябва да има специално звено в Северна Ирландия, което да се подготвя за тази възможност. Можем само да заключим, че заплахата без сделка е фалшива“.


Перовд и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Ангела Меркел ще се бори за регулиран Брекзит до последния момент

ТАСС: Ангела Меркел ще се бори за регулиран Брекзит до последния момент

19 Януари 2019 | 13:57 | Агенция "Фокус"
Рощок. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че регулираният Брекзит въз основа на споразумение между Лондон и ЕС остава приоритет за нея, предава TACC.
Речта на канцлера на събитието на Християндемократическия съюз в Рощок в събота бе излъчена от немски телевизионни канали.
"Ще работя до последния ден, за да гарантирам, че Брекзит ще бъде осъществен въз основа на споразумение, така че да имаме най-добрите отношения [по-късно]", отбеляза канцлерът.
Според нея Обединеното кралство е част от Европа, но изборът на жителите на страната, направен на референдум, трябва да се уважава.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

La Republica (Италия): Тони Блеър е убеден в необходимостта от втори референдум за Брекзит

La Republica (Италия): Тони Блеър е убеден в необходимостта от втори референдум за Брекзит

19 Януари 2019 | 13:46 | Агенция "Фокус"
Лондон. Единственият изход от безизходицата около Брекзит е провеждането на нов референдум във Великобритания според бившия премиер на Обединеното кралство Тони Блеър, който даде интервю за италианския вестник La Repubblica в събота.
„Споразумението с Европейския съюз за напускането на Великобритания, никога няма да премине през парламента, алтернативен план няма достатъчна подкрепа, а„ твърд Брекзит“е почти невъзможен, защото парламентът ще възрази. Което показва, че проблемът е в задънена улица, ”- каза политикът. Той вярва, че ако Европа не се притече на помощ в случай на промяна в позицията на Лондон, ще направи колосална грешка.
"Европа трябва да остане обединена, защото ситуацията в света се променя: Китай натрупва мощ, други ветрове духат от Америка, а трансатлантическата ос отслабва. Ако европейските страни искат да могат да защитават собствените си интереси, сега единството е по-необходимо от всякога", каза Блеър. В същото време той призна, че някои европейски лидери скрито се надяват на напускането на Великобритания.
Според него вторият референдум, за разлика от първия, който раздели британското общество, ще послужи на обединението на британците. "Сега британците знаят много повече за Брекзит, а вторият референдум ще бъде последната дума", смята бившият премиер. Той също така се опасява, че поддръжниците на какъвто и да е Брекзит застрашават съществуването на самото Обединеното кралство в сегашната му форма при положение, че в Северна Ирландия повечето от жителите са били за запазване на членството на страната в ЕС.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Bitte! Спрете Брекзит и останете при нас, Германия моли Великобритания

The Times: Bitte! Спрете Брекзит и останете при нас, Германия моли Великобритания

18 Януари 2019 | 04:53 | Агенция "Фокус"
Лондон/Берлин. Анегрет Крамп-Каренбауер, лидер на партията на Ангела Меркел, е най-висшият германски политик, обърнал се към Великобритания с молба да остане в Евросъюза, пише в днешния си брой The Times.
Анегрет Крамп-Каренбауер, новият лидер на партията на Меркел, е най-висшият германски политик, който до този момент се е обърнал открито към Обединеното кралство с молба да се откаже от напускане на Евросъюза. Тя заедно с десетина още водещи фигури от бизнеса, политиката и изкуството в Германия организира „безпрецедентна“ междупартийна кампания, с която се цели да се убеди Обединеното кралство „от дъното на нашите сърца“ да остане в ЕС.
Тяхното емоционално писмо до лидера в британската преса The Times бележи значителна промяна в тона на Берлин. В него се твърди, че двете страни са свързани с контакти и връзки, които не могат да се разкъсат, благодарение на ролята на Великобритания във възстановяването на Германия след Втората световна война.
Приеманата от общественото мнение като следващ канцлер на Германия Анегрет Крамп-Каренбауер е отправила 11-часова молитва за Кралството – да промени намеренията си и да остане в Европейския съюз.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Провеждат се предсрочни парламентарни избори в Украйна. 21 юли 2019 г.
Провеждат се предсрочни парламентарни избори в Украйна. 21 юли 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.