НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:25


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Радост Овагимян, психолог: В България няма нито една специализирана болница или институция за наркозависими деца

Радост Овагимян, психолог: В България няма нито една специализирана болница или институция за наркозависими деца

16 Февруари 2019 | 15:08 | Агенция "Фокус"
Благоевград. В България няма нито една специализирана болница или институция за наркозависими деца. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин психологът Радост Овагимян. Тя посочи, че не съществува специализирана институция, която да поеме зависимите до тяхната детоксикация, рехабилитация и ресоциализация. „Зависимите деца в момента се настаняват в детска психиатрия в София или във Варна“, допълни Радост Овагимян. Тя каза още, че те могат да бъдат настанени и в някоя от терапевтичните общности. „Тези общности не са по Здравна каса и ако родителите нямат възможности и финансови средства, няма как детето да постъпи за лечение в терапевтична общност“, каза още Радост Овагимян.
По думите ѝ зависимостта към наркотични вещества е болест, засягаща цялото семейство. „Това е болест на всички, която тръгва от семейството и се превръща в болест на обществото“, добави Радост Овагимян. Тя коментира, че от тази болест на зависимостта боледува цялото общество. „Стигмата ѝ е толкова висока, че не искаме да говорим за нея и да направим нужните програми и нужните специализирани места, за да помагаме на децата така, както е редно“, заяви Радост Овагимян. Тя допълни, че проблемът с лечението се оказва изключително сериозен в България.
Според нея хората могат да започнат да употребяват наркотици и в зряла възраст. По думите ѝ по-възрастните хора, които са на 25 - 30 години също прибягват към наркотиците и стимулантите. „Интересът към наркотичните вещества влияе от начина на живот като значение имат ѝ традициите, средата и удовлетвореността на хората“, посочи Радост Овагимян. Тя заяви, ние сме едно общество на консуматори. „Колко сме по-задоволени и колкото повече възможности имаме, толкова повече ние търсим какво да направим още и да експериментираме дори, когато сме възрастни“, допълни психологът. Специалистът каза още, че често липсата на удоволствие в ежедневието се търси в наркотичните вещества, което по никакъв начин не зависи от възрастта. „Човек може да се „разболее“ и на по-голяма възраст от болестта на зависимостта и да започне да прибягва до употребата на стимуланти и наркотични вещества“, заяви Радост Овагимян.
Денис НИКИФОРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радост Овагимян, психолог: Регистрирането на наркозависимите деца е сериозен проблем за страната ни

Радост Овагимян, психолог: Регистрирането на наркозависимите деца е сериозен проблем за страната ни

16 Февруари 2019 | 13:17 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Регистрирането на наркозависимите деца е сериозен проблем за страната ни. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин психологът Радост Овагимян. По думите ѝ причината за този проблем е, че дори, когато се регистрират зависимите лица, често нещата не се променят. „След като родителите разберат, че детето им има проблем с наркотици, те търсят някои от центровете, които се занимават с тази проблематика, където се прави скрининг тест на детето, който показва дали има употреба или злоупотреба с наркотични вещества“, посочи Радост Овагимян. Тя добави, че чрез този тест става ясно дали има зависимост. „При регистрирана зависимост към психоактивни вещества е важно да кажем, че най-честите зависимости са към стимулантите, които са амфетамините, синтетичните канабиноиди и метамфетамините“, заяви психологът. Радост Овагимян коментира, че след скрининг теста и установяването на зависимост – детето и родителите биват насочени към психиатрична помощ. „Психиатърът установява заболяването, защото зависимостта е такова по МКБ10 и след като се устави, че детето има проблем, започва „адът“ за родителите и за всички онези специалисти, които подкрепят тези родители“, каза още Радост Овагимян. Тя добави, че зависимостта към наркотични вещества е огромен проблем както за децата, така и за родителите, защото лечението не е никак лесно.
Денис НИКИФОРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.