НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:04


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Едното от двете деца, оперирани от проф. Шарбел Монайе и доц. Станимир Сираков в УМБАЛ „Св. Иван Рилски”, е изписано

Едното от двете деца, оперирани от проф. Шарбел Монайе и доц. Станимир Сираков в УМБАЛ „Св. Иван Рилски”, е изписано

27 Февруари 2019 | 16:27 | Агенция "Фокус"
София. Едното от двете деца, които бяха оперирани от проф. Шарбел Монайе и доц. Станимир Сираков, в УМБАЛ „Св. Иван Рилски” на 15 февруари 2019, беше изписано. Това съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение.
4-годишното момиченце беше с изключително сложна артериовенозна малформация. То бе прието в болницата с пареза на едното краче и ръчичка, в следствие на кръвоизлив в мозъка. Шест дни преди определения ден за операция, момиченцето получи втори кръвоизлив, което допълнително затрудни работата на лекарите. Въпреки това съвместната интервенция на проф. Монайе и доц. Сираков премина успешно и днес детето се чувства добре.
„При момиченцето всичко мина по план, без усложнения. Дори се подобрява неврологичната симптоматика на ръчичката и крачето, така че сме оптимисти. Детето е излекувано и се надявам да се възстанови напълно от кръвоизлива. Вярвам, че като направим контролния преглед с контролна ангиография след 3 месеца ще видим напълно функционално дете”, обясни доц. Сираков.
Подобрява се състоянието и на другото оперирано на 15 февруари дете, при което ден след интервенцията на проф. Монайе и доц. Сираков, се наблюдава усложнение. „В момента момчето е будно, говори, усмихва се, движи активно десните си крайници. В ляво ръката и кракът са с пареза, която се възстановява всеки ден, така че се надяваме да отшуми до контролната ангиография след 3 месеца”, казва доц. Сираков.
Операцията на 18-годишното момче беше единственият шанс да се повлияе на тежката и неподлежаща на лечение с медикаменти епилепсия, от която той страда от години.

Доц. Сираков е впечатлен от професионализма на проф. Монайе и от човешкото отношение, което е демонстрирал световноизвестният лекар. „По принцип големите професори на такива посещения в чужбина, каквото имаше в нашата болница, рядко се интересуват допълнително от пациентите, които са третирали. Проф. Монайе обаче е запазил лекарското и човешкото в себе си, и всеки ден се информира какво е състоянието на двамата пациенти- с есемеси, с имейли, което за мен лично е уникално. Имали сме и други гости от чужбина, които никога не са проявявали такава съпричастност”.
Има принципна уговорка посещенията на професор Монайе в УМБАЛ „Св. Иван Рилски”, при които той не само помага на тежко болни пациенти, но и обучава български специалисти, да станат традиция. Единственото условие, което е поставил известният неврорентгенолог, е до тогава в болницата да е заработил новият ангиограф. Припомняме, че старият бипланов апарат, който е уникален за България, се повреди по време на гостуването на професора и това отложи планираните за 16 февруари операции на две млади жени с много тежка патология. Новата машина ще започне да функционира в болницата до два месеца. Тя е закупена със средства, отпуснати от Министерство на здравеопазването.
Проф. Шарбел Монайе, който е в топ 3 на най-известните неврорентгенолози в света, беше в България по покана на УМБАЛ „Св. Иван Рилски” и лично на доц. Сираков, с когото води редовно кореспонденция от години. Методът, който професорът демонстрира у нас – трансвенозна ендоваскуларна емболизация при мозъчни АВМ, е иновативен в световен мащаб. Той се практикува едва от няколко специалисти в света, един от които е проф. Монайе. Техниката, която той демонстрира при посещението си у нас беше единствения начин да се помогне на двете деца, които в противен случай трябваше да бъдат изпратени за лечение в чужбина.
За миналата година (досега в клиниката са третирани над 200 пациента с АВМ) в Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски” са направени 39 операции на артериовенозни малформации (АВМ). Всички те са преминали успешно, без усложнения, което е много добър резултат. До този момент най-малката пациентка е била 7-годишна, а най-възрастният – 50-годишен мъж.
За допълнителна информация:
Моника Николова, моб. тел. 0882 57 97 71; pr@rilski.com
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Световноизвестен професор и български неврохирург оперираха успешно две деца в столичната УМБАЛ „Св. Иван Рилски” (ОБЗОР)

Световноизвестен професор и български неврохирург оперираха успешно две деца в столичната УМБАЛ „Св. Иван Рилски” (ОБЗОР)

15 Февруари 2019 | 20:13 | Агенция "Фокус"
София. Две деца с тежки артериовенозни малформации (АВМ) бяха оперирани успешно в УМБАЛ “Св. Иван Рилски”. Предстои 24-часов период, в който пациентите ще бъдат под постоянно наблюдение за евентуални усложнения. „Поне ангеографски, всичко изглежда перфектно. Имаме напълно излекувани пациенти”, каза на брифинг след интервенциите доц. Станимир Сираков, ръководител на „Референтния център по мозъчно-съдови заболявания“ в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ – София, който оперира малките пациенти, заедно с проф. Шарбел Монайе. Професорът, който е топ три на водещите интервенционални нерворентгенолози в света, е в България по покана на УМБАЛ „Св. Иван Рилски” и лично на доц. Сираков.
Малформациите бяха изолирани чрез т.нар. ендуваскуларна емболизация – иновативен метод не само за България, но и за света. „Ендоваскуларната емболизация беше въведена преди 10 г. и и като всяка нова техника, в началото предизвика опасения и страхове, защото тази концепция трудно се разбира. С времето колегите се убедиха, че техниката е много подходяща и тя набира все по-голяма популярност, защото решава един много сериозен проблем в ситуации, които преди това не можеха да бъдат лекувани, като дълбоки АВМ, които кървят. Подобни случаи по-рано не се третираха”, обясни проф. Монайе, който е един от пионерите в използването на този метод.
Лекарите оперираха първо 4,5-годишно момиченце, чиято интервенция отне близо 2 часа. Засега детето се възстановява нормално и медиците се надяват след операцията то да може да си служи отново дясната си ръчичка и дясното краче, които са парализирани в следствие на заболяването.
Вторият случай, на 18-годишно момче, което в резултат на своята АВМ страда от години от тежка епилепсия, затрудни повече проф. Монайе и доц. Сираков. „Когато са толкова големи, АВМ представляват нещо като помпа, която ако запушим от едната страна, а тя не е изцяло изолирана от другата, може да се получи „експлозия”, т.е. да доведе до много масирано кървене”, обясни проф. Монайе. Въпреки сложната интервенция, лекарите са оптимисти за крайния изход и от втората операция. „При минимално травматичните техники, каквато е тази, която използвахме днес, ако постоперативният период премине гладко, пациентите се възстановяват много бързо. Повечето от тях, ако нямат оплаквания, се връщат към нормалния си начин на живот до седмица след интервенцията”, обясни доц. Сираков.
Българският хирург обяви, че има принципна уговорка с проф. Монайе, който е водещ специалист в Университетската болница в Лимож, Франция, колаборацията между двамата да продължи и по този начин да бъде помогнато и на други български пациенти. „Горди сме, че успяваме да работим заедно с едно от най-известните имена в тази сфера в света. Днес се разбрахме, че това може да продължи и за напред. Ще събираме такива по-сложни случаи и проф. Монайе ще идва, за да ги оперираме съвместно. Надявам се по този начин българските лекари да натрупат повече опит и за в бъдеще да третират с един добър резултат този, много сложен вид патология”, заяви доц. Станимир Сираков.
Досега в Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски” са направени 39 операции на артериовенозни малформации (АВМ). Всички те са преминали успешно, без усложнения, което е много добър резултат. До този момент най-малката пациентка е била 7-годишна, а най-възрастният – 50-годишен мъж.
Предвижда се в събота проф. Монайе и доц. Сираков да продължат с операциите. Първата пациентка е на 35 години. Тя е получавала кръвоизливи три или четири пъти досега. Третирана е неколкократно в Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски”. „Малформацията й е много сложна и досега сме постигнали частичен резултат. Надявам се утре, с помощта на проф. Монайе, ако не успеем да приключим с цялата малформация, то поне да завършим една голяма част от нея. Този тип АВМ понякога се третират планово на няколко етапа. Утре ще преценим дали ще можем да решим проблема докрай”, обясни доц. Сираков. Втората пациентка е оперирана в Клиниката по неврохирургия преди три месеца и при нея е постигнато над 80-90% редуциране на малформацията. Лекарите са оптимисти, че след втората процедура утре, тя ще бъде излекувана докрай.
Съвместната демонстрация на проф. Монайе и доц. Сираков са част от Балканската неврологична среща „Трансвенозен достъп при емболизация на мозъчна артериовенозна малформация”, за участие в която са поканени всички водещи интервенционални неврорентгенолози от региона. И двете операции бяха предавани на живо в аулата на УМБАЛ „Св. Иван Рилски”.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Васил Каракостов, УМБАЛ „Св. Иван Рилски”: Двете операции на мозъчни артериовенозни малформации преминаха успешно

Доц. Васил Каракостов, УМБАЛ „Св. Иван Рилски”: Двете операции на мозъчни артериовенозни малформации преминаха успешно

15 Февруари 2019 | 15:53 | Агенция "Фокус"
София. Двете операции на мозъчни артериовенозни малформации преминаха успешно. Това каза началникът на Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски” доц. Васил Каракостов на брифинг пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Извършиха се две амбулизации – мозъчни артериовенозни малформации с голяма сложност. И двете преминаха успешно. Сега остава да мине и постоперативният период от поне 24 часа, да няма някакви неочаквани усложнения. Но ангелографски поне всичко изглежда перфектно. На практика напълно излекувани пациенти. В заключение да кажа, че сме горди и се радвам, че успяхме да колаборираме с едно от най-добрите имена в света, особено в тази сфера“, съобщи доктор Каракостов. „Днес и в други разговори, се разбрахме, че това може да продължи и за напред. Това е много важно за нас, да успяваме да събираме такива по-сложни малформации за един период, в който той може да дойде и да бъдат извършени съвместно. Така се надявам българските лекари, особено занимаващите се с тази област, да натрупат повече опит и да може това за напред да успяваме да третираме с един добър резултат този вид патология. Надявам се следващият път да имаме и по-добра машина, за да можем да работим на едно нормално европейско ниво. Искам пак да благодаря на професора. Нека да изчакаме 24 часа, за да можем да кажем, че няма постоперативни усложнения за пациентите“, допълни той.
Професор Шабел Монайе обясни, че откъм технически план тази процедура беше доста сериозна. „Все пак успяхме и трябва да кажа обаче, че имаше трудни моменти, които застрашават живота на пациента. За съжаление, оборудването, с което разполагате, не е много подходящо, защото е твърде остаряло. Разбирам, че то е единственото в България, но е задължително за безопасността на пациента, да се закупи най-новото оборудване, което дава възможност на извършващия процедурата да получава много по-добра визуализация от всички аспекти“, допълни той. „Всъщност по отношение на трансвенозния подход мога да кажа, че той беше въведен преди 10 години и като всяка една нова техника, която се появява предизвика опасения и страхове, защото тази концепция трудно се разбира. Но с времето колегите се убедиха, че тя е много подходяща и тя набира все по-голяма популярност, защото решава един много сериозен проблем. Ситуации, които по-рано не можеха да бъдат лекувани като дълбоки артериовенозни малформации, които кървят. Досега с този метод вече имаме много по-добра възможност да действаме веднага. Особено за по-труднодостъпните артеровенозните малформации, благодарение на този метод вече можем да достигнем и до други места. Видяхте как протичат процедурите, но не беше лесно с техниката, с която разполагате тук. Необходима беше по-добра видимост“, каза още професорът.
Теодора ПАТРОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Васил Каракостов, УМБАЛ „Св. Иван Рилски”: Начинът, по който ще оперираме артериовенозни малформации, до скоро е считан за догма

Доц. Васил Каракостов, УМБАЛ „Св. Иван Рилски”: Начинът, по който ще оперираме артериовенозни малформации, до скоро е считан за догма

15 Февруари 2019 | 09:54 | Агенция "Фокус"
София. Начинът, по който ще оперираме артериовенозни малформации до скоро е считан за догма. Това каза началникът на Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски” доц. Васил Каракостов на брифинг пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Професор Шарбел Монайе има огромен опит в лечението на артериовенозни малформации (АВМ). В последните години развива така наречения трансвенозен достъп. Този достъп дълги години беше смятан за догма в това лечение. Дори и стари професори възкликват на негови презентации, че когато те са започвали са ги учили винаги да пазят вената по време на цялата терапия на артериовенозни малформации“, обясни той. „Неговата идея е да започнем от вената. Ако правилно разбираме заболяването артериовенозни малформация на практика ние третираме вената. От година и половина работим с професор Монайе и все още имаме твърде беден опит. Но имаме голям късмет, че той дойде днес в България, защото иначе тези четирима пациенти, които сме предвидили за опериране е трябваше да отидат в неговия център във Франция. Той ще лекува много тежки артериовенозни малформации в мозъка и ще имаме този огромен шанс да го наблюдаваме как работи“, допълни Сираков. Професор Шабел Монайе обясни, че с доцент Сираков сме колеги и приятели от десетина години. „Активно поддържаме контакт. Мога да кажа, че той е много скромен, защото той работи изключително активно на много високо равнище. Не е лесно да си пионер в това, което правиш. А това, което той прави тук, е наистина първото в България. Аз имам късмета да вървя по стъпките на моите учители, които бяха пионери във Франция. Трябва да ви кажа, че той води едни постоянни битки с общността, за да го разберат правилно какво прави и цели да се постигне. Често пионерите са недоразбрани, защото виждаме резултатите от тяхната работа, но не си даваме сметка за всичко скрито, за всички скрити усилия, които стоят зад тях. Той се опитва да развие тази нова тясна специалност в България и това е нещо много важно за бъдещето на медицината тук“, каза още професорът.
Теодора ПАТРОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Световноизвестен неврохирург ще оперира заедно с доц. Станимир Сираков две български деца в УМБАЛ „Св. Иван Рилски”

Световноизвестен неврохирург ще оперира заедно с доц. Станимир Сираков две български деца в УМБАЛ „Св. Иван Рилски”

15 Февруари 2019 | 07:50 | Агенция "Фокус"
София. Две деца – 4-годишно момиченце и 18-годишно момче, ще бъдат първите пациенти, които ще бъдат оперирани от проф. Шарбел Монайе и доц. Станимир Сираков в УМБАЛ „Св. Иван Рилски”. Това съобщиха от пресцентъра на здравното заведение. Двамата млади пациенти са със сложни артериовенозни малформации (АВМ), които иначе трябваше да бъдат лекувани в чужбина. Проф. Шарбел Монайе е в топ три на световните интервенционални неврорентгенолози
Методът, който двамата медицински специалисти ще използват, е eндоваскуларна емболизация, при която достъпът до патологичните съдове се осъществява чрез артерия на крака. АВМ са вродени малформации, които представляват кълбо от абнормални или не добре формирани кръвоносни съдове (артерии и вени) с естествено предразположение към кървене. Те могат да са навсякъде в човешкото тяло, но мозъчните и гръбначните АВМ са с висок риск при кървене. При тази техника лекарите се движат по съдовата система и след като достигнат до центъра на малформацията запълват патологичните съдове с т.нар. тъканно лепило. По този начин изолират съдовете от нормалното кръвообръщение и елеминират риска от по-нататъшно кървене.
Ендоваскуларната емболизация на артериовенозни малформации е един от най-новите и обещаващи методи за лекуване на подобни тежки състояния. Той се практикува във водещите страни в света, както и от няколко години в България. Един от най-големите специалисти в този вид терапия в света е проф. Шарбел Монайе.
Операциите ще започнат в 09.00 часа и ще бъдат предавани чрез пряка връзка на живо в аулата на УМБАЛ „Св. Иван Рилски”, където интервенционални неврорентгенолози от целия балкански регион ще следят какво се случва в операционната. Съвместната демонстрация на проф. Монайе и доц. Сираков ще бъде част от Балканската неврологична среща „Трансвенозен достъп при емболизация на мозъчна артериовенозна малформация”. Сред участниците в нея ще бъдат най-големите специалисти в тази област в Румъния – д-р Дима Стефанита и Д-р Разван Станчиулеску. Очакват се гости от Гърция, Турция, Македония.
Съвместните операции на проф. Монайе и доц. Станимир Сираков ще продължат и в събота (16 февруари 2019 г.), когато ще бъде даден шанс за нормален живот на две млади жени, които също са с много тежки мозъчни артериовенозни малформации.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Четирима пациенти ще получат шанс за живот след уникални операции в УМБАЛ „Св. Иван Рилски”

Четирима пациенти ще получат шанс за живот след уникални операции в УМБАЛ „Св. Иван Рилски”

8 Февруари 2019 | 09:18 | Агенция "Фокус"
София. Четирима пациенти ще получат шанс за живот след уникални операции в УМБАЛ „Св. Иван Рилски”. Това съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение. За четирима български пациенти – две деца и две млади жени, датите 15 и 16 февруари 2019 г. ще останат паметни завинаги. Тогава те ще получат шанс за нормален живот, благодарение на сложна медицинска интервенция, която ще бъде извършена в УМБАЛ „Св. Иван Рилски” съвместно от проф. Шарбел Монайе, от Университетската болница в Лимож, Франция и водещият български неврорентгенолог доц. Станимир Сираков. И за четиримата пациенти това е единствената възможност за възстановяване след тежки и животозастрашаващи артериовенозни малформации.
Проф. Монайе е в топ три на водещите интервенционалнинерворентгенолози в света. Той пристига в България по покана на УМБАЛ „Св. Иван Рилски” и лично на доц. Станимир Сираков, ръководител на сектор „Интервенционална рентгенология“ в Отделението по образна диагностика в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.
Методът, който двамата медицински специалисти ще използват, е eндоваскуларна емболизация, при която достъпът до патологичните съдове се осъществява чрез убождане на артерия на крака. При тази техника лекарите се движат по съдовата система и с помощта на специални микрокатетри достигат до центъра на малформацията. Целта е патологичните съдове да бъдат запълнени с т.нар. тъканно лепило, което ще ги изолира от нормалното кръвообръщение и ще елеминира риска от по-нататъшно кървене. Ендоваскуларната емболизация на артериовенозни малформации е един от най-новите и обещаващи методи за лекуване на подобни тежки състояния. Той се практикува във водещите страни в света, както и от няколко години в България. Един от най-опитните в този вид терапия в света е проф. Монайе. Методът на подход, който той предлага е алтернатива при много тежки и сложни малформации, които до преди 5 - 6 години са се смятали за нелечими.
Пациентите на 15 февруари – две деца
Пациентът, с който ще започне денят на 15 февруари, е 4,5-годишно момиченце, което до ноември миналата година е било напълно здраво. Тогава то получава кръвоизлив в мозъка, в следствие на което се парализират дясната му ръчичка и дясното краче. Детето е докарано по спешност в Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски”, където след направените образни изследвания е установена мозъчна артериовенозна малформация, която е в много рискова и сложна зона на мозъка. Оказва се, че е невъзможно детето да бъде лекувано с конвенционалнаневрохирургична операция, тъй като, заради сложната зона в мозъка, вероятността да излезе по-тежък инвалид от операцията или да не оцелее е огромна. За радиохирургия (алтернативен метод, който се прилага, когато стандартната операция е неприложима) пък малформацията е твърде голяма. Единственият вариант, който остава, е детето да бъде оперирано чрез трансвенозна емболизация. Такива сложни случаи обаче се оперират само в няколко специализирани центрове по света.
„Толкова комплексна и анатомично сложна е малформацията, че предпочетохме малката ни пациентка да бъде оперирана в присъствието и на по-опитния проф. Монайе”, разказва доц. Сираков. Вместо да изпрати детето за лечение в чужбина, Д-р Сираков решава да се опита да доведе проф. Монайе в България. Още повече, че тук го чака още един тежък случай, с който той е запознат. Това е вторият пациент, който ще бъде опериран на 15 февруари. 18-годишният младеж идва в Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски” по повод тежка епилепсия, която не се поддава на лечение с медикаменти. След направени изследвания се установява много сложна малформация, която на всичкото отгоре е доста голяма. Както при малкото дете, тя е неподходяща за стандартна операция, не става за радио-хирургия, а за да се третира чрез ендоваскуларна емболизация трябва чувствително да се редуцира обемът й. Затова доц. Сираков прави на момчето парциална емболизация, (частично запушване на съдовете) като по този начин „подготвя терена” за финалната намеса на проф. Монайе. Без тази интервенция пациентът не само че ще продължи да страда от непрекъснати припадъци, но има опасност малформацията всеки момент да изкърви, което ще е фатално.
16 февруари – млада майка и 45-годишна жена
Първата пациентка на 16 февруари е 33-годишна жена, която, през 2011 г. получава тежък кръвоизлив, веднага след раждане. Лекарите от Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски” успяват да спасят живота ѝ и да редуцират частично малформацията. Въпреки адекватната намеса обаче, младата майка все още е с малформация, а това означава, че риск за здравето и живота ѝ продължава да съществува.
Четвъртата пациентка е 42-годишна. Както при останалите случаи, които ще бъдат оперирани от проф. Монайе и доц. Сираков, тя също е с голяма и много сложна артериовенозна малформация. Пациентката страда от епилепсия от много години. Лекувана е на няколко пъти в Клиниката по неврохирургия като досега лекарите са успели да редуцират малформацията на 80%. Финалната интервенция ще направи проф. Монайе.
„И двете пациентки на 16 февруари са крайно рискови. Затова, въпреки че първоначално визитата на професора беше планирана за 5 февруари и трябваше да бъде еднодневна, го помолихме да направи промяна в плановете си, да дойде в България за 2 дни и да помогне и на тези млади жени”, обяснява доц. Сираков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Световно известният неврорентгенолог проф. Шарбел Монайе ще оперира заедно с доц. Сираков в УМБАЛ „Св. Иван Рилски” четирима български пациенти

София: Световно известният неврорентгенолог проф. Шарбел Монайе ще оперира заедно с доц. Сираков в УМБАЛ „Св. Иван Рилски” четирима български пациенти

30 Януари 2019 | 12:11 | Агенция "Фокус"
София. Проф. Шарбел Монайе от Университетската болница в Лимож, Франция, ще оперира заедно с доц. Станимир Сираков четирима български пациенти на 15 и 16 февруари 2019 г. в УМБАЛ „Св. Иван Рилски”. Проф. Монайе е в топ три на водещите интервенционални нерворентгенолози в света. Това съобщиха от пресцентъра на УМБАЛ „Св. Иван Рилски”.
След продължителна кореспонденция с доц. Сираков, който е ръководител на „Референтния център по мозъчно-съдови заболявания“ в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ – София доцент към Катедрата по образна диагностика на МУ - София, известният френски професор прие поканата на българската болница. Двамата ще оперират четирима пациенти (две деца и две млади жени) с изключително сложни мозъчни малформации, за които единствената алтернатива би била лечение в чужбина.
„Ние си даваме ясна сметка като оператори, че точно тези малформации са твърде комплексни, за да ги направим сами. Разбира се бихме могли, но в нашите ръце шансът от усложнения е в пъти по-голям, отколкото при проф. Монайе”, каза доц. Сираков. Той добави, че през 2018 г. в Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски” са направени 29 операции на артериовенозни малформации (АВМ). Всички те са преминали успешно, без усложнения, което е много добър резултат. Най-малката ни пациентка е била 7-годишна, а най-възрастният пациент – около 50-годишен.
Шарбел Монайе е сред пионерите във въвеждането на ендоваскуларното лечение на артериовенозни малформации. Той е един от първите, заедно с проф. Шапо от Германия, които предлагат т.нар. трансвенозен достъп при емболизацията на тези сложни случаи. Това ще бъде методът, по който ще бъдат третирани малформациите и при българските пациенти. Въпреки че тази техника при лечението на АВМ се практикува едва от 2 години в света, тя показва забележителен успех. Смята се, че чрез нея вече успешно могат да се третират случаи, които преди 5 - 6 години са били смятани за нелечими.
Съвместната демонстрация на проф. Монайе и доц. Сираков ще бъде част от Балканската неврологична среща „Трансвенозен достъп при емболизация на мозъчна артериовенозна малформация”, за участие в която са поканени всички водещи интервенционални неврорентгенолози от региона. Третирането на малформациите при четиримата пациенти ще бъде предавано в реално време в аулата на УМБАЛ „Св. Иван Рилски”. Всяка от интервенциите ще бъде последвана от дискусия. Балканската среща е отворена за участие на всички медицински специалисти, които имат интерес. Участието е безплатно, но е необходима предварителна регистрация на 02/8511239.
АВМ са вродени малформации, като представляват кълбо от абнормални или не добре формирани кръвоносни съдове (артерии и вени) с естествено предразположение към кървене. Те могат да са навсякъде в човешкото тяло, но мозъчните и гръбначните АВМ са с висок риск при кървене. Проблемът е, че тяхната стена е различна от тази на нормалните артерии, което е предпоставка за кървене. Спукването на някой от тези съдове е животозастрашаващо в повечето случаи. Другият голям проблем е, че според локализацията им, те могат да причинят тежък неврологичен дефицит: от пареза на ръка или крак, до смущения в говора или постоянни епилептични припадъци. Обикновено епилепсията, причинена от такива малформации, е фармакорезистентна, т.е. не се повлиява от лекарства.
При eндоваскуларната емболизация достъпът до патологичните съдове се осъществява чрез убождане на артерия на крака. Специалистите се движат по съдовата система и с помощта на специални микрокатетри, достигат до центъра на малформацията. Целта е патологичните съдове да бъдат запълнени с така наречено - тъканно лепило. Стане ли това, те вече са изолирани от нармалното кръвообръщение, в тях няма пулсиране и налягане, като съответно шансът за кървене е елиминиран. „По този начин решаваме проблема на пациента – бил той неврологичен или животозастрашаващ, а в 70% от случаите дори можем да спрем пристъпите на епилепсия”, обяснява доц. Сираков. Той уточнява, че въпреки че се смята за най-ефективното лечение на подобни, тежки случаи, ендоваскуларната емболизация също крие своите рискове. Затова и част от пациентите, чиито АВМ ще бъдат третирани от проф. Монайе и доц. Сираков, вече са преминали поредица от интервенции в българската болница, чиято цел е била да ги „подготви” за финалната операция.
Честотата на АВМ е 4 на 100 000 души. Две трети от симптомите на АВМ се срещат при лица под 40 години. 30% от кръвоизливите, които се получават в следствие на АВМ, водят до тежък неврологичен дефицит, а 10 % до смърт.
При някои пациенти наличието АВМ може да бъде безсимптомно. Едва при около 12% от хората се проявяват симптоми, най-често мозъчни кръвоизливи, които могат да подскажат за наличието им. Сред симптомите могат да бъдат също:
- епилептичнен припадък;
- парези и парализи;
- нарушене на координацията;
- главоболие;
- зрителни нарушения;
- говорни проблем;
- паметови разстройства;
- деменция.

Проф. Шарбел Монайе е водещият невро-интервенционалист в Отделението по образна диагностика и интервенционална рентгенология на Университетската болница в Лимож, Франция и професор в Медицинския университет в Лимож.
Проф. Монайе е член на Борда на Световната федерация по Интервенционална рентгенология, член на борда на Френското общество по невро-рентгенология и почетен член на LIRA (Латвийска интервенционна асоциация по рентгенология) и на SOBRICE (Бразилско дружество по интервенционна рентгенология).

Д-р Станимир Сираков е председател на Българското дружество по интервенционална рентгенология, ръководител на сектор „Интервенционална рентгенология“ в отделението по образна диагностика в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ – София и доцент към Катедрата по образна диагностика на МУ-София, ръководител на Референтния център по Мозъчно-съдови заболявания към УМБАЛ Св. Иван Рилски. Специализирал е при водещи имена на Европейската интервенционална рентгенология като проф. П. Боснякович – Сърбия, проф. Ж. Море – Франция и проф. Ш. Монайе – Франция.
Доц. Сираков е първият български рентгенолог с диплома от European Boаrd of Neurointervention (EBNI) Европейския борд по нервоинтервенции, която му дава право да практикува като невро-рентгенолог в цяла Европа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.