НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:06


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Първан Симеонов, политолог: ГЕРБ подцениха ситуацията с ИК, БСП я надцени и пое риск от самозатваряне

Първан Симеонов, политолог: ГЕРБ подцениха ситуацията с ИК, БСП я надцени и пое риск от самозатваряне

20 Февруари 2019 | 09:17 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ подцениха ситуацията с ИК, БСП я надцени и пое риск от самозатваряне. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ политологът Първан Симеонов. „Досега обяснявахме как ГЕРБ просто са подценили ситуацията – бидейки в занаятчийски договорки с ДПС или дори в един ежедневен битов политически пазарлък, ГЕРБ като че ли подцениха възможната обществена реакция. Те генерално като че ли са склонни на моменти леко да изпускат обществения пулс, въобразявайки си, че много неща могат да бъдат понесени. БСП пък имат обратния проблем – те надценяват ситуацията като смятат, че едва ли не има някакво извънредно положение в страната и докараният до предела на търпението си народ ще помете управляващите - нищо подобно няма. Рискът, който БСП поемат, е да изпаднат в самозатваряне. С изключително крещяща и пренавита позиция понякога те по-скоро плашат, отколкото да обединяват. А в момента целта им е да създадат общи фронтове, да привлекат хора – дори опоненти, които обаче не могат да понасят модела на управление на ГЕРБ“, обясни Първан Симеонов. Той коментира още, че на българите не се харесва идеята за напускане на работното място, дори и то да е в парламента и в този смисъл след преосмислянето на решението на Бойко Борисов, отсъствието на БСП в Народното събрание трудно ще се разбере от гражданите. По думите му левицата вече е победител, защото постигна своето. Обществото обаче е не просто губещият от създалата се ситуация, а и свиква с обстановката, добави политологът.
Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АБВ - Младежи: Призоваваме народните представители да се съобразят с исканията на народа и незабавно да стартират процедура за избор на нова Централна избирателна комисия

АБВ - Младежи: Призоваваме народните представители да се съобразят с исканията на народа и незабавно да стартират процедура за избор на нова Централна избирателна комисия

16 Февруари 2019 | 12:34 | Агенция "Фокус"
София. Призоваваме народните представители да се съобразят с исканията на българския народ и незабавно да стартират процедура за избор на нова Централна избирателна комисия. Това се посочва в позиция на АБВ - Младежи по повод премахването на преференциалния вот и отказа за избор на нова ЦИК.
„Вчера, след спорен дебат, продължил до късно вечерта, част от народните представители гласуваха и приеха на второ четене фактическото премахване на преференциалния вот и провеждането на избори с Централна избирателна комисия, която е с изтекъл мандат и е фактически нелегитимна", посочват от АБВ - Младежи.
„Управляващото мнозинство, противно на общественото мнение, унищожи всеки мажоритарен елемент в Изборния кодекс. Аргументът на новата коалиция ГЕРБ-ДПС е крещящ – „Защо някой трябва да размества листата“, казва Хамид Хамид от ДПС. Отговорът е кристално ясен. Преференциите съществуват, за да не бъдат наредените на първите места в листите послушни „Калинки“ и подкупени лобисти тези, които определят бъдещето на страната. Но това, очевидно, не устройва настоящото слугинажно управление на територията на Република България. Да, територия, защото държавата следва да е функция на своите граждани и да се грижи за тях", заявяват от АБВ - Младежи. „С този порочен акт това Народно събрание не просто не се съобрази с над 2.5 млн. българи, които гласуваха на референдума за мажоритарен вот, а буквално се подигра с тях и унищожи единствените съществуващи наченки на избор на личности, а не на партийни апаратчици.
С отказа за избор на нова ЦИК пък, народните представители за пореден път погазват законите, които Народното събрание е приело", се посочва още в позицията. Според АБВ - Младежи провеждането на избори с нелегитимна избирателна комисия поражда единствено съмнения за възможни фалшификации на предстоящите избори. „Освен това, липсата на изискване за образователен ценз на членовете на секционните избирателни комисии навежда на мисълта, че там трябва да са хора, които да „свършат дадена работа”, при която четенето и броенето не са от значение", допълват от АБВ - Младежи.
„Ние от АБВ - Младежи призоваваме народните представители да се съобразят с исканията на българския народ. Апелираме и да се съобразяват със законите на Република България и незабавно да стартират процедура за избор на нова Централна избирателна комисия. В противен случай депутатите ще докажат, че това ще са последните издихания на един парламент, който е всякакъв друг, но не и български. В тази връзка, ние от АБВ - Младежи заставаме твърдо зад мнението си и сме готови да предприемем и да подкрепим всички законни методи за премахването на тези спорни поправки, в т.ч., президентско вето, сезиране на Конституционния съд, сезиране на Венецианската комисия и всички останали възможни мерки, които да доведат до съобразяването на законните ни с основните принципи на Конституцията, правото и най-вече с принципа на демокрацията – мнозинството на народа. А, както знаем, мнозинството пожела изборния вот да бъде мажоритарен", се казва още в позицията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Димитров: Занимавалите се с машинно гласуване през последните 15 години знаят, че големите фалове се случват именно при него

Димитър Димитров: Занимавалите се с машинно гласуване през последните 15 години знаят, че големите фалове се случват именно при него

16 Февруари 2019 | 12:33 | Агенция "Фокус"
София. Всички, занимавали се с машинно гласуване през последните около 15 години, знаят, че големите фалове се случват именно при него. Това каза за седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ експертът по изборно законодателство и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“ Димитър Димитров. Той заяви, че това, което е било прогласувано в зала на второ четене, може да не се окаже окончателният текст, защото първо ще се гледа от Конституционния съд и второ – президентът е бил призован от представители на ВМРО да упражни вето. Той обясни, че в много страни в последния момент се правят обсъждания по Изборния кодекс, защото по този начин се правят опити за пригаждане на правилата към текущия политически дневен ред. Димитров определи измененията на ИК, които са гласувани на второ четене, като важни – въвеждане на машинно гласуване на принципа „машина или нищо“. „Операцията ще струва между 50 и 100 млн. лева за въвеждането на машини навсякъде, с малки изключения. Това е един значителен паричен поток. Въвеждането на машините няма как да стане без съгласието, колективното решение на ЦИК по целия екшън план, защото това няма да е нещо, което ще се случи от днес за утре и не е толкова просто. Когато става въпрос за контролиране на паричен поток, разположен в 2 или 3 бюджета, от 50 до 100 млн. лева, това най-вече зависи от цената на устройствата, които ще бъдат ползвани, всеки би се изкушил да участва в контрола на такъв паричен поток“, коментира той. Димитър Димитров добави, че машинното гласуване се приема добре от младото поколение и решението за въвеждане на такъв тип вот става удобно за партийни послания. Според него, за да бъде сигурно гласуването с машини, след вота трябва да има преброяване на разписките като последващ контрол, за да няма манипулации. Той добави още, че това би отнело толкова време, колкото перброяването на бюлетините. При него има просто и евтино решение и то е създаване на преброителни центрове, където публично да се преброяват бюлетините и се да пишат протоколите, коментира още той.
Милослава АНГЕЛОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов за промените в Изборния кодекс: Оставил съм парламентарната група да решава тези въпроси

Премиерът Бойко Борисов за промените в Изборния кодекс: Оставил съм парламентарната група да решава тези въпроси

15 Февруари 2019 | 18:38 | Агенция "Фокус"
Мюнхен. Оставил съм парламентарната група да ги решава тези въпроси. Аз съм се явявал на избори по всякакви кодекси и всякакви закони. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Мюнхен по повод промените в Изборния кодекс, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Нали това искате - да не им се бъркаме в работата. Аз си върша моята работа, парламентът си решава техните проблеми", заяви премиерът. По повод обвиненията на БСП, че управлението му се превръща в диктатура, Борисов коментира: "За диктатура точно те ли да говорят с Костинброд и това, което правиха? Тези хора мислят, че сме безпаметни всички като тях".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Джейхан Ибрямов, ДПС: Заявявам отговорно и категорично, че преференциите са факт в Изборния кодекс

Джейхан Ибрямов, ДПС: Заявявам отговорно и категорично, че преференциите са факт в Изборния кодекс

15 Февруари 2019 | 12:26 | Агенция "Фокус"
София. Заявявам отговорно и категорично, че преференциите са факт в Изборния кодекс. Това каза народният представител от ПГ на ДПС Джейхан Ибрямов пред журналисти в Народното събрание във връзка с промените в Изборния кодекс и обявеното от Мая Манолова, че ще обжалва промените в изборното законодателство, предаде репортер на Агенция "Фокус".
„Моят коментар е следният. Вчера станахме свидетели на сериозни дебати в продължение на 15-16 часа. За съжаление, общественото мнение беше насочено към онзи момент, че едва ли не преференциите вече не са факт. Заявявам отговорно и категорично, преференциите са факт в Изборния кодекс. Едно единствено нещо не е факт. Бяха отнети констиутционните права на български граждани, които живеят в страни извън ЕС“, допълни Ибрямов.
Той попита какво се прави с тези български граждани, които живеят във Великобритания, в Турция, в САЩ, Канада, Македония и Молдова. „Вчера станахме свидетели именно на това - как чрез различни изборни технологии и хватки ние отнехме правото да гласуват“, обясни депутатът от ДПС. По отношение на твърденията за сговор между ГЕРБ и ДПС, той обясни, че няма такъв. По думите му, ако такъв има, то тогава има и между БСП и ГЕРБ и всички останали за потъпкване на човешките права на българските граждани да не могат да гласуват.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валентин Касабов, НФСБ: Всичко, което говори Мая Манолова, са празни приказки, безобразието с преференциите трябва да спре

Валентин Касабов, НФСБ: Всичко, което говори Мая Манолова, са празни приказки, безобразието с преференциите трябва да спре

15 Февруари 2019 | 12:13 | Агенция "Фокус"
София. Всичко, което говори Мая Манолова, са празни приказки, безобразието с преференциите трябва да спре. Това каза заместник-председателят на НФСБ Валентин Касабов пред журналисти в Народното събрание във връзка с промените в Изборния кодекс и обявеното от Мая Манолова, че ще обжалва промените в изборното законодателство, предаде репортер на Агенция "Фокус". Попитан дали е имало сговор между ГЕРБ и ДПС за Изборния кодекс, Валентин Касабов заяви, че според него няма. „Всичко това е практики, които се наложиха през тези години. Част от практиките са даване под наем на част от партиите. Това се нарича ишлеме. Отива един бизнесмен по време на изборите, плаща си на партията, след което го вкарват в листата. Тези бизнесмени разполагат с пари, с хора, които гласуват и се вмъкват в листата на съответната партия, след което започват уж от името на партията своя собствена игра“, обясни Касабов.
На въпрос дали има такива хора в парламента, Касабов заяви, че не знае в този дали има и отчете, че това са стари практики на БСП. „Нека си зададем въпроса кои са милионерите в БСП“, допълни още Касабов. На въпрос другите партии нямат ли милионери, той отговори: „Имат“. В отговор на питане дали ще си промени позицията за преференциите, Касабов заяви, че това безобразие трябва да спре.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елена Йончева, БСП: Отнемането на преференциалния вот е голям удар срещу демокрацията

Елена Йончева, БСП: Отнемането на преференциалния вот е голям удар срещу демокрацията

15 Февруари 2019 | 12:08 | Агенция "Фокус"
София. Отнемането на преференциалния вот е голям удар срещу демокрацията. Това каза говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева пред журналисти в Народното събрание във връзка с промените в Изборния кодекс и обявеното от Мая Манолова, че ще обжалва промените в изборното законодателство, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Според нея е очевидно, че ГЕРБ и ДПС са гласували заедно срещу отнемането на правото на българските граждани. „Този висок праг на практика недостижим. Това е отнемане на правото на българския гражданин за преференциално гласуване“, допълни още Йончева. Според нея тези текстове са приети на тъмно. „Може би следващото нещо, което трябва да предложим, е Народното събрание да заседава нощно време, за да може да спасим и тези 8% доверие на българския избирател. Да не се вижда цялото беззаконие и целия срам, който вършат българските депутати“, допълни още Йончева.
Във връзка с твърдението на Спас Гърневски, че ако човек е достатъчно доказан и хората по места, ще съберат необходимите гласове, дори при този висок праг, Йончева заяви, че това е невъзможно на практика. „Тези правила са измислени така от ГЕРБ и от ДПС, че да няма на практика преференциално гласуване“, заяви говорителят на БСП.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Спас Гърневски, ГЕРБ: Мая Манолова може да прецени какви действия ще предприеме, но по Конституция България се управлява от многопартийна система

Спас Гърневски, ГЕРБ: Мая Манолова може да прецени какви действия ще предприеме, но по Конституция България се управлява от многопартийна система

15 Февруари 2019 | 12:01 | Агенция "Фокус"
София. Мая Манолова може да прецени какви действия ще предприеме, но по Конституция България се управлява от многопартийна система. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Спас Гърневски пред журналисти в Народното събрание във връзка с промените в Изборния кодекс и обявеното от Мая Манолова, че ще обжалва промените в изборното законодателство, предаде репортер на Агенция "Фокус". „БСП има проблем. Говори се за проблем на елитите. Такъв проблем има БСП. Пленумът на Социалната партия прелива от милионери, а всъщност политическата ѝ база са социално слаби хора. Няма как в една такава партия да няма проблеми“, заяви Гърневски. Според него това, че в БСП има сериозни проблеми, не значи, че в другите партии не осъществяват демократичен процес. „Там подборът на кадри започва съвсем демократично отдолу нагоре. Издигат се хора от граждански квоти, минават през общо събрание, поемат ангажиментите. Трябва да спазват идеите и принципите на тази партия, ако бъдат избрани и една много сериозно система подрежда листите. Преференциите са нещо много хубаво, но хубаво е да може партията да си подреди кадрите, когато влиза в общинския съвет или в парламента със съответните специалисти“, обясни Гърневски. По думите му така ще има качествен дебат. „Да, по-висок е сега прагът, но който се е доказал в своя район, в своя град и пред хората, ще намери начин да попадне в политическата система“, заяви Гърневски. Във връзка с обвиненията за сговор с ДПС, Гърневски посочи, че ГЕРБ е отхвърлила редицапредложения на Движението. „Там, където има предложение добро, което е работещо, няма нищо лошо до се обединяваме“, заяви още депутатът от ГЕРБ. Той подчерта, че целта на ГЕРБ е била да отстрани ДПС и БСП от властта.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Ще използвам в пълен обем правомощията си срещу Изборния кодекс

Омбудсманът Мая Манолова: Ще използвам в пълен обем правомощията си срещу Изборния кодекс

15 Февруари 2019 | 11:49 | Агенция "Фокус"
София. Ще използвам в пълен обем правомощията си срещу Изборния кодекс. Това каза омбудсманът Мая Манолова пред журналисти в Народното събрание във връзка с промените в Изборния кодекс, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
На въпрос дали би призовала президентът Румен Радев да наложи вето върху Изборния кодекс, Манолова заяви: „Смятам, че президентската институция е достатъчно автономна сама да взима своите решения. Не се нуждае от моите призиви. Това, което ще направя, е да използвам собствените си правомощия в пълен обем. Едно от тях е да кажа какво е мнението на защитника на гражданите по недемократичните промените в кодекса. Казвам ясно – този кодекс, тези промени в кодекса отнемат права на българските граждани“, допълни Манолова. Тя обясни, че другото ѝ правомощие е да подаде конституционна жалба.
Запитана защо е в Народното събрание, Манолова обясни, че е в парламента заради Закона за социалните услуги и поясни, че има среща с депутати от Социална комисия.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Народното събрание нарушава закона, като отказва да замени ЦИК със следваща

Омбудсманът Мая Манолова: Народното събрание нарушава закона, като отказва да замени ЦИК със следваща

15 Февруари 2019 | 11:46 | Агенция "Фокус"
София. Народното събрание нарушава закона, като отказва да замени ЦИК със следваща. Това каза омбудсманът Мая Манолова пред журналисти в Народното събрание във връзка с промените в Изборния кодекс, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Тя подчерта, че в Изборния кодекс, изготвен под нейно ръководство, се е дало право на гражданите да гласуват преференциално. „Той даде възможност на гражданите да избират кметове на малки населени места и районни кметове. Той даде възможност на българите зад граница по един облекчен режим да образуват избирателни секции. Всички тези права вече са отнети на хората. По този кодекс всички актове на избирателните комисии се обжалваха. Имаше съдебен контрол от ВАС. Този кодекс за първи път създаде постоянна ЦИК, която сега виждаме как НС нарушава закона като отказва да замени със следваща, така както е написано в разпоредбите на кодекса“, заяви още Манолова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: С екипа ми работим по конституционна жалба срещу Изборния кодекс, няма как да остана безразлична към посегателството върху правата на българите

Омбудсманът Мая Манолова: С екипа ми работим по конституционна жалба срещу Изборния кодекс, няма как да остана безразлична към посегателството върху правата на българите

15 Февруари 2019 | 11:42 | Агенция "Фокус"
София. С екипа ми работим по конституционна жалба срещу Изборния кодекс, няма как да остана безразлична към посегателството върху изборните права на българите. Това каза омбудсманът Мая Манолова пред журналисти в Народното събрание във връзка с промените в Изборния кодекс, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Тя посочи, че изчаква момента, в който тези текстове ще бъдат обнародвани. „В същия момент ще пусна конституционна жалба. Това е 13-ата поправка в Изборния кодекс и всяка следваща отнема още и още права. Като започнем от отнемането на правото на избор на кметовете на малките населени места, посегателствата върху преференцията“, аргументира се още Мая Манолова. Тя обърна внимание, че с приетите промени се премахва съдебният контрол върху всички актове на избирателните комисии. „Достижение, което съществуваше в кодекса. Сега реално хората се лишават и от право на защита и от право на съдебен контрол върху актовете на ЦИК и на местните комисии. Подсъдността също се променя. Абсурдът решение на ЦИК да се обжалват в местни административни съдилища наистина е огромен. Нарушават се основни конституционни принципи“, заяви още Манолова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Промените в Изборния кодекс са грубо посегателство върху правата на българските граждани

Омбудсманът Мая Манолова: Промените в Изборния кодекс са грубо посегателство върху правата на българските граждани

15 Февруари 2019 | 11:35 | Агенция "Фокус"
София. Промените в Изборния кодекс са грубо посегателство върху правата на българските граждани. Това каза омбудсманът Мая Манолова пред журналисти в Народното събрание във връзка с промените в Изборния кодекс, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите ѝ става въпрос за посегателство върху вече дадени права. „Отнемат правото на българите да гласуват за личности, което те поискаха ясно на референдума през 2015 г. Преференцията вече става абсолютно безсмислена. Това е все едно да имаш право да си купиш хляб, но той да струва 130 хил. лв.“, каза Манолова и уточни, че 130 хил. гласа ще са нужни за разместване на листата. По думите ѝ е ясно, че това няма как да се случи. „Лишават се отново за пореден път десетки и стотици хиляди български граждани от правото им на глас, като електронното гласуване отново се отлага за неопределено време“, допълни омбудсманът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Маноил Манев, ГЕРБ: С ограничаване на социологическите проучвания в изборния ден БСП подготвят оправдание за загубата си

Маноил Манев, ГЕРБ: С ограничаване на социологическите проучвания в изборния ден БСП подготвят оправдание за загубата си

15 Февруари 2019 | 09:51 | Агенция "Фокус"
София. С ограничаване на социологическите проучвания в изборния ден БСП подготвят оправдание за загубата си. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ депутатът от ПГ на ГЕРБ Маноил Манев. Според него предизборната кампания на левицата е подредена на базата на това ръководството да оправдае загубата си на базата последните решения в пленарна зала, които са в полза на управляващите. Маноил Манев припомни, че дори да се спрат социологическите проучвания през електронните медии, в интернет те не могат да бъдат ограничени. „За БСП е проблем, че ще има социологически проучвания – та те вървяха досега и ще продължават да излизат в социалните мрежи и навсякъде другаде в интернет пространството и никой нито може, нито има правото да ги спре. Прекалено е постоянното заблуждаване на хората, че всичко, което се прави като промени в Избирателния кодекс, ще доведе до манипулации – това е стратегията на предизборния щаб на БСП, който знае, че ще загуби изборите и трябва да има максимум оправдания. Ето го резултатът – добре, няма да има разрешени и контролирани законно социологически проучвания по медиите. Но те ще продължат да излизат в интернет пространството и дори в различни музикални класации“, обясни Маноил Манев. По отношение на отхвърлената идея настоящият състав на ЦИК да бъде сменен, той коментира, че БСП цели да срине доверието в същата комисия, която е провела и последните президентски избори. По този начин обаче левицата срива доверието в най-важния елемент в правенето на избори, а оттам – в начина на функциониране на демокрацията у нас изобщо, обясни депутатът от ГЕРБ.
Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Манол Генов, ПГ на „БСП за България“: При половинчато внедряване на машинното гласуване, няма как да се види ефектът от него

Манол Генов, ПГ на „БСП за България“: При половинчато внедряване на машинното гласуване, няма как да се види ефектът от него

15 Февруари 2019 | 09:43 | Агенция "Фокус"
София. При половинчато внедряване на машинното гласуване, няма как да се види ефектът от него. Това каза за сутрешния блок „Добро утро България“ на Радио „Фокус“ Манол Генов, депутат от ПГ на БСП за България“ по повод окончателното приемане на промените в Изборния кодекс. „До колко машинното гласуване ще бъде или няма да бъде гаранция за манипулации и фалшификации това ще се види, когато то се внедри в целия изборен процес, а не половинчато, както се прави“, поясни Генов. Относно запазването на сегашния регламент социологическите проучвания да не бъдат оповестявани в деня на избор, Манол Генов коментира още, че въпросът не е дали има междинни резултати или не, а кой как ги интерпретира. След вчерашните решения доверието в парламента ще спадне още повече, каза още депутатът от БСП
Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Филип Попов, БСП: ГЕРБ искат да си осигурят служебна победа на изборите

Филип Попов, БСП: ГЕРБ искат да си осигурят служебна победа на изборите

15 Февруари 2019 | 09:33 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ се страхуват да загубят изборите. С предлаганите промени те обезсмислиха изборния процес, за да си осигурят служебна победа през правилата на ИК. Това заяви в ефира на БСТВ секретарят на ПГ на "БСП за България" Филип Попов, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. По думите му последствията от предложенията и гласуванията на ГЕРБ до късните часове ще бъдат много тежки за развитието на България, за демокрацията и за държавността. Той подчерта, че с промените е въведена диктатура в изборната администрация - като се започне от ЦИК и се завърши със СИК. "Част от решенията, които взимаха тези органи, се приемаха с мнозинство 2/3, а сега те ще се взимат с 50 + 1 от присъстващите. Това означава, че ГЕРБ с подкрепата на коалиционен партньор ще могат да си осигурят пълно мнозинство и да взимат каквито си искат решения", обясни социалистът. Попов подчерта, че след промените обжалването на така взетите решения на ЦИК и РИК пред Върховния административен съд ще бъде възпрепятствано. Той допълни, че за РИК тази възможност реално се отменя - обжалванията ще се гледат по компетентност в съответния областен административен съд. "Управляващите отмениха и преференциите, които бяха едно от достиженията на досегашния Изборен кодекс като мажоритарен елемент в пропорционалната ни изборна система. По предложение на ДПС те направиха долния праг за валидност на преференцията около 17 хиляди гласа, което на практика я прави неработеща", подчерта той. Попов обясни, че управляващите са премахнали и машинното гласуване, което вече е трябвало да бъде въведено във всички 12 000 секции на територията на България. "Липсата на машинно гласуване отново работи в полза на ГЕРБ - колкото повече недействителни бюлетини има, толкова по-голяма възможност има за нечестни практики", категоричен бе той.
Филип Попов коментира, че тези промени отново са били направени на среднощни заседания първо на правна комисия, а след това и в пленарна зала. По думите му е практика това НС да не спазва законите. "Не се спазва правилника за организацията и дейността на парламента, не се спазва и ИК в частта за мандата на ЦИК, така и за въвеждане на машинното гласуване, което досега трябваше да е факт", заключи Филип Попов.
„За ГЕРБ законът е врата в пустинята и вчера отново го доказаха с отмяната на преференциите, отказа за смяна на ЦИК, отмяната на машинното гласуване и много други“. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Явор Божанков пред БТВ. Той добави, че позицията на ДПС относно преференциите е ясна и те са я изразили от парламентарната трибуна. „Любопитно е обаче защо ГЕРБ подкрепят тази фактическа отмяна на преференциите. Интересно е, че това гласуване мина и с гласовете на патриотите“, добави народният представител. Той уточни, че с това, което ГЕРБ, ДПС и ОП са приели, нито един народен представител не би влязъл в парламента преференциално. Божанков бе категоричен, че това е отмяна на преференциалния вот против волята на 2.5 млн. български граждани, изразена на референдум и против онези между 1 и 2 млн. души, гласували с нея. Той припомни, че тези промени са предложени и направени през нощта преди гласуването в 0.00 ч. от петима полузаспали депутати, начело с Данаил Кирилов, който на коляно е направил необжалваеми половината решения на ЦИК. „На сутринта много колеги гласуваха текстове, които не са чели, защото до 09.00 ч. нямаше изготвен адекватен протокол. С това доверието в изборната система бе взривено. Над половината актове на ЦИК няма да могат да се обжалват и това бе определено като част от административната реформа“, допълни Явор Божанков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Крум Зарков, БСП: ДПС и ГЕРБ обезсмислиха преференцилния вот

Крум Зарков, БСП: ДПС и ГЕРБ обезсмислиха преференцилния вот

15 Февруари 2019 | 09:08 | Агенция "Фокус"
София. „На последните 2 парламентарни избора повече от 1 млн. души, всеки от тях, са решили да гласуват с преференция. С това гласуване, в настоящия парламент да има няколко десетки депутати, избрани с преференция. Ако правилата, гласувани вчера, важаха през 2017 г., преференциално избраните депутати в този парламент щяха да са нула“. Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков пред Нова тв, съобщиха от пресцентъра на партията. Той уточни, че за европейски избори пренареждането на листата става невъзможно, защото квотата е твърде висока - над 150 хил. души. Зарков бе категоричен, че това практически обезсмисля преференциалния вот и е направено целенасочено. „Позицията на ДПС не ме учудва, защото те имат последователна позиция срещу този тип гласуване и я защитават през годините. През ум, обаче не ми е минавало, че ГЕРБ могат да се съгласят на това нещо. Нямам обяснение, защо го направиха. Сигурно е обаче, че преференциалният вот в България до голяма степен се обезсмисли от ДПС и ГЕРБ“, коментира още социалистът.
Крум Зарков каза още, че проблемите на изборния процес са свързани с честността му и ниското доверие на гражданите. „Ние, вместо да се справяме с проблемите и въпросите, непрекъснато създаваме нови“, заяви народният представител. Той бе категоричен, че едно от постиженията на ИК са преференциите, а те вече са обезсмислени. „Не беше направена нито стъпка, за да бъдат подобрени изборните списъци, които от 30 години са проблем в България. Не бе прието и предложението ни за създаване на публичен регистър, който да е база за създаване на изборните списъци, за да не се взимат данните от ГРАО и НСИ“, обясни Зарков. Той уточни, че техните статистики се различават с повече от 1.5 млн. души. Народният представител каза още, че една от гаранциите за честността на вота – въвеждането на машинното гласуване е била окастрена. Той изтъкна, че БСП настоява да се изпълни законът, който казва, че машинно гласуване трябва да бъде въведено, а съставът на ЦИК – сменен. „През 2014 г., управляващите казаха, че машинното гласуване ще бъде въведено през 2019 г., сега го отлагат за 2021 г., същото е и при ЦИК. Мандатът им изтича, а Народното събрание казва, че няма смисъл комисията да се сменя“, коментира още Крум Зарков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тома Биков, ГЕРБ: Очаквах БСП да са малко повече от 46 депутати при гласуването на проекта за решение на ЦИК и след цялата загриженост за пропадането на законността

Тома Биков, ГЕРБ: Очаквах БСП да са малко повече от 46 депутати при гласуването на проекта за решение на ЦИК и след цялата загриженост за пропадането на законността

15 Февруари 2019 | 00:38 | Агенция "Фокус"
София. Очаквах БСП да са малко повече от 46 депутати при гласуването на проекта за решение на ЦИК и след цялата загриженост за пропадането на законността. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Тома Биков в отрицателен вот след отхвърляне на проекта за решение за смяна състава на ЦИК, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „След цялата тази загриженост затова, че пропада законността и държавата, очаквах да сте поне малко повече от 46 човека. След като вие драматизирате нещата до степен, че се разпада държавността, можеше поне да се съберете всичките“, заяви Биков.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът отхвърли предложението на БСП за смяна на състава на ЦИК

Парламентът отхвърли предложението на БСП за смяна на състава на ЦИК

15 Февруари 2019 | 00:35 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът отхвърли предложението на БСП за смяна на състава на ЦИК, предаде репортер на Агенция "Фокус". „За“ него гласуваха 56 народни представители, „против“ 83 и „въздържали се“ 17, с което то бе отхвърлено. От БСП настояваха двудневен срок Комисията по правни въпроси на Народното събрание да одобри и са внесе за разглеждане проект на процедурни правила за предложение за състав, изслушване на кандидати и избор на председател, заместник-председатели и секретар на ЦИК. От БСП се мотивират с изтичането на мандата на настоящата ЦИК и с разпоредбите в Изборния кодекс, че изборът на нова следва да приключи най-късно на 21 февруари 2019 г. Според опозицията неспазването на тази процедура би било изключително лош знак.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Искрен Веселинов, ВМРО: С доста омерзение казвам, че ние ще подкрепим проекта за решение за смяна на ЦИК

Искрен Веселинов, ВМРО: С доста омерзение казвам, че ние ще подкрепим проекта за решение за смяна на ЦИК

15 Февруари 2019 | 00:31 | Агенция "Фокус"
София. С доста омерзение казвам, че ние ще подкрепим проекта за решение за смяна на ЦИК. Това каза народният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ и заместник-председател на ВМРО Искрен Веселинов по време на дебатите по проекта за решение за смяна състава на ЦИК, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му много лъжи са се изговорили по адрес на патриотите. „Хубаво е понякога да си мерите приказките. Чувството за справедливост все пак трябва да присъства в дебата, а не чувството за желание да оклеветим и омаскарим политическия си противник. С доста омерзение казвам, че ние от ВМРО ще подкрепим този проект за решение“, допълни още Веселинов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Манол Генов, БСП: Когато се върне Мюнхенският докладчик, Спас Гърневски да го попита с колко присъди и обвинения е влизал в пленарна зала

Манол Генов, БСП: Когато се върне Мюнхенският докладчик, Спас Гърневски да го попита с колко присъди и обвинения е влизал в пленарна зала

15 Февруари 2019 | 00:27 | Агенция "Фокус"
София. Когато се върне Мюнхенският докладчик, Спас Гърневски да го попита с колко присъди и обвинения е влизал в пленарна зала. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Манол Генов в лично обяснение към Спас Гърневски и по адрес на Цветан Цветанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Уважаеми г-н Гърневски, гледаме, че сте много загрижен за моята съдба. Имайте предвид, че всички клевети, които сте отправили оттук, оттам, от кулоарите, от студията, ще се върнат на главата ви“, предупреди Манол Генов. „Няма да коментирам това, което говорите по мой адрес. Става въпрос за машините. Ами вие имате топли връзки с „Метро“ в Пловдив. Продадохте им цената на изгодна цена. Знаете за кой. Помолете ги, имат големи складове, пък ги приберете тези машини там. Дано някое „Волво“ мине, останало в някой гараж, да видим старо ли беше, за ново ли беше платено“, изтъкна Генов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Да приличам на Бойко Борисов, така като ме гледате - той продаде "Булгартабак" на цена по-ниска от машините, които имаше в предприятието

Корнелия Нинова, БСП: Да приличам на Бойко Борисов, така като ме гледате - той продаде "Булгартабак" на цена по-ниска от машините, които имаше в предприятието

15 Февруари 2019 | 00:23 | Агенция "Фокус"
София. Да приличам на Бойко Борисов така, като ме гледате - той продаде "Булгартабак" на цена по-ниска от машините, които имаше в предприятието. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в лично обяснение към Спас Гърневски, който заяви, че тя като заместник-министър на икономиката е продала „Булгартабак“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Много отдавна спрях да обръщам внимание на лъжите, които съчинявате по мой адрес, защото са под равнището ми да ги коментирам, но тази вечер ме развеселихте, г-н Гърневски. Надминахте себе си със следното, че Корнелия Нинова като заместник-министър е подала „Булгартабак“. Да ви приличам на Бойко Борисов, така като ме гледате? „Булгартабак“ беше продадена от Бойко Борисов на цена по-ниска само от машините, които имаше в предприятието. Да не говорим за всички други активи. Когато това стана Корнелия Нинова написа в един плик предварително името на този, който ще го купи и той го купи. Резултатът от тази престъпна продажба на Бойко Борисов на „Булгартабак“ е, че най-печелившото предприятие в България, най-големият данъкоплатец в България днес приключи“, каза Нинова. Тя подчерта, че миналата седмица са закрили печелившата фабрика в Благоевград и са оставили 3000 души на улицата. По думите й премиерът Бойко Борисов по престъпен начин е продал на цена под елементарна базисна стойност най-печелившото предприятие на „Булгартабак“. „Вие знаете на кого, знаете какви са последствията от това. Не само за хазната, не само за държавата, но и за джоба на тези двама души“, обясни лидерът на БСП.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Спас Гърневски, ГЕРБ: Веднъж си позволих да  пращам БСП в Северна Корея, а Елена Йончева ми каза, че има черен печат – толкова сте фалшиви, че и там не ви пускат

Спас Гърневски, ГЕРБ: Веднъж си позволих да пращам БСП в Северна Корея, а Елена Йончева ми каза, че има черен печат – толкова сте фалшиви, че и там не ви пускат

15 Февруари 2019 | 00:20 | Агенция "Фокус"
София. Веднъж си позволих да пращам БСП в Северна Корея, а Елена Йончева ми каза, че има черен печат – толкова сте фалшиви, че и там не ви пускат. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Спас Гърневски по време на дебатите по прокторешението за смяна състава на ЦИК, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той посочи, че когато се говори за демокрацията и за това, което прави БСП и за външните намеси, за които е споделил Цветан Цветанов цяла България и Европа са наясно какво се случва. „Нека вашата председателка да обясни за срещата си с ген. Решетников, с който избрахте този президент. За вашите директиви, равносилни на национално предателство спрямо демокрацията в България“, заяви още
„Няма по-голям морален жест от управляващото мнозинство да ви позволи за пореден път да отидете за с ваша ЦИК, избрана от България на избори, за нас ще бъде удоволствието, че пак ще ги загубите“, заяви още Гърневски.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Спас Гърневски, ГЕРБ: Предложението за смяна състава на ЦИК не е нищо друго освен поредната провокация към демокрацията в България

Спас Гърневски, ГЕРБ: Предложението за смяна състава на ЦИК не е нищо друго освен поредната провокация към демокрацията в България

15 Февруари 2019 | 00:11 | Агенция "Фокус"
София. Предложението за смяна състава на ЦИК не е нищо друго освен поредната провокация към демокрацията в България. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Спас Гърневски по време на дебатите по прокторешението за смяна състава на ЦИК, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според него тази провокация е същата като в Костинброд. „Да направим така, че да заблудим народа колко лоши са тези от ГЕРБ, така фалшифицират, че ги печелят тези избори като топъл хляб. Законът си е закон и затова според закона тази вечер ще се вземе решение. Законът не противоречи на това тази комисия да продължи своята работа. Тук понеже днес поставихте още няколко въпроса. Казвате машинното гласуване, 1000, 3000, 6000 машини. На вас не ви трябват по 4000 машини. На вас ви трябва една единствена машина, да я вземете, да я дадете на вашия спец по купуване на гласове Манол Генов, да мине през ромските махали, да види дали могат ромите да се учат да гласуват на тази машина, пък тогава искайте повече машини, защото ако не се научат нищо няма да излезе от тях“, обясни Гърневски.
„Още не са изтекли двата хубави празника от днес, но парламентът доказа, че българският народ днес празнува два хубави празника, а българските парламентаристи работят в името на народа“, заяви още Гърневски. „Не знам къде е била цял ден г-жа Корнелия Нинова, кой е от двата празника е празнувала. Дано да й е било добре и приятно, но трябва да й припомня, че г-н Цветанов е на Мюнхенската конференция по сигурност и основен докладчик там и това е чест за България и българския парламент“, подчерта Гърневски. Според него, когато се говори за избор на нова ЦИК, към днешна дата нещата могат да звучат по различен начин, но към 2014 г. БСП, ДПС и НДСВ са имали изключително мнозинство в нея. „Това не може да го отречете“, коментира Гърневски.
По думите му БСП искат, ако има нова ЦИК, на следващия ден и следващите месеци ще говорят, че управляващите са си избрали комисията, за да фалшифицират изборите.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: 16 да имахме от 18-е членове на ЦИК, пак щяхме да искаме да се спазва законът и комисията да бъде сменена

Корнелия Нинова, БСП: 16 да имахме от 18-е членове на ЦИК, пак щяхме да искаме да се спазва законът и комисията да бъде сменена

15 Февруари 2019 | 00:00 | Агенция "Фокус"
София. Не 6, 16 да имахме от тези 18 членове на ЦИК, пак щяхме да искаме да се спазва законът и комисията да бъде сменена. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебатите по проекторешението, внесено от партията, за смяна състава на ЦИК, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Уважаеми български граждани, колкото и да се опитват да заглушат дебатите и истината през нощта управляващите, знам, че това, което днес ще кажем тук, ще стигне до вас. Днес управляващото мнозинство от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ ви отнеха правото да гласувате с преференция, да гласувате машинно, да обжалвате решения пред ВАС и да не изреждам още. Залата беше пълна. Гласуваха всички по няколко пъти. Сега обаче, когато трябва да се дебатира въпроса ще има ли върховенство на закона в България, тях ги няма. Традиционно“, отчете лидерът на БСП.
„Днес няма да ви убеждавам колко е важно и съществено да се спазва законът. Ще ви кажа колко са несъстоятелни техните аргументи да не се отвори процедура за избор на ЦИК“, каза още Нинова.
„Тази сега действаща комисия е избрана от Народното събрани ена 20 март 2014 г. Първите избори са на 25 май 2014 г. два месеца по-късно и нямаше хаос. Проведоха си ги добре. Тогава пак са били избори за ЕП. В същата година през октомври 2014 г. тази избирателна комисия е провела парламентарни избори“, допълни още лидерът на БСП. Във връзка с твърденията на управляващите, че ЦИК е назначена от БСП и на въпроса защо да се сменя, Нинова коментира: „В това изречение, в този факт, колега има две фалшиви новини. Първата е, че комисията е назначена. Комисията се избира от Народното събнание и не се назначава от една партия и от президента. Дали е от БСП. Някой направи ли си труда да види вие какво сте направили. Как сте гласували, помните ли.? Защо да помните“, аргументира се лидерът на БСП.
По думите й ГЕРБ в сегашната комисия имат 7 души, БСП – 6, ДПС – 3, НДСВ – 1, РБ – 1, Бареков 1, АБВ – 1, „Воля“ – 1, и „Обединени патриоти“. Нинова попита защо Цветан Цветанов не е на работа цял ден. „Кажете му на него, че е главен автор на най-фалшивите новини в държавата, когато лъже, че ЦИК е назначена и се доминира от БСП. Не 6, 16 да имахме от тези 18, пак щяхме да искаме да се спазва закона.
По думите й по логиката, че комисията се е сработила, защо трябва да има парламентарни избори, и избори за ВСС. „Що за логика е уважаеми колеги. Този аргумент е посегателство върху държавността. Вие оспорвате мандатността като основен принцип. Това е най-опасното“,защити тезата си Нинова. Тя посочи, че ГЕРБ имат една цел – фалшифициране на изборите и налагане на диктатурата на режима „Борисов“.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът прие промените в Изборния кодекс на второ четене (ОБЗОР)

Парламентът прие промените в Изборния кодекс на второ четене (ОБЗОР)

14 Февруари 2019 | 23:51 | Агенция "Фокус"
София. Макар и пленарното заседание да не започна от първия път повече от 12 часа парламентът работи по промените по Изборния кодек, които се приемат 100 дни преди вота през май. Промените в Изборния кодекс бяха внесени в деловодството на Народното събрание от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ на 16 ноември 2018 г. Преди тях изменения внесоха и от „Воля“. На вниманието на депутатите бе поставен общ законопроект, който бе приет на 12 декември миналата година.
Най-спорния текст бе вдигането на прага на преференциите изборите. Депутатите решиха за евровота преференциите да са валидни, ако кандидатът е получил действителни гласове не по-малко от националната избирателна квота. За парламентарните избори предпочитанията ще се считат за валидни, ако кандидатът е получил действителни гласове не по-малко регионалната избирателна квота. След приемането на този текст от ВМРО призоваха президентът да наложи вето на Изборния кодекс в частта за преференциите. В рамките на дебата лидерът на БСП Корнелия Нинова призова президентът да наложи вето на целия Изборен кодекс. Тя обяви, че БСП ще го атакува във Венецианската комисия, Констиуционния съд и подчерта, че ГЕРБ се опитват да фалшифицират изборите. „Обръщаме се към всеки българин, който иска да бъде свободен. Към всички свободомислещи, леви, десни, центристи. Ние сме различни идеологически, но нека всички се обединим днес, защото днес имаме кауза за обединение и тя е да спрем диктатурата на режима Борисов днес и всяка диктатура на която и да е партия утре“, заяви още Нинова.
На лидера на БСП отговори депутатът от ГЕРБ Тома Биков. По думите му изказванията на БСП, че изборите ще бъдат фалшифицирани граничат с атака срещу демократичния ред. „Разбира се, че г-жа Нинова има право на своето мнение по различните текстове. Това е нормално. Опозиция и управляващи и всяка политическа сила да изразява своето мнение и концепция по различните въпроси. Това, което е притеснително, и то не само в това изказване, е внушението, че изборите ще бъдат фалшифицирани. В тази зала трябва да бъдем много отговорни към изборния процес. Когато доверието в изборите бива нарушавано, тогава демокрацията изчезва, изборите са нелегитимни и обществото изпада в хаос. Всички тези български граждани, за които говорите, започват да живеят зле“, заяви още Биков.
Среднощното заседание на Правна комисия бе също сред най-обсъжданите теми между управляващи и опозиция. Заместник-председателят на „БСП за България“ Крум Зарков заяви, че ИК се приема на тъмно. По думите му това минава всякакви граници. Данаил Кирилов от ГЕРБ му отговори, че манипулира общественото мнение и че снощи на Правна комисия са останали двама от общо шестима членове на комисията от БСП и те са били непродуктивни. Изказването на депутата от БСП Явор Божанков предизвика напрежение в пленарна зала. Той заяви, че си е тръгнал от Правна комисия без вяра в демокрацията. Божанков посочи, че БСП няма да остави българското общество на произвола на една „шайка“. Думата „шайка“разгневи депутата от ГЕРБ Вежди Рашидов, който подчерта, че децата в този парламент няма да му викат „шайка“ на тези години.
Междувременно по искане на ГЕРБ бе прекъснато заседанието парламента и бе свикано извънредно заседание на Правна комисия. То бе напуснато от членовете на комисията от БСП. По време на комисията ГЕРБ преразгледа предложението си за отпадане на забраната за оповестяване на социологическите проучвания в деня на изборите и остави досега действащата разпоредба. Извънредната Правна комисия реши хартиеното гласуване да бъде заменено с машинно на вота след местните избори през 2019 г. Предложеният текст предвижда още при европейския вот машинно гласуване да се проведе в най-малко 3000 избирателни секции, а за общите избори за общински съветници и кметове през 2019 машинно гласуване да бъде осъществено в най-малко 6000 избирателни секции. Изключения ще правят специализираните избирателни секции, а именно тези в чужбина, на кораби, в затвори и места за задържане и подвижните избирателни секции. След това текстовете бяха утвърдени и от пленарна зала, като БСП възразиха срещу решенията на извънредното заседание на Правна комисия. Депутатите отхвърлиха предложенията на БСП за актуализация на изборните списъци и създаване на публичен регистър на избирателя и на ДПС за отпадане на принципа на уседналост при местните избори.
Деница КИТАНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

С 94 гласа „за“ парламентът реши хартиеното гласуване да бъде заменено с машинно на вота след местните избори през 2019 г.

С 94 гласа „за“ парламентът реши хартиеното гласуване да бъде заменено с машинно на вота след местните избори през 2019 г.

14 Февруари 2019 | 23:35 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът реши хартиеното гласуване да бъде заменено с машинно на вота след местните избори през 2019 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. Това се случи след приемане на текстове на второ четено от Изборния кодекс. „За“ текста гласуваха 94 народни представители, „против“ – 2 и „въздържали се“ - 40, с което той бе приет. Предложението предвижда още при европейския вот машинно гласуване да се проведе в най-малко 3000 избирателни секции, а за общите избори за общински съветници и кметове през 2019 машинно гласуване да бъде осъществено в най-малко 6000 избирателни секции. Изключения ще правят специализираните избирателни секции, а именно тези в чужбина, на кораби, в затвори и места за задържане и подвижните избирателни секции. Съгласно приетия от Правна комисия текст ЦИК ще определя броя и номерата на избирателните секции, в които се произвежда машинно гласуване не по-късно от 12 дни след насрочване на изборите.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът вдигна прага на преференциите за евровота

Парламентът вдигна прага на преференциите за евровота

14 Февруари 2019 | 22:14 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът вдигна прага на преференциите за евровота, предаде репортер на Агениця „Фокус“. Текстовете бяха предложени от ДПС между двете четения по Изборния кодекс. Депутатите приеха преференциите да са валидни, ако кандидатът е получил действителни гласове не по-малко от националната избирателна квота, а не както досега, ако е получил не по-малко от 7 % от гласовете за кандидатската листа.
Преди това народните представители вдигнаха прага на преференциите за парламентарни избори.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВМРО призова президента да наложи вето на Изборния кодекс в частта му за преференциитe

ВМРО призова президента да наложи вето на Изборния кодекс в частта му за преференциитe

14 Февруари 2019 | 21:57 | Агенция "Фокус"
София. ВМРО призова президента да наложи вето на Изборния кодекс в частта му за преференциите. Призивът направи народният представител от ВМРО Александър Сиди от парламентарна трибуна в отрицателен вот след приемане на увеличаването на прага на преференцията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Гласувахме „против“, защото смятаме, че преференциалното гласуване е едно от добрите постижения в нашата изборна система. Какво направихте – на референдум 2 млн. души гласуваха за мажоритарен вот, но днес вие им отнехте възможността за такъв. Отнехте възможността и мотивацията на хората, сложени по-назад в листата да работят активно за себе си и за партията“, каза още Сиди.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Народното събрание вдигна прага на преференциите за парламентарните избори

Народното събрание вдигна прага на преференциите за парламентарните избори

14 Февруари 2019 | 21:55 | Агенция "Фокус"
София. Народното събрание промени прага на преференциите за парламентарните избори, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Текстовете бяха предложени от ДПС между двете четения и заложени в промените в Изборния кодекс. „За“ тях гласуваха 99 народни представители „против“ – 58 и без „въздържали се“, с което те бяха приети. С приетите разпоредби на практика се отменя сега действащото правило в Изборния кодекс, според което прагът за преференциите е не по-малък от 7 % от гласовете за кандидатската листа. Депутатите приеха преференциите да са валидни, ако кандидатът е получил действителни гласове не по-малко от районната избирателна квота. Аналогични текстове са предложени и за останалите видове избори.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Спас Гърневски, ГЕРБ: „Смешен плач“ е дебатът на БСП за преференциите, оставете демокрацията да се развива

Спас Гърневски, ГЕРБ: „Смешен плач“ е дебатът на БСП за преференциите, оставете демокрацията да се развива

14 Февруари 2019 | 21:44 | Агенция "Фокус"
София. „Смешен плач“ е дебатът на БСП за преференциите, оставете демокрацията да се развива. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Спас Гърневски по време на дебатите по прага на преференциите, предаде репортер на Агенция „Фокус“. “За каквото съм се явил в Пловдив, за всичко съм бил избиран. Когато говорите за проблемите на елита, демократичните партии нямат тези проблеми“, поясни Гърневски. „Когато говорим да преференциите, аз съм два пъти избиран в моя град с преференции. Трябва да ви кажа, че когато една демократична партия, не комунистическата избира с преференции, тези, които гласуват за тебе, те не гласуват само за тебе, а за коя в листа си“, уточни още депутатът от ГЕРБ. Според него, когато даден преференциален кандидат влезе, не може да прави селски номера на партията си. По думите му проблеми елита има „пребоядисаната социалистическа партия“. „Ако стана преференциален кандидат на вашата партия, няма кой да гласува за мен“, отчете Гърневски.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тома Биков, ГЕРБ, за преференциите: Кризата на доверието не е заради една или друга изборна технология и за нейното присътвие или отсъствие в Изборния кодекс

Тома Биков, ГЕРБ, за преференциите: Кризата на доверието не е заради една или друга изборна технология и за нейното присътвие или отсъствие в Изборния кодекс

14 Февруари 2019 | 21:38 | Агенция "Фокус"
София. Кризата на доверието не е заради една или друга изборна технология и за нейното присъствие или отсъствие в Изборния кодекс. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Тома Биков по време на дебатите по прага на преференциите, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Аз също ще се съглася с това, че има криза на доверието. Също ще се съглася, че има това не е български уникален случай. Кризата на доверието не е заради една или друга изборна технология, за нейното присъствие или отсъствие в определен Изборен кодекс. Тя е заради това, че много често политическите елити отказват да носят отговорност. Те затова са елити, за да носят отговорност“, аргументира се Биков. Той изтъкна, че демокрацията е представителна. „Колкото за вашата загриженост, че ГЕРБ ще се провали за едно или друго предложение на ДПС, ако ГЕРБ се провали, ще се провали заради свои решения не заради ДПС, нито заради БСП. През последните години, в които по един или друг начин участвам в партийния живот на ГЕРБ, съм видял, че там търсим отговорността и вината за който и да е провал вътре в себе си и ще продължим по този път“, допълни още Биков.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Близо 12 часа продължават дебатите по Изборния кодекс на второ четене

Близо 12 часа продължават дебатите по Изборния кодекс на второ четене

14 Февруари 2019 | 20:44 | Агенция "Фокус"
София. Близо 12 часа продължават дебатите по Изборния кодекс на второ четене, предаде репортер на Агенция "Фокус". Депутатите в момента дебатират преференциалния вот. Полярни са мненията на парламентарно представените партии по темата. Народният представител от ПГ на "БСП за България" Явор Божанков каза, че управляващите обезсмислят преференциалния вот. Той посочи, че не знае защо ГЕРБ подкрепят предложението на ДПС, а още по-малко „Обединените патриоти“. От своя страна Димитър Лазаров от ГЕРБ предупреди БСП, че популизмът трябва да има граници. Йордан Цонев от ДПС подчерта, че няма сделка с ГЕРБ, още по-малко с националистите и обяви, че Движението е против преференциалния вот още от самото начало и няма да спре, докато не го ликвидира. Заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов коментира, че партията му е против фактическото отпадане на преференцията.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Искрен Веселинов, ВМРО: Няма да подкрепим фактическото отменяне на преференцията

Искрен Веселинов, ВМРО: Няма да подкрепим фактическото отменяне на преференцията

14 Февруари 2019 | 19:53 | Агенция "Фокус"
София. Няма да подкрепим фактическото отменяне на преференцията. Това каза народният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ и заместник-председател на ВМРО Искрен Веселинов по време на дебатите по Изборния кодекс и във връзка с преференциите, предаде репортер на Агенция „Фокус“.„Действително това е гвоздеят на днешната програма – темата с преференциите. Чуваме, че едрият капитал може да си купи място и в листите. Едрият капитал може да си купи и партия. Нали примерно, чувам, че БСП е партия на едрия капитал. В случая има друга логика“, каза още Веселинов. Той посочи, че целта на текстовете на преференциите е гражданинът да се утъждествява с конкретен народен представител. „Всъщност българският гражданин основно е отвратен от това, че партиите избират своите депутати често на принципа на послушание. После избраните избират тези, които са ги избрали за министри и прочее“, обясни още Веселинов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йордан Цонев, ДПС: Не сме влизали в сделка с ГЕРБ, най-малко с националистите – от първия ден сме против преференцията и ще бъдем против нея, докато бъде ликвидирана

Йордан Цонев, ДПС: Не сме влизали в сделка с ГЕРБ, най-малко с националистите – от първия ден сме против преференцията и ще бъдем против нея, докато бъде ликвидирана

14 Февруари 2019 | 19:52 | Агенция "Фокус"
София. Не сме влизали в сделка с ГЕРБ, най-малко с националистите – от първия ден сме против преференцията и ще бъдем против нея, докато бъде ликвидирана. Това каза народният представител от ПГ на ДПС Йордан Цонев в реплика на Явор Божанков от БСП по време на дебатите по Изборния кодекс, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Преференцията се доказа не като гласуване за личности, а като най-ярката форма на контролиран и корпоративен вот“, представи своята теза Йордан Цонев. По думите му това го има не в един доклад. „Има го и в практиката и в коментарите на абсолютно всички наблюдатели. И аз искам да запитам преждеговорищия, на когото правя реплика, чувства ли се в конфликт на интереси в този корпоративен вот“, запита Цонев. „Щом ще се нападаме, щом ще си говорим така, аз ви казвам директно и в прав текст. Това е корпоративен вот. Така правят собствениците на големи компании, така правят тези, които искат да купуват и контролират вота. ДПС от първия ден на въвеждане на преференцията беше против. При всяко гласуване на ИК сме внасяли предложения да отпадне изцяло преференцията. Ние сме последователни и нямаме никакъв проблем с нашите избиратели. Всяка преференция, която беше реализирана по корпоративен и родов признак при нас, ние я отхвърлихме като отстранихме депутатите от нашата парламентарна група“, изтъкна Цонев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Христов, СДС: Всички управляващи се опитват да правят промени в Изборния кодекс в тяхна полза, но обикновено това се случва в тяхна вреда

Румен Христов, СДС: Всички управляващи се опитват да правят промени в Изборния кодекс в тяхна полза, но обикновено това се случва в тяхна вреда

14 Февруари 2019 | 19:45 | Агенция "Фокус"
София. Всички управляващи се опитват да правят промени в Изборния кодекс в тяхна полза, но обикновено това се случва в тяхна вреда. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ председателят на СДС проф. Румен Христов по повод приетите на второ чете промени в Изборния кодекс, засягащ преференциалният вот. „Самият факт, че вчера се заседава посред нощ, както и че днес точката тече на разглеждане в парламента, а Правната комисия приема и променя текстове, означава, че се бърза, че се случва хаос, който, може би, не е случаен. Цели се в хаоса да се прокарат текстове, които демократичната общност няма да приеме и подкрепи. Когато си мислиш, че правиш нещо, което ще ти помогне да спечелиш служебно изборите, ядосваш избирателя и се получава обратното“, каза още лидерът на СДС.
Проф. Румен Христов допълни, че има три варианта за явяването на СДС на предстоящите европейски избори – самостоятелно, в широка дясна коалиция или в консервативно-патриотичен алианс.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Лазаров, ГЕРБ, за БСП: Популизмът  все пак трябва да има някаква граница

Димитър Лазаров, ГЕРБ, за БСП: Популизмът все пак трябва да има някаква граница

14 Февруари 2019 | 19:44 | Агенция "Фокус"
София. Популизмът все пак трябва да има някаква граница. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Димитър Лазаров в реплика на Явор Божанков от БСП по време на дебатите по Изборния кодекс, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той попита защо БСП не са възразили, когато са подкрепяни техни предложения.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Явор Божанков, БСП: Управляващите обезсмислят преференциалния вот, не знам защо ГЕРБ подкрепят предложението на ДПС, а още по-малко „Обединените патриоти“

Явор Божанков, БСП: Управляващите обезсмислят преференциалния вот, не знам защо ГЕРБ подкрепят предложението на ДПС, а още по-малко „Обединените патриоти“

14 Февруари 2019 | 19:42 | Агенция "Фокус"
София. Управляващите обезсмислят преференциалния вот, не знам защо ГЕРБ подкрепят предложението на ДПС, а още по-малко „Обединените патриоти“. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Явор Божанков по време на дебатите по Изборния кодекс на второ четене и във връзка с предложенията за преференциите, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Имайте смелост и се изправете и го кажете, защото това е предложението на ДПС, но не зная защо ГЕРБ го подкрепя. Още по-малко не зная защо колегите така наречени патриоти подкрепят това предложение на ДПС. Най-накрая трябва да стане ясно на техните избиратели, че те са едно цяло“, обясни депутатът.
Божанков се аргументира, че управляващите обезсмислят вота на 2, 5 млн. българи, които ясно са изразили на референдум, че искат да гласуват за личности. „Ако погледнете статистиката ще видите, че от 1 до 2 млн. души използват преференциален вот. Това е единственият мажоритарен елемент в системата в момента. Съжалявам колеги от ГЕРБ, но и тези малко хора в България ,които са останали и вярват, че вие сте някаква европейска и демократична партия и те ще се откажат от вас с това отнемане на правата на гражданите“, заяви Божанков. Той посочи, че ако досега в област Велико Търново на един кандидат са били нужни около 2-3 хил. преференции, за да мести с преференции, сега биха били нужди 15 хил. преференции. За евродепутат над 150 хил. преференции. По този критерий нито един човек нямаше да влезе в българския парламент или в европарламента с преференция“, подчерта още депутатът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Законодателят утвърди текстовете за поредните номера на партиите и коалициите и преференциите в бюлетината

Законодателят утвърди текстовете за поредните номера на партиите и коалициите и преференциите в бюлетината

14 Февруари 2019 | 19:36 | Агенция "Фокус"
София. Законодателят утвърди текстовете за поредните номера на партиите и коалициите и преференциите, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Приетите текстове бяха заложени в Изборния кодекс на второ четене. Съгласно приетите текстове лицевата част на бюлетината ще съдържа квадратче за поставяне на знак "X" или "V", отразяващ волята на избирателя, срещу името на партията, коалицията или инициативния комитет, който може да e до 100. Депутатите утвърдиха и номерата върху кръгчетата в бюлетината, които отразяват преференцията. Номерът на всяко отделно кръгче, с който е регистриран кандидатът в кандидатска листа на партия или коалиция ще бъде плюс 100.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Депутатите отхвърлиха предложението на БСП за прекратяване на пленарното заседание и насрочване на извънредно във вторник

Депутатите отхвърлиха предложението на БСП за прекратяване на пленарното заседание и насрочване на извънредно във вторник

14 Февруари 2019 | 18:21 | Агенция "Фокус"
София. Депутатите отхвърлиха предложението на БСП за прекратяване на пленарното заседание и насрочване на извънредно във вторник, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Предложението направи от името на група Кристиан Вигенин „Това, което правим е излишно в момента“, заяви още той, но предложението му бе отхвърлено.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тома Биков, ГЕРБ: Толкова авторитарен режим сме, че нямаме пълно мнозинство, с президент опозиционер и лидерът на опозицията, който казва, че ще фалшифицираме изборите

Тома Биков, ГЕРБ: Толкова авторитарен режим сме, че нямаме пълно мнозинство, с президент опозиционер и лидерът на опозицията, който казва, че ще фалшифицираме изборите

14 Февруари 2019 | 17:45 | Агенция "Фокус"
София. Толкова авторитарен режим сме, че нямаме пълно мнозинство, с президент опозиционер и лидерът на опозицията, който казва, че ще фалшифицираме изборите. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Тома Биков в реплика към Драгомир Стойнев за твърдението му за сделка между ДПС и ГЕРБ по време на дебатите за машинното гласуване в Изборния кодекс, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В кой авторитарен режим го има това? 34-ото и 35-ото Народно събрание, защото сме живели и в тези времена някои. Аз съм бил малък, но съм сигурен, че е така. Едва ли е имало такъв силен опозиционер като г-жа Нинова и да излезе тук и да каже на Тодор Живков: „Абе вие ще фалшифицирате изборите, защото ги печелите с 99, 9 %. Това е диктатура, колеги. Сделка, ако наричате приемането на някакви предложения на ДПС сделка, трябва да наречете приемането на предложения на БСП пак сделка, с нас авторитаристите тук“, заяви Биков.
Денца КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Юлиан Ангелов, „Обединени патриоти“: Пази Боже, ако БСП дойде на власт, какво чудо ще видят българите

Юлиан Ангелов, „Обединени патриоти“: Пази Боже, ако БСП дойде на власт, какво чудо ще видят българите

14 Февруари 2019 | 17:43 | Агенция "Фокус"
София. Пази Боже, ако БСП дойде на власт, какво чудо ще видят българите. Това каза секретарят на ПГ на „Обединени патриоти“ Юлиан Ангелов в реплика към Драгомир Стойнев за твърдението му за сделка между ДПС и ГЕРБ по време на дебатите за машинното гласуване в Изборния кодекс, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Г-н председател, г-н Стойнев, аз съм много притеснен, вие бяхте министър на ДПС. Ако някой е управлявал с ДПС, бяхте вие. Не знам какво морално право вие имате да бъдете съдник на нас патриотите“, заяви още Ангелов. Той посочи, че депутатите на БСП говорят за механична машина със зъбно колело и манивела и масльонка. „Вие не знаете къде се намирате. Това е истината и вие ще излизате да държите морално право машините. Защо спечелихте президентските избори?“, каза Ангелов. Той посочи, че се притеснява, че БСП се държи като опозиция с арогантно и надменно държание, нарушавайки правилника. „Пази Боже, ако дойдете на власт, какво чудо ще видят българите“, изтъкна Ангелов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Драгомир Стойнев, БСП: 3000 машини е сделката между ГЕРБ и ДПС, не знам дали патриотите ме чуха

Драгомир Стойнев, БСП: 3000 машини е сделката между ГЕРБ и ДПС, не знам дали патриотите ме чуха

14 Февруари 2019 | 17:37 | Агенция "Фокус"
София. 3000 машини е сделката между ГЕРБ и ДПС, не знам дали патриотите ме чуха. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев по време на дебатите за машинното гласуване в Изборния кодекс, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му ДПС предлага 3000 машини за Европейските избори и те благодарение на ДПС най-вероятно ще бъдат гласувани и одобрени. „Т.е- държавата се управлява може би от ГЕРБ и ДПС“, обясни Стойнев. Той посочи, че с постановления на Министерски съвет си раздават милиони за общините. “В същото време ни се предлага сделка и ГЕРБ са съгласни на тази сделка. Защо не ги направим още от сега“, попита Драгомир Стойнев. „На всички е ясно, че ако искаме наистина един прозрачен, истински вот, без съмнения за фалшификации трябва да въведем машинното гласуване. Това е ясно на абсолютно всички и това е ясно преди няколко години, когато гласувахме закона. Проблемът е в момента, че ГЕРБ и управляващите патриоти не желаят изборите да бъдат прозрачни. Сега се опитваме по някакъв начин наистина да отложим във времето този проблем“, каза Стойнев. Той отчете, че 300 хил. са невалидни бюлетини през 2017 г. „Не разбирам защо е това отлагане. Пари в бюджета има. Неслучайно имахме голям дебат? Неслучайно от ГЕРБ увериха, че парите са най-малкия проблем“, допълни още заместник-председателят на „БСП за България“.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: ГЕРБ да спрат фалшивите новини, как се борят с тях, като Цветанов пуска най-много

Корнелия Нинова, БСП: ГЕРБ да спрат фалшивите новини, как се борят с тях, като Цветанов пуска най-много

14 Февруари 2019 | 16:50 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ да спрат фалшивите новини, как се борят с тях, като Цветанов пуска най-много. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в дуплика към депутатите от ГЕРБ по време на дебатите по промените в Изборния кодекс, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„С подмяната на фактите в политическия живот ще се борим“, каза Нинова и подчерта, че борците срещу фалшивите новини са родили няколко. „Главният борец срещу фалшивите новини го няма, Цветанов, да му го кажа в очите. С какви новини се бориш, като ти ги пускаш най-много“, заяви Нинова. Тя обърна внимание и на аргументите на управляващите, че БСП е назначила ЦИК. „ЦИК е избрана от НС и не е назначена, а е избрана. ГЕРБ имат в ЦИК седем души, БСП имат 6“, подчерта Нинова.
„Що се отнася до атаката срещу демократичния ред. Няколко години подред изваждането на корупция в управлението на ГЕРБ беше определяно като подронване на държавността и заради това даже вкарахте оградата в списък за национална сигурност, за да не излезе истината за кражбите там“, аргументира се лидерът на БСП.
„Уважаеми български граждани, не ние, а вие 81 % от вас според „Евробарометър“ смятате, че в България се купуват гласове, а 72 % от вас са на мнение, че на избори хората са принуждавани да гласуват по определен начин. За нас български граждани, вашето мнение е много по-меродавно“, заяви още Нинова. Във връзка с казаното от управляващите, че във Франция и Германия да са оспорвали избори, Нинова попита: „Да сте чули някога откакто съществуват тези държави депутат от парламент да е носил чували в нощта на изборния ден там, за да се оспорват избори? На тези хора купуването на гласове, подмяната на протоколи, когато им говориш, те те гледат като извънземен“, каза още Нинова.
Нинова се обърна и към председателя на Правна комисия Данаил Кирилов: „Здравият разум, ако го имате да ви диктува тези дни да мълчите до Венецуела. Поне докато не установите как се пристигнали петродоларите тук, по чия сметка и по време на чие управление“, каза Нинова и призова Кирилов по тази тема да замълчи.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Данаил Кирилов, ГЕРБ: С милион и половина фалшиви гласове чрез машини е избран партньора и близкия до БСП идейно Мадуро

Данаил Кирилов, ГЕРБ: С милион и половина фалшиви гласове чрез машини е избран партньора и близкия до БСП идейно Мадуро

14 Февруари 2019 | 16:46 | Агенция "Фокус"
София. С милион и половина фалшиви гласове чрез машини е избран партньора и близкия до БСП идейно Мадуро. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Данаил Кирилов в реплика към лидера на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна по дебатите по промените в Изборния кодекс, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той показа доклад на „Сова Харис“, изпълнител на обществена поръчка за извършване на пазарно проучване, анализ и консултиране по смисъла на чл. 44 от Закона за обществени поръчки за определяне прогнозна цена. „Този доклад е от 30 януари до ЦИК“, каза Кирилов и обясни, че на 71 страница от него пише, че компанията доставчик на машини в 14 последователни избора във Венецуела прекратява дейността си в тази страна, като основната причина е, че на последните избори са фалшифицирани над 1 млн. гласа, като преценката на това е на самата компания.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Ненков, ГЕРБ: Никога не сме поставяли под съмнение избора на президента на БСП

Александър Ненков, ГЕРБ: Никога не сме поставяли под съмнение избора на президента на БСП

14 Февруари 2019 | 16:43 | Агенция "Фокус"
София. Никога не сме поставяли под съмнение избора на президента на БСП. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Александър Ненков в изказване от парламентарната трибуна по дебатите по промените в Изборния кодекс, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Безспорно изборите са велико достижение на цивилизования свят“, аргументира се Ненков. „Това, което правите обаче вие, е много грозно. За да бъдат едни избори наистина легитимни, трябва да има два основни фактора, които трябва да се изпълнят. Първо, изборите да бъдат съответно проведени по съответния закон и да се спазва такъв, какъвто е и такъв, какъвто мнозинството го е приело“, обясни Ненков. Според него второто е всяка една от политическите избори е да признаят тези избори. Ненков обяви, че не си спомням дали във Франция или в Германия, че изборите да са фалшифицирани.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тома Биков, ГЕРБ: Изказванията на БСП, че изборите ще бъдат фалшифицирани граничат с атака срещу демократичния ред

Тома Биков, ГЕРБ: Изказванията на БСП, че изборите ще бъдат фалшифицирани граничат с атака срещу демократичния ред

14 Февруари 2019 | 16:34 | Агенция "Фокус"
София. Изказванията на БСП, че изборите ще бъдат фалшифицирани граничат с атака срещу демократичния ред. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Тома Биков в изказване от парламентарната трибуна по дебатите по промените в Изборния кодекс, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Разбира се, че г-жа Нинова има право на своето мнение по различните текстове. Това е нормално. Опозиция и управляващи и всяка политическа сила да изразява своето мнение и концепция по различните въпроси. Това, което е притеснително, и то не само в това изказване, е внушението, че изборите ще бъдат фалшифицирани. В тази зала трябва да бъдем много отговорни към изборния процес. Когато доверието в изборите бива нарушавано, тогава демокрацията изчезва, изборите са нелегитимни и обществото изпада в хаос. Всички тези български граждани, за които говорите, започват да живеят зле“, заяви още Биков.
По думите му това е основата на демокрацията. „Тя е изключително крехко нещо. Тя може да приключи за няколко часа буквално. Виждали сме такива случаи и то не в далечното минало, а съвсем наскоро. Не в България слава Богу“, обясни Биков. Депутатът от ГЕРБ заяви, че това се случва, когато изборите станат нелегитимни. Според него БСП прави кампанията си върху това, че те ще бъдат фалшифицирани. „Защо, защото знаем, че ще ги загубим. Това може да върши работа на вашия конгрес, когато загубите изборите, само, че това е удар върху демократичните устои на българската държава“, изтъкна Биков.
деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Леви, десни, центристи имаме кауза за обединение и тя е да спрем диктатурата на режима "Борисов" днес и всяка диктатура на която и да е партия утре

Корнелия Нинова, БСП: Леви, десни, центристи имаме кауза за обединение и тя е да спрем диктатурата на режима "Борисов" днес и всяка диктатура на която и да е партия утре

14 Февруари 2019 | 16:31 | Агенция "Фокус"
София. Леви, десни, центристи имаме кауза за обединение и тя е да спрем диктатурата на режима "Борисов" днес и всяка диктатура на която и да е партия утре. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в изказване от парламентарната трибуна по дебатите по промените в Изборния кодекс, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Този текст, който сега ще обсъждаме е първият от няколко, които касаят машинното гласуване. Припомням, че през 2014 г. беше въведено машинното гласуване в Изборния кодекс. С пътна карта през 2019 г., т.е. сега да имаме напълно осигурено такова във всяка изборна секция в България. Вместо това да се случи днес сме свидетели на опит това модерно и съвременно постижение на българското изборно законодателство да бъде редуцирано и отменено. Защо се питаме? След като по уверение от председателя на Бюджетна комисия има пари в бюджета за машини, след като има технически възможности за тях, защо пет години ги няма?Защото управляващите от ГЕРБ искат да ви подменят гласа. Защото машинното гласуване е гаранция за честен вот, а те не искат такъв. Защото ГЕРБ се готвят да фалшифицират изборите през 2019 г. Какъв е начинът да се постигне това? Един един единствен като се наруши законът, приет през 2014 г“, каза още Нинова. Тя посочи, че няколко пъти драстично управляващите са нарушили законите и конституциите на България. Нинова обърна внимание, че управляващите са се отказали да изчистят мъртвите души в списъците, като са отхвърлили предложението на БСП. „Намалиха кворума в комисиите, за да може управляващата коалиция, за да може да си взима сама решенията. Няма да има машинно гласуване, за да купят и променят вота. Няма да имате и преференции“, допълни още лидерът на БСП.
„Обръщаме се към всеки българин, който иска да бъде свободен. Към всички свободомислещи, леви, десни, центристи. Ние сме различни идеологически, но нека всички се обединим днес, защото днес имаме кауза за обединение и тя е да спрем диктатурата на режима Борисов днес и всяка диктатура на която и да е партия утре“, заяви още Нинова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Ако приемем Изборния кодекс, сезираме Венецианската комисия и Конституцонния съд, настояваме за вето – нека се знае, че се готвят фалшифицирани избори

Корнелия Нинова, БСП: Ако приемем Изборния кодекс, сезираме Венецианската комисия и Конституцонния съд, настояваме за вето – нека се знае, че се готвят фалшифицирани избори

14 Февруари 2019 | 16:23 | Агенция "Фокус"
София. Ако приемем Изборния кодекс, сезираме Венецианската комисия, Конституцонния съд, настояваме за вето – нека се знае, че се готвят фалшифицирани избори. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в изказване от парламентарната трибуна по дебатите по промените в Изборния кодекс, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Ако всичко завърши с приемане на тези поправки, всичко това внасяме във Венецианската комисия. Представяме пред европейските посланици в България, за да се знае как ще се проведат европейски избори“, подчерта лидерът на БСП. По думите й посланиците трябва да знаят какви избори се готвят – фалшифицирани. „Обръщаме се към омбудсмана, която изрази позиция. Г-н президент, наложете вето. Ние от ПГ на БСП ще внесем това в Конституционния съд“, каза още Нинова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Остава забраната за оповестяване на социологическите проучвания в изборния ден

Остава забраната за оповестяване на социологическите проучвания в изборния ден

14 Февруари 2019 | 16:09 | Агенция "Фокус"
София. Остава забраната за оповестяване на социологическите проучвания в изборния ден, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Това реши Народното събрание след като разгледа на второ четене текстове от Изборния кодекс. Между двете четения на промените в закона от ПГ на ГЕРБ предложиха да отпадне забраната за публикуване на социологически данни в изборния ден. Предложението бе одобрено на провелото се до късно през нощта заседание на Правната комисия, но днес тя одобри връщането на сега действащия ред за оповестяване на социологическите данни, а парламентът одобри последното решение на комисията.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Поименната проверка за наличие на кворум установи 127 народни представители в зала

Поименната проверка за наличие на кворум установи 127 народни представители в зала

14 Февруари 2019 | 13:57 | Агенция "Фокус"
София. Поименната проверка за наличие на кворум установи 127 народни представители в зала, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Проверката бе поискана от БСП във връзка с прегласуване на предложението на Дора Янкова за прекратяване на разглеждането на Изборния кодекс.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.