НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:42


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Христо Апостолов, Община Дупница: От 100 до 800 лева е глобата за пуснати безстопанствени коне

Христо Апостолов, Община Дупница: От 100 до 800 лева е глобата за пуснати безстопанствени коне

15 Февруари 2019 | 14:42 | Агенция "Фокус"
Дупница. От 100 до 800 лева е глобата по наказателният акт за пуснати безстопанствени коне. Това каза пред Радио „Фокус” – Пирин Христо Апостолов, експерт в направление „Връзки с обществеността“ в Община Дупница. По думите му за първо нарушение се издава акт за глоба в размер от 100 до 400 лева. „При повторно нарушение сумата е от 400 до 800 лева“, допълни Христо Апостолов. Той коментира, че за всяко заловено едно животно се заплаща такса 20 лева. „Също така се заплаща такса от 25 лева за престой в животинския обект до 24 часа, която се натрупва всеки един ден“, посочи Христо Апостолов. Той заяви, че без заплащането на тези суми собственикът не може да си получи животното обратно.
„В рамките на 14 дни, ако не бъде потърсено и взето животното, то става собственост на Община Дупница и ще бъде продадено на нови собственици на търг“, каза още Христо Апостолов. Той отбеляза, че в обекта за прибиране на животните са изградени клетки за конете с достатъчно добри условия за отглеждането им. „На конете се осигурява храна и вода, като след залавянето им се изпраща сигнал към ветеринарен лекар, с който Община Дупница има договор, и се провежда цялостен преглед на животното“, посочи Христо Апостолов. Той уточни, че с четец се проверява кой е собственикът и респективно се подава сигнал към него, за да може да си получи животното срещу съответната санкция.
Денис НИКИФОРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Христо Апостолов, Община Дупница: Проблемът с безстопанствените коне зачести последните няколко години

Христо Апостолов, Община Дупница: Проблемът с безстопанствените коне зачести последните няколко години

15 Февруари 2019 | 10:07 | Агенция "Фокус"
Дупница. Проблемът с безстопанствените коне зачести последните няколко години. Това каза пред Радио „Фокус” – Пирин Христо Апостолов, експерт „Връзки с обществеността“ в Община Дупница. Той добави, че това е проблем, който съществува поне от 15 години, но през последните пет са зачестили случаите със свободните пускани коне на територията на общината, като по-рядко се наблюдават свободно разхождащи се крави и други животни. „Често се наблюдават свободно разхождащи се коне в жилищните квартали“, посочи Христо Апостолов. Той коментира, че често на главни пътни артерии хората виждат безстопанствено и свободно пуснати коне. „Това създава предпоставки за пътнотранспортни произшествия и мисля, че през 2011 година беше последният смъртен случай на шофьор, който се удари в кон в района на парк „Рила“ и загина на място“, посочи Христо Апостолов. По думите му е имало и други инциденти през тези години, но без смъртни случаи. „Само с актове нещата не се получаваха. Причината е, че стопаните на животните не се притесняваха от глобите, в повечето случаи конете се водеха собственост на безимотни хора, които нямаше как да бъдат санкционирани“, каза още Христо Апостолов.
Денис НИКИФОРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.