НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:06


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Румен Порожанов: Във връзка с очакваното увеличаване на туристопотока за Великденските празници ще се засили контролът по границите заради риска от разпространение на африканска чума

Министър Румен Порожанов: Във връзка с очакваното увеличаване на туристопотока за Великденските празници ще се засили контролът по границите заради риска от разпространение на африканска чума

9 Март 2019 | 17:22 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Във връзка с очакваното увеличаване на туристопотока за Великденските празници ще се засили контролът по границите заради риска от разпространение на африканска чума. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов пред журналисти във Велико Търново, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Той посочи, че ще продължи и дезинфекцията. „Отново трябва да засилим контрола за изземване на продуктите, които част от туристите си носят - непреработено свинско месо и сланина, тъй като съществува хипотеза, че с тези продукти може да се пренесе зараза. Така че, туристите са един потенциален източник за допълнителни зарази. Трябва да се направи превенция“, заяви министър Порожанов.
Той допълни, че другата превантивна мярка, която се прилага и към момента, е таксацията. Предимно такава се извършва в района на Исперих, от където са и последните два случая на умрели животни с африканска чума. „Там преброяването ще се извърши много внимателно, за да се види дали има и други заразени животни, тъй като в този регион имахме и ограничение на лова“, посочи земеделският министър. Той отбеляза, че са предприети всички превантивни мерки във връзка с тези два случая - дезинфекция, унищожаване на животните, огледи от страна на горските и ловните дружинки.
По думите на Румен Порожанов оградата по границата е направена навреме – точно преди да първите случаи на африканска чума да стигнат сухоземната ни граница.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Румен Порожанов: Прави се преброяване на дивите прасета във Варненска област заради нови случаи на Африканска чума

Министър Румен Порожанов: Прави се преброяване на дивите прасета във Варненска област заради нови случаи на Африканска чума

6 Март 2019 | 14:53 | Агенция "Фокус"
София. Прави се преброяване на дивите прасета във Варненска област заради нови случаи на Африканска чума. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на блиц-контрол на заседание на парламентарната комисия по земеделието и храните, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На въпрос на „Обединени патриоти“ във връзка с появила се информация, че има нови случаи на Африканска чума, Порожанов отговори, че преди две седмици е намерено диво прасе във Варненска област, умряло от Африканска чума. „Около Исперих са намерени още две животни. Масово се правят огледи и в момента тече преброяване на популацията на дивите прасета. Проблемът е, че след като имаме заразени животни, те са вероятен източник за зараза на всички в стадото“, заяви Порожанов. „Разтревожени сме, защото с наближаването на пролетно-летния сезон трафикът от Румъния и други заразени зони създава предпоставка за пренасянето на заразата. Затова и дезинфекцията продължава“, посочи той. Порожанов посочи, че заболяването е видимо и няма как да бъде скрито, ако проникне в индустриална ферма.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Силистра: В общината предприемат мерки във връзка с профилактиката и ограничаването на болестта африканска чума по домашните свине

Силистра: В общината предприемат мерки във връзка с профилактиката и ограничаването на болестта африканска чума по домашните свине

5 Март 2019 | 17:57 | Агенция "Фокус"
Силистра. В община Силистра предприемат мерки във връзка с профилактиката и ограничаването на болестта африканска чума по домашните свине. Заповедта, подписана от Денка Михайлова, заместник- кмет на община Силистра, е публикувана на сайта на Общината. Забранява се провеждането на пазари и продажбата на домашни свине и месни продукти от лични стопанства на територията на Община Силистра. Трябва да се информират лицата, отглеждащи домашни свине за клиниката на африканската чума, спазването на мерките за биосигурност в животновъдните обекти, начините за извършване на дезинсекция, както и подходящите инсектициди и задължението им незабавно да информират съответния официален ветеринарен лекар при съмнение за заболяване или смъртност. Предвижда се засилен контрол по транспортирането на животните - придвижването на домашните свине да се осъществява след термометриране и извършване на клинични прегледи на здравословното състояние на животните от официалните ветеринарни лекари, транспортираните животни задължително да бъдат идентифицирани с индивидуални ушни марки, придружени с ветеринарномедицинско свидетелство за придвижване/транспортиране. При констатиране на клинични признаци, характерни за болестта африканска чума, незабавно да се уведоми Областна дирекция по безопасност на храните – Силистра.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Постъпил е втори сигнал в Областната дирекция по безопасност на храните за умряло диво прасе в района на Тервел

Добрич: Постъпил е втори сигнал в Областната дирекция по безопасност на храните за умряло диво прасе в района на Тервел

27 Февруари 2019 | 10:43 | Агенция "Фокус"
Добрич. Постъпил е втори сигнал в Областната дирекция по безопасност на храните – Добрич за умряло диво прасе в района на Тервел. Това съобщи на открито заседание на Областната епизоотична комисия д-р Борислав Каменов, директор на ОДБХ - Добрич, предаде кореспондент на Радио „Фокус” – Варна. „Сигналът е подаден в понеделник и днес се очакват резултатите от взетите проби за установяване евентуално на случай на заразната болест африканска чума по свинете", каза д-р Каменов. По думите му мерките, които са в сила, не са нови. Те са въведени още миналата година от предишния установен случай в местността Зеленка. „Продължаваме да ги изпълняваме. Основните неща, които трябва да се знаят, са: изпълнение на мерките за биосигурност на обектите за свине и мерките за биосигурност от страна на ловното и горското при ловуването и при намирането на такива случаи какво трябва да предприемат ловците“, каза д-р Каменов. „Необходимо е да бъдат прибрани труповете на умрелите прасета, да се обадят на Агенцията по безопасност на храните, да се вземат проби, да се направи дезинфекция на мястото, където е намерен трупа, загробване и дезинфекция на превозното средство, с което е придвижено прасето", добави той.
„По последни данни в съседна Румъния има регистрирани около 800 случая на африканска чума по прасетата, като ще се извършва нова регистрация. За Добричка област случаят е втори, първият беше в землището на село Българево", посочи още д-р Каменов.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БАБХ: Нов случай на африканска чума при дива свиня е констатиран в област Добрич, референтната лаборатория в София потвърди наличието на вируса във взетите проби

БАБХ: Нов случай на африканска чума при дива свиня е констатиран в област Добрич, референтната лаборатория в София потвърди наличието на вируса във взетите проби

25 Февруари 2019 | 18:14 | Агенция "Фокус"
Добрич. Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира нов случай на африканска чума при дива свиня в община Тервел, област Добрич. Референтната лаборатория в София потвърди наличието на вируса във взетите проби. Това е вторият случай на заболяването у нас за 2019 година, съобщиха вот пресцентъра на БАБХ.
Сигналът за умряло диво прасе в община Тервел е получен на 22 февруари (петък) в Областната дирекция по безопасност на храните – Добрич. Той е подаден от директора на Ловно стопанство – Тервел.
С цел контрол и ликвидиране на заболяването, БАБХ започна прилагането на всички мерки в съответствие с действащото законодателство.
БАБХ ще извършва постоянни клинични прегледи за африканска чума при домашни свине и ще се вземат проби от всички умрели или показващи клинични признаци диви и домашни свине като изпълнение на Програмата за профилактика и надзор на болестта в България. Те са базирани на Стратегията на Европейския съюз (ЕС) за африканска чума по свинете (SANTE 7113/2015) и са насочени най-вече към дивата популация. Съгласно Стратегията и във връзка с изпълнение на принципите за регионализация при контрола на заболяването АЧС при диви свине, са създадени инфектирана и буферна зони, които обхващат територии от областите Добрич и Силистра.
В двете области ще бъдат проведени заседания на областните и общинските епизоотични комисии с участието на областните дирекции по безопасност на храните, кметовете на общините, представители на горските стопанства и ловните организации (включително в рамките на Ловните съвети). Целта им е запознаване с актуалната епизоотична обстановка и нейното проследяване, мерките за контрол на болестта и създаване на организация за щателно претърсване за трупове на умрели диви свине. Ключови теми в предстоящите заседания ще са още биосигурността в свиневъдните обекти, биосигурността по време на лов, условията за придвижване и транспортиране на свине, както и санкциите при нерегламентирано отглеждане на свине в стопанства тип „заден двор“.
Биосигурността на фермите е ключов фактор за предпазване на домашни прасета от навлизане на инфекция с вируса на АЧС. В тази връзка БАБХ напомня, че прасетата в стопанства „заден двор“ трябва да се отглеждат затворени и при засилена биосигурност, и да нямат контакт с диви прасета. Неспазването на правилата за биосигурност при ловуване, както и ниската биосигурност при отглеждане на свине в домашни условия, са ключови за пренасяне на заразата от дивите към домашните свине. Затова е важно да бъде проявена висока отговорност и спазване на всички ветеринарномедицински изисквания при отглеждане на свине както в животновъдните обекти, така и при ловуване.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Силистра: Нови мерки във връзка с огнището на африканска чума по свинете в село Повеляново са обсъдени на заседание на Областна епизоотична комисия

Силистра: Нови мерки във връзка с огнището на африканска чума по свинете в село Повеляново са обсъдени на заседание на Областна епизоотична комисия

21 Февруари 2019 | 16:16 | Агенция "Фокус"
Силистра. В Областна администрация Силистра във връзка с огнището на африканска чума по свинете в село Повеляново, община Девня, е проведено заседание на Областна епизоотична комисия, свикано от областния управител Ивелин Статев и преминало с участието на д-р Себахтин Халид, директор на Областната дирекция по безопасност на храните в Силистра. Това съобщиха от пресцентъра на Областната администрация. Д-р Халид акцентира върху факта, че населени места от няколко общини в област Силистра – Кайнарджа, Алфатар, Силистра, Ситово, влизат в т.нар. инфектирана зона, където има 15 условия, свързани с придвижване на домашни свине и със свине от производствени индустриални комплекси. Има и буферна зона, в която влизат населени места от общините Силистра, Главиница, Тутракан, Дулово и Ситово. Предстоят заседания на общинските епизоотични комисии в област Силистра, за да бъдат разгледани мерките, които чрез кметовете на населени места трябва да стигнат до хората. Ловните дружинки по места също са в процес на допълнителен инструктаж, за да действат при необходимост, в съображение с факта, че в съседна Румъния вече близо 2 000 са регистрираните случаи на африканска чума по свинете. Ветеринарните лекари са осведомени за промяната в ситуацията с опасната болест.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Нели Маринова: Кланиците за свине в област Шумен единствени в страната писмено за заявили, че желаят и могат да колят източнобалкански свине

Д-р Нели Маринова: Кланиците за свине в област Шумен единствени в страната писмено за заявили, че желаят и могат да колят източнобалкански свине

21 Февруари 2019 | 12:41 | Агенция "Фокус"
Шумен. Кланиците за свине в област Шумен единствени в страната писмено за заявили, че желаят и могат да колят източнобалкански свине. Това заяви д-р Нели Маринова от ОДБХ, по време на заседанието на Областната епизоотична комисия връзка с констатираното ново огнище на болестта африканска чума по свинете в с. Повеляново, община Девня, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Шумен. „Източнобалканската свиня е с определен риск поради специфичния начин на отглеждане и трябва да се спазват допълнителни условия и изисквания при осъществяване на такова клане“, уточни д-р Маринова. Тя представи задължителните мерки при движение на живи животни към кланиците. В областта има регистрирани две кланици за свине, както и кланичен пункт, който е на територията на голям свинекомплекс от промишлен тип, като там колят само собствени животни. Д-р Маринова посочи, че месо, субпродукти, кожи и др. се пускат за консумация, едва след като от закланите свине се потвърдят отрицателни резултати за заболяване.
Д-р Наташа Баева от ОДБХ представи епизоотичната обстановка и разпространяването на заболяването до момента. Тя отбеляза, че от първият констатиран у нас случай на АФЧС в с. Тутракнци през август миналата година до сега, огнищата са основни при диви прасета- едно при домашни и пет при диви. Д-р Баева отбеляза, че и в редица европейски страни заразата е установена основно в дивата природа, с изключение на Румъния- там има 1208 огнища при домашни и 255 при диви свине. Областната епизоотична комисия при десет мерки за предотвратяване на възникване на болестта на територията на област Шумен. До 26 февруари трябва да се свикат общинските епизоотични комисии. Ще се извършват проверки от представители на ловно-рибарските дружества и държавните лесничейства за наличие на болни и умрели източнобалкански диви свине и при откриване на болни животни ще се сигнализира в ОДБХ - Шумен. Планирани са разяснителни кампании и обучения на ловците във връзка с предприемане на мерки за биосигурност и предотвратяване проникването на вируса в населените места. Засилен ще бъде ветеринарномедицинският контрол в свиневъдните обекти за спазване мерките за биосигурност и клиничен надзор в тези обекти, като при възникване на съмнение ще се вземат проби за анализ. Мерките предвиждат да не се допуска излизане на свине по улици и сметища и изхранване с кухненски отпадъци, както и изхвърляне на кухненски отпадъци по сметища, улици и около селата, контрол за което се възлага на кметовете на населените места и Регионалната инспекция по околната среда и водите. При съмнение за повишена смъртност на свине в населените места незабавно трябва да се уведомява Областната дирекция по безопасност на храните. Ще бъде осъществяван постоянен контрол и налагане на санкции при установяване на нерегламентирано отглеждане на свине в стопанства тип „заден двор“, както и ще се извършва контрол от органите на МВР и официалните ветеринарни лекари върху нерегламентираното движение на свине на територията на областта.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Областната епизоотична комисия ще заседава във връзка с огнището на болестта африканска чума по свинете в община Девня

Шумен: Областната епизоотична комисия ще заседава във връзка с огнището на болестта африканска чума по свинете в община Девня

21 Февруари 2019 | 07:35 | Агенция "Фокус"
Шумен. Заседание на Областната епизоотична комисия ще се проведе от 10.00 часа в зала 2 на Областна администрация Шумен във връзка с констатираното ново огнище на болестта Африканска чума по свинете в община Девня. Това съобщиха от областната администрация. Ще бъде представена информация за епизоотичната обстановка и разпространяването на заболяването до момента. Ще бъдат обсъдени правила за прием на свине в кланица на територията на област Шумен, както и мерки за предотвратяване на възникване на болестта на територията на област Шумен.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Областната епизоотична комисия ще заседава на 21 февруари във връзка с огнището на болестта африканска чума по свинете в община Девня

Шумен: Областната епизоотична комисия ще заседава на 21 февруари във връзка с огнището на болестта африканска чума по свинете в община Девня

20 Февруари 2019 | 21:54 | Агенция "Фокус"
Шумен. Заседание на Областната епизоотична в Шумен комисия ще се проведе от 10.00 ч. на 21 февруари в зала 2 на Областна администрация-Шумен във връзка с констатираното ново огнище на болестта африканска чума по свинете в община Девня. Това съобщиха от Областната администрация. Ще бъде представена информация за епизоотичната обстановка и разпространяването на заболяването до момента. Ще бъдат обсъдени правила за прием на свине в кланица на територията на област Шумен, както и мерки за предотвратяване на възникване на болестта на територията на област Шумен.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Видин: Областната епизоотична комисия забрани движението на домашни свине на територията на областта заради опасността от африканска чума

Видин: Областната епизоотична комисия забрани движението на домашни свине на територията на областта заради опасността от африканска чума

20 Февруари 2019 | 18:56 | Агенция "Фокус"
Видин. Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания във Видин взе на свое заседание решение за забрана на движението на домашни свине на територията на областта заради опасността от африканска чума, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Видин. Със заповед на областния управител Албена Георгиева бяха определени буферни територии в област Видин, в които попадат 35 населени места от общините Ружинци, Димово и Видин. Забранява се провеждането на пазари и изложби за свине. Кметовете на общини следва да проведат заседания на общинските епизоотични комисии, както и да сведат Заповедта до знанието на кметовете на кметства и кметските наместници, както и на населението.
Валери Велков, началник на отдел „Здравеопазване на животните“ в Областна дирекция по безопасност на храните – Видин, запозна членовете на комисията с опасността от разпространението на болестта на територията на нашата страна. „Превантивни мерки за заболяването се изпълняват в област Видин от есента на 2018г., и всички институции, ангажирани с недопускане разпространението на болестта на територията на нашата област работят в синхрон и добро взаимодействие“, уточни Велков. Осъществява се дезинфекция на автомобилите на трите ГКПП на територията на областта, както и засилен контрол на внос на хранителни продукти, съдържащи свинско месо. До момента резултатите от проверките по всички подадени сигнали за съмнения за болестта африканска чума по свинете са отрицателни.
„На този етап най-важна е превантивната дейност. Засилен е контролът по пазарите на територията на областта, както и по ГКПП. Апелирам гражданите да не спестяват информация и при най-малки съмнения за налични симптоми да подадат сигнал“, каза в заключение Албена Георгиева.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Разград: Областната епизоотична комисия взе решение за ограничаване достъпа до пазарите за животни във връзка с мерките срещу разпространение на африканската чума по свинете

Разград: Областната епизоотична комисия взе решение за ограничаване достъпа до пазарите за животни във връзка с мерките срещу разпространение на африканската чума по свинете

19 Февруари 2019 | 17:23 | Агенция "Фокус"
Разград. Областната епизоотична комисия взе решение за ограничаване достъпа до пазарите за животни във връзка с мерките срещу разпространение на африканската чума по свинете. Това съобщиха от Областната администрация в Разград. Превантивни мерки срещу появата и разпространението на африканска чума по свинете обсъдиха на свое заседание членовете на Областната епизоотична комисия на област Разград. Директорът на ОДБХ д-р Илиян Драмалиев и д-р Юлиян Йорданов представиха досега взетите мерки на национално ниво вв връзка с установения случай. Той отново е констатиран при диво прасе, което според ветеринарните власти е потвърждение, че заразата съществува в дивата природа, а целта е да не бъде допусната при стопанствата тип „заден двор“, а чрез тях и големите животновъдни обекти, тъй като това ще се отрази на икономиката в съответния регион. 150 души работят пряко, а още 1000 са косвено ангажирани с дейността на най-големия свинекомплекс на територията на област Разград – „Агротайм“ ЕООД-Исперих, съобщи неговият собственик Иван Иванов. Той предложи институциите за извършват по-строг контрол при проверките си в няколко аспекта – по отношение на нерегламентираните пазари за животни, на малките цехове, които преработват месо и имат възможност да го смесят с месо от диво животно.
Шефът на ДЛС “Воден – Ири Хисар“ Кирил Киров съобщи, че миналата година на територията на ловното стопанство са отстреляни 440 диви прасета, той сподели един от основните проблеми при установяване на заразата – в страната има само една действаща лаборатория и това затруднява диагностиката. От ОДБХ-Разград обявиха, че това е променено, тъй като институтите също вече имат правомощия да изследват проби, с което лабораториите се увеличават с още три. Пробите от Разградско ще се изпращат във Велико Търново. Ветеринарите припомниха още, че в стопанствата тип „заден двор“ може да се отглеждат до 3 прасета, без свине-майки, призоваха също за бдителност ловците, които са и собственици на такива стопанства, тъй като рискът от пренасяне на заразата в такава ситуация е голям.
Заместник областният управител Евгени Драганов пое ангажимент да предложи на Областния управител Гюнай Хюсмен в най-скоро време да организира среща с общинските кметове на общините в близост на „Агротайм“ – Исперих, Кубрат, Завет, Самуил и Разград, за да се уведоми чрез тях населението за превантивните мерки. Областната епизоотична комисия взе решение да бъде издадена заповед от Областния управител със следните мерки: да се свикат Общинските епизоотични комисии; ограничаване достъпа до пазарите за животни; кметовете на населени места да информират ветеринарните лекари по общини и в случай, че имат информация за нерегламентирано отглеждане на прасета с цел изпълнение на Закона за ветеринарната дейност; да се засили контролът за нерегламентирано движение на животни без ветеринарно-медицински документи и идентификатори, а органите на МВР да уведомяват ОДБХ при установяване на такова; да се инспектират местата за съхранение на труповете на отстреляните диви свине и спазват стриктно мерките за биосигурност след отстрела на дива свиня.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Областна епизоотична комисия набеляза мерки срещу разпространение на африканска чума по свинете

Добрич: Областна епизоотична комисия набеляза мерки срещу разпространение на африканска чума по свинете

19 Февруари 2019 | 13:38 | Агенция "Фокус"
Добрич. Областната епизоотична комисия е набелязала мерки срещу разпространение на африканска чума (АЧС) по свинете, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация – Добрич. Заседанието е било свикано от областния управител Красимир Кирилов във връзка със заповед на изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев за регистриран първичен случай на заболяването при диво прасе в област Варна. Обявен е първично регистриран случай на болестта африканска чума при дива свиня в землището на кв. „Повеляново“, община Девня в област Варна. Красимир Кирилов е открил заседанието и е информирал присъстващите представители на институции и общини за издадената заповед от директора на БАБХ, след което е предоставил думата на секретаря на Областна епизоотична комисия и ръководител на Областна дирекция „Безопасност на храните“ д-р Борислав Каменов. Той е представил накратко фактите по откриване и установяване на случая и неговата близост до промишлени обекти. В заповедта на директора на БАБХ са разписани мерки за неразпространение на заболяването за територията на цяла Северна България, тъй като в Румъния има множество обявени огнища на АЧС. Той е обърнал внимание отново за сериозно отношение от страна на собствениците на домашни прасета. Ловът на диви прасета е приключил и ангажимент на ловците е да следят и подават сигнали при откриване на трупове на диви свине. Заповедта на директора на БАБХ е връчена и на ръководствата на горските и ловни стопанства. По отношение на свиневъдните комплекси и ферми на територията на Добричка област се изпълняват стриктно разписани мерки за био сигурност, спазват се пропускателен режим в обектите и висок санитарен контрол на хората, които работят в обектите. На въпрос от страна на общините д-р Каменов е отговорил, че към момента не трябва да се извършва преброяване на животните в т. нар. задни дворове и е припомнил, че все още не всички общини имат определени терени за загробване на животни. Заместник областният управител Живко Желязков е отправил апел към представителите на местната власт да подходят отговорно и да определят терени, които да се ползват при нужда за целта. Областният управител Красимир Кирилов е уведомил участниците в заседанието, че ще получат заповедите, в които са разписани мерките, които всяка една институция трябва да предприеме, за да не се допусне разпространение на заразното заболяване.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Русе: Областната епизоотична комисия проведе заседание във връзка с мерките за биосигурност в областта по повод констатираното огнище на африканска чума по свинете в община Девня

Русе: Областната епизоотична комисия проведе заседание във връзка с мерките за биосигурност в областта по повод констатираното огнище на африканска чума по свинете в община Девня

19 Февруари 2019 | 12:19 | Агенция "Фокус"
Русе. Областната епизоотична комисия проведе заседание във връзка с мерките за биосигурност в областта по повод констатираното огнище на африканска чума по свинете в община Девня. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Русе. Заместник областният управител на област Русе Свилен Иванов проведе заседание на постоянно действащата междуведомствена областна епизоотична комисия поради наскоро констатираното ново огнище на болестта африканска чума по свинете в община Девня.
Решенията, които бяха взети по време на заседанието, предвиждат привеждането на Областната дирекция по безопасност на храните в състояние на повишена епизоотична готовност, както и незабавното провеждане на заседания на общинските епизоотични комисии, на които задължително ще трябва да присъстват кметовете и кметските наместници.
Също така кметовете и кметските наместници ще трябва да подават постоянно информация към органите на МВР и Областната дирекция по безопасност на храните при констатиране на нерегламентирано движение на свине и отглеждане на неидентифицирани такива в личните стопанства, а от своя страна собствениците на животновъдни обекти и официалните лекари на общините ще трябва да осъществяват постоянен ветеринарно-медицински контрол за спазване на мерките за биосигурност в свиневъдните обекти.
Акцентирано беше и на това, че собствениците на свиневъдни обекти ще трябва незабавно да информират обслужващия и официалния ветеринарни лекари, ако забележат повишена смъртност при свинете.
Не на последно място Регионалната дирекция по горите и Ловно-рибарското дружество ще трябва незабавно да уведомяват официалния ветеринарен лекар за всички намерени умрели диви свине, промяна на здравния статус, поведение и изменения, открити по вътрешните органи при първична обработка на отстреляните диви свине.
В края на заседанието заместник областният управител отново обърна внимание и апелира за още по-широк медиен отзвук, че компенсации от страна на държавата няма да бъдат изплащани на собственици на домашни свине, ако обектът им не е регистриран и не съответства на определените законови разпоредби. Той припомни, че благодарение на съвместните действия на всички институции от региона не е допуснато навлизане на болестта от северната ни съседка, където бяха регистрирани голям брой огнища, в това число и на територията на окръг Гюргево.
В днешното заседание участваха представители на всички заинтерисовани страни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Столичният общински съвет одобри промени за приема в детските градини в София (ОБЗОР)

Столичният общински съвет одобри промени за приема в детските градини в София (ОБЗОР)

14 Февруари 2019 | 20:27 | Агенция "Фокус"
София. Столичният общински съвет гласува и прие окончателно промените в наредбата за прием в детските градини и подготвителни групи в София. Измененията предвиждат намаляване броя на деца с хронични заболявания от 5 на 3 в група, а тези със специални образователни потребности (СОП) от 3 на 2. След редовно заседание на Столичния общински съвет, зам.-кметът на София доц. д-р Чобанов коментира пред журналисти, че според промените постоянният или настоящият адрес на територията на административния район на детската градина ще носят 2 точки при класирането. Другото изменение в наредбата е свързано с децата братя и сестри и близнаците, като те отиват в списъците с по 1 точка и така им се дава по-голяма възможност да бъдат в едно заведение. За да се избегне фалшификации с издаване на нереални медицински документи, протоколите за деца с хронични заболявания ще бъдат издавани от ТЕЛК, а не от личния лекар. Новата наредба предвижда и затягане на контрола за непосещаващите, но записани за детска градина и ясла деца. Ако постоянният или настоящият адрес на един от родителите е променян през последните над 2 години или през последните от 1 до 2 години преди подаване на заявлението за записване, но промяната попада в границите на административния район на детската градина/училището, се ползва по-благоприятният адрес. Измененията влизат в сила от месец март тази година. От следващата година се да бъде заложен и критерият „уседналост“, по примера за първи клас. Той ще осигурява възможност на детето да посещава най-близкото до неговата адресна регистрация заведение.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Тронков, кмет на Вълчи дол: На територията на Общината има свинекомплекс с 40 000 животни, хората са притеснени

Георги Тронков, кмет на Вълчи дол: На територията на Общината има свинекомплекс с 40 000 животни, хората са притеснени

14 Февруари 2019 | 13:27 | Агенция "Фокус"
Варна. На територията на Община Вълчи дол фуннкционира голям свинекомплекс с 40 000 животни. В него са осигурени 120 работни места и от там идва и притеснението на хората след изолирания случай на Африканска чума в Девненско. Това коментира след заседание на Областната епизоотична комисия във Варна във връзка с констатирания случай на африканска чума по свинете в Девня кметът на Вълчи дол Георги Тронков, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Той увери, че местната власт е предприела всички мерки по действащите разпоредби на контролните органи. Съгласно изискванията има учредени терени за евентуално загробване на нови заболели животни. „Готови сме за извънредна ситуация. Притеснението наистина е голямо, но никой не е застрахован от нищо“, каза още кметът. Той добави, че са приключили съвместните проверки с Областната дирекция по безопасност на храните за преброяване на всички животни по частните дворове. След тях, не само прасетата, но и останалите видове животни би трябвало да се водят на отчет в местната ветеринарна служба.
Собственикът на един от големите свинекомплекси край Варна Наско Манасиев заяви, че ръководството на предприятието се стреми с всякакви мерки да предпази промишлеността от опасността на африканската чума. Освен стриктен контрол в предприятието, фирмата дори подарява по едно прасе на стопаните в селото, за да не гледат животни по дворовете. Той увери, че в предприятието е въведен много стриктен контрол – всеки работник преминава дезинфекция преди да влезе в обекта, работи се с дрехи, които се събличат след работа. Дезинфекцира се със специални установки.
„Но това не дава 100 % сигурност, защото заразата се разпространява по всякакви начини – по въздух, по вода, по земя. Така че може да се очакват изненади, защото в Румъния кризата не е овладяна, обясни Манасиев. Той добави, че е много важно кметовете на общини и Областната дирекция по безопасност на храните да помогнат за спиране на отглеждането на нерегистрирани прасета в така наречените задни дворове на хората. „На моята територия се опитваме да се оправим, няма прасета, но хората пак искат да си купуват. Предприемаме всякакви мерки, за да предпазим промишлеността от нежелани ефекти“, обясни управителят на комплекса.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Янко Иванов: Стопаните в 3-километровата зона около девненския кв. „Повеляново” трябва да заколят доброволно прасетата си, за да не се разпространява африканскатата чума

Зам.-министър Янко Иванов: Стопаните в 3-километровата зона около девненския кв. „Повеляново” трябва да заколят доброволно прасетата си, за да не се разпространява африканскатата чума

14 Февруари 2019 | 12:18 | Агенция "Фокус"
Варна. Частните стопани в 3-километровата зона около девненския квартал „Повеляново” трябва да заколят доброволно прасетата си, за да не се създава риск от разпространение на вируса на африканската чума. Това каза след заседанието на Областната епизоотична комисия във Варна, зам.-министърът на земеделието, храните и горите д-р Янко Иванов, предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна. По думите му става въпрос за десетина прасета. Той обясни, че причина за въвеждане на мярката е, че в частен двор в квартала, ловци са разфасовали трупа на дива свиня, заразена с болестта. Засега няма да се налага поставянето на контролно-пропускателни пунктове за контрол, но и това ще се случи ако бъдат констатирани нови случаи в частните стопанства, посочи зам.-министърът. Според него на срещата в Областната администрация е било разпоредено на кметовете в областта да извършат инвентаризация на всички животни в населените места, както и да внимават за провеждане на легални и нелегални пазари. Те трябва да са бдителни и за предлагане на месо без документ за произход. „Това се налага тъй като в момента има активно огнище, забранени са всякакви пазари“, обясни д-р Янко Иванов.
Друг ангажимент на кметовете е и да разгласяват мерките сред населението. Към полицията е обърнато внимание също да засилят контрола върху превозването на животни, както законно, така и незаконно. Да се следи, освен за живи животни, и за пренасяне на разфасовано месо. По отношение на ловците е решено да се извърши претърсване на района около „Повеляново“. Това, според зам.-министъра ще изисква повече време, защото районът не е малък и ще остане като постоянна мярка и за по-нататък, защото в същото време е разрешен птичият лов на фазани и бекаси. „Като излизат на лов дружинките трябва да вземат някакви съвсем елементарни мерки за сигурност, за да не пренесат с дрехи или транспортни средства заразата“, добави той. Ловците ще трябва да сигнализират и за всяко намерено умряло прасе, тъй като колкото по-дълго стоят труповете, толкова по-голям е рискът болестта да се разнася чрез хищници и други животни. В свинекомплексите на всеки 15 дни ще се провеждат изследвания за африканска чума по свинете. Като авариен план е предвидено да се уточни къде ще се загробват животни при доказани нови случаи. Съвместно с Регионалната инспекция по околната среда и водите и Областната дирекция по безопасност на храните, ще се набележат местата. Те трябва да отговарят на определени изисквания по Закон, едно от които е, да не са във вододайни зони.
Диана СТОЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър д-р Янко Иванов: Трябва да се въведат железни мерки за биосигурност във Варненско заради новия случай на африканска чума

Зам.-министър д-р Янко Иванов: Трябва да се въведат железни мерки за биосигурност във Варненско заради новия случай на африканска чума

14 Февруари 2019 | 11:41 | Агенция "Фокус"
Варна. Железни мерки за биосигурност трябва да бъдат въведени в свинекомплексите във Варненско заради намереното мъртво прасе с африканска чума. Това каза преди заседание на Областната епизоотична комисия във Варна зам.-министърът на земеделието, храните и горите д-р Янко Иванов, предаде репортер на Радио "Фокус" – Варна. По думите му, тепърва ще се изяснява от къде е внесен вирусът. Днес Комисията обсъжда мерки за недопускане на нови случаи и те ще са в три направления. Според зам.-министъра трябва да се предприеме претърсване за други мъртви диви свине със съмнения за болестта, за да бъдат загробени. Другата група от мерки ще е насочена към индустриалното свиневъдство. На територията на Варненска област и близо до Девня има два големи свинекомплекса с общо около по 50 000 животни. Според зам.-министъра, третата група от мерки трябва да е насочена към домашните прасета, отглеждани в задните дворове, където няма биосигурност , а и повечето не са регистрирани.
Д-р Иванов допълни , че трябва да се обърне внимание на хората, които ходят в гората – овчари, дървосекачи и ловци, тъй като вирусът е устойчив и може да бъде пренесен неволно от диви към домашни свине. “Трябва да не допускаме да се сменят двата цикъла и заразата да се прехвърли на домашните животни и тези в комплексите”, обясни той. Зам.-министърът допълни, че не е желателно тези, които ходят в гората да имат и домашни свине. Според него трябва да се проведе инструктаж на всички, които отиват в гората за лов. Тъй като много голяма част са чужденци, ще бъдат информирани как да действат ако видят трупове на болни животни. “Десетина години не може да бъде изкоренено от Европа това заболяване и докато има случаи в Румъния, нашите мерки трябва да са строги”, каза още д-р Янко Иванов. “Ако тук изтървем заразата ще плаче после цяла България”, коментира зам.-министър Иванов.
Диана СТОЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Петър Бодуров, ветеринар: Африканската чума е сериозно заболяване и, ако не се вземат мерки, свиневъдството в България ще загине

Д-р Петър Бодуров, ветеринар: Африканската чума е сериозно заболяване и, ако не се вземат мерки, свиневъдството в България ще загине

13 Февруари 2019 | 15:03 | Агенция "Фокус"
Бургас Африканската чума е сериозно заболяване и, ако не се вземат мерки, свиневъдството в България ще загине. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас ветеринарният специалист д-р Петър Бодуров по повод новия случай на африканска чума при дива свиня в Девня. По думите му, независимо от всичко, трябва да се вземат спешни мерки. „Ако в действителност това е вярно, африканската чума по свинете е нещо опасно и за тази болест ваксина няма. Болестта се разпространява бързо и чрез човека, въпреки че за него болестта не е заразна, така че опасност има“, добави Бодуров. Според него трябва да се вземат превантивни мерки, за да не се стига до избиване на животни.
Мария КУРТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БАБХ: Регистриран е нов случай на африканска чума при дива свиня в землището на град Девня

БАБХ: Регистриран е нов случай на африканска чума при дива свиня в землището на град Девня

13 Февруари 2019 | 12:26 | Агенция "Фокус"
Девня. Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) отчете появата на африканска чума при дива свиня в землището на град Девня. Това съобщиха от пресцентъра на БАБХ. Това е първият случай на заболяването у нас за 2019 година. Сигналът за умряло диво прасе в землището на квартал "Повеляново" в Девня е получен на 10 февруари в Областната дирекция по безопасност на храните – Варна. При огледа официалният ветеринарен лекар установява, че става дума за труп на мъжко диво прасе с тегло около 70 кг. След взетите проби и с протокол от Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт е потвърдено наличието на африканска чума по свинете.
Въпреки мащабната информационна кампания от страна на БАБХ, представителите на ловната дружинка не са се усъмнили, че животното може да е болно, нито са предприели мерки за вземане на проби и унищожаване на трупа. Вместо това са транспортирали умрялата дива свиня до имот на квартал "Повеляново" в град Девня. Мъртвото животно е открито от ловците на около 18 км от село Тутраканци, където в края на август 2018 г. бе обявено първото и засега единствено огнище на заболяването при домашните свине.
Поради високите нива на смъртност, бързото и широко разпространение в природата и липсата на лечение и ваксина, африканската чума при домашните и дивите свине е смятана за изключително сериозно заболяване. Веднъж проникнала в държавата, болестта предизвиква мащабни загуби за националната и международната търговия, поминъка на свиневъдите и ловното стопанство.
БАБХ напомня, че неспазването на правилата за биосигурност при ловуване, както и ниската биосигурност при отглеждане на свине в домашни условия, са едни от най-важните фактори за пренасяне на заразата от дивите към домашните свине. Ето защо е важно да бъде проявена висока отговорност и спазване на всички ветеринарномедицински изисквания при отглеждане на свине както в животновъдните обекти, така и при ловуване.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Румен Порожанов: Африканската чума по свинете е проблем на цяла Европа

Министър Румен Порожанов: Африканската чума по свинете е проблем на цяла Европа

6 Февруари 2019 | 15:56 | Агенция "Фокус"
Варна. Африканската чума по свинете е един проблем, който стои в цяла Европа. В Румъния се разшири зоната на заразата, стигна до Никопол, близо до границата ни. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов преди откриването на Седмата Национална среща на земеделските производители, която се провежда в курорта „Златни пясъци“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Той уточни, че в страната ни няма изолирани нови случаи на заболели животни, с изключение на няколко, заразени с вируса диви прасета. „Проблемът е обострен и ние продължаваме да правим щабовете заради затоплянето на времето – започва движението на туристите, на камиони. Те предполагат и разнасянето на заразата от засегнатите райони – Румъния, Украйна и Молдова“, посочи министър Румен Порожанов. По думите му африканската чума по свинете е важна тема не само на Европа, но и на свиневъдния бранш.
Министър Порожанов добави, че вече са отменени санкциите, наложени от Брюксел заради чумата по овцете.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Румен Порожанов: Собствениците на евтаназирани прасета в село Тутраканци край Варна ще бъдат обезщетени с общо 30 000 лева

Министър Румен Порожанов: Собствениците на евтаназирани прасета в село Тутраканци край Варна ще бъдат обезщетени с общо 30 000 лева

6 Февруари 2019 | 14:15 | Агенция "Фокус"
Варна. Малко под 30 000 лева ще бъдат изплатени на всички стопани от село Тутраканци, чиито животни бяха евтаназирани през лятото във връзка с борбата с Африканската чума. Това каза при посещението си край Варна министърът на земеделието, горите и храните Румен Поражанов, предаде репортер на Радио "Фокус"-Варна. Той обясни, че обезщетения ще бъдат изплатени за 90 умъртвени прасета. Цените са изчислени на база на протоколите, издадени от Областната дирекция по безопасност на храните, както и по килограми, и пазарна стойност на животните.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрин Добрев, собственик на животни в село Тутраканци: Регистрирането на прасета за отглеждане в задния двор е много сложно

Добрин Добрев, собственик на животни в село Тутраканци: Регистрирането на прасета за отглеждане в задния двор е много сложно

17 Януари 2019 | 16:22 | Агенция "Фокус"
Варна. Регистрирането на прасета за отглеждане в задния двор е много сложно, а в малките населени места масово няма ветеринари на разположение. Това коментира на среща с омбудсмана Мая Манолова в Областната администрация във Варна Добрин Добрев, един от собствениците, доброволно предали за евтаназиране прасетата си в село Тутраканци заради опасността от африканска чума, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. По думите му животните, отглеждани в задните дворове на къщите, масово не са регистрирани, защото процедурата е изключително сложна. „Ако искам да си купя регистрирано прасе, няма да ми продадат. Вече съм подал документи за отглеждане на прасета в заден двор. Но пет прасета с марка никой не продава. Няма и ветеринари. Засегнати са и хора от околните села“, коментира пред обществения защитник Добрин Добрев, чиито 11 животни са били умъртвени преди 6 месеца в село Тутраканци.
Мъжът твърди, че гледа прасета от 15 години и за това време нито един ветеринарен лекар не е минавал да го провери. Добрин Добрев призова ветеринарите да излязат от канцелариите си и да отидат на терен да издават документи на хората по селата. „С още един съсед сме подали документи за регистрация на обекти, но няма откъде да си купим прасета с марки“, обясни още той.
Стефан Данаилов, който също е отглеждал прасета в Тутраканци, обясни пред Мая Манолова, че преди месеци селото се напълнило с полиция и жандармерия. Деветте му прасета били умъртвени за половин час с електрошок. Впоследствие се оказало, че животните не са заразени с болестта африканска чума. „Ако ни бяха предупредили, щяхме да вземем мерки, тези животни нямаше да бъдат унищожени. Това са здрави животни. Вече 6 месеца нямаме никакъв отговор от никого, подписахме само едни декларации. На тези животни всеки малко или много е разчитал. Дано някой ни чуе, от управляващите и от Агенцията по безопасност на храните, да дойдат и да ни кажат индивидуално как ще ни обезщетят“, настоя Стефан Данаилов. Той добави, че ако и срещата с омбудсмана остане без резултат, собствениците на евтаназирани животни ще съдят държавата. За целта засегнатите от мерките стопани вече са наели и адвокат.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Положителната оценка от ЕК за борбата с африканската чума не трябва да е за сметка на необезщетените стопани

Омбудсманът Мая Манолова: Положителната оценка от ЕК за борбата с африканската чума не трябва да е за сметка на необезщетените стопани

17 Януари 2019 | 15:43 | Агенция "Фокус"
Варна. Собственици на домашни животни не трябва да са потърпевши от мерките на Министерството на земеделието, храните и горите и на Българската агенция по безопасност на храните за справяне с болестта африканска чума по свинете. Похвално е, че Европейската комисия (ЕК) е дала положителна оценка за начина, по който институциите са се справили с проблема в Тутраканци, но не трябва хората да са платили тази цена. Това коментира омбудсманът Мая Манолова, която се срещна в Областната администрация във Варна със стопани от село Тутраканци, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. „Ако искат адекватно да се борят с африканската чума и болестите по животните, би следвало коректно да обезщетяват хората, които са потърпевши от тази борба. Казала им е Европейската комисия „Браво“, и аз ще им кажа, когато тези, които са платили тяхната цена за борбата с африканската чума, бъдат обезщетени“, коментира още Мая Манолова.
Според нея в случая не става въпрос за толкова много пари, които Министерството на земеделието, храните и горите да не може да си позволи да отдели. Тя се ангажира да напише и правни препоръки по казуса и добави, че няма пречка дори Министерският съвет да вземе решение и с постановление, както се раздават пари на общини и области за различни обекти и нужди, да се подкрепят хората от селото. „Институциите се позовават на един текст от закона, че животните не са били регистрирани. Но питам аз - кои прасета, отглеждани от хората по малките населени места са регистрирани?“, заяви Мая Манолова.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Държавата трябва да обезщети собствениците на евтаназирани прасета в село Тутраканци

Омбудсманът Мая Манолова: Държавата трябва да обезщети собствениците на евтаназирани прасета в село Тутраканци

17 Януари 2019 | 15:20 | Агенция "Фокус"
Варна. Държавата трябва да обезщети собствениците на евтаназирани прасета в село Тутраканци. Това каза омбудсманът Мая Манолова по време на среща с жители на населеното място, чиито животни са били убити заради опасността от разпространение на вируса на африканска чума, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Тя разговаря със засегнати стопани в Областната администрация във Варна. На срещата стана ясно, че през 31 август и 1 септември в селото са умъртвени общо 90 прасета в частни дворове. Приблизителната сума, необходима за обезщетенията, възлиза на 30 000 лева.
„Хората са напълно прави, защото в рамките на превантивните мерки са им били избити животните заради борбата с африканската чума, а сега държавата отказва да ги обезщети“, коментира Мая Манолова. Общественият защитник добави, че днес е разговаряла с министъра на земеделието и храните Румен Порожанов и с директора на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев. По телефона земеделският министър я е уверил, че заедно с експерти могат да потърсят варианти за отпускане на обезщетения на собствениците. „Хората гледат прасета, за да си изхранват семействата, за да посрещат празниците, такава е традицията в страната. Да, не ги регистрират, но след като животните са избити, би следвало хората да бъдат обезщетени“, допълни омбудсманът Мая Манолова.
Кметът на село Тутраканци Росен Горанов посочи по време на срещата, че общо 90 прасета, отглеждани в частни дворове в село Тутраканци, са били умъртвени само за два дни – на 31 август и на 1 септември миналата година, заради опасността от африканска чума, като впоследствие се е оказало, че нито едно от животните не е било заразено с болестта. По думите му засегнатите стопани в населеното място са 23-ма. Никой от тях, обаче, не е регистрирал официално животните си. Според кмета жителите на селото все още нямат право да отглеждат животни, тъй за Тутраканци продължава да е в сила забраната за това. По време на срещата с омбудсмана стана ясно още, че многократно стопаните са се интересували кога забраната ще бъде отменена, но до момента никой не им дава отговор. Ако и общественият защитник не успее да помогне за разрешаване на проблема, собствениците са готови да внесат колективен иск и да съдят за пропуснати ползи Българската агенция по безопасност на храните.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Златина Димова, ОДБХ – Варна: Няма ново установено огнище на африканска чума по свинете в областта

Д-р Златина Димова, ОДБХ – Варна: Няма ново установено огнище на африканска чума по свинете в областта

25 Октомври 2018 | 20:55 | Агенция "Фокус"
Варна. Няма ново установено огнище на африканска чума по свинете във Варненска област. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна д-р Златина Димова, директор на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) във Варна, във връзка с епизоотичната обстановка в областта. Д-р Димова допълни, че са взети нови проби от надзорната и защитна зона около село Тутраканци, където по-рано през годината бе установено първото в страната огнище на африканска чума по свинете. По отношение на държавната профилактична програма д-р Златина Димова посочи, че тя не обхваща класическата чума и африканската чума. „Държавната програма за профилактика, контрол и ликвидиране на болестите по животните обхваща мероприятия, които са свързани с превенция на някои заболявания, подлежащи на ваксинация. Към момента за африканска чума по свинете няма разработена ваксина в световен мащаб“, каза д-р Златина Димова. Проби от животните се вземат за бруцелоза, туберкулоза. Прави се ваксинация в районите, където преди години е имало огнища на антракс, проби се вземат и за нодуларен дерматит.
„Непрекъснато призоваваме хората да не купуват храни от улични търговци, особено храни от животински произход“, отбеляза също д-р Димова, директор на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) във Варна, във връзка с регистрираните огнища на ку-треска по животните в Габровска област. „Начинът, по който ние можем да се справим с тези улични търговци, е много труден, защото обикновено те така се научиха, че отварят багажника на колите си, вижда се вътре млякото, хората си купуват и си заминават, а когато получим сигнал и отидем на място, търговецът затваря багажника и заминава. Полицията е с ограничени правомощия, общината също е с ограничени правомощия. Не можеш насила да изземеш нещо, което е в лично транспортно средство. Ако е разположено на общинска територия, имаме възможности за изземване. Апелирам към самосъзнанието на хората. Тези заболявания се възобновяват затова, защото се купува неконтролирана храна от пазарите. Призовавам да се купува пастьоризирано мляко, пастьоризирани продукти и изобщо продукти с указан производител“, заяви д-р Златина Димова.
От заболяването ку-треска боледуват и хора, и животни. Причинява се от бактерия, устойчива на външни влияния и дезинфекционни средства. Основният източник на зараза са домашните животни – крави, овце, кози, по-рядко коне и домашни птици. По-висок риск от заразяване с ку-треска има при определени професии – работници в сферата на животновъдството, кожарската и млечната индустрия, ветеринарни лекари, ветеринарни техници и други професии, при които има близък контакт с животни.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Стефанов, кмет на Тутракан: В града продължава да се пази патриотичният дух, а историята се помни и предава

Димитър Стефанов, кмет на Тутракан: В града продължава да се пази патриотичният дух, а историята се помни и предава

14 Октомври 2018 | 10:52 | Агенция "Фокус"
София. В Тутракан продължава да се пази патриотичният дух, а историята се помни и предава. Това каза в интервю за предаването „За честта и славата на България“ на Радио „Фокус“ кметът на Тутракан Димитър Стефанов. „Обявяването на Тутракан за град на българската бойна слава задължава Общината да продължи да промотира Тутраканската епопея“, поясни Стефанов. По думите му е било разисквано на трите входа на града да бъде поставен обелиск, на който да се изпише датата от паметното сражение при Тутракан и да се постави Кръст за храброст. „Целта е хората, които минават покрай града, да го посетят и да се запознаят по-отблизо с историческата принадлежност на Тутракан. Тутраканската епопея е символ на героизъм, саможертва и, разбира се, на патриотизъм. Защото всички наши войници и офицери, влизайки в битката, са знаели, че малцина ще оцелеят. Но за каузата „България“ са пролели своята кръв. Благодарение на тях Тутракан е освободен за 33 часа. Градът е осеян с исторически и културни паметници, сред които гробницата при село Шуменци, Историческият музей, Етнографският музей, Музеят на дунавския риболов и лодкостроене, мястото на което е стъпила четата на Панайот Хитов със знаменосец Васил Левски. Един ден не е достатъчен, за да се разгледа всичко в Тутракан“, коментира кметът на града Димитър Стефанов. Той добави, че съзнанието на човек е такова, каквото е неговото възпитание и затова примерът на родителите в семейството е най-важен за съхранение на патриотизма. „Радващо е, че все повече младежи в града проявяват интерес към историята и линията на приемственост между поколенията, по отношението на нашето минало, е запазена в Тутракан“, каза още Димитър Стефанов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: За втора година кметът на Свищов награди служители от общинска администрация за Деня на българската община

Велико Търново: За втора година кметът на Свищов награди служители от общинска администрация за Деня на българската община

12 Октомври 2018 | 18:17 | Агенция "Фокус"
Свищов. По повод 12 октомври – Деня на българската община 15 служители на общинската администрация в Свищов бяха отличени с плакет и грамота за най-добър служител на община Свищов за 2018 година. Това съобщиха от пресцентъра на Общината.
Кметът Генчо Генчев приветства всички служители по повод професионалния празник и им благодари за лоялността, и съвместната работа. За пореден път градоначалникът благодари за добрата екипност, която се е изградила в процеса на работа между него, неговите заместници, председателя на ОбС – Свищов и секретаря на Общината. Той не пропусна да подчертае, че именно съвместните усилия на всички служители правят община Свищов една от общините за пример, а успешното реализиране на редица проекти е знак за високото ниво на общинска администрация Свищов.
Генчо Генчев връчи лично наградите на отличените служители, като им пожела да бъдат здрави и да продължат да поддържат високо професионално ниво.
Награди за висок професионализъм получиха: Радослав Александров – портиер; Людмила Миронова – старши експерт “Информационно обслужване – Общински съвет“; Гергана Николова – старши експерт „Интеграция и ЕСГРАОН“; Мирослава Иванова – старши експерт „Обществени поръчки“; Маргарита Перникова – главен експерт „Интеграция, НПО и връзки с обществеността“; Сийка Емануилова – касиер, изпълнител на бюджета; Йорданка Александрова – главен счетоводител „Социални дейности“; Даниела Стефанова – счетоводител-касиер; Галя Петкова – ръководител на звено „Вътрешен одит“; Анелия Димитрова – ръководител общинска служба „Социални дейности“; Иванка Коева – главен счетоводител на община Свищов; Румяна Кузева – началник отдел „Образование“; Светослав Йорданов – началник отдел „Финанси и бюджет“; Мария Дочева – директор дирекция „Устройство на територията регулация и екология“; Цветан Донков – директор дирекция „Управление на собствеността и стопански дейности“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Тутракан Димитър Стефанов: Общината ще изгради център за обучение на доброволци към „Гражданска защита“ съвместно с МВР на България и Румъния

Кметът на Тутракан Димитър Стефанов: Общината ще изгради център за обучение на доброволци към „Гражданска защита“ съвместно с МВР на България и Румъния

12 Октомври 2018 | 17:52 | Агенция "Фокус"
София. Общината ще изгради център за обучение на доброволци към „Гражданска защита“ съвместно с МВР на България и Румъния. Това каза кметът на Тутракан Димитър Стефанов за Агенция „Фокус“ по повод Деня на българската община, който се чества на 12 октомври.
Стефанов обясни, че най-големите проблеми, пред които е изправена общината, са финансовите проблеми. „Във всяка община най-големите проблеми са финансовите по простата причина, че населението иска доста неща да се случат, а в същото време данъците са ниски. Но не можем да си позволим да вдигнем местните данъци и такси, защото населението няма да може да ги плаща, ако данъците са адекватни на това, което те искат. И тук се получава един порочен кръг, но в крайна сметка с помощта на правителството и с различните европроекти, по които участваме, успяваме да балансираме нещата“, каза още кметът на Тутракан.
Той обясни, че в момента е пусната обществена поръчка за управление на проект за изграждане на пречиствателна станция за вода. „До края на месеца ще публикуваме обществената поръчка, която е за строителството на самата пречиствателна станция и на водопроводите. Успоредно с това ще пуснем и обществената поръчка за строителен надзор на самия проект. Така че се надявам, като мине зимата вече да имаме избрани изпълнители и на пролет да започнем реализацията на този проект“, обясни Стефанов.
Кметът на Тутракан посочи, че има проект и за изграждане център за обучаване на доброволци към „Гражданска защита“. „Такъв център в България до момента няма. Наши партньори са МВР и Министерството на вътрешните работи на Румъния. Именно с реализирането на този проект мисля, че действително ще се подобри качеството на работа на тези доброволци. Отговорностите към самите общини в тази връзка се увеличават, но с тях няма финансов поток, което ще затрудни наистина много работата на Общината като цяло“, каза още Стефанов.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Тутракан Димитър Стефанов: Кметовете и служителите на общинските администрации трябва да се гордеят, че работят в служба на жителите

Кметът на Тутракан Димитър Стефанов: Кметовете и служителите на общинските администрации трябва да се гордеят, че работят в служба на жителите

12 Октомври 2018 | 17:23 | Агенция "Фокус"
София. Кметовете и служителите на общинските администрации трябва да се гордеят, че работят в служба на жителите. Това каза кметът на Тутракан Димитър Стефанов за Агенция „Фокус“ по повод Деня на българската община, който се чества на 12 октомври.
„На този ден всяка година събираме общинската администрация – администрацията не само в Общината, но и по селата, и подобаващо отпразнуваме празника. Но това не значи, че администрацията не работи – напротив, тя е в пълна работна бойна готовност. Но гледаме да съчетаем полезното с приятното. Искам да честитя на всички мои колеги кметове и на всички общински администрации празника и да им кажа, че трябва да се гордеят, че работят именно тази работа и че са в служба на жителите на общините в Република България“, каза още Стефанов.
Той посочи, че в момента общината работи по доста проекти. „Текат сключвания на договори и съответно обществени поръчки за енергийна ефективност на няколко жилищни сгради и на сгради, които са общинска собственост. Това са административни сгради, които включват детски градини, центрове за извънучилищна дейност на деца. В същото време сме започнали и проекти за енергийна ефективност на още четири обекта“, каза още кметът.
Стефанов обясни, че в момента се изработва обществена поръчка за водния цикъл на Община Тутракан. „В същото време чакаме избор на изпълнител за асфалтиране на улици в цялата община и избор на изпълнител за проект, който е по селските райони за асфалтиране на една голяма част от общинската пътна мрежа заедно със съпътстващата хоризонтална и вертикална инфраструктура. Така че в момента Община Тутракан работи по доста проекти и смея да кажа, че всичко ще бъде изпълнено качествено и в срок“, обясни той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Янка Господинова, кмет на Алфатар: Предстои да отворим Център от семеен тип за хора с психични разстройства с капацитет 15 души

Янка Господинова, кмет на Алфатар: Предстои да отворим Център от семеен тип за хора с психични разстройства с капацитет 15 души

12 Октомври 2018 | 16:18 | Агенция "Фокус"
Алфатар. Предстои да отворим Център от семеен тип за хора с психични разстройства с капацитет 15 души. Това каза кметът на Община Алфатар Янка Господинова в интервю за Агенция „Фокус“ по повод Деня на българската Община, който отбелязваме на 12 октомври. „В началото на годината, заедно с приемането на бюджета на общината, си бяхме набелязали едни по-мащабни инфраструктурни проекти. Към настоящия момент предстои да бъде изпълнен последният – към края на месец ноември. Това бяха много важни за нас проекти. Стойностите на всеки един проект бяха достатъчно прилични, за да придобие общинския град един по-добър и още по-приветлив европейски вид“, обясни тя. „Направихме основен ремонт на дома за стари хора – цялостно обзавеждане и оборудване – изключително приятна атмосфера за предоставяне на висококачествена социална услуга на нашите потребители. Направихме основен ремонт на физкултурния салон на училище „Христо Ботев“ в град Алфатар. Там от 5 години децата нямаха нормална среда за провеждане на часовете по ФВС“, добави още Янка Господинова. „Направихме цялостен ремонт на класни стаи, учителски кабинети, топла връзка между залата и основната сграда. Цялостно обзавеждане, чисто нови уреди за спорт, чисто нов фитнес център, който вече е оборудван и предстои да бъде открит в началото на ноември“, уточни тя. По думите и предстои да приключи ремонтът на читалището до 5 дни. „Този ремонт също е мащабен – покрив, саниране, смяна на дограми, врати и прозорци и др. Ще имаме вече едно много по-различно читалище. По проектът „Красива България“ ни остава да приключим Центъра от семеен тип за хора с психични разстройства. Там ремонтът също е основен. Този център ще е с капацитет 15 души. Социалната услуга ще се предоставя от 13 социални работника. Дай Боже нещата да се случат и от началото на 2019 година да имаме една чисто нова делегирана от държавата дейност“, поясни тя.
Цветелин ДИМИТРОВ

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Хасково Добри Беливанов: Тази година за първи път Общината отдели 125 хил. лв. за охрана на училищата, допреди това директорите събираха пари от родителите

Кметът на Хасково Добри Беливанов: Тази година за първи път Общината отдели 125 хил. лв. за охрана на училищата, допреди това директорите събираха пари от родителите

12 Октомври 2018 | 16:08 | Агенция "Фокус"
София. Тази година за първи път Общината отдели 125 хил. лв. за охрана на училищата, допреди това директорите събираха пари от родителите. Това каза кметът на Хасково Добри Беливанов в интервю за Агенция „Фокус“ по повод Деня на българската община, който се чества на 12 октомври.
„За нас днешният празник е като делник – отбелязваме го с работа, за да подобрим условията за живот в общината и да придобием малко по-европейски вид. Можем да се похвалим, че бюджетът на общината е стабилен – покриваме всички задължения и смятам, че с всичко, което сме планирали, ще се справим и няма да имаме финансови проблеми“, обясни Беливанов.
Кметът на Хасково посочи някои от проектите, по които Общината е работила през последните години. „Във връзка с проблема с урана във водата, който имаме, изграждаме осем кладенци. В момента четири кладенеца са готови, а другите четири са в ход и предполагам, че до края на годината ще бъдат пуснати в експлоатация. Бих споменал и за моста в село Любеново, който близо 35 години се строеше, но успяхме да го завършим. Друго, достижение на общината, което можем в днешния празничен ден да отчетем, е санирането. На второ място сме в страната по санирани блокове – имаме вече 74 готови, а до края на годината бройката ще стане 100. Това променя облика на града и се надяваме догодина да продължим тази програма. След санирането започва и работа по облагородяване на околоблоковите пространства“, каза още той.
Беливанов посочи, че близо 4 млн. лв. са отделени по Оперативна програма „Региони в растеж“ за изграждане на детски площадки за деца с увреждания, нови спортни площадки и нови спортни игрища. „Така се създава една по-добра среда за живот и спортуване. Осем нови площадки строим за децата. Това, което е много важно за нашите малки деца от детските градини, е, че осигурихме ново оборудване – на първо време са сменени леглата в почти всички градини“, каза още той.
По думите му в момента по трансгранично сътрудничество с Гърция се обновява и осветителната инсталация. „Малко закъсняхме с асфалтирането на улиците в Хасково и с междуселските пътища, като проблемът е в това, че имаше обжалване на процедурата, но вече сме на финалната права. Друго, с което можем да се похвалим, е, че изградихме модерен приют за бездомни кучета и на следващата сесия на Общинския съвет съветниците трябва да гласуват средствата за издръжката му. Имаме надежда, че като той заработи, ще намалим популацията на бездомните кучета – те ще бъдат чекирани и обезпаразитени, което ще даде отражение върху тяхното размножаване. Другото, с което можем да се гордеем, е, че за детско-юношеския спорт тази година бяха отделени 400 хил. лв. и това дава възможност на нашите деца да спортуват без да се притесняват родителите, че трябва да плащат за това. За културата тази година са отделени двойно повече пари – 200 хил. лв. За втора година 25 хил. лв. са отделени за младежки дейности. Може би сме една от малкото общини, които плащаме за охрана за училищата с наши средства. Досега директорите събираха прави от родителите, за да плащат за охрана. Но през новата учебна година 125 хил. лв. са отделени за това. Друго, което в момента върви, е изграждане на видеонаблюдението на града, с което мисля, че ще се подобри спокойствието на нашите съграждани“, обясни Беливанов.
Цветилена СИМЕОНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Янка Господинова, кмет на Алфатар: Вчера назначихме 17 младежи по програма за младежка заетост

Янка Господинова, кмет на Алфатар: Вчера назначихме 17 младежи по програма за младежка заетост

12 Октомври 2018 | 16:04 | Агенция "Фокус"
Алфатар. Вчера назначихме 17 младежи по програма за младежка заетост. Това каза кметът на Община Алфатар Янка Господинова в интервю за Агенция „Фокус“ по повод Деня на българската Община, който отбелязваме на 12 октомври. „Предстои да назначим хора с увреждания също по една европейска програма, така че от другата седмица и те ще започнат работа при нас“, уточни тя. „Основните, върху които работим са поставените ни в началото на календарната година цели и които сме заложили в бюджета. Отново наблягаме на инфраструктурните проекти, подобряването на цялостния вид на населените места. Продължаваме да работим в посока развитие на социалния живот на нашите съграждани – предоставяне на висококачествени социални услуги, всички оперативни програми за развитие на човешките ресурси“, обясни още тя. „Приоритетите са инфраструктурно развитие на общината, социална политика и създаване на едно по-добро и приветливо място за живеене на нашите съграждани“, отбеляза кметът на Алфатар.
Цветелин ДИМИТРОВ

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Каварна Нина Ставрева: Обучаваме 40 души, които да бъдат адекватно подготвени кадри в сектор „Туризъм“

Кметът на Каварна Нина Ставрева: Обучаваме 40 души, които да бъдат адекватно подготвени кадри в сектор „Туризъм“

12 Октомври 2018 | 15:49 | Агенция "Фокус"
София. Обучаваме 40 души, които да бъдат адекватно подготвени кадри в сектор „Туризъм“. Това каза кметът на Каварна Нина Ставрева в интервю за Агенция „Фокус“ по повод Деня на българската община, който се чества на 12 октомври.
Ставрева обясни, че Община Каварна работи по много проекти в момента. „Имаме два проекта по трансгранично сътрудничество, по които целевите групи са насочени към младите хора. Единият от тях е по подготовка на кадри в сектор „Туризъм“ – знаете колко наболял проблем е липсата на адекватно подготвени кадри. 40 души обучаваме по този проект. Другият е насочен също към младите хора и по-лесния преход от средно към висше образование – как да изберат пътя си адекватно, така че да бъдат успешни. Имаме и три проекта по програмата за развитие на селските райони, които спечели Община Каварна“, каза още тя.
Кметът на Каварна обясни, че в момента текат и процедури по обществени поръчки по избор на изпълнител за около 12 км общинска пътна мрежа. „По почти всички проекти на социалното министерство също работим – проект за личен асистент и домашен помощник, проект за топъл обяд на около 200 потребители всеки ден, като тази програма ще продължи до 30 април 2019 г. Тази година през юни месец подадохме още три проектни предложения по програмата за развитие на селските райони – за изграждане на нова спортна площадка, за подновяване на градския парк в Каварна и на шадравана в централната част на града и за подобряване на условията в най-голямото училище „Стефан Караджа“, обясни Ставрева.
Тя посочи, че по данни на НСИ за 2016 г. Община Каварна е с най-голям ръст на частните инвестиции в цялата област Добрич. „От срещите, които съм правила с частните инвеститори, става ясно, че когато самата територия има потенциал за развитие и когато имат сигурност и подкрепа от местната власт, техните инвестиционни намерения лесно могат да бъдат реализирани. И силно се надявам, че данните и за 2017 г. ще бъдат такива“, каза Ставрева.
Цветилена СИМЕОНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Каварна Нина Ставрева: Целта на кметовете е да превърнем общините си в по-красиво, модерно и уютно място за живот

Кметът на Каварна Нина Ставрева: Целта на кметовете е да превърнем общините си в по-красиво, модерно и уютно място за живот

12 Октомври 2018 | 15:23 | Агенция "Фокус"
София. Целта на кметовете е да превърнем общините си в по-красиво, модерно и уютно място за живот. Това каза кметът на Каварна Нина Ставрева в интервю за Агенция „Фокус“ по повод Деня на българската община, който се чества на 12 октомври.
„Днес за 20-и път честваме този празник, след като през 1998 г. делегатите на Общото събрание на общините взимат решение за отбелязването на Деня на българската община да бъде на 12 октомври. Днес в Община Каварна обявихме Ден на отворените врати и посрещнахме всички жители, които проявяват интерес и любопитство към работата на общинската администрация – първите ни гости бяха ученици от училищата в Каварна. Малко по-късно през деня посрещнахме и най-малките жители – подготвителните групи от детските градини. За тях подготвихме една прекрасна презентация за Каварна. Пред учениците представихме и казуси, те излъчиха кмет от своите редици, който влезе в тази роля за няколко часа. Предложихме на тяхното внимание и казус, свързан с вземане на управленско решение“, каза още Ставрева и посочи, че Общината е била подготвила един интересен и полезен ден за хората, които са посетили града днес.
Кметът на Каварна обясни, че местната власт е най-близо до хората и всички, които работят в общинска администрация, са там заради хората, заради това, че са получили тяхното доверие и са длъжни да изпълнят поетите пред тях ангажименти, за да оправдаят техните очаквания. „Всъщност онова, което най-често споделят хората в Каварна, и нещата, които ги вълнуват и създават неудобство за тях, са това да няма дупки по пътищата, това да няма безстопанствени кучета по улиците, това уличното осветление да сети тогава, когато е необходимо и така, както трябва. Това са елементарни на пръв поглед неща, но всички са свързани с финансов ресурс, който така или иначе ние осигуряваме. И мога да кажа, че до голяма степен успяваме да ги решим своевременно. Общинската болница също е голям проблем за жителите на Община Каварна и те го споделят като такъв и ние сме наясно със съществуването му. Но е изключително труден предвид политиката за общинските болници. Но правим и невъзможното с труд, постоянство и упоритост да разрешаваме поставените проблеми на хората“, каза още тя.
Цветилена СИМЕОНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Даниел Панов, НСОРБ: За да се развива една община най-важното е кметът й да бъде активен

Инж. Даниел Панов, НСОРБ: За да се развива една община най-важното е кметът й да бъде активен

12 Октомври 2018 | 14:46 | Агенция "Фокус"
София. Характеристиките на успешната община са различни, според големина, брой на жителите и т.н. Най-важното е кметът на общината да бъде активен. Това каза за Агенция „Фокус“ кметът на Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините в Република България Даниел Панов. По думите му кметове имат добри екипи и показват с работата си реалното преобразяване на общините. „Мога да кажа, че през последните години, може би няма община в България, която да не е видимо променена и да се доближава до европейските приоритети. Това са приоритетите, които всеки един кмет трябва да знае. Общината трябва да има нова визия“, изтъкна той.
Според него всичко това, което през годините е направено, трябва да се поддържа, но той уточни, че ролята на всеки един кмет е и да въвежда иновативните неща, които трябва да влязат в общините. „Аз им пожелавам много упоритост в преобразяването на общините и в действително да имаме тази визия, за която всички ние си мечтаем“, каза той. Даниел Панов сподели, че е впечатлен от броя на обученията, които НСОРБ е провела за своите служители през тази година. „Тези обучения са много полезни. По този начин се уеднаквява работата на всяка една община в България, за да може да прилага едни и същи методи на работа“, коментира той.
Кметът на Велико Търново посочи още, че трябва да се подхожда към всеки един проблем с разбирателство. „Важно е бизнесът да бъде обгрижван, защото той подсигурява работните места на гражданите. Мисля, че всеки един кмет намира начин за комуникация с него, за да може да се решават тези проблеми“, уточни още председателят на НСОРБ.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Даниел Панов, НСОРБ: По повод Деня на българската община желая на всички колеги упоритост и усърдност в работата за бъдещето на градовете ни

Инж. Даниел Панов, НСОРБ: По повод Деня на българската община желая на всички колеги упоритост и усърдност в работата за бъдещето на градовете ни

12 Октомври 2018 | 14:29 | Агенция "Фокус"
София. По повод Деня на българската Община желая на всички колеги упоритост и усърдност в работата за бъдещето на градовете ни. Това каза за Агенция „Фокус“ кметът на Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) Даниел Панов по повод Деня на българската община. Панов разказа, че на днешния ден преди 136 години е поставено началото на местното самоуправление в България. „12 октомври е познат като Деня на българската община. Неговата традиция води началото си от 1882 г. тогава е обнародван първият Закон за общините и градското управление. Преди 136 години е поставено началото на местното самоуправление в България“, изтъкна той. Даниел Панов обясни, че по инициатива на НСОРБ през 1998 г., 12 октомври е обявен за Ден на българската община. Според него хората в местната власт познават най-добре проблемите и са в основата на тяхното разрешаване, както и в успехите, които постигат. „Благодаря на колегите от НСОРБ, за това, че от 20 години насам, ние сме една от най-силните неправителствени организации в България“, коментира още кметът и допълни, че сдружението твърдо отстоява позициите на местната власт и най-вече интересите на българските граждани. „Благодаря на колегите ми от Велико Търново, с които в продължение на 7 години работим заедно в името на старата българска столица. Затова да бъде проспериращ град, за който се говори в България и по света“, сподели той. Кметът на Велико Търново пожела на всеки един кмет успехи на него и неговия екип. „Искам да подчертая, че успехите са благодарение на хората, чиято експертиза стои в основата на това градовете да бъдат по-привлекателни и добри за живеене. Бих искал да призова и колегите си да бъдат активни и смели. Подготвяйте амбициозни и инвестиционни програми, НСОРБ ще продължи да работи за по-доброто развитие на общините“, обясни Панов.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: С поднасяне на цветя на барелефа на първия кмет на града след Освобождението Стефан Баев бе отбелязан Денят на българската община

Добрич: С поднасяне на цветя на барелефа на първия кмет на града след Освобождението Стефан Баев бе отбелязан Денят на българската община

12 Октомври 2018 | 12:52 | Агенция "Фокус"
Добрич. С поднасяне на цветя на барелефа на първия кмет на града след Освобождението Стефан Баев бе отбелязан Денят на българската община в Добрич, предаде кореспондентът на Радио „Фокус”. Тържеството започна с изпълнения на Духовия оркестър на Добрич с диригент Стоян Монов. Деца от Частно основно училище „Мария Монтесори“ в Добрич поздравиха местната власт с паметната дата. Тя се чества от 1998 година. В празничния ден кметът Йордан Йорданов поздрави служителите на местната власт, като им пожела здраве.
„Всеки ден отчитам усилията на моите колеги да бъдат по-успешни и да бъдат по-близо до жителите на град Добрич. Това е в отговор на съвременните административни изисквания. Моята амбиция като ръководител на административно звено е всеки ден с удоволствие всеки да идва на работа и всички да знаят, че усилията им ще бъдат и са адекватно оценени от гражданите“, каза кметът. В личен план той пожела на общинските служители спокойствие и да бъдат щастливи от това, което вършат. Йордан Йорданов сподели, че ежедневието предлага предизвикателства, но за него е много важен диалогът в работата.
„Мисля, че е важно да не бъдем единаци, подчертавам единаци, защото назад във времето България е изпитвала значителни трудности в тази насока. Бих казал, че в момента се учим как да работим по-ефективно в екип, да има екипност. Компромиси се правят всеки ден. Но нека да вярваме и да знаем, че тези компромиси са за едно – благото на всички нас в отделните общини и в държавата“, каза още Йордан Йорданов.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Кметът Стефан Радев отправи поздравление по случай деня на българската община

Сливен: Кметът Стефан Радев отправи поздравление по случай деня на българската община

12 Октомври 2018 | 11:04 | Агенция "Фокус"
Сливен. Кметът на Сливен Стефан Радев отправи поздравление към общинските служители по случай деня на българската община. Това съобщиха от Община Сливен.
„Уважаеми служители в общинска администрация, колеги, на днешния ден – 12 октомври, когато българската община отбелязва своя празник, бих искал да Ви благодаря за усилията и професионализма, с които вършите работата си. Убеден съм, че съвместната ни работа ще доведе до още по-добри резултати и успехи, които да ни мотивират да търсим нови пътища и перспективи за развитието и облагородяването на община Сливен.“ , се казва в поздравлението.
„Приемете искрените ми пожелания за здраве, енергия и благополучие във всичките Ви начинания!“, посочва още Радев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: В Деня на българската община младежи ще се запознаят с работата на администрацията в Дупница

Кюстендил: В Деня на българската община младежи ще се запознаят с работата на администрацията в Дупница

12 Октомври 2018 | 09:16 | Агенция "Фокус"
Дупница. В Деня на българската община младежи ще се запознаят с работата на администрацията в Дупница. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил Христо Апостолов, говорител на Община Дупница. 25 младежи от различни учебни заведения в града ще се включат в инициативата. От 10.00 часа те ще направят опознавателна обиколка, ще посетят различните отдел в общинската администрация. От 10.30 часа в заседателната зала на Община Дупница ще се проведе сесия на Младежкия общински съвет. Младежите ще се срещнат с кмета на Община Дупница инж. Методи Чимев, предвидени са разискване на предложения от младежите по различни направления – спорт, култура, образование, бизнес, здраве. След заседанието ще се извърши разпределение на постовете, когато младежите ще заемат длъжностите на кмет, зам.-кметове и директори на дирекции.
Венцеслав ИЛЧЕВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стара Загора: С поредица от събития в Казанлък ще бъде отбелязан Деня на българската община

Стара Загора: С поредица от събития в Казанлък ще бъде отбелязан Деня на българската община

12 Октомври 2018 | 08:27 | Агенция "Фокус"
Казанлък. С поредица от събития Общинска администрация в Казанлък ще отбележи Деня на българската община. Това каза за Радио „Фокус“ Ваня Иванова, секретар на Община Казанлък. Тя поясни, че в 12.30 часа в обновеното кино „Лекс“ в сградата на Общината по случай празника поздравления ще отправи кметът Галина Стоянова.
Старозагорският митрополит Киприан ще отслужи Тържествен водосвет за здраве и успехи на местната администрация, след което ще бъде пуснат в експлоатация асансьор в сградата на Общината, изграден по проект „Мерки за достъпна среда“.
Традиционната среща на кмета Галина Стоянова с подрастващи „Бъдещето – Казанлък“ тази година ще премине под мотото „Питай Кмета!“.
По-късно, от 16.00 часа ще бъде официално открит филиал Детска градина „Звънче“ в ж.к.„Изток“.
Славяна ГАЙДАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ден на отворени врати за празника на българската община ще се проведе в Каварна

Ден на отворени врати за празника на българската община ще се проведе в Каварна

12 Октомври 2018 | 07:56 | Агенция "Фокус"
Каварна. По повод 12 октомври - Ден на българската община от 10.00 часа Община Каварна ще отвори врати и ще посрещне граждани, за да получат информация за дейността на отделните дирекции и отдели. Това съобщиха от пресцентъра на Община Каварна. Деца и младежи от училища и детски градини ще бъдат приветствани от кмета Нина Ставрева. Те ще имат възможност да видят огърлицата на кмета и печата на Община Каварна. Всички граждани, които проявяват интерес към работата на администрацията, могат да посетят Общината от 10.00 до 16.00 часа.
На 12 октомври през 1882 г. в брой 117 на Държавен вестник е публикуван първият Закон за общините и градското управление. В него за първи път се регламентира дейността на общинските съвети, на кметовете и техните помощници. Именно затова, честването на Деня на българската община на 12 октомври с различни по мащаб местни и национални инициативи се е превърнало в традиция, придобиваща все по-голямо значение в историята на българските общини.
На този ден Община Каварна организира Ден на отворените врати за всички желаещи да се запознаят отблизо с естеството на работа на общинските служители.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В Община Поморие ще се проведе инициативата „Ден на отворените врати”

В Община Поморие ще се проведе инициативата „Ден на отворените врати”

12 Октомври 2018 | 07:51 | Агенция "Фокус"
Поморие. В Община Поморие отново ще се проведе инициативата „Ден на отворените врати”. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Водени от желанието да създадат нова традиция в историята на местното самоуправление, преди 18 години делегатите от Националното сдружение на общините в България вземат решение на 12 октомври да се отбелязва Денят на българската община.
Още през 2012 г. кметът на Община Поморие Иван Алексиев поде инициатива, целяща да заинтригува дори най-малките и да провокира активното им участие в това, което се случва на родното им място. Инициативата се казва „Ден на отворените врати” и дава възможност на деца от различни училища в общината да разберат как функционира общинската администрация, да се включат в работния процес и да поемат за кратко отговорностите на служителите.
Вече седем години превърналият се в традиция ден бива очакван с голямо нетърпение от всички, а най-вече от децата. Този път на гости в Общината ще бъдат учениците от ОУ „Св. Паисий Хилендарски” - Каблешково.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: С поднасяне на цветя на барелефа на първия кмет на града след Освобождението Стефан Баев ще бъде отбелязан Денят на българската община

Добрич: С поднасяне на цветя на барелефа на първия кмет на града след Освобождението Стефан Баев ще бъде отбелязан Денят на българската община

12 Октомври 2018 | 07:34 | Агенция "Фокус"
Добрич. Община Добрич ще отбележи Деня на българската община – 12 октомври с поднасяне на цветя на барелефа на първия кмет на Добрич след Освобождението Стефан Баев. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Церемонията ще започне в 12.00 часа с изпълнения на Духовия оркестър с диригент Стоян Монов. Деца от Частно основно училище „Мария Монтесори“ в Добрич ще поздравят местната власт с паметната дата. Традиционно всяка година Община Добрич отбелязва тържествено Деня на българската община, който официално се чества от 1998 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ученици и студенти ще гостуват в Община Шумен

Ученици и студенти ще гостуват в Община Шумен

12 Октомври 2018 | 07:34 | Агенция "Фокус"
Шумен. В Деня на българската община – 12 октомври, ученици, студенти и граждани ще имат възможността да се запознаят с дейността на администрацията в Община Шумен. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Членовете на новия Ученически парламент към Общинския младежки дом и студенти от различни специалности на ШУ „Еп. К. Преславски” ще се срещнат в 10.30 часа в зала 203 на общината с кмета Любомир Христов. Те ще споделят своите виждания за ролята на Младежкия парламент в живота на младите хора и какво те могат да направят за развитието на своя град. Час по-късно, в 11.30, експерти от отдела по образование в общинската администрация ще посрещнат ученици от шести клас на Трето основно училище. Общинските служители ще ги запознаят с работата на различните отдели и административни звена в общината и ще отговарят на въпросите, които ги интересуват. В края на посещението си учениците ще влязат и в заседателната зала на Общинския съвет – Шумен, където съветниците обсъждат и вземат решения за развитието на общината.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Отбелязваме Деня на българската община

Отбелязваме Деня на българската община

12 Октомври 2018 | 07:20 | Агенция "Фокус"
София. На 12 октомври отбелязваме Денят на българската община. На тази дата през 1882 г. в Държавен вестник е публикуван първият „Закон за общините и градското управление”, който регламентира устройството и дейността на местните органи на държавната власт в Княжество България. През 1998 г. делегатите на Общото събрание на Националното сдружение на общините вземат решение отбелязването на Деня на българската община да бъде на 12 октомври.
Оттогава на този ден всяка година в България се организират различни по мащаб местни и национални инициативи, чиято цел е популяризиране дейността на местната власт и стимулиране на по-активно гражданско участие в процесите на управление на местно ниво.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.