НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:17


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Бисер Петков ще представи актуална информация за изпълнението на новото законодателство за хората с увреждания

Министър Бисер Петков ще представи актуална информация за изпълнението на новото законодателство за хората с увреждания

22 Януари 2019 | 07:13 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков ще даде пресконференция в зала „Пресцентър“ на Министерството на труда и социалната политика. По време на събитието той ще представи актуална информация за изпълнението на новото законодателство за хората с увреждания. Това съобщиха от МТСП.
В пресконференцията ще участва и изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане Румяна Петкова.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът прие единодушно на първо четене Закона за социалните услуги (ОБЗОР)

Парламентът прие единодушно на първо четене Закона за социалните услуги (ОБЗОР)

18 Януари 2019 | 19:11 | Агенция "Фокус"
София. Единодушно със 163 гласа „за“ парламентът прие на първо четене Закона за социалните услуги. Това е последният от трите документа, заради които майките на деца с увреждания протестираха продължително през 2018 г. Първите два закона – Законът за хората с увреждания и Законът за личната помощ, вече бяха приети от депутатите.
Законопроектът за социалните услуги предвижда право на социални услуги да имат всички нуждаещи се хора в България. Въвежда се планиране на национално ниво на социалните услуги, финансирани от държавния бюджет, чрез разработване на Национална карта на социалните услуги, която ще се приема от Министерския съвет. Въвеждат се и допълващи стандарти за социалните услуги, чрез които се осигурява дневна или резидентна грижа за лица в невъзможност за самообслужване, за лица с агресивно и проблемно поведение и за лица с потребност от постоянно медицинско наблюдение и медицинска грижа. За първи път се създава законов ред за предоставяне на асистентска подкрепа за лица в надтрудоспособна възраст в невъзможност за самообслужване, както и за лица с трайни увреждания, ако не ползват такава подкрепа по друг закон. Предлага се и законов ред за контрол и мониторинг от доставчиците, от общината като орган на местното самоуправление, както и за независим мониторинг от международни, европейски и национални организации. Създава се и Агенция за качеството на социалните услуги като изпълнителна агенция към министъра на труда и социалната политика, която ще лицензира частните доставчици и ще поддържа регистъра на доставчиците. Със законопроекта за първи път се въвежда и ежегоден мониторинг на социалните услуги на национално ниво.
По време на дебатите по законопроекта от БСП изразиха опасение, че той ще остане „рамков и пожелателен“, ако не се обезпечи финансово. Народният представител от ПГ на „БСП за България“ и заместник-председател на парламентарната социална комисия Георги Гьоков посочи, че към момента цялата социална система, в това число и законодателството в сферата на социалните услуги, е резултат от непрекъснати хаотични промени и решения, вземани под натиск. „На обществото трябва да е ясно, че продължавате да намалявате относителния дял на разходите за социални плащания от БВП“, допълни Гьоков.
От своя страна, депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на Комисията по социална политика Светлана Ангелова коментира, че законът е получил много добри оценки както от специалистите от социалния сектор, така и от страна на общините. „В продължение на една година работната група работи в диалогичен режим и затова се получи така, че законът да отговори на очакванията на хората да имат достъп до всички социални услуги, както и на очакванията им за добро качеството на услугите“, заяви Ангелова.
Народният представител от ПГ на ДПС и председател на Социална комисия д-р Хасан Адемов посочи, че ако досега право на социални услуги са имали предимно хората от уязвимите групи, с новия закон всички български граждани имат право на такива. „Искам дълбоко да подчертая разликата между социално подпомагане и социални услуги - социалното подпомагане е втората защитна конституционна мрежа в държавата след социалното осигуряване. Социалното подпомагане с финансови средства или със средства под формата на натура, подпомага уязвимите български граждани, които не могат сами или с помощта на имуществото си да задоволят своите жизнени потребности. А услугите са нещо различно“, каза той. Хасан Адемов.
Народният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ д-р Калин Поповски коментира, че от коалицията подкрепят концептуално Закона за социалните услуги. „Запазваме си обаче правото за второ четене да поканим администрацията на министерството за доуточняващи текстове“, каза Поповски.
Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков коментира, че с промените в закона правителството изпълнява поетия си ангажимент да разработи и внесе в Народното събрание пакет от законопроекти, които са насочени към правата на хората от уязвимите групи на обществото. „Радвам се, че при изказванията в комисиите законопроектът намери подкрепа. Ние като министерство сме готови във времето между двете четения да съдействаме за разглеждане на всички предложения, които ще подобрят текстовете“, допълни Петков.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът прие на първо четене Закона за социалните услуги

Парламентът прие на първо четене Закона за социалните услуги

18 Януари 2019 | 11:08 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие на първо четене Закона за социалните услуги, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Предложението беше прието единодушно със 163 гласа „за“. Това е третият закон, който беше поискан от майките на деца с увреждания по време на продължителните им протестни действия през миналата година. Депутатите вече приеха другите два закона – Законът за хората с увреждания и Законът за личната помощ.
Законопроектът за социалните услуги предвижда право на социални услуги да имат всички нуждаещи се хора в България. Въвежда се планиране на национално ниво на социалните услуги, финансирани от държавния бюджет, чрез разработване на Национална карта на социалните услуги, която ще се приема от Министерския съвет. Въвеждат се и допълващи стандарти за социалните услуги, чрез които се осигурява дневна или резидентна грижа за лица в невъзможност за самообслужване, за лица с агресивно и проблемно поведение и за лица с потребност от постоянно медицинско наблюдение и медицинска грижа. За първи път се създава законов ред за предоставяне на асистентска подкрепа за лица в надтрудоспособна възраст в невъзможност за самообслужване, както и за лица с трайни увреждания, ако не ползват такава подкрепа по друг закон. Предлага се и законов ред за контрол и мониторинг от доставчиците, от общината като орган на местното самоуправление, както и за независим мониторинг от международни, европейски и национални организации.
Създава се Агенция за качеството на социалните услуги като изпълнителна агенция към министъра на труда и социалната политика, която ще лицензира частните доставчици и ще поддържа регистъра на доставчиците. Със законопроекта за първи път се въвежда и ежегоден мониторинг на социалните услуги на национално ниво.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Бисер Петков: С промените в Закона за социалните услуги правителството изпълнява поетия си ангажимент

Министър Бисер Петков: С промените в Закона за социалните услуги правителството изпълнява поетия си ангажимент

18 Януари 2019 | 11:06 | Агенция "Фокус"
София. С промените в Закона за социалните услуги правителството изпълнява поетия си ангажимент. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков по време на дебатите по Закона за социалните услуги, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „С този законопроект правителството изпълнява поетия ангажимент да разработи и внесе в Народното събрание пакет от законопроекти, които са насочени към правата на хората от уязвимите групи на нашето общество. Радвам се, че при изказванията в комисиите, законопроектът намери подкрепа. Надявам се и с гласуването, което предстои, тази подкрепа да бъде декларирана. Като министерство сме готови във времето между двете четения да съдействаме за разглеждане на всички предложения, които ще подобрят текстовете на законопроекта“, допълни министър Бисер Петков.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Калин Поповски, „Обединени патриоти“: Подкрепяме концептуално Закона за социалните услуги

Д-р Калин Поповски, „Обединени патриоти“: Подкрепяме концептуално Закона за социалните услуги

18 Януари 2019 | 11:05 | Агенция "Фокус"
София. Подкрепяме концептуално Закона за социалните услуги. Това каза народният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ д-р Калин Поповски по време на дебатите на първо четене по Закона за социалните услуги, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Запазваме си правото за второ четене да поканим администрацията на министерството за доуточняващи текстове“, каза Поповски.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът удължи работното си време до приключване на дебатите и гласуването по Закона за социалните услуги

Парламентът удължи работното си време до приключване на дебатите и гласуването по Закона за социалните услуги

18 Януари 2019 | 11:02 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът удължи работното си време до приключване на дебатите и гласуването по Закона за социалните услуги, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Предложението направи зам.-председателят на парламентарната социална комисия и депутат от ГЕРБ Светлана Ангелова. „За“ предложението ѝ гласуваха 137 народни представители, „против“ – 2 и „въздържали се“ 7, с което то беше прието.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Светлана Ангелова, ГЕРБ: Създаването на Национална карта на социалните услуги е дълго очаквано от неправителствения сектор

Светлана Ангелова, ГЕРБ: Създаването на Национална карта на социалните услуги е дълго очаквано от неправителствения сектор

18 Януари 2019 | 10:23 | Агенция "Фокус"
София. Създаването на Национална карта на социалните услуги е дългоочаквано от неправителствения сектор. Това каза народният представител от ГЕРБ Светлана Ангелова по време на дебатите на първо четене по Закона за социалните услуги, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Този закон получи много добри оценки както от специалистите от социалния сектор, така и от страна на общините. В продължение на една година работната група работи в диалогичен режим и затова се получи така, че законът да отговори на очакванията на хората да имат достъп до всички социални услуги, както и на очакванията им за добро качеството на услугите“, заяви Ангелова.
Във връзка с критики от страна на ПГ на БСП относно предложението за създаване на Националната карта за социалните услуги, Ангелова посочи, че тя е изключително необходима. „Защото картата е важна и е дългоочаквана от неправителствения сектор, тъй като чрез нея ще могат да се планират в дългосрочен план социалните услуги на база на нуждите на хората“, заяви Ангелова.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Почина знаковият моден дизайнер на Шанел Карл Лагерфелд. 19 февруари 2019 г.
Почина знаковият моден дизайнер на Шанел Карл Лагерфелд. 19 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.