НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:16


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

АЕЖ – България и БСП на различно мнение за това дали имат обща позиция за смяна на състава на ЦИК (ОБЗОР)

АЕЖ – България и БСП на различно мнение за това дали имат обща позиция за смяна на състава на ЦИК (ОБЗОР)

11 Февруари 2019 | 19:27 | Агенция "Фокус"
София. АЕЖ – България и БСП са на различно мнение за това дали са имат обща позиция за смяна на състава на ЦИК. На 11 февруари пресцентърът на БСП разпространи съобщение за проведена среща с АЕЖ - България, на която лидерът на партията Корнелия Нинова и говорителят на парламентарната група на левицата Елена Йончева са обсъдили с представители на АЕЖ - България редица теми. От БСП посочват, че са били засегнати въпроси като свободата на медиите и журналистите в България, честността на изборите и ветото на президента върху текстове от Закона за защита на личните данни. В прессъобщението на БСП се казва, че от Асоциацията и БСП са се обединили около това, че смяната на ЦИК трябва да се случи, защото така е регламентирано в закона. "Ето, ние даваме пример, че законът стои над партийния ни интерес. Въпреки че имаме и сега квота в ЦИК, държим да се спазват законите на страната и незабавно да се пристъпи към нов избор”, заяви Нинова и призова за обща и надпартийна позиция по този въпрос.
Малко по-късно от АЕЖ – България разпространиха свое прессъобщение, в което се казва, че темата на срещата всъщност са били промените в Закона за личните данни, които създават предпоставки за автоцензура и цензура. Поправките подлежат на ново обсъждане, след като президентът им наложи вето. Затова от АЕЖ - България са поискали срещи с председателите на двете най-големи парламентарни групи - на ГЕРБ и на БСП. Левицата е поела ангажимент, че ще подпети ветото, въпреки че при окончателното гласуване е приела текстовете. "След края на официалната част от БСП повдигнаха темата за предстоящите избори и заявиха, че ще търсят подкрепата на журналистите за осигуряване на честен изборен процес. Бе споменато и желанието на партията за смяна на настоящия състав на ЦИК. Този въпрос обаче не е от компетенциите на Асоциацията на европейските журналисти и нито сега, нито в бъдеще АЕЖ би заела позиция по темата", заявиха от Асоциацията.
По-късно в нова позиция Корнелия Нинова заяви, че от БСП не разбират острата реакция на представителите на Асоциацията за една толкова важна тема, която засяга устоите на правовата държава и свободата на избора. Лидерът на партията отново подчерта, че на срещата с АЕЖ е била коментирана необходимостта от честни избори, спазване на закона и избор на нова ЦИК. „В централата на БСП се проведе среща със АЕЖ, по тяхно искане, във връзка с наложеното вето от президента Румен Радев върху Закона за личните данни. Уверихме представителите на асоциацията, че ще подкрепим ветото. Текстове от този закон налагат ограничения на свободата на словото. В контекста на темата за свободата на изразяване и разкриване на корупция, поставихме въпроса за политическия процес срещу Елена Йончева, както и за необходимостта от надпартийно обединение за честни избори. В тази връзка и двете страни коментирахме необходимостта от спазване на закона и избор на нова ЦИК“, уточни Нинова.
Агенция „Фокус“ припомня: Mандатът на сегашната ЦИК изтича на 21 март, като най-късно до 20 февруари трябва да се започне процедура по подмяна на състава. Според управляващите обаче смяна на ЦИК два месеца преди евроизборите не е добър вариант, тъй като новият състав няма да може да се подготви добре. От своя страна, от ЦИК заявиха, че Изборният кодекс позволява на сегашния състав да продължи да работи и след края на мандата си. Решението дали да се смени съставът на ЦИК трябва да бъде взето от Народното събрание.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова за срещата с АЕЖ: Не разбираме острата реакция на Асоциацията за една толкова важна тема, която засяга устоите на правовата държава и свободата на избора

Корнелия Нинова за срещата с АЕЖ: Не разбираме острата реакция на Асоциацията за една толкова важна тема, която засяга устоите на правовата държава и свободата на избора

11 Февруари 2019 | 17:38 | Агенция "Фокус"
София. Днес в централата на БСП се проведе среща със АЕЖ, по тяхно искане, във връзка с наложеното вето от президента Румен Радев върху Закона за личните данни. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. „Уверихме представителите на асоциацията, че ще подкрепим ветото. Текстове от този закон налагат ограничения на свободата на словото. В контекста на темата за свободата на изразяване и разкриване на корупция, поставихме въпроса за политическия процес срещу Елена Йончева, както и за необходимостта от надпартийно обединение за честни избори. В тази връзка и двете страни коментирахме необходимостта от спазване на закона и избор на нова ЦИК. Не разбираме острата реакция на представителите на Асоциацията за една толкова важна тема, която засяга устоите на правовата държава и свободата на избора", каза още Нинова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АЕЖ-България не е заемала позиция по отношение на състава на ЦИК

АЕЖ-България не е заемала позиция по отношение на състава на ЦИК

11 Февруари 2019 | 13:39 | Агенция "Фокус"
София. АЕЖ-България не е заемала позиция по отношение на състава на ЦИК. Това съобщиха от Асоциацията. "Единствената обсъждана тема по време на срещата с лидера на БСП бяха промените в Закона за личните данни. Асоциацията на европейските журналисти - България проведе в понеделник среща с председателя на парламентарната група на БСП Корнелия Нинова и с говорителя на групата Елена Йончева", уточняват от АЕЖ-България.
"Тема на срещата бяха промените в Закона за личните данни. Тъй като въпросът е изключително важен не само за нас като организация, но и за всички журналисти и изобщо за всички, които си служат със словото за журналистически, художествени или други цели, поканихме на среща лидерите на двете най-големи парламентарни групи", посочиха от Асоциацията.
Според тях частта от закона, която формулира 10 критерия, с които всеки журналист трябва да се съобразява в работата си, създават предпоставки за автоцензура и цензура. "Тази формулировка сериозно нарушава баланса между правото на свободно изразяване и правото на защита на личните данни и дава възможност на комисия от изпълнителната власт да ограничава свободата на словото. Това е поредният случай, в който изпълнителната власт получава възможност да налага санкции на медии и журналисти, докато Конституцията изрично предвижда, че това е единствено в правомощията на съдебната власт", посочиха представителите на АЕЖ.
"Лидерът на БСП пое ангажимент, че въпреки че при първото гласуване депутати от БСП са гласували в подкрепа на приемането на поправките, сега всички народни представители от партията ще подкрепят отпадането на алинеята, предвиждаща 10 критерия, при гласуването на ветото на президента", допълват от Асоциацията и посочват, че изразяват надежда, че подобна ще е позицията и на останалите парламентарни сили. АЕЖ-България заявява готовност да се срещне с представителите на всяка една от тях.
"След края на официалната част от БСП повдигнаха темата за предстоящите избори и заявиха, че ще търсят подкрепата на журналистите за осигуряване на честен изборен процес. Бе споменато и желанието на партията за смяна на настоящия състав на ЦИК", обясняват от Асоциацията. "Този въпрос обаче не е от компетенциите на Асоциацията на европейските журналисти и нито сега, нито в бъдеще АЕЖ би заела позиция по темата. Единствените въпроси, които са в полето на действие на организацията, са тези, засягащи свободата на изразяване и състоянието на медийната среда. По тази причина, АЕЖ държи да опровергае твърдението от съобщение до медиите на БСП, изпратено в понеделник, че е подкрепила смяната на състава на ЦИК", пишат още от АЕЖ-България.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Провеждат се предсрочни парламентарни избори в Украйна. 21 юли 2019 г.
Провеждат се предсрочни парламентарни избори в Украйна. 21 юли 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.