НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:01


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Румен Порожанов: Във връзка с очакваното увеличаване на туристопотока за Великденските празници ще се засили контролът по границите заради риска от разпространение на африканска чума

Министър Румен Порожанов: Във връзка с очакваното увеличаване на туристопотока за Великденските празници ще се засили контролът по границите заради риска от разпространение на африканска чума

9 Март 2019 | 17:22 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Във връзка с очакваното увеличаване на туристопотока за Великденските празници ще се засили контролът по границите заради риска от разпространение на африканска чума. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов пред журналисти във Велико Търново, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Той посочи, че ще продължи и дезинфекцията. „Отново трябва да засилим контрола за изземване на продуктите, които част от туристите си носят - непреработено свинско месо и сланина, тъй като съществува хипотеза, че с тези продукти може да се пренесе зараза. Така че, туристите са един потенциален източник за допълнителни зарази. Трябва да се направи превенция“, заяви министър Порожанов.
Той допълни, че другата превантивна мярка, която се прилага и към момента, е таксацията. Предимно такава се извършва в района на Исперих, от където са и последните два случая на умрели животни с африканска чума. „Там преброяването ще се извърши много внимателно, за да се види дали има и други заразени животни, тъй като в този регион имахме и ограничение на лова“, посочи земеделският министър. Той отбеляза, че са предприети всички превантивни мерки във връзка с тези два случая - дезинфекция, унищожаване на животните, огледи от страна на горските и ловните дружинки.
По думите на Румен Порожанов оградата по границата е направена навреме – точно преди да първите случаи на африканска чума да стигнат сухоземната ни граница.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Румен Порожанов: Прави се преброяване на дивите прасета във Варненска област заради нови случаи на Африканска чума

Министър Румен Порожанов: Прави се преброяване на дивите прасета във Варненска област заради нови случаи на Африканска чума

6 Март 2019 | 14:53 | Агенция "Фокус"
София. Прави се преброяване на дивите прасета във Варненска област заради нови случаи на Африканска чума. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на блиц-контрол на заседание на парламентарната комисия по земеделието и храните, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На въпрос на „Обединени патриоти“ във връзка с появила се информация, че има нови случаи на Африканска чума, Порожанов отговори, че преди две седмици е намерено диво прасе във Варненска област, умряло от Африканска чума. „Около Исперих са намерени още две животни. Масово се правят огледи и в момента тече преброяване на популацията на дивите прасета. Проблемът е, че след като имаме заразени животни, те са вероятен източник за зараза на всички в стадото“, заяви Порожанов. „Разтревожени сме, защото с наближаването на пролетно-летния сезон трафикът от Румъния и други заразени зони създава предпоставка за пренасянето на заразата. Затова и дезинфекцията продължава“, посочи той. Порожанов посочи, че заболяването е видимо и няма как да бъде скрито, ако проникне в индустриална ферма.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Силистра: В общината предприемат мерки във връзка с профилактиката и ограничаването на болестта африканска чума по домашните свине

Силистра: В общината предприемат мерки във връзка с профилактиката и ограничаването на болестта африканска чума по домашните свине

5 Март 2019 | 17:57 | Агенция "Фокус"
Силистра. В община Силистра предприемат мерки във връзка с профилактиката и ограничаването на болестта африканска чума по домашните свине. Заповедта, подписана от Денка Михайлова, заместник- кмет на община Силистра, е публикувана на сайта на Общината. Забранява се провеждането на пазари и продажбата на домашни свине и месни продукти от лични стопанства на територията на Община Силистра. Трябва да се информират лицата, отглеждащи домашни свине за клиниката на африканската чума, спазването на мерките за биосигурност в животновъдните обекти, начините за извършване на дезинсекция, както и подходящите инсектициди и задължението им незабавно да информират съответния официален ветеринарен лекар при съмнение за заболяване или смъртност. Предвижда се засилен контрол по транспортирането на животните - придвижването на домашните свине да се осъществява след термометриране и извършване на клинични прегледи на здравословното състояние на животните от официалните ветеринарни лекари, транспортираните животни задължително да бъдат идентифицирани с индивидуални ушни марки, придружени с ветеринарномедицинско свидетелство за придвижване/транспортиране. При констатиране на клинични признаци, характерни за болестта африканска чума, незабавно да се уведоми Областна дирекция по безопасност на храните – Силистра.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Постъпил е втори сигнал в Областната дирекция по безопасност на храните за умряло диво прасе в района на Тервел

Добрич: Постъпил е втори сигнал в Областната дирекция по безопасност на храните за умряло диво прасе в района на Тервел

27 Февруари 2019 | 10:43 | Агенция "Фокус"
Добрич. Постъпил е втори сигнал в Областната дирекция по безопасност на храните – Добрич за умряло диво прасе в района на Тервел. Това съобщи на открито заседание на Областната епизоотична комисия д-р Борислав Каменов, директор на ОДБХ - Добрич, предаде кореспондент на Радио „Фокус” – Варна. „Сигналът е подаден в понеделник и днес се очакват резултатите от взетите проби за установяване евентуално на случай на заразната болест африканска чума по свинете", каза д-р Каменов. По думите му мерките, които са в сила, не са нови. Те са въведени още миналата година от предишния установен случай в местността Зеленка. „Продължаваме да ги изпълняваме. Основните неща, които трябва да се знаят, са: изпълнение на мерките за биосигурност на обектите за свине и мерките за биосигурност от страна на ловното и горското при ловуването и при намирането на такива случаи какво трябва да предприемат ловците“, каза д-р Каменов. „Необходимо е да бъдат прибрани труповете на умрелите прасета, да се обадят на Агенцията по безопасност на храните, да се вземат проби, да се направи дезинфекция на мястото, където е намерен трупа, загробване и дезинфекция на превозното средство, с което е придвижено прасето", добави той.
„По последни данни в съседна Румъния има регистрирани около 800 случая на африканска чума по прасетата, като ще се извършва нова регистрация. За Добричка област случаят е втори, първият беше в землището на село Българево", посочи още д-р Каменов.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БАБХ: Нов случай на африканска чума при дива свиня е констатиран в област Добрич, референтната лаборатория в София потвърди наличието на вируса във взетите проби

БАБХ: Нов случай на африканска чума при дива свиня е констатиран в област Добрич, референтната лаборатория в София потвърди наличието на вируса във взетите проби

25 Февруари 2019 | 18:14 | Агенция "Фокус"
Добрич. Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира нов случай на африканска чума при дива свиня в община Тервел, област Добрич. Референтната лаборатория в София потвърди наличието на вируса във взетите проби. Това е вторият случай на заболяването у нас за 2019 година, съобщиха вот пресцентъра на БАБХ.
Сигналът за умряло диво прасе в община Тервел е получен на 22 февруари (петък) в Областната дирекция по безопасност на храните – Добрич. Той е подаден от директора на Ловно стопанство – Тервел.
С цел контрол и ликвидиране на заболяването, БАБХ започна прилагането на всички мерки в съответствие с действащото законодателство.
БАБХ ще извършва постоянни клинични прегледи за африканска чума при домашни свине и ще се вземат проби от всички умрели или показващи клинични признаци диви и домашни свине като изпълнение на Програмата за профилактика и надзор на болестта в България. Те са базирани на Стратегията на Европейския съюз (ЕС) за африканска чума по свинете (SANTE 7113/2015) и са насочени най-вече към дивата популация. Съгласно Стратегията и във връзка с изпълнение на принципите за регионализация при контрола на заболяването АЧС при диви свине, са създадени инфектирана и буферна зони, които обхващат територии от областите Добрич и Силистра.
В двете области ще бъдат проведени заседания на областните и общинските епизоотични комисии с участието на областните дирекции по безопасност на храните, кметовете на общините, представители на горските стопанства и ловните организации (включително в рамките на Ловните съвети). Целта им е запознаване с актуалната епизоотична обстановка и нейното проследяване, мерките за контрол на болестта и създаване на организация за щателно претърсване за трупове на умрели диви свине. Ключови теми в предстоящите заседания ще са още биосигурността в свиневъдните обекти, биосигурността по време на лов, условията за придвижване и транспортиране на свине, както и санкциите при нерегламентирано отглеждане на свине в стопанства тип „заден двор“.
Биосигурността на фермите е ключов фактор за предпазване на домашни прасета от навлизане на инфекция с вируса на АЧС. В тази връзка БАБХ напомня, че прасетата в стопанства „заден двор“ трябва да се отглеждат затворени и при засилена биосигурност, и да нямат контакт с диви прасета. Неспазването на правилата за биосигурност при ловуване, както и ниската биосигурност при отглеждане на свине в домашни условия, са ключови за пренасяне на заразата от дивите към домашните свине. Затова е важно да бъде проявена висока отговорност и спазване на всички ветеринарномедицински изисквания при отглеждане на свине както в животновъдните обекти, така и при ловуване.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Силистра: Нови мерки във връзка с огнището на африканска чума по свинете в село Повеляново са обсъдени на заседание на Областна епизоотична комисия

Силистра: Нови мерки във връзка с огнището на африканска чума по свинете в село Повеляново са обсъдени на заседание на Областна епизоотична комисия

21 Февруари 2019 | 16:16 | Агенция "Фокус"
Силистра. В Областна администрация Силистра във връзка с огнището на африканска чума по свинете в село Повеляново, община Девня, е проведено заседание на Областна епизоотична комисия, свикано от областния управител Ивелин Статев и преминало с участието на д-р Себахтин Халид, директор на Областната дирекция по безопасност на храните в Силистра. Това съобщиха от пресцентъра на Областната администрация. Д-р Халид акцентира върху факта, че населени места от няколко общини в област Силистра – Кайнарджа, Алфатар, Силистра, Ситово, влизат в т.нар. инфектирана зона, където има 15 условия, свързани с придвижване на домашни свине и със свине от производствени индустриални комплекси. Има и буферна зона, в която влизат населени места от общините Силистра, Главиница, Тутракан, Дулово и Ситово. Предстоят заседания на общинските епизоотични комисии в област Силистра, за да бъдат разгледани мерките, които чрез кметовете на населени места трябва да стигнат до хората. Ловните дружинки по места също са в процес на допълнителен инструктаж, за да действат при необходимост, в съображение с факта, че в съседна Румъния вече близо 2 000 са регистрираните случаи на африканска чума по свинете. Ветеринарните лекари са осведомени за промяната в ситуацията с опасната болест.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Нели Маринова: Кланиците за свине в област Шумен единствени в страната писмено за заявили, че желаят и могат да колят източнобалкански свине

Д-р Нели Маринова: Кланиците за свине в област Шумен единствени в страната писмено за заявили, че желаят и могат да колят източнобалкански свине

21 Февруари 2019 | 12:41 | Агенция "Фокус"
Шумен. Кланиците за свине в област Шумен единствени в страната писмено за заявили, че желаят и могат да колят източнобалкански свине. Това заяви д-р Нели Маринова от ОДБХ, по време на заседанието на Областната епизоотична комисия връзка с констатираното ново огнище на болестта африканска чума по свинете в с. Повеляново, община Девня, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Шумен. „Източнобалканската свиня е с определен риск поради специфичния начин на отглеждане и трябва да се спазват допълнителни условия и изисквания при осъществяване на такова клане“, уточни д-р Маринова. Тя представи задължителните мерки при движение на живи животни към кланиците. В областта има регистрирани две кланици за свине, както и кланичен пункт, който е на територията на голям свинекомплекс от промишлен тип, като там колят само собствени животни. Д-р Маринова посочи, че месо, субпродукти, кожи и др. се пускат за консумация, едва след като от закланите свине се потвърдят отрицателни резултати за заболяване.
Д-р Наташа Баева от ОДБХ представи епизоотичната обстановка и разпространяването на заболяването до момента. Тя отбеляза, че от първият констатиран у нас случай на АФЧС в с. Тутракнци през август миналата година до сега, огнищата са основни при диви прасета- едно при домашни и пет при диви. Д-р Баева отбеляза, че и в редица европейски страни заразата е установена основно в дивата природа, с изключение на Румъния- там има 1208 огнища при домашни и 255 при диви свине. Областната епизоотична комисия при десет мерки за предотвратяване на възникване на болестта на територията на област Шумен. До 26 февруари трябва да се свикат общинските епизоотични комисии. Ще се извършват проверки от представители на ловно-рибарските дружества и държавните лесничейства за наличие на болни и умрели източнобалкански диви свине и при откриване на болни животни ще се сигнализира в ОДБХ - Шумен. Планирани са разяснителни кампании и обучения на ловците във връзка с предприемане на мерки за биосигурност и предотвратяване проникването на вируса в населените места. Засилен ще бъде ветеринарномедицинският контрол в свиневъдните обекти за спазване мерките за биосигурност и клиничен надзор в тези обекти, като при възникване на съмнение ще се вземат проби за анализ. Мерките предвиждат да не се допуска излизане на свине по улици и сметища и изхранване с кухненски отпадъци, както и изхвърляне на кухненски отпадъци по сметища, улици и около селата, контрол за което се възлага на кметовете на населените места и Регионалната инспекция по околната среда и водите. При съмнение за повишена смъртност на свине в населените места незабавно трябва да се уведомява Областната дирекция по безопасност на храните. Ще бъде осъществяван постоянен контрол и налагане на санкции при установяване на нерегламентирано отглеждане на свине в стопанства тип „заден двор“, както и ще се извършва контрол от органите на МВР и официалните ветеринарни лекари върху нерегламентираното движение на свине на територията на областта.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Областната епизоотична комисия ще заседава във връзка с огнището на болестта африканска чума по свинете в община Девня

Шумен: Областната епизоотична комисия ще заседава във връзка с огнището на болестта африканска чума по свинете в община Девня

21 Февруари 2019 | 07:35 | Агенция "Фокус"
Шумен. Заседание на Областната епизоотична комисия ще се проведе от 10.00 часа в зала 2 на Областна администрация Шумен във връзка с констатираното ново огнище на болестта Африканска чума по свинете в община Девня. Това съобщиха от областната администрация. Ще бъде представена информация за епизоотичната обстановка и разпространяването на заболяването до момента. Ще бъдат обсъдени правила за прием на свине в кланица на територията на област Шумен, както и мерки за предотвратяване на възникване на болестта на територията на област Шумен.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Областната епизоотична комисия ще заседава на 21 февруари във връзка с огнището на болестта африканска чума по свинете в община Девня

Шумен: Областната епизоотична комисия ще заседава на 21 февруари във връзка с огнището на болестта африканска чума по свинете в община Девня

20 Февруари 2019 | 21:54 | Агенция "Фокус"
Шумен. Заседание на Областната епизоотична в Шумен комисия ще се проведе от 10.00 ч. на 21 февруари в зала 2 на Областна администрация-Шумен във връзка с констатираното ново огнище на болестта африканска чума по свинете в община Девня. Това съобщиха от Областната администрация. Ще бъде представена информация за епизоотичната обстановка и разпространяването на заболяването до момента. Ще бъдат обсъдени правила за прием на свине в кланица на територията на област Шумен, както и мерки за предотвратяване на възникване на болестта на територията на област Шумен.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Видин: Областната епизоотична комисия забрани движението на домашни свине на територията на областта заради опасността от африканска чума

Видин: Областната епизоотична комисия забрани движението на домашни свине на територията на областта заради опасността от африканска чума

20 Февруари 2019 | 18:56 | Агенция "Фокус"
Видин. Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания във Видин взе на свое заседание решение за забрана на движението на домашни свине на територията на областта заради опасността от африканска чума, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Видин. Със заповед на областния управител Албена Георгиева бяха определени буферни територии в област Видин, в които попадат 35 населени места от общините Ружинци, Димово и Видин. Забранява се провеждането на пазари и изложби за свине. Кметовете на общини следва да проведат заседания на общинските епизоотични комисии, както и да сведат Заповедта до знанието на кметовете на кметства и кметските наместници, както и на населението.
Валери Велков, началник на отдел „Здравеопазване на животните“ в Областна дирекция по безопасност на храните – Видин, запозна членовете на комисията с опасността от разпространението на болестта на територията на нашата страна. „Превантивни мерки за заболяването се изпълняват в област Видин от есента на 2018г., и всички институции, ангажирани с недопускане разпространението на болестта на територията на нашата област работят в синхрон и добро взаимодействие“, уточни Велков. Осъществява се дезинфекция на автомобилите на трите ГКПП на територията на областта, както и засилен контрол на внос на хранителни продукти, съдържащи свинско месо. До момента резултатите от проверките по всички подадени сигнали за съмнения за болестта африканска чума по свинете са отрицателни.
„На този етап най-важна е превантивната дейност. Засилен е контролът по пазарите на територията на областта, както и по ГКПП. Апелирам гражданите да не спестяват информация и при най-малки съмнения за налични симптоми да подадат сигнал“, каза в заключение Албена Георгиева.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Разград: Областната епизоотична комисия взе решение за ограничаване достъпа до пазарите за животни във връзка с мерките срещу разпространение на африканската чума по свинете

Разград: Областната епизоотична комисия взе решение за ограничаване достъпа до пазарите за животни във връзка с мерките срещу разпространение на африканската чума по свинете

19 Февруари 2019 | 17:23 | Агенция "Фокус"
Разград. Областната епизоотична комисия взе решение за ограничаване достъпа до пазарите за животни във връзка с мерките срещу разпространение на африканската чума по свинете. Това съобщиха от Областната администрация в Разград. Превантивни мерки срещу появата и разпространението на африканска чума по свинете обсъдиха на свое заседание членовете на Областната епизоотична комисия на област Разград. Директорът на ОДБХ д-р Илиян Драмалиев и д-р Юлиян Йорданов представиха досега взетите мерки на национално ниво вв връзка с установения случай. Той отново е констатиран при диво прасе, което според ветеринарните власти е потвърждение, че заразата съществува в дивата природа, а целта е да не бъде допусната при стопанствата тип „заден двор“, а чрез тях и големите животновъдни обекти, тъй като това ще се отрази на икономиката в съответния регион. 150 души работят пряко, а още 1000 са косвено ангажирани с дейността на най-големия свинекомплекс на територията на област Разград – „Агротайм“ ЕООД-Исперих, съобщи неговият собственик Иван Иванов. Той предложи институциите за извършват по-строг контрол при проверките си в няколко аспекта – по отношение на нерегламентираните пазари за животни, на малките цехове, които преработват месо и имат възможност да го смесят с месо от диво животно.
Шефът на ДЛС “Воден – Ири Хисар“ Кирил Киров съобщи, че миналата година на територията на ловното стопанство са отстреляни 440 диви прасета, той сподели един от основните проблеми при установяване на заразата – в страната има само една действаща лаборатория и това затруднява диагностиката. От ОДБХ-Разград обявиха, че това е променено, тъй като институтите също вече имат правомощия да изследват проби, с което лабораториите се увеличават с още три. Пробите от Разградско ще се изпращат във Велико Търново. Ветеринарите припомниха още, че в стопанствата тип „заден двор“ може да се отглеждат до 3 прасета, без свине-майки, призоваха също за бдителност ловците, които са и собственици на такива стопанства, тъй като рискът от пренасяне на заразата в такава ситуация е голям.
Заместник областният управител Евгени Драганов пое ангажимент да предложи на Областния управител Гюнай Хюсмен в най-скоро време да организира среща с общинските кметове на общините в близост на „Агротайм“ – Исперих, Кубрат, Завет, Самуил и Разград, за да се уведоми чрез тях населението за превантивните мерки. Областната епизоотична комисия взе решение да бъде издадена заповед от Областния управител със следните мерки: да се свикат Общинските епизоотични комисии; ограничаване достъпа до пазарите за животни; кметовете на населени места да информират ветеринарните лекари по общини и в случай, че имат информация за нерегламентирано отглеждане на прасета с цел изпълнение на Закона за ветеринарната дейност; да се засили контролът за нерегламентирано движение на животни без ветеринарно-медицински документи и идентификатори, а органите на МВР да уведомяват ОДБХ при установяване на такова; да се инспектират местата за съхранение на труповете на отстреляните диви свине и спазват стриктно мерките за биосигурност след отстрела на дива свиня.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Областна епизоотична комисия набеляза мерки срещу разпространение на африканска чума по свинете

Добрич: Областна епизоотична комисия набеляза мерки срещу разпространение на африканска чума по свинете

19 Февруари 2019 | 13:38 | Агенция "Фокус"
Добрич. Областната епизоотична комисия е набелязала мерки срещу разпространение на африканска чума (АЧС) по свинете, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация – Добрич. Заседанието е било свикано от областния управител Красимир Кирилов във връзка със заповед на изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев за регистриран първичен случай на заболяването при диво прасе в област Варна. Обявен е първично регистриран случай на болестта африканска чума при дива свиня в землището на кв. „Повеляново“, община Девня в област Варна. Красимир Кирилов е открил заседанието и е информирал присъстващите представители на институции и общини за издадената заповед от директора на БАБХ, след което е предоставил думата на секретаря на Областна епизоотична комисия и ръководител на Областна дирекция „Безопасност на храните“ д-р Борислав Каменов. Той е представил накратко фактите по откриване и установяване на случая и неговата близост до промишлени обекти. В заповедта на директора на БАБХ са разписани мерки за неразпространение на заболяването за територията на цяла Северна България, тъй като в Румъния има множество обявени огнища на АЧС. Той е обърнал внимание отново за сериозно отношение от страна на собствениците на домашни прасета. Ловът на диви прасета е приключил и ангажимент на ловците е да следят и подават сигнали при откриване на трупове на диви свине. Заповедта на директора на БАБХ е връчена и на ръководствата на горските и ловни стопанства. По отношение на свиневъдните комплекси и ферми на територията на Добричка област се изпълняват стриктно разписани мерки за био сигурност, спазват се пропускателен режим в обектите и висок санитарен контрол на хората, които работят в обектите. На въпрос от страна на общините д-р Каменов е отговорил, че към момента не трябва да се извършва преброяване на животните в т. нар. задни дворове и е припомнил, че все още не всички общини имат определени терени за загробване на животни. Заместник областният управител Живко Желязков е отправил апел към представителите на местната власт да подходят отговорно и да определят терени, които да се ползват при нужда за целта. Областният управител Красимир Кирилов е уведомил участниците в заседанието, че ще получат заповедите, в които са разписани мерките, които всяка една институция трябва да предприеме, за да не се допусне разпространение на заразното заболяване.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Русе: Областната епизоотична комисия проведе заседание във връзка с мерките за биосигурност в областта по повод констатираното огнище на африканска чума по свинете в община Девня

Русе: Областната епизоотична комисия проведе заседание във връзка с мерките за биосигурност в областта по повод констатираното огнище на африканска чума по свинете в община Девня

19 Февруари 2019 | 12:19 | Агенция "Фокус"
Русе. Областната епизоотична комисия проведе заседание във връзка с мерките за биосигурност в областта по повод констатираното огнище на африканска чума по свинете в община Девня. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Русе. Заместник областният управител на област Русе Свилен Иванов проведе заседание на постоянно действащата междуведомствена областна епизоотична комисия поради наскоро констатираното ново огнище на болестта африканска чума по свинете в община Девня.
Решенията, които бяха взети по време на заседанието, предвиждат привеждането на Областната дирекция по безопасност на храните в състояние на повишена епизоотична готовност, както и незабавното провеждане на заседания на общинските епизоотични комисии, на които задължително ще трябва да присъстват кметовете и кметските наместници.
Също така кметовете и кметските наместници ще трябва да подават постоянно информация към органите на МВР и Областната дирекция по безопасност на храните при констатиране на нерегламентирано движение на свине и отглеждане на неидентифицирани такива в личните стопанства, а от своя страна собствениците на животновъдни обекти и официалните лекари на общините ще трябва да осъществяват постоянен ветеринарно-медицински контрол за спазване на мерките за биосигурност в свиневъдните обекти.
Акцентирано беше и на това, че собствениците на свиневъдни обекти ще трябва незабавно да информират обслужващия и официалния ветеринарни лекари, ако забележат повишена смъртност при свинете.
Не на последно място Регионалната дирекция по горите и Ловно-рибарското дружество ще трябва незабавно да уведомяват официалния ветеринарен лекар за всички намерени умрели диви свине, промяна на здравния статус, поведение и изменения, открити по вътрешните органи при първична обработка на отстреляните диви свине.
В края на заседанието заместник областният управител отново обърна внимание и апелира за още по-широк медиен отзвук, че компенсации от страна на държавата няма да бъдат изплащани на собственици на домашни свине, ако обектът им не е регистриран и не съответства на определените законови разпоредби. Той припомни, че благодарение на съвместните действия на всички институции от региона не е допуснато навлизане на болестта от северната ни съседка, където бяха регистрирани голям брой огнища, в това число и на територията на окръг Гюргево.
В днешното заседание участваха представители на всички заинтерисовани страни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Столичният общински съвет одобри промени за приема в детските градини в София (ОБЗОР)

Столичният общински съвет одобри промени за приема в детските градини в София (ОБЗОР)

14 Февруари 2019 | 20:27 | Агенция "Фокус"
София. Столичният общински съвет гласува и прие окончателно промените в наредбата за прием в детските градини и подготвителни групи в София. Измененията предвиждат намаляване броя на деца с хронични заболявания от 5 на 3 в група, а тези със специални образователни потребности (СОП) от 3 на 2. След редовно заседание на Столичния общински съвет, зам.-кметът на София доц. д-р Чобанов коментира пред журналисти, че според промените постоянният или настоящият адрес на територията на административния район на детската градина ще носят 2 точки при класирането. Другото изменение в наредбата е свързано с децата братя и сестри и близнаците, като те отиват в списъците с по 1 точка и така им се дава по-голяма възможност да бъдат в едно заведение. За да се избегне фалшификации с издаване на нереални медицински документи, протоколите за деца с хронични заболявания ще бъдат издавани от ТЕЛК, а не от личния лекар. Новата наредба предвижда и затягане на контрола за непосещаващите, но записани за детска градина и ясла деца. Ако постоянният или настоящият адрес на един от родителите е променян през последните над 2 години или през последните от 1 до 2 години преди подаване на заявлението за записване, но промяната попада в границите на административния район на детската градина/училището, се ползва по-благоприятният адрес. Измененията влизат в сила от месец март тази година. От следващата година се да бъде заложен и критерият „уседналост“, по примера за първи клас. Той ще осигурява възможност на детето да посещава най-близкото до неговата адресна регистрация заведение.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Тронков, кмет на Вълчи дол: На територията на Общината има свинекомплекс с 40 000 животни, хората са притеснени

Георги Тронков, кмет на Вълчи дол: На територията на Общината има свинекомплекс с 40 000 животни, хората са притеснени

14 Февруари 2019 | 13:27 | Агенция "Фокус"
Варна. На територията на Община Вълчи дол фуннкционира голям свинекомплекс с 40 000 животни. В него са осигурени 120 работни места и от там идва и притеснението на хората след изолирания случай на Африканска чума в Девненско. Това коментира след заседание на Областната епизоотична комисия във Варна във връзка с констатирания случай на африканска чума по свинете в Девня кметът на Вълчи дол Георги Тронков, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Той увери, че местната власт е предприела всички мерки по действащите разпоредби на контролните органи. Съгласно изискванията има учредени терени за евентуално загробване на нови заболели животни. „Готови сме за извънредна ситуация. Притеснението наистина е голямо, но никой не е застрахован от нищо“, каза още кметът. Той добави, че са приключили съвместните проверки с Областната дирекция по безопасност на храните за преброяване на всички животни по частните дворове. След тях, не само прасетата, но и останалите видове животни би трябвало да се водят на отчет в местната ветеринарна служба.
Собственикът на един от големите свинекомплекси край Варна Наско Манасиев заяви, че ръководството на предприятието се стреми с всякакви мерки да предпази промишлеността от опасността на африканската чума. Освен стриктен контрол в предприятието, фирмата дори подарява по едно прасе на стопаните в селото, за да не гледат животни по дворовете. Той увери, че в предприятието е въведен много стриктен контрол – всеки работник преминава дезинфекция преди да влезе в обекта, работи се с дрехи, които се събличат след работа. Дезинфекцира се със специални установки.
„Но това не дава 100 % сигурност, защото заразата се разпространява по всякакви начини – по въздух, по вода, по земя. Така че може да се очакват изненади, защото в Румъния кризата не е овладяна, обясни Манасиев. Той добави, че е много важно кметовете на общини и Областната дирекция по безопасност на храните да помогнат за спиране на отглеждането на нерегистрирани прасета в така наречените задни дворове на хората. „На моята територия се опитваме да се оправим, няма прасета, но хората пак искат да си купуват. Предприемаме всякакви мерки, за да предпазим промишлеността от нежелани ефекти“, обясни управителят на комплекса.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Георги Чобанов, БАБХ: По-добре е стопаните в Девненско временно да се откажат от гледане на прасета в частните дворове

Д-р Георги Чобанов, БАБХ: По-добре е стопаните в Девненско временно да се откажат от гледане на прасета в частните дворове

14 Февруари 2019 | 13:06 | Агенция "Фокус"
Варна. След намирането на мъртва дива свиня, заразена с африканска чума, е желателно стопаните да се откажат временно да гледат прасета в частните дворове. За това призова д-р Георги Чобанов от Дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите“ в Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) след заседанието на Областната епизоотична комисия във връзка с констатирания нов случай на заболяването в Девня, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Д-р Чобанов посочи, че се очаква завишение на случаите на заразени животни в региона и не може да се разчита на положителен развой, както в село Тутраканци през лятото на миналата година.
„От тази гледна точка приканваме стопаните да не отглеждат прасета, защото в близките една – две години ще са рискови, инфекцията е тук, въпросът е дали ще успеем да предотвратим внасянето й в задните дворове“, поясни той. Експертът заяви, че ако се наложи принудително евтаназиране на домашни прасета, ще се преценява дали собствениците ще бъдат обезщетени или не. Но тъй като обектите на частните стопани често не отговарят на ветеринарномедицинските изискванията, Агенцията по храните трудно може да изплати загубите. За намереното мъртво прасе в „Повеляново“ той обясни, че животното е било транспортирано до къщата на един от ловците в местната дружинка. В двора прасето е одрано, но при изкормването е установено, че има отклонения. Веднага след това са уведомени експертите от Областната дирекция по безопасност на храните. Взети са проби и е установено, че животното е заразено с болестта. „Този човек няма домашни прасета, но все пак при тези болести и индиректният контакт е рисков“, посочи още д-р Чобанов.
Той добави, че намерената дивя свиня вече е загробена. От тук нататък властите ще очакват, ловните дружинки да бъдат по-бдителни и навреме да уведомяват Областната дирекция по безопасност на храните при съмнения за нови случаи на болестта. На този етап в областта е разрешен ловът на бекаси, фазани и хищници. При последното преброяване, извършено от ОДБХ и кметовете, е установено, че в различни дворове в някои селища все още се отглеждат нерегистрирани по надлежния ред прасета. „Ако заразата влезе в частните дворове ще трябва евтаназиране на животните“, обясни зам.-министърът на земеделието, храните и горите д-р Янко Иванов. Той добави, че засега опасността е само при дивите свине и затова са приети предпазни мерки в по-мек вариант. Но основното, за което трябва да се следи на този етап е бдителност от всички, на всички нива. „Колкото по-бързо открием нови заболели животни, толкова по-ефективно ще елиминираме опасността от разпространение на заразата“, каза още зам.-министърът. Тъй като заболяването не е опасно за хората, няма нужда ловците, които са имали досег с мъртвата дивя свиня да се изследват в Регионалната здравна инспекция. Желателно е обаче да се редуцират посещенията във ферми, дворове и къщи, в които се отглеждат прасета.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Янко Иванов: Стопаните в 3-километровата зона около девненския кв. „Повеляново” трябва да заколят доброволно прасетата си, за да не се разпространява африканскатата чума

Зам.-министър Янко Иванов: Стопаните в 3-километровата зона около девненския кв. „Повеляново” трябва да заколят доброволно прасетата си, за да не се разпространява африканскатата чума

14 Февруари 2019 | 12:18 | Агенция "Фокус"
Варна. Частните стопани в 3-километровата зона около девненския квартал „Повеляново” трябва да заколят доброволно прасетата си, за да не се създава риск от разпространение на вируса на африканската чума. Това каза след заседанието на Областната епизоотична комисия във Варна, зам.-министърът на земеделието, храните и горите д-р Янко Иванов, предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна. По думите му става въпрос за десетина прасета. Той обясни, че причина за въвеждане на мярката е, че в частен двор в квартала, ловци са разфасовали трупа на дива свиня, заразена с болестта. Засега няма да се налага поставянето на контролно-пропускателни пунктове за контрол, но и това ще се случи ако бъдат констатирани нови случаи в частните стопанства, посочи зам.-министърът. Според него на срещата в Областната администрация е било разпоредено на кметовете в областта да извършат инвентаризация на всички животни в населените места, както и да внимават за провеждане на легални и нелегални пазари. Те трябва да са бдителни и за предлагане на месо без документ за произход. „Това се налага тъй като в момента има активно огнище, забранени са всякакви пазари“, обясни д-р Янко Иванов.
Друг ангажимент на кметовете е и да разгласяват мерките сред населението. Към полицията е обърнато внимание също да засилят контрола върху превозването на животни, както законно, така и незаконно. Да се следи, освен за живи животни, и за пренасяне на разфасовано месо. По отношение на ловците е решено да се извърши претърсване на района около „Повеляново“. Това, според зам.-министъра ще изисква повече време, защото районът не е малък и ще остане като постоянна мярка и за по-нататък, защото в същото време е разрешен птичият лов на фазани и бекаси. „Като излизат на лов дружинките трябва да вземат някакви съвсем елементарни мерки за сигурност, за да не пренесат с дрехи или транспортни средства заразата“, добави той. Ловците ще трябва да сигнализират и за всяко намерено умряло прасе, тъй като колкото по-дълго стоят труповете, толкова по-голям е рискът болестта да се разнася чрез хищници и други животни. В свинекомплексите на всеки 15 дни ще се провеждат изследвания за африканска чума по свинете. Като авариен план е предвидено да се уточни къде ще се загробват животни при доказани нови случаи. Съвместно с Регионалната инспекция по околната среда и водите и Областната дирекция по безопасност на храните, ще се набележат местата. Те трябва да отговарят на определени изисквания по Закон, едно от които е, да не са във вододайни зони.
Диана СТОЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър д-р Янко Иванов: Трябва да се въведат железни мерки за биосигурност във Варненско заради новия случай на африканска чума

Зам.-министър д-р Янко Иванов: Трябва да се въведат железни мерки за биосигурност във Варненско заради новия случай на африканска чума

14 Февруари 2019 | 11:41 | Агенция "Фокус"
Варна. Железни мерки за биосигурност трябва да бъдат въведени в свинекомплексите във Варненско заради намереното мъртво прасе с африканска чума. Това каза преди заседание на Областната епизоотична комисия във Варна зам.-министърът на земеделието, храните и горите д-р Янко Иванов, предаде репортер на Радио "Фокус" – Варна. По думите му, тепърва ще се изяснява от къде е внесен вирусът. Днес Комисията обсъжда мерки за недопускане на нови случаи и те ще са в три направления. Според зам.-министъра трябва да се предприеме претърсване за други мъртви диви свине със съмнения за болестта, за да бъдат загробени. Другата група от мерки ще е насочена към индустриалното свиневъдство. На територията на Варненска област и близо до Девня има два големи свинекомплекса с общо около по 50 000 животни. Според зам.-министъра, третата група от мерки трябва да е насочена към домашните прасета, отглеждани в задните дворове, където няма биосигурност , а и повечето не са регистрирани.
Д-р Иванов допълни , че трябва да се обърне внимание на хората, които ходят в гората – овчари, дървосекачи и ловци, тъй като вирусът е устойчив и може да бъде пренесен неволно от диви към домашни свине. “Трябва да не допускаме да се сменят двата цикъла и заразата да се прехвърли на домашните животни и тези в комплексите”, обясни той. Зам.-министърът допълни, че не е желателно тези, които ходят в гората да имат и домашни свине. Според него трябва да се проведе инструктаж на всички, които отиват в гората за лов. Тъй като много голяма част са чужденци, ще бъдат информирани как да действат ако видят трупове на болни животни. “Десетина години не може да бъде изкоренено от Европа това заболяване и докато има случаи в Румъния, нашите мерки трябва да са строги”, каза още д-р Янко Иванов. “Ако тук изтървем заразата ще плаче после цяла България”, коментира зам.-министър Иванов.
Диана СТОЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Петър Бодуров, ветеринар: Африканската чума е сериозно заболяване и, ако не се вземат мерки, свиневъдството в България ще загине

Д-р Петър Бодуров, ветеринар: Африканската чума е сериозно заболяване и, ако не се вземат мерки, свиневъдството в България ще загине

13 Февруари 2019 | 15:03 | Агенция "Фокус"
Бургас Африканската чума е сериозно заболяване и, ако не се вземат мерки, свиневъдството в България ще загине. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас ветеринарният специалист д-р Петър Бодуров по повод новия случай на африканска чума при дива свиня в Девня. По думите му, независимо от всичко, трябва да се вземат спешни мерки. „Ако в действителност това е вярно, африканската чума по свинете е нещо опасно и за тази болест ваксина няма. Болестта се разпространява бързо и чрез човека, въпреки че за него болестта не е заразна, така че опасност има“, добави Бодуров. Според него трябва да се вземат превантивни мерки, за да не се стига до избиване на животни.
Мария КУРТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БАБХ: Регистриран е нов случай на африканска чума при дива свиня в землището на град Девня

БАБХ: Регистриран е нов случай на африканска чума при дива свиня в землището на град Девня

13 Февруари 2019 | 12:26 | Агенция "Фокус"
Девня. Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) отчете появата на африканска чума при дива свиня в землището на град Девня. Това съобщиха от пресцентъра на БАБХ. Това е първият случай на заболяването у нас за 2019 година. Сигналът за умряло диво прасе в землището на квартал "Повеляново" в Девня е получен на 10 февруари в Областната дирекция по безопасност на храните – Варна. При огледа официалният ветеринарен лекар установява, че става дума за труп на мъжко диво прасе с тегло около 70 кг. След взетите проби и с протокол от Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт е потвърдено наличието на африканска чума по свинете.
Въпреки мащабната информационна кампания от страна на БАБХ, представителите на ловната дружинка не са се усъмнили, че животното може да е болно, нито са предприели мерки за вземане на проби и унищожаване на трупа. Вместо това са транспортирали умрялата дива свиня до имот на квартал "Повеляново" в град Девня. Мъртвото животно е открито от ловците на около 18 км от село Тутраканци, където в края на август 2018 г. бе обявено първото и засега единствено огнище на заболяването при домашните свине.
Поради високите нива на смъртност, бързото и широко разпространение в природата и липсата на лечение и ваксина, африканската чума при домашните и дивите свине е смятана за изключително сериозно заболяване. Веднъж проникнала в държавата, болестта предизвиква мащабни загуби за националната и международната търговия, поминъка на свиневъдите и ловното стопанство.
БАБХ напомня, че неспазването на правилата за биосигурност при ловуване, както и ниската биосигурност при отглеждане на свине в домашни условия, са едни от най-важните фактори за пренасяне на заразата от дивите към домашните свине. Ето защо е важно да бъде проявена висока отговорност и спазване на всички ветеринарномедицински изисквания при отглеждане на свине както в животновъдните обекти, така и при ловуване.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Румен Порожанов: Собствениците на евтаназирани прасета в село Тутраканци край Варна ще бъдат обезщетени с общо 30 000 лева

Министър Румен Порожанов: Собствениците на евтаназирани прасета в село Тутраканци край Варна ще бъдат обезщетени с общо 30 000 лева

6 Февруари 2019 | 14:15 | Агенция "Фокус"
Варна. Малко под 30 000 лева ще бъдат изплатени на всички стопани от село Тутраканци, чиито животни бяха евтаназирани през лятото във връзка с борбата с Африканската чума. Това каза при посещението си край Варна министърът на земеделието, горите и храните Румен Поражанов, предаде репортер на Радио "Фокус"-Варна. Той обясни, че обезщетения ще бъдат изплатени за 90 умъртвени прасета. Цените са изчислени на база на протоколите, издадени от Областната дирекция по безопасност на храните, както и по килограми, и пазарна стойност на животните.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрин Добрев, собственик на животни в село Тутраканци: Регистрирането на прасета за отглеждане в задния двор е много сложно

Добрин Добрев, собственик на животни в село Тутраканци: Регистрирането на прасета за отглеждане в задния двор е много сложно

17 Януари 2019 | 16:22 | Агенция "Фокус"
Варна. Регистрирането на прасета за отглеждане в задния двор е много сложно, а в малките населени места масово няма ветеринари на разположение. Това коментира на среща с омбудсмана Мая Манолова в Областната администрация във Варна Добрин Добрев, един от собствениците, доброволно предали за евтаназиране прасетата си в село Тутраканци заради опасността от африканска чума, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. По думите му животните, отглеждани в задните дворове на къщите, масово не са регистрирани, защото процедурата е изключително сложна. „Ако искам да си купя регистрирано прасе, няма да ми продадат. Вече съм подал документи за отглеждане на прасета в заден двор. Но пет прасета с марка никой не продава. Няма и ветеринари. Засегнати са и хора от околните села“, коментира пред обществения защитник Добрин Добрев, чиито 11 животни са били умъртвени преди 6 месеца в село Тутраканци.
Мъжът твърди, че гледа прасета от 15 години и за това време нито един ветеринарен лекар не е минавал да го провери. Добрин Добрев призова ветеринарите да излязат от канцелариите си и да отидат на терен да издават документи на хората по селата. „С още един съсед сме подали документи за регистрация на обекти, но няма откъде да си купим прасета с марки“, обясни още той.
Стефан Данаилов, който също е отглеждал прасета в Тутраканци, обясни пред Мая Манолова, че преди месеци селото се напълнило с полиция и жандармерия. Деветте му прасета били умъртвени за половин час с електрошок. Впоследствие се оказало, че животните не са заразени с болестта африканска чума. „Ако ни бяха предупредили, щяхме да вземем мерки, тези животни нямаше да бъдат унищожени. Това са здрави животни. Вече 6 месеца нямаме никакъв отговор от никого, подписахме само едни декларации. На тези животни всеки малко или много е разчитал. Дано някой ни чуе, от управляващите и от Агенцията по безопасност на храните, да дойдат и да ни кажат индивидуално как ще ни обезщетят“, настоя Стефан Данаилов. Той добави, че ако и срещата с омбудсмана остане без резултат, собствениците на евтаназирани животни ще съдят държавата. За целта засегнатите от мерките стопани вече са наели и адвокат.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Положителната оценка от ЕК за борбата с африканската чума не трябва да е за сметка на необезщетените стопани

Омбудсманът Мая Манолова: Положителната оценка от ЕК за борбата с африканската чума не трябва да е за сметка на необезщетените стопани

17 Януари 2019 | 15:43 | Агенция "Фокус"
Варна. Собственици на домашни животни не трябва да са потърпевши от мерките на Министерството на земеделието, храните и горите и на Българската агенция по безопасност на храните за справяне с болестта африканска чума по свинете. Похвално е, че Европейската комисия (ЕК) е дала положителна оценка за начина, по който институциите са се справили с проблема в Тутраканци, но не трябва хората да са платили тази цена. Това коментира омбудсманът Мая Манолова, която се срещна в Областната администрация във Варна със стопани от село Тутраканци, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. „Ако искат адекватно да се борят с африканската чума и болестите по животните, би следвало коректно да обезщетяват хората, които са потърпевши от тази борба. Казала им е Европейската комисия „Браво“, и аз ще им кажа, когато тези, които са платили тяхната цена за борбата с африканската чума, бъдат обезщетени“, коментира още Мая Манолова.
Според нея в случая не става въпрос за толкова много пари, които Министерството на земеделието, храните и горите да не може да си позволи да отдели. Тя се ангажира да напише и правни препоръки по казуса и добави, че няма пречка дори Министерският съвет да вземе решение и с постановление, както се раздават пари на общини и области за различни обекти и нужди, да се подкрепят хората от селото. „Институциите се позовават на един текст от закона, че животните не са били регистрирани. Но питам аз - кои прасета, отглеждани от хората по малките населени места са регистрирани?“, заяви Мая Манолова.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Държавата трябва да обезщети собствениците на евтаназирани прасета в село Тутраканци

Омбудсманът Мая Манолова: Държавата трябва да обезщети собствениците на евтаназирани прасета в село Тутраканци

17 Януари 2019 | 15:20 | Агенция "Фокус"
Варна. Държавата трябва да обезщети собствениците на евтаназирани прасета в село Тутраканци. Това каза омбудсманът Мая Манолова по време на среща с жители на населеното място, чиито животни са били убити заради опасността от разпространение на вируса на африканска чума, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Тя разговаря със засегнати стопани в Областната администрация във Варна. На срещата стана ясно, че през 31 август и 1 септември в селото са умъртвени общо 90 прасета в частни дворове. Приблизителната сума, необходима за обезщетенията, възлиза на 30 000 лева.
„Хората са напълно прави, защото в рамките на превантивните мерки са им били избити животните заради борбата с африканската чума, а сега държавата отказва да ги обезщети“, коментира Мая Манолова. Общественият защитник добави, че днес е разговаряла с министъра на земеделието и храните Румен Порожанов и с директора на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев. По телефона земеделският министър я е уверил, че заедно с експерти могат да потърсят варианти за отпускане на обезщетения на собствениците. „Хората гледат прасета, за да си изхранват семействата, за да посрещат празниците, такава е традицията в страната. Да, не ги регистрират, но след като животните са избити, би следвало хората да бъдат обезщетени“, допълни омбудсманът Мая Манолова.
Кметът на село Тутраканци Росен Горанов посочи по време на срещата, че общо 90 прасета, отглеждани в частни дворове в село Тутраканци, са били умъртвени само за два дни – на 31 август и на 1 септември миналата година, заради опасността от африканска чума, като впоследствие се е оказало, че нито едно от животните не е било заразено с болестта. По думите му засегнатите стопани в населеното място са 23-ма. Никой от тях, обаче, не е регистрирал официално животните си. Според кмета жителите на селото все още нямат право да отглеждат животни, тъй за Тутраканци продължава да е в сила забраната за това. По време на срещата с омбудсмана стана ясно още, че многократно стопаните са се интересували кога забраната ще бъде отменена, но до момента никой не им дава отговор. Ако и общественият защитник не успее да помогне за разрешаване на проблема, собствениците са готови да внесат колективен иск и да съдят за пропуснати ползи Българската агенция по безопасност на храните.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Комисията по отбрана гласува единодушно Сливница да стане "Град на Българската бойна слава"

Комисията по отбрана гласува единодушно Сливница да стане "Град на Българската бойна слава"

22 Ноември 2018 | 17:17 | Агенция "Фокус"
София. Комисията по отбрана гласува единодушно Сливница да стане "Град на Българската бойна слава". Това съобщиха от парламентарната Комисия по отбрана.
"Гласувахме това предложение не само, защото жителите на Сливница предопределят изхода по време на Сръбско-българската война и имат заслуги за каузата на националното Съединение, а защото това е стъпка за повдигане на патриотичния дух, начин да си припомняме историята, да не я забравяме и да се поучаваме", каза ген. Константин Попов - председател на Комисията по отбрана, по повод взетото решение.
Всички народни представители гласува единодушно "за" проекта на Решение. След Добрич и Тутракан това е третият град в България, на който 44-тото Народно събрание дава такъв статут.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Златина Димова, ОДБХ – Варна: Няма ново установено огнище на африканска чума по свинете в областта

Д-р Златина Димова, ОДБХ – Варна: Няма ново установено огнище на африканска чума по свинете в областта

25 Октомври 2018 | 20:55 | Агенция "Фокус"
Варна. Няма ново установено огнище на африканска чума по свинете във Варненска област. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна д-р Златина Димова, директор на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) във Варна, във връзка с епизоотичната обстановка в областта. Д-р Димова допълни, че са взети нови проби от надзорната и защитна зона около село Тутраканци, където по-рано през годината бе установено първото в страната огнище на африканска чума по свинете. По отношение на държавната профилактична програма д-р Златина Димова посочи, че тя не обхваща класическата чума и африканската чума. „Държавната програма за профилактика, контрол и ликвидиране на болестите по животните обхваща мероприятия, които са свързани с превенция на някои заболявания, подлежащи на ваксинация. Към момента за африканска чума по свинете няма разработена ваксина в световен мащаб“, каза д-р Златина Димова. Проби от животните се вземат за бруцелоза, туберкулоза. Прави се ваксинация в районите, където преди години е имало огнища на антракс, проби се вземат и за нодуларен дерматит.
„Непрекъснато призоваваме хората да не купуват храни от улични търговци, особено храни от животински произход“, отбеляза също д-р Димова, директор на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) във Варна, във връзка с регистрираните огнища на ку-треска по животните в Габровска област. „Начинът, по който ние можем да се справим с тези улични търговци, е много труден, защото обикновено те така се научиха, че отварят багажника на колите си, вижда се вътре млякото, хората си купуват и си заминават, а когато получим сигнал и отидем на място, търговецът затваря багажника и заминава. Полицията е с ограничени правомощия, общината също е с ограничени правомощия. Не можеш насила да изземеш нещо, което е в лично транспортно средство. Ако е разположено на общинска територия, имаме възможности за изземване. Апелирам към самосъзнанието на хората. Тези заболявания се възобновяват затова, защото се купува неконтролирана храна от пазарите. Призовавам да се купува пастьоризирано мляко, пастьоризирани продукти и изобщо продукти с указан производител“, заяви д-р Златина Димова.
От заболяването ку-треска боледуват и хора, и животни. Причинява се от бактерия, устойчива на външни влияния и дезинфекционни средства. Основният източник на зараза са домашните животни – крави, овце, кози, по-рядко коне и домашни птици. По-висок риск от заразяване с ку-треска има при определени професии – работници в сферата на животновъдството, кожарската и млечната индустрия, ветеринарни лекари, ветеринарни техници и други професии, при които има близък контакт с животни.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Стефанов, кмет на Тутракан: В града продължава да се пази патриотичният дух, а историята се помни и предава

Димитър Стефанов, кмет на Тутракан: В града продължава да се пази патриотичният дух, а историята се помни и предава

14 Октомври 2018 | 10:52 | Агенция "Фокус"
София. В Тутракан продължава да се пази патриотичният дух, а историята се помни и предава. Това каза в интервю за предаването „За честта и славата на България“ на Радио „Фокус“ кметът на Тутракан Димитър Стефанов. „Обявяването на Тутракан за град на българската бойна слава задължава Общината да продължи да промотира Тутраканската епопея“, поясни Стефанов. По думите му е било разисквано на трите входа на града да бъде поставен обелиск, на който да се изпише датата от паметното сражение при Тутракан и да се постави Кръст за храброст. „Целта е хората, които минават покрай града, да го посетят и да се запознаят по-отблизо с историческата принадлежност на Тутракан. Тутраканската епопея е символ на героизъм, саможертва и, разбира се, на патриотизъм. Защото всички наши войници и офицери, влизайки в битката, са знаели, че малцина ще оцелеят. Но за каузата „България“ са пролели своята кръв. Благодарение на тях Тутракан е освободен за 33 часа. Градът е осеян с исторически и културни паметници, сред които гробницата при село Шуменци, Историческият музей, Етнографският музей, Музеят на дунавския риболов и лодкостроене, мястото на което е стъпила четата на Панайот Хитов със знаменосец Васил Левски. Един ден не е достатъчен, за да се разгледа всичко в Тутракан“, коментира кметът на града Димитър Стефанов. Той добави, че съзнанието на човек е такова, каквото е неговото възпитание и затова примерът на родителите в семейството е най-важен за съхранение на патриотизма. „Радващо е, че все повече младежи в града проявяват интерес към историята и линията на приемственост между поколенията, по отношението на нашето минало, е запазена в Тутракан“, каза още Димитър Стефанов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: За втора година кметът на Свищов награди служители от общинска администрация за Деня на българската община

Велико Търново: За втора година кметът на Свищов награди служители от общинска администрация за Деня на българската община

12 Октомври 2018 | 18:17 | Агенция "Фокус"
Свищов. По повод 12 октомври – Деня на българската община 15 служители на общинската администрация в Свищов бяха отличени с плакет и грамота за най-добър служител на община Свищов за 2018 година. Това съобщиха от пресцентъра на Общината.
Кметът Генчо Генчев приветства всички служители по повод професионалния празник и им благодари за лоялността, и съвместната работа. За пореден път градоначалникът благодари за добрата екипност, която се е изградила в процеса на работа между него, неговите заместници, председателя на ОбС – Свищов и секретаря на Общината. Той не пропусна да подчертае, че именно съвместните усилия на всички служители правят община Свищов една от общините за пример, а успешното реализиране на редица проекти е знак за високото ниво на общинска администрация Свищов.
Генчо Генчев връчи лично наградите на отличените служители, като им пожела да бъдат здрави и да продължат да поддържат високо професионално ниво.
Награди за висок професионализъм получиха: Радослав Александров – портиер; Людмила Миронова – старши експерт “Информационно обслужване – Общински съвет“; Гергана Николова – старши експерт „Интеграция и ЕСГРАОН“; Мирослава Иванова – старши експерт „Обществени поръчки“; Маргарита Перникова – главен експерт „Интеграция, НПО и връзки с обществеността“; Сийка Емануилова – касиер, изпълнител на бюджета; Йорданка Александрова – главен счетоводител „Социални дейности“; Даниела Стефанова – счетоводител-касиер; Галя Петкова – ръководител на звено „Вътрешен одит“; Анелия Димитрова – ръководител общинска служба „Социални дейности“; Иванка Коева – главен счетоводител на община Свищов; Румяна Кузева – началник отдел „Образование“; Светослав Йорданов – началник отдел „Финанси и бюджет“; Мария Дочева – директор дирекция „Устройство на територията регулация и екология“; Цветан Донков – директор дирекция „Управление на собствеността и стопански дейности“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Тутракан Димитър Стефанов: Общината ще изгради център за обучение на доброволци към „Гражданска защита“ съвместно с МВР на България и Румъния

Кметът на Тутракан Димитър Стефанов: Общината ще изгради център за обучение на доброволци към „Гражданска защита“ съвместно с МВР на България и Румъния

12 Октомври 2018 | 17:52 | Агенция "Фокус"
София. Общината ще изгради център за обучение на доброволци към „Гражданска защита“ съвместно с МВР на България и Румъния. Това каза кметът на Тутракан Димитър Стефанов за Агенция „Фокус“ по повод Деня на българската община, който се чества на 12 октомври.
Стефанов обясни, че най-големите проблеми, пред които е изправена общината, са финансовите проблеми. „Във всяка община най-големите проблеми са финансовите по простата причина, че населението иска доста неща да се случат, а в същото време данъците са ниски. Но не можем да си позволим да вдигнем местните данъци и такси, защото населението няма да може да ги плаща, ако данъците са адекватни на това, което те искат. И тук се получава един порочен кръг, но в крайна сметка с помощта на правителството и с различните европроекти, по които участваме, успяваме да балансираме нещата“, каза още кметът на Тутракан.
Той обясни, че в момента е пусната обществена поръчка за управление на проект за изграждане на пречиствателна станция за вода. „До края на месеца ще публикуваме обществената поръчка, която е за строителството на самата пречиствателна станция и на водопроводите. Успоредно с това ще пуснем и обществената поръчка за строителен надзор на самия проект. Така че се надявам, като мине зимата вече да имаме избрани изпълнители и на пролет да започнем реализацията на този проект“, обясни Стефанов.
Кметът на Тутракан посочи, че има проект и за изграждане център за обучаване на доброволци към „Гражданска защита“. „Такъв център в България до момента няма. Наши партньори са МВР и Министерството на вътрешните работи на Румъния. Именно с реализирането на този проект мисля, че действително ще се подобри качеството на работа на тези доброволци. Отговорностите към самите общини в тази връзка се увеличават, но с тях няма финансов поток, което ще затрудни наистина много работата на Общината като цяло“, каза още Стефанов.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Тутракан Димитър Стефанов: Кметовете и служителите на общинските администрации трябва да се гордеят, че работят в служба на жителите

Кметът на Тутракан Димитър Стефанов: Кметовете и служителите на общинските администрации трябва да се гордеят, че работят в служба на жителите

12 Октомври 2018 | 17:23 | Агенция "Фокус"
София. Кметовете и служителите на общинските администрации трябва да се гордеят, че работят в служба на жителите. Това каза кметът на Тутракан Димитър Стефанов за Агенция „Фокус“ по повод Деня на българската община, който се чества на 12 октомври.
„На този ден всяка година събираме общинската администрация – администрацията не само в Общината, но и по селата, и подобаващо отпразнуваме празника. Но това не значи, че администрацията не работи – напротив, тя е в пълна работна бойна готовност. Но гледаме да съчетаем полезното с приятното. Искам да честитя на всички мои колеги кметове и на всички общински администрации празника и да им кажа, че трябва да се гордеят, че работят именно тази работа и че са в служба на жителите на общините в Република България“, каза още Стефанов.
Той посочи, че в момента общината работи по доста проекти. „Текат сключвания на договори и съответно обществени поръчки за енергийна ефективност на няколко жилищни сгради и на сгради, които са общинска собственост. Това са административни сгради, които включват детски градини, центрове за извънучилищна дейност на деца. В същото време сме започнали и проекти за енергийна ефективност на още четири обекта“, каза още кметът.
Стефанов обясни, че в момента се изработва обществена поръчка за водния цикъл на Община Тутракан. „В същото време чакаме избор на изпълнител за асфалтиране на улици в цялата община и избор на изпълнител за проект, който е по селските райони за асфалтиране на една голяма част от общинската пътна мрежа заедно със съпътстващата хоризонтална и вертикална инфраструктура. Така че в момента Община Тутракан работи по доста проекти и смея да кажа, че всичко ще бъде изпълнено качествено и в срок“, обясни той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Янка Господинова, кмет на Алфатар: Предстои да отворим Център от семеен тип за хора с психични разстройства с капацитет 15 души

Янка Господинова, кмет на Алфатар: Предстои да отворим Център от семеен тип за хора с психични разстройства с капацитет 15 души

12 Октомври 2018 | 16:18 | Агенция "Фокус"
Алфатар. Предстои да отворим Център от семеен тип за хора с психични разстройства с капацитет 15 души. Това каза кметът на Община Алфатар Янка Господинова в интервю за Агенция „Фокус“ по повод Деня на българската Община, който отбелязваме на 12 октомври. „В началото на годината, заедно с приемането на бюджета на общината, си бяхме набелязали едни по-мащабни инфраструктурни проекти. Към настоящия момент предстои да бъде изпълнен последният – към края на месец ноември. Това бяха много важни за нас проекти. Стойностите на всеки един проект бяха достатъчно прилични, за да придобие общинския град един по-добър и още по-приветлив европейски вид“, обясни тя. „Направихме основен ремонт на дома за стари хора – цялостно обзавеждане и оборудване – изключително приятна атмосфера за предоставяне на висококачествена социална услуга на нашите потребители. Направихме основен ремонт на физкултурния салон на училище „Христо Ботев“ в град Алфатар. Там от 5 години децата нямаха нормална среда за провеждане на часовете по ФВС“, добави още Янка Господинова. „Направихме цялостен ремонт на класни стаи, учителски кабинети, топла връзка между залата и основната сграда. Цялостно обзавеждане, чисто нови уреди за спорт, чисто нов фитнес център, който вече е оборудван и предстои да бъде открит в началото на ноември“, уточни тя. По думите и предстои да приключи ремонтът на читалището до 5 дни. „Този ремонт също е мащабен – покрив, саниране, смяна на дограми, врати и прозорци и др. Ще имаме вече едно много по-различно читалище. По проектът „Красива България“ ни остава да приключим Центъра от семеен тип за хора с психични разстройства. Там ремонтът също е основен. Този център ще е с капацитет 15 души. Социалната услуга ще се предоставя от 13 социални работника. Дай Боже нещата да се случат и от началото на 2019 година да имаме една чисто нова делегирана от държавата дейност“, поясни тя.
Цветелин ДИМИТРОВ

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Хасково Добри Беливанов: Тази година за първи път Общината отдели 125 хил. лв. за охрана на училищата, допреди това директорите събираха пари от родителите

Кметът на Хасково Добри Беливанов: Тази година за първи път Общината отдели 125 хил. лв. за охрана на училищата, допреди това директорите събираха пари от родителите

12 Октомври 2018 | 16:08 | Агенция "Фокус"
София. Тази година за първи път Общината отдели 125 хил. лв. за охрана на училищата, допреди това директорите събираха пари от родителите. Това каза кметът на Хасково Добри Беливанов в интервю за Агенция „Фокус“ по повод Деня на българската община, който се чества на 12 октомври.
„За нас днешният празник е като делник – отбелязваме го с работа, за да подобрим условията за живот в общината и да придобием малко по-европейски вид. Можем да се похвалим, че бюджетът на общината е стабилен – покриваме всички задължения и смятам, че с всичко, което сме планирали, ще се справим и няма да имаме финансови проблеми“, обясни Беливанов.
Кметът на Хасково посочи някои от проектите, по които Общината е работила през последните години. „Във връзка с проблема с урана във водата, който имаме, изграждаме осем кладенци. В момента четири кладенеца са готови, а другите четири са в ход и предполагам, че до края на годината ще бъдат пуснати в експлоатация. Бих споменал и за моста в село Любеново, който близо 35 години се строеше, но успяхме да го завършим. Друго, достижение на общината, което можем в днешния празничен ден да отчетем, е санирането. На второ място сме в страната по санирани блокове – имаме вече 74 готови, а до края на годината бройката ще стане 100. Това променя облика на града и се надяваме догодина да продължим тази програма. След санирането започва и работа по облагородяване на околоблоковите пространства“, каза още той.
Беливанов посочи, че близо 4 млн. лв. са отделени по Оперативна програма „Региони в растеж“ за изграждане на детски площадки за деца с увреждания, нови спортни площадки и нови спортни игрища. „Така се създава една по-добра среда за живот и спортуване. Осем нови площадки строим за децата. Това, което е много важно за нашите малки деца от детските градини, е, че осигурихме ново оборудване – на първо време са сменени леглата в почти всички градини“, каза още той.
По думите му в момента по трансгранично сътрудничество с Гърция се обновява и осветителната инсталация. „Малко закъсняхме с асфалтирането на улиците в Хасково и с междуселските пътища, като проблемът е в това, че имаше обжалване на процедурата, но вече сме на финалната права. Друго, с което можем да се похвалим, е, че изградихме модерен приют за бездомни кучета и на следващата сесия на Общинския съвет съветниците трябва да гласуват средствата за издръжката му. Имаме надежда, че като той заработи, ще намалим популацията на бездомните кучета – те ще бъдат чекирани и обезпаразитени, което ще даде отражение върху тяхното размножаване. Другото, с което можем да се гордеем, е, че за детско-юношеския спорт тази година бяха отделени 400 хил. лв. и това дава възможност на нашите деца да спортуват без да се притесняват родителите, че трябва да плащат за това. За културата тази година са отделени двойно повече пари – 200 хил. лв. За втора година 25 хил. лв. са отделени за младежки дейности. Може би сме една от малкото общини, които плащаме за охрана за училищата с наши средства. Досега директорите събираха прави от родителите, за да плащат за охрана. Но през новата учебна година 125 хил. лв. са отделени за това. Друго, което в момента върви, е изграждане на видеонаблюдението на града, с което мисля, че ще се подобри спокойствието на нашите съграждани“, обясни Беливанов.
Цветилена СИМЕОНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Янка Господинова, кмет на Алфатар: Вчера назначихме 17 младежи по програма за младежка заетост

Янка Господинова, кмет на Алфатар: Вчера назначихме 17 младежи по програма за младежка заетост

12 Октомври 2018 | 16:04 | Агенция "Фокус"
Алфатар. Вчера назначихме 17 младежи по програма за младежка заетост. Това каза кметът на Община Алфатар Янка Господинова в интервю за Агенция „Фокус“ по повод Деня на българската Община, който отбелязваме на 12 октомври. „Предстои да назначим хора с увреждания също по една европейска програма, така че от другата седмица и те ще започнат работа при нас“, уточни тя. „Основните, върху които работим са поставените ни в началото на календарната година цели и които сме заложили в бюджета. Отново наблягаме на инфраструктурните проекти, подобряването на цялостния вид на населените места. Продължаваме да работим в посока развитие на социалния живот на нашите съграждани – предоставяне на висококачествени социални услуги, всички оперативни програми за развитие на човешките ресурси“, обясни още тя. „Приоритетите са инфраструктурно развитие на общината, социална политика и създаване на едно по-добро и приветливо място за живеене на нашите съграждани“, отбеляза кметът на Алфатар.
Цветелин ДИМИТРОВ

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Каварна Нина Ставрева: Обучаваме 40 души, които да бъдат адекватно подготвени кадри в сектор „Туризъм“

Кметът на Каварна Нина Ставрева: Обучаваме 40 души, които да бъдат адекватно подготвени кадри в сектор „Туризъм“

12 Октомври 2018 | 15:49 | Агенция "Фокус"
София. Обучаваме 40 души, които да бъдат адекватно подготвени кадри в сектор „Туризъм“. Това каза кметът на Каварна Нина Ставрева в интервю за Агенция „Фокус“ по повод Деня на българската община, който се чества на 12 октомври.
Ставрева обясни, че Община Каварна работи по много проекти в момента. „Имаме два проекта по трансгранично сътрудничество, по които целевите групи са насочени към младите хора. Единият от тях е по подготовка на кадри в сектор „Туризъм“ – знаете колко наболял проблем е липсата на адекватно подготвени кадри. 40 души обучаваме по този проект. Другият е насочен също към младите хора и по-лесния преход от средно към висше образование – как да изберат пътя си адекватно, така че да бъдат успешни. Имаме и три проекта по програмата за развитие на селските райони, които спечели Община Каварна“, каза още тя.
Кметът на Каварна обясни, че в момента текат и процедури по обществени поръчки по избор на изпълнител за около 12 км общинска пътна мрежа. „По почти всички проекти на социалното министерство също работим – проект за личен асистент и домашен помощник, проект за топъл обяд на около 200 потребители всеки ден, като тази програма ще продължи до 30 април 2019 г. Тази година през юни месец подадохме още три проектни предложения по програмата за развитие на селските райони – за изграждане на нова спортна площадка, за подновяване на градския парк в Каварна и на шадравана в централната част на града и за подобряване на условията в най-голямото училище „Стефан Караджа“, обясни Ставрева.
Тя посочи, че по данни на НСИ за 2016 г. Община Каварна е с най-голям ръст на частните инвестиции в цялата област Добрич. „От срещите, които съм правила с частните инвеститори, става ясно, че когато самата територия има потенциал за развитие и когато имат сигурност и подкрепа от местната власт, техните инвестиционни намерения лесно могат да бъдат реализирани. И силно се надявам, че данните и за 2017 г. ще бъдат такива“, каза Ставрева.
Цветилена СИМЕОНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Каварна Нина Ставрева: Целта на кметовете е да превърнем общините си в по-красиво, модерно и уютно място за живот

Кметът на Каварна Нина Ставрева: Целта на кметовете е да превърнем общините си в по-красиво, модерно и уютно място за живот

12 Октомври 2018 | 15:23 | Агенция "Фокус"
София. Целта на кметовете е да превърнем общините си в по-красиво, модерно и уютно място за живот. Това каза кметът на Каварна Нина Ставрева в интервю за Агенция „Фокус“ по повод Деня на българската община, който се чества на 12 октомври.
„Днес за 20-и път честваме този празник, след като през 1998 г. делегатите на Общото събрание на общините взимат решение за отбелязването на Деня на българската община да бъде на 12 октомври. Днес в Община Каварна обявихме Ден на отворените врати и посрещнахме всички жители, които проявяват интерес и любопитство към работата на общинската администрация – първите ни гости бяха ученици от училищата в Каварна. Малко по-късно през деня посрещнахме и най-малките жители – подготвителните групи от детските градини. За тях подготвихме една прекрасна презентация за Каварна. Пред учениците представихме и казуси, те излъчиха кмет от своите редици, който влезе в тази роля за няколко часа. Предложихме на тяхното внимание и казус, свързан с вземане на управленско решение“, каза още Ставрева и посочи, че Общината е била подготвила един интересен и полезен ден за хората, които са посетили града днес.
Кметът на Каварна обясни, че местната власт е най-близо до хората и всички, които работят в общинска администрация, са там заради хората, заради това, че са получили тяхното доверие и са длъжни да изпълнят поетите пред тях ангажименти, за да оправдаят техните очаквания. „Всъщност онова, което най-често споделят хората в Каварна, и нещата, които ги вълнуват и създават неудобство за тях, са това да няма дупки по пътищата, това да няма безстопанствени кучета по улиците, това уличното осветление да сети тогава, когато е необходимо и така, както трябва. Това са елементарни на пръв поглед неща, но всички са свързани с финансов ресурс, който така или иначе ние осигуряваме. И мога да кажа, че до голяма степен успяваме да ги решим своевременно. Общинската болница също е голям проблем за жителите на Община Каварна и те го споделят като такъв и ние сме наясно със съществуването му. Но е изключително труден предвид политиката за общинските болници. Но правим и невъзможното с труд, постоянство и упоритост да разрешаваме поставените проблеми на хората“, каза още тя.
Цветилена СИМЕОНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Даниел Панов, НСОРБ: За да се развива една община най-важното е кметът й да бъде активен

Инж. Даниел Панов, НСОРБ: За да се развива една община най-важното е кметът й да бъде активен

12 Октомври 2018 | 14:46 | Агенция "Фокус"
София. Характеристиките на успешната община са различни, според големина, брой на жителите и т.н. Най-важното е кметът на общината да бъде активен. Това каза за Агенция „Фокус“ кметът на Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините в Република България Даниел Панов. По думите му кметове имат добри екипи и показват с работата си реалното преобразяване на общините. „Мога да кажа, че през последните години, може би няма община в България, която да не е видимо променена и да се доближава до европейските приоритети. Това са приоритетите, които всеки един кмет трябва да знае. Общината трябва да има нова визия“, изтъкна той.
Според него всичко това, което през годините е направено, трябва да се поддържа, но той уточни, че ролята на всеки един кмет е и да въвежда иновативните неща, които трябва да влязат в общините. „Аз им пожелавам много упоритост в преобразяването на общините и в действително да имаме тази визия, за която всички ние си мечтаем“, каза той. Даниел Панов сподели, че е впечатлен от броя на обученията, които НСОРБ е провела за своите служители през тази година. „Тези обучения са много полезни. По този начин се уеднаквява работата на всяка една община в България, за да може да прилага едни и същи методи на работа“, коментира той.
Кметът на Велико Търново посочи още, че трябва да се подхожда към всеки един проблем с разбирателство. „Важно е бизнесът да бъде обгрижван, защото той подсигурява работните места на гражданите. Мисля, че всеки един кмет намира начин за комуникация с него, за да може да се решават тези проблеми“, уточни още председателят на НСОРБ.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Даниел Панов, НСОРБ: По повод Деня на българската община желая на всички колеги упоритост и усърдност в работата за бъдещето на градовете ни

Инж. Даниел Панов, НСОРБ: По повод Деня на българската община желая на всички колеги упоритост и усърдност в работата за бъдещето на градовете ни

12 Октомври 2018 | 14:29 | Агенция "Фокус"
София. По повод Деня на българската Община желая на всички колеги упоритост и усърдност в работата за бъдещето на градовете ни. Това каза за Агенция „Фокус“ кметът на Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) Даниел Панов по повод Деня на българската община. Панов разказа, че на днешния ден преди 136 години е поставено началото на местното самоуправление в България. „12 октомври е познат като Деня на българската община. Неговата традиция води началото си от 1882 г. тогава е обнародван първият Закон за общините и градското управление. Преди 136 години е поставено началото на местното самоуправление в България“, изтъкна той. Даниел Панов обясни, че по инициатива на НСОРБ през 1998 г., 12 октомври е обявен за Ден на българската община. Според него хората в местната власт познават най-добре проблемите и са в основата на тяхното разрешаване, както и в успехите, които постигат. „Благодаря на колегите от НСОРБ, за това, че от 20 години насам, ние сме една от най-силните неправителствени организации в България“, коментира още кметът и допълни, че сдружението твърдо отстоява позициите на местната власт и най-вече интересите на българските граждани. „Благодаря на колегите ми от Велико Търново, с които в продължение на 7 години работим заедно в името на старата българска столица. Затова да бъде проспериращ град, за който се говори в България и по света“, сподели той. Кметът на Велико Търново пожела на всеки един кмет успехи на него и неговия екип. „Искам да подчертая, че успехите са благодарение на хората, чиято експертиза стои в основата на това градовете да бъдат по-привлекателни и добри за живеене. Бих искал да призова и колегите си да бъдат активни и смели. Подготвяйте амбициозни и инвестиционни програми, НСОРБ ще продължи да работи за по-доброто развитие на общините“, обясни Панов.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Отбелязваме Деня на българската община

Отбелязваме Деня на българската община

12 Октомври 2018 | 07:20 | Агенция "Фокус"
София. На 12 октомври отбелязваме Денят на българската община. На тази дата през 1882 г. в Държавен вестник е публикуван първият „Закон за общините и градското управление”, който регламентира устройството и дейността на местните органи на държавната власт в Княжество България. През 1998 г. делегатите на Общото събрание на Националното сдружение на общините вземат решение отбелязването на Деня на българската община да бъде на 12 октомври.
Оттогава на този ден всяка година в България се организират различни по мащаб местни и национални инициативи, чиято цел е популяризиране дейността на местната власт и стимулиране на по-активно гражданско участие в процесите на управление на местно ниво.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Румен Порожанов: Няма движение на диви свине от Румъния по цялото протежение на сухоземната ни граница

Министър Румен Порожанов: Няма движение на диви свине от Румъния по цялото протежение на сухоземната ни граница

5 Октомври 2018 | 13:37 | Агенция "Фокус"
София. Няма движение на диви свине от Румъния по цялото протежение на сухоземната ни граница. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов от трибуната на Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Министърът припомни, че е създаден координационен съвет, който да контролира мерките по превенцията и контрол на болестта африканска чума по свинете с оглед усложнената обстановка в Европа и най-вече в Румъния. „Засилено е вниманието на всички собственици на кланици и ветеринарни лекари за недопускане на инфекцията от животновъдни обекти към месодобивните предприятия. Взети са мерки и за дезинфекция на транспортните средства, влизащи и излизащи от животновъдните обекти, както и на ГКПП-тата. Засилен е контролът в заведенията за обществено хранене и са уведомени и туристическите фирми. Чрез средствата за информация са разпространени и съвети към населението за превенция за неразпространение на заболяването при клане на свине за лична консумация. Изградена е ограда на сухоземната граница с Румъния. Предприети са законодателни промени за облекчаване на индивидуалния лов“, коментира земеделският министър.
Той обясни, че държавата успя да изгради оградата за 45 дни. „И в момента няма движение на животни от Румъния по цялото протежение на сухоземната граница – вече включително и след Русе. И в момента имаме ежедневни обходи на оградата и няма разкъсани места и движения на животни“, каза още Порожанов и посочи, че са предприети всички необходими мерки, които са в сила за ЕС.
„По отношение на лова – имахме среща с ловните съюзи в сряда. 1100 проби са взети от лова, който беше онзи ден, и до момента всички са отрицателни. Това ни дава основание малко да легализираме режима на лова. Допускаме гонка, но без кучета, защото те правят прасетата по-агресивни“, каза още Порожанов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МЗХГ: Намаляват се ограниченията за лов на диви свине, считано от този уикенд

МЗХГ: Намаляват се ограниченията за лов на диви свине, считано от този уикенд

5 Октомври 2018 | 11:04 | Агенция "Фокус"
София. На базата на взетите над 1 000 проби от диви прасета и отрицателните проби досега от тях за африканска чума по свинете се променя заповедта на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов за ограниченията при груповия лов на диви свине. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите.
В зоните в близост до сухоземната граница с Румъния (5+5 км) ще се допуска провеждането на т.нар. тихи гонки без кучета, считано от този уикенд. Във връзка с приключването на активния летен туристически сезон отпадат и ограниченията около морските курорти. В районите по река Дунав, срещу които няма установени огнища на АЧС в Румъния, ще се допуска провеждането на стандартни гонки на диви свине с кучета.
Заповедта на министър Порожанов е съгласувана с министъра на околната среда и водите Нено Димов.
Пълната заповед с приложенията към нея е публикувана на сайта на МЗХГ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Ловни дружини от село Тутраканци протестират срещу ограниченията, наложени за лова, във връзка с установения случай на африканска чума по свинете

Варна: Ловни дружини от село Тутраканци протестират срещу ограниченията, наложени за лова, във връзка с установения случай на африканска чума по свинете

4 Октомври 2018 | 14:21 | Агенция "Фокус"
Варна. Ловни дружини от село Тутраканци протестират срещу ограниченията, наложени за лова, във връзка с установения първи случай на африканска чума по свинете у нас. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Варна кметът на Община Провадия инж. Филчо Филев. По думите му в администрацията е постъпило уведомление от Инициативен комитет на ловците за протестни действия по отношение на ограниченията, наложени за лова. Кметът допълни, че за протестните действия са уведомени още Агенция „Пътна инфраструктура“, Областна администрация – Варна и Областната дирекция на МВР във Варна. През вчерашния ден протестиращите са блокирали за около 20 минути движението по пътя Айтос – Тервел в района на Провадия, като към ловците са се присъединили и жители на провадийското село Тутраканци. Кметът инж. Филчо Филев допълни, че няма информация дали протестните действия продължават и днес. По думите му няма данни за установени нови положителни проби за заболявания при животните.
„Фокус“ припомня: Инфекция с вируса на африканска чума при домашни свине в село Тутраканци беше потвърдена в края на август от Националната референтна лаборатория. Българската агенция по безопасност на храните веднага стартира изпълнението на мерките за ограничаване на заболяването, следвайки европейското законодателство и стратегията за борба с болестта. Беше обявена 3-километрова предпазна зона около огнището, в която попада и село Бозвелийско. Взетите от там проби бяха отрицателни. През септември Брюксел гласува промяна на рестрикциите върху област Варна. С новото решение голяма част от областта излиза от строгите ограничения. Промяната ще позволи на свиневъдния бизнес в тази част на страната да функционира нормално и да транспортира рутинно животните до кланици в други области на България. Под първоначалните ограничения остават само селищата в 25-километровата зона около първоначалното огнище.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Румен Порожанов: Другата седмица ще разрешим лова на диви свине и в забранените зони

Министър Румен Порожанов: Другата седмица ще разрешим лова на диви свине и в забранените зони

3 Октомври 2018 | 19:29 | Агенция "Фокус"
София. На база на пробите, които излизат отрицателни, смятаме от другата седмица с Българската агенцията по безопасност на храните да разрешим лова по сухоземната граница и частта от морската и ще либерализираме режима, за да има гонка, но тиха, без кучета. Това каза министърът на земеделието храните и горите Румен Порожанов в предаването „Още от деня“ по БНТ. Той обясни, че освен около река Дунав и село Тутраканци, най-вероятно ще отменят забраната и във Варна, около курортите. „В Румъния е много тежко разпространена африканската чума. Рестрикцията, на която заложихме е да няма гонка на първите 5 км и гонка при лов на дивя свиня бъде без куче на вторите 5 км“, обясни той. Според него по този начин ще се минимизира рискът от движение на животни между двете държави. Той подчерта, че е направена много „прилична“ ограда, която изпълнява функциите си и от както е направена, няма движение на животни.
Във връзка с поскъпването на хляба, министър Порожанов отговори, че това е заради увеличението на цената при пшеницата. „Цената на реколтата от тази година е с около 20% по-висока от изминалата. Този фактор създава предпоставки за повишение на брашното“, посочи той. Министър Порожанов обясни, че завишаването на цената на хляба също така се дължи и на по-високите цени на електроенергията, както и увеличението на заплатите. „Данните показват близо 13 стотинки завишение за периода от юли до началото на октомври. Това е близо 10% скок на хляба при 20 % увеличение на пшеницата“, изтъкна той. Според него при формиране на цената на хляба няма спекула. „Фактически имаме цена на производител-доставчик. Разбира се, има и производители на хляб, които са си и доставчици, но те са малък процент. Всеки доставчик уговаря цената си с ритейла и в него се калкулират разходи, свързани с логистика, обслужването и брака“, изтъкна той. Министър Порожанов посочи, че смята разговорите, които проведе с собствениците на големи хранителни вериги за успешни. „Разговорите бяха за масовия хляб, той да се продава без печалба. Смятам, че имаме разбиране по този въпрос“, коментира той.
На въпрос дали смята, че има ли политическа намеса при протестиращите животновъди в Болярово, той каза, че според него действията на опозицията са несериозни. „Болестта е многократно констатирана с проби. Ние имаме антитела установени в района около Ямболско, Хасковско и Бургаско. Ние сме взели над 800 проби“, обясни още той. Според него са се търсели провокации.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Невен Каравасилев, Ловно-рибарско сдружение „Лебед“ – Бургас: Започна ловът на дивата свиня

Невен Каравасилев, Ловно-рибарско сдружение „Лебед“ – Бургас: Започна ловът на дивата свиня

29 Септември 2018 | 16:27 | Агенция "Фокус"
Бургас. Започна ловът на дивата свиня. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас Невен Каравасилев, ръководител на Ловно-рибарско сдружение „Лебед“ – Бургас. По думите му ловът е бил успешен поне за някои от ловните дружинки в областта.
„Доколкото имам информация, в момента се взимат проби от отстреляните прасета, които в понеделник ще представя на Българската агенция по безопасност на храните за изследване“, обясни Каравасилев. Той добави, че в почти всички ловно-стопански райони е спазено изискването за изграждане на ями, където да се изхвърлят страничните животински продукти след обстрела на животните.
„Не сме спазили обаче изискванията за изливане на бетон, тъй като, ако го направим, ще влезем в нарушение на два закона – Закона за горите в частта „Незаконно строителство“ и на наредба 22, свързана със загробването на животни. Освен това има европейска директива, според която на труднодостъпни места се допуска методът на директното загробване“, допълни още Каравасилев. Според него не е ясно защо тогава специалистите са издали точно такива заповеди. „Ако последват някакви санкции за ловните дружини, те ще бъдат обжалвани в съда“, каза още Невен Каравасилев.
Мария ГЕОРГИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: С курбан за здраве ловците от село Елшица откриват груповия лов на дива свиня

Пазарджик: С курбан за здраве ловците от село Елшица откриват груповия лов на дива свиня

29 Септември 2018 | 15:10 | Агенция "Фокус"
Панагюрище. В първия ден от началото на груповия лов на дива свиня ще направим няколко гонки, а следобед ще е тържественото откриване с курбан за здраве, каза за Радио „Фокус“ – Пазарджик Нейко Ненков, председател на ловната дружинка в село Елшица, община Панагюрище. Той обясни, че в дружинката членуват 51 човека. „Очакванията ни за ловния сезон на глиган са добри. Грижим се целогодишно за дивите прасета и останалия вид дивеч. За годината залагаме около 25 до 30 тона храна, благодарение на спонсорите“, коментира Ненков. Според него променливото време през лятото – редуването на валежи и засушаване, не се е отразило на популацията от дива свиня в Средногорието. Той уточни, че вече са проведени необходимите инструктажи за безопасност, не само за откриването на ловния сезон, но и за всеки излет, защото най-важното е отстрелът да премине без инциденти.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Открива се груповият лов на дива свиня

Открива се груповият лов на дива свиня

29 Септември 2018 | 07:41 | Агенция "Фокус"
София. Открива се груповият лов на дива свиня. Това предвижда заповед на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, съгласувана с министъра на околната среда и водите Нено Димов. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите.
Във връзка с усложнената епизоотична обстановка и констатираното огнище на африканска чума по свинете в с. Тутраканци се въвеждат ограничения в районите до границата с Румъния. Те са посочени в приложения към заповедта. В първата буферна зона, която обхваща до 5 км от границата с Румъния и до 10 км около с. Тутраканци се забранява груповият лов. Това засяга 119 ловни дружинки от общо 2810 в България или само 4,2% от всички. Втората зона, в която груповият лов е разрешен, но без кучета, обхваща териториите между 5 и 10 км от границата с Румъния, респективно между 10 и 20 км около с. Тутраканци. За останалата част от България няма ограничения.
Груповото ловуване се извършва само през деня – един час преди изгрева и един час след залеза на слънцето. Провеждането на инструктаж на участниците в него е задължително. Ръководителят на лова проверява наличието на заверен ловен билет и членска карта, разрешително за носене на ловно оръжие на всеки член от дружинката и попълва съответното разрешително за лов. На санкция подлежат ловци, които не са екипирани с шапка или облекло с ярък сигнален цвят при групов лов на дива свиня и на дребен дивеч. Забранена е употребата на алкохол и упойващи вещества преди и по време на лов.
Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) напомня, че ловното оръжие е лично и не се предоставя на никой, дори на правоспособни ловци. При използване на гладкостенно (гладкоцевно) оръжие по време на групов лов на дива свиня се забранява използването на сачми с диаметър над 6 мм. Разрешена е употребата само на боеприпаси тип „куршум“.
Ръководният екип на Министерството на земеделието, храните и горите и на ИАГ пожелават на всички ловци наслука и призовават към стриктно спазване на нормативната уредба и правилата за безопасност при ловуване по време на ловния сезон. Необходимо е всички ловци да проявяват дисциплина и отговорност и да упражняват контрол помежду си за правилното изпълнение на законовите разпоредби и опазването на дивеча по време на лова. Проверките на служителите от структурите на Министерство на земеделието, храните и горите, ангажирани с контрол в горските територии продължават.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Сашев, историк: Добричката епопея и обсадата на Тутракан са златни страници в историята на българската войска

Цветан Сашев, историк: Добричката епопея и обсадата на Тутракан са златни страници в историята на българската войска

27 Септември 2018 | 14:44 | Агенция "Фокус"
Добрич. Добричката епопея и обсадата на Тутракан са златни страници в историята на българската войска. Това каза в предаването „Добрич – Блян вихрен, понесен над степ ековита…“ на Радио „Фокус“ Цветан Сашев, уредник в Музея за нова и най-нова история в Добрич. По думите му Първата световна война е един от най-чудовищните феномени в човешката история. „Никога дори в най-големите военни кампании до този момент не са се включвали такива човешки маси и ареалът на водените бойни действия не е бил толкова голям. Броят на държавите е 32 като в тях се включва и Британската империя, съдържаща в себе си седем субекта. България също е част от този калейдоскоп с едно наистина особено присъствие. В тази война ние поставяме рекорд, който най-вероятно никога няма да бъде подобрен. При население от около 4 300 000 жители в пиковия момент на бойните действия са мобилизирани над 800 000 души. Добруджа също е част от тази особена епоха и за пореден път се кове славата на българското оръжие. На така наречения добруджански фронт убедени в своята правота се сблъскват румънски, сърбо-хърватски и руски войски срещу български, немски и турски войски“, отбеляза Сашев.
На 1 септември 1916 г. Трета българска армия, предвождана от ген. Стефан Тошев, навлиза в Южна Добруджа. Така започва за добруджанци освободителната война. Войски от така наречения подвижен резерв на варненския укрепен пункт след офанзива и няколкочасов бой на 3 септември превземат село Баладжа, днешното село Стожер, а българските войски са само на 9 км от Добрич. В този момент ген. Иван Колев заедно с Първа конна дивизия води своя легендарен бой между селата Кочмар и Карапелит. „Победата на нашата конница, при която са ранени и убити над 600 вражески войници и са пленени повече от 700, в съчетание с овладяването на село Баладжа, води до това, че в редовата на 19-та румънска пехотна дивизия, дислоцирана в Добрич, се създават панически настроения и е взето решение дивизията да изостави града. На 4 септември българските войски влизат в освободения град. Румънското командване обаче не се отказва и се взема решение градът да бъде атакуван. В следващите 3 дни – на 5, 6 и 7 септември, се състоят сраженията, които в цялост наричаме Добричка епопея“, разказа Цветан Сашев. В този момент българската армия удържа напора на вражеските части. Историкът подчерта, че интересен акцент е фактът, че за първи път армията на нашата страна влиза в сблъсък с армията на Русия, тази, която преди 38 години е освободила българите от османско иго. През 1916 година обаче патриотизмът надделява над всякакви сантиментални чувства. Историкът припомни, че във времето когато започва Добричката епопея, започва и атаката на Тутраканската крепост.
„Начинът, по който са направени отбранителните съоръжения, е дал основание да се смята, че това е една от най-добрите крепости в света. Отбранителната система е проектирана от едни от най-добрите инженери на епохата. 15 форта, две отбранителни линии, с множество окопи, картечни гнезда, бетонирани укрития, командни места и множество куполни оръдия съставляват това, което командващият крепостта ген. Аслан с гордост нарича „моят малък Вердюн“. Румънската гордост е разбита от българската армия за по-малко от 48 часа. Цената на тази победа е 8000 убити и ранени. Загубите за румънците са два пъти по-големи, като особено впечатляващ е броят на пленените – 28 450 човека“, разказа Цветан Сашев. Той припомни казаното от легендарният немски фелдмаршал Аугуст фон Макензен, че българската армия е една от най-добрите в света. „Признанието от войн, който идва от друга епоха, тази на Левски и Ботев, говори само по себе си“, коментира историкът. Битката за Добруджа продължава и през следващия месец и половина се водят множество сражения. Особено впечатляваща е първата атака на Кубадинската позиция. Тя се провежда на 17,18 и 19 септември 1916 година. От българска страна са изстреляни 658 000 патрона и почти 20 000 снаряда. „Бойните действия в Северна и Южна Добруджа са един непрекъснат триумф, всеки един род войски се представя блестящо. Победени са руски, румънски и сърбо-хърватски войски. Успехите показват силата на българското оръжие в една справедлива война, водена до край“, каза Цветан Сашев.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич и Тутракан бяха обявени за градове на Българската бойна слава (ОБЗОР)

Добрич и Тутракан бяха обявени за градове на Българската бойна слава (ОБЗОР)

21 Септември 2018 | 20:34 | Агенция "Фокус"
София. Добрич и Тутракан бяха обявени за градове на Българската бойна слава. Предложението беше прието от парламента с пълното единодушие на всички 130 депутати, които присъстваха в пленарната зала. Начало на инициативата дават общинските съвети на Добрич и Тутракан още през 2017 г. В последствие тя е подкрепена и от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, в качеството му на ръководител на Националния комитет за отбелязване на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея, от президента Румен Радев, от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, както и от народни представители, граждани, различни институции и неправителствени организации.
Проекторешението беше внесено в Народното събрание от депутатите от ГЕРБ Пламен Манушев, Цвета Караянчева, Константин Попов, Христо Гаджев, Алтимир Адамов, Александър Сабанов и Даниела Димитрова. В мотивите си те заявиха, че Тутраканската и Добричката епопея от септември 1916 г. са едни от най-светлите примери за героизма и саможертвата на българския войник. Според тях чрез обявяването на Добрич и Тутракан за градове на Българската бойна слава ще се отдаде дължимата почит на загиналите и ще се удовлетвори желанието на гражданите да се върне паметта на българите за тези славни събития.
Вицеадмирал Пламен Манушев обясни от трибуната на Народното събрание, че идеята се е родила още преди две години, когато се навършиха 100 години от Добричката и Тутраканската епопея. „Това е битка, при която патриотизмът и българският дух побеждават. Там войникът отива или за да победи, или за да умре. Затова сме длъжни да почетем българските мъже, загинали при тази славна битка. Това е невероятен героизъм и нашето решение ще направи така, че паметта на тези хора да бъде почетена“, коментира вицеадмирал Манушев. По думите му тогава загиват над 3000 души от различни вероизповедания, народности и религии, които са погребани един до друг. „Тогава българинът е осъзнал, че убитият войник не му е вече враг“, каза той. Манушев посочи още, че това решение няма да има финансови и административни последици.
Идеята за обявяването на Добрич и Тутракан за градове на Българската бойна слава беше приветствана и от народните представители от БСП. Те обаче изразиха мнение, че има и други български градове, които заслужават това признание. „Наистина трябва да бъдем единни за такива неща. Но трябва да припомня, че гробовете на двама герои, загинали в Тутраканската и Добричката епопея, тънат в разруха на Софийските гробища“, коментира депутатът от БСП Славчо Велков. А народният представител от левицата Таско Ерменков посочи, че не бива да се забравя, че българската бойна слава е и в Европа – на всички места, където българският войник е показал своята сила.
Депутатът от ДПС Хасан Адемов също подкрепи предложението, като заяви, че по този начин, ще се съхрани паметта на героите от Добруджанската битка и ще се предаде на бъдещите поколения техният подвиг. „За разлика от повечето военни гробища по света, в гробището в Добрич всички загинали са положени един до друг без разлика от тяхната национална или религиозна принадлежност. И това е нагледен и поучителен урок за толерантност, човеколюбие и единение“, каза още Адемов.
Доц. Милен Михов от „Обединени патриоти“ коментира, че връщането на Южна Добруджа е доказателство, че българската демокрация е постигала резултати и това трябва да бъде почетено. „Събитията от 1916 г. можем да определим като историческото възмездие за кражбата на Южна Добруджа през 1913 г. Благодарение на последователната и мирна политика на България, далновидната дипломация и заслугата на цар Борис III България успява за вечни времена да си върне Южна Добруджа“, заяви доц. Михов и посочи, че така свободата, за която толкова се е борил българският народ, най-накрая изгрява на равнините на Добруджа.
Пред „Фокус“ кметът на Добрич Йордан Йорданов заяви, че макар и закъсняло, решението за обявяване на Добрич за град на Българската бойна слава е чест и гордост за всички. „Гражданите на Добрич са признателни, защото дългогодишните битки водени в района на Добрич най-сетне ще бъдат почетени“, каза още кметът и изрази надежда това да възвърне мисията за обединение, единност и надскачане на партийните различия в името на България. „Надявам се този акт за обявяване на Добрич и Тутракан за градове на Българската бойна слава да дадат добрия пример, за който всички ние се надяваме. Мисля, че вървим в правилната посока“, добави Йорданов.
Кметът на Тутракан Димитър Стефанов отбеляза, че няма по-голям подарък за жителите на Тутракан от това той да бъде признат за град на Българската бойна слава. Решението на парламента дойде в деня, в който Тутракан отбелязва своя празник. „Това е признание за това, което наистина българският войник е направил, за да я има държавата. Всички ние трябва да се гордеем“, каза още Стефанов. Според него признанието за Добрич и Тутракан не е съвпадение, а е потвърждение на значимите събития, случили се през Първата световна война по земите на Североизточна България, когато е била окупирана от румънската армия.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Община град Добрич: Добрич ще увековечи паметта на всички воини, загинали за свободата на Добруджа, с обявяването му за град на българската бойна слава

Община град Добрич: Добрич ще увековечи паметта на всички воини, загинали за свободата на Добруджа, с обявяването му за град на българската бойна слава

21 Септември 2018 | 10:40 | Агенция "Фокус"
Добрич. Добрич ще увековечи паметта на всички воини, загинали за свободата на Добруджа, с обявяването му за град на българската бойна слава. Това съобщиха от пресцентъра на Община град Добрич. Инициативата на кмета на Община Добрич Йордан Йорданов е от юли месец 2017 г. и зад нея застанаха президентът на България Румен Радев, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, народни представители, политически партии, институции, организации, общественици граждани. Днес на свое заседание депутатите приеха със 130 гласа „за“ предложението и прелистиха нова страница в историята на Добрич. Обявяването на добруджанския град за град герой е символ на въжделенията на много родолюбиви добруджанци, които през годините активно работиха, за да могат да бъдат възстановени събития, които по една или друга причина не намираха място в дневния ред на обществото. Тези исторически събития и героите, отдали живота си, за да бъдем свободни, ще намерят достойно място в историческата ни памет. През септември 1916 г. Южна Добруджа отбелязва своето освобождение благодарение на победоносния ход на българската армия, активно подпомагана от българското добруджанско население. Това са дни на себеотрицание, мъжество и храброст. Героичният ход на Трета българска армия, известен като Добричката епопея е едно от най-великите дела за свободата на България. В боевете за Добрич от 5 до 7 септември през 1916 г. загиват над 3000 воини от шест национални армии (българска, германска, румънска, руска, сръбска и турска), шест вероизповедания (православни, католици, протестанти, армено-грегорианци, юдеи и мюсюлмани) и повече от десет националности. Всички загинали са положени един до друг без разлика от тяхната религиозна и национална принадлежност във Военното гробище в Добрич - изключителен пример за човеколюбие и толерантност. С българската бойна слава в Добрич е свързан и монументът на легендарния предводител на българската конница ген. Иван Колев, изиграл решаваща роля за освобождението на Добрич и Добруджа. Добричката епопея нарежда Добрич редом до имената на Шипка, Сливница, Одрин, Тутракан - велики епопеи на българския боен дух и жертвоготовността за Свободата на отечеството.
Община Добрич благодари на народните представители, вносители на предложението за обявяването на Добрич за град на българската бойна слава.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът обяви Добрич и Тутракан за градове на Българската бойна слава

Парламентът обяви Добрич и Тутракан за градове на Българската бойна слава

21 Септември 2018 | 10:15 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът обяви Добрич и Тутракан за градове на Българската бойна слава, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Предложението беше прието единодушно със 130 гласа „За“. То е на народните представители от ГЕРБ Пламен Манушев, Цвета Караянчева, Константин Попов, Христо Гаджев, Алтимир Адамов, Александър Сабанов и Даниела Димитрова. Проекторешението беше одобрено единодушно от Комисията по отбрана вчера. Решения на общинските съвети на Тутракан и Добрич дават началото на инициативата. Тя е подкрепена от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, в качеството му на ръководител на Националния комитет за отбелязване на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея. В мотивите си депутатите заявяват, че Тутраканската и Добричката епопея от септември 1916 г. са едни от най-светлите примери за героизма и саможертвата на българския войник. Според тях чрез обявяването на Добрич и Тутракан за градове на Българската бойна слава ще се отдаде дължимата почит на загиналите и ще се удовлетвори желанието на гражданите да се върне паметта на българите за тези славни събития.
Цветилена СИМЕОНОВА


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Милен Михов, „Обединени патриоти“: Връщането на Южна Добруджа е доказателство, че българската демокрация е постигала резултати и трябва да бъде почетено

Доц. Милен Михов, „Обединени патриоти“: Връщането на Южна Добруджа е доказателство, че българската демокрация е постигала резултати и трябва да бъде почетено

21 Септември 2018 | 10:13 | Агенция "Фокус"
София. Връщането на Южна Добруджа е доказателство, че българската демокрация е постигала резултати и трябва да бъде почетено. Toва каза депутатът от „Обединени патриоти“ доц. Милен Михов от трибуната на Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Събитията от 1916 г. можем да определим като историческото възмездие за кражбата на Южна Добруджа през 1913 г. Народното събрание взема това решение именно днес, защото на 21 септември 20140 г. българската армия освобождава първия град на Южна Добруджа – именно Тутракан“, припомни доц. Михов. „Благодарение на последователната и мирна политика на България и далновидната дипломация и заслугата на цар Борис III България успява за вечни времена да си върне Южна Добруджа“, каза още той и посочи, че това е доказателство, че българската демокрация е постигала резултати. „И това трябва да бъде почетено. Свободата, за която толкова се бореше българският народ, изгря на равнините на Добруджа.“, заяви доц. Михов.
Цветилена СИМЕОНОВА


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.