НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:45


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Kathimerini (Гърция): Външните министри на Турция и Гърция ще се срещнат в Брюксел

Kathimerini (Гърция): Външните министри на Турция и Гърция ще се срещнат в Брюксел

13 Март 2019 | 12:09 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Министрите на външните работи на Гърция и Турция Йоргос Катругалос и Мевлют Чавушоглу ще се срещнат в сряда в Брюксел в кулоарите на редовната конференция на Донорите на Сирия, която се провежда в белгийската столица, съобщава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Според коментарите от вторник, разговорът между двамата ще бъде съсредоточен върху мерките за изграждане на доверие, които целят да намалят напрежението между съседните страни, както и върху мирните преговори за Кипър.
„Първата ни цел е да намалим напрежението и това до голяма степен вече е постигнато“, цитира думите на Катругалос гръцката държавна агенция АНА-МПА във вторник.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Хюриет“: Ученията „Синя родина“ показаха, че Турция е станала военноморска сила и бяха демонстрация срещу антитурските блокове в Източното Средиземноморие

„Хюриет“: Ученията „Синя родина“ показаха, че Турция е станала военноморска сила и бяха демонстрация срещу антитурските блокове в Източното Средиземноморие

4 Март 2019 | 21:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. „Военноморските учения „Синя родина“ показаха, че Турция е станала морска сила“, заяви турски адмирал в оставка. „Те също са демонстрация пред увеличаващите се блокове срещу Турция в Източното Средиземноморие“, добави Джем Гюрдениз, който също така е баща на името „Синя родина“ в интервю пред турския вестник „Хюриет“.
„Имаме своя собствена военна индустрия, която задоволява по-голямата част от нуждите на отбраната ни“, обясни адмиралът в оставка.
Морското учение "Синята родина" демонстрира, че Турция се е превърнала в морска сила, тъй като било осъществено от произведени в страната военноморски елементи, пояснява той. "Силата на флота не идва от броя на нейните кораби, а от промишлената подкрепа зад нея", каза Джем Гюрдениз. Центърът на тежестта на маневрите е източната част на Средиземно море, тъй като там се крият най-големите геополитически предизвикателства, каза Гюрдениз пред Hürriyet Daily News.

Изглежда вие сте баща на името на ученията?

Беше през 2006-а, когато бях директор на Отдела за планиране и политика в командването на Щаб квартирата на военноморските сили и реших да използвам този термин, за да посоча районите на нашата военноморска юрисдикция – обявени и необявени.Когато през 2013 година започнах да пиша за вестник „Айдънлък“, моята колонка се казваше „Синя родина“. Тогава написах, че Синята родина ще бъде много по-важна за Турция през XXI век, тъй като обхваща не само областите в Черно море, където сме установихме разграничение по време на Съветския съюз, но също така и в Егейско море и Източното Средиземноморие, където не сме и това остава спорно. Бях предвидил, че Източното Средиземноморие ще бъде голяма конфликтна зона между Турция и други страни.

Защо Турция за първи път провежда военноморски учения в трите морета, които я обграждат?

Това бе обявено за най-голямото учение в историята на Турската Република. Участват 103 кораба, турските ВВС и турската армия. То се проведе като проявление срещу разширяващите се блокове срещу Турция в Източното Средиземноморие.
Трите основни геополитически въпроса, свързани с бъдещето на Турция през XXI век, са енергийните ресурси на морското дъно, бъдещето на т.нар. Кюрдистан с морско пристанище и бъдещето на Северен Кипър.

Ученията се провеждат и в Черно море. Това трябва ли да се тълкува като послание и към Русия?
Не, защото отношенията на Турция с Русия през последните няколко години се считат за най-добрите в сравнение с последните 100 години. Турция никога не е провеждала учение на НАТО в Черно море по време на Студената война, за да не наруши стратегическото равновесие между Турция и Съветския съюз. Освен това по време на тези маневри турските военни кораби ще извършват посещения на пристанища във всяка крайбрежна страна, включително Русия. Ако Русия е възприела това като неприятелски жест, тя не би го позволила.

Центърът на тежестта в учението „Синя родина“ изглежда е източната част на Средиземно море; може ли това да се възприеме като послание срещу съюзника на Турция в НАТО Гърция и други?

Ако една страна се стреми да навреди на военноморските ви интереси, ако тя се стреми да наруши правата ви за континенталния шелф, вашите права в ексклузивната ви икономическа зона и се опитва да откъсне част от морските райони под ваша юрисдикция, разбира се, не можете да се тръгнете директно срещу тези страни, но можете да демонстрирате позиция.
В годините след опита за преврат от Гюленистите Турция е изправена пред големи предизвикателства от Гърция и гръцката администрация на Южен Кипър, както и от САЩ и Европейския съюз. Те почти формираха враждебен блок срещу Турция. Този блок се опитва да наложи разграничение в Източното Средиземноморие, което обхваща повече от 100 000 квадратни километра от територията на Турция.
Когато погледнете карти на европейските институции, делимитацията по тях не съответства на тази на турските карти. За съжаление, турското външно министерство все още не е обявило континенталния шелф или границите на ИИЗ в Средиземно море. Те само обявиха дължината на източната граница на запад от Кипър пред ООН чрез две гласувания през 2004 и 2012 г. Гърция, кипърските гърци, Египет и Израел не признават това. Заедно с САЩ тези две държави провеждат военни учения почти всеки месец срещу Турция. Американските и европейските енергийни компании провеждат проучвания и експлоатационни дейности по незаконно обявените лицензирани зони на кипърските гърци, които припокриват турския континентален шелф.

Съгласни ли сте с твърдението, че достъпът на Турция до енергийните ресурси в Средиземно море е блокиран и че учението „Синя родина“ е демонстрация на позицията на Турция?

Абсолютно. Но то е дори нещо повече. „Синя родина“ стана военноморска доктрина на Турция и показва, че тя е станала военноморска сила. По принцип гърците смятаха, че турците са силни по земя и вярваха, че морето им принадлежи. За първи път от векове турците казват: ‚сега ние сме в морето и имаме силна флота‘.

Значи, то е послание, с което се подчертава, че Турция е станала военноморска сила

Турция и преди беше военноморска сила, но сега строи собствените си бойни кораби. Разполагаме със собствена военна индустрия, която задоволява повечето от нашите нужди в отбраната. Силата на турския флот не идва от броя на корабите, а от индустриалната подкрепа зад нея. Съобщения за пресата подчертават факта, че флотът провежда учения с кораби, построени в страната.

Ще се съгласите ли също с това, че маневрите са специално послание към Западните сили, които не искат да допуснат Турция до енергийните ресурси?

Да, и те също не искат Турция да се присъедини към клуба на военноморските сили на развития свят. Ако погледнете морските цивилизации, ще видите, че почти всички хегемони в историята са военноморски сили с имперско наследство. Членовете на този клуб са много малко: Англия, Франция, САЩ, Япония и т.н.
Турция се стреми да бъде морска държава. Турският флот е достигнал точката, която могат да имат само морските държави и това е основната причина за действията на FETÖ срещу флота по време на делата Ergenekon и Sledgehammer. Както може би си спомняте, основната мишена беше турската флота по онова време. След 2008 г. турският флот започна да работи постоянно в Индийския океан.

Докато изреждахте морските сили използвахте термина „хегемони“. Стреми ли се Турция да бъде хегемон?

Ние няма да бъдем хегемон, ние искаме просто да защитим правата си в морето, както и интересите на Турция по света.

Някои може да попитат какво прави турският флот в Индийския океан?

Ако сте 17-тата най-голяма икономика в света, ако имате бизнес интереси по целия свят, ако има турски граждани, разпръснати в почти всички краища на света, които гледат към Анкара, и ако сте зависими от морския транспорт za 90 процента за своя износ и внос , тогава трябва да защитите тези морски пътища и вашите интереси. Навсякъде, където плават търговски кораби под флага на Турция, трябва да имате военни кораби, за да ги защитите, когато е необходимо. Първо, трябва да се съсредоточите върху периферията си - Индийския океан и Червено море. По време на пиратските атаки през 2008 г. много турски търговски кораби бяха отвлечени и НАТО не беше активнo по онова време, което е основната причина Турция да изпрати военни кораби в региона.

Турция се превръща в по-голяма търговска държава, т.е. трябва да стане морска сила в бъдеще?

Точно. В бъдеще Турция ще се нуждае от повече кораби заради интересите ни в Африка, отношенията ни с държавите от Персийския залив, а дори и с Китай, чрез проекта „Един пояс, един път“.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: САЩ настоява за сдържаност в Източното Средиземноморие

Kathimerini: САЩ настоява за сдържаност в Източното Средиземноморие

28 Февруари 2019 | 10:35 | Агенция "Фокус"
Никозия. Заместник-помощник държавния секретар на САЩ Матю Палмър призова всички страни, заинтересовани от действията в изключителната икономическа зона на Кипър (ИИЗ), да проявят сдържаност и САЩ отново потвърдиха подкрепата на Вашингтон за усилията, подкрепени от ООН за намиране на политическо решение на острова, включващ и двузонална, двуетническа федерация, пише гръцкият вестник Kathimerini.
Палмър заяви в сряда, че САЩ се надяват, че разработването на природните ресурси на острова ще предостави стимули за решение.
Изявленията на Палмър, които също така засегнаха и Договора от Преспа и гръцко-американските икономически връзки, бяха направени, когато Турция стартира най-голямото си военноморско учение в сряда в Черно, Егейско и Средиземно море. Учението „Синя родина“ е описано като демонстрация на сила срещу Гърция и Кипър, пише изданието.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: Турция започна най-големите военноморски учения в историята си

Yeni Safak: Турция започна най-големите военноморски учения в историята си

27 Февруари 2019 | 11:40 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция започна най-големите военноморски учения в историята си, в които ще се включат над 100 плавателни съда в трите морета, които мият бреговете на страната, пише електронното издание на турския консервативен ежедневник Yeni Safak.
Четиридневното учение с име „Синя родина 2019“ започна в сряда с участието на 103 кораба в Черно, Егейско и Средиземно морета.
Флотилията включва 13 фрегати, 6 корвета, 16 щурмови лодки, 7 подводници, 7 тралчика (миночистачи), 14 патрулни катера и други военноморски плавателни съдове.
Маневрите са обявени 6 месеца по-рано, както изискват правилата и регулациите на НАТО.
Учението се координира от Военноморския команден център и ще продължи до 2 март.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„То Вима“ (Гърция): Най-големите турски морски учения „Синя родина“ са предупреждение към Кипър и Гърция

„То Вима“ (Гърция): Най-големите турски морски учения „Синя родина“ са предупреждение към Кипър и Гърция

26 Февруари 2019 | 11:00 | Агенция "Фокус"
Атина. На 27 февруари Анкара започва най-големите военноморски учения в историята на Републиката – „Синя родина“ (Мави Ватан), които турските медии описват като „репетиция за война“ и които, както пише електронното издание на един от най-големите гръцки ежедневници „То Вима“, целят да изпратят ясно послание на Гърция, Кипър и Израел и всеки друг, който смее да оспорва интересите на Турция в Източното Средиземноморие.
Както посочва изданието, маневрите се рекламират като най-големите в историята на Турция и ще обхванат Егейско море, Източното Средиземноморие и Черно море. Те ще продължат до 8 март.
Анкара ще изпрати фрегати и корвети в Егейско и Средиземно море, където Турция иска да се противопостави на кипърската програма за търсене на въглеводороди в изключителната икономическа зона (ИИЗ) на острова, спрямо която Турция има претенции и където междувременно провежда свои сондажи за нефт и газ.
Както пише „То Вима“, „с международната изолация на Анкара и спускането на отношенията й със САЩ до най-ниско ниво, след като Вашингтон замрази доставката на изтребители F-35 в Турция заради решението на Анкара да се оборудва с руски противоракетни системи С-400, Турция прибягна до изпитаната тактика на демонстрация на военни мускули“.
За морските, въздушните и сухоземните учения Анкара издаде НАВТЕКС, с който запази райони в южната част на Егейско море и Югоизточното Средиземноморие, включително континенталния шелф на гръцкия остров Кастелоризо, района на югоизток от остров Родос и ИИЗ на Република Кипър.
Общо, Турция е запазила 462 хиляди кв. км. в Егейско, Средиземно и Черно море за обширните учения, отбелязва вестникът.
Турската държавна „Анадолска агенция“ изтъкна, че маневрите са огромна „демонстрация на сила“, защото освен стоте кораба, в тях ще участват командоси от SAT и SAS, сухопътни войски и турската брегова охрана.
Турският ежедневник „Йени Шафак“ съобщи, че ученията са средство за „Въоръжените сили на Турция да засилят своя суверенитет над 462 хиляди кв. км. морско пространство и ще изпратят ясно предупреждение на всички, които подготвят карти за нахлуване“.
„Ясно заявената цел на Анкара е да управлява заедно с Република Кипър огромните находища на въглеводороди и да контролира регионалните енергийни маршрути“, счита „То Вима“.
„Турция смята, че запазването на присъствието си като регионален играч с роля на енергийната шахматна дъска е от жизненоважно значение. Той търси роля не като екстра, а като истински играч, който може да спечели възможно най-голяма полза.Гръцката страна е убедена, че агресивните действия на Турция в ИИЗ на Кипър и в Егейско море имат за цел да създадат фактически ситуации за сметка на суверенните права както на Кипър, така и на Гърция“, пише още вестникът.

‚Стратегическите цели‘ на Турция

Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу заяви ясно миналата седмица, че Кипър, Източното Средиземноморие и Егейско море са стратегически цели и национални въпроси за Анкара“.
„Фактът, че ИИЗ на Кипър привлича огромния интерес на енергийните компании поради значителните си депозити и перспективата за изграждане на терминал за втечнен природен газ на острова, увеличава агресивността и враждебността на Турция в търсенето на част от пая“, обяснява думите на Чавушоглу гръцкото издание.
САЩ, Франция, Израел, Италия и Катар действат в ИИЗ на Кипър и се планират нови действия в усилията за решаване на кипърския проблем.
Гръцкото външно министерство следи отблизо положението в Егейско и Източното Средиземноморие, а Гръцкият флот е в постоянна готовност да отговори на всяко предизвикателство от Анкара, отбелязва консервативният ежедневник. Израел, САЩ и Франция също наблюдават ходовете на Анкара в региона.
Чуждестранните дипломати, включително американския посланик в Атина Джефри Пайет, в миналото изразиха опасения за бъдеща военна „авария“ поради голямата концентрация на огнева мощ и засиленото напрежение в региона.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АА: Еродган: Турция да намали зависимостта от чужда енергия

АА: Еродган: Турция да намали зависимостта от чужда енергия

16 Февруари 2019 | 23:03 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция цели да намали зависимостта от чужди енергийни източници, съобщава Anadolu Agency.
Говорейки по време на предизборен митинг в провинция Одрин, Ердоган заяви, че Турция се стреми към максимално оползотворяване на вътрешните енергийни ресурси.
„През 2017 г., нашето производство на електроенергия от вътрешни източници беше 45 процента. Сега, то достигна 60 процента“, обяви Ердоган.
Той припомни, че Турция е открила нови газови находища в Тракия с капацитет 3 млрд. куб. м., което ще удвои сегашното производство на природен газ в страната.
„Производството е достатъчно да посрещне нуждите на 300 хиляди домакинства за 10 години“, добави той.
Турция има ограничени вътрешни енергийни ресурси и главно зависи от скъпия внос на енергия за потреблението. Страната се стреми да открива нови източници на нефт и природен газ, както и да инвестира сериозно във възобновяема енергия и въгледобива.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): В Гърция и Кипър считат най-големите морски учения на Турция за демонстрация на сила на фона на открития газ

Kathimerini (Гърция): В Гърция и Кипър считат най-големите морски учения на Турция за демонстрация на сила на фона на открития газ

15 Февруари 2019 | 10:31 | Агенция "Фокус"
Атина. Турския флот се подготвя да проведе най-големите си учения в историята на Републиката и в Гърция и Република Кипър това се счита за демонстрация на сила пред тях на фона на открития голям газов залеж в териториалните води на Острова на Афродита, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
Както съобщава „Анадолската агенция“, маневрите „Синя родина“, в които ще се включат фрегати, ексадрени миноносци и самолети от всякакъв вид, ще се състоят в Черно и Егейско море и Източното Средиземноморие между 27 февруари и 8 март.
Тази новина идва на фона на непотвърдените засега съобщения от сряда, че американският енергиен гигант Exxon Mobil, който има лиценз да проучва за въглеводородни залежи в Изключителната икономическа зона на Кипър, ще анонсира, че е намерил голямо находище в Блок 10. Правителството на Република Кипър в четвъртък отказа да потвърди информацията.
Анкара оспорва правото на Никозия да провежда сондажи за газ и да експлоатира ресурсите в икономическата зона на острова без в това да бъде включена т.нар. Турска Република Северен Кипър. Заедно с това представител на енергийното министерство на турците киприоти е заявил пред „Анадолската агенция“, че турски кораби скоро ще започнат сондажи около Кипър.
„Ще защитаваме правата и интересите на турците киприоти и ще предприемем необходимите действия по проблема за природния газ, точно както правим и по други въпроси“, заяви той.
еждувременно новият министър на отбраната на Гърция Евангелос Апостолакис заяви в четвъртък, че регионалният мир и сигурност са сред основните цели на външната политика на Гърция. Той говори след среща на министрите на НАТО в Брюксел, по време на която той разговаря с колегите си от Турция и Северна Македония, както и с генералния секретар на Северноатлантическия съюз Йенс Столтенберг.
„Целта на тези срещи и контакти е в крайна сметка да се поддържа мира в региона, да се намали броят на нерешените проблеми и да се засили сигурността“, заяви Апостолакис.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: Турската армия се готви за най-големите военноморски учения в модерната история на страната

Yeni Safak: Турската армия се готви за най-големите военноморски учения в модерната история на страната

13 Февруари 2019 | 16:36 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция ще проведе най-големите военноморски учения в историята на Републиката, съобщава електронното издание на вестник Yeni Safak.
Маневрите „Синя родина“ ще се състоят от 27 февруари до 8 март едновременно в турските региони в Черно и Егейско море и Източното Средиземноморие.
В предстоящите учения ще участват бойни и спомагателни кораби на турските въоръжени сили (ТВС), кораби за противовъздушна отбрана, крайбрежни войски, екипи на SAT и SAS, заедно със сухопътните войски, военновъздушните сили (ВВС) и бреговата охрана.
Новите оръжия и системи, интегрирани в ТВС, също ще направят своя дебют на маневрите, които имат за цел да оптимизират и развият оперативната съвместимост между различните родове войски, както и да повишат бойната готовност на участващите единици.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ANA-MPA: САЩ подкрепиха повторното откриване на семинарията на Халки

ANA-MPA: САЩ подкрепиха повторното откриване на семинарията на Халки

8 Февруари 2019 | 12:06 | Агенция "Фокус"
Атина. Посланикът на САЩ за религиозна свобода Сам Браунбек изпрати послание от Вашингтон – страната подкрепя повторното отваряне на семинарията на Халки, който е вторият по големина принцов остров в Мраморно море, близо до Истанбул.
Пред агенцията Браунбек подчерта, че САЩ винаги са подкрепяли възобновяването на дейността на богословското училище. Той обясни, че не може ясно да каже какъв напредък е постигнат в тази посока, но подчерта, че САЩ продължават да подкрепят повторното отваряне на семинарията.
Темата за бъдещето на богословското училище бе включена в дневния ред на посещението на гръцкия министър-председател Алексис Ципрас в Турция по-рано тази седмица.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кириакос Мицотакис, „Нова демокрация“: Ще победим на парламентарните избори

Кириакос Мицотакис, „Нова демокрация“: Ще победим на парламентарните избори

7 Февруари 2019 | 13:56 | Агенция "Фокус"
Атина. Председателят на най-голямата опозиционна партия в Гърция – „Нова демокрация“, Кириакос Мицотакис, изрази увереност, че водената от него политическа сила ще спечели следващите парламентарни избори в страната, предава македонската информационна агенция „Макфакс“, като припомня, че те би трябвало да се проведат през есента.
Вотът обаче може да бъде организиран и предсрочно, заедно с изборите за Европейски парламент през месец май.
Коментирайки правителството в Атина, Мицотакис заяви: „Това е коалиция на популисти, която нанесе щети на държавата, загубихме възможност за развитие“.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евангелос Карафотакис, икономист: Срещата по оста Гърция-Турция не беше неочаквана, но ще бъде рестарт на двустранните отношения

Евангелос Карафотакис, икономист: Срещата по оста Гърция-Турция не беше неочаквана, но ще бъде рестарт на двустранните отношения

6 Февруари 2019 | 10:00 | Агенция "Фокус"
София. Срещата по оста Гърция-Турция не беше неочаквана, но ще бъде рестарт на двустранните отношения. Това прогнозира за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ икономистът и финансов анализатор Евангелос Карафотакис за започналото двудневно посещение на гръцкия премиер Алексис Ципрас в Анкара. Той уточни, че срещата в турската столица има амбицията да е първият положителен знак за взаимоотношенията между Гърция и Турция през последните три години. Евангелос Карафотакис обърна внимание, че основен казус на продължаващата и днес среща ще е Кипърският въпрос, но той няма да намери своето решение, поне не и този път, прогнозира икономистът. „Гръцкият премиер Алексис Ципрас просто искаше да покаже на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че Атина стои зад решението на ООН за Кипър и трябва вече двете общини – гръцко-кипърска и турско-кипърска – да намерят сами решение на този проблем, което за мен е малко абсурдно. Вече сме свикнали с тази игра между Гърция и Турция. Ако спре и си станем толкова близки приятели с Турция, аз ще започна да се страхувам“, коментира Евангелос Карафотакис. Според него Турция и на тази среща, както обикновено, разполага с повече козове. Той изрази надежда диалогът между Атина и Анкара да продължи и след това. Всяка стъпка към приятелство с Турция, от която и да е балканска страна има положителен ефект, увери икономистът.
Елеонора ЧОЛАКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): Ципрас и Ердоган запазиха позициите си по ключовите въпроси след разговора в Анкара

Kathimerini (Гърция): Ципрас и Ердоган запазиха позициите си по ключовите въпроси след разговора в Анкара

6 Февруари 2019 | 08:34 | Агенция "Фокус"
Атина. В Анкара във вторник гръцкият премиер Алексис Ципрас и турският президент Реджеп Тайип Ердоган очертаха установените си позиции по ключовите теми само няколко часа след като турските власти издадоха провокативно съобщение, предлагайки награда за завръщането на осем турски военнослужещи, които избягаха в Гърция през 2016 г., пише електронното издание на вестник Kathimerini.
Сред положителните промени бяха решенията за запазване на отворени канали за комуникация, за да се срещнат скоро министрите на отбраната на двете страни и за създаването на съвместен бизнес форум в Солун.
Освен двустранните въпроси, преговорите бяха съсредоточени и върху миграционната криза и изпълнението на споразумението между ЕС и Турция за ограничаване на пристиганията.
На съвместна пресконференция с Ципрас в Анкара, Ердоган заяви, че всички проблеми с Гърция могат да бъдат решени „на справедлива основа и по мирен начин“.
Той също така настоя за връщането на осемте военнослужещи, обвинявайки ги за смъртните случаи по време на неуспешния опит за преврат от 2016 г. „Гърция трябва да се отнася към бегълците по подходящ начин. Те са отговорни за смъртните случаи“, каза той и добави, че Гърция не трябва да се превръща в „сигурно убежище“ за терористи.
Турският лидер също така спомена необходимостта от признаване на „равен статут“ на кипърските турци в Кипър и турците в Западна Тракия и свърза въпроса за възобновяването на православната семинария в Халки с предоставянето на право на мюсюлманското малцинство в Тракия да назначи свои мюфтии.
Запитан от репортер за училището в Халки, той каза: „Всеки път, когато се повдигне този въпрос, им казвам, че трябва да разрешим проблема с мюфтиите в Западна Тракия. Нека решим този въпрос“.
Ципрас, от своя страна, отбеляза, че „превратаджиите не са добре дошли в Гърция“, но че „Гърция трябва да уважава решенията на съдебната власт“, като се позова на решенията, които отказват екстрадирането на мъжете в Турция и които им предоставят убежище.
Гръцкият премиер спомена и за нарушенията над Егейско море. Той каза, че Атина и Анкара са се съгласили да намалят напрежението в Егейско море и да продължат с мерки за изграждане на доверие, а освен това посочи, че всякакви различия с Турция „могат и трябва да бъдат разрешени с диалог“.
Ако тези стъпки се реализират, двете страни могат да постигнат напредък и да повторят проучвателните разговори по въпроса за континенталния шелф в Егейско море, добави той.
Ципрас коментира и проучванията за природен газ в Източното Средиземноморие, като отбеляза колко е важно „да се уважава международното право... и нуждата от енергия, за да се създаде мост за сътрудничество в региона“.
Що се отнася до кипърския проблем, той призова за справедливо и жизнеспособно решение, което ще бъде от полза и за двете общности. Ердоган каза, че важен параметър е постигането на „равенство“ за кипърските турци на острова.
В сряда, в Истанбул, Ципрас ще посети Света София, преди да отиде в семинарията на Халки в първата такава визита на гръцки премиер за близо девет десетилетия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ципрас в Анкара: Гърция и Турция се споразумяха да намалят напрежението в Егея и да насърчават доверието помежду си

Ципрас в Анкара: Гърция и Турция се споразумяха да намалят напрежението в Егея и да насърчават доверието помежду си

6 Февруари 2019 | 08:11 | Агенция "Фокус"
Анкара. На съвместната пресконференция с турския президент Реджеп Тайип Ердоган във вторник вечерта, след разговора си с него преди това, премиерът на Гърция Алексис Ципрас говори за трудните моменти в гръцко-турските отношения в последно време, предава информационната агенция ANA-MPA.
В тях, наред с други проблеми, влизат и въпросите, свързани с честото нарушаване на гръцкото въздушно пространство от турски самолети, казусът с осемте турски офицери, които потърсиха политическо убежище в Гърция след опита за преврат в Турция, и случаят с двамата гръцки офицери, които бяха арестувани при пресичане на границата и освободени след пет месечен затвор. Що се отнася до казуса с осемте турски офицери Ципрас повтори, че гръцкото правосъдие е взело специални решения, които гръцката държава, следвайки принципа за управление на закона, е длъжна да спазва. Той поясни, че Гърция не приветства хора, въвлечени в преврати. Ципрас отбеляза на пресконференцията също, че той е бил сред първите лидери, които веднага след опита за преврат на 15 юли 2016 година са изразили подкрепа.
Въпреки тези „бодливи“ теми според гръцкия премиер „не приемаме този порочен кръг за наша съдба". Вместо това той смята, че "предизвикателствата, пред които сега се изправяме – и ние, и нашия регион, не ни позволяват дълго да стоим в една и съща ситуация ".
"Споразумяхме се, в следващия период да намаляваме напрежението в Егейско море и да насърчаваме мерки, които да стимулират изграждането на доверие помежду ни,". Според Ципрас всяка нова връзка трябва „да се подчинява на международното право, да избягва заплахите от война и да се стреми към взаимно разбирателство."
Той припомнил на журналистите, че визитата на Ердоган през 2017 година в Гърция беше знакова, тъй като за първи път от 67 години турски президент посещава страната. Той самият вече има четири официални визити в Турция. Гърция подкрепя европейската перспектива на Турция.
"Вярвам, че в бъдеще ще бъде постигнат напредък и ние можем да повторим нашите предварителни разговори относно разногласията си за континенталния шелф в Егейско море“, е казал на журналистите Ципрас.
По Кипърския въпрос той е отбелязал необходимостта от справедливо решения, което да зачита резолюциите на ООН. То трябва да е в полза както на гръцките, така и на турските кипърци и ще възвърне нормалното състояние на Кипър като обединена отново федерална държава.
Според него Гърция и Турция имат нужда да оставят старите грешки в миналото. За тази цел трябва да се изготви график за подготвителни срещи по най-важните теми, които засягат по равно и двете страни.
Нещо повече, Ципрас е изразил желание за енергия, за да се изгради мост за сътрудничество, а не за препятствие в целия регион. Той е съобщил, че двамата лидери се съгласили заедно да работят, за да се прокара морска връзка между Измир (Смирна) и Солун още през това лято.
Що се отнася до сътрудничеството между Турция и ЕС по миграционния въпрос, Ципрас и турският президент са разговаряли да се намалят мигрантските потоци, да се увеличи броя на реадмисиите и да се постигне ефективно справяне с трафикантите на хора. Освен това той е наблегнал, че двамата лидери са обсъдили възможността да се признае митнически съюз между Турция и ЕС, от който изгода ще имат всички държави в региона.
Гръцкият премиер е изтъкнал, че това е много важен период за неговата страна, която се "завръща на пазарите след дълга криза, справяйки се с проблеми, които са били проточвани десетилетия, като например нашето различие със северния ни съсед, Северна Македония". Той е подчертал необходимостта „да се създадат условия, които ще са благоприятни за изграждане на климат на сигурност, мир и сътрудничество в Егея."
"Днес искаме да положим основите, за да можем един ден за започнем да строим.“, е заключил Алексис Ципрас.

Турският президент Ердоган: 'Трябва да създаден отношения на взаимно доверие'
На съвместната пресконференция турският президент е обявил, че страната му желае да развива отношения с Гърция във всички посоки. Той е обърнал внимание, че търговските и икономическите връзки са „на много по-ниско равнище отколкото е нашата цел."
Ердоган е акцентирал на факта колко важно е да се поддържат комуникационните канали отворени. "Положихме всякакви усилия да подобрим условията на турските граждани с гръцки корени и очакваме Гърция да приеме същия подход“.
По отношение на Кипърския въпрос според турския държавен глава е нужно, преди Гърция и Турция да започнат разговори, „ да изработят пътна карта."
По миграционната тема той е казал, че Турция е поела „непоносим товар“ы като е дала подслон на четири милиона бежанци и е изразходвала близо 35 милиона долара.
Турският президент е засегнал и темата за тероризма. Той е подчертал, че двете страни са го преживели и трябва да оформят общ план как да се справят с него, включително и с организации като ПКК и ФЕТО, които според Турция са терористични.
Що се отнася до осемте турски офицери президентът на Турция е изтъкнал, че трябва да се почита паметта на загиналите при този инцидент. "Очакваме от Гърция също да уважава това чувство и да се отнесе към дезертьорите подобаващо вместо да ги приютява“
Накрая е обърнал внимание и на религиозните малцинства, като е акцентирал на изграждането на пътища към тях, на внимателна оценка и на заедно търсене на решения.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ердоган: Спорните въпроси, които имаме с Гърция, могат да се разрешат справедливо

Ердоган: Спорните въпроси, които имаме с Гърция, могат да се разрешат справедливо

5 Февруари 2019 | 23:10 | Агенция "Фокус"
Анкара. Всички спорни теми с Гърция могат да се решат „ по справедлив и мирен път,” заяви във вторник президентът на Турция, предава Анадолската телеграфна агенция.
На съвместната пресконференция с гръцкия премиер Алексис Ципрас в Анкара Реджеп Тайип Ердоган е казал: „Нашите [ на Турция] очаквания от Гърция са тя да не се превърне в спасително убежище за терористите от ФЕТО, ПКК, РНОП-Ф (Революционна народно-освободителна партия-фронт)”.
ФЕТО и нейният лидер Фетулах Гюлен, който живее в САЩ, „оркестрираха“ провалилия се преврат от 15 юли 2016. По време на събитията тогава загинаха като мъченици 251 души, а близо 2 200 бяха ранени.Ердоган отново повтори, че Турция очаква Гърция да екстрадира заговорниците за преврата на ФЕТО.
Засягайки споразумението за бежанците, което Турция подписа с ЕС през март 2016 година, Ердоган е подчертал, че ЕС не е въвел либерализация на визовия режим и не прилага споразумението за имиграцията. Той е настоял блокът да бъде лоялен към собствените си обещания.
Споразумението от 2016-та цели да намали незаконната миграция през Егейско море, като се предприемат по-стриктни мерки срещу трафикантите на хора и да се подобрят условията за повече от три милиона сирийски бежанци в Турция.
Според него трябва да се ускори приемането на Турция в ЕС и да се осигури безвизово пътуване на турските граждани в Шенгенската зона.
На пресконференцията Ципрас е заявил, че неговата страна „няма да осъжда“ регионалните проблеми, а ще се опита да търси решенията им чрез диалог с Турция. „Ние се договорихме с Турция да засилим сътрудничеството в областта на сигурността“, е пояснил гръцкият премиер.
Ципрас е казал, че Турция и Гърция са се договорили да намалят напреженията в Егейско мори и да предприемат стъпки за изграждане на доверие.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

To VIMA (Гърция): Ципрас и Ердоган се споразумяха за диалог по въпросите за Егейско море и Кипър

To VIMA (Гърция): Ципрас и Ердоган се споразумяха за диалог по въпросите за Егейско море и Кипър

5 Февруари 2019 | 22:44 | Агенция "Фокус"
Атина/Анкара. Премиерът Алексис Ципрас и турският президент Реджеп Тайип Ердоган разговаряха този след обед в Анкара и потвърдиха, че желаят да поставят основите за амбициозно историческо решение на споровете, продължили десетилетия, за Егейския и Кипърския проблем, съобщава атинският всекидневник To VIMA.
Министър-председателят на Гърция заяви, че не може да върне осемте турски офицери, замесени в провалилия се опит за преврат от 2016 година срещу Ердоган, защото гръцкият съд е постановил да не се екстрадират, а в Гърция се прилага принципът за разделение на властите.
Днес Анкара категорично постави този въпрос, като обяви, че за всеки от тях плаща по 700 000 евро премия.

Превратът засегна гръцко-турските отношения
Ципрас припомни на Ердоган, че той беше сред първите, които са му се обадили и са изразили подкрепата си веднага след неуспешния опит за преврат. Той заяви, че този опит е повлиял отрицателно на двустранните отношения и подчерта, че Гърция заклеймява всякакви преврати и всяко усилие да се разрушават демократичните форми на управление. Това отчасти се отнася както за осемте офицера, така и до двамата гръцки офицери, които Турция задържа, но след месеци освободи.

Егейският въпрос
Гръцкият премиер е изразил също и силна тревога за опасната военна ситуация в Егейско море. Той е подчертал колко важна е прякото общуване между двамата лидери.
По същество, двамата обявиха, че започват разширен многостранен диалог, а Ципрас изтъкна, че приоритет е сътрудничеството в енергийната област.
На свой ред Ердоган прояви силен интерес по отношение на мюсюлманите в Западна Тракия. Той настоя за преки избори на мюфтии.

Деескалацията е главна цел, нужни са предварителни разговори
Според Ципрас двата народа се сближават все повече, а тяхното желание е техните лидери да ги следват.
Двете страни планират да предприемат мерки за изграждане на ново доверие и да се върнат към модела на предварителните разговори по отношение на делимитацията на Егейския континентален шелф.
По съдбоносната мигрантска тема Ципрас е казал, че той иска повече мигранти да се върнат на Турция и да се проследят корените на мигрантските транспорти вериги.
Гръцкият премиер е обявил също, че очаква още по-интензивно да се развива сътрудничеството в сферата на сигурността, което може да даде сигнал, че Атина ще предава членове от мрежата на мюсюлманския духовник Фетулах Гюлен, обвинен за опита за преврат.
По въпроса за ново откриване на Семинарията на остров Халки на Вселенската Патриаршия Ердоган по същество е предложил прилагане на древното римско правило „услуга за услуга“ - quid pro quo, нещо, което Атина дълго време отхвърляше. Той е заявил, че очаква в замяна Атина да позволи на мюсюлманите от Тракия да избират свои мюфтии, учени-юристи, които изпълняват също и функциите на съдии при определени фамилни правни казуси.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Ципрас изрази задоволство от поддържането на „отворен“ диалог с Турция

AFP: Ципрас изрази задоволство от поддържането на „отворен“ диалог с Турция

5 Февруари 2019 | 21:12 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас увери, че правителството му ще се радва на поддържането на „отворен диалог“ с Турция с цел разрешаване на споровете между двете съседни страни, предава AFP.
„Много съм доволен, че каналите за комуникация (с Турция) са отворени, за да можем да предприемем по-конструктивни стъпки", подчерта Ципрас след срещата в Анкара с държавния глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Ципрас отговори на призива на Ердоган за повече сътрудничество в случая с осмината военнослужещи: Не подкрепяме пучисти, но уважаваме решенията на правосъдната система

Kathimerini: Ципрас отговори на призива на Ердоган за повече сътрудничество в случая с осмината военнослужещи: Не подкрепяме пучисти, но уважаваме решенията на правосъдната система

5 Февруари 2019 | 21:09 | Агенция "Фокус"
Анкара. Гърция не приветства пучистите, но случаят с осмината военнослужещи на Анкара, които избягаха в Атина след неуспешния опит за преврат от 2016 г., е отговорност на правосъдната система. Това подчерта министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас след срещата в Анкара с държавния глава на Турция Реджеп Таийп Ердоган, съобщава електронното издание на атинския всекидневник Kathimerini.
„Гърция трябва да уважава решенията на съдебната власт“, подчерта Ципрас след срещата с турския лидер, продължила над два часа. „Заговорниците за преврат не са добре дошли в Гърция, но по-важното е да засилим нашето сътрудничество в сектора на сигурността", допълни гръцкият премиер.
Съгласно думите му, Гърция и Турция са се съгласили да намалят напрежението в Егейско море и да продължат с мерки за изграждане на доверие, защото всички различия между двете съседни страни „може и трябва да бъдат решени с диалог".
В рамките на пресконференцията по-рано Ердоган заяви, че очаква повече сътрудничество от Гърция по отношение на репатрирането на осмината турски военнослужещи, избягали в Атина след събитията от лятото на 2016 г.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Тайип Ердоган: Споровете между Турция и Гърция може да бъдат разрешени по мирен път

Реджеп Тайип Ердоган: Споровете между Турция и Гърция може да бъдат разрешени по мирен път

5 Февруари 2019 | 20:57 | Агенция "Фокус"
Анкара. Според държавния глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган споровете между Анкара и Атина може да бъдат разрешени по „мирен път", чрез диалог, предава AFP.
„Ние, турците, смятаме, че всички проблеми с Гърция може да бъдат разрешени по мирен път. Вярваме, че всеки проблем може да бъде решен чрез диалог“, подчерта Ердоган на съвместна пресконференция в Анкара с гръцкия премиер Алексис Ципрас.
Същевременно турският лидер бе категоричен, че Анкара очаква „повече сътрудничество от съседна Гърция" по въпроса за екстрадирането на осмината военнослужещи, заподозрени за организирането на опита за държавен преврат от лятото на 2016 г.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

To Vima: В ход са съвместните изявления след срещата Ердоган-Ципрас, преговорите продължиха над два часа

To Vima: В ход са съвместните изявления след срещата Ердоган-Ципрас, преговорите продължиха над два часа

5 Февруари 2019 | 20:35 | Агенция "Фокус"
Анкара. След повече от два часа срещата в Анкара между държавния глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган и гръцкия премиер Алексис Ципрас приключи, в ход са съвместните им изявления, съобщава електронното издание на атинския ежедневник To Vima.
По-рано Ципрас, който кацна в Анкара около 15:30 часа местно време (съвпада с българското време), се срещна с вицепремиера на Турция Фат Октай.
„Пристигане в Анкара за срещата с президента на Република Турция Реджеп Тайип Ердоган. Имаме възможност да се върнем на нивото на искрен диалог, за да подновим нашата положителна програма в полза на нашите народи и на по-широкия регион", написа гръцкият премиер в социалните мрежи след кацането си в турската столица.
Няколко часа преди срещата в Анкара, турските власти обявиха, че ще дадат по 700 хил. евро награда за предаването на всеки един от потърсилите убежище от Анкара военнослужещи, обвинени за опита за държавен преврат от лятото на 2016 г.
Ходът на Анкара бе очевидно послание до Ципрас, че въпросът за съдбата им ще сред най-важните, които Ердоган ще постави.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Ердоган и Ципрас проведоха среща за обстойно преразглеждане на двустранните отношения

Daily Sabah: Ердоган и Ципрас проведоха среща за обстойно преразглеждане на двустранните отношения

5 Февруари 2019 | 19:53 | Агенция "Фокус"
Анкара. Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган се срещна в Анкара с гръцкия премиер Алексис Ципрас, за да обсъдят двустранните отношения, както и регионалните въпроси, отбелязват в редакцията на вестник Daily Sabah. Двамата лидери обмениха мнения по няколко въпроса, засягащи и двете страни – от бежанската криза до кипърския въпрос.
Двете страни изразиха желанието си да открият нова страница в двустранните отношения по време на историческото посещение на Ердоган в Атина през декември 2017 г., първото по рода си за последните 65 г., припомня изданието.
„Трябва да се създадат условия в гръцко-турските отношения за предприемането на исторически стъпки", бяха думите на Ципрас в ексклузивно интервю за Анадолската агенция, дадено в навечерието на визитата му в Турция.
В сряда Ципрас ще се срещне с Вселенския патриарх Вартоломей в Истанбул, след което ще посети Халкинската семинария, бивша християнска православна школа, разположена на един от Принцовите острови.
През изминалите години Ердоган предлагаше повторно откриване на семинарията, ако Атина предприеме стъпки за подобряване на условията за мюсюлманската общност в Западна Тракия, област в Гърция с голямо мюсюлманско население.
Ципрас също засегна развитието на религиозната свобода на мюсюлманското малцинство в Гърция, въпрос, който Ердоган повдигна по време на посещението си в Гърция през 2017 г. и който остава една от критичните точки в отношенията между Атина и Анкара.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Срещата Ципрас-Ердоган: Гърция и Турция могат да изградят съвременни отношения на база взаимно уважение

Срещата Ципрас-Ердоган: Гърция и Турция могат да изградят съвременни отношения на база взаимно уважение

5 Февруари 2019 | 19:36 | Агенция "Фокус"
Анкара. Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган се срещна с гръцкия премиер Алексис Ципрас, който е на двудневно посещение в страната. След разговорите министър-председателят на Гърция изпрати положително послание за двустранните отношения чрез официалния си профил в „Инстаграм“, където сподели снимки от началото на срещата с Ердоган, отбелязва електронното издание на скопския вестник „Нова Македония“.
„Гърция и Турция могат да изградят съвременни отношения на база взаимно уважение в полза на нашите народи и региона“, написа Ципрас.
Успоредно с срещата на Ердоган-Ципрас съпругата на турския президент провежда среща със съпругата на гръцкия премиер, допълва изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Алексис Ципрас пристигна в Турция

Kathimerini: Алексис Ципрас пристигна в Турция

5 Февруари 2019 | 16:31 | Агенция "Фокус"
Атина. Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас пристигна на двудневно посещение в Турция на фона на изострените двустранните отношения и появата на нов „фронт“, разделящ двете страни в Източното Средиземноморие, отбелязва в редакцията на водещия атински ежедневник Kathimerini.
„Ние имаме възможност да започнем един честен диалог, за да дадем начало на нашата положителна програма в полза на нашите хора и на по-широкия регион“, написа Ципрас в социалната мрежа „Туитър“ след кацането си в Турция.
В Анкара гръцкият премиер ще се срещне с държавния глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Началото на срещата им е в 16:45 часа местно време (съвпада с българското), след което двамата лидери ще дадат пресконференция. Ердоган ще бъде домакин на официална вечеря в чест на госта си.
Според различни доклади Вселенският патриарх Вартоломей ще присъства на вечерята по поканата на турския президент. Очаква се Ципрас да проведе разговори с предстоятеля на Вселенската патриаршия в сряда.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кириакос Мицотакис за посещението на Ципрас в Турция: Г-н премиер, оставете сериозните въпроси на следващото правителство на „Нова Демокрация“

Кириакос Мицотакис за посещението на Ципрас в Турция: Г-н премиер, оставете сериозните въпроси на следващото правителство на „Нова Демокрация“

5 Февруари 2019 | 14:32 | Агенция "Фокус"
Атина. „Не само ние, но и всички гърци са притеснени относно посещението на (гръцкия премиер Алексис) Ципрас в Турция“, заяви председателят на основната опозиционна партия в Гърция „Нова Демокрация“ във вторник пред ръководството на фракцията в централата й в Пирея, предава местният телевизионен канал „Скай“.
Политикът обясни, че поставянето в дневния ред на срещата с Ердоган на осемте турски офицери, които получиха убежище в Гърция след неуспешния опит за преврат срещу Ердоган през лятото на 2016 година игнорира гръцките закони и решенията на съдилищата й, а междувременно съветникът на турския президент Ибрахим Калън повдига въпроса за егейските острови, докато нарушенията на гръцкото въздушно пространство в Егейско море продължават без прекъсване.
„Г-н Ципрас трябва да остави сериозните въпроси на следващото правителство на „Нова Демокрация“, заяви Мицотакис.
Освен това лидерът на опозицията констатира, че атмосферата в гръцкия парламент е отровена от това, че правителството наема желаещи другари... депутати сменят партиите си и докато принадлежат към една фракция, подкрепят друга.
Мицотакис заяви, че шестимата народни представители, които се присъединиха към правителството на СИРИЗА, са „шестима авантюристи, които искат да оставят Ципрас на власт още малко“.
Според председателят на „Нова Демокрация“, всичко, което може да направи премиерът сега е да насрочи парламентарни избори.
„При всички случаи, след 108 дни от днес, хората ще отговорят на диверсиите. На 26 май хората ще си кажат думата. Ако те не се превърнат в парламентарни избори, те ще изпратят послание чрез европейските избори“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Демокрация“: Включването на осемте турски офицери в списъка с терористите подкопа посещението на Ципрас в Турция преди дори да е започнало

„Нова Демокрация“: Включването на осемте турски офицери в списъка с терористите подкопа посещението на Ципрас в Турция преди дори да е започнало

5 Февруари 2019 | 12:42 | Агенция "Фокус"
Атина. Основната опозиционна партия в Гърция „Нова Демокрация“ във вторник изрази опасенията си преди срещата между премиера на страната Алексис Ципрас и турския президент Реджеп Таийп Ердоган в Анкара, след като Турция предложи награда на Атина, за да върне осемте военнослужещи, които избягаха в страната след неуспешния опит за преврат през 2016 година и впоследствие получиха убежище, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
„За съжаление, нашите опасения се потвърдиха много бързо“, заяви министърът на външните работи в сянка на партията Йоргос Кумуцакос.
Неговият коментар дойде малко, след като вътрешното министерство на Турция обнови своя списък от „желани терористи“, като включи в него въпросните осем бивши турски офицера. От „Нова Демокрация“ оценяват хода като „провокативен“, тъй като „подкопава визитата на г-н Ципрас в Турция преди дори да е започнала“.
„От гръцка страна посещението е зле подготвено и не носи нищо друго освен лоши предзнаменования за гръцките интереси в двустранните отношения“, заяви Кумуцакос.
„Правителството поема огромна отговорност“, добави той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): Турция предложи 5,6 милиона евро на Гърция за осемте офицери, участвали в опита за преврат срещу Ердоган

Kathimerini (Гърция): Турция предложи 5,6 милиона евро на Гърция за осемте офицери, участвали в опита за преврат срещу Ердоган

5 Февруари 2019 | 11:59 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министерството на вътрешните работи на Турция обнови списъкът на бившите офицери от армията на страната, издирвани за участието им в опита за държавен преврат от лятото на 2016 година, като включи в него осемте военнослужещи, които избягаха в Гърция, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
Според информация на турските медии, правителството предлага общо 5,6 милиона евро за предаването на офицерите, които получиха убежище в Гърция.
Новината идва, докато гръцкият премиер Алексис Ципрас пътува към Анкара във вторник за двудневното си посещение в Туция, в хода на което ще има срещи с турския президент Реджеп Таийп Ердоган, константинополския патриарх Вароломей и др.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Говорителят на Ердоган преди визитата на Ципрас: Откритите в Средиземно море ресурси трябва да бъдат разделени поравно

Говорителят на Ердоган преди визитата на Ципрас: Откритите в Средиземно море ресурси трябва да бъдат разделени поравно

5 Февруари 2019 | 08:54 | Агенция "Фокус"
Анкара. Говорителят на турския президент Ибрахим Калън даде разяснения за дневния ред в навечерието на двудневната визита на гръцкия премиер Алексис Ципрас в Турция, пише електронното издание на вестник Protothema.
Той каза:
„Утре ще имаме натоварен дневен ред, в който влизат двустранните отношения, развитието на ситуацията в Егейско море, ТАП, „Турски поток“, турското малцинство в Западна Тракия, гръцкото малцинство, което живее в Турция и въпроси, свързани с тези. Егейско море, Средиземно море, континенталният шелф, островите. Изявлението на господин Ципрас пред „Анадолската агенция“ преди да дойде ни правят щастливи. Те показват, че ще имаме добро и позитивно намерение.
В Егейско и Черно морета и Кипър, Турция ще продължи да защитава суверенните си права със същата решимост. Няма да се съгласим на свършени факти в Източното Средиземноморие, откъдето и да идват. За да може Средиземно море да стане море на мира, природните ресурси трябва да бъдат разделени поравно“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Не е време за промяна на отношенията

Kathimerini: Не е време за промяна на отношенията

5 Февруари 2019 | 05:59 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцкият премиер Алексис Ципрас се среща отново с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Анкара. Такива срещи винаги са полезни, както и укрепването на комуникационните линии между двамата съседи на всяко ниво. В това отношение поканата, подадена миналата седмица от турският министър на отбраната Хулуси Акар, за наскоро назначения му гръцки колега Евангелос Апостолакис също е положително развитие. Езикът на военнослужещите понякога се оказва по-ефективен от този на политиците, пише в.Kathimerini.
Днешните обстоятелствата призовават за сдържаност и спокойствие по отношение на Егейско море и Кипър. Това не е време за големи инициативи и дори премиерът да има такива намерения, които при определени обстоятелства могат да бъдат успешни, нито той, нито страната могат да си позволят големи маневри.
Толкова скоро след болезнения процес на ратифициране на Преспанското споразумение с Бившата югославска република Македония, което раздели гръцкото общество и изостри отношенията между политическите партии, не е време за каквито и да било турбуленции в гръцко-турските отношения. Дори онези от нас, които подкрепят смели инициативи, които се възползват от международното право, но също така се основават на реализъм, знаят, че не е време за действие.
Съществува опасност, при която - очарован от подкрепата, която получи от международната общност покрай Преспанското споразумение - премиерът може да се опита да преследва подобен пробив по въпроса за гръцко-турските отношения. Но на този фронт проблемите са много по-дълбоки, по-сериозни и сложни. В същото време международната общност, и по-специално Вашингтон, изпраща смесени послания по отношение на Турция и никога не може да бъде сигурно на коя страна, по какви въпроси и до каква степен може да се упражнява натиск.
Министър-председателят трябва да се съсредоточи върху възобновяването на разговорите по отношение на Егейско море и избягване на напрежението, оставяйки всякакви възможни инициативи до края на общите избори, когато ще има повече време за подготовка и постигане на консенсус, а общият климат ще бъде по-подходящ.

Превод и редакция: Калоян Пенков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АНА-МПА: Трябва да продължим искрения диалог, който започнахме през 2017 година

АНА-МПА: Трябва да продължим искрения диалог, който започнахме през 2017 година

5 Февруари 2019 | 05:12 | Агенция "Фокус"
Атина. „Имаме възможността да продължим искрения диалог, който започнахме през декември 2017 г., и да възобновим добрите отношения“, подчерта гръцкият премиер Алексис Ципрас пред Анадолската информационна агенция преди официалното си посещение в Турция и срещата си с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, предава АНА-МПА.
Ципрас също така отбеляза, че отношенията му с Ердоган се основават на уважение, искреност и честност.
„Трябва да изградим отношения на взаимно уважение, които се основават на международното право, в полза на нашите народи и региона“, каза Ципрас.
„Турция и Гърция доказаха за първи път през 2015-2016 г., че могат да си сътрудничат в справянето с големи международни предизвикателства, като например бежанската криза. Посетих Турция три пъти и сътрудничихме за споразумението ЕС-Турция, за укрепването на евро-турското стратегическо сътрудничество и за насърчаване на действията на НАТО в Егейско море, което доведе до драстично намаляване на миграционните потоци и особено на смъртните случаи в Егейско море. Насърчаваме сътрудничеството в енергийния сектор с Трансадриатическия газопровод и с обсъждането на разширяването на тръбопровода „Турски поток“ до Европа, започнахме процедурите за старта на морския маршрут Солун-Измир, железопътната връзка Истанбул-Солун“ заяви Ципрас.
Запитан за възобновяването на преговорите по кипърския въпрос, Ципрас отново подчерта, че „трябва постоянно да търсим справедливо и приложимо решение, основано на договорите на ООН, тъй като единственото решение е обединението на острова в тази рамка. Република Кипър ще бъде нормална държава-членка на ЕС и ще работи в полза на всички кипърци, както на кипърските гърци, така и на кипърските турци“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Турция „очаква с нетърпение“ посещението на Ципрас, заяви турският посланик

Kathimerini: Турция „очаква с нетърпение“ посещението на Ципрас, заяви турският посланик

4 Февруари 2019 | 23:33 | Агенция "Фокус"
Анкара. Двудневното посещение на премиера Алексис Ципрас в Анкара, по време на което той ще се срещне с президента Реджеп Тайип Ердоган, ще спомогне за „подобряване на отношенията“, каза посланикът на страната в Гърция Бурак Озугергин в интервю за информационната агенция ANA-MPA.
„Нямаме търпение за това посещение“, заяви той пред ANA-MPA, добавяйки, че „предстоят добри дни“.
Той заяви, че Турция е готова да отнесе двустранните проблеми към международните организации.
„Винаги сме казвали, че сме готови да използваме някой от механизмите за разрешаване на спорове, посочени от системата на ООН - преговори, арбитраж, прибягване до съдебната система и т.н.“
Запитан дали турският парламент най-накрая трябва да остави заплахата си „casus belli“, приета през 1995 г., за да попречи на Гърция да разшири териториалните си води на 12 мили, посланикът каза: „Декларацията на турския парламент през 90-те години не беше направена във вакуум. Това беше отговор на стъпка, предприета от гръцкия парламент само седмица преди това. Така, че това беше реакция на това, което чувствахме като възможен ход, който значително би нарушил нашите законни права и ще ни задуши в Егейско море“.
Относно многократните нарушения на гръцкото въздушно пространство над Егейско море, той спомена, че страната му се придържа към международното право.
„Насърчавам ви да разберете какво означават турските полети и какво казва международното право за това. Отново може да ви изненада да чуете, че всъщност Турция предлага, че придържането към международното право ще спомогне за намаляване на напрежението“,каза той.

Первод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Турция няма да приеме свършен факт в Източното Средиземноморие, заяви говорителят на президента

Kathimerini: Турция няма да приеме свършен факт в Източното Средиземноморие, заяви говорителят на президента

4 Февруари 2019 | 22:15 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция повтори многократно, че няма да приеме свършен факт в Източното Средиземноморие то Гърция или Кипър, преди двудневната работна среща на министър-председателя Алексис Ципрас, съобщава гръцкият вестник Kathimerini.
„Турция няма да толерира свършен факт в Източното Средиземноморие, независимо кой е“, заяви Ибрахим Калън, говорител на турския президент, след среща на кабинета в президентския комплекс.
Калън заяви, че Ципрас и турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще обсъдят двустранната търговия, развитието в Егейско море, енергетиката, Трансадриатическия газопровод, „Турски поток“, мюсюлманското малцинство в Гърция, гръцкото малцинство в Турция и континенталния шелф, наред с други въпроси.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): В Атина няма високи очаквания за посещението на Ципрас в Турция

Kathimerini (Гърция): В Атина няма високи очаквания за посещението на Ципрас в Турция

4 Февруари 2019 | 14:35 | Агенция "Фокус"
Атина/Истанбул. В понеделник гръцкият премиер Алексис Ципрас започва двудневното си посещение в Турция, за което гръцките дипломати нямат високи очаквания, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Според източниците на изданието, най-добрият сценарий е обявлението, че ще бъдат рестартирани проучвателните разговори за възстановяване на отношенията между двете страни.
Все още не е ясно, както посочва вестникът, дали новият министър на отбраната на Гърция Евангелос Апостолакис ще отговори позитивно на поканата за разговори от неговия турски колега Хулуси Акар.
Очаква се през втория ден на визитата в Истанбул, Ципрас да се срещне с константинополския патриарх Вартоломей. Не се знае обаче дали той ще използва възможността да призове за продължаване на православните семинари в школата на остров Хейбели (Халки).
Освен двустранните отношения, се очаква Ципрас и Ердоган да обсъдят възможно подновяване на мирните преговори за Кипър.
Понастоящем има по-голяма загриженост за турската активност в Източното Средиземноморие, която се е увеличила през последните седмици, отколкото за Егейско море, което за първи път от четири не бе арена на катаклизми по време на годишнината от кризата около островчетата Имия/Кардак.
Друг въпрос, който се очаква да бъде обсъден, е случаят с осемте турски офицери, които избягаха в Гърция след неуспешния опит за преврат в Турция през 2016 година. Миналата седмица Съветът за национална сигурност на Турция заяви, че Анкара ще продължи да преследва заподозрени участници в преврата - включително осемте военнослужещи, които Гърция отказа да екстрадира.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АА: Ципрас преди визитата си в Турция: Трябва да изградим връзки, полезни за народите ни и за нашия район; Брюксел да помага всячески на Анкара за бежанците

АА: Ципрас преди визитата си в Турция: Трябва да изградим връзки, полезни за народите ни и за нашия район; Брюксел да помага всячески на Анкара за бежанците

4 Февруари 2019 | 11:35 | Агенция "Фокус"
Атина/Анкара. Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас заяви в навечерието на утрешното си двудневно посещение в Турция, че е необходимо „да бъдат изградени такива двустранни връзки, които да са в интерес и на двата народа, и на целия район.”, предаде Анадолската агенция (АА). Гръцкият премиер посочи още, че „отношенията му с турския президент Реджеп Тайип Ердоган се базират на уважение, откровеност и прям речник.”. Освен това Ципрас обърна внимание, че „международната общност трябва да види и отчита факта, че Турция е приютила 4 милиона бежанци, а ЕС е длъжен да окаже помощ на Анкара с всичко, което е по силите му.”, посочва още АА.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Анкара повдига отново въпроса за осемте офицери

Kathimerini: Анкара повдига отново въпроса за осемте офицери

1 Февруари 2019 | 00:33 | Агенция "Фокус"
Атина. Няколко дни преди премиерът Алексис Ципрас да посети Турция, Националният съвет за сигурност на страната направи изявление, в което се казва, че Анкара ще продължи да преследва хората, които обвинява, че са участвали в неуспешния опит за преврат през 2016 г. - включително осемте военнослужещи, които Гърция отказа да екстрадира, съобщава гръцкият вестник Kathimerini.
Гръцки съдилища отхвърлиха няколко искания от Анкара да предаде осем турски офицери, които избягаха в Гърция през юли 2016 г., твърдейки, че те няма да получат справедлив процес и могат да бъдат подложени на изтезания и нечовешко отношение.
В изявлението се казва също, че Турция ще следи отблизо събитията в Кипър, Източното Средиземноморие, Егейско и Черно море и „предприема действия за защита на правата си“.
Съветът заяви, че е „неприемливо“ някои страни да се въздържат от екстрадиране на членове на терористични групи.
Изявлението дойде в момент, когато Гърция се стреми да намали напрежението в Егейско море и в Източното Средиземноморие и да проправи пътя за нова подкрепена от ООН инициатива за възобновяване на преговорите за обединяването на Кипър.
По време на посещението си в Анкара и Истанбул на 5 и 6 февруари, по покана на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, Ципрас ще бъде придружен от заместник-министъра на икономиката Стергиос Пициорлас и заместник-министъра на външните работи Йоргос Катругалос. Ердоган и Ципрас ще проведат съвместна пресконференция, която ще бъде последвана от вечеря.
На 6 февруари е планирано Ципрас да посети Вселенския патриарх Вартоломей в Истанбул.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кириякос Мицотакис, „Нова демокрация“: Ципрас разделя гърците

Кириякос Мицотакис, „Нова демокрация“: Ципрас разделя гърците

30 Януари 2019 | 13:26 | Агенция "Фокус"
Атина. Председателят на основната опозиционна партия в Гърция – Кириякос Мицотакис от „Нова демокрация“, критикува министър-председателя Алексис Ципрас за изявлението му за протестиращите срещу Преспанското споразумение, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
От редакцията припомнят, че в разговор с държавния глава на Франция Еманюел Макрон в Никозия Ципрас определи демонстрантите като „крайнодесни популисти“.
„Ципрас отново обиди гръцкия народ. Той описа не само като крайнодесни привърженици, но и като безумни [хора] онези, които се противопоставят на споразумението от Преспа. Той се държеше толкова нахално и безотговорно пред чуждестранни лидери”, коментира Мицотакис.
„Въпреки това той нямаше какво да каже за [министър-председателя на Македония Зоран] Заев, който продължава да нарича Скопие „Македония", допълни лидерът на „Нова демокрация“.
След като обвини Ципрас в разделянето на гръцкия народ, Мицотакис добави: „Гърците ще останат единни, горди и достойни. И те скоро ще дадат на Ципрас отговора, който той заслужава“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АА: Министърът на отбраната на Турция покани гръцкия си колега

АА: Министърът на отбраната на Турция покани гръцкия си колега

30 Януари 2019 | 07:58 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският министър на отбраната Хулуси Акар поздрави новоназначения гръцки колега Евангелос Апостолакис и го покани на посещение в Турция, предава турската Anadolu Agency.
Акар изтъкна важността на добрите отношения между Гърция и Турция и сътрудничеството във военната сфера, добавяйки че ще се радва да посрещне Апостолакис в Турция.
Преди годишнината от кризата на островите Кардак тази покана се възприема като важна от експертите по сигурността, което може да намали напрежението в Егейския и Средиземноморския регион.
Спор, продължил десетилетия между Турция и Гърция заради необитаваните малки острови в Егейско море доведе страните до ръба на военен конфликт през 1996 г.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Отношенията с Турция трябва да се основават на спазването на международното право

Kathimerini: Отношенията с Турция трябва да се основават на спазването на международното право

30 Януари 2019 | 00:12 | Агенция "Фокус"
Атина. Отношенията между Гърция и Турция трябва да се основават на зачитането на международното право, заяви премиерът Алексис Ципрас в изявления по време на петата среща на върха на страните от Южна Европа в Никозия, пише гръцкият вестник Kathimerini.
Събирането на лидери от Франция, Италия, Испания, Португалия, Кипър, Гърция и Малта ще се съсредоточи върху миграцията и други регионални въпроси.
„Всичките седем са съгласни, че отношенията на всяка отделна страна и ЕС с Турция трябва да се основават на взаимно уважение и зачитане на международното право“, каза Ципрас.
Ципрас планира да пътува до Истанбул на 5 февруари за среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.
Коментирайки кипърския въпрос, той отново потвърди позицията на Гърция за приложимо решение за острова, без окупационни армии.
„Това решение трябва да бъде в полза на всички кипърци - кипърски гърци и кипърски турци“, добави той.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): Алексис Ципрас ще посети Турция на 5 февруари

Kathimerini (Гърция): Алексис Ципрас ще посети Турция на 5 февруари

29 Януари 2019 | 17:41 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцкият премиер Алексис Ципрас ще пристигне на официално посещение в Турция на 5 февруари, гласи неофициална информация, с която се е сдобил вестник Kathimerini.
Министър-председателят на Гърция получи поканата за посещението от турския президент Реджеп Таийп Ердоган по време на разговора им в кулоарите на Общото събрание на ООН миналия септември.
Очаква се основните теми на разговорите да са двустранните отношения и блокираните в момента преговори за обединение на Кипър.
„Катимерини“ припомня, че този януари се навършват 23 години от кризата около островчетата Имия през 1996 година, която едва не доведе до война между Гърция и Турция.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Гърция отправи предупреждения към Турция в навечерието на годишнината от кризата с Имия/Кардак

Kathimerini: Гърция отправи предупреждения към Турция в навечерието на годишнината от кризата с Имия/Кардак

29 Януари 2019 | 08:15 | Агенция "Фокус"
Атина. Новоназначеният министър на отбраната и бивш началник на Генералния щаб на гръцката армия Евангелос Апостолакис увери, че Атина ще твърдо защитава своя национален суверенитет и териториална цялост, съобщава електронното издание на водещия гръцки ежедневник Kathimerini, като отбелязва, че коментарите му може да бъдат изтълкувани като прикрито предупреждение срещу Турция, отправено в навечерието на годишнината от кризата със спорните острови Имия/Кардак, заради които двете страни бяха на ръба на война през 1996 г.
„Нашето национално въздушно пространство, нашите сухопътни граници и морските граници са защитени 24 часа в денонощието, 365 дни в годината - и това е нещо, което ние демонстрирахме", заяви Апостолакис в реч пред парламента в Атина. „Всеки, който поставя под въпрос нашите суверенни права, веднага ще бъде изправен пред опустошителна реакция. Времената са от решаващо значение и те гарантират единство и национално разбиране".
По-рано турските медии съобщиха, че Анкара ще постави два каботажни кораба и един кораб на бреговата охрана край островчетата Имия/Кардак в източната част на Егейско море в навечерието на 23-тата годишнина от спора.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РСЕ (Македония): В Солун организираха пореден протест срещу Преспанското споразумение

РСЕ (Македония): В Солун организираха пореден протест срещу Преспанското споразумение

28 Януари 2019 | 08:28 | Агенция "Фокус"
Солун. Около 250 души излязоха на протест в Солун срещу ратификацията на Преспанското споразумение, с което бе решен десетилетният спор между Атина и Скопие за новото име на югозападната ни съседка, предава Радио „Свободна Европа“ в македонската си редакция.
Протестът бе организиран пред концертна зала, в която държавният глава на Гърция Прокопис Павлопулос присъстваше на концерт по повод Международния ден на жертвите на Холокоста. Демонстрантите изразиха недоволство поради това, че гръцкият президент не е взел участие в дебата за Преспанския договор. Съобщава се, че те са предприели опит да пробият полицейския кордон пред залата, в резултат на което правооохранителните органи са употребили сълзотворен газ.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Times: Гръцкият парламент ратифицира промяната на името на Македония

The Washington Times: Гръцкият парламент ратифицира промяната на името на Македония

25 Януари 2019 | 21:16 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцките депутати ратифицираха споразумението, за да сложат край на близо 30-годишния спор за името на съседна Македония, в решително гласуване, след което малката страна ще бъде преименувана на Северна Македония и ще разчисти пътя си към членството в НАТО.
Споразумението премина със 153 гласа в 300-членния парламент, с два повече от необходимото. То се сблъсква с ожесточена опозиция в двете страни и коства парламентарното мнозинство на премиера Алексис Ципрас, след като малка дясна партия напусна управляващата коалиция в знак на протест. Споразумението премина с подкрепата на независими депутати.
Лявата партия „Сириза“ държи 145 места в парламента, като не й достигат шест за пълно мнозинство.
„Днес е исторически ден“, каза Ципрас. „Гърция опазва важна част от своята история, наследството й на древна гръцка Македония. Днес пишем нова страница за Балканите“.
Съгласно сделката, Македония променя името си на Северна Македония, а Гърция отхвърля възраженията си срещу присъединяването на страната към НАТО и Европейския съюз.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АНА-МПА: Изявление на канадските посланици в Гърция и Бивша югославска република Македония за ратифицирането на Преспанското споразумение

АНА-МПА: Изявление на канадските посланици в Гърция и Бивша югославска република Македония за ратифицирането на Преспанското споразумение

25 Януари 2019 | 20:54 | Агенция "Фокус"
Отава. Канадските посланици в Гърция и Бивша югославска република Македония изпратиха изявление до двете страни, с което ги поздравяват за Преспанското споразумение, съобщава гръцката държавна агенция АНА-МПА.
„Поздравяваме Гърция и Северна Македония за ратифицирането на споразумението.
Завършването на този процес е важна стъпка, подхранвана от кураж и визия от всички страни. Споразумението разрешава разрушителен и дългогодишен спор и проправя пътя за разширяване на отношенията между Гърция и Северна Македония. Считаме, че резултатът от това споразумение ще бъде в подкрепа за дългосрочната стабилност, помирението и икономическия напредък в региона.
От двете страни се изискваше компромис за постигане и ратифициране на споразумението. Не е лесно да се намери нов път напред, за да се премине отвъд дълбоко вкоренените позиции. Предприетите стъпки са обещание за по-добро бъдеще за всички.
С приключването на ратификацията Канада очаква с нетърпение да работи с нашите партньори, за да помогне за реализирането на ползите от споразумението и за по-тясно партньорство между Гърция и Северна Македония“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Заев към Ципрас: Нека Преспанския договор е вечен, нека са вечни мирът и прогреса на Балканите и в Европа

Заев към Ципрас: Нека Преспанския договор е вечен, нека са вечни мирът и прогреса на Балканите и в Европа

25 Януари 2019 | 15:57 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонският премиер не скри задоволството си от ратификацията на Преспанския договор в гръцкия парламент в петък, пише македонският „Фокус“.
В „Туитър“ той благодари на гръцкия си колега за успешното гласуване.
„Честито приятелю Алексис Ципрас, заедно с нашите народи записваме историческа победа. Нека Преспанския договор е вечен, нека са вечни мирът и прогреса на Балканите и в Европа“, написа Заев.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Външният министър на Гърция в сянка: Преспанският договор дестабилизира региона и привлича черни облаци над Гърция

Външният министър на Гърция в сянка: Преспанският договор дестабилизира региона и привлича черни облаци над Гърция

25 Януари 2019 | 13:38 | Агенция "Фокус"
Атина. „Преспанският договор е изключително вреден за националните интереси на Гърция, дестабилизира региона и привлича черни облаци над страната“, заяви гръцкият министър на отбраната в сянка от основната опозиционна партия „Нова Демокрация“ Василис Кикилиас в петък пред Open TV, предава гръцката държавна агенция АНА-МПА.
Той се позова също на историческия преглед на бившия премиер от партията Андонис Самарас, от времената на Елефтериос Венизелос в началото на XX век досега, в което той излага доказателства, че нито името „Македония“, нито „македонския“ език някога са били предавани.
„Няма по-проблематично споразумение, по-вредно за нашите национални интереси и по-смущаващо от това. Разбирам нашите колеги, които имат различна гледна точка. Но тези, които само преди няколко месеца казаха, че никога няма да предадат нашата Македония, тези, които бяха избрани от гърците да бъдат в опозиция, изведнъж се оказаха в коалиционното правителство, разменяйки гласа си, който получиха от народа, срещу министерска позиция за още няколко месеца“, добави той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): Панос Каменос призова депутатите да отхвърлят „престъпната“ сделка и реагира на снимката Заев – Сорос

Kathimerini (Гърция): Панос Каменос призова депутатите да отхвърлят „престъпната“ сделка и реагира на снимката Заев – Сорос

25 Януари 2019 | 12:51 | Агенция "Фокус"
Атина. Панос Каменос, бившият министър на отбраната на Гърция, който излезе от управляващата коалиция в протест срещу сделката за името между Атина и Скопие, призова депутатите да отхвърлят „това престъпление“ в „Туитър“ и прикачи снимка от срещата между македонския премиер Зоран Заев и милиардера интернационалист Джордж Сорос, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
„Надявам се, че дори в този момент, тези, които не са били убедени да участват в това престъпление срещу облаги ще разберат какво се случва всъщност и, като всички гърци, ще блокират това престъпление със своя вот“.
Снимката на Заев и Сорос е направена на в четвъртък на течащия в момента Световен икономически форум в Давос и бе публикувана на профила на македонския премиер в „Туитър“. В съобщението министър-председателят съобщава, че двамата са говорили как да бъде засилено сътрудничеството между БЮРМ и Фондация „Отворено общество“, чийто основател е Сорос.
Изданието припомня, че Каменос често е обвинявал високопоставени държавни служители в родината си, че са подкупени от милиардера да подкрепят споразумението, което отваря вратите на Скопие към членство в ЕС и НАТО.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Демонстрантите срещу Преспанския договор отново се събират на площад „Синтагма“ преди гласуването в 14:30

Kathimerini: Демонстрантите срещу Преспанския договор отново се събират на площад „Синтагма“ преди гласуването в 14:30

25 Януари 2019 | 12:08 | Агенция "Фокус"
Атина. Нова демонстрация срещу договора за името между Македония и Гърция се оформя в петък на площад „Синтагма“ в Атина и тя ще съвпадне с вота за ратифицирането на спорното споразумение в парламента на страната, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
Очаква се гласуването да се състои в 14:30, но може и това се случи по-късно, ако дебатите отново се проточат. Протестът е от 12 часа на централния площад в гръцката столица.
Третата демонстрация за по-малко от една седмица ще засегне движението и обществения транспорт в Атина. Най-вероятно ще бъде затворена станцията на метрото на площад „Синтагма“.
Вестникът пише, че отново се очакват безредици и отбелязва, че демонстрации срещу Преспанския договор ще се състоят и в Солун и други гръцки градове, особено в северната провинция „Централна Македония“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Денешен“ (Македония): Алексис Ципрас нападна гръцките комунисти за изгонването на 70 хиляди „славомакедонци“ от Гърция

„Денешен“ (Македония): Алексис Ципрас нападна гръцките комунисти за изгонването на 70 хиляди „славомакедонци“ от Гърция

25 Януари 2019 | 11:41 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцкият премиер Алексис Ципрас отправи остри критики към местната Комунистическа партия заради позицията й срещу Преспанския договор и й припомни изгонването на 70 хиляди „славомакедонци“ от Гърция след гражданската война в страната, пише електронното издание на македонския ежедневник „Денешен“.
„Не искам да се връщам на славомакедонския буквар, който комунистите направиха в Ташкент за дежата на славомакедонските борци от Демократическата армия на Гърция. Не искам да се връщам на 70-те хиляди бежанци от Гражданската война, които гръцката държава лиши от правото да се върнат в своята родина през 1983 година. Нито да се връщам на Славомакедонката Ирини Гини – Мирка Гинова, първата жена, екзекутирана по време на Гражданската война, комунистка. Оправяйте се сами с тези угризения на съвестта, които имате. Ще говоря политически и няма да разглеждам историята на Комунистическата партия на Гърция (ККЕ)“, заяви Ципрас.
Освен това министър-председателят реши да анализира текущите политически позиции на ККЕ срещу Преспанския договор: първата от които е НАТО, а втората – иредентизма.
„Да кажем, че приемам цялостно вашият анализ, че договорът е продиктуван от Запада, от международния империализъм или не знам какво друго можете да измислите. Съгласно това международно споразумение, като се има предвид желанието на нашите съседи да влязат в НАТО, това си е техен въпрос. Как ККЕ смята, че гръцката държава би могла и би трябвало да признае тази страна? Как? С Кое име? Как ще наричаме тези хора, какво ще кажете? Казвате, че терминът „Македония“, самото им име, е иредентизъм. Или аз не съм чел добре Ленин, когато бях млад, или вие нещо не правите както трябва“, заяви Ципрас.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Efimerida (Гърция): „Нова Демокрация“ запазва преднината си от 10% пред СИРИЗА, показват последните две анкети

Efimerida (Гърция): „Нова Демокрация“ запазва преднината си от 10% пред СИРИЗА, показват последните две анкети

25 Януари 2019 | 11:00 | Агенция "Фокус"
Атина. Последните две проучвания на общественото мнение в Гърция, публикувани в четвъртък, показват, че основната опозиционна партия „Нова Демокрация“ запазва преднината си от 10% пред управляващата СИРИЗА, пише електронното издание на вестник „Ефимерида“.
В анкетата на Pulse за телевизия Skai, „НД“ води на „Коалицията на радикалната левица“ с 10,5%, докато в допитването на Rass за in.gr, разликата е 9,8%.
Съгласно проучването на Pulse, основната опозиционна партия ще получи 33% ако парламентарните избори в Гърция се проведат утре. СИРИЗА ще има подкрепата на 22,5%, „Златна зора: е трета с 8%, следва „Движение за промяна“ (КИНАЛ) с 6,5%, ККЕ (Гръцката комунистическа партия) с 5,5 и „Съюза на центристите“ с 2%. Под границата за влизане в парламента остават „Независимите гърци“ (АНЕЛ), „То Потами“ и други.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): Гръцкият парламент ще гласува за ратификация на Преспанския договор след ожесточени дебати

Kathimerini (Гърция): Гръцкият парламент ще гласува за ратификация на Преспанския договор след ожесточени дебати

25 Януари 2019 | 10:35 | Агенция "Фокус"
Атина. След ожесточените дебати относно договора за името между Атина и Скопие в гръцкия парламент в сряда и четвъртък, депутатите ще гласуват за ратификацията на споразумението в петък в 14:30 часа, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
„На една стъпка сме от историческо събитие“, заяви премиерът на страната Алексис Ципрас в парламента, като добави, че дългогодишния спор за името на бившата югорепублика е лишил Гърция от скъпоценен дипломатически капитал. Той посочи, че инерцията и отлагането са довели до това, че повече от 130 страни са признали БЮРМ като „Македония“ и обвини основната опозиционна партия „Нова Демокрация“ в „политическо лицемерие“ за това, че е сменила позицията си по въпроса. Министър-председателят също така осъди заплахите срещу и сплашването на депутати, подкрепящи Преспанския договор.
Лидерът на „Нова Демокрация“ Кириакос Мицотакис, от своя страна, описа сделката като „национално поражение“, чиято ратификация няма да гарантира влизането на БЮРМ в Европейския съюз. „По всяко време Гърция може да наложи вето на приемането на Скопие в европейското семейство“, подчерта той. „Ако гърците ми се доверят да стана премиер, аз ще откажа да тълкувам споразумението по този начин“. Що се отнася до Преспанския договор, Мицотакис счита, че той е „минно поле“, което щом веднъж бъде ратифицирано, ще бъде невъзможно да бъде отменено и трудно да бъде модифицирано. Политикът призова народните представители да се изправят пред „историческата“ си отговорност и да отхвърлят споразумението.
Лидерът на „Независимите гърци“ (АНЕЛ) Панос Каменос нарече опозиционните депутати, които подкрепят договора, „шестте Ефиалти“, визирайки Ефиалт, който предава гърците на нахлуващите персийци.
Ставрос Теодоракис, лидер на центристката „То Потами“ (Реката), който също видя как партията му се разпадна заради недоволство относно Преспанския договор, заяви, че Гърция трябва да подкрепи пакта, или рискува да разочарова своите западни партньори. „Ако отхвърлим споразумението, страната ще бъде изолирана международно“, сигурен е политикът.
Бившият външен министър Никос Коциас, архитектът на сделката, който напусна правителството миналия октомври след сблъсък с Каменос, нападна „Нова Демокрация“ за това, че се противопостави на споразумението. „Преспанският договор работи за вас - каза той - Решава проблем, който вие не можахте да разрешите“, каза Коцияс. Критиките на Коциас бяха опровергани от бившия консервативен външен министър Дора Бакоянис, която заяви, че бившият премиер Костас Караманлис се е опитал да постигне споразумение, което е било блокирано от правителството на бившата югорепублика.
Бившият премиер от „Нова Демокрация“ Андонис Самарас, от своя страна, посочи, че сделката легитимира иредентистките претенции на БЮРМ. „Преспанският договор нарушава националната линия“, заяви той. „Той не решава проблемите, а създава редица нови“.
По-рано в четвъртък Караманлис излезе и с писмена позиция, в която обвини правителството, че бърза да финализира сделката „с прекомерна бързина“ и пренебрегва чувствата на гражданите. „Правителството трябваше да се съобрази с чувствителността и да се вслуша в резонните опасения на огромното мнозинство от гражданите“, написа бившият гръцки премиер. „Не е приемливо националните въпроси от такава важност да водят до напрежение, което създава климат на разделение“.
Междувременно в четвъртък вечерта пред гръцкия парламент се събраха няколко различни групи протестиращи – Над три хиляди десни демонстранти, около пет хиляди привърженици на гръцката Комунистическа партия и трета, по-малка група, радикални левичари, които се насочиха към американското посолство. Всичко завърши без сериозни инциденти. През нощта обаче полицията е отблъснала група, която е мятала факли и предмети и се е опитала да доближи парламента.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): „Скопяни, никога няма да сте гърци“, „референдум“ и „оставка“ викат демонстрантите пред гръцкия парламент

„Фокус“ (Македония): „Скопяни, никога няма да сте гърци“, „референдум“ и „оставка“ викат демонстрантите пред гръцкия парламент

25 Януари 2019 | 10:14 | Агенция "Фокус"
Атина. Докато в гръцкия парламент течаха дебатите за Преспанския договор, демонстрантите пред народното събрание викаха „Македония е гръцка“, „Скопяни, никога няма да станете гърци“ и други, пише македонският „Фокус“.
Освен това протестиращите искаха оставки на правителството и президента на Гърция Прокопис Павлопулос и референдума по въпроса за името на Македония.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АНА-МПА: Протестиращите срещу договора в Катерини и Драма се опитаха да нападнат домовете на депутати от СИРИЗА

АНА-МПА: Протестиращите срещу договора в Катерини и Драма се опитаха да нападнат домовете на депутати от СИРИЗА

25 Януари 2019 | 10:02 | Агенция "Фокус"
Солун. Групи протестиращи срещу договора за името между Атина и Скопие в четвъртък са направили опит да нахлуят в домовете на депутати от СИРИЗА в северните гръцки градове Драма и Катерини, но са били спрени от полицейски кордони, които са препречили пътя им, съобщава гръцката държавна агенция АНА-МПА.
В Катерини, група, участваща в демонстрациите, се е опитала да стигне до дома на народния представител за Пиерия Бети Скуфа и двама полицаи са били ранени от предмети, хвърлени от тълпата, която се е опитала да пробие кордона. Няколко от тях са били задържани.
Подобни сцени са се разиграли в град Драма, когато протестен марш в четвъртък следобед не е минал по обичайния маршрут през центъра на населеното място, а се е насочил към къщата на депутата от СИРИЗА Христос Караганидис. Протестиращите първо са минали през централата на СИРИЗА , а след това са спрели на няколко метра от резиденцията на народния представител, викали са и в последствие са разпръснати от органите на реда.
В изказване пред АНА-МПА относно демонстрантите, събрали се пред дома му в Драма в четвъртък, Караганидис заяви, че инцидентите са резултат от „подстрекателските заявления на депутати от основната опозиционна партия и особено на този в моя град, моята префектура“, като добави, че те са „моралните подстрекатели“ на инцидентите.
„Хората, които подбуждат национална омраза, наричат ме лично „предател“ и депутатите от СИРИЗА, които са в Македония „предатели“, по същество въоръжават ръцете и езиците на тези хора, за да имаме тези явления“ каза Караганидис.
„Ние не говорим за много хора, онези, които дойдоха в къщата и разстроиха квартала, като плашат всякакви хора, не наброяват повече от 100-150“, каза той.
„Както можете да разберете, основната опозиционна партия ще бъде отговорна за всичко, което се случи оттук нататък, което се отнася до физическото здраве на народните представители на СИРИЗА и тяхната собственост“, категоричен е Караганидис.
„Нищо не ни плаши, нищо не може да сплаши демокрацията“, заяви Скуфа, като обясни пред агенцията, че протестиращите са се опитали да се съберат пред къщата й в Катерини.
„Тридесет крайно десни главорези се опитаха да предизвикат инцидент пред дома ми и къщите на още двама депутати (Астериос Касторис и Харилаос Цамаклис)“, каза Скуфа и добави: „Те се събраха, защото имаше покана с конкретен плакат, който ги подканяше да окупират къщите на депутатите“.
Скуфа отбеляза, че това е подсъдимо и е нарушение на вътрешния мир и добави, че „ще продължим с необходимите незабавни следващи стъпки“. Освен това тя посочи, че действията на тези лица се осъждат от цялото общество.
Шестима души бяха арестувани за инциденти, които се случиха, когато протестиращите се опитаха да стигнат до дома на депутата за Пиерия Елисавет Скуфа в Катерини в четвъртък. Според съобщения на полицията трима офицери са били ранени в сблъсъци с протестиращи, които са се опитали да пробият полицейския кордон и са били откарани в болница Катерини за първа помощ.
Бяха задържани общо 11 души, от които шест бяха арестувани.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Държавният глава на Франция Еманюел Макрон бе посрещнат на летището в Белград от сръбския си колега Александър Вучич. 15 юли 2019 г.
Държавният глава на Франция Еманюел Макрон бе посрещнат на летището в Белград от...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.