НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:13


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

АПИ: От 15 май поетапно започват тестовете на тол системата

АПИ: От 15 май поетапно започват тестовете на тол системата

14 Май 2019 | 13:28 | Агенция "Фокус"
София. От 15 май започва първия етап от тестовете на тол системата, която ще таксува тежкотоварния трафик на база изминато разстояние. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Тестовете ще стартират със симулации на данни за движение по републиканската пътна мрежа, а не със събиране на реални данни на терен. Целта е първо да се установи дали има добра свързаност между отделните компоненти на системата. След като тази интеграция бъде установена от екипите на Националното тол управление, ще се премине към втори етап – тестове с данни, постъпващи от бордови устройства, монтирани на транспортни средства.
За да са ефикасни тестовете, не е необходимо да има приета тарифа на тол таксите, нито окончателен обхват на покритие от пътища, за които ще се плаща тол. Експертите на Националното тол управление ще правят „сухи тренировки“ за функционалността на системата и как се работи с нея на база тестови тарифи и техническо, а не търговско покритие върху пътищата. Техническото покритие е от 10 800 км и е обхвата, заложен в заданието за разработване на системата. А тестовите тарифи са от доклада на Световната банка от 2016 г.
Поетапно през следващите месеци ще се тестват 5-те базови компонента на системата:
- таксуване на базата на изминато разстояние – генериране на данни за изминат маршрут, създаване на валидни тол-деклараци, обмен на данни по системната интерфейсна шина и фактическо определяне на таксуващите записи, респективно цената за преминатия маршрут;
- правоприлагане – проверка чрез разчитане на регистрационен номер на пътно превозно средство и отчитане на категорията на ППС за валидни данни за таксуване в системата (подадени за това ППС валидни тол декларации) и определяне дали текущото ППС е редовен потребител на пътя или нарушител;
- обслужване на клиенти - регистриране на клиент/договор, продажба на маршрутни карти през известните вече канали за продажба, промяна на данни за клиент/договор, справки за състоянието на клиент/договор.
- плащане и управление на плащанията – баланс по клиентска сметка, взаимодействие с издатели на платежни карти, в т.ч. издатели на карти за гориво,
- информационна сигурност и устойчива работоспособност на системата
По план днес и утре ще се проведе обучение на оперативните ръководители и ключовите експерти от екипа на Националното ТОЛ управление (НТУ) за провеждане на тестовете – обхват, задачи, планирани резултати, начини на оценка на резултатите. На тестовете ще присъстват експерти на Световната банка, като тяхната задача, както и до този момент, е да наблюдават, верифицират и оценяват резултатите от тестовете.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Транспортният бранш ще излезе с позиция във връзка с въвеждането на тол системата

Транспортният бранш ще излезе с позиция във връзка с въвеждането на тол системата

14 Май 2019 | 07:28 | Агенция "Фокус"
София. От 11.00 часа в пресклуба на БТА представителите на всички национални браншови сдружения в сектор „Транспорт“ ще излязат с обединена позиция в областта на транспорта във връзка с въвеждането на тол системата в България, съобщават организаторите. Срещата с медиите е на тема „Транспортният бизнес за социално справедливи и прозрачни тол такси“. Тя се провежда в навечерието на обявения от МРРБ срок за начало на тестови проби на тол системата.
На събитието ще бъдат обобщени и коментирани проблемните зони, както от гледна точка на отделните сектори на транспортният бранш (тежкотоварни превози, автобусни превози, превози на горива, спедиция), така и от гледна точка на всички български граждани, потребители на стоки и услуги в страната.
Браншът ще излезе с конкретни искания, чиято цел е да гарантират в максимална степен социално справедливи и икономически обосновани тол такси, в условията на прозрачност и предвидимост при въвеждане на тол системата в България.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Олег Асенов, Национално тол управление: Движим се в график с тол системата, обслужването на клиентите е приоритет

Проф. Олег Асенов, Национално тол управление: Движим се в график с тол системата, обслужването на клиентите е приоритет

24 Април 2019 | 17:01 | Агенция "Фокус"
София. Движим се в график с тол системата. Това каза проф. Олег Асенов, началник отдел „Управление на информационните системи и инфраструктура“ в Националното тол управление по време изслушване в Регионална комисия за напредъка по въвеждането на електронната система за таксуване, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той изтъкна, че на първи план е обслужването на клиенти. „Дали сме приоритет на този елемент, защото сме си взели поуки от това, което се случи около Нова година. Искаме този елемент да бъде на първо място в нашата листа от задачи, за да може да осигурим ефективната работа на функцията на обслужване“, заяви Асенов и допълни, че от 8 юни започват обучения за работа с тол системата. „Хората, които ще обслужват нашите потребители на пътя ще имат достатъчно време, за да могат да се запознаят с интерфейсите, с които ще работят“, допълни проф. Асенов. Той обясни, че към момента активно се движи и процесът на инсталиране на така наречените стационарни контролни точки. „Към момента имаме инсталирани 24 точки, въведени в експлоатация. Още 24 са в процес на изгражданите, за останалите имаме проектна документация, която предстои да бъде внесена“, допълни още началникът на отдел „Управление на информационните системи и инфраструктура“. „Днес имахме оперативна среща за отчет на прогреса. В момента вървят рехабилитационните дейности по подготовка за инсталации с разчет началото на май да започнем проеоборудването на тези точки, за да бъдат необходимия брой готови за въвеждане на системата към 16 август“, обясни проф. Асенов. Той съобщи, че днес ще има временно прекъсване, защото започва въвеждането на софтуера на така наречената централна компонента за тол таксуване.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова: Системата за електронната винетка е напълно завършена и въведена в експлоатация, до 20 април са установени 8 325 нарушения

Министър Петя Аврамова: Системата за електронната винетка е напълно завършена и въведена в експлоатация, до 20 април са установени 8 325 нарушения

24 Април 2019 | 16:56 | Агенция "Фокус"
София. Системата за електронната винетка е напълно завършена и въведена в експлоатация. Това каза министърът на регионалното развитие Петя Аврамова по време на изслушването си в Регионална комисия за напредъка по въвеждането електронната система за таксуване, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Министърът обяви, че от 25 март засичането на нарушителите става автоматично на база данните от мобилните контролни единици. Тя посочи, че за търговското опериране на електронната система за таксуване е постигнат съществен напредък. „Предстои да се усъвършенстват процедурите по отношение на придобиване на право за ползване чрез закупуване на електронна винетка по банков път, както и да се разшири прозорецът на кол центъра до 12 часа всеки ден, преминаване на двусменен режим на контрол и на правоприлагане“, допълни министърът.
По думите ѝ 276 608 броя проверки са извършени в периода до 20 април, в резултат на които са установени 8 325 нарушения, като потребителите на пътя са потвърдили нарушението и са платили 7202 компенсаторни такси, а за останалите са издадени 1123 акта за установяване на административно нарушение“, допълни Аврамова. По думите ѝ от гледна точка на събираемостта на средствата в резултат на контролната дейност към 19 април постъпилите средства са в размер на 565 195 лв., като 381 490 лв. от тях са постъпили в резултат на 4 940 картови транзакции, извършени на терминалите на автомобилите и 183 705 са платени по банков път. От издадените 1123 броя актове за установяване на административно нарушение приблизително 50% от нарушителите са се възползвали от правото за прекратяване на наказателното производство и са заплатили компенсаторна такса“, допълни Аврамова. Тя уточни, че предстоят за връчване 84 наказателни постановления, като 535 броя актове са издадени след 1 април 2019 г.
„Дейности по контрол и правоприлагане са упълномощени да извършват и Агенция „Митници“, екипите на КАТ „Пътна полиция“. Към момента за целите на правоприлагането са оборудвани 60 специализирани работни места за служители на Агенция „Митници“, които са разположени на ГКПП изход. Паралелно с цел увеличаване на контролния капацитет се проведе допълнителна интеграция на достъп до данни за валидност на електронна винетка чрез модул „Пътни такси и разрешителни“, част от оперативната система за граничен контрол. От 2 април 2019 г. този тип допълнителна интеграция е в тестова експлоатация с цел да бъде въведена реална такава и да се поеме потокът автомобили за предстоящите празници“, допълни още Авромова. Тя допълни, че от страна на националното тол управление е разработен интерфейс за достъп на проверка на валидна електронна винетка, който е представен за интеграция в системата, осигуряваща защитен достъп до таблетите на пътните патрули. „След анализ на сложността на задачата за интеграция е определен срок 1 юни да бъде въведена контролната функция в реална експлоатация“, заяви още министърът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова: Полагаме усилия срокът за въвеждане на тол системата - 16 август, да бъде спазен

Министър Петя Аврамова: Полагаме усилия срокът за въвеждане на тол системата - 16 август, да бъде спазен

24 Април 2019 | 16:40 | Агенция "Фокус"
София. Полагаме усилия срокът за въвеждане на тол системата - 16 август, да бъде спазен. Това каза министърът на регионалното развитие Петя Аврамова по време на изслушването си в Регионална комисия за напредъка по въвеждането електронната система за таксуване, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Искам да ви уверя, че всички, които са назначени и работят в Националното тол-управление и екипа на АПИ и на МРРБ полагаме усилия този срок да бъде спазен“, заяви Аврамова.
Министърът обясни възприетият заедно с консултантите от Световната банка подход. „В сектора от 3,5 до 12 тона сме търсили максимално евтин вариант, даже вариантът, който сме предложили е най-евтин в Европа, така че да защитим малкия бизнес, който прави ежедневните доставки на хранителни продукти“, посочи министърът.
В сектора за превозни средства над 12 тона Аврамова отбеляза, че тарифите, които са представили на превозвачите, са средни за Европа. „При автобусите принципът, който сме искали да се спази е средствата, които до момента сме събирали от автомобилните превози като винетни такси да събираме и в бъдеще, само че тя да бъде преразпределена вътре в сектора и то по справедлив начин“, каза Аврамова.
По думите ѝ идеята е тези, които пътуват повече да заплащат повече.
„Този диалог не е затворен. Ние ще продължаваме тези срещи, така че накрая да се обединим около една тарифа, която да бъде както приемлива за бизнеса, така и за нас, и за АПИ като средства, които ние трябва да ремонтираме, рехабилитираме и да строим нови пътища в България“, допълни министърът. Министърът уточни, че обхватът на пътна мрежа все още не е предоставен в окончателния вариант. „Доизчистваме пътищата, които ще бъдат в обхвата на тол системата, но ще имат нулева ставка поради лошо състояние на пътната настилка“, уточни още министърът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова: От 1 март е въведен модул за превенция на дублирани плащания за електронни винетки

Министър Петя Аврамова: От 1 март е въведен модул за превенция на дублирани плащания за електронни винетки

24 Април 2019 | 16:28 | Агенция "Фокус"
София. От 1 март е въведен модул за превенция на дублирани плащания за електронни винетки. Това каза министърът на регионалното развитие Петя Аврамова по време на изслушването си в Регионална комисия за напредъка по въвеждането електронната система за таксуване, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите ѝ след въвеждането на този модул са установени 10 такива плащания по-банков път. Тя посочи, че тъй като става дума за банкови плащания, подобен контрол не може да бъде реализиран. Управлението на плащанията е един друг ключов процес, който се осигурява от екипа на Националното тол упавление. В периода са обработени 7 932 плащания по банков път, като ръчно са обработени 746 плащания, за които е била необходима допълнителна информация, някои от които на стойност над 50 хил. лв. В рамките на отчетния период 738 007 картови транзакции са преминали през режим наблюдение, като някои от тях са били тотално проследявани. В сектор „Управление на плащанията“ са обработени 1307 жалби и заявления на граждани и фирми, като са възстановени суми по двойни плащания във връзка с 396 преписки“, коментира Аврамова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова: Реализирани са над 2 млн. продажби на електронни винетки

Министър Петя Аврамова: Реализирани са над 2 млн. продажби на електронни винетки

24 Април 2019 | 16:17 | Агенция "Фокус"
София. Реализирани са над 2 млн. продажби на електронни винетки. Това каза министърът на регионалното развитие Петя Аврамова по време на изслушването си в Регионална комисия за напредъка по въвеждането на електронната система за таксуване, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Към 20 април чрез елeктронната система за пътно таксуване на база време са реализирани 2 755 821 броя продажби на обща стойност 182 997 922 лв. 82 % от приходите са от таксуване на пътни превозни средства до 3, 5 тона, леки и лекотоварни автомобили. 3% са от автомобили с тегло между 3, 5 и 12 тона. 15 % са в резултат на закупени електронни винетки за автомобили над 12 тона“, съобщи регионалният министър. „За целите на обслужването на клиенти е въведен в експлоатация кол център, с единен номер 0700 10 876, с работно време от 9.00 до 17.30 ч. Паралелно се обслужват и постъпващите клиентски запитвания на електронен адрес“, заяви министърът и поясни, че към момента кол центърът обслужва средно по 40 обаждания на час. „За отчетния период са приети и обслужени 8 680 входящи обаждания и са проведени 1550 изходящи обаждания с уточняващ или подпомагащ потребителите на пътя характер. В същия период са обработени повече от 20 000 входящи писма, като са подготвени и изпратени 15 850 отговора, а останалите са насочени за отговор по компетентност“, обяви Аврамова. Според нея важен елемент от процеса на обслужване на клиентите е осигуряване на правото на потребителя на пътя да прехвърли електронната си винетка при смяна на регистрационния номер на автомобила. „От началото на март тази услуга се поддържа с възможност за подаване на документи изцяло по електронен път. В рамките на една работна седмица постъпват средно 910 заявки за пререгистрация, за които екипът на национално тол управление извършва действия по установяване на допустимост, процедиране на заявлението в електронната система, а именно прехвърляне на правото за ползване на пътната мрежа към новия регистрационен номер“, обясни Петя Аврамова. „В рамките на отчетния период в резултат на установения електронен обмен с Агенция „Социално подпомагане“ са предоставени права за ползване на републиканска пътна мрежа на 199 896 броя автомобили на правоимащи лица“, допълни министърът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова: Към 20 април системата за електронни винетки функционира устойчиво

Министър Петя Аврамова: Към 20 април системата за електронни винетки функционира устойчиво

24 Април 2019 | 16:06 | Агенция "Фокус"
София. Към 20 април системата за електронни винетки функционира устойчиво. Това каза министърът на регионалното развитие Петя Аврамова по време на изслушването си в Регионална комисия за напредъка по въвеждането на електронната система за таксуване, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Основен приоритет в дейността на националното тол управление беше въвеждането в експлоатация на етап 1, а това е всъщност таксуването на база време, така наречената електронна винетка“, посочи министър Аврамова. „Мрежата за обслужване на клиенти на национално тол управление се развива непрекъснато. Към 19 април беше открит нов модерен център на ГКПП „Дунав мост – Русе“, заяви Петя Аврамова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова: От 15 май започва тестването на тол системата

Министър Петя Аврамова: От 15 май започва тестването на тол системата

18 Април 2019 | 20:55 | Агенция "Фокус"
Враца. Изграждането на пътя между Ботевград и Видин е приоритет за правителството. Това заяви във Враца министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, която взе участие в дискусията „Европа в нашия дом“, съобщиха от пресцентъра на МРРБ. Министърът посочи, че за изграждането на трасето от Ботевград до Мездра, което е разделено на два лота, са подадени съответно 9 оферти за първия лот и 6 оферти за строителството на втория участък. „В момента комисия към Агенция „Пътна инфраструктура“ разглежда подадените оферти, така че се надявам в най-скоро време да имат готовност да отворят и ценовите предложения, да имаме избран изпълнител и да стартираме строителните дейности“, коментира тя. Петя Аврамова напомни, че този път плащането ще е в края, когато бъдат построени обектите и имат акт 16, с което се очаква строителите да работят максимално бързо и качествено. Тя добави, че се работи активно и за магистралата от Видин до Враца. От Видин до Монтана има изготвени технически проекти за отсечките от Видин до Димово и от Димово до Ружинци, както и от Ружинци до Монтана. Процедира се парцеларният план за първия етап и се извършват отчуждителни процедури. До края на годината ще обявим тръжните процедури за отсечката от Видин до Ружинци, а в последствие и от Ружинци до Монтана, където технически проектът е напреднал, каза Аврамова. И допълни, че се предвижда и рехабилитация на съществуващото трасе по Е-79 от Враца до Мездра. Предстои да завърши и рехабилитацията на пътя до пещерата „Леденика“, който се финансира от ОП „Региони в растеж“.
43,2 млн. лв. без ДДС от Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.“ ще бъдат инвестирани в модернизация на ВиК мрежата в област Враца, информира още регионалният министър. Средствата са предвидени в проектното предложение на ВиК – Враца за безвъзмездна финансова помощ по програмата, каза министърът и допълни, че предвидените инвестиции са за четири населени места в областта: Бяла Слатина, Враца, Козлодуй и Мездра, разпределени по 3 компонента за реконструкция, рехабилитация и частично доизграждане на вътрешна водопроводна мрежа и на довеждащ водопровод за гр. Враца, както и реконструкция, рехабилитация и частично доизграждане на вътрешна водопроводна мрежа на Мездра, Козлодуй и Бяла Слатина. В резултат ще бъде реконструирана и доизградена водоснабдителна мрежа с дължина близо 54 километра, както и реконструиран близо 800 метра довеждащ водопровод.
На форума регионалният министър подчерта, че МРРБ има сключени споразумения с няколко общини от областта за финансиране на ВиК обекти.
По Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 в област Враца се инвестират 64,4 млн. лв., стана ясно още по време на форума. Средствата са за изпълнението на 33 проекта за подобряване на градската среда, образователната, пътната, социалната и здравна инфраструктури.
24 млн. лв. са вложени по Националната програма за енергийна ефективност за изпълнението на мерки за енергийна ефективност на 36 жилищни сгради в областта, съобщи министър Аврамова и допълни, че правителството обсъжда варианти за продължаване на програмата, така че да бъде изготвен нов модел за повишаване на енергийната ефективност на жилищата в България.
Техническото изграждане на тол системата върви в график и към 16 август ще имаме готовност за пускането й, коментира Аврамова пред медии. Тя обясни, че от 15 май започват тестове на отделните елементите на системата. „Стартирали сме диалог с браншовите организации, с превозваческите фирми, представили сме един вариант на тарифа, който е обект на обсъждане. В скоро време ще представим и карта на пътищата, които ще обхваща тол системата. От 20 хил. км републиканска пътна мрежа, в нея ще бъдат включени 10 800 км, като част от тях, въпреки че са в обхвата, ще имат нулева ставка поради лошо експлоатационно състояние“, каза Аврамова. Регионалният министър каза още, че магистралите са само 4% от републиканската пътна мрежа. „Много сме закъснели с въвеждането на тол системата, а средствата, които ще се генерират от нея, са необходими за рехабилитация и изграждане на нови пътища, както и на магистрали. Продължаваме диалога, аз се надявам той да е конструктивен. В рамките на този диалог ще коментираме обхвата и размера на тарифите“, каза Аврамова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Манов Генов, БСП: Предложеният вариант на тол системата ще излезе доста скъпичък на българските данъкоплатци

Манов Генов, БСП: Предложеният вариант на тол системата ще излезе доста скъпичък на българските данъкоплатци

18 Април 2019 | 19:30 | Агенция "Фокус"
София. Предложеният вариант на тол системата ще излезе доста скъпичък на българските данъкоплатци. Това каза за предаването „Червена линия“ по Радио „Фокус“ народният представител от ПГ на "БСП за България" и член на Регионална комисия Манол Генов. Той обърна внимание, че един път са дадени пари за консултации със Световната банка по тол системата. „Имаме друг договор с банката, за да ни научат как да я прилагаме. Случва се така, че процентът, който трябва да се отдели, за да обслужва цялата система, въобще не е малък и варира около 20%. Това поставя много въпросителни как и защо това е направено по този начин? БСП излезе с позиция, за да защити интереса на превозвачите и на хората, които ползват услугата транспорт. Ние предложихме редукция на обхвата на тази система. Предложихме автобусите да не плащат тол таксите, а да плащат само винетките, които плащат досега. Автобусни линии, които кръстосват из страната имат сключени договори, оферирани цени на билетите. Това може да доведе до рязко поскъпване на цените на тази услуга, която в ще се отрази рязко на джоба на българския гражданин, който ползва този вид транспорт“, коментира Манол Генов.
По думите му друг е въпросът с бизнеса. „Един път той вози. Втори път има бизнеси, които се ползват от тази услуга. При евтините стоки, които се превозват, ще бъде изключително високо отражението на стойността на тол таксата в калкулираната цена на транспорта. Затова предлагаме да бъде намален обхватът на тол таксите, той да важи само за магистралите и първокласните пътища и по всеки един маршрут и по всяко едно разстояние от точка А до точка B да има алтернативни маршрути, които да са безплатни и те да не подлежат на тол такси“, подчерта народният представител от ПГ на „БСП за България“.
Манол Генов прогнозира, че тази система едва ли ще заработи на 16 август предвид несъвършенствата, като има и предвид случващото се в момента. „Готовността на Пътната агенция клонеше към нула в края на годината. Сега се правят някакви проби. Има новоназначена тол полиция. Какво тя проверява, как проверява и дали тези първоначални тестове, с които се работи в момента ще дадат своя резултат до 16 август, е дълбоко съмнително“, обясни Генов. По думите му самата наредба, която регулира и регламентира цените, които се предлагат за тол таксите, е изключително несъвършена. „Тук не е взета и препоръката на Световната банка, която и ние предлагаме, а именно цените за тол такстите да бъдат 60% от предложените максимални цени от банката, да може тази система да се изпробва, да се видят нейните недостатъци, които впоследствие да бъдат отстранявани“, уточни още народният представител от ПГ на „БСП за България“.
Той обясни, че БСП не е против това ползващите услугата да плащат. „Виждаме вече години наред проблема с ремонта, с рехабилитацията на пътищата“, каза той и го определи като системен. По думите му състоянието на част от 20 хил. км от репубилканската пътна мрежа е изключително лошо. „Същото е експлоатационното състояние за общинските пътища. Дълбоко се съмняваме, че тази система ще заработи на 16 август“, посочи още Манол Генов.
Попитан дали прогнозира проблеми с тол системата, Генов обясни, че и превозвачите няма да бъдат съгласни. „Чуваме вече техния глас, техните протести след излизане на предложената наредба. Мисля, че ще има голям отпор от превозваческия бизнес за приеманото й в този й вид. Според мен няма достатъчно технологично и физическо време. Ние много пъти питахме от парламентарни трибуна и по други поводи защо я няма тази наредба. Трябва да се чуе гласът на всички, които ще плащат и които ще ползват тази услуга“, обясни още той.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: До края на месец март са предоставени 5 306 електронни винетки на хора с увреждания в областта

Кюстендил: До края на месец март са предоставени 5 306 електронни винетки на хора с увреждания в областта

8 Април 2019 | 21:04 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. До края на месец март са предоставени 5 306 електронни винетки на хора с увреждания в областта. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил Радостина Васева, директор на Регионална дирекция за социално подпомагане. Приемът на заявления е започнал от началото на годината. Правоимащи са хората с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност или вид и степен на увреждане и лица или семейства, отглеждащи деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средно образование, но не по-късно от 20-годишна възраст. Тази група хора имат право да получат безплатно една годишна винетна такса за един собствен или съпружеска имуществена общност лек автомобил с обем на двигателя до 2000 куб. см и мощност до 117,64 kW – 160 к.с.
Тя информира също, че 185 семейства от областта са санкционирани заради отсъствия на децата им от училище, по данни за периода от декември 2018 година до март 2019 г. Санкциите са наложени заради отсъствие на децата 5 учебни часа, без уважителни причини. Броят на провинилите се деца е 208 за цялата област. Наложени са санкции и на 57 семейства, чиито деца са отсъствали от задължителните часове в предучилищната подготовка. При тях става въпрос за отсъствие повече от три дни без уважителни причини. Броят на тези деца е 58.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова: 67 хил. електронни винетки на обща стойност над 2 млн. лв. са продадени на автомобили с румънска регистрация

Министър Петя Аврамова: 67 хил. електронни винетки на обща стойност над 2 млн. лв. са продадени на автомобили с румънска регистрация

29 Март 2019 | 15:59 | Агенция "Фокус"
Букурещ. 67 хил. електронни винетки на обща стойност над 2 млн. лв. са продадени на автомобили с румънска регистрация, което нарежда Румъния на второ място след Турция по ползватели на републиканската пътна мрежа от чужбина. От тях близо 37 000 са за леки коли, а над 30 000 – за тежкотоварни над 3.5 тона. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова на среща с вицепремиера и министър на регионалното развитие и администрацията на Румъния Василе-Даниел Сучу в Букурещ, съобщиха от Правителствената информационна служба. Там тя взе участие в съвместното заседание на правителствата на България и Румъния.
Министър Аврамова запозна румънския си колега с въведената от 1 януари 2019 г. в България електронна винетка и с предстоящата тол такса за тежкотоварните автомобили над 3,5 тона от 16 август т.г.
Тя отбеляза, че с наближаване на Великден и Гергьовден, както и на летния сезон продажбите на е-винетки ще се увеличават. Данните показват, че през 2018 г. Румъния заема първо място сред чуждестранните пазари по брой туристически посещения в България – 1 377 009, като спрямо 2017 г. се отчита ръст от 20.9%. По Великден и Гергьовден в Балчик, Албена, Златни пясъци, Св. св. Константин и Елена и Слънчев бряг традиционно идват много румънски гости. Затова е добре да водачите да използват всички канали за купуване на електронни винетки.
"Най-бързият и удобен начин за плащане е през интернет", подчерта министър Аврамова. Само след няколко минути винетките са вече активни и може спокойно да се пътува по платената пътна мрежа в страната. Това спестява и време при влизане в България на граничните пунктове. Електронни винетки могат да бъдат купени онлайн от интернет страниците www.bgtoll.bg, www.vinetki.bg, www.А1.bg и чрез безплатно мобилно приложение BGTOLL. Други канали за придобиване са „Български пощи“, офисите на Easy Pay, бензиностанциите ОМВ и „Лукойл“.
За улеснение на румънските водачи на ГКПП „Дунав мост“ край Русе работят 4 терминала за самотаксуване и едно гише за продажба на е-винетки, на което може да се плати и в брой. На ГКПП „Дунав мост 2“ има два терминала за самотаксуване и едно гише за продажба. По един терминал има и на граничните контролно пропускателни пунктове Силистра, Дуранкулак и Кардам.
Двамата министри обсъдиха транспортната свързаност между България и Румъния. Министър Аврамова информира колегата си, че до началото на летния сезон ще бъдат ремонтирани пътища, които се използват най-често от румънските туристи.
Едно от най-натоварените трасета е второкласният път Варна - Добрич - Кардам, който обхваща потока от туристи към курортите в Добричка, Варненска и Бургаска област. През миналата година от него бяха ремонтирани 30 км със средства по ОП "Региони в растеж"2014-2020. През тази седмица започват ремонтни дейности на оставащия 12-километров участък.
Важен е и пътят Силистра - Добрич - Оброчище, който поема туристическия поток от „Дунав мост“ край Русе и от ГКПП „Силистра – Кълъраш“. Пътят е в добро експлоатационно състояние с изключение на близо 11-километрова отсечка, която е в ремонт. Предстои завършване на строително-монтажните работи преди Великден, за да не се затруднява трафикът.
В момента приключват дейностите по обновяване на хоризонталната маркировка на територията на област Добрич и на път I-9 Дуранкулак - Варна – Бургас, който е един от най-натоварените в летния сезон, защото се използва за връзка с КК „Албена“ и КК „Златни пясъци“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: Ще се проведат тестове на системата за продажба на електронни винетки

АПИ: Ще се проведат тестове на системата за продажба на електронни винетки

27 Март 2019 | 07:36 | Агенция "Фокус"
София. Ще се проведат тестове на системата за продажба на електронни винетки. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“. Заради провеждането на тестове на системата за продажба на електронни винетки е възможно потребителите да изпитат затруднения при покупката на винетка. Тестовете ще се проведат от 22.00 часа до 04.00 часа днес и на 28 март.
От Националното тол управление молят клиентите, които желаят да купят електронна винетка в този период и системата се окаже недостъпна, да опитат отново.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: Ще се проведат тестове на системата за продажба на електронни винетки

АПИ: Ще се проведат тестове на системата за продажба на електронни винетки

26 Март 2019 | 17:29 | Агенция "Фокус"
София. Ще се проведат тестове на системата за продажба на електронни винетки. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“. Заради провеждането на тестове на системата за продажба на електронни винетки е възможно потребителите да изпитат затруднения при покупката на винетка. Тестовете ще се проведат на 26, 27 и 28 март в интервала от 22.00 часа до 04.00 часа.
От Националното тол управление молят клиентите, които желаят да купят електронна винетка в този период и системата се окаже недостъпна, да опитат отново.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова: Възстановили сме средствата на голяма част от платилите винетката си  няколко пъти

Министър Петя Аврамова: Възстановили сме средствата на голяма част от платилите винетката си няколко пъти

7 Март 2019 | 19:05 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Възстановили сме средствата на голяма част от платилите винетката си няколко пъти. Това съобщи по време на дискусия от платформата за граждански диалог „Европа в нашия дом“ в Ритуалната зала на Община Велико Търново министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Тя припомни, че в първите дни на 2019 година при стартирането на електронната система за продажба на винетки се е получил проблем, който е бил констатиран от фирмата-изпълнител и е бил отстранен. „Действително има хора, които са платили два или три пъти винетка. Ние приемаме документи на всички, които са имали проблем с плащанията. Минава процедура в Агенция „Пътна инфраструктура“ и възстановяваме средства. На голяма част то тези, които имаха този проблем, средствата са възстановени, а на другите продължават да се възстановяват. Най-голям е броят на тези, заплатили два пъти винетка. Плащането може да бъде проследено. IT специалисти изваждат справка за всеки конкретен случай къде и колко е платено“, посочи Петя Аврамова. Тя допълни, че им един случай на винетка, платена четири пъти.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: Единадесет са молбите за възстановяване на суми за купени електронни винетки, които не са отразени в системата

АПИ: Единадесет са молбите за възстановяване на суми за купени електронни винетки, които не са отразени в системата

7 Март 2019 | 15:15 | Агенция "Фокус"
София. В Национално тол управление са постъпили общо единадесет молби за възстановяване на суми при покупка на електронна винетка. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“. Парите са изтеглени от сметките на потребителите, но в системата не е отразено, че винетката е купена. Тези случаи са констатирани в първите дни на месец януари, когато имаше технически затруднения със системата. Постъпилите молби са обработени - на част от потребителите са върнати средствата, на останалите предстои да бъдат възстановени.
Случаят на семейството от град Пазарджик, за който съобщават медии, е сред подадените единадесет молби. Той е разгледан и предстои да им бъде възстановена сумата. Настъпило е забавяне поради необходимостта от повторна проверка и потвърждаване на плащането.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: Между 23.00 и 24.00 часа ще се проведе профилактика на платформата за продажба на е-винетки

АПИ: Между 23.00 и 24.00 часа ще се проведе профилактика на платформата за продажба на е-винетки

20 Февруари 2019 | 19:46 | Агенция "Фокус"
София. Заради профилактика на платформата за продажба на електронни винетки, е възможно краткотрайно прекъсване на работата ѝ в интервала от 23.00 до полунощ. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Клиентите, които желаят да купят е-винетка в този период и системата се окаже недостъпна, могат да опитат след известно време.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова: Хората купуват електронни винетки от над 5000 точки в държавата, над 440 хил. лв. повече са приходите с въвеждането им в сравнение с миналата година

Министър Петя Аврамова: Хората купуват електронни винетки от над 5000 точки в държавата, над 440 хил. лв. повече са приходите с въвеждането им в сравнение с миналата година

8 Февруари 2019 | 13:51 | Агенция "Фокус"
София. Хората купуват електронни винетки от над 5000 точки в държавата, над 440 хил. лв. повече са приходите с въвеждането им в сравнение с миналата година. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова във връзка с електронните винетки, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Аврамова допълни, че тол системата се осъществява на два етапа. „Първият етап е електронната винетка, която вече е въведена. Хората купуват електронни винетки от над 5000 точки в държавата. Така че системата работи. В момента надграждаме и се работи по създаването вече на системата за таксуване на база изминато разстояние. Това са автомобилите над 3,5 тона. Има много работа да се извърши, както административна, така и техническа, за да може август месец да стартираме“, допълни още Аврамова.
„До момента е предявено желание за доставчик на услуги от една фирма. Очакваме още фирми да се присъединят, защото за нас е важно да осигурим на хората повече и по-удобни места за закупуване на винетки. Това води до повече приходи от винетки. Над 440 хил. лв са повече приходите от винетки в този период, вече с електронната винетка“, каза Аврамова. Тя уточни, че тези приходи са повече в сравнение със същия период на миналата година.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова: Благодарна съм на БСП за разискванията за електронните винетки, това ще бъде част от нашата разяснителна кампания

Министър Петя Аврамова: Благодарна съм на БСП за разискванията за електронните винетки, това ще бъде част от нашата разяснителна кампания

8 Февруари 2019 | 13:48 | Агенция "Фокус"
София. Благодарна съм на БСП за разискванията за електронните винетки, това ще бъде част от нашата разяснителна кампания. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова във връзка с електронните винетки, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Радвам се, че ще има такова разискване, защото искам да разкажем всичко това, което е направено до момента за въвеждане на електронната система за таксуване и това, което предстои. Да запознаем всички народни представители, дори съм благодарна на БСП, че това ще бъде част от нашата разяснителна кампания за дейностите, които се извършват по въвеждане на новата система на база време и разстояние“, допълни министърът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

По инициатива на БСП ще се проведат разисквания с министър Петя Аврамова за политиката по въвеждане на електронните винетки

По инициатива на БСП ще се проведат разисквания с министър Петя Аврамова за политиката по въвеждане на електронните винетки

8 Февруари 2019 | 12:48 | Агенция "Фокус"
София. По инициатива на БСП ще се проведат разисквания с министър Петя Аврамова за политиката по въвеждане на електронните винетки, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева насрочи разискванията на 15 февруари 2019 г. То бе внесено от заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски и е подписано от 59 народни представители от опозицията, с което е изпълнено изискването на правилника към него да са се подписали поне една пета от депутатите. Георги Свиленски го аргументира искането от парламентарната трибуна и заяви: „Искат от тази трибуна хората да останат с впечатление, че системата работи. Хората остават с впечатление от това, което виждат на терен, а не това, което вие говорите, или ние от тази трибуна. Вие с въвеждането на тази трибуна се провалихте. Трябва да го кажете. Не да уволните двама членове на АПИ и един директор на тол управление и то да стои един месец без управление. Питам аз кой управлява тол управлението“, каза още Свиленски.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова: Изграждането на собствена инфраструктура за картови плащания по тол системата ще спести не по-малко от 17 млн. лв. от банково обслужване в първите три години

Министър Петя Аврамова: Изграждането на собствена инфраструктура за картови плащания по тол системата ще спести не по-малко от 17 млн. лв. от банково обслужване в първите три години

8 Февруари 2019 | 12:40 | Агенция "Фокус"
София. Изграждането на собствена инфраструктура за картови плащания по тол системата ще спести не по-малко от 17 млн. лв. от банково обслужване в първите три години. Това каза министърът на регионалното развитие Петя Аврамова в отговор на въпрос на народните представители Георги Свиленски и Димитър Данчев от БСП за политиката на Министерството по въвеждането в действие на електронните винетки, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Политиките за въвеждане на електронната винетка са елемент от процеса на въвеждане на електронно таксуване за използване на републиканската мрежа, като за територията на Република България се въвежда смесена система, а именно за пътни превозни средства с обща маса по-малка или равна на 3.5 тона, електронна винетка и за пътни превозни средства над 3.5 тона електронно таксуване на база изминато разстояние или тол. С избора на изпълнител и сключването на договора на 15 януари 2018 г. процесът за въвеждане на електронното таксуване, за използване на републиканската мрежа беше фактически стартиран с първи приоритет въвеждане на електронната винетка“, обясни Аврамова. Тя уточни, че ще бъде изградена собствена инфраструктура за картови плащания без участие на обслужваща банка, което в първите три години от експлоатация на системата ще осигури не по-малко от 17 млн. лв. спестени като такси за банково обслужване. „Въвеждането на този елемент постави началото на адаптирането на законодателната рамка с промени, направени през месец април в Закона за ограничавания на плащанията в брой“, допълни Аврамова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: 148 952 електронни винетки са издадени на хора с увреждания

АПИ: 148 952 електронни винетки са издадени на хора с увреждания

8 Февруари 2019 | 10:16 | Агенция "Фокус"
София. 148 952 годишни електронни винетки са издадени чрез дирекциите “Социално подпомагане”. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“. Те са безплатни за хората с увреждания и се поемат от бюджета на АПИ.
От днес правоимащите лица могат да проверяват валидността им и чрез сайта на АПИ.
Проверката е само по регистрационен номер на автомобила, който може да бъде въведен чрез клавиатура на кирилица или латиница, но е важно буквените символи да отговарят на тези в номера.
Чрез ЕГН и регистрационен номер на автомобила правоимащите лица могат да проверяват за валидна винетка и на интернет страницата на Агенцията за социално подпомагане.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова: Предстои доизграждането на техническата инфраструктура на тол системата, следващата седмица ще можем да представим и тарифите

Министър Петя Аврамова: Предстои доизграждането на техническата инфраструктура на тол системата, следващата седмица ще можем да представим и тарифите

31 Януари 2019 | 17:49 | Агенция "Фокус"
София. Предстои доизграждането на техническата инфраструктура на тол системата, а следващата седмица ще можем да представим и тарифите. Това каза министърът на регионалното развитие Петя Аврамова в отговор на въпрос на председателя на Комисията по регионална политика и депутат от „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов във връзка с тол системата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Предстои Световната банка да ни представи окончателния доклад, с който да ни представи тарифите за таксуване на тежкотоварния трафик, както и обхватът на мрежата, която ще бъде. Следващата седмица планираме да направим съвместно с Министерство на финансите, на транспорта, АПИ и представители на Световната банка срещи с всички браншови организации, които ще бъдат засегнати от новата система на таксуване“, обясни Аврамова. Тя поясни, че техническата инфраструктура включва изграждане на 100 нови стационарни контролни точки и надграждане на първите 100 съществуващи контролни точки, както и на останалите 95 стационарни; конфигуриране на обхвата на елементите на пътната инфраструктура; извършване на тестове и взаимодействие с доставчиците на услуги; приемането на тол системата и въвеждането й в експлоатация. Министърът уточни, че всички тези дейности трябва да бъдат извършени до 16 август, когато е срокът за въвеждането на системата. Тя добави, че в АПИ се структурира изцяло нова дирекция. „Тази реформа в пътния сектор, свързана с промяната и начина на плащане на пътните такси и финансирането на пътния сектор е много важна за всички в България. Важна е за Агенция „Пътна инфраструктура“, която очаква повече средства, с които да може да ремонтира, рехабилитира и изгражда пътища. Искам да подчертая, че въвеждането на електронната винетка. тол таксата и електронното таксуване не е нещо, което може да бъде пуснато за един ден“, посочи Аврамова. По думите й това е цялостен процес, който ще тече през 2019 г. „На 17 декември пуснахме закупуване на електронни винетки, а на 1 януари пуснахме и електронната система, с която да може да се следят закупените винетки. Стартира първата част от цялостната система – това е електронната винетка. На 2-3 януари действително имаше проблем със системата“, отчете министърът. Тя коментира, че става въпрос за сложна система с много компоненти. „Получи се проблем, който беше отстранен своевременно от фирмата, която изгражда системата“, допълни тя. Аврамова уточни, че единият проблем е бил технически, а големият проблем се е получил от липсата на терминали на ГКПП-ата. „Имаме 500 терминала за самотаксуване, които фирмата трябва да монтира на определените места. До 31 декември беше срокът да бъдат монтирани тези терминали на граничните пунктове“, обясни Аврамова и уточни, че това е неизпълнение от фирмата. Тя допълни, че се анализира кореспонденцията между АПИ и фирмата, за да се намери истината кой трябва да понесе отговорност. „Разбира се, ние отговорност понесохме. Колеги от Агенцията и от Министерството напуснаха своите места, но за нас е по-важно да продължим работата по изграждане на тази система“, допълни още Аврамова. „Винетната система в пълния й вид с електронно прилагане може да действа от 1 януари 2020 г., тъй като все още има валидни хартиени винетки. За да може да имаме електронно правоприлагане , винетките трябва да са изцяло електронни“, добави министърът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: Техническите затруднения с купуването на е-винетки са отстранени

АПИ: Техническите затруднения с купуването на е-винетки са отстранени

31 Януари 2019 | 17:17 | Агенция "Фокус"
София. Техническите затруднения с купуването на електронни винетки чрез Националния доставчик на услуги са отстранени. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура"(АПИ). Е-винетки могат да бъдат купени:
-чрез специализирания сайт www.bgtoll.bg;
-чрез сайта www.vinetki.bg;
-чрез мобилното приложение BGTOLL;
-на касите на областните пътни управления на Агенция “Пътна инфраструктура”;
-на касите в пощенските клонове, в бензиностанциите ОМВ и Лукойл, в офисите и чрез сайта на мобилния оператор А1, в офисите на Easy pay;
-на терминалите за самотаксуване.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: Близо 109 хил. безплатни електронни винетки вече са издадени на хора с увреждания

АПИ: Близо 109 хил. безплатни електронни винетки вече са издадени на хора с увреждания

29 Януари 2019 | 12:53 | Агенция "Фокус"
София. 108 866 безплатни електронни винетки са издадени на хора с увреждания от началото на 2019 г. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“. За същия период на миналата година (01 януари 2018 г. – 28 януари 2018 г.) Агенция „Пътна инфраструктура” е предала на дирекциите за социално подпомагане 101 765 броя годишни хартиени винетки за леки автомобили.
На хората с 50% и над 50% намалена работоспособност, както и на лицата или семействата, отглеждащи деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средно образование, но не по-късно от 20-годишна възраст, се издава безплатна електронна винетка с валидност от една година. Тя е за сметка на бюджета на АПИ.
Хората с увреждания могат да подадат заявлението-декларация за получаване на безплатна електронна винетка лично в дирекция „Социално подпомагане“ по настоящ адрес, с писмо чрез лицензиран пощенски оператор или по електронен път съгласно Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги. Дирекциите „Социално подпомагане“ обработват и одобряват документите в 7-дневен срок от подаването на документите.
Агенцията за социално подпомагане (АСП) изготвя и предоставя по електронен път чрез защитен канал на АПИ дневна заявка за издаване на безплатни годишни електронни винетки. В срок до края на работния ден, следващ деня на получаване на дневната заявка, пътната агенция издава безплатна електронна годишна винетка. Валидността на винетката може да бъде проверена на сайта на АСП тук.
До момента са продадени 630 025 електронни винетки за 45 273 034 лева. На 28 януари е бил най-големият ръст в продажбите досега – купени са 50 896 електронни винетки, от които 39 041 са годишни. Общият брой на продадените годишни е-винетки до момента е 370 136.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АФИС: Всеки пети смята, че правителството е отговорно за неразборията с електронните винетки

АФИС: Всеки пети смята, че правителството е отговорно за неразборията с електронните винетки

21 Януари 2019 | 10:14 | Агенция "Фокус"
София. Едва една четвърт от нуждаещите се от винетка шофьори са успели да закупят или презаверят електронния документ за 2019 година. А една пета са онези, които са опитали да сторят това, но не са успели. Това показват данни от национално представително проучване, осъществено от Агенция АФИС в периода 14-19 януари 2019 г. Тук следва да се вземе предвид, че над половината от водачите на МПС към този момент изобщо не са опитвали да закупят или презаверят електронна винетка – било защото не се нуждаят от такава, било защото още не е изтекла валидността на предишните винетни стикери.
За неразборията с новата система за контрол върху движението по националната пътна мрежа хората най-често обвиняват изпълнителната власт, а не фирмата-изпълнител, каквото впечатление се оформи в първия момент в публикации и коментари. Сумарно делът на изпълнителната власт и фирмата-изпълнител измежду посочилите главен виновник за проблема е близо 40 на сто.
Колко и какви хора засяга проблемът?
55 на сто от пълнолетните български граждани декларират, че шофират, а с 3 на сто повече е общият дял на притежаващите правоспособност за управление на МПС. В номинална стойност това са приблизително 3,250 хил. души. О тях повече от половината твърдят, че шофират всекидневно, а всеки четвърти – няколко пъти седмично.
Данните показват, че мъжете-шофьори са двойно повече от жените, както и, че столичани по-често управляват колите си, отколкото жителите на останалите населени места. И още, че най-голям дял са шофьорите между 30 и 60 годишна възраст, че работещите българи в активна възраст, независимо от социалния статус, много по-често сядат зад волана в сравнение със студентите и особено в сравнение с пенсионерите.
56 на сто от домакинствата притежават по едно МПС, а 13,4 на сто – повече от едно. Сумарно това прави близо 70 на сто от българските домакинства. Разпределението обаче включва и отговорите на хората в пенсионна възраст, които не са чак толкова мобилни.
Хипотетично тези факти означават, че почти всеки ден по пътищата у нас се разминават, условно казано, около 2,5 млн. души, управляващи МПС, без да броим преминаващите чуждестранни превозвачи. Важна подробност е, че около една четвърт от тях шофират само в рамките на населените места, в които живеят, тъй че те не са засегнати от кризата с винетките.
Накратко – българите имат коли и твърде често се придвижват с тях. Това се приема като нещо естествено и е част от общоприетата норма и стандарта на живот. Особено в столицата и още няколко по-големи градове, където за мнозина жители на практика е по-евтино да отидат на работа с личната си кола, отколкото с обществения транспорт.
На пряк въпрос – „Колко често преминавате с автомобила си през опасни новопостроени или новоремонтирани пътни участъци?“, 22 на сто отговарят „Всекидневно“, а други 23 на сто – „Почти всеки ден“. 43 на сто пък декларират, че това им се случва няколко пъти месечно или по-рядко.
В крайна сметка излиза, че да се движим с коли по пътищата ни се налага все по-често, но за сметка на това необходимостта от това крие все по-големи опасности. Но плащаме на държавата за това, а както се оказа в началото на годината, не можем и да си платим, дори да искаме.

Националното представително проучване е осъществено от Агенция АФИС в периода 14-19 януари 2019 г. Интервюирани пряко в домовете им са 1010 пълнолетни български граждани.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова: Следващата седмица трябва да се вземе решение кой ще е новият председател на Агенция „Пътна инфраструктура“

Министър Петя Аврамова: Следващата седмица трябва да се вземе решение кой ще е новият председател на Агенция „Пътна инфраструктура“

19 Януари 2019 | 12:29 | Агенция "Фокус"
София. Следващата седмица трябва да се вземе решение кой ще е новият председател на Агенция „Пътна инфраструктура“. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова в предаването „Седмицата“ по Дарик радио. „Обмисляме различни варианти и търсим най-доброто решение. Нямаме време, трябва да реагираме бързо. Следващата седмица трябва да се вземе решение, защото това е в интерес на АПИ“, коментира Аврамова.
По отношение на винетките, тя обясни, че няма законов механизъм, по който да се отмени глобяването. „Всички трябва да имат закупени електронни винетки и всички трябва да бъдат редовни при използването на републиканската пътна мрежа. 2019 г. е годината, в която въвеждаме електронната система за платена пътна такса. Понеже 2018 г. са продавани хартиени винетки, които имат срок и 2019 г., системата ще работи на смесен режим. Тоест, ако имате винетен хартиен стикер и ви спрат контролните органи, вие няма да бъдете глобен. Системата ще заработи в идеалния си вид през 2020 г. Снимането и правоприлагането за липса на винетка ще бъде от контролните автомобили на пътя. През 2019 г. няма да има електронно правоприлагане“, каза още Петя Аврамова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: 44 323 безплатни годишни е-винетки са издадени на хора с увреждания

АПИ: 44 323 безплатни годишни е-винетки са издадени на хора с увреждания

17 Януари 2019 | 11:52 | Агенция "Фокус"
София. 44 323 са издадените до момента безплатни електронни винетки на хора с увреждания. Подадени са 63 824 заявления за получаване на безплатен стикер. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“. Дирекциите „Социално подпомагане“ обработват и одобряват документите в 7-дневен срок от подаването им, след което ги предоставя по електронен път чрез защитен канал на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). В срок до края на работния ден, следващ деня на получаване на дневната заявка, АПИ издава безплатна годишна електронна винетка със срок на валидност една година. За улеснение на потребителите на сайта www.bgtoll.bg и на интернет страницата на Агенцията за социално подпомагане www.asp.government.bg ще бъде добавен бутон „Проверка на електронна винетка на правоимащите лица“. По този начин хората с увреждания ще могат да проверяват дали им е издаден валиден електронен стикер за 2019 г. При посещение на линка, проверката се извършва чрез въвеждане на регистрационния номер на автомобила на правоимащото лице, след което системата ще визуализира информация за заредена електронна винетка в АПИ и срока на валидността ѝ. До въвеждането на новата функционалност хората с увреждания могат да проверяват дали им е издадена електронна винетка както и досега - в дирекция „Социално подпомагане“ по настоящ адрес. Хората с увреждания могат да подадат заявлението-декларация за получаване на безплатна електронна винетка лично в дирекция „Социално подпомагане“ по настоящ адрес, с писмо чрез лицензиран пощенски оператор или по електронен път съгласно Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги. За облекчаване на гражданите е създадена възможност за подаване на заявления по електронен път и чрез Системата за сигурно електронно връчване, която е достъпна на електронен адрес e-gov.bg. Достъпът до системата се извършва чрез квалифициран електронен подпис или чрез персонален идентификационен номер на НОИ. Винетна такса не заплащат лица с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност, както и лицата или семействата, отглеждащи деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средно образование, но не по-късно от 20-годишна възраст. На тези лица се издава безплатна електронна винетка с валидност от една година. През 2018 г. Агенция „Пътна инфраструктура“ е предоставила на дирекциите „Социално подпомагане“ безплатно 231 371 бр. годишни винетки за леки автомобили на стойност 22 442 987 лв. Предоставяните безплатни винетки са за сметка на бюджета на АПИ.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

От днес глобяват шофьорите без винетки

От днес глобяват шофьорите без винетки

16 Януари 2019 | 07:22 | Агенция "Фокус"
София. На 15 януари изтече гратисният период за шофьорите без електронни винетки, така от днес водачите, които се движат без винетки по републиканската пътна мрежа, ще бъде глобявани. Екипите на „Пътна полиция", тол-полицията и стационарните камери в страната ще засичат нарушители, които нямат валидна електронна винетка или хартиена с изтичащ срок на валидност. Глобата за шофиране без винетка е 300 лева. Ако бъдем спрени от тол-патрул, можем да платим 70 лева компенсаторна такса и да продължим да шофираме до края на деня. До момента са продадени 221 300 електронни винетки на обща стойност 15 016 090 лева. От тях 135 008 са електронните винетки за леки автомобили и теглените от тях ремаркета, а 86 292 са винетките за камиони и ТИР-ове.
Е-винетки могат да се купуват от интернет страниците bgtoll.bg и vinetki.bg, мобилното приложение BGTOLL, в областните пътни управления, от около 250 терминала за самотаксуване в цялата страна и на граничните контролно-пропускателни пунктове, на касите и на сайта на мобилния оператор А1, в пощенските клонове и в офисите на Easy Pay и в бензиностанциите ОМВ и „Лукойл”.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: Над 220 хил. е-винетки са продадени до момента, общата им стойност е повече от 15 млн. лв.

АПИ: Над 220 хил. е-винетки са продадени до момента, общата им стойност е повече от 15 млн. лв.

15 Януари 2019 | 17:57 | Агенция "Фокус"
София. Досега са продадени 221 300 електронни винетки на обща стойност 15 016 090 лева. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструра". От тях 135 008 са електронните винетки за леки автомобили и теглените от тях ремаркета, а 86 292 са винетките за камиони и тирове.
От Агенция "Пътна инфраструра“ напомнят, че от 1 януари 2019 г. няма годишни винетки за тежкотоварни автомобили, заради предстоящото въвеждане на тол за изминато разстояние от 16 август 2019 г. А най-дългосрочната винетка за камионите в момента е месечната и цената й е от 80 до 174 лв. в зависимост от вида на тежкотоварното моторно превозно средство.
Пик на продажбите на електронни винетки за леки автомобили се очаква в края на януари, когато изтичат годишните стикери на повечето шофьори.
Е-винетки могат да се купуват от интернет страниците bgtoll.bg и vinetki.bg, мобилното приложение BGTOLL, в областните пътни управления, от около 250 терминала за самотаксуване в цялата страна и на граничните контролно-пропускателни пунктове, на касите и на сайта на мобилния оператор А1, в пощенските клонове и в офисите на Easy Pay и в бензиностанциите ОМВ и “Лукойл”. За ползване на републиканската пътна мрежа е необходима винетка.
Водачите с хартиени винетки трябва да са спокойни – стикерите им важат до изтичане на тяхната валидност, но трябва да останат залепени на предното стъкло на автомобила.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова: Все още не няма избран председател на УС на АПИ, не сме си поставили срок

Министър Петя Аврамова: Все още не няма избран председател на УС на АПИ, не сме си поставили срок

14 Януари 2019 | 16:58 | Агенция "Фокус"
София. Все още не няма избран председател на УС на АПИ. Това каза на брифинг министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Обсъждаме различни варианти за членове на УС на АПИ. Търсим най-добрия вариант – добър експерт, но няма още готово решение по назначаването на две свободни места“, заяви министър Аврамова. Тя посочи, че има много пътни експерти. „Цяла листа има една неправителствена организация, които са активни. В последно време и БСП са активни пътни експерти. Така че имаме голям избор, няма да ни е трудно“, пошегува се тя. „Извън кръга на шегата, търсим добри експерти, които да влязат в УС на АПИ. Не сме си поставили срок, но това е една от най-важните задачи, които сме си поставили в момента“, обясни Аврамова.
Цветилена СИМЕОНВОА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова: Електронни винетки вече се продават и в бензиностанциите „Лукойл“

Министър Петя Аврамова: Електронни винетки вече се продават и в бензиностанциите „Лукойл“

14 Януари 2019 | 16:56 | Агенция "Фокус"
София. От днес в бензиностанциите „Лукойл“ също се продават електронни винетки. Това каза на брифинг министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Около 6000 са точките в държавата, от които вече могат да се купят електронни винетки, като изключим по електронен път и чрез мобилните приложения“, каза още министър Аврамова.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Олег Асенов: Фирмата, разработила сайта www.bgtoll.bg, трябва да бъде санкционирана

Проф. Олег Асенов: Фирмата, разработила сайта www.bgtoll.bg, трябва да бъде санкционирана

11 Януари 2019 | 13:45 | Агенция "Фокус"
София. IT отделът на Националното тол управление е изготвил подробен доклад до Управителния съвет на Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) и в него са предложени санкции за фирмата, разработила сайта https://www.bgtoll.bg/. Това съобщи в предаването “Тази сутрин” на бТВ проф. Олег Асенов, началник на отдел “Управление на информационните системи и инфраструктура” в Националното тол управление, което е в структурата на АПИ, съобщиха от пресцентъра на Агенцията.
“Този сайт е изграден от компанията “УПХ” ЕООД тя носи отговорността за една година по поддръжката и хостването. Аз настоявам за санкции и 50% от стойността на възнаграждението по този сайт да не й бъдат платени”, съобщи проф. Асенов. И уточни, че става въпрос за около 15 хил. лв.
Решението ще е на Управителния съвет на Агенция “Пътна инфраструктура“, когато бъде попълнен съставът му.
Цената на договора с фирмата “УПХ” ЕООД е под 30 000 лв.
“Анализирахме общите условия, с които започна системата за купуване на електронни винетки, сметнахме, че те не са еквивалентни. Днес ще бъдат завършени нови текстове на общите условия и ще бъдат обявени на сайта”, каза още проф. Асенов. Също днес ще бъде редактиран текстът, който предвижда деклариране на съгласие от страна на купувачите на е-винетки по отношение на електронното връчване. Между първо и второ четене на промените в Закона за движението по пътищата този елемент за връчване на наказателни постановления по електронен път отпадна, затова и този текст ще отпадне.
Проф. Асенов отбеляза, че в Националното тол управление следят коментарите на IT общността за помощта, която оказва и благодари на експертите за техния професионализъм и полезни съвети.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: Ще бъде възстановявана надвзетата сума на потребителите, платили неколкократно за електронна винетка за един и същ регистрационен номер с един и същ период на валидност

АПИ: Ще бъде възстановявана надвзетата сума на потребителите, платили неколкократно за електронна винетка за един и същ регистрационен номер с един и същ период на валидност

10 Януари 2019 | 15:58 | Агенция "Фокус"
София. Ще бъде възстановявана надвзетата сума на потребителите, платили неколкократно за електронна винетка за един и същ регистрационен номер с един и същ период на валидност. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ).
Необходимо е потребителят да изпрати заявление в свободен текст, адресирано до председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура”, в което да опише казуса. Към заявлението трябва да бъде приложена следната информация:
- при картово плащане – регистрационен номер на автомобила; PAY номер; начин на плащане – чрез мобилно приложение, чрез уеб сайта bgtoll.bg или терминал за самотаксуване. В случай, че плащането е извършено чрез терминал, моля да посочите обекта, в който се намира устройството;
- плащане в брой – разписка за плащане;
- по банков път – платежно нареждане, съдържащо съответния PAY номер, който системата генерира; регистрационен номер на автомобила.
Искането ще бъде разгледано и сумата ще бъде възстановена до 30 дни от постъпването. Потребителят трябва да посочи и банкова сметка, на която да бъде преведена сумата.
Заявления ще могат да подават потребителите, купили е-винетка от: специализирания сайт www.bgtoll.bg, мобилното приложение BGTOLL, терминалите за самотаксуване и на каса в брой в Областните пътни управления. Документите трябва да се изпращат на адрес: гр. София, пл. „Македония” 3, Агенция „Пътна инфраструктура” или в Областните пътни управления.
Постъпилите към момента заявки за надвзети суми са 0,1 % от продадените електронни винетки, които към 10 януари са 131 737.
Днес е възстановена надвзетата сума на деветима потребители, които са купили по две винетки за един и същ период и с един и същ регистрационен номер. Плащането е извършено след проверка на заявлението и приложените документи.
От АПИ напомнямт, че за сгрешени по вина на потребителя символи от регистрационния номер на превозното средство суми не се възстановяват. В чл. 10а, ал. 3 от Закона за пътищата е записано: „Винетната такса се заплаща от собственика или ползвателя на пътното превозно средство след деклариране на регистрационния му номер, категорията на пътното превозно средство и периода на валидност и важи само за пътното превозно средство, чийто регистрационен номер правилно е бил деклариран от собственика или ползвателя му”. Отговорността за правилното деклариране на регистрационния номер на превозното средство е на потребителите.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на УС на АПИ инж. Светослав Глосов подаде оставка заради проблемите с електронните винетки (ОБЗОР)

Председателят на УС на АПИ инж. Светослав Глосов подаде оставка заради проблемите с електронните винетки (ОБЗОР)

9 Януари 2019 | 21:09 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов подаде оставка заради проблемите с електронните винетки. Освобождаването му от длъжност бе поискано от министър-председателя Бойко Борисов. На 9 януари сутринта премиерът се срещна ръководството на АПИ и на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, които му представиха доклад относно винетките и тол системата.
Регионалният министър Петя Аврамова обясни, че Борисов остро е разкритикувал проблемите с въвеждането на електронната система за таксуване и е поискал поемане на отговорност. Тя съобщи, че вече се работи по избора на нов председател на УС на АПИ.
От своя страна, инж. Светослав Глосов заяви, че счита, че носи отговорност за трудностите с продажбите на електронни винетки и затова е депозирал оставката си. Той посочи, че е направил за АПИ, каквото е могъл. „Оставам в добри отношения с екипа, с който съм работил, както и с екипа на МРРБ. Нищо лошо към премиера, смятам, че беше справедлив“, каза още инж. Глосов.
Министър Аврамова обясни, че непрекъснато се работи по въвеждането на повече начини за купуване на е-винетка. „Гражданите ще могат да купуват е-винетка на много повече места, отколкото са могли да купуват хартиена“, заяви тя. Аврамова не отговори на въпрос дали ще се удължи гратисният период за глоба заради електронни винетки, който беше даден от АПИ. „Призовавам всички водачи на МПС да спазват закона, а законът е всеки да кара своя автомобил по републиканската пътна мрежа, като е заплатил съответната винетна такса. Вече има много начини за закупуването на е-винетка и няма причина водачите да не го правят“, заяви Аврамова.
Междувременно компанията, с която беше сключен договорът за изграждане на българската тол система за камиони над 3.5 тона и системата за електронни винетки за леки автомобили „Капш Трафик Солюшънс“ излезе със становище, в което приветства плановете на българските власти за проверки на сроковете и резултатите във връзка с въвеждането на системата за електронна винетка. От консорциумът уточняват, че са осигурили напълно работеща, тествана и одобрена система, като на 14 декември с АПИ подписват приемо-предавателен протокол за предаването ѝ. Те посочват още, че ежедневното функциониране и опериране на системата, както и процесите по правоприлагане са отговорност на АПИ.
Агенция „Фокус“ припомня:Отново по искане на министър-председателя Бойко Борисов на 5 януари 2019 г. двама ръководители в АПИ и един от съветниците на регионалния министър понесоха отговорност заради недобрата организация при подготовката и въвеждането на електронната винетка. Като член на Управителния съвет на АПИ беше освободен Веселин Давидов, който отговаря за електронната система за събиране на такси за използване на републиканската пътна мрежа. С постовете си се разделиха още Антон Антонов, директор на Националното тол управление в АПИ, и Радослав Николов, съветник в Политическия кабинет на министъра на регионалното развитие и благоустройството.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Капш Трафик Солюшънс приветства плановете на българските власти за провеждане на проверки на сроковете и резултатите във връзка с въвеждането на системата за електронна винетка

Капш Трафик Солюшънс приветства плановете на българските власти за провеждане на проверки на сроковете и резултатите във връзка с въвеждането на системата за електронна винетка

9 Януари 2019 | 17:46 | Агенция "Фокус"
София. Капш Трафик Солюшънс приветства плановете на българските власти за провеждане на проверки на сроковете и резултатите във връзка с въвеждането на системата за електронна винетка. Това се посочва в становище на консорциума във връзка с въвеждането на електронната винетка у нас. На Капш бе възложен договорът за изграждане на българската тол система за камиони над 3.5 тона и системата за електронни винетки за леки автомобили след обществена поръчка, която компанията спечели на база богатия си опит в сферата, реализирани референтни проекти, екип от експерти, предложено най-добро техническо решение и най-ниска цена в условията на силна конкуренция, припомнят от компанията. Те отбелязват, че България е шестата европейска държава, в която на Капш е възложена отговорността за изграждане на национална система за таксуване на пътната инфраструктура след Австрия, Швейцария, Полша, Чехия и Беларус. Наскоро компанията сключи договор за събиране на тол таксата за пътническите превозни средства в Германия (тол такси за пътнически превозни средства).
От консорциума правят следните уточнения:
1.Според сключения с АПИ договор обхватът на работата включва доставка на контролни превозни средства, централна изчислителна система за електронни винетки и тол таксуване и оперативен център за данни, онлайн магазин за продукти за таксуване за използване на пътната мрежа (което не включва водещата информационна уеб страница bgtoll.bg), 500 терминали за самообслужване и мобилно приложение. Според техническите изисквания, заложени в тръжната процедура, собственикът на системата АПИ отговаря за техническата и търговска експлоатация на системата, както и за процеса на правоприлагане.
2. Капш е осигурил напълно работеща, тествана и одобрена система. Преди предаването на системата на АПИ, започвайки от септември 2018 г., заедно с АПИ и Световната банка в качеството ѝ на официален съветник Капш проведе обширни изпитания от край до край за всеки компонент, приложение, функционалност и подсистема, предмет на договора. Тези обширни тестове потвърждават, че системата е напълно функционираща.
3. Според подписания договор Капш е отговорен за изграждането на онлайн магазин за закупуване на продукти за използване на пътната инфраструктура, достъпен чрез бутона „Купи електронна винетка“ на страницата bgtoll.bg. Онлайн магазинът е тестван и одобрен от Световната банка в качеството й на надзорен орган. Капш не е отговорна за изграждането и оперирането на информационната уеб страница bgtoll.bg. Онлайн магазинът на Капш се намира/хоства в центъра за данни на системата за събиране на такси и Капш стриктно спази изискванията на АПИ при разработването на функционалността му.
4.Конвертирането на хартиена винетка в електронна винетка не е предмет на договора с Капш. Капш не е отговорна и за уебсайта, свързан с конвертирането на винетки.
5. Плащанията в брой за електронни винетки не попадат в обхвата на договора между Капш и АПИ.
6. Капш достави, оборудва и подготви готови за инсталиране поискания брой терминали за самообслужване. След инструкции от Възложителя екипите на Капш доставят и инсталират терминалите, където АПИ потвърждава, че предварително одобрените локации отговарят на техническите изисквания за инсталации.
7.На 14 декември АПИ и Капш подписват приемо- предавателен протокол за предаване на системата за електронна винетка и прилежащите й активи. След подписването на протокола терминалите за самообслужване, центърът за данни, онлайн магазина, автомобилите за контрол, правоприлагането и другите системни компоненти са изцяло под контрола на АПИ. След предаването, съгласно договорът ежедневното функциониране и опериране на системата, както и процесите по правоприлагане са отговорност на АПИ. Капш отговаря за гаранционното обслужване на компонентите на системата.
Въпреки че не е част от договорното споразумение, Капш предоставя обширни и непрекъснати съвети при поискване от властите, добросъвестно и без допълнително заплащане. Капш приветства проверката на министерството и е уверена, че всички ангажименти към властите и по отношение на договора са изпълнени, се посочва още в становището.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: Започна продажбата на електронни винетки на касите в бензиностанциите ОМВ

АПИ: Започна продажбата на електронни винетки на касите в бензиностанциите ОМВ

9 Януари 2019 | 16:37 | Агенция "Фокус"
София. Започна продажбата на електронни винетки на касите и в бензиностанциите ОМВ. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“. Плащането може да бъде и в брой. От 8 януари 2019 г. е в ход поетапната продажба на е-винетки в колоновете на Български пощи в цялата страна.
Електронна винетка може да бъде купена на каса и платена в брой в Областните пътни управления, в офисите на Easy Pay и на мобилния оператор А1.
Към момента са монтирани общо 34 терминала за самотаксуване за купуване на електронна винетка на територията на 16 гранични контролно-пропускателни пункта (ГКПП), както следва: ГКПП „Капитан Андреево” – 7, ГКПП „Калотина” – 4, ГКПП „Дунав мост” – 4, ГКПП „Кулата” – 3, ГКПП „Гюешево” – 3, ГКПП „Капитан Петко войвода” – 2, ГКПП „Златарево” – 2, ГКПП „Брегово” – 1, ГКПП „Връшка чука” – 1, ГКПП „Дуранкулак” – 1, ГКПП „Кардам” – 1, ГКПП “Лесово” – 1, ГКПП „Маказа” – 1, ГКПП „Малко Търново” – 1, ГКПП „Олтоманци” – 1, ГКПП „Станке Лисичково” – 1.
В рамките на днешния ден ще бъдат монтирани още 3 терминала за самотаксуване на ГКПП „Илинден” и на ГКПП „Дунав мост 2”. До края на седмицата ще бъдат инсталирани апарати на ГКПП „Стрезимировци”, „Оряхово”, „Свищов”, „Никопол”, „Силистра”, „Ро-Ро Дружба” - Бургас.
На пунктовете „Калотина”, „Кулата”, „Дунав мост” при Русе, както и в близост до ГКПП „Капитан Андреево” (на бензиностанция „Лукойл” на около 1.5 км във вътрешността на страната) работят гишета за купуване на е-винетка на каса. На ГКПП „Дунав мост 2” при Видин също е разкрито гише и от 10 януари водачите ще могат да плащат в брой за е-винетка.
До 8.00 часа тази сутрин са продадени 114 705 електронни винетки за 7 817 916 лв.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова: Гражданите ще могат да купуват е-винетка на много повече места, отколкото са могли да купуват хартиена

Министър Петя Аврамова: Гражданите ще могат да купуват е-винетка на много повече места, отколкото са могли да купуват хартиена

9 Януари 2019 | 12:36 | Агенция "Фокус"
София. Непрекъснато работим по въвеждането на повече начини за купуване на е-винетка. Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Аврамова посочи, че по организацията по въвеждането на алтернативни и повече начини за купуване на е-винетка се работи непрекъснато. „Всеки ден въвеждаме нови алтернативни начини. Към момента е-винетка може да бъде закупена на касите на А1 и мобилното приложение на оператора, както и на два сайта. Електронни винетки могат да бъдат закупени и от терминалите за самотаксуване – такива вече за монтирани на всички ГКПП, както и в 1400 пощенски станции в брой или с пос терминал“, заяви регионалният министър и посочи, че се очаква включването и на всички големи вериги бензиностанции. „Така че гражданите ще могат да купуват е-винетка на много повече места, отколкото са могли да купуват хартиена винетка. Ако хартиената е била възможна за купуване на 3000 места в държавата, електронната може да се купува на повече от 4000 места. Работим и по идеята да бъдат купувани на още 2000 точки в страната – банкоматите на Борика“, обясни Аврамова. Тя не отговори на въпрос дали ще се удължи гратисният период за глоба заради електронни винетки, който беше даден от АПИ. „Призовавам всички водачи на МПС да спазват закона, а законът е всеки да кара своя автомобил по републиканската пътна мрежа, като е заплатил съответната винетна такса. Вече има много начини за закупуването на е-винетка и няма причина водачите да не го правят“, заяви Аврамова.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Светослав Глосов: Считам, че нося отговорност за трудностите с продажбите на електронни винетки и депозирах оставката си

Инж. Светослав Глосов: Считам, че нося отговорност за трудностите с продажбите на електронни винетки и депозирах оставката си

9 Януари 2019 | 12:30 | Агенция "Фокус"
София. Оставката ми беше приета - каквото можах, направих за АПИ. Това каза на брифинг в Министерски съвет инж. Светослав Глосов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Трудностите, които бяха създадени в началото на годината с продажбите на електронни винетки, доведоха до доста неприятни моменти“, коментира той. „След разговора, който проведохме с премиера Бойко Борисов, считам, че аз нося повече отговорност от тази, която беше поета в началото на седмицата, така че депозирах своята оставка, която беше приета“, заяви Глосов. Той посочи, че каквото се могъл, е направил за АПИ. „Благоаря на екипа, с който съм работил, както и на екипа на МРРБ. Нищо лошо към премиера“, каза още инж. Светослав Глосов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Министър Петя Аврамова: Премиерът Бойко Борисов остро разкритикува проблемите с въвеждането на електронната система за таксуване и поиска поемане на отговорност

Министър Петя Аврамова: Премиерът Бойко Борисов остро разкритикува проблемите с въвеждането на електронната система за таксуване и поиска поемане на отговорност

9 Януари 2019 | 12:27 | Агенция "Фокус"
София. Работим да окомплектоване УС на АПИ така, че да няма сътресения за работата на Агенцията. Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Тази сутрин на редовна оперативка при премиера Бойко Борисов във връзка с въвеждането на електронната система за таксуване по републиканската пътна мрежа бяха обсъдени проблемите през първите дни на 2019 година“, обясни тя. „Премиерът остро разкритикува това и поиска поемане на отговорност. В тази връзка реакцията на инж. Глосов беше да депозира заявление за освобождаване от поста“, заяви министър Аврамова. „Работим да окомплектоване на УС на АПИ така, че да няма сътресения за работата на Агенцията. Предстои ни много работа“, каза още тя.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на УС на АПИ инж. Светослав Глосов е подал оставка по искане на премиера Бойко Борисов

Председателят на УС на АПИ инж. Светослав Глосов е подал оставка по искане на премиера Бойко Борисов

9 Януари 2019 | 10:23 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят Бойко Борисов е извикал тази сутрин в Министерския съвет ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура“ и на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за доклад относно темата винетки и тол система. Това съобщиха от правителствената информационна служба. След разговора премиерът е поискал оставката на председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов, който я е подал пред министъра.

Агенция "Фокус" припомня: Отново по искане на министър-председателя Бойко Борисов на 5 януари 2019 г. двама ръководители в Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) и един от съветниците на регионалния министър понесоха отговорност заради недобрата организация при подготовката и въвеждането на електронната винетка. Като член на Управителния съвет на АПИ беше освободен Веселин Давидов, който отговаря за електронната система за събиране на такси за използване на републиканската пътна мрежа. С постовете си се разделиха още Антон Антонов, директор на Националното тол управление в АПИ, и Радослав Николов, съветник в Политическия кабинет на министъра на регионалното развитие и благоустройството.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: 160 терминали за самотаксуване за купуване на е-винетка са монтирани до момента

АПИ: 160 терминали за самотаксуване за купуване на е-винетка са монтирани до момента

7 Януари 2019 | 18:07 | Агенция "Фокус"
София. Монтирани са 160 терминали за самотаксуване за купуване на електронни винетки. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". От тях 32 машини са инсталирани на 14 гранични контролно-пропускателни пунктове (ГКПП). Това са както следва: “Капитан Андреево” (7), “Дунав мост – Русе” (4), “Дуранкулак” (1), “Кардам” (1), “Гюешево” (3), “Олтоманци” (1), “Станке Лисичково” (1), “Златарево”(2), “Калотина” (4), “Кулата” (3), ГКПП “Капитан Петко войвода” (2), “Лесово” (1) ,“Брегово” (1) и “Връшка чука” (1). Апарат за е-винетки е инсталиран и в най-близката бензиностанция до ГКПП “Дунав мост 2” при Видин – “Съни ойл”.
Останалите 127 терминали са разположени в търговски обекти в цялата страна.
На пунктовете “Калотина” и “Кулата” са разкрити гишета, на които влизащите в България шофьори могат да платят в брой за е-винетка. Такива гишета ще бъдат открити и на ГКПП “Дунав мост 1” при Русе, както и на първата бензиностанция на влизане в страната от ГКПП “Капитан Андреево” – “Лукойл”, която е на около 1,5 км от самия пункт граничен пункт.
Към момента електронни винетки могат да бъдат купени на каса и платени в брой в Областните пътни управления, в офисите на мобилния оператор А1 и в клоновете на Easy Pay, както и чрез сайта www.bgtoll.bg, мобилното приложение и терминалите за самотаксуване. От 12 часа на 8 януари започва поетапната продажба на е-винетки в пощенските клонове, съобщиха от “Български пощи”.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Започва продажбата на електронни винетки за 2019 година в пощенските станции

Започва продажбата на електронни винетки за 2019 година в пощенските станции

7 Януари 2019 | 17:22 | Агенция "Фокус"
София. От 12.00 часа на 8 януари 2019 година започва поетапно продажбата на електронни винетки за 2019 г. в пощенските станции. Това съобщиха от пресцентъра на „Български пощи“. Продажбата ще се извършва на каса в офисите на „Български пощи“ ЕАД в рамките на работното време на съответната пощенска станция.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Електронни винетки могат да бъдат купувани от големите бензиностанции и търговски обекти в страната и от касите на EasyPay

Електронни винетки могат да бъдат купувани от големите бензиностанции и търговски обекти в страната и от касите на EasyPay

7 Януари 2019 | 07:43 | Агенция "Фокус"
София. От днес електронни винетки могат да бъдат купувани от големите бензиностанции и търговски обекти в страната, както и от касите на EasyPay. Довчера е-винетки можеха да се купят само през сайта bgtoll.bg, чрез мобилното приложение BGTOLL, както и в търговските обекти на А1, сайта на телекома a1.bg, чрез приложението Моят А1 за клиенти на компанията и на няколко граничи пункта. Очаква се до края на месеца на всички ГКПП-та да има апарати за самотаксуване.
За липсата на е-винетки няма да бъдат налагани глоби до 15 януари. Всички хартиени винетки остават в сила до изтичането им.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Светослав Глосов: До края на януари гражданите ще могат да купят е-винетка от над 4500 точки в цялата страна

Инж. Светослав Глосов: До края на януари гражданите ще могат да купят е-винетка от над 4500 точки в цялата страна

6 Януари 2019 | 13:08 | Агенция "Фокус"
София. До края на януари гражданите ще могат да купят е-винетка от над 4500 точки в цялата страна. Няма фалстарт на електронната система, а технически проблеми при въвеждането на нов и сложен продукт, които се отстраняват веднага. Това каза инж. Светослав Глосов, председател на УС на АПИ, в интервю за „Неделя 150“ по БНР, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". "Правим анализ на проблемите и най-вероятно ще предявим претенции към изпълнителя, съгласно договора, за неспазване на графиците", коментира Глосов. Той подчерта, че досега не е платена и стотинка на изпълнителя на електронната система "Капш".
В момента гражданите могат да купят винетка по четири начина: от апарати за самотаксуване, сайта www.bgtoll.bg и мобилното му приложение, на каса в офисите на Областните пътни управления и на Мобилния оператор „А1“. Вече се продава и на касите на „Еasypay”, като постепенно ще ги има в цялата страна. От следващата седмица поетапно ще се продават на каса и в големите вериги бензиностанции – „ОМВ“, „Петрол“, „ЕКО“, както и в клоновете на „Български пощи“. До месец ще започне и продажбата през банкоматите на БОРИКА. Системата се разширява непрекъснато, съобщи инж. Глосов.
На ГКПП „Калотина“ освен терминали за самотаксуване вече са оборудвани и работни места за продажба на е-винетки в брой на каса. Такива ще има и на „Кулата“, на Дунав мост при Русе и на „Капитан Андреево“. Апарати за самотаксуване са монтирани на пунктове „Отоманци“, „Гюешево“, „Капитан Андреево“, „Дунав мост“ – Русе, „Кардам“, „Дуранкулак“. Монтирани са устройствата и на „Станке Лисичково“, „Златарево“ и „Оряхово“.
Въвеждането на електронна винетка е само част от продукта тол система, който ще бъде цялостно въведен през август тази година, когато ще стартира тол таксуване за автомобилите над 3,5 тона, каза инж. Глосов.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Светослав Глосов, АПИ: Няма фалстарт в ТОЛ системата, а някои моментни затруднения

Инж. Светослав Глосов, АПИ: Няма фалстарт в ТОЛ системата, а някои моментни затруднения

6 Януари 2019 | 12:16 | Агенция "Фокус"
София. След анализ на проблемите на ТОЛ системата, най-вероятно ще бъдат предявени претенции и към изпълнителната фирма за това, че не е спазила някои графици. Това каза председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) инж. Светослав Глосов в предаването „Неделя 150“ на БНР. „Правим анализ на проблемите - от къде са възникнали, дали има графици и ако това е така, поне засега така се очертава, ще бъдат санкционирани изпълнителните фирми. Няма фалстарт в ТОЛ системата, по-скоро има някои моментни затруднения на някои от нещата за продажба на електронни винетки. Това са моментни затруднения, които са свързани с въвеждането на един абсолютно нов продукт, какъвто до момента няма. Тези проблеми се отстраняват своевременно“, каза инж. Светослав Глосов, като подчерта, че има много начини, по които човек може да си закупи винетка и ТОЛ терминалите не са единственият метод. „Именно поради взискателността към проблемът с винетките, някои от колегите ми се простиха с местата си“, каза още той, като допълни, че претенции ще се предявят към фирмата.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дора Янкова, БСП: Няма как да „нарежеш“ първокласен или второкласен път и едното парче да е на държавата, а другото - на общината, която няма средства за поддържане

Дора Янкова, БСП: Няма как да „нарежеш“ първокласен или второкласен път и едното парче да е на държавата, а другото - на общината, която няма средства за поддържане

5 Януари 2019 | 12:03 | Агенция "Фокус"
София. Няма как да „нарежеш“ първокласен или второкласен път и едното парче да е на държавата, а друготo на общината, която няма средства за поддържане. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Дора Янкова и член на Регионална комисия по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „От месец юли многократно поставихме въпроса как през регулацията на градовете, през които преминават държавните пътища, хората ще заплащат или електронната, винетка или предстоящата тол система. Отговорите винаги бяха: „Ще го уредим някак си“, „Не се притеснявайте“, „Това е наше решение“. Юли месец ние предупредихме, че за началото на 2019 г. правителството няма да бъде готово с въвеждането на електронните винетки и тол системата. Трябваше да има създадена работна група от ноември 2015 г. досега, която междуинституционално да организира с документи въвеждането на електронните винетки и тол системата. ГЕРБ се разбързаха от юли и сега - нищо. Това, което се е случило в разговора между общините и правителството, е едно грубо нарушаване на принципите на функционирането на държавността, на републиканските пътища, на стандартите и като цяло на управлението на държавата и функционирането на публичната държавна инфраструктура“, подчерта още Дора Янкова. "Дълбоко съжаляваме за това, което се случва с българските граждани. Действително отговорност трябва да се носи. Тя преди всичко е в МРР и в АПИ, но е и правителствена. Дотук имаме нещо пародийно. Безотговорно отношение на висши чиновници. Добре, че са си отишли“, допълни още народният представител от ПГ на „БСП за България“.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Данчев, БСП: Проблемът с винетките е показателен за начина, по който се прави електронно управление в България – къде е отговорникът за него Томислав Дончев

Димитър Данчев, БСП: Проблемът с винетките е показателен за начина, по който се прави електронно управление в България – къде е отговорникът за него Томислав Дончев

5 Януари 2019 | 11:52 | Агенция "Фокус"
София. Проблемът с винетките е показателен за начина, по който се прави електронно управление в България – къде е отговорникът за него Томислав Дончев. Това попита народният представител от ПГ на „БСП за България“ Димитър Данчев по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Данчев обърна внимание, че за пореден път се прави една система за милиони левове, без да е направена каквато и да е било оценка за въздействието й. „За пореден път сме свидетели за това как една система се прави сама за себе си без да има каквато и да е връзка с останалите системи на електронното управление“, каза още Данчев. Той даде пример със системата за електронните разплащания и тази за електронните връчвания. „Къде се питам в тази ситуация е г-н Томислав Дончев – отговорникът за електронното управление у нас с присъщия му оптимизъм, за да ни обясни какво се случва с архитектурата на електронното управление? Къде е тази архитектура и къде в нея попада системата за електронната винетка? Какво се случва изобщо с електронното управление у нас? Или тази система се намира някъде, където си подпират в Министерството краката на столовете? Наистина поредният случай, в който имаме категоричен провал във въвеждането на една елементарна и нетолкова скъпо струваща електронна система“, допълни Данчев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Свиленски, БСП: Един министър на регионалното развитие пое отговорност като стана зам.-министър с цел да довърши изграждането на тол системата и резултатът е налице

Георги Свиленски, БСП: Един министър на регионалното развитие пое отговорност като стана зам.-министър с цел да довърши изграждането на тол системата и резултатът е налице

5 Януари 2019 | 11:40 | Агенция "Фокус"
София. Един министър на регионалното развитие пое морална отговорност като стана заместник-министър с цел да довърши изграждането на тол системата и резултатът е налице. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ и заместник-председател на Транспортна комисия Георги Свиленски по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „През всичките тези две години ние обяснявахме на управляващите, че трябва този дебат, тази реформа, която касае всеки един български гражданин независимо от малък, голям град, малко или голямо населено място, да бъде проведена в българския парламент, след народните представители, които са представляват тези граждани, за да не се стига до това, което стана тези дни. Какво имам предвид? Говорим за обхват на системата. На 31 декември вкарваме Северна тангента, на 2 януари я изваждаме и казваме на кметовете: предлагайте кои пътища да бъдат извадени", заяви Свиленски. "Кой даде право на един директор в едно държавно тол управление да казва на цяла България, на всички български граждани да не спазват закона? Кой му даде право да каже „До 15 януари не си купувайте винетки“. Кой даде право на УС на АПИ да казва, че до 25 януари няма да проверяват. Кой ще плати тези пари на българския бюджет, които са приети от българското Народно събрание за този един месец. Чакаме тези отговори от министър-председателя“, коментира Свиленски.
„Питаме този заместник-министър, който пое морална отговорност, ще продължи ли да я носи за изграждане на тол системата. Не може трима чиновници да поемат отговорността. Очакваме отговорност от министри“, подчерта още той.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
ПАСЕ прие резолюция за връщане на Русия в организацията. 25 юни 2019 г.
ПАСЕ прие резолюция за връщане на Русия в организацията. 25 юни 2019 г.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.