НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:44


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Живко Янакиев, Бюро по труда – Бургас: Към края на 2018 година регистрираните безработни са 4 358

Живко Янакиев, Бюро по труда – Бургас: Към края на 2018 година регистрираните безработни са 4 358

22 Януари 2019 | 17:53 | Агенция "Фокус"
Бургас. Към края на 2018 година регистрираните безработни са 4 358. Това каза пред журналисти Живко Янакиев, директор на Бюро по труда – Бургас по време на пресконференция, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. Според Янакиев равнището на безработица за Бюрото по труда е 3.8%, а отделно само за община Бургас е 3.3%. „Като за сравнение за страната към 31 декември 2018 година е 6.14%, тоест с 2.36% е по-ниско равнището на безработица в Бюрото по труда в Бургас в сравнение със средната за страната. 2018 спрямо 2017 година – 1 006 човека са регистрирани по-малко, това е малко над 10%. Безработицата намаля много“, добави Янакиев. По думите му през 2018 година заявените работните места са с 38 повече в сравнение с 2017 година. „Малко е, но все пак това е един показател за положителните тенденции в развитието на икономиката. Към момента свободните работни места са 259 и една голяма част са свързани с професии, които са дефицитни и стоят незаети. Те са свързани с металообработване, заваряване, метални конструкции, корабостроене, лекарските професии, шофьорските професии и т.н.“, посочи още Живко Янакиев.
Мария КУРТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пенка Кирилова, Регионална служба по заетостта - Бургас: През 2018 г. средногодишният брой на регистрираните безработни лица в бюрата по труда от областта е 9810

Пенка Кирилова, Регионална служба по заетостта - Бургас: През 2018 г. средногодишният брой на регистрираните безработни лица в бюрата по труда от областта е 9810

22 Януари 2019 | 16:26 | Агенция "Фокус"
Бургас. През 2018 година средногодишният брой на регистрираните безработни лица в бюрата по труда от Бургаска област е 9 810. Това каза пред журналисти Пенка Кирилова, директор на Регионална служба по заетостта по време на пресконференция на ДРСЗ, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. „В сравнение със същия период на миналата година отчитаме намаления в броя на регистрираните безработни с 1 421 души или с около 14% по-малко“, добави Кирилова. По думите ѝ тази тенденция е характерна от 2014 година. В сравнение с предходната година във всички общини в областта се отчитат намаления в броя на регистрираните безработни, като най-значително е намалението в бюрото по труда в Бургас – 691 души и най-слабо в бюрото по труда в Поморие – с 102 души. „Равнището на безработица за областта е 4.6%, като по този показател Бургаска област се нарежда на пето място в страната. За страната равнището на безработица е 6.2% или за Бургаска област с 1.6 процентни пункта по-ниско равнище на безработица отчитаме за този период на годината“, посочи още Кирилова.
По думите ѝ в регионален мащаб през 2018 година най-ниско е равнището на безработица в община Бургас – 2.8%, община Приморско – 3.95%, община Несебър – 3.96%. Общо в бюрата по труда от областта са заявени около 18 400 работни места, от тях 17 000 са свободните работни места, които са обявени на първичния пазар, а обявените работни места на вторичния пазар на субсидирани работни места по програма и насърчителни мерки са обявени 1 460 работни места. Кирова добави, че работните места, които са заявени на първичния пазар през годината, са основно в отраслите хотелиерство и ресторантьорство – над 5 300 работни места, търговия и ремонт на автомобили и мотоциклети, преработваща промишленост, транспорт, складиране на площи, операции с недвижими имоти и други.
Мария КУРТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.