НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:55


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Живко Янакиев, Бюро по труда – Бургас: Към края на 2018 година регистрираните безработни са 4 358

Живко Янакиев, Бюро по труда – Бургас: Към края на 2018 година регистрираните безработни са 4 358

22 Януари 2019 | 17:53 | Агенция "Фокус"
Бургас. Към края на 2018 година регистрираните безработни са 4 358. Това каза пред журналисти Живко Янакиев, директор на Бюро по труда – Бургас по време на пресконференция, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. Според Янакиев равнището на безработица за Бюрото по труда е 3.8%, а отделно само за община Бургас е 3.3%. „Като за сравнение за страната към 31 декември 2018 година е 6.14%, тоест с 2.36% е по-ниско равнището на безработица в Бюрото по труда в Бургас в сравнение със средната за страната. 2018 спрямо 2017 година – 1 006 човека са регистрирани по-малко, това е малко над 10%. Безработицата намаля много“, добави Янакиев. По думите му през 2018 година заявените работните места са с 38 повече в сравнение с 2017 година. „Малко е, но все пак това е един показател за положителните тенденции в развитието на икономиката. Към момента свободните работни места са 259 и една голяма част са свързани с професии, които са дефицитни и стоят незаети. Те са свързани с металообработване, заваряване, метални конструкции, корабостроене, лекарските професии, шофьорските професии и т.н.“, посочи още Живко Янакиев.
Мария КУРТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пенка Кирилова, Регионална служба по заетостта - Бургас: Най-много са обявените работни места в сферата на хотелиерството и ресторантьорството през 2018 г.

Пенка Кирилова, Регионална служба по заетостта - Бургас: Най-много са обявените работни места в сферата на хотелиерството и ресторантьорството през 2018 г.

22 Януари 2019 | 16:57 | Агенция "Фокус"
Бургас. Длъжностите, за които са обявени най-много работни места през 2018 година, са в сферата на хотелиерството и ресторантьорството. Това каза пред журналисти Пенка Кирилова, директор на Регионална служба по заетостта по време на пресконференция, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. „Други длъжности, за които са обявени много места, са камериери, сервитьори, готвачи, общи работници, продавач-консултанти, чистачи-хигиенисти, учители, машинни оператори, бармани, шофьори и много други. Започналите работа безработни лица през годината са около 12 900, от които близо 12 000 са започнали работа на първичния пазар, това е в резултат усилията на трудовите посредници на субсидирани работни места са започнали около 1200 безработни лица, основно по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, добави Кирилова.
По думите ѝ новото за 2019 година в системата на „Агенцията по заетостта“ са промените в приетия правилник за прилагане на Закона за насърчаване на заетостта от декември месец. Кирилова добави, че голяма част от промените са свързани с намаляване на административната тежест, отпадане на изискването при регистрация лицата да предоставят документи удостоверяващи общ, служебен или осигурителен трудов стаж. „Дадена е възможност при необходимост такава информация Агенцията да получава от системата на Националния Осигурителен Институт (НОИ) по служебен път. По думите ѝ има нови правила за оценка на проектите на социалните партньори и нови правила за оценка на браншови и други програми за заетост и обучения. Кирова посочи още, че целта на промените, които са направени в правилника за прилагане на Закона за насърчаване на заетостта са да се намали бумащината, административната тежест, за да бъде по-лесен достъпа на лицата и работодателите до бюрата по труда.
Пенка Кирова добави, че новото е сключеното споразумение през месец септември между Министерството на туризма и Министерството на труда и социалната политика, което е свързано основно с подпомагане на работодателските организации при обучение на персонал във връзка с туристическия сезон, като се дава възможност на работодателите да подадат заявка в бюрата по труда или да подадат заявка онлайн на посочен имейл. В заявката се посочва необходимостта на работодателите от обучения на персонал. Дадена е възможност да представят и списък на техни работници и служители, които работодателят би желал да бъдат обучени по определени професии.
Мария КУРТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.