НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:50


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Живко Янакиев, Бюро по труда – Бургас: Към края на 2018 година регистрираните безработни са 4 358

Живко Янакиев, Бюро по труда – Бургас: Към края на 2018 година регистрираните безработни са 4 358

22 Януари 2019 | 17:53 | Агенция "Фокус"
Бургас. Към края на 2018 година регистрираните безработни са 4 358. Това каза пред журналисти Живко Янакиев, директор на Бюро по труда – Бургас по време на пресконференция, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. Според Янакиев равнището на безработица за Бюрото по труда е 3.8%, а отделно само за община Бургас е 3.3%. „Като за сравнение за страната към 31 декември 2018 година е 6.14%, тоест с 2.36% е по-ниско равнището на безработица в Бюрото по труда в Бургас в сравнение със средната за страната. 2018 спрямо 2017 година – 1 006 човека са регистрирани по-малко, това е малко над 10%. Безработицата намаля много“, добави Янакиев. По думите му през 2018 година заявените работните места са с 38 повече в сравнение с 2017 година. „Малко е, но все пак това е един показател за положителните тенденции в развитието на икономиката. Към момента свободните работни места са 259 и една голяма част са свързани с професии, които са дефицитни и стоят незаети. Те са свързани с металообработване, заваряване, метални конструкции, корабостроене, лекарските професии, шофьорските професии и т.н.“, посочи още Живко Янакиев.
Мария КУРТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пенка Кирилова, Регионална служба по заетостта - Бургас: Най-много са обявените работни места в сферата на хотелиерството и ресторантьорството през 2018 г.

Пенка Кирилова, Регионална служба по заетостта - Бургас: Най-много са обявените работни места в сферата на хотелиерството и ресторантьорството през 2018 г.

22 Януари 2019 | 16:57 | Агенция "Фокус"
Бургас. Длъжностите, за които са обявени най-много работни места през 2018 година, са в сферата на хотелиерството и ресторантьорството. Това каза пред журналисти Пенка Кирилова, директор на Регионална служба по заетостта по време на пресконференция, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. „Други длъжности, за които са обявени много места, са камериери, сервитьори, готвачи, общи работници, продавач-консултанти, чистачи-хигиенисти, учители, машинни оператори, бармани, шофьори и много други. Започналите работа безработни лица през годината са около 12 900, от които близо 12 000 са започнали работа на първичния пазар, това е в резултат усилията на трудовите посредници на субсидирани работни места са започнали около 1200 безработни лица, основно по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, добави Кирилова.
По думите ѝ новото за 2019 година в системата на „Агенцията по заетостта“ са промените в приетия правилник за прилагане на Закона за насърчаване на заетостта от декември месец. Кирилова добави, че голяма част от промените са свързани с намаляване на административната тежест, отпадане на изискването при регистрация лицата да предоставят документи удостоверяващи общ, служебен или осигурителен трудов стаж. „Дадена е възможност при необходимост такава информация Агенцията да получава от системата на Националния Осигурителен Институт (НОИ) по служебен път. По думите ѝ има нови правила за оценка на проектите на социалните партньори и нови правила за оценка на браншови и други програми за заетост и обучения. Кирова посочи още, че целта на промените, които са направени в правилника за прилагане на Закона за насърчаване на заетостта са да се намали бумащината, административната тежест, за да бъде по-лесен достъпа на лицата и работодателите до бюрата по труда.
Пенка Кирова добави, че новото е сключеното споразумение през месец септември между Министерството на туризма и Министерството на труда и социалната политика, което е свързано основно с подпомагане на работодателските организации при обучение на персонал във връзка с туристическия сезон, като се дава възможност на работодателите да подадат заявка в бюрата по труда или да подадат заявка онлайн на посочен имейл. В заявката се посочва необходимостта на работодателите от обучения на персонал. Дадена е възможност да представят и списък на техни работници и служители, които работодателят би желал да бъдат обучени по определени професии.
Мария КУРТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Почина знаковият моден дизайнер на Шанел Карл Лагерфелд. 19 февруари 2019 г.
Почина знаковият моден дизайнер на Шанел Карл Лагерфелд. 19 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.