НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:15


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Велико Търново: Регионалната колегия на Българския лекарски съюз предлага допълнително заплащане за неспешните прегледи  в Спешно отделение

Велико Търново: Регионалната колегия на Българския лекарски съюз предлага допълнително заплащане за неспешните прегледи в Спешно отделение

16 Февруари 2019 | 20:38 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Регионалната колегия на Български лекарски съюз във Велико Търново предлага за неспешните прегледи в Спешно отделение да се заплаща допълнително. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново д-р Христо Димитров, председател на колегията. По думите му това е естествено и логично и с предприемането на тази мярка няма да бъдат погазени човешките права. „Всеки от нас има право да се чувства спешно болен, но ако се окаже, че не е спешен, нормално, редно и съвсем естествено е да си плати. В това няма нито драма или нещо свръхнечовешко. Не нарушаваме никакви ценности. Всеки има право да бъде прегледан, но и всеки трябва да си плати задължението към обществото, защото поддръжката на Спешна помощ е много скъпо упражнение за всички нас. За да покажем, че я ценим, ние трябва да я разтоварим от несвойствените му задължения. Това става като си плащаме за несвойствените прегледи“, посочи д-р Христо Димитров. По думите му тази мярка няма как да бъде предприета самостоятелно. Според него е необходима цялостна промяна на модела и на поведението на всички български граждани като ползватели на системата на здравеопазването.
Надежда КРЪСТЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Регионалната колегия на Българския лекарски съюз ще поема правната защита на лекари в случай на насилие

Велико Търново: Регионалната колегия на Българския лекарски съюз ще поема правната защита на лекари в случай на насилие

15 Февруари 2019 | 21:45 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Регионалната колегия на Българския лекарски съюз във Велико Търново ще поема правната защита на лекари в случай на насилие. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново д-р Христо Димитров, председател на колегията. Той посочи, че вече се случват дела за уронване авторитета на лекарите, но те са единични. „Това изисква определена подготовка и не може да се случи за седмица или две. Молбата ни е към всички български граждани да не използват обидни изрази и да не отправят недоказани обвинения. Нека не се правят нарушения спрямо личността на когото и да, не само на лекарите. За всяко такова насочено изказване към лекар по време и във връзка с неговите служебни задължения, което не е доказано, ще бъде потърсена компенсация по съдебен път, при желание от страна на колегата. Всички ние, като граждани, трябва да си припомним, че не можем да обвиняваме, обиждаме и ругаем, който и да е, безнаказано, особено когато става дума за лекари, от които очакваме да ни помогнат в труден за нас момент“, посочи д-р Христо Димитров.
Той допълни, че Районната колегия на БЛС е излязла с редица предложения за прилагане на мерки, осигуряващи защита на лекарите. Предстои да се проведе обществен дебат по темата.
„Фокус“ припомня, че темата за сигурността на лекаря по време на изпълнение на служебните му задължения бе предизвикана след инцидент, при който пациент удари медицински работник в Спешна помощ – Горна Оряховица. Инцидентът се случи в нощта на 20 срещу 21 януари тази година. Тогава 35-годишната Звезда Илиева нападна фелдшера Наталия Армянова по време на дежурство в Спешна помощ – Горна Оряховица. Още на следващия ден Армянова подаде оставка, това направиха и 27 нейни колеги в знак на съпричастност. От 1 февруари частна охранителна фирма дава дежурства в Центъра в града и пази специалистите. Наказанието за 35-годишната Звезда Илиева бе глоба в размер на 1000 лева.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: 1 000 лева глоба наложи Районен съд – Горна Оряховица на жената, нападнала специалист от Спешна помощ

Велико Търново: 1 000 лева глоба наложи Районен съд – Горна Оряховица на жената, нападнала специалист от Спешна помощ

7 Февруари 2019 | 14:32 | Агенция "Фокус"
Горна Оряховица. 1 000 лева глоба наложи Районен съд – Горна Оряховица на жената, нападнала специалист от Спешна помощ. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново районният прокурор Даниела Харитонова. Страните имат право да обжалват решението на съда в 15-дневен срок. Като мотиви за размера на наказанието съдебният състав е посочил факта, че подсъдимата е с чисто криминално минало и че тя е изразила критично отношение към деянието. „След като бъдат изготвени писмените мотиви наблюдаващият прокурор ще прецени дали да изготви протест“, посочи Даниела Харитонова.

„Фокус“ припомня, че инцидентът се случи в нощта на 20 срещу 21 януари тази година. Тогава 35-годишната Звезда Илиева нападна фелдшерът Наталия Армянова по време на дежурство в Спешна помощ – Горна Оряховица. Още на следващия ден Армянова подаде оставка, това направиха и 27 нейни колеги в знак на съпричастност. От 1 февруари частна охранителна фирма дава дежурства в Центъра в града и пази специалистите.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Районният съд в Горна Оряховица ще гледа делото срещу жената, нападнала специалист от Спешна помощ

Велико Търново: Районният съд в Горна Оряховица ще гледа делото срещу жената, нападнала специалист от Спешна помощ

7 Февруари 2019 | 09:57 | Агенция "Фокус"
Горна Оряховица Районният съд в Горна Оряховица ще гледа делото срещу жената, нападнала специалист от Спешна помощ. Заседанието ще започне в 10.00 часа, съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново районния прокурор Даниела Харитонова. Тя припомни, че обвинението е за причиняване на лека телесна повреда на медицински специалист при изпълнението на службата му. Наказанието е до три години лишаване от свобода. „Но, предвид факта, че обвиняемото лице е чисто съдебно минало и предвид този вид наказание и в този размер, който е посочен в Закона, задължително се прилага една специфична разпоредба от Наказателния кодекс, която предвижда замяна на наказанието с административна глоба. Нейният размер може да е от 1 000 до 5 000 лв.“, обясни още Даниела Харитонова.

„Фокус“ припомня, че инцидентът се случи в нощта на 20 срещу 21 януари тази година. Тогава 35-годишната Звезда Илиева нападна фелдшера Наталия Армянова по време на дежурство в Спешна помощ – Горна Оряховица. Още на следващия ден Армянова подаде оставка, това направиха и 27 нейни колеги в знак на съпричастност. От 1 февруари частна охранителна фирма дава дежурства в Центъра в града и пази специалистите.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Без сериозни инциденти са преминали първите дежурства на частните охранители, които пазят медиците в Спешната помощ в Горна Оряховица

Велико Търново: Без сериозни инциденти са преминали първите дежурства на частните охранители, които пазят медиците в Спешната помощ в Горна Оряховица

3 Февруари 2019 | 16:52 | Агенция "Фокус"
Горна Оряховица. Без сериозни инциденти преминаха първите дежурства на частните охранители, които пазят медиците в Спешна помощ – Горна Оряховица. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново шефът на фирмата Николай Минчев. Той уточни, че на смяна работи по един охранител, който разполага с паник бутон и телефон за връзка с автопатрула на фирмата, ако се случи нещо непредвидено и има нужда от съдействие. Продължителността на дежурството е 12 часа. „Откакто ние пазим медицинския персонал, те се чувстват много по-сигурни и спокойни. Ние от много отдавна работим в района и хората са запознати с нашата дейност, така че, надявам се, ще съумеем да гарантираме спокойствие на служителите“, каза още Минчев. Той добави, че ръководената от него фирма работи с още две болници, които са частни. По думите му причината да потърсят съдействие са били сходни проблеми с нападения над лекари и сестри, които са решени за около месец. Той добави, че в Горна Оряховица ситуацията ще се развие по сходен начин и няма да има повече издевателства.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Частна охранителна фирма започва да дава нощни дежурства в Спешна помощ – Горна Оряховица

Велико Търново: Частна охранителна фирма започва да дава нощни дежурства в Спешна помощ – Горна Оряховица

1 Февруари 2019 | 17:47 | Агенция "Фокус"
Горна Оряховица. Частна охранителна фирма започва да дава нощни дежурства в Спешна помощ – Горна Оряховица. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново д-р Виолета Пашова, началник на отделението за спешна помощ в Горна Оряховица. Първото дежурство на охранителите започва в 18.00 часа и ще завърши е 6.00 часа сутринта. Физическа охрана ще има всяка нощ, а през останалата част на денонощие регулярно екип на фирмата ще минава за проверка. Патрулни коли на Районното управление на полицията в Горна Оряховица също ще имат престой в различни части от денонощието в района на лечебното заведение.
„Фокус“ припомня, че до назначаването на физическа охрана в Спешна помощ – Горна Оряховица се стигна след като медицински фелдшер бе нападнат от пациента. Поредният случай на агресия срещу персонала на филиала на Спешна медицинска помощ предизвика масови оставки сред медиците и протести. Едно от исканията им бе да се гарантира сигурността им по време на работния процес.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Д-р Виолета Пашова, Спешна помощ – Горна Оряховица: Даването на публичност на проблемите при нас вече има своите резултати

Д-р Виолета Пашова, Спешна помощ – Горна Оряховица: Даването на публичност на проблемите при нас вече има своите резултати

31 Януари 2019 | 16:04 | Агенция "Фокус"
Горна Оряховица. Все по-малко пациенти, които не са за спешна помощ, търсят съдействието на специалистите от структурата. Това е резултат на гласността, която се даде за проблемите в тази насока, поясни за Радио „Фокус“ – Велико Търново д-р Виолета Пашова, началник на Спешното отделение в Горна Оряховица. Тя уточни, че е намалял броят на хората, които преди са чакали пред спешния кабинет, защото не са искали да посетят личния лекар, както и на тези, които са без здравни осигуровки и са търсили безплатна помощ.
„Има ефект от гласността, която бе дадена на проблемите. Смятам, че правилната посока е такава. Значи оставки, оставки, но при положение, че се разбие едно работещо звено, малко трудно после то ще бъде изградено. Смятам, че с помощта на медиите ако се дава гласност или има информационна кампания, която да е по-масирана, нещата могат да се случат“, категорична бе д-р Пашова. Тя уточни и, че в момента медиците настояват за законодателни промени, според които нападенията над лекари да се наказват адекватно. Тя заяви и, че чистото съдебно минало не трябва да е оправдание за един побойник и призова за ефективни присъди за нарушителите, каквото е искането и на колегите и.
Луиза ТРАНЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Охранители  ще пазят лекарите от Спешна помощ – Горна Оряховица от утре

Велико Търново: Охранители ще пазят лекарите от Спешна помощ – Горна Оряховица от утре

31 Януари 2019 | 10:35 | Агенция "Фокус"
Горна Оряховица. Охранители ще пазят лекарите от Спешна помощ – Горна Оряховица от утре. Вече е сключен договор с частна фирма и се очаква служителите й да са на дежурство в болничната структура още утре вечер. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново д-р Виолета Пашова, началник на Спешното отделение в Горна Оряховица. Тя уточни, че оставките на медиците все още остават депозирани, но има нагласа те да бъдат оттеглени при изпълнение на исканията им.
„От 18.00 до 06.00 часа сутринта ще има физическо присъствие при нас, а през останалото време от денонощието на всеки час екип на охранителната фирма минава, за да види каква е обстановката. Организацията на полицията в Горна Оряховица е такава, че те патрулират известно време и известно време стоят на едно място. И сега това място, на което ще почиват или изчакват, ще е на територията около лечебното заведение“, обясни още д-р Пашова. Тя увери, че работата на спешните медици със структурите на МВР винаги е била на много високо ниво и служителите на полицията се отзовават навременно и адекватно, ако има някакви проблеми.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев се срещна с лекари от Филиала на Спешна медицинска помощ в Горна Оряховица

Министър Кирил Ананиев се срещна с лекари от Филиала на Спешна медицинска помощ в Горна Оряховица

30 Януари 2019 | 15:05 | Агенция "Фокус"
Горна Оряховица. Медицинските служители във Филиала на Спешна медицинска помощ в Горна Оряховица са готови да оттеглят подадените до момента 28 оставки, които депозираха след нападението над техен колега през миналата седмица. Това стана ясно по време на среща на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев с д-р Емил Николов и д-р Деян Георгиев от ФСМП и представители на гражданско движение „Събуди се“ - Горна Оряховица, което в момента прави граждански патрули на спешния център, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Лекарите изказаха благодарността си към здравния министър за бързата реакция и предприетите от него мерки, за да бъде гарантирана тяхната сигурност по време на работа. Още в петък министър Ананиев разпореди да бъде осигурена 24-часова физическа охрана на филиала. За една година през него са преминали 11 600 души, а близо 7 хиляди са обслужените адреси. Едва 30% от пациентите, на които е оказана спешна помощ, са постъпили в болница.
По време на срещата бяха обсъдени и въпроси, свързани с промяна в Наказателния кодекс при вербална и физическа агресия над медицински лица, ефективното разходване на средствата за спешна помощ, промяна в категорията на труд за спешните медици, санкции за хората, които подават фалшиви сигнали към 112, както и липсата на кадри в системата.
Здравният министър още веднъж осъди посегателствата спрямо медицински специалисти и заяви, че Министерството на здравеопазването ще реагира с всички възможни мерки при такива случаи. Кирил Ананиев благодари на целия екип на ФСМП и ги увери, че държавата застава зад тях.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Христо Димитров: Всички случаи, които не са наистина спешни, но се обслужват от центровете за спешна помощ, трябва да се заплащат от пациентите

Д-р Христо Димитров: Всички случаи, които не са наистина спешни, но се обслужват от центровете за спешна помощ, трябва да се заплащат от пациентите

28 Януари 2019 | 13:16 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Всички случаи, които не са наистина спешни, но се обслужват от центровете за спешна медицинска помощ, трябва да се заплащат от пациентите. Предложението е на Български лекарски съюз и ще бъде внесено в Народното събрание, след обществено обсъждане. Това обясни пред журналисти във Велико Търново д-р Христо Димитров, председател на Районна колегия на съюза, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Д-р Димитров посочи, че ресурсът, осигурен за спешна помощ у нас, е ограничен и призова да се използва разумно – само когато има животозастрашаваща ситуация. „Във всички останали случаи, понеже е трудно да се различат в началото, е необходимо този, който ползва помощта, да си я заплати. Нужна е законодателна промяна, трябва да се проведе обществен дебат по темата, но смятам, че това е правилната посока“, каза още д-р Димитров. Той добави, че оттук насетне ще започне прилагането на нормативните закони при наличие на неморално и неправилно отношение от страна на пациентите. Районната колегия изяви готовност да осигури правна защита на всеки свой член, спазвайки законите в страната. „Всеки лекар получил физическа заплаха, станал жертва насилие или въздействие, ще има активна подкрепа, грижа и зашита от БЛС в рамките на правото“, заяви медикът. Той посочи, че насилието над лекари няма да се толерира, а напротив ще се осъжда по всички законови правила и норми.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Пет нападения на служители на Центъра за спешна медицинска помощ в Горна Оряховица са регистрирани за миналата година

Велико Търново: Пет нападения на служители на Центъра за спешна медицинска помощ в Горна Оряховица са регистрирани за миналата година

28 Януари 2019 | 12:35 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Пет физически посегателства върху служители на Центъра за спешна медицинска помощ в Горна Оряховица са регистрирани за миналата година. Вербалните нападки са ежедневие. Това каза пред журналисти във Велико Търново ръководителят на филиала д-р Виолета Пашова, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Нападенията са се случили както в самия център, така и на терен. В последните години персоналът намалява, за сметка на средната възраст на специалистите, която се увеличава. „Нека българинът си даде сметка, че Спешната помощ е наистина за спешни състояния. Това какво е спешно състояние е формулирано в Закона за здравето – остро и внезапно настъпили промени в здравословното състояние, влошаващи се, с опасност да предизвикат морфологични или функционални увреди на значими органи и системи. Тя не е за работа с абонати, с пациенти, които смятат, че им трябва безплатно такси и т.н. нека има разбиране и отговорност“, призова д-р Пашова. Тя добави, че Общините имат право да разкриват със собствени средства кабинети за социално слаби и безработни лица, но такива в областта няма. „Нека Общините направят усилия да организират такива. Имам уверение на част от колегите, включително и аз, че ще отделяме по няколко часа на месец в такъв кабинет“, каза още лекарката.
Най-младият лекар в центъра в Горна Оряховица е на 29 години, но това за него е втора работа, а следващият по възраст е на 40. Общият медицински персонал наброява 48 души.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Над 50% от персонала на Спешна медицинска помощ – Горна Оряховица депозира оставка

Велико Търново: Над 50% от персонала на Спешна медицинска помощ – Горна Оряховица депозира оставка

28 Януари 2019 | 12:16 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. 27 оставки са подали медицински служители от Спешния център в Горна Оряховица. Това е над 50% от целия персонал на структурата, който наброява 49 специалисти, съобщи д-р Валентина Хаджирадева, директор на центровете за спешна медицинска помощ във Великотърновска област, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Д-р Хаджирадева уточни, че молбите се считат за едномесечно предизвестие и при неспазване на исканията на медиците, те ще напуснат работа. До момента под тях са се подписали осем лекари, шестима фелдшери, медицински сестри 9 и по двама парамедици и шофьори на линейка. „Това са хора с дългогодишен опит и стаж в системата на спешна помощ. Те не могат лесно да бъдат заменени с персонал отвън и за един ден да се получи нормално работещ филиал“, обясни д-р Хадирадева. Персоналът е заявил твърдата си готовност да напусне ако няма „рязка промяна в условията на работа“. Недоволството им е породено от зачестилите нападения от страна на пациенти и неморалното им отношение. „Ние, медицинските служители и лекарите, носим административна, професионална, морална и при необходимост наказателна отговорност. Има начин да се потърси сметка на служител за неправилно и немарливо изпълнение на служебните задължения. В никакъв случай този подход не е физическа агресия срещу дежурните“, коментира още директорът на ЦСМП. Тя уточни, че специалистите имат подкрепа както от страната на ръководената от нея структура, така и от Министерство на здравеопазването. „Министър Кирил Ананиев даде съгласие за отпускане на средства за назначаване на физическа охрана във филиала в Горна Оряховица, нещо което до сега не се е случвало никъде в страната“. Другите искания на медиците са за осигуряване на паник бутон за всеки един член на спешните екипи, смяна на охранителната фирма и провеждане на информационна кампания за това кога и как трябва да се търси спешна помощ.
Центърът за спешна медицинска помощ в Горна Оряховица обслужва общо пет общини. Той обслужва средно по 60 хиляди души на година.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Красимир Михайлов, ЦСМП - Благоевград: Зачестилите случаи на агресия срещу медици трябва да бъдат причина за бързо производство срещу нападателите

Д-р Красимир Михайлов, ЦСМП - Благоевград: Зачестилите случаи на агресия срещу медици трябва да бъдат причина за бързо производство срещу нападателите

24 Януари 2019 | 16:03 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Зачестилите случаи на агресия срещу медици трябва да бъдат причина за бързо производство срещу нападателите. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин д-р Красимир Михайлов, директор на Центъра за спешна медицинска помощ - Благоевград. По думите му агресията срещу лекарите повлиява и върху мотивацията в работата при някои специалисти. „Подобен тип прояви е необходимо не да бъдат толерирани, а да се използва цялата строгост на закона“, заяви д-р Красимир Михайлов. Той коментира, че такъв тип престъпления трябва да бъдат показвани пред обществото, за да може да изиграят своята възпитателна роля. „Необходимо е органите на реда бързо да реагират на действия от страна на пациенти и близки на пациенти. Важно е агресивните пациенти да получат своите наказания при неспазване на закона в цялата си строгост и съответстващо действие на действието, което е породило това нарушение“, каза още медикът. Той добави, че трябва да се отчита и фактът, че при посегателство над лекар става въпрос за служебно лице, което изпълнява своите задължения в интерес на обществото. „Недопустимо е хората, които не разбират естеството на действията на екипа, да реагират по този начин. Нашата система цели да даде здраве на обществото“, добави д-р Красимир Михайлов.
Денис НИКИФОРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Христо Димитров, БЛС - Велико Търново: Български лекарски съюз ще изнесе ясна позиция относно нападенията над медици

Д-р Христо Димитров, БЛС - Велико Търново: Български лекарски съюз ще изнесе ясна позиция относно нападенията над медици

24 Януари 2019 | 15:59 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Ясна позиция относно нападенията над медици ще изнесе Български лекарски съюз. Заседанието на Управителния съвет е насрочено за тази вечер. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново председателят на Районната колегия за Велико Търново д-р Христо Димитров. Той подчерта, че хората не трябва да очакват готов план с решения, защото това е проблем не само на здравеопазването, а на цялото общество. „Могат да се въведат правила за сигурност, но те трябва да се съобразят със спецификата на всяко едно лечебно заведение – дали е кабинет или болница. Надявам се, че от тук нататък нападението над лекари ще струва много скъпо на всеки – като правна рамка, като поведение и всичко такова. Никой да не си мисли, че може да го прави безнаказано“, коментира още д-р Димитров. Той уточни, че голяма част от колегите му са с нагласа да напуснат професията заради проблемите, което може да се окаже много опасно.
Официалната позиция на БЛС ще бъде обявена по-късно днес.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Красимир Михайлов, ЦСМП - Благоевград: Изградили сме системи с гарантирана връзка, която ни свързва с Районните координационни централи

Д-р Красимир Михайлов, ЦСМП - Благоевград: Изградили сме системи с гарантирана връзка, която ни свързва с Районните координационни централи

24 Януари 2019 | 15:06 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Изградили сме системи с гарантирана връзка, която ни свързва с Районните координационни централи. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин д-р Красимир Михайлов, директор на Центъра за спешна медицинска помощ - Благоевград. По думите му по този начин, когато има опасност, екипите си съдействат. „При отзоваване на сигнал екипите не са самостоятелни. В зависимост от вида на екипа, те са двама или трима човека“, посочи д-р Красимир Михайлов. Той коментира, че шофьорът почти винаги е в санитарния си автомобил. „Въпреки това той също може да окаже съдействие за транспортиране и пренос на пациент“, каза още д-р Михайлов. Той допълни, че шофьорът има задължение да осъществява комуникацията чрез изградените системи. „Това са двойната система за комуникация в линейките. След сигнал се следват правилата, които са изградени като се уведомява дежурният в Министерството на здравеопазването, полицията и прокуратурата за предприемане на съответни действия“, заяви лекарят. Д-р Красимир Михайлов добави, че операторите, които работят в координационните централи са обучени да квалифицират опасността за екипите и по този начин се уведомяват веднага органите на реда.
Денис НИКИФОРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Красимир Михайлов, ЦСМП - Благоевград: Всеки опит за саморазправа с лекар е недопустим

Д-р Красимир Михайлов, ЦСМП - Благоевград: Всеки опит за саморазправа с лекар е недопустим

24 Януари 2019 | 14:22 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Всеки опит за саморазправа с лекар е недопустим. Това каза за Радио „Фокус“- Пирин д-р Красимир Михайлов, директор на Центъра за спешна медицинска помощ- Благоевград. Той допълни, че работата на спешните екипи е отговорна, напрегната и динамична. По думите му агресията е причина и за демотивацията за работа от страна на лекарите. „Те всъщност отдават своята енергия и сила за указване на помощ на всеки, който се нуждае от такава. Тези лекари чувстват своята професия като призвание“, посочи д-р Красимир Михайлов. Той допълни, че за лекаря е неразбираема всяка една проява на агресия от страна на пациентите или близки като причините за подобно поведение може да се коренят в различни насоки. „За мен е основно преди всичко ниското образователно ниво на определени контингенти хора, които не могат да разберат, че с идването на такива екипи основната цел е оказване на помощ“, каза още лекарят. Той добави, че е необходимо да се помисли за превенцията и за обективните причини, които понякога пречат за това екипите да пристигат бързо на мястото на инцидента. „Тези причини могат да забавят едно повикване“, коментира медикът. Д-р Красимир Михайлов съобщи, че ниското образователно ниво и поведението на определени хора, които решават, че могат да раздават правосъдие е причина за подобен тип поведение. Лекарят заяви, че живеем в демократична държава и всички спорове е необходимо да бъдат решавани в съответствие със законите на тази държава. „Всеки опит за саморазправа е недопустим и това е причината ние да очакваме бързи и съответстващи действия от страна на правораздавателните органи като прокуратурата и съда, които е необходимо много бързо да реагират при такива случаи и виновните лица да бъдат наказвани“, допълни д-р Красимир Михайлов.
Денис НИКИФОРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Христо Димитров, БЛС - Велико Търново: Лекарите трябва да започнат да се възползват от правото си да откажат лечение, ако се чувстват застрашени

Д-р Христо Димитров, БЛС - Велико Търново: Лекарите трябва да започнат да се възползват от правото си да откажат лечение, ако се чувстват застрашени

24 Януари 2019 | 12:12 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Лекарите трябва да започнат да се възползват от правото си да откажат лечение, ако се чувстват застрашени. Това е записано в Етичния кодекс на Лекарския съюз и е едно от техните задължения. Това обясни в ефира на Радио „Фокус“ – Велико Търново председателят на Районната колегия на Български лекарски съюз за Велико Търново д-р Христо Димитров. Той уточни, членът от кодекса гласи, че липсата на доверие или увреждането на отношенията – лекар – пациент означава, че той губи правото си на лечение и лекарят има право да откаже. „Ние всички трябва да направим огромно усилие в посока на нормалност. Всеки трябва да вземе мерки. Ние трябва да сме на ясно, че нищо не ни е абсолютно като право, че всички ние имаме задължения. Тоест не ни е абсолютно правото винаги, във всеки момент да бъдем лекувани на мига, по най-добрия начин и то безплатно. Никой от нас не трябва да си мисли, че има абсолютни права и няма задължения", посочи д-р Димитров. По думите му на първо място всеки трябва да си знае задълженията – да бъде отговорен към своето здраве, след това да не уврежда здравето на околните и да не им пречи по никакъв начин и да е отговорен да изпълнява правилата, които като общество трябва да определим. Като пример той даде правилниците за вътрешен ред във всяка една болница, които трябва да се спазват не само от медиците, но и от всичко посетители.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Красимир Михайлов, ЦСМП - Благоевград: През последните две години няма регистрирани случаи на агресия спрямо екипите на Центъра за спешна помощ в града

Д-р Красимир Михайлов, ЦСМП - Благоевград: През последните две години няма регистрирани случаи на агресия спрямо екипите на Центъра за спешна помощ в града

24 Януари 2019 | 11:45 | Агенция "Фокус"
Благоевград. През последните две години няма регистрирани случаи на проявена агресия спрямо екипите на Центъра за спешна медицинска помощ – Благоевград. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин д-р Красимир Михайлов, директор на Центъра за спешна медицинска помощ - Благоевград. Той посочи, че на територията на областта екипите разполагат с 10 филиала и 17 мобилни екипи. „Това са екипи с линейки, които денонощно и непрекъснато обслужват населението на цялата област“, допълни д-р Красимир Михайлов. По думите му има създадена организация, чиято цел е да предотврати проявата на словесна или физическа агресия от страна на пациента или техни близки. „Разполагаме с видеонаблюдение във всички филиали“, каза още той. Д-р Красимир Михайлов коментира, че във филиалите има поставени и паник бутони. „Те са полезни и важни при нужда, но все още няма такива в мобилните линейки. Разчитаме новите линейки, които очакваме през тази година да бъдат оборудвани с такива бутони“, добави д-р Красимир Михайлов.
Денис НИКИФОРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Христо Димитров: Нападенията над лекари не трябва да се свързват само с ромските групи, това е проблем на цялото ни общество

Д-р Христо Димитров: Нападенията над лекари не трябва да се свързват само с ромските групи, това е проблем на цялото ни общество

24 Януари 2019 | 10:45 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Нападенията над лекари не са проблем, създаван само от ромските групи. Те са проблем на цялото общество. Това заяви в ефира на Радио „Фокус“ – Велико Търново председателят на Районната колегия на Български лекарски съюз д-р Христо Димитров. Той уточни, че виновни са както циганите, така и българите. Д-р Димитров отбеляза, че основната причина се оказват свръх очакванията, които хората имат към медиците – че трябва да ги лекуват веднага, че са безкрайно търпеливи и нямат начин да отвърнат. „Не е така, те също са нормални хора. Обществото трябва да знае, че не може да си го позволи без да пострада. Това означава, че няма да има лекари, че утре няма да има кой да ни лекува като граждани“, посочи още д-р Димитров. Той коментира, че гражданите и медиите се фокусират върху проблема, когато той ескалира и има много инциденти, както в последните дни във Великотърновски регион, но нападенията са ежедневие за медиците. „Ние като общество сме загубили критичността към себе си и това не е от днес. Това е просто изява на една дългогодишна тенденция, която постоянно нараства. До кога ще бъде така не мога да кажа, но предполагам, че няма да е дълго, просто защото няма на къде. Това е лично мое мнение“, каза още лекарят. Той обясни, че проблемът не е само в здравеопазването и трябва да се търсят сериозни решения на национално ниво.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БЧК: Подкрепяме в борбата за предотвратяване на грубото отношение към медицински лица да се включат и правораздавателните институции на България

БЧК: Подкрепяме в борбата за предотвратяване на грубото отношение към медицински лица да се включат и правораздавателните институции на България

24 Януари 2019 | 10:40 | Агенция "Фокус"
София. Българският червен кръст осъжда недопустимите посегателства и агресията срещу медицинското съсловие, посветило се на най-хуманната професия. Това се посочва в позиция на БЧК по повод зачестилите случаи на агресия към медицински лица в страната. Организацията апелира към всички граждани и институции в България с призива „Не на насилието“ над медици.
„Нека защитим достойнството на хората, които следват неотклонно заветите на Хипократовата клетва и денонощно изпълняват високоотговорната си мисия да спасяват човешки живот.
В знак на съпричастност към проблема и дълбоко уважение към работещите в областта на здравеопазването БЧК приветства и се присъединява към усилията и инициативите на Министерство на здравеопазването - в борбата за предотвратяване на грубото отношение към медицински лица да се включат и правораздавателните институции на България", посочиха от БЧК. Организацията подкрепя и позицията на Българския лекарски съюз срещу осъдителното физическо и вербално насилие над лекарското съсловие, което трябва да се прекрати.
„Уверени сме, че призивът ни ще бъде подкрепен от широката общественост и от други организации и институции и всички заедно ще дадем отпор на грубото отношение към медицински лица, за да защитим човешкото достойнство и професионализма", съобщиха още от БЧК.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Десислава Кателиева: Трябва да има последователна политика за привличане на младите специалисти към спешната медицина

Д-р Десислава Кателиева: Трябва да има последователна политика за привличане на младите специалисти към спешната медицина

23 Януари 2019 | 15:49 | Агенция "Фокус"
София. Трябва да има една последователна политика за привличане на младите специалисти към спешната медицина, която е една уникална специалност. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ председателят на Национална асоциация на работещите в спешна медицинска помощ д-р Десислава Кателиева. „Всеки, който е минал през центъра за спешна медицинска помощ или спешно отделение, след това става уникален специалист, независимо дали става кардиолог, гинеколог или хирург. Така че има начини да бъдат привлечени млади колеги към системата“, допълни тя. „При нас имаше проведени няколко летни академии по спешна медицина, в резултат на което доста млади колеги дойдоха и започнаха работа в спешна помощ. Но стреса и липсата на възможности за специализация ги накара много скоро да напуснат“, каза още д-р Кателиева. Тя обясни, че в момента състоянието на спешните центрове не е добро, но държавата полога усилия в посока подобряването му.
Теодора ПАТРОНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Районна прокуратура – Горна Оряховица повдигна обвинение на жената, която нападна фелдшер от Спешната помощ

Велико Търново: Районна прокуратура – Горна Оряховица повдигна обвинение на жената, която нападна фелдшер от Спешната помощ

23 Януари 2019 | 15:23 | Агенция "Фокус"
Горна Оряховица . Районна прокуратура – Горна Оряховица повдигна обвинение на жената, която нападна фелдшер от Спешната помощ. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Велико Търново. Районна прокуратура – Горна Оряховица наблюдава бързо производство, образувано на 21 януари 2019 г. за това, че на 21 януари 2019 г. около 01.00 часа в град Горна Оряховица в сградата на ЦСМП - Горна Оряховица е причинена лека телесна повреда на Н. А. – медицински специалист при ЦСМП по повод изпълнение на службата ѝ.
След изготвяне на незабавно назначената съдебно-медицинска експертиза относно характера и механизма на причиняване на телесното увреждане на пострадалия медицински специалист, днес Районна прокуратура – Горна Оряховица повдигна обвинение срещу жена с инициали З.И. за причиняване на лека телесна повреда на медицински специалист при изпълнение на службата му.
Предвиденото наказание е лишаване от свобода до 3 години. Предвид чистото съдебно минало на обвиняемото лице е задължително приложението на чл. 78А от НК, който изисква замяна на наказанието лишаване от свобода с административно наказание - глоба от 1 000 до 5 000 лв.
След предявяване на обвинението и разпит по него, бързото производство незабавно ще бъде внесено в РС - Горна Оряховица за решаване.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Десислава Кателиева: Близките да не предприемат импровизации по оказване първа помощ, защото това може да навреди на пациента

Д-р Десислава Кателиева: Близките да не предприемат импровизации по оказване първа помощ, защото това може да навреди на пациента

23 Януари 2019 | 15:21 | Агенция "Фокус"
София. Нека близките да не предприемат импровизации по оказване първа помощ, защото това може да навреди на пациента. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ председателят на Национална асоциация на работещите в спешна медицинска помощ д-р Десислава Кателиева. „За съжаление, много често близките на пострадалия не знаят какво да правят. Тази е причината, поради която от десетилетия в САЩ и Европа е развит телефонния инструктаж. Тоест диспечерът на спешния телефон да казва какво да се прави и какво да не се прави, защото няма как всички да минат курсове по първа помощ, няма как всички да знаят как да реагират, когато близък е спрял да диша пред тях или е изпаднал в безсъзнание“, допълни тя. „Това, което апелираме от известно време насам е близките на пострадалите да слушат какво им казваме и да ни се доверяват. Нека да слушат какво им казва медицинския специалист от спешния медицински телефон, който е обучен какво и как да се направи при съответната ситуация. Това е, практически, оказване на помощ от момента на потърсване на такава, а не от момента, в който пристига линейката. Никъде по света линейката не пристига преди шестата или седмата минута“, обясни д-р Кателиева. „Това, което ние, спешните медици, препоръчваме, при аспирация на чуждо тяло, обадете се на телефон 112, изслушайте какво ви казва диспечера, изпълнявайте неговите указания, изчакайте екипа на спешна помощ, който е оборудван и ще знае къде да закара пострадалия, за да му бъде оказана максимална помощ. Всяка друга импровизация на помощ води до рискове“, допълни тя.
Теодора ПАТРОНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Десислава Кателиева: Агресията към медиците в спешните екипи ескалира, защото агресията в нашето общество ескалира като цяло

Д-р Десислава Кателиева: Агресията към медиците в спешните екипи ескалира, защото агресията в нашето общество ескалира като цяло

23 Януари 2019 | 15:14 | Агенция "Фокус"
София. Агресията към медиците в спешните екипи ескалира, защото агресията в нашето общество ескалира като цяло. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ председателят на Национална асоциация на работещите в спешна медицинска помощ д-р Десислава Кателиева. „Това рефлектира върху колегите ми като те не желаят да работят повече в системата. Независимо от мерките, които бяха предприети - да им се увеличат заплатите, колегите ми не се чувстват сигурни за живота си, когато ходят на работа. Това е причината, поради която те напускат след всяка една по-сериозна проява на агресия спрямо екипите“, обясни тя.
„25 години нашите филиали работят и спасяват човешки животи. По половин милион пациенти минават през тези филиали на спешна медицинска помощ, като този в Горна Оряховица, където беше проявена агресия. Ежегодно се оказва амбулаторна помощ на хора. Около 700 хиляди повиквания се изпълняват ежегодно. Колегите ми са страхотни професионалисти и полагат страхотни усилия да бъдат на ниво, когато потърсят помощта им. Но когато се говори, че те са некомпетентни, когато се говори, че те не са на мястото си, че те не оказват достатъчно компетентна спешна помощ, резултатът е нарастване на агресията“, допълни д-р Десислава Кателиева.
„От години говорим, че трябва да има паник-бутони във всички 198 филиала на центровете по спешна медицинска помощ, във всеки един от 300 мобилни екипи, които циркулират непрекъснато по пътищата на страната и във всичките 38 спешни отделения в страната. Такива паник-бутони има само на няколко места. Целта им е веднага да реагира полицията и да помогне на колегите ми. Освен това говорим от години за това, че трябва да има видеонаблюдение, жива охрана в спешните отделения и във филиалите за спешна медицинска помощ в страната. Такива реално няма, заради което колегите ми стават жертви на физическа саморазправа“, обясни тя за мерките, които трябва да бъдат предприети за по-голяма сигурност на медиците.
Теодора ПАТРОНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев сезира главния прокурор във връзка със зачестилите нападения над медици

Министър Кирил Ананиев сезира главния прокурор във връзка със зачестилите нападения над медици

23 Януари 2019 | 13:18 | Агенция "Фокус"
София. Във връзка с последните два случая на проявена агресия срещу медицински лица на територията на област Велико Търново, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев изпрати до главния прокурор доклада за двата инцидента с искане да бъде осигурено приоритетно разследване по тях. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. На 21 януари 35-годишна жена, на чието дете служител от ФСМП – Горна Оряховица е оказвал медицинска помощ, е проявила физическо насилие спрямо медицинското лице.
На 22 януари двама мъже и една жена са нападнали медицински екип в Отделението по хемодиализа на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“.
Настояването на министъра на здравеопазването е разследванията по тези два случая, както и по всеки друг случай на агресия срещу медицински специалист при изпълнение на служебните му задължения, да бъдат проведени по реда на бързо производство.
Сигналът на Министерството на здравеопазването е на основание подписаното Споразумение за сътрудничество и взаимодействие между Прокуратурата на Република България и Министерството на здравеопазването. Предмет на споразумението е създаването на организация за незабавна реакция при престъпления срещу медици.
Още в края на 2017 г. във връзка с увеличаващия се брой на нападенията и проявената агресия спрямо медицински лица, Главният прокурор издаде заповед до окръжните прокурори и градския прокурор на София за създаване на организация за незабавна реакция при установена агресия над медицински специалисти по време на изпълнение на служебните им задължения.
Министерството на здравеопазването остро осъжда посегателството спрямо медицински специалисти и се обръща към всички български граждани и най-вече към представителите на ромската общност с апел да проявяват уважение и разбиране към високоотговорната и често пъти животоспасяваща работа на медиците.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Български лекарски съюз: Важно е да бъде създаден работещ механизъм, който да защити лекарите на работното им място, за да може спокойно да изпълняват задълженията си

Български лекарски съюз: Важно е да бъде създаден работещ механизъм, който да защити лекарите на работното им място, за да може спокойно да изпълняват задълженията си

23 Януари 2019 | 09:41 | Агенция "Фокус"
София. Важно е да бъде създаден работещ механизъм, който да защити лекарите на работното им място, за да може спокойно да изпълняват задълженията си. Това съобщиха от Български лекарски съюз по повод нападнатите медицински лица в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ - Велико Търнова и Спешна помощ - Горна Оряховица. От Българския лекарски съюз посочиха, че изразяват безпрекословната си подкрепа както към д-р Сибила Маринова, нейния екип и всички медици, работещи в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ - Велико Търнова, така и към Наталия Армянова - фелдшер в Спешна помощ - Горна Оряховица.
Съсловната организация осъжда всяка форма на физическа и вербална агресия над медицински лица. „Случилото се с фелдшер Армянова, с д-р Маринова и нейния екип е поредната проява на осъдително и неприемливо отношение към представители на лекарското съсловие. Недопустимо е медиците да стават заложници на собственото си призвание и докато се борят да спасят поредния човешки живот, да бъдат принуждавани да защитават своя собствен", посочиха от Българския лекарски съюз.
Според тях е важно да бъде създаден работещ механизъм, който да защити лекарите на работното им място, за да може спокойно да изпълняват задълженията си.
„Необходими са цялостни действия към превенция на агресията в лечебните заведения, защото там не е мястото за саморазправа и насилие. Български лекарския съюз е готов да предприеме всички възможни действия в тази посока и ще направи всичко по силите си, за да се увери, че законовият инструментариум ще сложи край на това грубо и неоправдано отношение към всички медицински лица.
Всеки от нас трябва да осъзнае жертвогoтовността на представителите на медицинското съсловие и да уважава ежедневните грижи, които те полагат за пациентите, трудейки се неуморно и изпълнявайки задълженията си професионално, дори и в трудните условия на работа, в които са поставени", съобщиха от Българския лекарски съюз.
Те апелират хората да бъдат по-човечни един към друг и да оценяват труда на ближния.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Започнато е досъдебно производство за нападнатия медицински екип в Центъра по хемодиализа във МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“

Велико Търново: Започнато е досъдебно производство за нападнатия медицински екип в Центъра по хемодиализа във МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“

22 Януари 2019 | 20:05 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Досъдебно производство за закана е започнато в РУ - Велико Търново във връзка със случая с нападнатия медицински екип в Центъра по хемодиализа във МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, съобщиха от Областната дирекция на МВР -Велико Търново. Работата по случая е започнала, след сигнал, получен днес от болницата в областния град. По данни на тъжителя близки на починала възрастна жена са влезли във вербална конфронтация с медицински екип. На място полицейски служители са снели обяснения от роднините на починалата пациентка и от медиците. По случая е започнато досъдебно производство по чл. 144, ал. 3 от НК. Работата по изясняването му продължава.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Виолета Пашова: Спешна помощ – Горна Оряховица: Случаите на вербалната агресия спрямо персонала са ежечасни, не са малко и примерите за физическа разправа

Д-р Виолета Пашова: Спешна помощ – Горна Оряховица: Случаите на вербалната агресия спрямо персонала са ежечасни, не са малко и примерите за физическа разправа

22 Януари 2019 | 17:20 | Агенция "Фокус"
Горна Оряховица. Случаите на вербалната агресия спрямо персонала на Спешна помощ в Горна Оряховица са ежечасни. Не са малко и примерите за физическа разправа. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново началникът на Спешната помощ в Горна Оряховица д-р Виолета Пашова. Тя подчерта, че напрежението между пациенти, придружители и персонал във филиала е непрекъснато. По думите ѝ агресивни са не само представителите на циганския етнос, а и българите. „Има много българи, които са добре изглеждащи, но с претенции и се отнасят по същия начин. След като им обясним, че случаят не е спешен, че времето не е подходящо, че трябва да се обърнат към друга структура, много често репликата от тяхна страна е „малко ви бият“ или „затуй ви бият“, посочи д-р Пашова. Според нея причината за тази агресия се корени и в липсата на тесни специалисти, които да работят във филиала денонощно. Тя посочи, че много от служителите се пенсионират, а на тяхно място не се назначават други лица. Преди години в Центъра за спешна медицинска помощ в Горна Оряховица е имало четири медици, които са можели са работят самостоятелно, а сега трудно се намират трима.
Според д-р Пашова проблемът няма да се реши с поставянето на охрана или видеонаблюдение, а със създаването на цялостна работеща държавна политика, целяща намаляване на агресията спрямо медицинските лица. „Физическа охрана в лицето на един пенсионер какво ще направи? Нека да има охрана, ако има възможност, само че аз не знам такава практика да съществува някъде. Предлагат ни да си сложим решетки. Как ще разделим пациентите и придружителите с решетки“, посочи д-р Пашова.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Екипът на Спешна помощ - Горна Оряховица обмисля да подаде колективна молба за напускане заради нападението на фелдшера

Велико Търново: Екипът на Спешна помощ - Горна Оряховица обмисля да подаде колективна молба за напускане заради нападението на фелдшера

22 Януари 2019 | 14:43 | Агенция "Фокус"
Горна Оряховица. Колективна молба за напускане обмислят да подаде екипът на филиала на Спешна помощ в Горна Оряховица. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново началникът на филиала д-р Виолета Пашова. Поводът е поредният случайна агресия, проявена към служител на структурата. Предстои да се проведе събрание, на което ще се вземе окончателно решение. „Има такава идея и се обсъжда измежду колегите. Ще проведем събрание. Все още това не е окончателно решение. Дали сме си време всеки да помисли и да има становище. Това е първото нещо, което можем да направим, за да се предпазим. Всеки е наясно, че няма да останем без работа. Има и по-спокойни работни места“, посочи д-р Пашова. Тя добави, че целият персонал на филиала в Горна Оряховица, включващ санитари, шофьори, сестри, фелдшери и доктори, е около 50 човека. Началникът съобщи, че служителката, която беше нападната в неделя вечерта от агресивни пациенти, вече е подала молба за напускане. Според д-р Пашова трябва да последва реакция от съответните институции, за да се промени отношението към медицинските лица. „Така не може да продължава“, посочи д-р Пашова.

„Фокус“ припомня, че инцидентът е станал в нощта на неделя срещу понеделник. На телефон 112 е подаден сигнал за 5-месечно дете с вроден сърдечен порок и оплаквания за висока температура. Майката и бебето са взети от адрес и закарани в кабинета. След последвала консултация с дежурния педиатър е взето решение детето да бъде насочено за лечение към МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново. При подготовката на линейката за неговото транспортиране, майката се развикала и ударила през лицето с телефона си фелдшера. Извършителката е откарана с детето в болница във Велико Търново. Срещу нея е образувано бързо производство.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: 35-годишна жена е нападнала фелдшер от Спешната помощ в Горна Оряховица

Велико Търново: 35-годишна жена е нападнала фелдшер от Спешната помощ в Горна Оряховица

22 Януари 2019 | 09:57 | Агенция "Фокус"
Горна Оряховица. 35-годишна жена е нападнала фелдшер от Спешна помощ – Горна Оряховица. Това съобщиха от ОДМВР – Велико Търново. В 01.10 на 21 януари в полицията в Горна Оряховица съдействие е потърсил медицински служител от Спешна помощ. Тя обяснила, че жена с малко дете е дошла в кабинета и се държала агресивно. Изпратеният на мястото полицейски екип е установил, че същата вечер 35-годишна жена посетила кабинета заради болното си бебе. Детето било с висока температура и се налагало да бъде транспортирано до великотърновската болница. Докато го преглеждали обаче придружаващата го жена се развикала и ударила през лицето с телефона си потърпевшата. Извършителката е откарана с бебето в болница във Велико Търново, но срещу нея е образувано бързо производство. Бързо производство за причиняване на лека телесна повреда е започнато в Районно управление – Горна Оряховица.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Лидерът на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер пое поста министър на отбраната на ФРГ. 17 юли 2019 г.
Лидерът на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер пое поста министър на отбраната на ФРГ. ...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.